Advertorial

Door Tweakers Partners

Koningsnummer onder de racegames getest: bevindingen van F1 2021-testpanel

30-12-2021 • 09:01

43 Linkedin

Ondanks (opnieuw) een raar jaar kunnen Formule 1-fans terugkijken op een fantastisch seizoen. Met een bizarre ontknoping waarin Max Verstappen tot wereldkampioen werd gekroond, is de sport in Nederland populairder dan ooit. Valt de gelijknamige game van Electronic Arts en Codemasters ook goed in de smaak bij de community? Vijf tweakers namen F1 2021 onder handen en hieronder lees je hun belangrijkste bevindingen.

Eind november publiceerden we een oproep voor een Tweakers-testpanel, waarbij we vroegen of leden uit de community trots hun gaming-rig wilden tonen. Uit de inzenders werden vijf tweakers gekozen om met de laatste editie van de jaarlijkse F1-game van Codemasters aan de slag te gaan. Vier communityleden testten de game op de pc, een deed dit op de PlayStation 5.

F1 2021: voor beginnende en gevorderde spelers

Tweaker SytseHartvelt heeft een zeer uitgebreide review geschreven. Hij speelde de Windows-versie van de game op zijn indrukwekkende sim-rig, bestaande uit drie schermen, een stoel en een uitgebreide set van stuur en pedalen. Hij is een fanatieke racer die al heel wat jaren simgames speelt en inmiddels meer dan 1000 races op zijn naam heeft staan. SytseHartvelt is positief over het feit dat zijn Fanatec-hardware direct out-of-the-box werd herkend. Hij vindt het wel jammer dat support voor VR of voor set-ups met meerdere schermen niet direct aanwezig is, maar gelukkig is het spelen via meerdere schermen middels diverse instellingen toch te realiseren.

Als fanatieke sim-racer vindt SytseHartvelt F1 2021 meer een arcade-racer dan een sim. Dat betekent niet dat de game gemakkelijk is, want “met alle assists uit biedt het spel in ieder geval een flinke uitdaging. Je moet het gaspedaal echt heel subtiel aanraken en rustig de hoeveelheid gas opbouwen om niet direct een flinke bak wheelspin te krijgen en met je neus de verkeerde kant op te eindigen.”

Tweaker Krode begrijpt dat EA met F1 een zo breed mogelijk publiek wil behagen en benoemt dat er veel is in te stellen. “Ik denk dat F1 2021 echt een spel is voor iedereen. Hoe beter je bent, hoe moeilijker je het kunt maken. Je kunt alles aan je auto afstellen, en ook de strengheid qua straffen: van heel simpele tot volledige straffen.”

Foto gemaakt door tweaker Krode

Volgens tweaker Djuroen is F1 2021 duidelijk meer voor het grotere publiek gemaakt en valt dat op als je vaker simracegames speelt. “Ook omdat het met een controller heel goed te spelen is, is het veel toegankelijker en meer vergeeflijk dan een echte sim. Met het racestuur komt deze game echter wel het best tot zijn recht. Er zit voldoende gevoel in de aangestuurde force-feedback om aan te kunnen voelen wat de auto doet en eventueel over- of onderstuur tijdig op te vangen. De fijnere nuances lijken beter door te komen dan in voorgaande jaren.”

Graphics en sfeer

Over de looks van F1 2021 oordeelt het testpanel unaniem. De game ziet er fraai uit en ook met de immersie en de sfeer zit het goed. Tester Snippertje heeft de game in verschillende beeldverversingen met frames per seconde getest en is onder de indruk: “De game ziet er kort gezegd fantastisch uit. Je hebt een flink scala aan instellingen om mee te spelen en ook DLSS biedt (voor Nvidia-gebruikers) uitkomst.” Meer informatie over DLSS kun je teruglezen in deze patchnotes van Electronics Arts.

Djuroen, die de game op PlayStation 5 speelde, moet daar een keuze maken tussen mooiere beelden of hogere framerate. Hij koos voor de betere graphics en genoot van de beelden én het geluid. “De F1 bolides zijn zover ik kan zien natuurgetrouw nagemaakt en zijn zo op het eerste gezicht niet van de officiële echte auto's te onderscheiden. De geluiden per type/merk motor zijn overigens ook goed in elkaar gestoken en zeker het lekkere roffeltje van de Honda motor is heel goed gedaan.”

SytseHartvelt is het met Djuroen eens: “Qua geluid scoort F1 2021 een dikke voldoende. De V6 turbomotoren zijn zeker niet de best klinkende motoren in de historie van de sport, maar het geluid is goed nagemaakt en de verschillen tussen de verschillende motorfabrikanten zijn goed te horen. De Honda motor heeft zijn karakteristieke raspende downshifts en je hoort de turbo’s goed janken hoog in de toeren.”

Hij is ook te spreken over de sfeer naast de baan en de animaties al zijn sommige coureurs in zijn optiek beter gelukt dan anderen: “Er wordt veel sfeer gecreëerd met de shots voorafgaand aan de race. De gezichten en vooral de animaties in de gezichten hebben een flinke stap gemaakt ten opzichte van de eerdere versies. Het namaken van de coureurs is bij sommigen beter gelukt dan bij anderen, maar over het algemeen is het echter dik in orde.”

Brakingpoint en multiplayer

De nieuwe toevoeging Brakingpoint, waarmee de makers een heuse verhaallijn met het nodige drama hebben willen toevoegen wordt gewaardeerd. Snippertje ziet duidelijk de invloeden van de succesvolle Netflix-serie Drive to Survive terug en vond de opdrachten tijdens de races spannend. Krode vult aan: “Het verhaal in Braking Point is soms een beetje cheesy en niet echt meeslepend, maar een goede aanvulling van de game en ik vond het erg leuk om te spelen.”

Screenshot gemaakt door tweaker SytseHartvelt: Casper Akkerman uit de Braking Point verhaalmodus op het podium met Hamilton en Bottas

Over de multiplayer is iedereen het eens. Deze is zeer uitgebreid, is goed om gelijkgestemden bij elkaar te voegen om te gaan spelen en biedt voor ieder wat wils. Wel storen de testers zich aan het gegeven dat ze bij sommige online matches buiten de boot vallen en ze enkel als toeschouwer mee mogen kijken.

Concluderend

Al met al met hebben de testers zich goed vermaakt met F1 2021. SytseHartvelt vat het mooi samen: “Ben je geen hardcore simracer, dan heb je aan F1 2021 een uitstekende game. De sfeer zit er heerlijk in en de carrièremodus biedt een hoop uitdaging en replaywaarde. Daarnaast is de game ook toegankelijk voor beginners.” Djuroen vult aan: “Is het je eerste F1 game die je zou willen proberen; de game is absoluut vermakelijk en biedt een hoop waar voor zijn geld.”

Daarmee lijkt het overall oordeel duidelijk: voor zowel beginners als gevorderde racers biedt F1 2021 genoeg spelmodi, opties en uitdaging maar mocht je een echte diehard sim-ervaring zoeken dan zijn er wellicht betere opties.

F1 moeilijk of makkelijk?

Heb jij Formule 1 2021 gespeeld? Vind je de game te moeilijk of juist te makkelijk? En zou Codemaster de game meer simulatie moeten maken, of is er juist een goede balans gevonden zodat de game zowel voor nieuwkomers als voor ervaren spelen genoeg te halen valt? En hoe bevalt Brakingpoint? Laat het ons weten in de comments onderaan dit artikel.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial en tot stand gekomen dankzij Electronic Arts en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (43)

43
43
23
4
0
15
Wijzig sortering
Onbegrijpelijk dat ze elk jaar alles herkauwen en dan geen tijd vinden om VR support in te bouwen.
Dit!!

Racing games/sims lenen zich zo ontzettend voor VR. Vooral open cockpit wagens zijn fantastisch in VR!

Onbegrijpelijk dat EA met alle miljoenen aan development budget, VR volledig negeert.

Fwiw: Ik weet dat ik voor simracing niet meer terug kan naar een monitor..
EA heeft Codemasters pas halverwege de ontwikkelcyclus van F1 2021 overgekomen. Maar ik ben het volledig met je eens als VR er in F1 2022 nog steeds niet in zit.
Voor Dirt rally lukte het ze wel!, waarom voor F1 niet vraag ik me af?!
Omdat de ontwikkelingskosten veel hoger zijn, dan de doelgroep dat hiervan gebruik gaat maken?
Zo veel mensen zijn er niet met een VR bril EN die interesse hebben in F1 2021.

Ik snap het wel.
De doelgroep die aan simracing doet met een VR bril is sowieso niet de doelgroep van deze titel, die spelen liever echte sims.
En wat zijn dan echte sims als Ik vragen mag ?
iRacing, rFactor 2, Asetto Corsa Competizione.
De hoeveelheid normale mensen met een VR bril is misschien niet heel hoog, maar de hoeveelheid (sim) racers met een VR bril is wel relatief hoog. Dus support voor VR lijkt mij wel een goede investering voor het platform. I.e. ik wil het wel spelen als grappige game naast het normale simmen. Maar zonder VR kan ik het niet spelen op mijn rig.
En waar baseer je dat precies op? Ik hoor dit heel vaak mensen zeggen maar volgens mij is VR op dit moment behoorlijk booming hoor. Ook ik heb mezelf een Quest 2 cadeau gedaan }> Omdat het nu "betaalbaar" is. Ook de mensen waar ik mee race (verschillende leagues en games) speelt het gros VR.
Niet mee eens.. het grootste game house kan het niet veroorloven??? Er zijn veel kleinere huizen die er wel in slagen.
Er staat een petitie online met 28.000 VR liefhebbers...nog niet genoeg?? Hmmm
Advertorial. En dus worden de negatieve punten niet benoemd. Ik lees in de reviews:
- rariteiten AI
- bugs
En nog een paar punten.

Het zal vast een prima game zijn, maar vernieuwend ten opzichte van eerdere delen? Niet heel erg zo te lezen.

En dus net als FIFA voor de fans een jaarlijks terugkerend nummer maar de casual gamer kan net zo goed het vorige deel goedkoper aanschaffen. :)
In potentie blijft het een leuke game. Maar er zitten (al jaren) teveel bugs in die gewoon niet opgelost worden. Multiplayer heeft vaak te kampen met desyncs. En open lobbies zijn vaak een vorm van destruction derby. Dat valt dan natuurlijk te verklaren door het feit dat CM ervoor kiest om het voor zo'n breed mogelijk publiek beschikbaar te maken. Dit wordt alleen niet echt hard gedifferentieerd in het MP gedeelte met als gevolg dat er mensen inzitten die het leuk vinden om zo hard mogelijk met anderen te crashen.

In de huidige tijd vind ik het niet meer kunnen dat er geen echte simversie is van de beroemdste race klasse ter wereld. Met alsmaar verder stijgende populariteit van simrigs zou je verwachten dat CM hier wat mee doet.

Het is dan ook een teken aan de wand dat Mercedes ervoor gekozen heeft om te gaan samenwerken met Iracing en daar zijn f1 wagen beschikbaar te stellen. Als Formule 1 Management zou ik mij toch eens achter de oren krabben. Wellicht de licentie beschikbaar stellen voor een aparte sim versie naast de huidige CM versie?

Nu EA ook een vinger in de pap heeft vrees ik echter dat het nog meer de arcade kant op gaat.
Elke game anno 2021 heeft bugs. Een bugvrije game ben ik zelden nog tegen gekomen. ;)
En is dat dan reden om dat te accepteren? Of is dat reden om ze als negatief punt te blijven noemen zodat we weer terug kunnen naar de tijd dat spellen het gewoon deden zonder een 0-day update?
"Elke" computer game ooit heeft bugs.
Zo'n grote game bestaat uit mIljoenen regels code. In het zonnigste scenario zitten daar honderden bugs in, maar waarschijnlijk veel meer.
Dit is eenzelfde redenatie als accepteren dat telefoons anno 2021 (en eigenlijk al een x aantal jaar) die €700 + kosten een beschermhoes nodig hebben omdat er geen telefoons qua bouwkwaliteit als een Nokia 3310 worden gemaakt. IMO ook geen goede zaak, maar de industrie heeft gekozen en wij als consumenten gaan er blindelings in mee
Ik heb F1 2020 op PS4 gespeeld en daar veel plezier aan beleefd, maar ik ben een sucker voor graphics en deze upgrade naar PS5 gaat er toch wel komen.
Ik speel al een paar jaar de F1 games, maar ik zie vrijwel geen verschil in graphics tussen de ps4 en ps5 versie. Het is eigenlijk tijd voor een nieuwe game engine.
Misschien dat ze voor de volgende edities wel naar de Frostbite engine gaan overstappen die ook in de FIFA -games gebruikt wordt.
Alle punten die je maakt kloppen. Gewoon lekker wachten tot ie €30 is en dan pas kopen, of gewoon om het jaar kopen.

F1 2020 had minder bugs... :(
Een advertentie verpakken als review vind ik wel heel erg de grenzen opzoeken. Zijn jullie m niet toevallig al tegengekomen?
Als je niet in 1 oogopslag ziet dat het een advertorial is zou ik even een nieuwe bril halen. Tweakers doet dit al jaren.
Wat mij op valt, is dat ze reviews van medetweakers gebruikt hebben. En het op zo'n manier verwoord hebben, dat het lijkt alsof die reviewers ook aan deze advertorial gewerkt hebben.

Geen idee of die medetweakers er voor een tegenprestatie hebben gekregen, maar dit geeft wel te denken voordat je eigen reviews op Tweakers.net te plaatsen.
Daarom ook het .adv prefix.
Staat duidelijk advertorial boven en een correcte disclaimer onder het artikel.
Ondanks dat anderen gelijk hebben dat je in één oogopslag kunt zien dat het een advertorial betreft ben ik het er mee eens dat "testpanel" en "advertorial" niet samen zouden moeten kunnen gaan. Zeker niet bij een game die halverwege zijn houdbaarheidsdatum nog altijd dusdanig crappy is dat het op competitief niveau niet te spelen is en waarbij dus duidelijk is dat de uitgever liever geld uitgeeft aan positieve reviews dan aan het daadwerkelijk fixen van de game.

Sluit me verder ook aan bij de reactie van Aartstyle en moet ook een beetje kokhalzen bij uitspraken als "beste F1 game tot nu toe" zoals in de Tweakers review. F1 2019 en F1 2020 waren op heel veel vlakken een stuk beter.
Is nu in de aanbieding bij Steam voor net boven de 20 euro. Je kan ook co-op een Carriere doen wat erg vermakelijk is. Eerste F1 game in lange tijd die aan te raden is.
Ik speel F1 jaarlijks sinds 2016. Het is mooi om te zien hoe de game mooier en mooier wordt, en er steeds meer content is. Ik ben F1-fan, geen hard-core simracer. Waar ik in 2016 nog met bijna alle assists aan reed, rijd ik nu compleet zonder rond. De game biedt dan inderdaad voldoende uitdaging. Het gaat in de comments onder F1-games vaak over het ‘arcade’-gehalte van de game. Ik vraag me daarbij af wat men dan ‘accurater’ wil hebben, want eerlijk is eerlijk, realistisch gaat het natuurlijk nooit echt worden vanachter je scherm, gegeven de g-krachten waar de echte coureurs mee moeten dealen. Ik denk dat de immersie hem meer zit in het hele ‘F1-gevoel’, muziek, tracks, etc. Daar slaagt Codemasters/EA goed in.
De game van dit jaar vind ik al met al zeer vermakelijk. Ik vind het wel heel jammer dat er geen classic cars meer in zitten, terwijl die in 2020 nog volop aanwezig waren. De matchmaking in online lobbies en het gecrash van onsportieve spelers blijft de achilleshiel van het spel wat mij betreft, hoewel ze daar wel iets aan proberen te doen met safety-rating en ranking.
Geen VR en geen triple screen support kan eigenlijk niet meer in 2021
Net zoals FIFA , elk jaar volgens hun een upgrade en andere namen en kleurtjes
Ik vind het spel erg lastig te besturen met m'n Xbox One controller. Ik krijg de gevoeligheid van de joysticks maar niet goed. Te gevoelig en je vliegt van de baan af, minder gevoelig en je kunt de hairpins niet meer insturen. Ik speel het daarom niet meer, terwijl het echt een leuke game is.
Koningsnummer onder de racegames? Ik snap dat dit een advertorial is maar een beetje realiteitszin mag ook wel :+ Niet dat het een slechte game is, maar een koningsnummer is ook wat overdreven.
De F1 staat bekend als het koningsnummer onder de racesport... dat wordt waarschijnlijk bedoeld
Heel interresante game. Helaas geen VR modus dus laat ik hem schieten.

Niets elitairs, ik heb alle setups voor VR gaming dus speel ik dat exclusief (en beroepsmatig).

Wie weet volgend jaar beter.
Zelf ook fanatiek racer en dan voornamelijk in diverse online leagues op F1 maar ben extra geïnteresseerd in het stukje beroepsmatig.
Hoe krijg je zoiets voor elkaar en wat houdt het in? Puur uit interesse!
Staat netjes beschreven in mijn profiel.

In principe ben ik met pensioen, maar het game/vr gedeelte doe ik ook prive, dus kan ik er net zo goed geld voor krijgen.
beroepsmatig vr gamen ?
Yep, living the dream 😁
Leuk dat online racen steeds populairder wordt.
Maar ik laat deze game aan me voorbij gaan.
Ik ben over t algemeen qua F1 meer gericht op nostalgische simulatie.
En ik speel nu alleen nog ACC, GT racers, heel wat anders.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee