Deze telefoon is gereviewed via een T.net testactie. Zodoende wil ik als eerst tweakers en Samsung bedanken voor het mogelijk maken hiervan. Ik schrijf deze review verder niet om specs of benchmarks met elkaar te vergelijken (daar zijn genoeg andere professionele reviews voor) maar puur om mijn eigen ervaring en indrukken gedurende de 2 weken van de test.
Daarbij is mijn persoonlijke overweging grotendeels gebaseerd op de vraag wat een goede vervanger is voor de huidige Xiaomi Poco X3 NFC (die op het KPN netwerk niet goed werkt icm 4g bellen een daarom weg gaat) en of de S22 de meerprijs tov een behoorlijk midrange toestel zoals de Samsung A52s of A53 waard is.
spoiler:
het antwoord daarop is voor mij nee. Ondanks de vloeiende gebruikerservaring, mooie hardware en prettig formaat is naast de bijna dubbele prijs tov de A52s/A53 het grootste en onoverkomelijke nadeel de batterijduur.
Accuduur
Om maar gelijk met het grootste minpunt te beginnen; Als je veel onderweg bent is het niet handig meerdere keren per dag je telefoon te moeten opladen. Met wat simpel gebruik (browsen, muziek luisteren en stukje routeplanner) zat ik sochtends soms de al onder de 30% batterijsap. Voor mijn gebruik voldoet de batterij dus duidelijk niet.
Anderzijds als je een premium maar klein toestel wilt en de telefoon slechts casual gebruikt (de standby tijd is prima) of iets van een vaste werkplek met (draadloze) lader hebt. En batterijduur dus wat minder belangrijk is zou ik de s22 zeker wel kunnen aanraden. Want op alle andere vlakken is het welliswaar een prijzig maar prima toestel met een verfijnde gebruikerservaring.
Beeldscherm
Helemaal goed. Mooi maatje. kleine bezels en resolutie wat mij betreft ook prima. Vergeleken met mijn huidige telefoon valt vooral het hoge contrast en helderheid op. Toen na afloop van de testperiode de Poco weer ingebruik werkt genomen leek het wel alsof er een grauwe mist over dat scherm hing zo groot was het verschil. Volgende telefoon wordt er dus iig een met OLED. Gelukkig een feature die je ook op steeds meer midrange modellen terug vindt.
Camera
Naast het beeldscherm is dit ook een onderdeel waarop je merkt een premium telefoon te gebruiken. T.o.v. de Poco zijn de foto’s prachtig en makkelijk te maken door vlotte werking. Zoomen. Macro, duisternis. tegenlicht het maakt weinig uit je drukt op het knopje en er komt direct een mooie foto uitrollen. Hetzelfde geld voor videos. Dus als foto’s en videos belangrijk zijn is dat wel een punt waarvoor de meerprijs te verantwoorden is.
Design
Ik heb tijdens bijeenkomsten af en toe de s22 demonstatief op tafel gelegd om te kijken of er reacties waren. Die waren er niet. waaruit we wel kunnen concluderen dat de pats-factor van telefoontjes tegenwoordig volledig afwezig is. Misschien ook wel logisch In een tijd waar je amper een apple van een android telefoon kan onderscheiden en het verschil moet komen van kleine details zoals het camera-eiland.
Persoonlijk heb ik (net zoals bij bv een TV) niet een erg sterke mening over het vrij neutrale design maar functioneel is het wel door het hoger liggende plastic en kleine lensjes blijven deze hopelijk relatief lang onbekrast. Wat daarnaast positief opviel is het formaat. Kan het alleen maar toejuigen als er meer intressante kleine modellen komen, die dan wel weer ietsje dikker mogen zijn als dat de batterijduur ten goed komt. Dan hoeft het camera eiland ook niet meer uit te steken.
Bereik
Volgens de format dient er ook iets gezegd te worden over het bereik. Ik zelf heb in NL de laatste jaren altijd voldoende bereik en ook met deze telefoon geen problemen ondervonden. Aangezien Samsung een van de grootste telefoon fabrikanten is verwacht ik dat er (anders dan mijn huidige Xiaomi foon) ook geen 4g compabiliteits issues zullen zijn. De gespreks kwaliteit is ook uitstekend.
Bouwkwaliteit
Telefoontje zit goed in elkaar met zoals we van samsung gewend zijn veel plastic achtige materialen. Wat mij betreft is dit een voordeel omdat plastic ook een premium materiaal kan zijn en minder gevoelig voor schade is dan glas, keramiek of metaal. En laten we wel wezen behalve het scherm en bezel zit de rest van het toestel toch verstopt achter een hoesje dus voor de luxueuze uitstraling maakt het voor mij ook weinig uit.
Software
Hoewel je aan het aanmaken van de verplichte accounts niet ontkomt was het instellen vrij snel voor elkaar. Wat verder opvalt is dat de samsung de softwarekant goed voor elkaar heeft. Er zijn veel opties die op logische plaatsen en manieren zijn terug te vinden en tov kale android niet al te bloated aanvoelen. (helemaal als je een gedrocht als MIUI gewend bent) Daarnaast zijn er icm andere samsung apparaten nog wat leuke extratjes ingebouwd zoals makkelijk beeldscherm klonen naar TV en extra opties voor de galaxy buds etc. Negatieve daarvan is dat het toch ook weer naar een vendor lockin neigt. Een vriend kan bv met zijn samsung smartwatch enkel icm samsung smartphone hartritme filmpjes opnemen.
Duurzaamheid
Dikke pluspunt voor de lange software ondersteuning, maar voor een toestel dat qua hardware en softwareondersteuning geschikt is om voor langere tijd mee te kunnen is beperkte repairbiliteit wel een beetje jammer. De display, USB-poort of batterij zijn erg lastig te vervangen. Dus ook behoorlijk prijzig. Wie gaat er als de telefoon meer dan 2 jaar oud is nog ruim €200 voor een nieuwe display uitgeven? Het klinkt verder een beetje moralistisch maar gezien de ontwikkelingen in de wereld is het voor mij ergens ook wel een pluspunt dat de telefoon van bedrijf uit een democratisch en mensenrechten respecterend land als Korea en dus niet China komt.
Features
Gezien de hoeveelheid gedoe die ik met corrupte sdkaartjes heb gehad is het ontbreken ervan niet een feature die ik mis, zeker niet als je toch vooral streamt en alles opslaat in de cloud. net zoals BT oortjes de ontbrekende audiojack voor mij compenseren. De fingerprint scanner werkt zonder problemen en verder zit op de telefoon alles wat je mag verwachten van een dergelijk toestel. Ander pluspuntje is de trilmotor hij trilt op de een of andere manier luxer dan wat ik gewend ben. Een schuifje van een softwareschakelaar omzetten voelt echt alsof er een mechanisch schakelaartje omgaat. Maar uit andere reviews maak ik op dat het dus nog beter (harder?) zou kunnen. Voor mij was het trillen iig hard genoeg.
Geluid
Belkwaliteit is prima en de stereospeakers kunnen harder dan wat nodig is. Voor het afspelen van een muziekje is het speakergeluid net zoals alle andere telefoons echter toch wat beperkt.
SOC
Tijdens het inlezen kwamen er nogal wat draadjes over Qualcom vs Exynox langs. Voor spec-fetishten misschien een belangrijk punt, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat veel gebruikers in de praktijk enig verschil zullen merken. De telefoon is lekker vlot en daar gaat het uiteindelijk om. Ook van de haperingen die in andere reviews langkomen had ik weinig last. Als je erop let zie je soms tijdens het openen of wisselen van een achtergrond app dat zat er een hickup in de weergave zat, vermoedelijk een batterysave functie die wat aggresief staat ingesteld.
5/5 sterren met 1 ster aftrek voor de te beperkte batterijduur en een halve voor de prijs maakt 3,5 oftewel afgerond 4/5 sterren. Hoewel je als kritische reviewer misschien de neiging hebt vooral de negatieve kanten te belichten is het uiteindelijk een verfijnd en prettig klein telefoontje in gebruik. Behalve de batterijduur zijn de features allemaal op het niveau van wat je van een dergelijke telefoon mag verwachten. En dat een high-end telefoon niet bepaald de beste value for money heeft is ook logisch.
Of het de meerprijs tov een middenklasser waard is moet iedereen voor zichzelf bepalen. Maar voor mij is dat dus niet het geval en heb ik een A52s gehaald. Verder zijn er icm inruil, combi of cashback acties regelmatig goede deals met flinke korting. Dat maakt voor de overweging natuurlijk ook een stuk uit.
Het was iig wel leuk voor 2 weekjes is rustig de s22 uit te kunnen proberen. bedankt
ps. Voor het resetten helemaal vergeten foto's en screenshots eerst te kopieren

en unbox foto's ed voegen naar mijn idee ook niet zoveel toe dus vandaar deze enkel schriftelijke review.