Door Willem de Moor

Redacteur

LG DualUp-monitor Review

Scrollen, wat was dat ook weer?

16-08-2022 • 06:00

129

Singlepage-opmaak

Featureset en praktijk

We gaven het al even aan, maar we kunnen niet genoeg onderstrepen dat de DualUp even wennen is om op een bureau te zien staan. Mensen die met twee schermen boven elkaar werken met een speciale monitorarm, zullen er misschien iets minder van opkijken, maar het moge duidelijk zijn dat de DualUp een aparte verschijning is. Hij is lastig met andere monitors te vergelijken, aangezien het scherm het equivalent vormt van twee 1440p-monitors met een diagonaal van 21,5". De kleinste 1440p-schermen die verkocht worden, hebben een diagonaal van 24". Voor 21,5"-schermen wordt normaal gesproken een resolutie van 1080p gehanteerd. Een 4k-scherm komt wat hoeveelheid pixels betreft nog redelijk in de buurt, met 7,3 miljoen pixels voor de DualUp en 8,3 miljoen pixels voor een 4k-scherm. Uiteraard komen twee losse 1440p-schermen volledig overeen.

LG Dualup: uiterlijkLG Dualup: uiterlijkLG Dualup: uiterlijk

Ergonomie

De afwijkende vorm houdt niet op bij de beeldverhouding, want ook de voet is anders dan anders. Waar we normaal gesproken een centrale voet krijgen, levert LG met de DualUp een Ergo Stand als voet mee. Die Erg-voet kennen we ook van de LG Ergo-monitoren die we eerder reviewden en waarvan we de 32"-variant ook in deze review als vergelijkingsmateriaal meenemen. Die voet kan aan een tafel- of bureaubladrand geklemd worden, waarbij het blad maximaal 75mm dik mag zijn. De klem neemt ongeveer 95mm diepte van het blad in beslag, met een minimum van 75mm, maar verder blijft je werkplek volledig vrij van een voet. De voet is desondanks flink; hij is 37cm hoog, het diagonale verbindingsstuk is bijna 13cm lang en de arm waaraan de monitor hangt, is ongeveer 25 centimeter lang.

LG DualUp: Ergo-voetLG DualUp: Ergo-voetLG DualUp: Ergo-voetLG DualUp: Ergo-voet

De voet doet zijn Ergo-naam eer aan. Met zijn gearticuleerde arm kan een scherm alle kanten op bewegen: van links naar rechts, van voor naar achter, omhoog en omlaag. Het scherm kan 210mm naar voren of achteren bewogen worden, 130mm in hoogte versteld worden en 335 graden draaien. Ook kantelen met 25 graden voorover en achterover is mogelijk en desgewenst kun je je scherm nog draaien, al maakt wisselen tussen portrait- en landscapemodus weinig uit. Om je kabeltjes netjes in het gareel te houden tijdens het zoeken naar de beste oriëntatie van je scherm, is de voet voorzien van kabelgeleiders. Doordat het scherm met een VESA-plaat is vastgeklikt, kun je ook kiezen voor een muurbevestiging.

Poorten

LG DualUp: poortenTot de kabels waarover we het hadden, behoort er uiteraard een voor de voeding. In dit geval, om het scherm rank te houden, heeft LG gekozen voor een extern voedingsblok. Dat is een flink blok van 18 bij 8,5 bij 3 centimeter met een kabel van ongeveer 150 centimeter. Daardoor kun je met een beetje zoeken het voedingsblok misschien net uit het zicht opbergen; voor in een kabelgoot moet de kabel in ieder geval lang genoeg zijn. Wat traditionele inputs betreft beschikt het scherm over twee HDMI 2.0-ingangen en een DisplayPort 1.4-ingang. Via de USB-C-poort kun je een laptop aansluiten en met 90W opladen. Een enkel kabeltje aansluiten om je laptop aan te sluiten is dus voldoende om het scherm te gebruiken. Ook je pc sluit je uiteraard gewoon via een enkele HDMI- of DP-kabel aan: als je meerdere apparaten aansluit kun je switchen tussen die apparaten. Er zijn twee USB-A-poorten beschikbaar voor zaken als een keyboard en muis. Voor een gewone pc kun je gebruikmaken van een upstream-USB-B-poort. De monitor heeft naast ingebouwde luidsprekers ook een audio-uitgang om een beter setje luidsprekers aan te sluiten.

LG DualUp - voeding

Kvm en dubbel zien

Aangezien de DualUp wat beeldverhouding en pixelaantallen betreft uit twee 1440p-schermen boven elkaar bestaat, kun je het scherm ook als zodanig gebruiken. Je kunt met de ingebouwde kvm-switch schakelen tussen een pc die is aangesloten via USB-C en een tweede via DisplayPort of HDMI. Door met de muis over de - overigens niet fysiek aanwezige - scheidingslijn tussen de twee beelden te bewegen, schakel je automatisch tussen de systemen. Daar is overigens wel Dual Controller-software voor nodig.

Natuurlijk is het scherm ook volledig door één systeem te gebruiken, met de volle 2560 bij 2880 pixels. Windows 'ziet' ook gewoon een enkel scherm van 2560 bij 2880 pixels en uiteraard is het beeldscherm, afgezien van de smalle bezels, volledig naadloos. Daarbij heb je effectief de ruimte van twee 1440p-schermen, zoals je ook hebt als je twee van dergelijke schermen naast elkaar zet, maar door de afwijkende indeling hoef je minder met je hoofd te bewegen. Vensters waar je steeds korte tijd naar kijkt, zoals Slack, Discord of iets dergelijks, kun je bovenin houden en leesintensievere vensters centraler in je blikveld.

LG DualUp praktijkvoorbeeld

Voor bezigheden als gaming of naar films kijken is het scherm minder geschikt. In het laatste geval krijg je grote zwarte boven- en onderranden, en games doen hetzelfde, tenzij je maar maar één helft van het scherm gebruikt natuurlijk. Naar een serie kijken op de bovenste helft terwijl je een game op de onderste helft speelt, is dan bijvoorbeeld geen gek idee. Het geluid is dan wel een beetje problematisch, aangezien dat van het 'actieve' systeem afkomstig zal zijn. Dat is in de instellingen echter aan te passen door in het pbp-menu te kiezen van welk 'scherm' je het geluid wilt horen.

Tijdens het werken met het beeldscherm voor deze review bleek het gebruik van het scherm in 'fullscreen'-modus prettig, met vensters zoals editors en browsers op het grote scherm. Het laptopscherm kon dan mooi dienstdoen als secundair scherm, bijvoorbeeld voor Slack. Daarbij is het wel zaak het scherm vrij laag te zetten, want anders moet je erg omhoog kijken. Gelukkig is dat met de Ergo-voet makkelijk te realiseren en ook het scherm even dichterbij halen of verder weg zetten is extreem makkelijk. Dat gaat met de Ergo-voet veel makkelijker dan met een scherm op een traditionele voet en zul je daardoor wellicht eerder en vaker doen.

LG DualUp: uiterlijkLG DualUp: uiterlijkLG DualUp: uiterlijkLG DualUp: uiterlijk

Alle pixels en verticale ruimte ten spijt, vragen we ons stiekem af hoe fijn het zou zijn om twee van dit soort schermen naast elkaar te hebben. Het is prijzig, maar dan heb je misschien wel het ultieme werkoppervlak: twee schermen van 2560 bij 2880 pixels naast elkaar, effectief vier 1440p-schermen dus. Je zou maar liefst 5120 horizontale en 2880 verticale pixels hebben, plus twee extreem fijn te bedienen monitorarmen om al die pixels optimaal voor je neus te positioneren. Dat doet meer dan een beetje denken aan de resolutie van de Apple Studio Display, die we in april reviewden. Dat scherm heeft echter een behoorlijk hoger prijskaartje dan twee DualUp-schermen naast elkaar, al heb je natuurlijk geen bezels midden door je scherm lopen dan.

Bediening

De bediening verloopt via de bekende joystick onder aan het scherm om het menu te activeren en te bedienen. De vier richtingen van de joystick bieden ieder een functie. Naar boven is het scherm uitzetten, naar beneden is standaard gereserveerd voor pbp, of picture by picture, maar kan ook in een eigen shortcut veranderd worden. Naar links is input selecteren en naar rechts is het volledige menu activeren. Het menu heeft vijf hoofdgroepen voor snelle instellingen: Inputs, Beeld, Geluid en Algemene instellingen. De osd volgt de oriëntatie van het scherm niet automatisch. Als je niet in de standaard 16:18-modus kijkt, draait het menu bij ons niet netjes mee naar landscapemodus.

LG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interfaceLG Dualup: menu-interface