Bequiet! Shadow Rock SR1
Naast de Dark Rock Pro van bequiet! heb ik ook de Shadow Rock SR1 Pro getest. Deze koeler is weliswaar wat kleiner dan de Dark Rock maar is ook een stukje voordeliger. Deze koeler heb ik niet alleen getest naast de Dark Rock, maar ook nog naast een aantal andere koelers.
Specificaties
Compatibele sockets | AMD:
754, 939, 940, FM1, AM2(+), AM3(+)
Intel:
Heatpipes | 4 |
Heatpipe dikte | 6mm |
Volledige specs | http://www.be-quiet.net/b...uctID=253&websiteLang=en# |
De koeler
De Shadow Rock SR1 is een vrij standaard towerkoeler die wat kleiner is dan bijvoorbeeld de Hyper 612s of de Mugen 2 maar die desondanks toch behoorlijk wat koelvermogen levert en vrij stil is. Deze koeler is wat uiterlijk betreft niet een heel bijzondere verschijning, maar dat hoeft natuurlijk ook niet, want het gaat toch voornamelijk om de prestaties van de koeler.
De koeler is voorzien van een 120mm Shadowwing fan met geribbelde bladen die moet zorgen voor meer airflow met minder geluid.
De koeler heeft 4 heatpipes die vanaf de basis omhooglopen door een groot aantal lamellen. De fan is opgehangen met rubberen dopjes, om te zorgen voor nog minder geluid.
Installatie
De installatie van de koeler heb ik gedaan op de oudere sockets, die gebruik maken van gaten in het moederbord (dus socket 775, 1155/1156 en 1366).
Socket 1155 installatie
Om de koeler op een socket 1155/1156 of 1366 te zetten moet je de juiste bracket eronder opschroeven. Deze bestaan uit 2 ijzeren beugeltjes die aan weerzijden van de onderkant geschroefd worden. Vervolgens wordt de koeler met 4 schroeven vastgezet aan de onderkant van het bord op een backplate. Het is even lastig om de koeler erop te zetten, het makkelijkste is om de koeler op tafel te leggen en het bord er boven te houden en dan vast te schroeven. Dit gaat met de Dark Rock iets makkelijker omdat die groter is, maar dit is toch de makkelijkste manier.
Door het formaat is het even lastig, maar door te schroeven zit het ding wel echt goed vast, iets dat met de klipjes die je op stockkoelers ziet toch altijd een heel stuk lastiger is. Daarnaast is het met dit formaat alleen mogelijk om het ding vanaf de onderkant vast te zetten, omdat je er vanaf boven niet bij kan, omdat de koeler te ver boven de socket uitsteekt.
Geheugencompatibiliteit
Een probleem dat je vaak bij grote koelers ziet is dat het niet goed gaat passen in combinatie met geheugen met hoge heatsinks. Deze be quiet! heeft daar geen last van, omdat hij niet buiten de socket uitsteekt, zoals de wat grotere towermodellen dat wel doen. Met zowel m'n Corsair Vengeance LP kit als de ADATA XPG kit kon ik deze koeler zonder problemen monteren. Als je dus niet in de knoop wilt komen met een grote koeler, dan is deze Shadow Rock een interessante optie. Er zit ongeveer een centimeter tussen de achterkant van de koeler en de geheugenmodules (als alle sloten bezet zijn), op een P67moederbord.
Prestaties
Om de koeler te testen heb ik een aantal testsetups gebouwd op verschillende moederborden en CPU's en dit vergeleken met een aantal andere CPUkoelers. In onderstaand tabelletje de koelers die ik met elkaar heb vergeleken en op welke CPU's deze getest zijn.
Koelers |
Intel i7 990x stock |  |  |  |
Scythe Ninja Mini |  |  |  |
* zelf gebouwde bracket
Koeler lineup
De LGA2011socket heb ik nu nog niet kunnen testen, dus de 3960x is nog niet meegenomen in de grafiekjes, de andere tests al wel. Zodra de LGA2011 brackets er zijn zal ik de review updaten.
i7 990x - stock - idle |
i7 3960x - OC - load |
Dark Rock |   55 °C |
Shadow Rock |   62 °C |
Gemin II SF524 |   82 °C |
De prestaties spreken voor zich lijkt me, de Shadow Rock presteert prima en komt in veel gevallen dicht in de buurt van de grotere Dark Rock.
Geluidsproductie
Helaas heb ik geen metingen kunnen doen van alle koelers, maar toch wil ik in deze productreview iets zeggen over de geluidsproductie, of misschien beter het gebrek daaraan. De Shadow Rock is namelijk bijzonder stil. De meeste andere koelers hoor je wel, maar deze is echt heel erg stil. De fan draait weliswaar wat harder bij belasting dan de Dark Rock, die 2 fans heeft, maar nog steeds is de fan nagenoeg onhoorbaar. Als ik er echt naast ga zitten hoor ik een zacht geruis, maar zowel de fans van de 6870Hawk als die van de ADATA voeding overstemmen het geluid, en die vind ik al relatief stil.
Als je echt stil wilt zijn, dan is een be quiet! koeler echt een van de beste opties.
Prijs
De Shadow Rock SR1 is al een tijdje te verkrijgen voor rond de 35 euro. Een prijs waar andere populaire towerkoelers ook op zitten, en waar mijn insziens niet veel op aan te merken is.
Samen met de Dark Rock is deze be quiet! koeler een van de stilste die ik heb getest. De temperaturen lopen weliswaar ietsje hoger op als op de Dark Rock, maar hij is dan ook gelijk een heel stuk goedkoper. Wie geen 60+ euro uit wil geven aan een goede koeler vindt in deze koeler een meer dan prima en lekker stil alternatief. De Dark Rock zou ik omwille van z'n prijs niet direct zelf uitgekozen hebben, deze Shadow Rock echter wel, omdat hij voor mij de perfecte prijs/prestatie verhouding heeft.
Gebruikt in combinatie met
Gigabyte P67A-UD7