Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

GoPro HERO11 vs. DJI Osmo Action 3

Actioncams voor horizontaal én verticaal filmen

14-09-2022 • 16:00

54

Singlepage-opmaak

In de praktijk

We hebben beide camera’s twee dagen head-to-head kunnen testen, waardoor we een goed beeld hebben gekregen, maar niet tot in de kleinste details konden duiken. We hebben, helaas vooral onder grijzige weersomstandigheden, foto’s en video’s geschoten, waarbij we beide camera’s op dezelfde dual-mount monteerden om zo te zorgen dat de omstandigheden qua trillingen zo gelijk mogelijk waren. Voordat we beide camera’s met elkaar vergelijken, kijken we eerst naar de verschillen tussen de nieuwe GoPro HERO11 Black en zijn voorganger, de HERO10 Black. Die laatste was tot op dit moment de beste allround actioncam, en een goede graadmeter waar de nieuwe modellen zich mee moeten meten.

HERO11 Black versus HERO10 Black

Ingesteld in de Pro Controls-modus, laat de HERO11 Black zich precies zo bedienen als de HERO10 Black. Het menu voor keuze van de beeldverhouding, resolutie en beeldsnelheid is licht aangepast door toevoeging van de nieuwe 8:7-modus en bij de ProTune-instellingen is nu een optie om 10bit-kleur in te schakelen. De opties voor HyperSmooth-beeldstabilisatie zijn licht aangepast. Kon je bij de HERO10 kiezen uit 'Off', 'Normal', 'High' en 'Boost', zijn de smaken bij de HERO11 'Off', 'On', 'Boost' en 'Autoboost'. De Normal-modus is daarbij vervallen; de betere High-modus van de HERO10 is nu de standaard On-stand geworden, en is in alle resoluties beschikbaar. Hierbij wordt net als voorheen ongeveer 10 procent op de sensor ingezoomd, terwijl dit in de Boost-modus ongeveer 25 procent is. Bij keuze voor AutoBoost wordt standaard 10 procent ingezoomd en zou de camera zelf dynamisch verder moeten inzoomen om heverige schokken te kunnen filteren wanneer deze gedetecteerd worden. Tijdens onze test met firmware 1.09.24 en 1.10 leek dit nog niet goed te werken. De stabilisatie in AutoBoost bleek in de praktijk wat beter dan de High-modus van de HERO10 Black, maar minder goed en vooral minder consistent dan de normale Boost-modus; met AutoBoost lijkt het beeld af en toe wat te verspringen. Wellicht iets dat GoPro met komende firmware-updates kan oplossen.

GoPro Hero11 (links) en Hero10 rechts onder bewolkte omstandigheden.
GoPro HERO11 (links) en HERO10 onder bewolkte omstandigheden.

Hoewel de HERO11 Black een nieuwe sensor heeft, komen de beeldhoeken van beide camera’s, met uitzondering van de nieuwe HyperView-mode, vrijwel overeen. Het verschil tussen HyperView en SuperView is in de praktijk ook beperkt. Horizontaal blijft de beeldhoek vrijwel gelijk en in de hoogte biedt HyperView iets meer beeld, maar omdat dit in het standaard 16:9-frame wordt gestopt ook nog wat meer vervorming. SuperView en Hyperview zijn handig om zoveel mogelijk beeld in een 16:9-frame te proppen. Is dat niet nodig, dan zijn de normale ‘Wide’- en ‘Linear’-modus een beter keuze omdat ze een minder of zelfs niet-vervormd beeld leveren.

Vergelijken we de beelden van de HERO10 Black met die van de nieuwe HERO11 Black, dan zijn de verschillen bij voldoende omgevingslicht eigenlijk heel klein. Zowel in 5,3k- als 4k-modus is er vrijwel geen verschil in beeldscherpte tussen beide camera’s. Daarbij moeten we aantekenen dat de standaard mediuminstelling voor beeldscherpte lelijke verscherping toevoegt; het is aan te raden scherpte op minimaal in te stellen. Kiezen we bij beide camera’s voor de hoogste bitrate, maximaal 100Mbps voor de HERO10 en 120Mbps voor de HERO11, dan zien we vooral in 5,3k-modus kleine verschillen in het voordeel van de HERO11 Black. Bij (veel) beweging biedt de hogere bitrate meerwaarde in het vasthouden van details. Dat gezegd hebbende, geldt dat de 5,3k-modus nog steeds van beperkte meerwaarde is. Zeker bij shots met veel beweging ben je in de praktijk net zo goed af met de 4k-modus, zeker als je daarbij ook gebruikmaakt van de maximale bitrate.

In het donker

Onder slechte lichtomstandigheden zien we eigenlijk de grootste verschillen tussen de HERO10 en HERO11, maar dat komt vooral omdat de HERO11 voor een lagere belichtingsstand kiest dan zijn voorganger. Met beide camera's ingesteld voor maximaal ISO1600, zijn de beelden van de HERO11 duidelijk donkerder dan die van de HERO10, met dus ook minder informatie in donkere delen van het beeld. Daar staat tegenover dat het beeld van de HERO10 duidelijk meer beeldruis bevat en ook minder scherp is. Door de belichting handmatig in te stellen of de EV-waarde van de HERO11 op te schroeven, is een lichter beeld te krijgen, maar ook met duidelijk meer zichtbare beeldruis. Het lijkt er dus op dat de nieuwe sensor geen (grote) vooruitgang is als je graag filmt onder slechte lichtomstandigheden; ook de HERO11 is hier nog altijd geen goede camera voor. En omdat die camera net als zijn voorgangers gebruikmaakt van optische beeldstabilisatie, geldt ook voor de HERO11 dat de kwaliteit van de stabilisatie sterk achteruitgaat onder slechtere lichtomstandigheden.

GoPro Hero11 (links) en Hero10 onder donkere omstandigheden.
GoPro HERO11 (links) en HERO10 onder donkere omstandigheden

10bit-kleur?

Wat de nieuwe 10bit-kleurfunctie van de HERO11 in de praktijk waard is, kunnen we op basis van onze beperkte testtijd en, helaas, grijzige weersomstandigheden lastig zeggen. Directe vergelijkingen tussen beelden die wij schoten in 8bit en 10bit laten geen duidelijke verschillen zien, ook niet als we zeer gesatureerde objecten filmen en achteraf door middel van gamma-aanpassing proberen om het beeld 'kapot te trekken'. Wellicht dat een mooie zonsondergang laat zien dat de HERO11 met 10bit-kleur minder banding produceert, maar dat hebben wij helaas dus nog niet kunnen verifiëren.

8 vs 10 bit
8bit- versus 10bit-kleur: in de shots die wij maakten zien we eigenlijk geen verschil (getoonde JPG-afbeelding is 8bit).

HERO11 Black versus DJI Osmo Action 3

De HERO11 Black is dus een (kleine) stap vooruit ten opzichte van zijn voorloper, maar hoe zit het met de DJI Osmo Action 3? We hebben deze zo goed mogelijk vergeleken met de HERO11 Black, waarbij we hebben geprobeerd om de combinatie van resolutie, beeldsnelheid, beeldhoek en beeldstabilisatie zoveel mogelijk gelijk te krijgen. Dat lukt niet altijd, want DJI biedt minder instelmogelijkheden voor beeldhoek en beeldstabilisatie dan GoPro. Daarnaast past GoPro zoals hiervoor beschreven standaard relatief veel verscherping toe op het beeld. We hebben de scherpte-instelling daarom op laag gezet om een betere vergelijking mogelijk te maken.

Beeldscherpte, detaillering en kleur

Die beeldscherpte is helaas sowieso een kwestie van appels met peren vergelijken. GoPro levert in de mediumstand dus veel te veel verscherping, terwijl het beeld met de scherpteinstelling op laag juist onscherp oogt. Dat is prima voor nabewerking, maar hierdoor ziet het beeld er in vergelijking met de DJI Osmo Action 3 wel wat wollig uit. In de vergelijkende video's op deze pagina hebben we daarom lichte nabewerking in Adobe Premiere gedaan om de beeldscherpte van de HERO11 te optimaliseren. Als we dat doen, zien we dat de HERO11 meer fijne details vastlegt dan de Osmo Action 3, ook wanneer beide camera's in 4k-modus ingesteld staan. Laten we de GoPro gebruikmaken van zijn 5,3k-modus, dan neemt het verschil, bij beelden met weinig beweging, verder toe. Hoewel DJI veel minder beeldverscherping toepast dan GoPro standaard doet, gebeurt die bij de Osmo Action 3 wel degelijk, en naar mijn smaak zelfs wat te veel. Het nadeel is bovendien dat je de scherpte bij de Osmo Action 3 niet kunt aanpassen zoals bij GoPro wel kan. De Osmo Action 3 laat bovendien wat aliasing zien, iets waar de HERO11 Black geen last van heeft.

GoPro Hero11 (links) en DJI Osmo Action 3 onder bewolkte omstandigheden.
GoPro HERO11 (links) en DJI Osmo Action 3 onder bewolkte omstandigheden.

Onder donkere omstandigheden zien we hetzelfde beeld als tussen de HERO10 en HERO11: de HERO11 levert een donkerder beeld, dat wel meer details en minder ruis bevat dan dat van de Osmo Action 3. Beide camera's zijn echter geen low-light wonders en voor beide geldt dat de beeldstabilisatie in donkere omstandigheden veel minder goed werkt.

GoPro Hero11 (links) en DJI Osmo Action 3 onder donkere omstandigheden.
GoPro HERO11 (links) en DJI Osmo Action 3 onder donkere omstandigheden

Qua kleurinstellingen doet de GoPro HERO11 Black het beter. Deze camera biedt drie verschillende kleurmodi. Naast de standaard ingestelde Natural-modus heb je ook de keuze uit Flat of Vibrant. Natural biedt, zoals de naam doet vermoeden, natuurlijk ogende kleuren die niet te ver zijn aangezet. Vibrant biedt juist wel knallende kleuren. Leuk voor maximale impact, maar niet heel natuurgetrouw. Flat levert daarentegen een vrij contrast- en kleurloos beeld op. Dat geeft meer ruimte om het beeld tijdens de nabewerking te finetunen, maar ziet er zonder nabewerking ronduit flets uit. DJI biedt twee smaken: Normal en D-Cinelike, waarbij die laatste lijkt op het Flat-profiel van GoPro. Nabewerking is hierbij dus een vereiste. Het Normal-kleurprofiel van DJI zet kleuren helaas wat te sterk aan, vergelijkbaar met het Vibrant-profiel van GoPro. Een middenweg biedt DJI helaas niet. Vergelijken we het dynamische bereik van beide camera's, dan doet de HERO11 Black het duidelijk beter. Zelfs bij onze testshots met veel bewolking is duidelijk zichtbaar dat de HERO11 meer detail in die bewolking weet vast te houden, zonder in schaduwpartijen detail te verliezen.

Beeldstabilisatie

Die beeldstabilisatie is sowieso een aardig punt om te vergelijken. Stellen we de camera's in op een beperkte beeldhoek als Wide of Linear, ofwel Dewarp, dan levert de Osmo Action 3 bij onze testen doorgaans net nog wat betere onderdrukking van felle schokken en trillingen dan de GoPro HERO11, ook als deze op Boost staat ingesteld. Schakelen we over naar een bredere beeldmodus, UltraWide bij de DJI Action 3 en SuperView of HyperView bij de HERO11, dan werkt de beeldstabilisatie van die laatste juist beter. Dat gezegd hebbende leveren beide camera's onder de streep uitstekende beeldstabilisatie, die het prima mogelijk maakt om met de camera's te rennen, fietsen, skiën of andere actiesporten te ondernemen waarbij het nodig is schokken uit het beeld te filteren. Onderstaande clip laat een ruwe vergelijking tussen beide camera's zien, bij verschillende beeldinstellingen.

Fotokwaliteit

Waar beide camera's elkaar wellicht het meest ontlopen, is op fotogebied. De GoPro HERO11 produceert dankzij zijn 27Mpix-sensor foto's met een resolutie van 5568x4872 pixels, terwijl de DJI Osmo Action 3 met zijn 12Mpix-sensor blijft steken op 4000x3000 pixels. Beide camera's kunnen foto's schieten in RAW-formaat, of in JPG. GoPro biedt daarbij drie smaken JPG; standaard, hdr en SuperPhoto, waarbij in die laatste stand diverse, slimme, algoritmen op het beeld worden losgelaten om een zo sprankelend mogelijk plaatje te krijgen. Wat opvalt is dat de foto's van de HERO11 Black veel meer detail bevatten dan die van de Osmo Action 3. Dat is niet alleen aan de hogere resolutie toe te schrijven, maar ook aan het feit dat de JPG-compressie van DJI minder lekker lijkt te werken, terwijl beide camera's vrijwel even grote bestanden produceren. Schiet je in RAW, dan heb je daar uiteraard geen last van.

DJI Action 3 en Hero11 foto'sDJI Action 3 en Hero11 foto'sDJI Action 3 en Hero11 foto'sDJI Action 3 en Hero11 foto's

Audio

Beide camera's hebben drie microfoons ingebouwd en nemen daarmee stereogeluid op, met de mogelijkheid om ongewenst windgeruis weg te filteren. Onderstaande video geeft een indruk van de verschillen in audiokwaliteit, waarbij vooral opvalt dat de GoPro geluid van achter de camera beter oppakt, terwijl DJI dit (opzettelijk) lijkt te onderdrukken.

Tot slot

Wij hebben beide camera's slechts kort kunnen bekijken, deels ook nog eens onder grijzige herfstachtige omstandigheden, waarbij we de camera's niet hebben kunnen testen op bijvoorbeeld eventuele oververhittingsproblemen. Tijdens onze test hebben we hier niets van gemerkt, maar harde conclusies trekken gaan we niet doen. Wel kunnen we zeggen dat de GoPro HERO11 op basis van onze vergelijkingen met zijn voorganger weer een stapje beter is geworden. Net als bij de overgang van de HERO9 naar de HERO10 gaat het echter om kleine stapjes. Heb je nog een HERO10 of zelfs een HERO9, dan biedt de HERO11 geen enorme verbeteringen. Ondersteuning voor 10bit-kleur, iets hogere maximale bitrates, de mogelijkheid om bijna vierkant beeld te schieten dat je achteraf kunt omzetten naar zowel horizontale als verticale video's en de toevoeging van de betere Enduro-batterij zijn de belangrijkste wapenfeiten. Die functies zijn fijn om te hebben als je een nieuwe actioncam zoekt, maar geen gamechangers.

Vergelijken we de HERO11 Black met de nieuwe DJI Osmo Action 3, dan is onze voorlopige indruk dat de HERO11 niet alleen meer instelmogelijkheden, hogere bitrates en een hogere maximale resolutie biedt, maar gemiddeld ook iets beter presteert en vooral meer mogelijkheden biedt om het beeld te finetunen. Daar staat tegenover dat de Osmo Action 3 aanzienlijk goedkoper is. De basisversie van de camera is te koop voor 359 euro en de Adventure Combo met drie accu's kost 100 euro meer. De GoPro HERO11 Black kost 549 euro en is daarmee bijna 200 euro duurder, een flink verschil. De HERO11 Mini, die later dit jaar op de markt komt, krijgt een adviesprijs van 450 euro.

Reacties (54)

54
54
21
4
0
25
Wijzig sortering
Verticaal filmen is kansloos.

Alle schermen zijn breedbeeld.
Alle reels, tiktoks en shorts niet.
Ja maar dat is voor kinderen.
Ik zie een kind niet zo'n camera kopen.
Dat zeg ik ook maar mijn jongere marketing team leden blijven me maar vertellen dat ik TikTok onderschat en dat we er echt op moeten ;-)
Ik heb alleen Facebook en de rest wil ik niet.

TikTok moet trouwens al hun data delen met de Chinese overheid en dat is eng.
Helemaal mee eens ;-) ik ben er ook niet gek op. Maar ja, je moet je als bedrijf in elk geval aan passen aan de markt... Als individu hoeft het van mij inderdaad niet.
Kinderen? Ik denk dat je de miljardenbusiness die je op Tiktok kan vinden enorm onderschat. Contentmakers moeten meegaan met wat hun viewers verwachten, dus als dat verticale video is, dan is dat zo.
Nog even en we gaan ook onze TV's omdraaien omdat mensen dit van ons verwachten.
Ik ken trouwens niemand die deze app gebruikt.
En als je graag wil dat de Chinese overheid met jou kan meekijken ga je gang maar.
Verticaal filmen is kansloos.

Alle schermen zijn breedbeeld.
https://youtu.be/f2picMQC-9E
De meeste videos worden niet op een monitor of TV bekeken, maar op telefoons en tablets. Bovendien gaat het om de esthetiek hier. Net zoals niet elke foto horizontaal in 3:2 formaat hoeft te zijn, is dat bij film ook zo. Wanneer je op je mountain bike een single track afdendert, heb je bijzonder weinig aan horizontaal 16:9.
Allemaal de fout van Tiktok en alle andere platformen die het kopiëren. Er was niets mis met filmen in 16:9 want een smartphone of tablet kun je simpel 90° draaien. Nu neemt de helft z'n content op in 9:16, zie je Youtubers die Tiktoks kopiëren in hun videos en zit je vervolgens naar een half beeld op je tv te kijken.

De domste trent ooit imo...

OT: Vorig jaar een Osmo Action gekocht voor rond de 200€ en super tevreden van. Software is gewoon top en de 4K beelden doen m'n mond soms openvallen. GoPro heeft zich voor mij persoonlijk uit de markt geprijsd, ik vind ze te duur geworden voor wat ik ermee doe. Voor professioneel gebruik zijn ze uiteraard nog steeds een koopje en blijven ze geweldige beelden opleveren.
Goed verwoord.

Ik ben ook nog steeds tevreden met mijn Action 1.
De domste trent ooit imo
Het een trent noemen impliceert dat het een kwestie is van smaak of stijl.
Er is op zich helemaal niets tegen verticaal filmen als het onderwerp bijvoorbeeld één persoon is die voor de slaapkamerdeur een dansje doet. M.a.w. als het onderwerp zich er voor leent en er voor de rest niets zichtbaar hoeft te zijn.
Het is gewoon stupiditeit om verticaal te filmen als het te filmen onderwerp breder is.
Ik fiets zelf ook op de ATB en gaat prima horizontaal.

Later lekker terug kijken op mijn TV zonder dat ik mijn TV moet draaien.
Telefoons en tablets kun je ook makkelijk horizontaal houden.
Wanneer je op je mountain bike een single track afdendert, heb je bijzonder weinig aan horizontaal 16:9.
Hoezo heb je daar niets aan?
Is het onwenselijk om iets van de omgeving te zien?
Omdat je vooruit kijkt. En dan is een verticale positie beter omdat je dan zowel direct voor je filmt, maar ook verder weg en toch alle details hebt.
Vergeet niet je ogen zitten naast elkaar. Niet boven elkaar. :)
Verticaal filmen is idd zinloos, ook downhillen met een fisheye is horizontaal veel mooier. En voor telefoons? Gewoon je telefoon een kwartslag draaien. Punt
Kijk jij begrijpt het. Ik erger me aan filmpjes waar de zwarte balken aan de zijkant zitten.
Mensen zijn vaak de beroeid om hun telefoon even horizontaal te doen.

[Reactie gewijzigd door Kimbo72 op 22 juli 2024 15:25]

Anoniem: 1777010 @Kimbo7215 september 2022 08:24
Je laat wel vreselijk je leeftijd zien zeg, jeetje. En dan in een andere reactie "reels, tiktoks en shorts zijn voor kinderen".

Het tegendeel is waar, wat jij er van vindt: horizontaal filmen is voor "ouwe opa's". Alle social media gaan over op vertical shorts omdat ze scoren. Bij kinderen? Sure. Bij jongeren? Sure. Maar wat je die verkoopt als ze jong zijn dat willen ze ook als ze oud zijn.

Drones, action cams en filmcamera's kunnen tegenwoordig allemaal *native* verticaal filmen. Want uiteindelijk zijn het niet de ICT'ers maar de marketeers die de content maken.
Zelfs professioneel is er meer vraag naar. Zelf was ik ook regen verticaal filmen en verticale foto's, maar door gebruik tiktok en instagram reels in marketing, neemt de vraag hierna steeds meer toe.
Ik zou wel eens willen weten hoe het in de kou gaat met die nieuwe GoPro’s. Bij het schaatsen bij -5 gr.C viel mijn Hero 7 - met 3 nieuwe accu’s - telkens uit. De enige manier om dat te voorkomen was de camera aan te laten tussen het filmen (dus niet uit doen om batterij te sparen) en hem onder mijn jas tegen mijn lichaam te bewaren wanneer er niet gefilmd werd of er een handenwarmer tegenaan binden… Erg vervelend.

Oververhitting heb ik nog nooit meegemaakt. Ook niet in de bergen bij temperaturen rond de 30 gr.C en filmen op 4k60. Maar misschien film ik tekort en ik heb een GoPro Hero 7 Black en geen 8, 9, 10 of 11.
Speciaal voor in dergelijke omstandigheden heeft GoPro de Enduro batterij uitgebracht die volgens het artikel meegeleverd wordt met de Hero 11.
Volgens de review van DC Rainmaker is dat een no brainer aankoop, zeker voor sporten in de koude (https://www.dcrainmaker.c...nduro-battery-review.html)
Deze is volgens mij helaas niet compatibel met jouw Hero 7, anders was dat een goedkope oplossing.

[Reactie gewijzigd door Canifchaos op 22 juli 2024 15:25]

Ah! Bedankt voor de info.
Hebben jullie de hitte nog getest? Met de gopro 10 was de oververhitting toch wel echt een uitdaging doordat de camera uitviel in zonnige omstandigheden in meer statische situatie. Hoe is dat nu na 40 minuten filmen op een hoge bitrate?
Staat in het het slot uitgelegd.
Ik denk dat bij colorgrading 10-bit juist heel erg fijn is. Vooral met shadows/highlights haal je veel meer uit 10-bit footage. Ik kijk uit naar deze gopro.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 15:25]

Een paar jaar geleden ging 50% van de comments over hoe duur GoPro was en hoe goedkoop chinese action cams waren.. wat is daarmee gebeurd?
Was de DJI Osmo Action niet uit in 2019? In het artikel wordt er altijd naar 2015 vermeldt.
In de pricewatch bij de Osmo actioncams werd deze onderstaande DJI Osmo Zwart op 13 oktober 2015 als eerste geplaatst... Dat was de beroemde (action)camera op een stokje ;)
pricewatch: DJI Osmo Zwart
De camera met de naam 'DJI Osmo Action' verscheen op 18 mei 2019 in de pricewatch
pricewatch: DJI Osmo Action Grijs

Alle Osmo's op datum:
https://tweakers.net/pric...fwl8QwtdYNBsnf6ORJ2KHv3x8
Klopt, maar in de DJI Osmo Action 3 artikel staat bijvoorbeeld het volgende:
In 2015 was DJI met de originele Osmo Action de eerste fabrikant die een schermpje aan de voorkant van een actioncam toevoegde, handig voor het maken van vlogs of andere scenario's waarbij je aan de voorzijde wilt zien wat de uitsnede van het beeld is.
Hiermee is het artikel dus niet juist.
Ah op die fiets, maar om nou te zeggen hiermee is het artikel niet juist...
Maar ik denk dat je wel een terecht punt hebt, misschien dat @Eric van Ballegoie dit kan aanpassen ;)
edit: Ik denk dat deze DJI OSMO pocket de eerste was met een schermpje. (30 nov 2018)
pricewatch: DJI Osmo Pocket Zwart

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 15:25]

Dus. We vergelijken twee camera's. En passen op de een (die we duidelijk beter willen laten vinden) achteraf allemaal verbeteringen toe via Adobe om dan te zeggen zo is het beter dan de ander. Sorry, ik ben fan van jullie artikelen maar dit is echt in mijn ogen een GoPro promo geworden. Want out of the box is blijkbaar de DJI beter voor normaal gebruik, dat is dan mijn conclusie.

Vind dit echt heel raar.
Onder donkere omstandigheden zien we hetzelfde beeld als tussen de HERO10 en HERO11: de HERO11 levert een donkerder beeld, dat wel meer details en minder ruis bevat dan dat van de Osmo Action 3.
Ik lees hier gewoon dat je met de Osmo nog bruikbare beelden maakt terwijl je met de Hero11 weliswaar gedetailleerd maar ook erg zwart beeld kan vastleggen.
Dat klopt. Maar het ging mij erom dat ze beelden eerst "licht" gingen bewerken en dan vergelijken wat in mijn ogen gewoon niet eerlijk is.
Dat klopt. Maar het ging mij erom dat ze beelden eerst "licht" gingen bewerken en dan vergelijken wat in mijn ogen gewoon niet eerlijk is.
Juist
Mijn koninkrijk voor een compacte, lichte, waterdichte en robuuste camera met optische zoom. 3X of 4X is genoeg. Hij hoeft van mij geen actioncam te heten.
Optische zoom is denk ik wat te kwetsbaar voor in een actioncam te gebruiken.
Ik vind het wel knap hoe mijn iPhone zoom emuleert met de drie fixed focus lenzen die erop zitten, mogelijk dat zoiets ook op action cams toegepast gaat worden in de toekomst om wel die functie te hebben zonder de kwetsbaarheid
Waterdicht en een ouderwetse,mechanische optische zoom is geen goede combinatie.
Optische zoom kun je ook prima bereiken met een tweede telelens, óf als je maar genoeg megapixels hebt. Dan is een vaste lens voldoende en stukken lichter en steviger.

[Reactie gewijzigd door AvWijk op 22 juli 2024 15:25]

https://tweakers.net/comp...ILkvMUbKKVjI1NTVRiq2trQUA

Als een compactcamera compact genoeg is, dan is er wel wat keus.
Met filter zoom > 3x en gewicht < 160 gr:

https://tweakers.net/comp...5BSjni0v7qIn6n4v6pEV2v9Ag

Allemaal toestellen van 7 jaar geleden met een levertijd van > 12 dagen dus in de praktijk niet verkrijgbaar.

Waar je ook naar zoekt, voor realistische resultaten in de Pricewatch moet je Amzon Bol Plaza afvinken:

https://tweakers.net/comp...8ArXWFjuemVj_TyH_VqKxe1xc
May I present:
Sony GW77

https://www.bhphotovideo....GB_HDR_GW77V_Full_HD.html

Helaas ook al heel oud....

Dit was een soort mini camcorder handheld die waterproof was en 10x(!) optische zoom had! En dit was een interne zoom dus geen uitschuivende lens. Pastte in je broekzak!

Echt heel jammer dat ze daar niet mee doorgegaan zijn. Want vond het een ideale camera en ook best vaak mee gesnorkeld in de zee. Heb er nog steeds eentje staan die staat te verstoffen want ja... Full HD is toch wel wat ouderwets (en beeldkwaliteit is buiten pixels ook met grote stappen verbeterd, alsmede stabilisatie)

Dus voor iederen die zegt: mechanische zoom kan niet met waterdicht: zeker wel, ligt er maar aan hoe je het ontwerpt.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 juli 2024 15:25]

Ja, geweldig leuk ding voor zijn tijd. Sanyo maakte ook zoiets, dacht ik. Ik zou echt flink wat duiten overhebben voor iets dergelijks met een hedendaagse sensor en beeldprocessor (waar dan 4k uit moet komen uiteraard).
Nummer 11 alweer, ik had toen nog de eerste GoPro gekocht voor op vakantie. Was natuurlijk een beetje een miskoop want er zat nog geen scherm op (ik kon niet zien wat ik filmde) en het is dus een actioncam, bedoeld om ergens op te bevestigen (ik liep ermee in m'n hand als een gewone camcorder). Gelukkig heb ik 'm na de vakantie kunnen verkopen voor bijna het aankoopbedrag dus had ik dat in ieder geval nog terugverdiend.

Achteraf had ik natuurlijk beter voor een gewone camcorder moeten gaan maar ik was helemaal enthousiast gemaakt door een promofilmpje op het youtube kanaal van GoPro. Kan dat filmpje alleen niet meer vinden, als die uberhaupt nog bestaat.

Wel deze twee van "Monster" Tajima op Pike's Peak: Deze en deze, die keek ik toen ook vaak.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 22 juli 2024 15:25]

@Eric van Ballegoie

Hoe zat het met windruis wegfilteren aan iets hogere snelheden dan gewoon lopen of fietsen ? Mijn huidige Sony Action cams zijn daar SUPER slecht in, en hebben issues met externe micro's waarvan je de gain niet kan controleren, en willen geen standaard stereo 2.5mm jack aanvaarden. Voor de huidige jack heb ik ook de behuizing moeten modden ( gaatje boren en afdichten met rubberen afdichtingsring ). M.a.w. een ramp op audiogebied.
Ik heb ooit eens een verloopstukje gevonden wat werkt, in combinatie met een Purple Panda lavalier, maar als ik mijn huidge setup tijdens het MTB'en of Enduro rijden om zeep krijg, kan ik weer van 0 beginnen :X

Ik zou eventueel overstappen naar Gopro's, maar ik zie zo veel professionele Youtubers klagen over de zoveelste "freeze" van hun Gopro :X ( dat doet mijn Sony dan weer niet :) )

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.