Door Femme Taken

Architect

Nieuwe BenchDB - Development-iteratie #84

19-04-2016 • 13:47

45 Linkedin

De developers hebben iteratie #84 vrijgegeven. De aandacht lag in de afgelopen drie weken op het gereedmaken van de nieuwe BenchDB voor het live gaan. Daarnaast werd er gewerkt aan de implementatie van https en http/2.

Nieuwe BenchDB

Tweakers beschikt sinds 2004 over een database met benchmarks. De redactie gebruikt de BenchDB om testresultaten te beheren en grafieken te genereren voor de weergave van testresultaten in reviews. De oude BenchDB had een eigen ingang op de site, waarmee je de benchmarkresultaten kon opzoeken en vergelijken.

De BenchDB werd destijds door yours truly in elkaar gehackt en later voorzien van uitbreidingen, zoals de mogelijkheid om multivalue-grafieken te genereren. De haastig geschreven code was nooit van hoge kwaliteit en is nadien ook niet meer aangeraakt. Daardoor was de BenchDB op geen enkele wijze geïntegreerd met de rest van Tweakers. Het beheer verliep nog via ons oude cms, dat ten tijde van de millenniumwisseling is ontworpen.

Voor de redactie lieten de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid nogal te wensen over. Zo was het niet mogelijk om snel grafieken van verschillende tests voor dezelfde set producten te genereren en kon de samenstelling van een eenmaal gegenereerde grafiek later niet gewijzigd worden. Een ander probleem was het ontbreken van goede koppelingen met producten. Daardoor was het niet mogelijk om superrelevante testresultaten in de productomgeving weer te geven.

Invoeren van testresultaten in ons vintage-cms

Plannen om een nieuwe BenchDB te bouwen bestonden al lange tijd, maar vanwege de omvang van het project was het lang wachten op ruimte in onze roadmap om het project uit te voeren. Vanwege de staat van de code was een totale rewrite nodig. Begin 2015 werd het eerste deeltje van het project uitgevoerd en nadat het werk aan de BenchDB een tijdje had stilgelegen, zijn we sinds oktober 2015 bezig geweest om elke iteratie stukje bij beetje de functionaliteit in de BenchDB te specificeren en herschrijven. Na vele sprints werk dat voor onze gebruikers onzichtbaar is, zijn we eindelijk zover gekomen dat we de eerste resultaten van de nieuwe BenchDB kunnen laten zien.

De nieuwe BenchDB is nu volledig in Symfony gebouwd en de entiteiten in de BenchDB zijn waar mogelijk gekoppeld met categorieën en producten uit de Pricewatch. Testgegevens worden nu beter gestructureerd opgeslagen. Zo is het mogelijk om verschillende runs van benchmarks voor hetzelfde ‘testobject’ (een product dat onder een bepaalde omstandigheid is getest) op te slaan en automatisch de gemiddelden te berekenen. De redactie kreeg meer mogelijkheden om grafieken te genereren en het beheer van grafieken is eenvoudiger gemaakt. Zo kunnen redacteuren nu per artikel setjes van testobjecten maken en met een paar klikken grafiektags genereren die in artikelen geplaatst kunnen worden.

De tags worden tijdens het parsen van de pagina dynamisch omgezet in een grafiek. De meeste grafiektypes worden gegenereerd met behulp van de c3.js. Ook hebben we de mogelijkheid om staafgrafieken te genereren, met naast de productnaam een testconditietype of een specificatie als kolom. De specificatie wordt automatisch opgehaald uit onze productdatabase. Testconditietypes beschrijven de omstandigheid waarin een product werd getest, bijvoorbeeld de versie van een driver of het besturingssysteem, of de processor waarmee een videokaart werd getest.

Een grafiek die gegenereerd is door de nieuwe BenchDB

In de komende iteraties gaan we verder werken aan het afbouwen van de BenchDB, zodat de oude code uiteindelijk in zijn geheel naar /dev/null afgevoerd kan worden. Over drie weken zullen we een eenvoudige weergave van de testresultaten op de specificatietab in de productomgeving toevoegen. Hiermee zul je de testresultaten van een product net zo makkelijk kunnen opzoeken als de specificaties. In de komende tijd staat er voor de redactie ook nog wat koppelwerk op stapel om oude testresultaten te linken aan producten in de Pricewatch.

En verder hebben we…

 • gewerkt aan de implementatie van https en http/2, zodat jullie in de toekomst via een beveiligd én efficiënt protocol Tweakers kunnen bezoeken;
 • vorderingen gemaakt met de upgrade naar PHP7;
 • de Usabilla-feedbackknop toegankelijk gemaakt op mobiele apparaten en de tracker standaard op meescrollen gezet, zodat de feedbackknop op desktops en tablets met een horizontale resolutie van 1024 pixels niet meer over de kantlijn van de content ligt;
 • een geslaagde 1-aprilgrap live gezet;
 • hebben we in een bug bash zo'n dertig bugs verholpen.

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik ben wel benieuwd: wordt er nog wat met de geslaagde 1-aprilgrap gedaan?
Je kunt natuurlijk altijd een topic openen in Mooie Features als je zelf nog goede ideeën hebt waar en in welke vorm je het graag terug zou willen zien. ;)

[Reactie gewijzigd door ACM op 19 april 2016 15:50]

tweakers.tim? Mis ik iets? :P
Interne testomgeving :) Dat vonden wij een praktische manier om per developer een losse vhost te hebben. E.e.a. zou ook met docker-containers ofzo kunnen, maar dit is ook beschikbaar als een medewerker afwezig is en zijn PC uit heeft gezet.
Die .tim tld is óf wishful thinking óf van je local test omgeving (ga ik vanuit)? :+

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 19 april 2016 16:29]

Local test environment. Alle devvers hebben een vhost eindigend op hun naam.
Daar zijn niet direct plannen voor. Over het algemeen was de tendens: "Het was leuk voor een dag". Wel wordt er nog gekeken of we eventueel op het forum de thumbsup kunnen uitbreiden naar wat extra opties. Dat zijn echter niet meer dan ideeen en toekomstplannen, niets concreets :)
Kan het kloppen dat vanwege dit de RSS feed er net even uit lag?
De hele site lag eruit, dus RSS zal ook wel problemen hebben gehad :)
Nice, maar op Chrome (Android, 720p scherm) gaat 't toch niet zo lekker...

http://flippylosaurus.eu/...nshot_20160419-140953.png

Kan ook niet horizontaal scrollen in de benchmark.
Hier gebeurd hetzelfde. Grafiek wordt afgekapt en er is geen mogelijkheid tot scrollen.

Telefoon: OnePlus One
OS: Android 6.0.1 (COS13)
Browser: Chrome (nieuwste)

[Reactie gewijzigd door rens-br op 19 april 2016 14:26]

Evenals op een Lumia 640 met Windows 10mobile erop.
Dan uiteraard met Edge als browser.
Lijkt er dus op dat ze nog wat te fixen / te maken hebben voordat ze het uit gaan brengen.
Hier het zelfde probleem. iPhone 6 met safari.
Mooie updates weer en ik ben benieuwd naar de nieuwe test BenchDB resultaten!

Was deze iteratie online zetten overigens de reden dat rond kwart over 12 de website uit de lucht was? Er gaat overigens ook nog iets mis met de Twitter en Facebook counters: http://static.tweakers.ne...xCMnuAxmiLnOl9SB/full.png
Ja, we waren geswitched naar de 'nieuwe' mongodb-driver: de oude werkt niet meer met php7, dus we moesten een keer over. Maar blijkbaar had onze composer niet (goed?) gedraaid en daardoor de aanvullende php-driver daarvan gemist :X

En toen was de site stuk. Dus eerst even een rollback gedaan, probleem opgespoord en gefixed.

Die tellers is ook een gevolg van die wijziging, es kijken waardoor dat precies komt.
[edit]Blijkbaar heeft een eerdere fix ook dit opgelost.

[Reactie gewijzigd door ACM op 19 april 2016 14:10]

Helemaal top. Bedankt voor de reactie!
de Usabilla-feedbacknop toegankelijk gemaakt op mobiele apparaten
Overigens waar zou die knop moeten verschijnen? Ik kan hem niet vinden op mijn telefoon.
Volgens mij is dat onderin de footer de link 'Feedback' :)
Die knop doet helaas nog vrij weinig. En daarbij zit de link zo ver weggestopt dat ik het betwijfel dat er mensen op gaan drukken.

Overigens is het icoontje en de link naar de notificaties ook verdwenen op de mobiele website.

Voor de duidelijkheid:
Telefoon: OnePlus One
OS: Android 6.0.1 (COS13)
Browser: Chrome (nieuwste)
edit:
Blijkbaar heeft een eerdere fix ook dit opgelost.
Tellers staan hier nog steeds op 0.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 19 april 2016 14:14]

Overigens is het icoontje en de link naar de notificaties ook verdwenen op de mobiele website.
Gefixed :)
Tellertje werkt weer. Notificatieknopje is weer terug.

Alleen de feedbackknop doet nog niks op Chrome for Android. Als ik in Chrome op Windows de mobiele weergave afdwing en ik druk op 'Feedback' werkt het overigens wel.
Op mijn Nexus 5X werkt die gewoon hoor. Heb je misschien een adblocker op je telefoon?
Heb inderdaad AdAway op mijn telefoon staan. Heb die net even uitgeschakeld en de knop werkt nog steeds niet.

Heb het voor de zekerheid ook getest in Firefox en dat lijkt ook niet te werken, daarna nog getest terwijl uitgelogd en in een privétabblad en ook dat werkt niet.


Telefoon een herstart gegeven met AdAway uit en nu werkt het wel. Was het dus toch de Adblocker.

[Reactie gewijzigd door rens-br op 19 april 2016 14:39]

Die staat inderdaad nog op 0. Maar is nu wel gefixed :)

Je tellertje van notificaties wordt op dit moment gefixed :)
Hopelijk wordt ook de implementatie van de nieuwe benchdb en de "mobiele" website aangepakt. :)
Wat bedoel je met de implementatie van de benchdb en de "mobiele" website? De BenchDB wordt in zijn geheel herschreven, zowel de front als de backend. De integratie van de BenchDB aan de voorkant zal dus ook geheel vernieuwd worden. Hierbij kun je denken aan alle testresultane direct inzien bij een product of een review van een product. Niet enkel als saaie cijfertjes maar ook in de vorm van diverse grafieken.
Ik bedoel daarmee dat de nieuwe grafiekjes niet goed schalen op mijn Samsung Galaxy s7 Edge met de nieuwste chrome browser
Ah zo :) Ja goeie, daar gaat nog aan gewerkt worden. Om heel eerlijk te zijn waren we de responsive view een beetje vergeten in alle benchdb drukte. Zal hoogstwaarschijnlijk snel aangepakt worden.
Misschien ben ik de enige met dit probleem, maar op mijn iPhone 6 worden de grafieken af gepakt. Ik zie dus maar een deel van de grafiek. Ik kan ook niet in de grafiek scrollen, klopt dit?
Balen, het zijmenu scrollt niet meer mee met de content op een desktop (Firefox 45.0.2 op Windows 10) :-(
Vandaar, het valt mij nu pas op dat ik ineens veel tekst daar miste! Hopelijk dat dit ook weer snel opgelost kan worden.
Ah, found it. Je moet even de link "Fixeer" klikken bovenin de zijbalk, dan gaat het goed. Jammer dat dat niet de standaardoptie is, ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat wat nu standaard is door de meerderheid gewenst is...
Standaard is de tracker niet eens zichtbaar, je moet hem zelf uitklappen. Een ingeklapte, gefixeerde tracker zorgde af en toe voor layout-problemen waardoor wij de standaard-instelling dus aangepast hebben naar meescrollen.
Ah, dat verklaart een hoop :) Naja, het is zo ook weer gefixt.
Ah, die had ik zelf waarschijnlijk ook niet zo snel gevonden bedankt!
een geslaagde 1-aprilgrap live gezet
Voor diegene die z'n geheugen even wil opfrissen (mijzelf incluis): plan: Tweakers introduceert TweakMoticons
Tip voor diezelfde mensen, ga aan braintraining doen;)
*Voelt zich aangesproken* ;)
Dat ziet er heel goed uit! Mooi, ik vond het zelf ook al niet zo'n handig systeem, daar ik de laatste tijd ook aan het zoeken was naar resultaten. Erg fijn dat dit onder handen genomen wordt!

Ik zal dan zelf ook actief benchmarks gaan toevoegen! :)
13:47, volgende maand toch 10 minuten eerder opstaan O-).
Ik wist dat het iemand op zou vallen! Volgende keer weer een kans... |:(
Fijn dat de Tweakers frontpage met 4.4MB RAM voldoende heeft in Firefox(dit item 9.7MB)
Daar een kale https://www.google.nl/webhp?hl=nl op 16MB zit.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee