Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Seagate BlackArmor NAS 110 2TB Review

+3
gekke-gerrit 29 november 2011, laatste update op 7 mei 2014, 21.497 views

Seagate BlackArmor NAS 110 2TB

Pluspunten

  • Rubberen voetjes om geluidsproductie te voorkomen
  • Goede back-up software
  • Nas backupen dmv externe schijf
  • Printer en externe hardeschijf aansluiting
  • One touch Backup
  • Staand ontwerp
  • 3 Jaar Garantie

Minpunten

  • Geluidsproductie
  • felle blauwe leds
  • Geen raid configuratie
  • Backup software moet met cd worden geïnstalleerd
  • Gebruiker 1 maal verwijderd nooit meer opnieuw aan te maken
  • Niet echt betrouwbaar

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Prijs Score: 4
Updates
Usb hub getest.
Netwerk snelheid getest.
Time machine uitleg toegevoegd.
Nederlandse taal verbeterd.
1 Gbps Netwerk snelheid test gedaan
Inhoudsopgave toegevoegd


http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/inhoudsopgave.png
Introductie
Het product
Accessoires
De SEAGATE BLACK ARMOR NAS 110 2TB
Unleash the Beast
specificaties hardeschijf
Energie
De Nas 110
MENU Black Armor
Backup je nas
Problemen
Printer
Backup maken
BlackArmor Discovery
BlackArmor Backup
MENU Backup software
Licentie
Positive en negative punten software
USB
Lees en schrijf snelheid 100 Mbits
Lees en schrijf snelheid 1 Gbits
Conclusie
Extra informatie
Betrouwbaarheid


http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/introductie.png
Als eerst een kleine introductie van dit verhaal,

waarom heb je hem gekocht? In mijn vorige review had ik aangegeven dat ik een externe hardeschijf behuizing van conceptronic had gekocht met als reden dat ik daar mijn back-up's op kon gaan zetten. werkt erg goed en snel, maar ik ben niet de enigste die back-up's moet maken, mijn vader en mijn moeder beschikken beide over een pc, daarnaast, staat de printer één verdieping lager. hier wil ik ook vanuit mijn luie stoel gebruik van kunnen maken. Daarnaast lijkt het mij ook wel handig als ik beneden op de laptop van mijn moeder zit dat ik dan de mogelijkheid heb om foto's te laten zien aan de mensen om mij heen zonder dat ik hiervoor naar boven hoef. Mijn vader kwam overigens met het idee om de kosten te delen, 120 euro voor een 2tb netwerk schijf is dus 60 euro per persoon. mijn vader voelde zich wel genoodzaakt om zijn back-up voorziening voor elkaar te krijgen nadat zijn harde schijf compleet was gecrasht(klik) . Om jullie alvast voor te bereiden, wil ik zeggen dat het een review wordt met veel tekst en afbeeldingen.

Mijn kennis
Voor jullie waarschijnlijk wel goed om te weten. Mijn kennis op het gebied van netwerken is echt minimaal, maar ik beschik dan wel meer kennis dan mijn vader en moeder. Dit zal later ook wel duidelijk worden.

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/hetproduct.png
Als eerst een paar foto's van de doos

Voorkant van de doos, met een sticker erop dat het premium backup software bevat van acronis, nooit van gehoord maar het zal vast wel wat zijn!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0212.jpg

whats inside?
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0213.jpg

systeem requirements.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0211.jpg


Op de achterkant staat een verhaal in het Engels, Frans Duits Spaans en Italiaans over wat je er allemaal mee kan doen.
als voorbeelden geven ze Backup, streaming, remote access en onetouch backup
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0214.jpg

wat zit erin,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0216.jpg
De verpakking is in mijn ogen goed voor elkaar.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0218.jpg

De inhoud uitgepakt.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0219.jpg

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/accessoires.png
-Quick start Guilde (NL)
- Garantieboekje (NL)
- 1.8 Meter cat 5e netwerk kabel
- 3 stekkers, waarvan één voor Europa, één voor Nieuw-Zeeland en Australië en de laatste stekker is voor Verenigd Koninkrijk Malta en Ierland
- Adapter
- CD-rom met software

Als eerste moet je even de adapter in elkaar zetten.
Simpelweg bescherm kapje eruit sliden, door op de push button te drukken
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0222.jpg

En de stekker zelf er in sliden,
dit neemt ruim 2 seconden in beslag,
gebruiksvriendelijk? Ja
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0226.jpg

Nouja zeg! Heb ik even weer 5 minuten van jullie tijd verspilt met zinloze informatie, maar oke, ik weet het. het is nu wel eens tijd voor het product zelf, nou! hier is hij dan!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/deseagateblackarmornas110.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0227.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0228.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0230.jpg

een mooi stukje bescherm folie
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0232.jpg

De reden is simpel, ze willen de voorkant spiegelend hebben, het o zo bekende piano lak (look?)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0239.jpg

Aan de onderkant de reset knop.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0271.jpg

Aan de onderkant zitten rubberen voetjes die het geluid wat moeten verminderen.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0274.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/unleashthebeast.png

Off
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0278.jpg

Starting up
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0279.jpg

On
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0275.jpg

Op de achterkant vind je de uit-knop, als je deze 5 seconden ingedrukt houd schakelt de nas zichzelf uit.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0006.jpg

Voorkant voorzien van usb 640 GB hardeschijf. Je ziet hier ook dat de one touch backup knop nu licht geeft.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0280.jpg

Zoals je waarschijnlijk al ziet, geeft het veel licht. Dus als je het op je slaapkamer zet, is het een 'must' om de leds te vervangen of gebruik te maken van Duck-tape.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0281.jpg

op ongeveer 2 meter afstand is dit te zien op de muur, en het blijft knipperen! discoo!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/DSC_0282.jpg

Als hij aan staat merk je het gewoon, ik heb echt niet een stille computer. voor de mensen die het weten, antec 1200 is niet stil, en samsung HD103SJ 1tb schijven ook niet, de F3 schijven zijn wel hoorbaar, maar de Seagate laat diepe dreunen achter die mijn bureau doen trillen, Dit klinkt ongeveer als een lage bass van een subwoofer. Dit doet hij alleen wanneer hij actief is, zoals het opstarten en wedschrijven van data. Daarnaast heeft hij niet echt een stille idle modus, maar het kan er wel mee door.
Als je de netwerkschijf op een stuk schuim zet bijvoorbeeld Armaflex is het geluid al veel minder. maar op een harde ondergrond niet echt voor in de slaapkamer.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/specshdd.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/specs.png

Bells staat voor decibel alleen dan x10,
idle modus =
2.5 x 10 = 25DB
load modus =
2.6 x 10= 26DB

Het gaat dus om een Seagate ST32000542AS

Alle Gebruikers ervaringen en Productreviews van Tweakers.net
alle informatie over deze hardeschijf heeft hardware.info

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/energie.png

Idle modus (4.85 Watt hdd)
4.85 x 24 x 365 = 42.486 kWh

load modus (6.90 Watt hdd)
6.90 x 24 x 365 = 60.444 kWh

Het energieverbruik brengt dus wel kosten met zich mee, maar de transformator verliest ook wat. Daarnaast zijn nu de twee usb-poorten niet meegerekend.
USB, (5v x 0.5A) 2.5 Watt per stuk, dus dit is slechts een indicatie

ik denk wanneer je gemiddeld over 1 jaar pakt dat je 10 watt mag rekenen,
10 x 24 x 365 = 87.600 kWh

stel 1kWh kost 20 cent dan kost het je (87 x 0,20=) ongeveer ¤ 17,40 om je nas 1 jaar lang te laten draaien

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/Denas110.png
Nu hij aan staat, komt er bij 'deze computer' een extra schijf en extra computer te staan,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/netwerk.png

wanneer je op de netwerk schijf klikt start je browser op en word je daar door een aantal pagina's met instellingen heen geloodst, als jullie het niet erg vinden laat ik dat ook even zien.

Als eerste moet je inloggen. Hiervoor kun je gebruik maken van verschillende taalkeuzes, maar geen Nederlands.
Hoe log je in?
In de Quick Guilde staat:
Username: admin
Password: admin
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login1.png

Welkom =)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login2.png

Gebruikers overeenkomst (next)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login3.png

Tijd en datum instellen
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login4.png

Nieuw admin password
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login5.png

Nou word het voor mij al moeilijk =)
gewoon standaard laten staan.(denk ik)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login6.png

Zo! dat zit er ook weer op!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/login7.png

op naar het hoofdscherm.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/hoofdscherm.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/hetmenu.png

Bovenaan zie je een menu! dat bestaat uit
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/MENU.png

Om de review korter te houden staat hieronder een 'Clickable Menu'. Woorden die schuingedrukt zijn, bevatten meerdere afbeeldingen achter het woord.

SYSTEMNETWORKSTORAGEACCESSMEDIA
System StatusLANDisk ManagerUsersMedia Service
General SetupServicesVolumesGroups
Email SetupWorkgroupShares
Folder Share Permissions
Admin Password
Dynamic DNS
USB Shares
USB Share Permissions
Firmware Update
Printer Manager
Quota
Global Access
Advanced
Download Manager 123Wiki Server
S.M.A.R.T ManagerBackup Manager
UPS Manager
Recycle-Bin Manager 1234
Backup Client License
Shutdown / Reboot


Zo, dat zit er dan weer op,
Nou ja bijna dan, want voor de mensen die het goed bestudeerd hebben, backup manager is dik gedrukt en er is geen link aanwezig, dat komt omdat ik hier nog wat meer over ga vertellen.

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/backupjenas.png
Alles kan kapot, je nas dus ook. daarom zit er gelukkig een extra backup functie bij.
je koopt een backup station niet om die vervolgens te backupen maar het kan wel, en zeer gemakkelijk.
touch button
Je kan hierbij de one-touch button aan de voorkant instellen.
Wanneer je hierop drukt, wordt alles gekopieerd op de NAS. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een usb-stick of een geheugenkaart via een cardreader gebruikt. ( Dit moet nog wel getest worden, maar ik ga ervanuit dat het wel lukt.)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/onetouchsetting.png

Nas 2 nas
Dan heb je de volgende opties,
Stel je hebt teveel geld en je neemt 2x een seagate black armor 110 nas, dan kan je die naar elkaar toe back-uppen
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/nas2nas.png

Nas 2 usb
dan heb je nog een usb aansluiting. daar kan je gemakkelijk een 2tb externe hardeschijf aan hangen en vervolgens daar backups op laten maken,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/nas2usb.png

usb 2 nas
je kan ook mappen van je externe hardeschijf weer op de nas zetten.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/usb2nas.png

Time machine
(met dank aan http://tweakers.net/gallery/170552)
Dit is een backupsysteem van Apple. Dit systeem maakt 1x in de zoveel tijd een complete backup, en elke keer dat je een nieuwe backup maakt (tussen 2 complete backups) maakt het apparaat een incrementele backup. Dit wil zeggen dat hij alleen de wijzigingen wegschrijft.
Dus je hebt dan eerst een complete backup van dag 1.
Op dag 2 verwijder je data, dit wordt dan vastgelegd in incrementele backup 1.
Op dag 3 krijg je nieuwe data erbij, die wordt dan vastgelegd in incrementele backup 2.
Op dag 4 wijzig je een bestandsnaam, die wijziging wordt dan vastgelegd in incrementele backup 3.
Als je dus van dag 4 terug wil gaan naar dag 3, wijzigd Time Machine dus alleen die bestandsnaam. Ga je dan terug naar dag 2, dan verwijderd hij de data die je op dag 3 erop hebt gezet.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/timemachine.png

Server setting
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/serversetting.png

schedule backup
De mogelijkheid om back ups in te plannen zodat het niet wordt vergeten.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/schedulebackup.png

Task monitor
Whatss going on???
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/taskmonitor.png

Restore
Het terug zetten van gegevens.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/storage/restore.png

pff dat was me wat!
Als jullie hier zijn gekomen zijn jullie ijverige lezers en doorzetters =)


uhm ff denken? ja! dat is waar ook! er zat ook een cd in de verpakking, maar ja ik beschik over een desktop zonder cd speler want die gebruik ik nooit. dus ik heb mijn laptop er maar bij gepakt en ik klikte vervolgens op dit icoontje
(-1 voor seagate omdat er geen installer op de drive zelf staat)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/ba-2374b2.png

En toen, toen kwam de error melding!
0x80070035
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/error.jpg

oke, even met mijn desktop proberen.
Dat was geen probleem dus,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/openenvancoputer.png

ik heb 2 verschillende virusscanners op mijn desktop staat een avg free versie omdat ik deze toch niet echt gebruik,
en op mijn laptop staat bitdefender 2011,

firewall, dat zegt mijn instink, dus die heb ik meteen even uitgezet,
bleek niet het probleem, via Google? allemaal oplossingen geen één werkt.
mooi balen!

Toen kwam ik het tegen, Windows is dom met namen en werkt beter met adressen
Ga naar 'Mijn documenten' en typ het IP-adres in.
Dat heb ik gedaan: 192.168.0.12
En toen na uren worstelen had ik mijn netwerk schijf wel gevonden,
dit zal ik niet de schuld geven aan seagate maar aan windows en mijzelf. (-1 voor windows & -1 Gekke-Gerrit)

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/printer.png
De printer is nu aangesloten, alleen nog installeren, ik ging naar de map 192.168.0.12. en zag daar dit.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/selectdriver.jpg

Dubbelklik en hij ging de boel installeren. no driver found, oke? nou ik druk maar op 'ok'
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/PRINTER.jpg

daarna kwam meteen het volgende scherm in beeld waarna ik de driver kon selecteren.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/nodriver.jpg

en klaar,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/done.jpg

Dat ging lekker soepel en vlot! nu hoef ik niet meer naar beneden met mijn laptop =)

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/pffeindelijk.png
Even de software installeren van de cd, en dan heb ik er geen omkijken meer naar!

Eerst het product registreren.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd1.jpg

Aan de achterkant van het toestel staat je serienummer, deze moet je invullen
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd2.jpg

Daarna wat standaard naw gegevens
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd3.jpg

Willen ze ook nog een reden hebben waarom je het product hebt gekocht
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd4.jpg

YES een bedankje! mag ik nu verder?
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd5.jpg

Eindelijk een installatie overzicht, Ik heb beide versies maar geinstalleerd
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cd6.jpg

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/blackarmordiscovery.png

na een standaard installatie procedure startte ik het programma op,
Hoofdscherm
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-hoofdscherm.jpg

en ik kwam al snel tot de conclusie dat ik dit stukje software niet ga gebruiken,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-hoofdscherm1.jpg

en één van de weinige meer waardes(?) kan zijn dat je netwerk drive kan mappen, (Z drive van maken ed)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-mapping.jpg

BlackArmor Discovery, geeft in mijn ogen dan ook nauwelijks een meerwaarde, ik had dan toch liever gezien dat ze de software standaard als een .exe meeleveren, want ik moet zometeen een image gaan maken omdat mijn desktop geen optical drive heeft, eveneens is de optical drive van de laptop van mijn moeder kapot, dus ik vind het nog steeds niet handig, En wat met netbookjes?

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/blackarmorbackup.png

Ik heb mij het afgelopen jaar wel wat meer verdiept in backup software, zoals comodo backup en nova backup, maar deze bevielen mij toch niet helemaal lekker. De eerste variant is gratis en de tweede variant was niet legaal =) maar het werkte niet echt fijn. Altijd dat je weer die usb hdd aan je laptop moet hangen. Toen ik wist dat hier backup software bij zat, met 'powerd by Arcronis' dacht ik, mooi! ik ken het merk dan niet maar het is over het algemeen beter dan als een fabrikant het zelf maakt (Ik wil geen namen noemen hoor maar, Transcend maakt echt backup rommel Onderaan in deze review is dat te lezen. Dat het dus door arcronis is gemaakt, is wel een extra reden van aanschaf geweest bij mij. Dat betekent dus wel dat ik hoge verwachtingen heb van de backup software.

De installatie

Als eerste krijg je een 2de installatie scherm te zien, waar je eigenlijk je keuze's kan maken, je kan installeren, maar ik ging eerst even opzoek om te kijken of er een nieuwe versie aanwezig was, dat was niet zo, door naar de installatie
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-no1.jpg
Wachten....
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/no2.jpg
En de computer opnieuw opstarten. was eigenlijk ook wel te verwachten.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/no3.jpg

Nadat de computer opnieuw was opgestart heb ik het meteen uitgeprobeerd.
De opties lijken niet heel veel, maar er is genoeg te kiezen.

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/menu.png
Hier onder is een clickable menu, ik ga niet overal even diep op in omdat het nog wel leuk moet blijven voor de lezers.
onder dit menu is een verslag van het maken van een clone backup te lezen.
(jaaa, het is klikbaar! probeer maar)

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-welkometoseagate.jpg

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-backup.jpghttp://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-manageandrestore.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-mini-taskmanagement.jpghttp://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-tryanddecide.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-morefeatures.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-systeminformation.jpghttp://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-protectiontools.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-one-click.jpghttp://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-cleanup.jpg
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-search.jpghttp://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-help.jpg

Volledige backup maken,
Omdat ik een SSD heb, wil ik alles kopiëren.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap1.jpg

waar wil je het opslaan?
als je het gaat opslaan op de nas, dan moet je ook je wachtwoord invullen van de desbetreffende map.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-mini-stap2.jpg

Wanneer wil je de backup uitvoeren.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap3.jpg

Backup methode, overschrijven of niet? zoeken naar veranderingen? je hebt genoeg keuze, ik ga voor zoeken naar veranderingen en dat backupen omdat dat het meest efficiënt is.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap4.jpg

Bij Backup opties heb je veel opties, deze loop ik allemaal langs omdat dit wel meerwaarde heeft, het is niet nodig om dat langs te lopen maar het kan makkelijk zijn.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap51.jpg

Compression level, hoe beter hoe meer tijd het in beslag neemt.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap52.jpg

Netwerk snelheid, handig, want je kan het netwerk zwaar belasten!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap54.jpg

Dit is een onderdeel wat mij heel erg aanspreekt, met deze functie krijg je een email of je backup gelukt is of niet, en met de smartphones tegenwoordig wordt ik via mijn iphone op de hoogte gehouden of mijn backup is gelukt.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap55.jpg

Archive splitting,
Het opdelen van je backup in stukken met bijvoorbeeld de grote van een dvd
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap56.jpg

Error handeling, hiermee kan je bad sectors negeren, dit raad ik af, omdat het handig is om een melding te krijgen dat je bad sectors hebt. hier krijg je dan weer een email van!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap57.jpg

Wat altijd sterk word aangeraden is het valideren van je backup, zodat je zeker weet dat dat gelukt is.
dat vind je onder additional settings
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap58.jpg

Een aantal opties, wanneer wil je dat een backup afloopt of hoeveel backups mogen er op komen te staan?
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/stap6.jpg


Task name, handig voor je zelf
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap7.jpg

Overzicht van alle gegevens, daaronder een checkbox dat de taak meteen word uitgevoerd.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/cd/mini-stap8.jpg

Mijn eerste backup duurde ruim 12 uur, dit was via draadloos internet.
Mijn tweede backup duurde ongeveer 1 uur, dat is een mooie snelheid!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/licentie.png
De Licenties worden geregistreerd doormiddel van het mac adres, dit is weer terug te vinden op de local site, als je in je internetbrowser 192.168.0.12 intypt, inlogt en vervolgens onder systeem in het menu op de knop:'Backup cliend license drukt' de mac adressen zijn niet te verwijderen, dus wanneer je een nieuw moederbord in je pc schroeft krijg je een nieuw mac adres. dat mac adres moet je vervangen door je oude mac adres
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/backupcliendlicense2.png

Je krijgt bij dit apparaat 5 licenties daarnaast heb je nog de mogelijkheid om dit uit te breiden.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/licencie.png


Een paar punten op het gebied van de software,
Positief
-try and decide is een veilige omgeving waar je software kan testen zonder dat deze de mogelijkheid hebben om je pc aan te tasten, een mooie extra feature.
-Cleanup utility zodat je (al?) je persoonlijke gegevens uit kan wissen.
-Backupen van instellingen van programma's

negatief
-Windows live mail kan je niet backupen
-Backupen van instellingen heeft alleen betrekking tot office en filezilla in mijn geval, maar ik heb veel meer programma's op mijn computer staan

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/usb.png
USB

Het aantal usb poorten is beperkt, tenminste, het zijn er 2. 1 voor de printer en 1 voor je externe hardeschijf. maar we kunnen nog verder gaan. ik heb er een hub tussen gegooit. met het volgende:

-640 GB usb 3.0 externe hardeschijf
- 8GB usb 3.0 usbstick
- 16 GB usb 2.0 usb stick
- 32 GB usb 2.0 usb stick

De hub was wel voorzien van een extra spanningsbron,
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/hub1.jpg

Alle schijven zijn benaderbaar, maar als nadeel is dat je hier niet één persoon aan toe kan wijzen, iedereen kan het inzien die zich in jouw netwerk bevind.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/hub.jpg

Dus in theorie betekent dat je simpel 8 TB of meer aan je nas kan hangen of het werkt en of het snel is? geen idee!

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/LeesenSchrijfsnelheid.png
Als eerste een hele mooie professionele tekening van ons netwerk!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/home.jpg

Laptop
De snelheid tussen de laptop en de nas via een Kpn experia box(word gebruikt als wireless acces point)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/LaptopWireless.jpg

Desktop 1
De snelheid tussen de desktop1 via switch, router en een Kpn experia box, naar de nas.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/desktop1.jpg

Desktop 2
De snelheid tussen de desktop1 via Kpn experia box, naar de nas.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/desktop2.jpg

De snelheid in mijn netwerk is niet heel geweldig te noemen, vooral draadloos, dit ligt aan mijn apparatuur, ik zou dan een nieuwe router en minimaal een nieuwe switch moeten kopen, kosten zijn rond de 80 euro voor gbit verbinding. misschien ga ik dat ook nog wel doen.
overigens is ons netwerk niet heel praktisch aangelegd.

Via het werk had ik de mogelijkheid om aan een Gbps router te komen van conceptronic, dit gaf mij de kans om de boel te testen en dat heb ik gedaan met nas preformance tester met een test van 4, 40 en 400 mb per file

De opstelling
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/Opstelling.png

Overzicht Write
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/NASWrite.png

Overzicht Read
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/NASRead.png

De snelheid lijkt wel een beetje belemmerd door de nas zelf. want als je de werkelijke snelheid van de ST32000524AS
ernaast houd. is het toch een stuk vlotter dan via de nas
http://img547.imageshack.us/img547/6586/hdtune.png

(als je op 'specificaties hardeschijf' klikt, vind je nog meer informatie over de hardeschijf.)

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/conclusie.png
Voor deze schijf heb ik 120 euro neergeteld, gedeeld met mijn vader is 60 euro per persoon, de mogelijkheden zijn echt ongekend veel in mijn beleving, als je nog een extra hardeschijf hebt liggen kan je je nas backupen, dan krijg je een mooie 'raid' configuratie. ik heb veel dingen nog niet getest zoals het van buitenaf benaderen via ftp en kijken of het mogelijk is om je sd kaart op vakantie leeg te kunnen maken op deze nas zonder een pc, zodat je weer rustig verder foto's kan maken! Wat betreft het geluid, kan je hem beter niet op je slaapkamer zetten omdat het toch wat minder prettig is.
Wat betreft snelheid, Draadloos lijkt hij niet vlot te gaan, via een 100 Mbps netwerk vind ik het 100% goed, hij haalt er alles uit wat er in zit. maar de snelheid van 1 Gbps, ja die valt toch wel tegen.

Ik kan niks anders zeggen dan goed gedaan Seagate
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/titles/extrainformatie.png
Seagate BlackArmor 110 NAS
User Guilde
Backup Guilde
Seagate Harddisk Info
Arconis Backup Software

Na een aantal maanden dat de nas gedraaid heeft, heeft hij er de brui aangegeven.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Seagate%20Review/fail.jpg

alle op en of aanmerkingen hints tips en tricks zijn welkom!

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Coolermaster/other.pngIk ben in het bezit van dyslexie

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Seagate BlackArmor NAS 110 2TB?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (69)

Wijzig sortering
Allereerst mijn complimenten voor de zeer uitgebreide review. De afbeeldingen bij de tekst helpt ook enorm om dingen te verduidelijken.
Ik heb de NAS inmiddels ruim een week en heb nog enige aanvullingen.

FTP server
De FTP server activeren is in principe een fluitje van een cent door deze te activeren bij services. De FTP server is vervolgens te benaderen met de aangemaakte users met wachtwoorden en bijpassende rechten. Echter wil dit nog niet zeggen dat je een veilige verbinding hebt. De informatie is door derden nogsteeds af te 'luisteren'. Daarom heb ik gebruik gemaakt van de SSL code welke je zelf kan aanmaken in het System en dan Advanced. Indien je gebruik wil maken van de (168 bits) SSL code kan je deze activeren bij services. Indien je router upnp ondersteunt hoef je verder niet meer in te stellen en kan je de FTP server vanuit elke internet verbinding benaderen met een FTP client (bijv Filezilla). Lukt dat niet dan zal je poort 21 zelf moeten forwarden (en eventueel poorten 5000-5100) in je router. Uit de eerste testen bij vrienden blijkt mijn upload de beperkende factor m.a.w. de volledige beschikbare snelheid. top!

Snelheid schrijven en lezen
In eerste instantie dacht ik dat als ik alles via mijn gigabit netwerk (linksys wrt320N) zou aansluiten ik makkelijk 100MB/s zou moeten kunnen halen, maar ik begreep via internet dat de 1000Mbs (120MB/s) de theoretische snelheid is wat in de praktijk nooit gehaald wordt. Mijn bevindingen tot nu toe gebruikmakend van windows explorer:
PC>NAS 10-15MB/s
NAS>PC 15-20MB/s

Ik was toch enigsinds teleurgesteld in deze snelheden, maar zag op internet vergelijkende behaalde snelheden. Echter in deze review las ik, dat er hogere snelheden kunnen worden behaald, maar waarschijnlijk afhankelijk zijn van je netwerkkaart en router..........tot ik op het volgende stuitte op een forum
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HiHi guys, I have one of theese BA disks. Im pretty satisfied with the performance.

The problem with speeds are not because of network but protocols.
My setup is:
1Gbit router (Linksys E2000),
NAS Seagate BA 110 1GB (FW: 1000.1081),
Laptop with Gbit port and UbuntuOS,
PC with Gbit port and Win7 Home Premium

Ive tested all 3 protocols - NFS, FTP and Samba (Windows) sharing

On Win7 (using Total Commander):
FTP - 60-70MB/s (480-560Mbit/s)
SAMBA - 10-11MB/s (80-88Mbit/s)

On Ubuntu (using "mount"):
NFS - 55-65MB/s (440-520Mbit/s)
FTP - 60-70MB/s (480-560Mbit/s)
SAMBA - 10-11MB/s (80-88Mbit/s)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De schrijver beweert hier, dat de snelheid over het netwerk 'niet' beperkt worden door het netwerk, maar door het gebruikte protocol.
Getriggerd door deze waarden ben ik total commander gaan downloaden en installeren. Vervolgens de zelfde testen gedaan als met windows explorer, maar helaas kwam ik op dezelfde waarde bij lezen en schrijven. Toen ik goed ging lezen zag ik dat de schrijver het had over de FTP verbinding binnen Total Commander en dacht wat heb ik te verliezen....invullen en verbinden met het interne ip adres (bijv 192.168.1.2). Het verbinden ging direct goed en besloot wat van de NAS te kopiëren naar mijn PC. Het viel me op dat de balk wel erg snel groen werd en keek naar de snelheid........nog een keer kijken....ja er staat toch echt 70.000kb/s OMG! bijna 70MB/s. Dit zijn waarden die met de duurste NAS apparatuur nauwelijks gehaald worden op een gigabit netwerk.
Naar aanleiding van dit resultaat heb ik ook de snelheid getest met de gratis Filezilla FTP client.
PC>NAS 25-35MB/s
NAS>PC 75-85MB/s (soms zelf snelheden boven de 100MB/s gemeten!!)
Kleine of grote bestanden lijkt voor de snelheid niet veel uit te maken. Wat een verschil met het kopiëren binnen internet explorer.
Helaas kan je met FTP niet streamen, maar wil je snel kopiëren van en naar de NAS gebruik dan het FTP protocol.

Back Up
Het backupprogramma is bijgeleverd en geeft je recht op het maken van backups van 5 verschillende computers (eventueel uit te breiden tegen betaling). Als eerste test wilde ik een backup maken van mijn C: schijf met windows en geinstalleerde programma's in totaal zo'n 25GB.
Het backupprogramma van acronis is duidelijk en goed te begrijpen zelfs voor de wat minder gevorderde. Een backup maken van de C: ging volgens plan en werd binnen 20 minuten gerealiseerd. Dit backupbestand is vervolgens ook direct te benaderen in explorer mocht je bijv maar enkele bestanden willen terughalen (erg handig!). Vervolgens het systeem gereset om de backup terug te plaatsen. Bij het opstarten van de Boot DVD kwam er een error: acronis insmod error inserting. Op een forum kwam ik de fout tegen en verklaarde men een nieuwe boot dvd te maken via de backup software en een parameter toe te voegen. Na deze DVD gemaakt te hebben en het systeem gerestart te hebben startte het programma wel op de de Boot DVD. Het software programma is vergelijkend als die in windows en spreek voor zich. Het terugplaatsen van de backup ging vervolgens in een klein kwartiertje. Na de restart werkte windows weer precies zoals tijdens de backup gemaakt. Al met al een erg handig backup systeem waarbij je niet meer hoeft te werken met een externe hdd of tapestreamer, alles ging via het netwerk. Op de kleine error na erg tevreden!

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!

[Reactie gewijzigd door Albert Duin op 8 augustus 2011 22:03]

Hoi Gerrit,

Er hoeft helemaal niets gehacked te worden. Het enige wat je zal moeten doen is de FTP server activeren via de webacces en vervolgens deze benaderen via een FTP client zoals Filezilla. Mocht je hier meer uitleg over willen dat kan ik wel wat maken met behulp van screen shoots. Tja als je meer licenties wil zal je ze moeten kopen, het nadeel van dit systeem is als je oude pc 'op' is ben je ook een licentie kwijt. Dit zou je alleen kunnen oplossen door het mac adres over te zetten naar je nieuwe systeem.
Het hacken heeft alleen betrekking op de database met daarin de mac adressen, dus puur voor de arcronis backup software licentie.
ik wist niet eens dat je mac adressen kon wijzigen. maar goed. nu wel.

"windows 7 press the Windows menu, go to Control Panel > Hardware and Sound > Device Manager (under Devices and Printers). In the Device Manager expand “Network adapters” and pick your network device (something like Marvell Yukon PCI-E Gigabit Ethernet Controller for example). Right click on it and choose properties. In a dialog that pops up go to the Advanced tab, select “Network Address” in a list, select the radio button next to the blank Value field and enter the new MAC address."

hacken (niet meer nodig dus)
Maar het protocol, je vertelde dat dat de oorzaak is waarom hij minder snel is,
valt dat te wijzigen? ik heb er weinig verstand van hoor :)

Nogmaals bedankt voor al je info!
Nette review,

Alleen je stroomkosten berekening klopt helemaal niet. Wattage is wattage, heeft niets met voltage te maken. Oftewel als de NAS 9 watt gebruikt kost hij gewoon (9x24x365) / 1000 = 78Kwh. Dag en nacht tarief kost je gemiddeld rond de 0.20 per uur (dal van 0.12 en piek van 0.25) Waardoor je rond de 16,- uitkomt op jaarbasis.

Ik gebruik meestal de regel 2,- per watt die 24/7 aanstaat zijn je kosten op jaarbasis.
Niet helemaal mee eens:
P = U * I
dus 1 W = 1VA
Goeiendag wat een review, zo zie je ze niet meer!
Wat betreft de Time machine, daar kan ik je mee helpen: dit is een backupsysteem van Apple. Dit systeem maakt 1x in de zoveel tijd een complete backup, en elke keer dat je een nieuwe backup maakt (tussen 2 complete backups) maakt ie een incrementele backup. Dit wil zeggen dat hij alleen de wijzigingen wegschrijft.
Dus je hebt dan eerst een complete backup van dag 1.
Op dag 2 verwijder je een zooi, dit wordt dan vastgelegd in incrementele backup 1.
Op dag 3 krijg je een hoop nieuwe zooi, die wordt dan vastgelegd in incrementele backup 2.
Op dag 4 wijzig je een bestandsnaam, die wijziging wordt dan vastgelegd in incrementele backup 3.
Als je dus van dag 4 terug wil gaan naar dag 3, wijzigd Time Machine dus alleen die bestandsnaam. Ga je dan terug naar dag 2, dan verwijderd ie die zooi die je op dag 3 erop hebt gezet.

Hoop dat het verhaaltje duidelijk is...
(ps, 5 sterren van mij)
Normaal gesproken kopiëren de meeste gebruikers hun bestanden via windows explorer. Explorer maakt tijdens het kopiëren gebruik van een bepaald protocol (weet niet welke). Als ik hier gebruik van maak dan gaat het kopiëren relatief traag, zoals eerder aangegeven:
PC>NAS 10-15MB/s
NAS>PC 15-20MB/s
Aangezien de NAS ook een ftp server kan draaien, welke draait op het FTP protocol kan je hier ook gebruik van maken om te kopiëren, door een programma als filezilla client te installeren op je pc. Als ik vervolgens ga kopiëren behaal ik de volgende snelheden:
PC>NAS 25-35MB/s
NAS>PC 75-85MB/s (bij een sneller pc nog sneller gebleken 90-100MB/s)
Blijkbaar gaat dit protocol efficiënter om met de netwerkbandbreedte, dan het protocol van explorer,. Waarom dat is heb ik geen antwoord op.
Normaal gesproken kan je een ftp server ook in explorer benaderen door het ip adres in te typen bijv. ftp://192.168.1.103:21 helaas werkt dat bij deze ingebouwde ftp server niet, dus zal je gebruik moeten maken van een aparte FTP client zoals eerder aangegeven.
Of je gaat met Windows stoeien om NFS te gebruiken. (Of je installeert Linux/UNIX / koopt een Mac)

Standaard gebruikt Windows SMB, Server Message Block dat door Microsoft is ontwikkeld.

Mooi om te weten dat deze disk aan power management doet en NFS ondersteunt. * fridgeman voegt deze NAS toe aan zijn wishlist.

[Reactie gewijzigd door fridgeman op 17 september 2011 19:51]

Je zet bij je minpunten dat er geen RAID op zit, maar dat is ook wel logisch aangezien er maar 1 schijf in zit.

RAID via USB zou denk ik niet werken aangezien ze niet direct op de RAID controller aangesloten zijn. (waarschijnlijk wel software RAID mogelijk mja goed als je RAID wilt gebruiken koop je gewoon een NAS met minimaal 2 disks er in)

Verder nette review :-)
Inderdaad, Daarmee bedoel ik eigenlijk dat het mogelijk is om bijvoorbeeld een tweede hardeschijf erin te kunnen plaatsen. Raid via usb is ook niet echt handig, maar Seagate heeft er een mooie oplossing voor, dat je, je nas kan backup-en en misschien niet even betrouwbaar als raid 1. maar wel goed genoeg. wanneer je dagelijks een backup maakt staat het toch veilig op je externe hardeschijf.

en,
Bedankt :)

Test resultaten bijna klaar!

[edit ]
Test resultaten zijn Klaar
[/ edit]

[Reactie gewijzigd door gekke-gerrit op 25 juli 2011 18:41]

Beste gekke-gerrit,

Hele mooie uitgebreide review!
Mijn complimenten.
Kijk handige feedback! meteen aangepast, toch even iets meer dan mijn berekening van 1,- Bedankt
Leuk dat je al die screenshots van de web-interface erbij hebt gezet. Geeft een aardige indruk van wat je er mee kan instellen.

Wil je nog een NAS performance test (SMB/CIFS) erbij zetten? Bv. van een 500mb file via http://www.808.dk/?code-csharp-nas-performance? Krijg je van mij een paar sterretjes :)
ik moet nog wel wat dingen testen, maar dit staat op nummer 1, ik ben momenteel al 2 dagen bezig met deze review, dus er kan nog wel wat bij :) ben momenteel niet thuis dit ga ik doen!

uiteraard wat ik zeg doe ik, Review ge-update!

[Reactie gewijzigd door gekke-gerrit op 21 juli 2011 16:40]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*