In deze round-up hebben we vijf Wi-Fi 6-routers bekeken die allemaal beschikken over (minimaal) een 2,5Gbit/s-poort, wat ons toestond om de grenzen op te zoeken van de snelheden die Wi-Fi 6 je kan bieden. De resultaten lopen erg uiteen.
Om de spits af te bijten, de Xiaomi Mi Router AX9000, een van de duurste routers in deze test, is zacht uitgedrukt geen aanrader; Xiaomi moet de ontwikkeling voor dit product echt nog afronden, want de firmware is simpelweg onaf. De draadloze doorvoersnelheid is op sommige gebieden de helft van wat de router moet kunnen leveren en ook de algoritmen om met ruis en drukte op de radioband om te gaan, functioneren nog niet optimaal. De instelmogelijkheden van de webinterface zijn karig. Het is erg jammer dat de software de Xiaomi zo in de steek laat, want de bouwkwaliteit en keuze van de hardware zijn goed en op papier is het een heel stevige en uitgebreide router voor een prima prijs. Mocht Xiaomi de problemen met deze router inderdaad niet meer oplossen, dan is de hoop gevestigd op de OpenWRT-community. Het is dan afwachten of deze een methode vindt om de router onder de duim te krijgen. De huidige firmware is namelijk al op OpenWRT gebaseerd, maar Xiaomi volgt helaas de GPL niet en publiceert van zijn firmware geen broncode. Het zou netjes zijn als Xiaomi hierin de werkwijze van ASUS zou volgen en de broncode publiceert, met eventuele closedsourcedrivers als binary bijgeleverd.
Op het moment van schrijven net iets duurder, maar een stuk completer is de ASUS RT-AX86U. Deze router presteert op bijna alle gebieden prima, maar de USB-snelheid laat iets te wensen over vergeleken met andere deelnemers in de test. Een groot pluspunt voor tweakers bestaat uit de instelbaarheid en het feit dat je de standaardfirmware kunt omzetten naar de Merlin-variant. Hiermee kun je zonder gevolgen voor de garantie of veiligheid (updates) naar hartenlust losgaan met extra software en scripts op de router, zolang je niet tegen de grenzen van de hardware aanloopt.
Een router die wel wat teleurstelt op softwaregebied, is de TP-Link Archer AX90. Niet omdat deze onaf is, want de interface van TP-Link is fijn ingedeeld, werkt soepel en is geschikt voor zowel beginners als geroutineerde thuisnetwerkbeheerders. De teleurstelling komt doordat functies die je verwacht aan te treffen in de software van een router, nogal arbitrair achter een paywall zijn geplaatst. Voor dingen die continu menskracht vereisen, zoals het bijhouden van virusdefinities en URL-blokkadelijsten, is dat niet zo erg. We vinden het echter lastig om in te zien waarom je maandelijks moet betalen voor een extra timer in een ouderlijktoezichtfunctie. Als je vrijuit van alle opties wilt genieten, is deze router na een jaar al duurder dan alle andere deelnemers aan deze test.
De Netgear Nighthawk AX12 mist bij het gebruik van 160MHz bandbreedte een deel draadloze doorvoersnelheid, net als de Xiaomi, maar dan in de richting van client naar router. In de praktijk zul je niet vaak gebruik kunnen maken van 160MHz bandbreedte, door interferentie van andere netwerken. Hiernaast moet je rekening houden met radarstoring, doordat je niet ontkomt aan het gebruik van DFS-frequenties als je zo'n breed deel van het spectrum wilt bezetten. In de meeste gevallen zal het gebrek van de AX12 dus niet direct roet in het eten gooien. De draadloze prestaties blijven op het gebied van bereik en snelheid wat achter, ook bij het gebruik van lagere bandbreedten. De AX12 gaat over het algemeen goed om met ruis en drukte op het netwerk, maar het is oppassen met een overlappend netwerk. De USB-prestaties zijn uitmuntend te noemen en de beste in onze ranglijst van geteste apparaten tot-nu-toe.
De FritzBox 4060 is een heel veelzijdige router. Wat AVM met het DECT-protocol doet, is uniek. Het verbindt niet alleen telefoons, maar ook smarthomeapparatuur met dit protocol. Hiermee snoer je jezelf wel vast aan het ecosysteem van AVM, met weinig keuzevrijheid voor apparatuur van andere merken. De FritzBox heeft een goede wifichipset en scoort in de wifitests overal zeer netjes, wat niet vanzelfsprekend is. De Netgear Nighthawk AX12 heeft dezelfde hardware, maar gedraagt zich minder goed onder minder ideale omstandigheden. Zo goed scoren in de wifitest is niet enkel een kwestie van goede hardware selecteren. Dit moet gecombineerd worden met software die de goede beslissingen neemt onder verschillende netwerkomstandigheden. Het is duidelijk dat AVM hier veel ontwikkeltijd in heeft zitten. Het is wel jammer dat de instelbaarheid niet altijd genoeg de diepte in gaat voor tweakers die graag alles finetunen, maar met zoveel extra functies als de FritzBox biedt, zou dat waarschijnlijk in een ondoorgrondelijk woud aan instellingen uitmonden en we vragen ons af of er nog veel te perfectioneren valt aan de wifi-instellingen.