Advertorial

Door Tweakers Partners

Terugblik: tweakers testen Samsung Galaxy S22 en Samsung Galaxy S22 Ultra

15-06-2022 • 08:00

21

Begin maart deden Tweakers Partners en Samsung een oproep voor deelnemers aan een testpanel dat de Samsung Galaxy S22 en Samsung Galaxy S22 Ultra aan de tand ging voelen. Dat was niet aan dovemans oren gericht; jullie hebben massaal gereageerd. Vier tweakers gingen met de Galaxy S22 aan de slag, en vier anderen namen de Galaxy S22 Ultra onder handen. De opvallendste bevindingen van het testpanel hebben we voor je samengevat.

Je kunt er aan het begin van ieder jaar je smartwatch op gelijkzetten: Samsung brengt rond die tijd steevast zijn nieuwe serie flagship-smartphones op de markt. De vouwbare modellen van het bedrijf winnen weliswaar aan populariteit, maar de S-serie blijft vooralsnog de meest succesvolle reeks binnen het smartphone-aanbod van Samsung.

Om te kijken of het meest recente aanbod ook aanslaat bij de Tweakers-community, organiseerden Tweakers Partners en Samsung een testpanel voor acht deelnemers. De acht tweakers die werden geselecteerd, hebben ruim de tijd gehad om met de nieuwe S22 en S22 Ultra aan de slag te gaan. Zoals je van communityleden mag verwachten, heeft dat zeer uitgebreide reviews opgeleverd. Daarbij werden aspecten zoals de scherm- en camerakwaliteit, prestaties en accuduur besproken.

Geen tijd om alle acht de reviews uitvoerig te lezen, maar wel benieuwd naar de testresultaten? Hieronder staat een handige recapvideo voor je klaar, waarin onze eigen Mark Wijsman alle bevindingen van de community voor je samenvat.

Samsung Galaxy S22: compacte kracht?

Als het om het scherm en design gaat, benoemt het testpanel als eerste de afmetingen van de Galaxy S22. De S22 is kleiner en lichter dan de S21 en weegt 167 gram. De keuze van Samsung om de telefoon compacter te maken, valt onder andere goed bij NextGenOscar. Over het scherm zelf - een 6,1 inch groot super-hdr amoledscherm met een verversingssnelheid van 120Hz - is hij enthousiast. De kleuren spatten volgens NextGenOscar van het scherm en het biedt heldere beelden. “De 120Hz-modus zorgt echter wel voor extra accugebruik”, waarschuwt de tweaker daarbij.

Nu we het toch over de accu hebben: daar is panellid Ragabash kritisch over. Hij vindt dat de accuduur simpelweg te kort is. Als je met een volle accu aan een werkdag begint, is het een uitdaging om hem gedurende die dag niet tussentijds te moeten laden, ook als je de smartphone weinig gebruikt. Ook tester -36- stipt de accu aan: “Als je veel onderweg bent, is het niet handig om meerdere keren per dag je telefoon te moeten laden.”

Voor bijna iedereen doet een smartphone ook dienst als fototoestel, en op dat vlak stelt de S22 niet teleur. Hij is uitgerust met een 50-megapixel-groothoekcamera, 12-megapixel-ultragroothoekcamera, 10-megapixel-telelens en 10-megapixel-selfiecamera. Gezamenlijk zorgen ze voor mooie foto’s en filmpjes, waarbij ook fotografie in het donker een goed resultaat oplevert, aldus het testpanel. RagaBaSH is tevreden over de kwaliteit; met name de zoomfunctie kan hem bekoren. NextGenOscar vindt de camera’s zelfs uitmuntend: “Helaas ben ik geen expert in fotografie, maar ik kan wel zeggen dat de foto’s er helder en scherp uitzien, vooral als ik ze vergelijk met de foto’s die ik met mijn iPhone 13 maak.” Als foto’s en video’s belangrijk voor je zijn, zit je met de S22 dus goed en dan is volgens -36- de aanschafprijs goed te verantwoorden.

Samsung Galaxy S22 Ultra: de Note is hoog?

Bij het design en de functionaliteit van de Galaxy S22 Ultra heeft Samsung duidelijk zijn Note-serie in het achterhoofd gehouden. De directe invloed van dat toestel valt in de smaak bij het testpanel, waarbij het scherm, net als bij kleine broer S22, een blikvanger is.

Tester Doruzie vindt dat de Ultra is uitgerust met een “supermooi amoledscherm met een fantastische kleur- en diepe zwartweergave. Het scherm kan extreem fel worden ingesteld en is in direct zonlicht makkelijk af te lezen. De verversingssnelheid van 120Hz is een mooie bijkomstigheid. Alle beelden vloeien mooi over het scherm.” Tweaker mythia deelt die mening: “Het scherm, de resolutie en de verversingssnelheid zijn zoals ik gewend ben, en ik zal waarschijnlijk nooit meer genoegen nemen met minder.”

Op het scherm kun je je foto’s aanschouwen. Aan de camera’s - een aan de voorkant, vier aan de achterkant - zou het niet mogen liggen, met de 108-megapixel-groothoekcamera als zwaarste geschut.“De foto’s zijn erg goed en gedetailleerd, ook bij minder licht, en het inzoomen werkt fantastisch.” Tester Jhuroen is te spreken over de kwaliteit: “De foto’s zijn erg goed en gedetailleerd, ook bij minder licht, en het inzoomen werkt fantastisch.” Doruzie vindt dat video’s scherp en stabiel in beeld komen. Volgens hem is de selfiecamera ook dik in orde. “Als je op zoek bent naar een telefoon met een goede camera, staat deze wat mij betreft in de top van 2022.” Mythia vindt het wel vreemd dat het camera-eiland aan de achterkant de daadwerkelijke camera's blootlegt.

Ook de accuduur gaat over de tong bij het testpanel. Tester Jhuroen vindt de accuduur prima. Hij hoefde de smartphone maar een keer in de twee dagen op te laden, “maar als je veel camerawerk doet (foto’s en filmen), is de accu een stuk sneller leeg.” Doruzie haalt nog betere resultaten. “Bij gewoon gebruik gaat de accu zo’n twee à drie dagen mee. Als je de telefoon intensief gebruikt, red je net-aan twee dagen. In stand-by gaat de telefoon een kleine week mee.”

Overall conclusie S22 & S22 Ultra

Het testpanel is in algemene zin positief over beide flagships, al scoort de S22 Ultra duidelijk beter dan de ‘standaard’ S22. De S22 Ultra kan zelfs rekenen op twee vijf-sterrenwaarderingen.

De algemene indruk die de S22 achterlaat, is er een van een compacte, fijne smartphone met een erg mooi scherm maar met een wat korte accuduur en her en der wat kleine haperingen.

Over de S22 Ultra is het testpanel lovend. De conclusie van tester mythia vat het gevoel rond de Ultra goed samen: “Het nieuwe flagship-model van Samsung zorgt ook dit jaar weer voor vuurwerk. Een prachtig amoledscherm, goede camera's en rappe hardware zorgen dat deze telefoon zeker een aantal jaren mee kan. De ingebouwde S-pen is een zeer welkome toevoeging.”

Teruglezen en verder discussiëren

Wil je alle reviews van de Samsung Galaxy S22 nog eens teruglezen, inclusief die van Tweakers zelf, dan kan dat hier. De testverslagen van de Samsung Galaxy S22 Ultra vind je hier terug. Als je verder wilt discussiëren over deze tests, dan kan dat uiteraard in het forum.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Samsung en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (21)

21
21
9
0
0
9
Wijzig sortering
De publicatie van deze advertorial valt samen met een bericht op Android world dat de S22 in prijs verlaagd is. Bij nadere beschouwing blijkt dat niet heel sterk te zijn, zo'n 15% sinds introductie? nog steeds erg veel geld. Zelf ben ik overgestapt van Koreaans, Samsung, op Chinees, Xiaomi. Dat is me goed bevallen, niet het minst omdat ik nu niet meer tegen die lelijk vierkante afgeronde squircles van de Samsung ui iconen aan hoef te kijken. Helaas is Xiaomi nu zelf ook richting de 1000 euro gegaan met hun flag ships. Dus mijn volgende telefoon zal wel een RedMi of Poco worden.
..niet het minst omdat ik nu niet meer tegen die lelijk vierkante afgeronde squircles van de Samsung ui iconen aan hoef te kijken. ..
Samsung UI is inderdaad niet heel mooi om naar te kijken. Maar daarvoor kun je uit de playstore gewoon andere launchers of icon-packs downloaden. Dat zou geen drijfveer moeten zijn om een ander merk telefoon te willen kopen lijkt me.

Zelf nog uiterst tevreden met mijn Samsung Galaxy S9. Ben wel aan het orienteren maar ben voor mezelf tot de conclusie gekomen dat ik echt geen notch of punchole camera wil. Heb het verschillende keren gezien en geprobeerd.. de autist in mij vind het niet prettig :X

Mocht de S9 het op korte termijn begeven dan zal ik mogelijk overstappen op Sony .. die hebben die gekke notches en puncholes niet.
Ik ben ook overgestapt van de s9 naar de s22, gezien de volumeknop vast zat en de batterij. Ik vond de s9 beter in de hand liggen met de afgeronden zijkanten. De notch merk ik weinig van maar ik kijk niet super veel full screen video's.

De batterij is wel matig, ik doe tot 85% laden. Einde van de dag is hij op circa 20-30%. Op een gewone dag dus perfect want als ik moet bijladen is het een indicatie dat ik gewoon te veel op mijn telefoon zit. Op weekendjes weg of vakantie is het irritant maar dan laad ik ook tot 100%.
En vergeet het gemis van de aux ingang niet. Voor mij grote domper bij overstap van de S9 naar S22 Ultra
Ik ben recent zonder veel enthousiasme overgestapt van een S9 met 256 GByte ram naar een S22 met 256 GByte. De enige reden dat ik ben overstapt is dat ik voor de zomervakantie op zoek was naar een redelijk compacte videocamera die in 4K 60fps kan filmen. Helaas is de markt van consumenten videocamera's ook helemaal ingestort (net zoals de compacte fotocamera's). Zelfs mijn 6 jaar(!) oude Sony AX-53 videocamera is nog te koop...
Ik heb dus maar Samsung S22 voor de video-opnames en ik moet zeggen de 4K 60fps opnamen zijn niet slecht. Dus maar DJI OM5 gimbal gekocht om de opnames te stabiliseren. Dus dat zal mijn hoofd camera zijn voor op vakantie. Alleen als ik moet gaan inzoomen zal ik de Sony gebruiken (die dan in 4k 25fps filmt) om te filmen. 25 fps is voor zoom opnames (o.a. geen panning of snel bewegende beelden) niet zo'n probleem.

Ik heb de S22 nu zo'n 4 weken. Wat vind ik beter dan de S9? De processor is sneller, het scherm is nog iets feller in daglicht en de foto/video opnames zijn beter. Kan draadloos sneller laden.
Wat is slechter (te veel...): Zwaarder, dikker (moest in mijn hobby auto een nieuwe telefoonhouder monteren de vaste Brodit houder paste echt niet meer). Accu gaat volgens mij zelfs wat minder lang mee. Geen SD kaart slot... Dus geen mogelijkheid om mijn muziekcollectie op de 512 GByte SD kaart over te zetten... O ja dat de telefoon geen aux uitgang meer heeft is voor mij niet direct een probleem om dat de diverse koptelefoons die ik heb voor onderweg (1 in ear en 1 over ear noise cancelling) allemaal bluetooth hebben.
Ik was op een gegeven moment zo aan het klagen op de telefoon dat mijn vrouw voorstelde om de S9 weer te gebruiken en de S22 alleen voor het filmen te gebruiken..... 8)7

De S9 is nu in gebruik als muziekspeler icm de Oppo HA-2 draagbare DAC en ik gebruik hem als display/bediening voor DJI mini 2 drone. Dan heb ik de telefoon (S22) tijdens het vliegen met drone gewoon beschikbaar.

O ja gebruik oudere Samsung telefoons ook voor andere doeleinden. Zo heb ik de voorganger van de S9, de S7, in gebruik als webcam bij mijn desktop PC. In combinatie met droidcam werkt dat prima....

EDIT: De vingerscanner achter het scherm, ipv op de achterkant, werkt veel minder goed, zeker met een screen protector.

[Reactie gewijzigd door RogerSch op 24 juli 2024 15:43]

Toch vreemd dat zo'n grote speler als Samsung het niet mogelijk maakt om in de eigen settings van de software je icoontjes en andere dingen van de user interface aan te passen, bij veel andere merken kan dit wel.
Zelf ben ik overgestapt van Koreaans, Samsung, op Chinees, Xiaomi.
Hier heb ik juist de keuze gemaakt om met de portemonnee een punt proberen te maken en zo min mogelijk geld direct naar China over te maken. Ookal bieden China phones vaak meer bang for the buck, dat moet natuurlijk ergens vandaan komen. Vaak komt dat prijsverschil van staatssteun, mindere arbeidsomstandigheden en kortere softwaresupport (wat je dan zelf moet oplossen door op XDA te gaan kijken). Dan liever Koreaans, al ontkom je niet aan het feit dat veel onderdelen uit China komen. Maargoed, ieder zijn eigen afwegingen natuurlijk.
ik ook, Samsung is naast Google zo goed als de enige fabrikant die (android) smartphones fabriceert die goede updates krijgen en niet Chinees is. Chinese telefoons zijn vaak wat goedkoper, maar er zijn de laatste tijd genoeg schandalen geweest met dat Xiaomi of Huawei data van hun gebruikers doorstuurden naar China. Mijn welgemeende excuses, maar daar blijf ik dus zo ver mogelijk vandaan. Doe mij dan maar liever een Koreaan of een Amerikaan.
Nou ben ik best bekend met verschillende merken, maar Amerikaans? Dat zou alleen Apple zijn en geen Android. Mocht je op Motorola doelen; die zijn al een aardig tijdje eigendom van Lenovo, een Chinees bedrijf.

Edit2: hersentjes zijn blijkbaar wat overhit door de temperatuur buiten. Google maakt natuurlijk ook toestellen sinds een tijdje. Alleen niet officieel te koop in Nederland.

[Reactie gewijzigd door FooLsKi op 24 juli 2024 15:43]

Voor mij was de S22 ultra een van de slechtste telefoons ooit. Laggy software, vaak vastlopen, flinke camera delay en dan nog een waardeloze batterijduur. Ik mis mijn S8 waar dat niet zo was. Veel bang for the buck. Ik heb al eerder die experience terug proberen te halen met de s20. Maar helaas daar ook dezelfde problemen zoals hier boven genoemd.
Ben ik het niet eens. dat ding heb ik nu 2 maanden en loopt als een tierelier. zelfs de batterij valt mee.
Voor mijn gevoel zijn er goede en slechte batches. Ik hoor extreem uiteenlopende meningen. Van fantastisch tot waardeloos
Hier ook niks dan lof. Fantastisch toestel, snel, nooit problemen en de accu is zo verschrikkelijk veel beter dan mijn vorige S10... Die moest op het laatst minimaal 3 keer per dag aan de lader. Met de S22 ultra en zijn grote scherm op maximale resolutie en redelijk intensief gebruik zou twee dagen op één keer laden net wel/net niet haalbaar zijn. Zeer indrukwekkende als je het mij vraagt.
Dan lijkt er toch iets met jouw toestel aan de hand. Als je een s8 zou verkiezen boven de s22 ultra...
Dat klinkt alsof er iets hardwarematig niet helemaal lekker is. De software van de S22-series is m.i. net zo stabiel als op de andere high-end modellen.
Fijne video, erg prettig om even snel de samenvatting te zien in plaats van alles te moeten lezen. Top gedaan Tweakers!
Zelf al sinds een aantal maanden in het bezit van de S22 Ultra en wat is het heerlijk om goede camera's te hebben i.c.m. de S-pen en de scherm.
Nu doe ik er met regelmaat van alles mee; mails schrijven, social media, YT, streamen en natuurlijk de camera's gebruiken.

Echter gaat bij mij de accu niet zo lang mee. Gemiddeld moet ik 2 x per dag aan de lader. Heb zelf verschillende instellingen aangepast, waaronder dat de accu tot 85% procent wordt opgeladen en heb fast charging uitstaan om de accu te besparen. Daarnaast maak ik gebruik van Android Auto Wireless voor navigatie en heb mijn Galaxy Watch3 continu aan. Zo nu en dan gebruik ik mijn Fiio BTR5 om via Bluetooth naar mijn bedrade oortjes te gebruiken. Of ik gebruik mijn telefoon te veel, of er is iets dat ik heb gemist 8)7
Ik gebruik de telefoon ook redelijk intensief, scherm op maximale resolutie, veel bluetooth (ook watch), aantal apps die altijd actief zijn en geen enkele batterij besparende acties. Met één keer laden red ik het net niet twee volle dagen....
Dus geen idee wat jij ermee doet dat zo mega veel batterij verbruikt...
En als je de refresh rate en resolutie wat omlaag gooid?
En als je de refresh rate en resolutie wat omlaag gooid?
De refreshrate staat al op 60Hz en FHD+ als resolutie, maar helpt nog niet echt veel.
Heb gisteren de power saving nu permanent aan staan en merk dat de batterij het nu wat langer uithoudt. Komend weekend maar de telefoon een reset geven en kijken of het dan verholpen is...

@kazz1980
Wat is je Screen on en screen off time?
Ben benieuwd waar dit aan ligt, gezien er redelijk wat mensen hiervan last hebben, sinds de laatste update is het wel achteruit gegaan. Voorheen laadde ik de telefoon s'nachts op en daarna nog een keer in de middag.
Mijn screen time is heel verschillend per dag... Maar in batterijverbruik lijkt dat niet heel gek veel verschil te maken... Heb alle settings voor het scherm op zijn hoogst staan. Niet voor niks een telefoon met fantastisch scherm gekocht!

En met alle settings zo hoog, Always on display actief, dan gaat het relatief hard met de batterij, maar alsnog zit ik gemiddeld zo rond de 70% verbruik per dag. Dik tevreden mee.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.