Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex

30-10-2008 • 09:14

118

Singlepage-opmaak

Live-cd en installatie

We leggen een verse cd-r met de laatste release candidate van versie 8.10 in de optische drive. Net als bij vorige versies kan Ubuntu in de Live-cd-modus opgestart worden, die gebruikt kan worden zonder dat er wijzigingen aan het systeem worden aangebracht. Ook kan een nieuwe gebruiker zo controleren of zijn hardware out-of-the-box wordt herkend en ondersteund. Ubuntu belooft meer hardware te ondersteunen dan ooit tevoren. Met name de support voor wifi- en 3g-apparatuur is verbeterd, maar daarover later meer.

Ubuntu kan sinds versie 8.04 vanuit Windows worden gestart met de applicatie Wubi, waarbij de indeling van de harde schijf onaangeroerd blijft. Nieuw is de optie 'Make usb startup disk' in het administration-menu. Met deze tool kan de live-cd-modus van cd naar een lege usb-stick worden gekopieerd. De stick wordt bootable gemaakt en kan als opslagmedium voor instellingen en bestanden dienen.

Ubuntu - installatie - 'make usb startup disk'

Wanneer de installatieprocedure wordt gestart valt een andere, niet minder nuttige verbetering op: de partitietool toont met felgekleurde staafgrafieken de partitiestructuur van de geselecteerde harde schijf. Hierdoor wordt de kans op het maken van mogelijk desastreuze fouten bij het toewijzen van partities verkleind.

Ubuntu - installatie - partitie-indeling

Met de verbeterde migratiewizard kunnen gegevens van een ander besturingssysteem, zoals documenten, browserdata en mediabestanden, eenvoudig naar de home-directory worden gekopieerd. In vorige versies werkte deze tool alleen goed in combinatie met Windows XP, maar 8.10 helpt ook Vista-gebruikers bij de overstap.

Na de succesvol verlopen installatie zien we bij de standaard bootmanager Grub een nieuwe entry in het menu: 'last succesful boot'. Van elke correct opgestarte kernel wordt een kopie gemaakt. Mocht door bijvoorbeeld een mislukte update het systeem niet meer opstarten, dan kan worden teruggegrepen naar de laatste geslaagde sessie. Ook kan de package manager oude kernels uit het bootmenu verwijderen, zodat de lijst niet eindeloos groeit.