Advertorial

Door Tweakers Partners

Laat er licht zijn: terugblik op Philips Smart LED met WiZ Connected-testpanel

11-03-2022 • 07:52

21

In oktober 2021 deden Tweakers Partners en Signify (voorheen Philips Lighting) een oproep voor deelnemers aan een testpanel van Philips Smart LED met WiZ Connected. De insteek: gemak zou voorop moeten staan bij de installatie en bediening van de slimme lampen. Acht tweakers gingen met vier verschillende producten aan de slag: de Philips Smart LED A60 E27-lamp, de Philips Smart LED PAR16 GU10-spot, de draagbare lamp van WiZ en de WiZ-bewegingssensor. We hebben de opvallendste bevindingen voor je samengevat.

Bij twee tweakers mochten we thuis komen filmen. Gramaco en Appelsientje lieten ons zien hoe zij de slimme lampen hebben geïntegreerd.

Met Philips Smart LED wil Signify laagdrempelige, slimme verlichting op de markt brengen. Daarbij richt het bedrijf zich op iedereen die - ook als is het maar mild - geïnteresseerd is in smarthome. Mensen hoeven volgens Signify niet per se een volledig uitgerust smarthome te hebben om van deze slimme lampen te genieten. Tegelijkertijd moeten de producten ook goed passen in een uitgebreidere, al bestaande set-up. Zo zouden ze goed moeten zijn te koppelen aan andere slimme apparaten. Het testpanel heeft in de praktijk onderzocht of bovenstaande claims worden waargemaakt.

Philips Smart LED-lamp met E27-fitting

Tester Twitch007 heeft een specifiek doel als het gaat om smarthomeproducten: ze moeten kidsproof zijn én het altijd doen, aangezien zijn gezin drie kinderen heeft. Wat hem betreft, voldoet de lamp aan die criteria: “De sensor is strategisch geplaatst, dus als een van de meiden half-slapend de trap af komt, gaat de verlichting automatisch aan. En beter nog, door de sensor gaat de lamp ook automatisch weer uit.” De belangrijkste feature voor Twitch007 is echter de app. Hiermee onderscheidt de gadget zich van de concurrentie, vindt hij: “Door de vele mogelijkheden in de WiZ-app is het bijvoorbeeld makkelijk om 's avonds laat gedempt licht aan te zetten, of normaal licht als dat juist wenselijk is.” “De app is overzichtelijk en biedt veel instellingen die goed zijn gerubriceerd.”

Tweaker ronhorst is eveneens te spreken over de WiZ-app. Hij vindt de lampen makkelijk in te stellen en te gebruiken. “Daarbij is de app overzichtelijk en biedt hij veel instellingen die goed zijn gerubriceerd. Wel is stabiel internet noodzakelijk.”

De Philips Smart LED-lamp met E27-fitting kent verschillende kleuren en stemmingen. Tester Kippertje hierover: “Een leuk detail is dat de lampen ook een dynamische modus hebben. Hierbij verandert het licht subtiel in sterkte en kleur, of minder subtiel als je dat zo instelt. De lamp heeft ook een functie om langzaam feller te worden en is daarmee ook te gebruiken als wake-up light.” Wel is deze tester wat kritisch op de draadloze verbindingsmogelijkheden: “Wifi werkt redelijk, maar schaalt minder goed.”

Over de integratie met andere systemen is Tweaker naftebakje kort maar krachtig: “Eenmaal verbonden met de WiZ-app heb je een indrukwekkende lijst van integraties met andere domoticasystemen. Er is voor elk wat wils. Ook is ondersteuning goed ingebouwd. Ik heb er niets op aan te merken.”

WiZ-bewegingssensor

De WiZ-bewegingssensor is handig in combinatie met een van de slimme lampen. Hij komt bij ons testpanel een tikje goedkoop over, maar doet wat hij belooft. Wel vinden meerdere testers het flauw dat de fabrikant geen batterijen meelevert. Tester efvege noemt het een “eenvoudige bewegingssensor die doet wat hij moet doen. Zeker niet duur.” Ook benoemt hij het gebruiksgemak: “plug & play: batterij erin en hij doet het.”

Dat geldt ook voor de installatie. Gramaco vindt dat de handleiding om de WiZ-app te downloaden eenvoudig en snel is geïnstalleerd, en “in de app is het makkelijk om een sensor toe te voegen.”

Tweaker diepvriespizza merkt op dat de gebruikers via de WiZ-app kunnen instellen hoe lang nadat voor het laatst beweging is gedetecteerd de lamp weer uitgaat. “Helaas is de kortst in te stellen tijd vijf minuten, wat in mijn optiek echt een stuk korter zou mogen zijn.” Wellicht iets voor een software-update?

Wiz

Philips Smart LED-spot met GU10-fitting

De andere slimme lamp is de ‘witte’ Philips Smart LED-spot met GU10-fitting. Hij doet ronhorst denken aan het “kleinere broertje van de Philips Hue.” Ronhorst is positief: “De WiZ-app werkt stabiel en de reactietijd tussen de app en de lamp is zeer goed te noemen. Waar verschillende lampen, met name die van Tuya, vaak opnieuw moeten worden ingesteld en vervelend aan- en uitknipperen, is dat bij deze lampen niet het geval. Dit maakt de lampen geschikt om te gebruiken met een traditionele schakelaar. Omdat de stroom bij een traditionele schakelaar eraf is, werkt de bediening via de app niet meer. Maar het opnieuw instellen van de lamp is niet nodig.”

Tweaker appelsientje vindt het goede lampen met een mooie lichtopbrengst. Persoonlijk zou hij eerder voor de kleurenvariant gaan, omdat je als gebruiker dan over meer features beschikt.

Gramaco benadrukt dat de lamp in verschillende tinten wit kan branden: “van warm tot koel, of als nachtlampje.”

Draagbare lamp: WiZ Squire

Last but not least is er de Squire; een losse lamp die voor verschillende doeleinden kan worden ingezet. Naftebakje vindt de lamp vooral handig als nachtlampje en wake-up-gadget. Van de verschillende kleuren en standjes is hij niet echt onder de indruk. Veel instellingen vindt hij nutteloos: “Flitsen tussen groen en rood is misschien leuk als je een kerstmis-fetisj hebt. Bij de stand voor haardvuur en kaarsen moet je goed kijken om te zien dat er beweging in zit, en om die stand moest mijn wederhelft eerder hard lachen dan dat ze in de stemming kwam.”

Meer te spreken is hij over de ritmes: “het 'circadiaan ritme' is vooringesteld en simuleert de zon, in kleurtemperatuur en helderheid. De helderheid gaat netjes mee, en daardoor gaat het nachtlampje bij een druk op de knop steeds op een comfortabele helderheid en kleurtemperatuur aan. In de ochtend is dat fel en blauwig, in de avond warm, en geleidelijk wordt het donkerder als het tijd is om te slapen.”

Voor Twitch007 is de lamp een aanrader. “De Squire biedt een combinatie van meerdere producten uit het verleden - denk aan Wake-up en Hue - voor een aantrekkelijke prijs, zonder een extra benodigde hub/bridge. Met de WiZ Squire staat er een redelijk slim product in je kamer, voor een betaalbare prijs.”

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Signify en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (21)

21
21
11
1
0
8
Wijzig sortering
Mij wordt het niet helemaal duidelijk, maar wat is nu precies het verschil tussen de Smart-LED lampen en de HUE lampen? En verschil tussen de bewegingssensors van WiZ/HUE?
Ik zat ook in het testpanel, maar heb mijn huis volhangen met HUE en Ikea Tradfri. Om je vraag te beantwoorden: WiZ is de budget lijn, HUE is flink aan de prijs. Ondanks dat WiZ fijne lampjes zijn merk je dat de kwaliteit hoger is bij de HUE. Dit merk je op allerlei fronten: van de minimale lichtsterkte (vooral 's nachts van belang als je niet wakker wilt worden, maar ook je teen niet wilt stoten), tot aan de synchronisatie: 14 hue lampen in dezelfde kamer gaan exact gelijk aan, terwijl dit niet lukt met twee WiZ lampen.

Ander belangrijk punt is waar de aansturing plaatsvindt en hoe ze communiceren. WiZ werkt via wifi in de cloud. Wifi is prima voor een enkel lampje, maar in mijn huis hangen meer dan 50 slimme lampen. Dat zou neerkomen om 50 wifidevices, best een aanslag op je netwerk. Ook is het zo dat WiZ in de cloud zit. Zet je je lampje in "romantic mode" in de slaapkamer dan weet je hoe laat het is. Vraag is of je dat wilt delen. Belangrijker: bij een internet storing kun je je lampen niet meer bedienen. HUE werkt over Zigbee met een basisstation. Je hebt geen cloud nodig (optioneel, als je het aanzet kun je ze ook buitenhuis bedienen, ik heb het uitstaan) en het vormt geen aanslag op je wifi netwerk.

WiZ en HUE werken niet samen. Waar je een Tradfri lamp prima kan koppelen met HUE, kan dat niet met een WiZ lamp.

Kortom: wil je 1 of een paar slimme lampjes: kies voor WiZ. Wil je een slim huis: kies voor HUE. Dat zijn de verschillen.
Grootste nadeel van Wiz is inderdaad dat het niet samenwerkt.

Gebruik zelf Tuya zigbee spul (Lidl, Ikea) en de meeste wifi en BT lampen zijn prima te koppelen in de app maar Wiz lampen... forget it. Uiteraard doet Philips dit om hun HUE markt niet kapot te maken, anders gaan mensen ook de goedkopere Wiz lampen combineren met HUE lampen.
Wiz, Hue en ook iets als IKEA (ook voor @triflip) zijn wel te combineren met een systeem zoals Homey :) . Maar inderdaad niet in de Hue of Wiz app.
Klopt, ik gebruik HomeAssistant hiervoor. Sinds de laatste release is er voor WiZ een officiële plugin. Voor HUE en IKEA was dat er al een tijdje.
De Homey Pro is me nog wat te duur, en veel van de apps zijn nog niet beschikbaar voor de Homey Bridge helaas. En de voor mij belangrijkste app (tuya) mist ook nog.

Ben wel de Bridge aan het eye ballen maar moet wel de apps beschikbaar krijgen. Zodra de apps er zijn is de Bridge wel interessant dan kan de lidl bridge de deur uit en kan ik ook centraal mijn TV (beperkt) en Dyson bedienen.
Wiz hoeft niet in de cloud te zijn. Ik heb geen account aangemaakt en kan daardoor mijn lampen alleen maar lokaal bedienen.
Ook heb ik de connectie naar buiten toe geblokkeerd voor de lamp.

Nu heb ik maar 1 Wiz lamp en de rest is ZigBee en stuur dit aan via Home assistent.
Jep, zo heb ik het ook ingericht, maar bediening via de app is dan onmogelijk. Dit is best bizar, omdat de WiZ lampen ook bluetooth ingebouwd hebben. Bij een tijdelijke hickup communiceert de app via bluetooth, maar na verloop van tijd (minder dan een dag) stopt de app.
ZigBee of wifi is technisch gezien het echte verschil. Zelf heb ik alle Wiz lampen de deur uitgedaan voor hue lampen. Na power off, wat mijn vriendin frequent (uit gewoonte) deed, komt de lamp niet altijd terug in de gewenste stand en duurt het verbinden met de WiFi langer dan gewenst waardoor het soms lijkt alsof de lamp defect is.
Shelly Dimmer.
1 van de zeer vele settings:

On: Configure shelly device to turn on,when it has power

Off: Configure shelly device to turn off,when it has power

Restore last mode: Configure shelly device to restore the last mode it was
in, when it has power

Switch: Operates this shelly device according to the state of the switch
conected to the device

Die laatste is erbij gekomen na de nieuwste firmware update.
Ik heb juist de tegenovergestelde ervaring. Ik heb een Shelly dimmer (als test) gehad en die liep regelmatig 'vast' (moest ik de stroom in de meterkast eraf halen) en was na een tijdje zijn wifi kwijt en kreeg ik niet meer gereset, dus die ligt hier waardeloos te zijn. Mijn Philips Hue lampen werken altijd. Wat mij betreft is Zigbee dus veel betrouwbaarder dan wifi
Ik heb momenteel 4 Shelly 2.5 met rollershutter funktie en een shelly
dimmer in gebruik.

Eerst op de wifi van de orange modem.
Toen had ik de problemen die jij aanhaalt.
Dan een wifi6 Router aangeschaft van TPlink, de ax50.
Problemen allemaal weg.

Nog even bij vermelden: met de shelly dimmer bedien ik 2 lichtpunten
met elks 3 Dim to warm lampen van 6€ het stuk.
Dat is Shelly Dimmer van 25 € + 36€ van de lampen = 61 € voor 6 slimgemaakte lampen.

[Reactie gewijzigd door eesiediesie op 22 juli 2024 13:49]

Mijn hele huis hangt vol met diverse Shelly's en heb zelf totaal geen problemen mee. Verbinding is altijd stabiel en ze werken snel. Heb één keertje een bad unit gehad en toen kreeg ik een nieuwe toegestuurd
In de hue lampen kan dat ook allemaal prima. Shelly ben ik bekend mee, maar is voor mij een minder geschikte oplossing omdat ik een huurwoning heb. Aanpassingen aan contactdozen etc is dus geen mogelijkheid.
Dat begrijp ik.
Tip: je kan ze eventueel ook in de montageplaat
van de luster wegwerken.
Je kan ook een module aansturen met een andere module.
Het valt mij op dat de lampen op timers worden gezet en gewoon dagelijks aangaan, of er iemand in de ruimte is of niet. Dat is heel leuk, maar gebruikt onnodig energie. Het nut (of onzin) van sfeerverlichting laat ik er dan maar even buiten. Op het moment dat er niemand is, is elke verlichting nutteloos.

Smart home producten worden ook verkocht met het argument dat dit het energie-verbruik kan verminderen. In de verkoop praatjes en ook de filmpjes wordt eigenlijk geen aandacht besteed aan het energiezuinig inrichten van dit soort systemen, alleen aan het gemak, sfeer en uiterlijk. Netto zal het energieverbruik dan alleen omhoog gaan. Met licht- en bewegingssensoren is het echter zeker mogelijk om lampen te dimmen of uit te schakelen als er niemand in de ruimte aanwezig is. Wanneer het al licht is, is (sfeer)verlichting meestal overbodig.

Ik probeer zelf mijn energie-verbruik zo veel mogelijk te beperken, zonder op comfort in te hoeven leveren. Ik kies dus voor energiezuinige devices met een zo laag mogelijk stand-by verbruik. Helaas is het energieverbruik op Tweakers nog een ondergeschoven kindje. Toch kan je heel wat op energie verbruik bezuinigen door alleen maar bij aankoop van nieuwe devices te letten op het energieverbruik en functies die het energieverbruik verder kunnen beperken. Het comfort hoeft daar niet onder te leiden en bij smart(-home) producten kan het zelfs samengaan met een verbetering van het comfort.
De noodzaak is iets minder aangezien LED weinig verbruikt (ongeveer 5 watt). Zou je de lamp 24/7 aan laten staan, dan zou je per jaar 5*24*365/1000*0,23 = 10 euro. Dit is natuurlijk heel extreem, in de praktijk heb je een lamp gemiddeld over het jaar maar een paar uur per dag aanstaan (in de zomer minder dan in de winter natuurlijk).

Vergeet niet dat een verlicht huis minder inbraakgevoelig is, en sensoren het gevoel kunnen geven dat overal het licht aan staat, terwijl dit niet zo is.
Elk onnodig energieverbruik is eigenlijk te veel. Eén lamp aan laten staan geeft geen schrikbarend gebruik, maar vaak zijn het er meer. Als iedereen dat doet loopt het totaal behoorlijk op.
Met smart-home oplossingen is het eigenlijk helemaal niet nodig om verlichting onnodig te laten branden. Ik had het ook zeker kunnen waarderen als men ook had laten zien hoe testers dat soort functies kunnen gebruiken. Als dat heel gemakkelijk is in te stellen is dat wat mij betreft een groot pluspunt. Aan/uit schakelen kan ook met een domme mechanische schakelaar. Blijven de kleurtjes als extraatje over.
Ja dat is precies de reden waarom ik dit gebruik, ik vind het super irritant om overal van alles aan te doen, vooral omdat ik een paar ledstrips aardig heb weggewerkt, is een schakelaar niet zo handig.

En Led verbruikt echt niet zoveel, dus dat streep ik af tegen het gemak. Daarnaast ben ik trouwens bezig met de badkamer, om daar een sensor te hangen... omdat de kids altijd vergeten het licht uit te doen, maar goed ik was nog niet zo ver om dat te laten zien in de video.
Lampen wegwerken maakt het heel netjes, maar een mooi systeem gebruiken als een "domme" mechanische schakelaar is wel een beetje zonde.
Ik weet de mogelijkheden van het systeem niet, maar je hoeft lampen echt niet altijd met een schakelaar aan te doen. Met de input van een lichtsensor en/of een bewegingssensor kan je een lamp ook laten schakelen. Ik ben gewoon erg nieuwsgierig naar de mogelijkheden van kant en klare systemen op dit vlak.

Zelf ben ik ook bezig om wat zaken "smart" te maken, maar ik heb wat meer mogelijkheden omdat ik ook voor het werk met sensoren en schakelaars werk. Daar gaat ook wel eens wat kapot, waardoor ik gratis aan onderdelen kan komen. De prijs hoeft overigens geen belemmering te zijn. Een zelfstandig systeem met een Arduino nano kloon, een paar sensoren en een schakelaar of dimmer kan je gemakkelijk voor minder dan € 20,- bij elkaar verzamelen.

Mijn beveiligingslamp heb ik "smart" gemaakt. Die gaat nu automatisch een kwartier na zonsondergang aan. Om half een uur `s nachts gaat de lamp uit, maar gaat wel aan via een bewegingssensor. Om half zes gaat de lamp weer aan tot een kwartier voor zonsopkomst.

Bij de badkamer heb ik hetzelfde probleem. Met het licht werd ook nog eens een ventilator aangeschakeld. Daar heb ik vorig jaar ook een sensor systeem van gemaakt. Als er iemand binnenkomt gaat het licht aan, wordt er gebruik gemaakt van het toilet of de douche, dan gaat de ventilator aan. Ik heb er ook een vochtsensor aan gekoppeld, zodat de ventilator na het douchen netjes door blijft draaien.

Mijn zonnescherm heb ik ook geautomatiseerd met licht en temperatuursensoren binnen en buiten en wind en regensensoren buiten. Inregelen was niet echt gemakkelijk, maar nu steek ik in april de stekker erin en gaat mijn zonnescherm vol automatisch uit en rolt net zo automatisch weer op. Of ik thuis ben doet er niet toe. In oktober gaat de stekker er weer uit.
Toch zweer ik bij de produkten van Shelly.

Daar is dat Philipsspul brol tegen en veel te duur.

edit:
Link naar webshop verwijderd

[Reactie gewijzigd door Bor op 22 juli 2024 13:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.