Door Olaf Weijers

Redacteur

Huawei WiFi AX3 review

Quadcorerouter voor een prikkie?

13-09-2022 • 06:01

132

Singlepage-opmaak

De software

De webinterface van de Huawei WiFi AX3 is redelijk overzichtelijk. Na het inloggen beland je op een pagina met een overzicht van het huidige netwerk en de status van de router, zoals de uptime en het publieke IP-adres van de router.

Bovenin zijn vijf basisopties te vinden voor de internetverbinding, het wifinetwerk en de aangesloten apparatuur. De geavanceerde opties zijn ondergebracht onder het kopje ‘meer functies’.

De functionaliteit van de router is, zeker gezien de prijs, prima. Alle basis- en iets geavanceerdere functies die je graag ziet in een router, zijn aanwezig, zoals IPTV-VLAN-ondersteuning, de mogelijkheid om de router als wifirepeater te gebruiken, meshondersteuning, vpn-clientondersteuning (L2TP en PPTP) en gebruikerstoezichtmogelijkheden, maar de instellingsmogelijkheden van die opties gaan soms niet zo diep als je zou wensen.

De interface van de router werkt erg rap. Instellingen worden vlot toegepast en pagina's worden snel geladen. Dat zien we wel eens anders bij routers in het goedkope segment en is dus een pluspunt.

Huawei AX3 WebinterfaceHuawei AX3 WebinterfaceHuawei AX3 WebinterfaceHuawei AX3 Webinterface

Slimmigheidjes en overbodige functies

Als we diep in de software van deze router duiken, zien we wat unieke slimmigheidjes die we nog niet gespot hebben op andere routers. Een voorbeeld hiervan is de timer op het gastennetwerk. Als je dit netwerk activeert, start de timer die 4 uur of 24 uur loopt en eventueel handmatig met 30 minuten te verlengen is. Hierna wordt het gastennetwerk weer uitgeschakeld. Op dit gastennetwerk is ook een snelheidslimiet toe te passen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat gasten niet al je bandbreedte in gebruik nemen.

Een andere handige optie zagen we terug in het wifi-instellingenmenu, waar het uitschakelen van een frequentieband een vinkje activeert die de band automatisch weer inschakelt na een herstart voor het geval je dat vergeet.

Sommige opties lijken ons wat overbodig. Zo is er een diagnosefunctie waarbij de router een aantal tests doorloopt om problemen te kunnen herkennen. Die functie is aan de ene kant erg karig, omdat enkel de uplinkrichting van de internetverbinding wordt getest, en aan de andere kant heel uitgebreid, omdat alle knoppen moeten worden ingedrukt voor de test, inclusief de resetknop die alleen in te drukken is met een pinnetje. Hoe vaak de knoppen kapot gaan, is ons niet bekend, maar het lijkt wat overbodig om dit in de diagnosefunctie op te nemen.

Unieke eigenschappen

Een van de functies die we ook tegenkomen in de instellingen is de ingebouwde NFC-antenne. Die kun je gebruiken om met een Android-smartphone met NFC verbinding te maken met het wifinetwerk van de router. In de praktijk werkt dit fantastisch simpel: je veegt de telefoon langs de router, er verschijnt een pop-up of je wil verbinden met het wifinetwerk en een paar seconden later is de telefoon verbonden zonder geklooi met wachtwoorden. Dit werkt nog net even makkelijker dan verbinden via WPS, waar je zelf eerst nog het juiste wifinetwerk moet selecteren op de telefoon. Het viel ons wel op dat enkel de gegevens van het 2,4GHz-netwerk worden doorgegeven via deze functie. Als je deze twee banden combineert tot één netwerk met hetzelfde ssid en wachtwoord, is dat niet zo erg, maar als je de netwerken gescheiden houdt, bijvoorbeeld voor iot-apparatuur, zal elke telefoon die je met deze functie gebruikt alleen met het 2,4GHz-netwerk verbonden worden.

Huawei H-KnopBoven op de router bevindt zich voor die WPS-functie ook de H-knop, die naast WPS ook gebruikt kan worden om andere Huawei-routers via mesh te verbinden. Die andere routers moeten dan compatible zijn met Huaweis Link+-techniek.

Onderaan de opties is een subcategorie 'application' met daarin twee opties die op een wat vreemde plek staan: target wait time, ofwel twt, en een optie om de router en eventuele meshapparatuur die opgenomen is in het netwerk uit te schakelen.

Twt is een wififunctie en verwachtten we dus eerder bij de geavanceerde wifi-instellingen, en de tweede optie had wat ons betreft ook prima onder de meshinstellingen gekund. Dat verdelen van instellingen zien we ook op een ander vlak terug. Zo heeft de router een updatepagina waar de nieuwste update gedownload en toegepast kan worden. Updates worden standaard automatisch gedownload en toegepast, maar dit kun je uitschakelen. Toch is er verderop bij de systemsettings onder developeroptions nogmaals een vinkje te vinden waarbij je de automatische installatie van kritieke updates kunt uitschakelen. Wat die kritieke updates inhouden, blijft in het midden, maar we vinden er wel iets over terug in de algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden

Als we een review maken over Huawei-apparatuur, en dan in het specifiek de netwerkapparatuur, zijn we ons bewust van de controversiële naam van Huawei en dat hun apparatuur ook door steeds meer bedrijven en overheidsorganisaties is verbannen uit het netwerk.

Er zullen lezers zijn die zich niet goed kunnen voorstellen dat je al je privénetwerkverkeer zomaar door een router van Huawei stuurt. Wij zijn daar zeker niet blind voor en hebben daarom in deze review wat extra aandacht voor de privacyaspecten, zoals het moment dat we akkoord moeten gaan met de

Huawei AX3 webinterface - softwareupdate

algemene voorwaarden en de privacyverklaring. Die hebben we toch met iets meer interesse dan normaal doorgelezen. We vinden hier, met onze beperkte juridische kennis, weinig alarmerende zinsneden. Opvallend was punt 6.3 van de algemene voorwaarden waar we over het 'updateknopje' uit het het vorige hoofdstuk het volgende lezen: “U stemt ermee in dat Huawei het recht heeft om belangrijke updates voor uw router te downloaden en te installeren in geval van nood. Deze functie is standaard ingeschakeld. U kunt zich aanmelden bij de beheerwebsite van de router op het internet om deze functie uit te schakelen.” Dat laatste lijkt ons een wijs plan, maar daarbij komt wel de verantwoordelijkheid om de router handmatig up-to-date te houden. Het is prettig dat fabrikanten actie ondernemen wat de veiligheid van routers betreft, zodat er meer gereedschap beschikbaar is om veiligheidsincidenten met lekke routers snel in de kiem te kunnen smoren. Het is alleen maar de vraag in hoeverre je de fabrikant daarin vertrouwt, want net zo makkelijk als dat de 'sluizen gedicht' kunnen worden op afstand, kunnen deze ook geopend worden.