Advertorial

Door Tweakers Partners

Elektrische auto’s: range, laden en stroom - nu en in de toekomst

03-12-2020 • 12:00

175

De opmars van de elektrische auto is niet meer te stuiten. Dat besef is bij alle autofabrikanten inmiddels doorgedrongen. Toch is er nog altijd veel scepsis bij een grote groep automobilisten. In dit artikel kijken we naar het dagelijks gebruik van elektrische auto’s, waarbij we ons richten op range, accu’s en stroom. Hoe zit het daar nu mee en hoe zal het zich in de (nabije) toekomst ontwikkelen?

De afgelopen maanden hebben we diverse artikelen in samenwerking met Mobility Service gepubliceerd waarbij we vooral naar de kosten en CO2-uitstoot van fossiel en elektrisch aangedreven auto’s hebben gekeken. De voor- en tegenstanders van elektrisch rijden blijven elkaar moeilijk vinden, maar feit is dat de elektrische auto (EV) in de toekomst de overhand zal krijgen en de auto die op fossiele brandstoffen rijdt uiteindelijk een relikwie uit het verleden wordt. Het feit dat een relatief conservatief land als Engeland onlangs bekendmaakte dat er vanaf 2030 geen brandstofauto's meer verkocht mogen worden, is wat dat betreft een teken aan de wand.

Alexander Boon van Mobility Service begrijpt echter heel goed waarom mensen die nog geen EV rijden, hun twijfels hebben. Het is een voordeelperceptie, stelt hij. Bij een brandstofauto begint op een gegeven moment een lampje in je dashboard te branden en dan weet je dat je nog wel even door kunt, op zoek naar een benzinestation. Bij een elektrische auto hebben mensen het idee dat de accu veel sneller leeg raakt en dat je ook niet overal makkelijk kunt laden. Een ongegronde angst. In de praktijk rijden de meeste mensen met hun auto naar hun werk en weer terug (*). En soms nog even naar de supermarkt of de sportvereniging van hun kinderen. “Dat kan makkelijk op een volle accu, aldus Boon. Daarbij is de range van EV’s de afgelopen jaren flink toegenomen en bij nieuwe modellen die in de maak zijn wordt hij alleen maar groter.

(*) De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland is 19 kilometer. Hoogopgeleide mannen krikken dit gemiddelde op: deze groep rijdt gemiddeld meer dan 35 kilometer naar kantoor. Dat is goed te doen met een elektrische auto.

Bron: Trackjackeurope

Elektrisch laden: nu en in de toekomst

Er zijn verschillende manieren om een EV te laden. Er zijn openbare laadpalen, snelladers, laadpalen bij het werk of in de straat, en sommige mensen hebben thuis in de garage of voor de deur een laadpaal laten installeren. Toch noemen tegenstanders het laden van een auto vaak ‘gedoe’. Alexander is het hier niet mee eens. Laden is iets heel anders dan tanken. Om te tanken moet je naar een benzinestation rijden, terwijl de meeste elektrische rijders gewoon thuis of op het werk laden. Dat gebeurt veelal ’s nachts als men lekker ligt te slapen, of overdag als men op kantoor aan het werk is - waarbij werkgevers steeds vaker de mogelijkheid tot laden aanbieden. Dat is hoe het merendeel van de EV-gebruikers met hun voertuig omgaat. Je zou zelfs kunnen stellen dat fossiel tanken in het dagelijks gebruik meer gedoe oplevert.

In de toekomst wordt laden bovendien een stuk eenvoudiger. Het aantal laadpalen in Nederland neemt in rap tempo toe en ook grootschalige openbare laadparken zullen zich gaan manifesteren. Er zijn op dit moment simpelweg nog te weinig openbare laadpalen, maar daar wordt heel hard aan gewerkt, aldus Alexander.

Het laden moet ook steeds sneller gaan. Zo ondersteunt de boordlader van de Porsche Taycan snelladen tot maximaal 270kW. In de praktijk kan dit tot nu toe vrijwel alleen bij het snellaadnetwerk van Ionity, maar het geeft wel aan dat de techniek voortschrijdt. In een dergelijke situatie is de Taycan binnen 20 minuten opgeladen en kan de bezitter er een slordige 400 kilometer mee rijden. Elon Musks Tesla werkt achter de schermen aan nieuwe technieken die het mogelijk moeten maken om de accu van een EV binnen 10 minuten voor 80% te laden.

Een andere techniek die onderzocht wordt is het zogenaamde inductieladen. Dat is vergelijkbaar met het draadloos laden van een smartphone waarbij de gebruiker de mobiele telefoon op een ronde, magnetische lader legt. Bij inductieladen wordt er geladen middels wisselstroom die in de auto wordt omgezet naar gelijkstroom. In praktijktests hiermee wordt een EV geparkeerd boven een grondplaat, maar er zijn futuristische ideeën waarbij snelwegen deels of geheel worden voorzien van ondergrondse inductieplaten. Ideaal als je in de file staat met je elektrische auto”, aldus Alexander. Zo maak je van de nood een deugd.

De techniek van inductieladen staat nog in de kinderschoenen, maar de voordelen zijn legio. Geen gedoe meer met kabels, geen ‘horizonvervuiling’ door allerlei palen die boven het asfalt uitsteken, minder kans op vandalisme, en de techniek kan er in theorie voor zorgen dat de auto een stuk sneller laadt. Nadelen zijn er uiteraard ook: iedere elektrische auto zou moeten worden voorzien van een oplaadplaat aan de onderkant, er gaat nog veel vermogen verloren bij deze techniek, over de veiligheid qua straling worden veel vraagtekens gezet en de techniek is nu nog erg duur. Toch zet met name BMW hoog in op zijn Wireless Charging System.

We zijn benieuwd wat jullie, de leden van de Tweakers-community, denken over deze techniek. Is dit op termijn een realistische toepassing?

Stroom: nu en in de toekomst

Wat voor stroom er in een EV gaat en van welke leverancier de energie afkomstig is, is niet altijd even duidelijk. Ook hier staan echter grote veranderingen op stapel. Alexander: Op niet al te lange termijn zullen gebruikers, wanneer ze thuis laden, twee aansluitingen krijgen: een voor de stroom die je thuis gebruikt en een voor de auto. De stroom die in de EV gaat, wordt losgekoppeld van je huidige energieleverancier. Je kiest dan zelf de aanbieder die je goeddunkt. Hetzelfde zal straks gebeuren bij openbare laadpalen.

Daarnaast zullen er steeds meer gespecialiseerde aanbieders komen die zich richten op de pieken en dalen in de stroomvraag. De meeste tijd staat een auto stil. Het is dus ideaal als je als gebruiker tijdens een vraagpiek stroom vanuit de accu in je auto terug kunt leveren aan het net en daarmee kosten bespaart of zelfs geld verdient. De vehicle-to-grid-techniek zit nu al in de meeste auto’s, hij moet alleen ontsloten worden middels een software-update, aldus Alexander.

Een dergelijke toepassing zien we nu soms al bij festivals of natuurrampen waarbij elektrische accu’s voor de stroomvoorziening zorgen. Denk aan situaties waarbij EV's bij een orkaan of overstroming als noodaggregaat worden ingezet tijdens stroomuitval van supermarkten of ziekenhuizen.

Accu’s: nu en in de toekomst

De grootste winst op korte termijn is te behalen bij de accu’s van EV’s. De accu’s worden steeds kleiner en minder zwaar, waardoor de auto’s ook als zodanig lichter worden. Alexander: Er wordt nu ook een techniek onderzocht waarbij de accu onderdeel wordt van het chassis van het voertuig zelf. Op die manier bespaar je nog meer op gewicht en zal de auto langer door kunnen rijden op een vol accupakket.

Een andere techniek die in de toekomst voor een revolutie kan zorgen, betreft solid-state batterijen. Bij li-ion-batterijen bewegen ionen van de ene elektrode naar de andere over een vloeibaar elektrolyt. In solid-state batterijen wordt dit vloeibaar elektrolyt vervangen door een vaste stof. De afgelopen jaren zijn diverse nieuwe varianten van vaste elektrolyten ontdekt die een zeer hoge ionengeleiding hebben, vergelijkbaar met die van vloeibaar elektrolyt. De voordelen zijn velerlei. Solid state is om te beginnen veiliger: vaste elektrolyten zijn niet-ontvlambaar bij verwarming, in tegenstelling tot vloeibare varianten. Daarnaast, en daar zit de winst voor de elektrische autorijder, heeft een solid-state accu geen extra koeling nodig en is de energiedichtheid ervan groter. Dit betekent dat er meer stroom kan worden opgeslagen bij minder gewicht en een kleiner volume, wat tot meer bereik en dus lagere kosten zal leiden. Anders gezegd: de zeer gunstige Wh/kg-verhouding maakt ‘vaste stof-batterijen’ ideaal voor gebruik in elektrische voertuigen.

Heb jij een vraag over elektrisch rijden voor in de podcast?

Mobility Service en Tweakers Partners waren van plan om begin 2021 een fysiek event voor jullie te organiseren. In verband met COVID-19 hebben we besloten het zekere voor het onzekere te nemen en dit event nu al te cancelen. Maar er komt iets anders aan dat supertof is!

Deze maand wordt een podcast opgenomen waarin Jim Stolze de experts van Mobility Service het hemd van het lijf gaat vragen.

Heb jij vragen over elektrisch rijden? Plaats ze in de comments onder dit artikel. Wie weet wordt jouw vraag beantwoord in deze podcast.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij Mobility Service en Tweakers Partners. Dit is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers-events zoals Meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Kijk hier voor een overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen.

Reacties (175)

175
166
119
17
5
29
Wijzig sortering
Wat voor stroom er in een EV gaat en van welke leverancier de energie afkomstig is, is niet altijd even duidelijk. Ook hier staan echter grote veranderingen op stapel. Alexander: “Op niet al te lange termijn zullen gebruikers, wanneer ze thuis laden, twee aansluitingen krijgen: een voor de stroom die je thuis gebruikt en een voor de auto. De stroom die in de EV gaat, wordt losgekoppeld van je huidige energieleverancier. Je kiest dan zelf de aanbieder die je goeddunkt. Hetzelfde zal straks gebeuren bij openbare laadpalen.”
Dit lijkt me op zich een goede ontwikkeling, hoef je ook geen dure load balancers meer aan te schaffen om te voorkomen dat je stroom uitvalt als je auto/wasmachine/droger/oven tegelijk aan staan.

Echter vraag ik me af of er da dubbel belasting en vastrecht enzovoorts betaald moet gaan worden. Dan lijkt het me weer een mooie oplossing om de consument extra uit te melken.


Daarnaast lijkt het inductieladen me gewoon écht onzinnig. Wat win je ermee behalve dat de actie van een kabel inprikken niet meer nodig is? Dat mag toch niet zo'n enorme energieverspilling goedpraten?
Hier zie ik ook zeker wel voordelen in.
Ik zou 22kW kunnen laden, ware het niet dat mijn huisaansluiting 3x25A is, dit is echt ontzettend ouderwets, een upgrade hiervan kost ruim 1000 euro (per jaar!) om op 22kW te kunnen laden, terwijl mijn huis dat nooit nodig gaat hebben.

Daarnaast is het erg fijn te weten dat het echt gescheiden is, dat zo'n zware continu stroom niet de woning kan (over)belasten.

Met de huidige auto's is er voldoende tijd om in de nacht met 11kW te laden, echter als de accu's in de toekomst groter worden voorzie ik nog wel een probleem met de huidige "standaard" 3x25A aansluiting.
Eh, die begrijp ik niet. Waarom moet je per jaar €1000 betalen voor de upgrade? Of tel je de extra stroomkosten mee?
Dat is helaas het winstparadepaardje van de netbeheerders, het capaciteitstarief.
3x 25A is ~250 euro per jaar, 3x 35A is ~900 euro per jaar, gewoon puur omdat je van de standaard afwijkt (al is het maar 10A) wordt het tarief verdriedubbeld. Naar 3x 50A gaan is bijna 1300 euro per jaar.

Dan heb je nog geen elektriciteit, puur en alleen de aansluiting!
Boeiend! Ik was nieuwsgierig hoe dat bij in Duitsland gaat, maar het ziet ernaar uit dat je afhankelijk van lokale omstandigheden tot 3x35 gratis kunt doen, afgezien van eenmalige kosten. De reden voor de verhoging schijnt te zijn dat eventueel de leidingen in de wijk vergroot moeten worden als de buren ook een elektrische auto willen... valt natuurlijk ook wel wat voor te zeggen, al vermoed ik met jou dat de maatschappijen dat geld vrolijk aan de aandeelhouders geven...
Probleem? Je draagt zelf de oplossing al aan: Upgrade naar 3x35A. Volgens Liander (die ik toevallig als eerste hit kreeg in Google) kost dan een 600 euro per jaar extra, dus een 50 euro per maand. Daarnaast heb je nog eenmalige kosten van een kleine 300 euro.
Ik zeg nergens dat het een probleem is, ik geef nota bene zelf nog aan wat er voor gedaan moet worden. Daarnaast is 3x35A trouwens niet voldoende voor 22kW én het huis, zodoende dus de 1000+ euro (Bij Stedin ruim 1200 per jaar zie ik).

Wat ik probeer kenbaar te maken is dat 3x25A in hedendaagse wereld al amper genoeg gaat zijn voor all-electric woningen, laat staan nog een elektrische auto er bij. Als we als Nederland/Europa moeten vergroenen en elektrisch gaan, moet het net wel meegroeien naar het "nieuwe normaal", net als dat je vroegen 1 fase had, nu 3, de volgende stap is meer capaciteit om de groei niet in de weg te zitten.
Daarnaast is 3x35A trouwens niet voldoende voor 22kW én het huis, zodoende dus de 1000+ euro (Bij Stedin ruim 1200 per jaar zie ik).
Heb je dat bedrag wel goed? Volgens Stedin kost 3x25A een € 230,36 per jaar en 3x35A een € 887,14 per jaar. Dus een verschil van 656 euro, een 55 euro per maand.

Pas wanneer je overstapt naar 3x50A ga je € 1.287,89 betalen, een 1000 euro extra. Maar ik zou niet weten waar ik zoveel stroom voor nodig heb, hooguit wanneer je een zwembad en sauna wilt gaan verwarmen. Zelfs met de airco die overdag ruim 4kW trekt, heb ik niet zo'n aansluiting nodig.
Ik reken ook met die 3x 50A omdat je niet 3x 32A mag laden op een 3x 35A aansluiting, er blijft zo goed als niets over voor de rest. Dat is gewoon regelgeving, ondanks dat ik het prima zou kunnen doen zonder in de problemen te komen met uitslaande stoppen. Echter ben ik wel de sjaak als ik de verzekering in moet schakelen bij brand en blijkt dat mijn elektrische installatie niet voldoet aan de norm.

Ik mag nu bijvoorbeeld op 3x25A ook maar max 3x 16A aansluiten. 3x 20A mag bijvoorbeeld al niet.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 08:23]

Ik probeer je al een tijdje uit te leggen (ook in het andere thread waar je op reageert van mij) dat het niet gaat om wat er feitelijk op de aansluiting kan, maar dat het gelimiteerd is door regelgeving.

Ik kan prima 17kW over een 3x25A rammen, maar het mag niet met een enkel apparaat. Wat wel mag is dat ik 11kW op de laadpaal gebruik en vervolgens 6kW met mijn kookplaat en waterkoker bijvoorbeeld, dan gebruik ik 100%, maar dat mag alleen met meerdere apparaten.
Geen idee welke regel het precies is, zoals ik zei, ik heb hier geen kennis van.

Op 3x 25A mag maximaal gezekerd worden op 16A, dus maximaal 11kW laden
Op 3x 35A mag maximaal gezekerd worden op 20A.
Op 3x 50A mag maximaal gezekerd worden op 32A, dus nu mogen we pas 22kW laden!
3x20A mag wel op 3x25A i.c.m. load-balancing. Heb ik zelf ook, de lader neemt automatisch minder stroom als de huisgroepen meer vragen. Zo hebben de kookplaat, warmtepomp, oven, wasmachine e.d. altijd voorrang op de autolader.
Ah! Kwartje valt, ik kom nu ook een artikel tegen die stelt dat je een factor 1.6 moet meewegen. Dus bij een 35A aansluiting, is dat 35A / 1.6 wat een 22A oplevert. En dat 3x met een 3-fase aansluiting, kun je dus met een 16kWh laden. Dan hou je meer dan genoeg over voor de rest van het huis.

Een 100kW accu die helemaal leeg is, laad je dan in iets meer dan 6 uur op. Bij mij zijn de nachten lang genoeg om dat te realiseren.
Yes, precies!

Ik red de 80kWh nu wel op 3x25A met 11kW in een nacht. Maar ik heb ook wel eens korte nachten, voor nu geen probleem, maar in de toekomst met grotere batterijen gaat het wel een dingetje worden.
Zodoende dat ik van mening ben dat 3x25A vandaag de dag al verouderd klein is, wat mij betreft zou de standaard nu 3x35A moeten worden om all-electric woningen te boosten i.c.m. EV's.

Niemand zit te wachten om 600 euro per jaar extra te betalen voor het vervangen van 3 zekeringen in de kast, puur voor regelgeving, terwijl je die capaciteit in de praktijk helemaal niet nodig hebt.
Met een loadbalancer zorg je er voor dat bepaalde groepen een hogere prioriteit krijgen dan andere groepen. Zo kun je er voor zorgen dat de auto alleen op volle kracht wordt geladen wanneer er verder weinig stroom wordt verbruikt, bijvoorbeeld 's nachts. Een 100kW accu (bestaan die?) kun je dan in minder dan 5 uur laden. Meestal slaap je een uur of 8, dat moet dus makkelijk lukken. En dan ga ik er vanuit dat de accu helemaal leeg is, wat evenmin zelden voor zal komen. Ook met een 11kW lader heb je meestal voldoende tijd, 18:00 thuis komen en om 07:00 's ochtends de deur weer uit, geeft je 13 uur de tijd. 13x11, dat is meer dan 100 en dus voldoende.

En met een paar zonnepaneel op je dak, zorg je er voor dat stroomvreters zoals wasmachines juist overdag hun werk doen. Dat is het moment waarop jij stroom produceert en toch niet thuis bent om de auto te laden. De nachtstroom gebruik je dan voor de auto.

En waarom zou 3x25A voor een huishouden niet genoeg zijn? Volgens deze site gebruikt een gemiddelde gasloge woning inclusief EV een 10.500kW per jaar. Dat is gemiddeld minder dan 30kW per dag. Met 3x25A heb je zo'n 16kWh, dan heb je in 2 uur tijd het complete dagverbruik te pakken. Wellicht ga ik ergens de mist in, maar wanneer je deze gemiddelden pakt, zou het makkelijk moeten lukken. Mits je een loadbalancer installeert, anders zie ik ook wel wat problemen opduiken.

(ik hou even een slag om de arm voor wat betreft m'n rekenwerk... )
100kWh accu's zijn er al (Tesla Model S 100 bijvoorbeeld), er komen nieuwe Tesla's aan die van horen zeggen naar de 200kWh accu pakket gaan.

Ik denk dat de ~10MWh per jaar voor een gasloze woning met EV berekening wel klopt als je voor die EV 10.000km per jaar rekent. Als ik met mijn huidige elektrische auto kijk i.c.m. een NOM woning kom ik op 16MWh per jaar op 40.000km jaarlijks. 6000kWh van de woning en 10.000kWh van de auto. Waarvan 6000kWh van de woning door zonnepanelen wordt opgewekt.

Verandert verder niets aan jouw berekening, ik denk ook dat het meer met regelgeving te maken heeft van ons elektriciteitsnet thuis? Iets met totale piekbelasting, volgens mij is er bij mij berekend door de elektricien dat ik op het randje zit met apparatuur voor een 3x25A aansluiting. Als alles tegelijk aan gaat zit ik op een piekbelasting van 125A, terwijl er maar 75A beschikbaar is. Weet verder ook niet precies hoe dat werkt. Maar blijkbaar zou ik daarmee nog net aan 3x25A mogen hebben? Dat is nog zonder EV meegerekend!

Als dit nu al zo is, dan gaat de toekomst best lastig worden denk ik. Ook natuurlijk omdat ik soms maar 7 uur totale laadtijd heb van thuiskomen tot vertrek voor de volgende dag is het al pittig om de huidige auto vol te krijgen.
Wanneer je inderdaad alles tegelijk aan zet, dan is de kans groot dat het niet goed gaat. Ook niet met 3x35, want dan kom je aan de 115A daar waar je in jouw geval 125A nodig hebt. Daarom heb je ook een loadbalancer.

En zoals ik in mijn voorbeeld ook al aangaf, wanneer je zonnepanelen hebt, zet je overdag de wasmachine aan om zo de stroom te gebruiken die je zelf opwekt. Hier staat overdag de airco hard te werken, is al goed voor 4,5kW. Maar des te meer stroom deze gebruikt, des te meer zon er is voor de zonnepanelen: Er is een reden dat het zo warm is... Dat zorgt er ook voor dat er 's avonds meer stroom beschikbaar is uit het aanbod van 3x25 of evt. 3x35 om bijvoorbeeld de auto te laden. En over het laden van de auto gesproken, wanneer je op kantoor bent of bij een klant bent, probeer je deze toch ook op te laden? Wanneer ik in NL ben en elektrisch rij, hoef ik 's avonds maar een beetje bij te laden, de rest is overdag op de parkeerplaats al bijgeladen. 's Morgens met een volle accu naar kantoor en 's middags weer met een volle accu naar huis/hotel. Alleen na lange ritten gaat die vlieger niet op, maar dat zijn (voor mij) uitzonderingen.

En vanwege het thuiswerken kom ik nu helemaal niet meer in NL en gebruik hier geen EV maar gewoon een dikke V8 ;-) Al staat ook die nu vrij veel stil.
Waar ik werk hebben ze geen laadpalen, daarnaast, zelfs als er publieke palen zouden zijn gebruik ik die niet. Het tarief op die palen vind ik persoonlijk bizar hoog, als ik echt onderweg moet laden doe ik dat bij een supercharger (want is gratis).

Daarnaast ben ik van mening dat vooruitgang moet gebeuren over alle vlakken, niet over één vlak en de andere vlakken achteruit gaan. Dat betekent dat techniek mij moet helpen en niet moet beperken, wij doen dan ook de was wanneer dat kan, helaas is dat vaak niet overdag als de zon schijnt.

Punt met die aansluiting is niet dat ik het met een loadbalancer op kan lossen, als ik het goed begrijp mag het gewoon niet van de regelgeving op een 3x 25A zoveel laden. Maar zoals ik al zei, geen idee hoe dat precies in elkaar steekt, heb ik geen kennis van.

Probleem blijft nog steeds, grotere accu's krijg je dan gewoon niet vol.
"Met de huidige auto's is er voldoende tijd om in de nacht met 11kW te laden, echter als de accu's in de toekomst groter worden voorzie ik nog wel een probleem met de huidige "standaard" 3x25A aansluiting."

Ik denk dat het aantal mensen dat hun batterij op een dag van vol naar leeg rijden zeer beperkt is, zeker bij grotere batterijen.

Ik heb een BMW 530e (hybride) en gezien ik met COVID-19 thuis werk (en mijn vrouw nu met de wagen rijdt, wat dichtbij is), zijn alle verplaatsingen de voorbije maanden (toch zo'n 1000km per maand) zo goed als volledig elektrisch, ondanks het 30-35km puur elektrische bereik.
Het probleem zit hem niet in de aansluiting in huis maar bij de kabel in de straat. 95mm² aluminium kabel bij ons, reken even uit hoeveel auto's en warmtepompen je daar op kan laten draaien zonder dat alles eruit gaat.
Een auto laden kan in principe gerust aan een 3-tal Kw vermogen, want auto's staan uren stil. Je kunt problemen zoeken, of oplossingen...
Oplossingen kan je altijd zoeken, de vraag is tegen welke prijs.
Als je elke straat en bijna elke woning van nieuwe kabels moet voorzien,...
Ik rijd elektrisch dus ik weet wat de voor en nadelen zijn. Zelfs met een 22 kw laadpaal loop ik soms nog tegen limieten aan. Het kan bijvoorbeeld voorvallen dat wanneer ik van mijn werk kom of van een opleiding dat ik nog ergens naartoe moet. Als je dan vervolgens 2.5 uur moet wachten,.... Tegen 3kw zou het in het geval van mijn wagen dus een 18 uur duren om hem te laden,...
Nee, mijn stelling is dat je in 95% van de gevallen thuis kan volstaan met traag opladen. Zelfs aan 3 Kwh heb je na een "nacht" van 12 uur voor 200km "getankt". Dat is veel meer dan de meeste mensen dagelijks rijden.
Wel dan blijft mijn belangrijkste punt.
Hoeveel ampere kan je trekken over een aluminium kabel van 95mm² rekening houdende dat daar de volledige straat op aangesloten is. Als je daar het verbruik van verwarming, auto en andere apparatuur moet overtrekken,... en wat met de andere 5 percent? Veel succes.

Die 200 km gedurende 12 uur laden is een serieus zuinige elektrische wagen hoor. In de winter is het eerder 100 km ipv 200 km en laat dat nu net ook de periode zijn dat we wanneer we zouden verwarmen op warmtepompen deze ook nog eens op vol vermogen zouden draaien.

Maar kom stel nu dat we de investering zouden doen in dikkere bekabeling in alle straten.

Om je het voorbeeld te geven van de I3 (toch wel zuinige elektrische auto), deze kan op een stopcontact met een zekering van 16A (3.68kw) 10 km per uur laden. In 12 uur zoals jij zegt is dit dan 120 km. Met die 120 km autonomie op de teller geraak ik niet eens op mijn werk heen en terug in de winter. (40km enkel) laat staan dat ik dan nog eens wil laden om snel even ergens naartoe te kunnen gaan.

Dus stel je even een dag voor van een normaal gezin. Iedereen komt thuis tegen omstreeks 18h. Kookvuur aan, dampkap aan, auto in het stopcontact en net op dat moment ook de verwarming wat hoger en de verlichting aan.

[Reactie gewijzigd door tinyme op 24 juli 2024 08:23]

Nee, ik zie het probleem niet. Er is misschien hier en daar een lokaal probleem, maar het is niet zo dat het verbruik in de lucht schiet en electriciteitsnet plots structureel overbelast zal raken.

Het gemiddeld electriciteitsverbruik per aansluiting voor huishoudelijk verbruik is overigens flink aan het dalen geweest de voorbij jaren. In België bvb van gemiddeld 4200kwh/jaar naar 3100 ongeveer in 10 jaar tijd.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 24 juli 2024 08:23]

Men wil de auto van de zaak verplicht elektrisch maken vanaf 2026. 11 percent van de auto's in België zijn salariswagens. Gemiddeld rijden auto's per jaar in België 15000 km (meer voor salariswagens) dat maakt dat er voor die 11 percent van de auto's per auto ongeveer een verbruik van 2500 (lage schatting) kwh gaat bijkomen. Wat je bovendien vergeet is dat de bevolking in België de afgelopen 10 jaar met bijna 10 percent is toegenomen. (er zijn dus meer aansluitingen) Tegelijkertijd gaat men meer en meer inzetten op bijvoorbeeld warmtepompen en is er minder en minder potentieel om dezelfde daling verder te zetten (ons land is één van de landen met de sterkste daling)
Er zijn inderdaad ook al prima oplossingen als Jedlix (gebruik ik zelf met mijn Tesla) om het laden slim aan te sturen. Daarme kan men straks ook eht lokale net ontzorgen. In de meeste gebieden is daar echt nog best veel ruimte, want een EV laadt lang niet elke dag en zelfs als je laadt soms maar een uurtje of 2.

Plus als iedereen elektrisch gaat rijden is het logisch dat er her en der wat extra infstructuur onder de grond komt. We spenderen momenteel iets van 10 miljard per jaar aan autobrandstof, het zou een koopje zijn als we de EV transitie met het huidige elektrciteitsnet zouden kunnen doen.
Ik laad soms twee keer per dag,... vooral in de winter. Laat dit net de periode zijn dat we met de energietransitie ook elektrisch zouden moeten verwarmen.
Top dat je dat red, ik laad nu ook maar eens per 3-4 weken mijn accu van de volledig elektrische auto.
Toen ik nog naar locatie moest zonder corona had ik echter wel de hele accu leeg op een dag, dat is 80kWh aan accu.

Ik denk dat er veel meer mensen zijn dan je denkt, welke de volledige accu capaciteit leeg rijden, zeker onder de leaserijders. Stuk voor stuk kilometervreters. In de toekomst denk ik dat die groep alleen maar groter zal worden gezien de huidige range niet voldoende is voor mensen die nog meer kilometers afleggen maar wel graag elektrisch willen gaan rijden.
Ik denk dat in de toekomst steeds minder mensen zoveel kilometers zullen afleggen met de wagen. Bedrijven met name beginnen zich rekenschap te geven van het feit dat veel van die verplaatsingen onnodig zijn en bovendien veel tijd en geld kosten. En bovendien streven steeds meer bedrijven concrete milieunormen na, en daar hoort het terugdringen van het aantal gereden en gevlogen kilometers bij. Corona versnelt die tendens nog.
Interessant genoeg maakt dat thuiswerken (sowieso bijzonder milieuvriendelijk) de aanschaf van elektrische auto's minder aantrekkelijk... immers omdat je zo weinig kilometers rijdt verbrand je ook weinig fossile brandstof en blijft de milieuschade beperkt. Als je over de levensduur van de auto echt weinig km maakt is de schade voor het maken van de auto, o.a. de batterijen dan relatief groot t.o.v. gespaarde brandstof. Ik weet niet waar het omslagpunt is maar dit wordt wellicht een "probleem". Ik was aan het kijken naar een elektrische auto. Maar woon-werk verkeer vervalt, misschien 1x per week 50 km totaal en meteen even langs de supermarkt... en dat is het dan vaak op een gewone week!

Wat ik dan nog heb zijn ritten naar de omgeving, zeg 1x per maand: bij mij steden als Bremen, Hamburg en ... Winschoten (dichst bijzijnde AH) en dan nog ritten naar de familie in Nederland, 450 km afstand. Dan zijn kleine elektroauto's helemaal niet zo aantrekkelijk meer: 1-2 x opladen heen, 1-2 opladen terug en nog een keertje in Nederland.
80 kWh is 300 tot 450 kilometer afhankelijk van hoe zuinig je auto is. Als je de 200 keer doet kom je op 60 tot 90 kilometer per jaar. Er zijn mensen die dat doen, maar dit zijn wel de uitschieteres. De gemiddelde auto doet maar iets van 13 duizenf per jaar. Een lease auto doet volgens mij iets van 28 duizend. Dat is gemiddeld ongeveer 15 kWh per dag...
waarom zou je in vredesnaam 22kW thuis moeten laden? zelfs een normale 7kW lader kan elke auto in een nacht of werkdag opladen vannuit helemaal leeg (wat ze nooit zijn).

en grotere accus met meer vermogen laden is natuurlijk geen logica, immers blijft het verbruik redelijk gelijk. dus met 11kW en 12 uur laden (lange dag en volgende dag weer vroeg weg) heb je al een slordige 800km bijgeladen. en dan heb je natuurlijk nog de 150+kW laders onderweg voor even snel bijtoppen als je een broodje gaat halen odnerweg.
Met 7kW laden heb ik 10+ uur nodig om een 80kWh batterij van 10% naar vol te laden, dat is voor mij al best wel op het randje. Niet dat ik het met corona gebruik op dit moment, maar die 11kW die ik nu gebruik is echt geen overbodige luxe, daarmee red ik het net.

Zodoende ook mijn opmerking over de toekomst, dan gaat een batterij van 160kWh er wel komen, ze zijn er nu ook al van 100kWh+, dat red je ook niet in een nachtje met 7kW, laat staan met 1 fase 3.6kW.

Dat ik niet 800km op een dag rij, betekent niet dat iemand anders die dat wel doet straks dus ook een elektrische auto kan rijden en dat gewoon elke dag op rijdt en 's nachts volledig vol moet.
Voor bijna alles is wel een use-case. Dat je het zelf niet gebruikt/niet nuttig vindt, betekent niet dat iemand anders het ook niet nodig heeft,
Stel dat het wagenpark van NL ong 50% electrisch is, dan verwacht met ook dat op een parkeerplaats geladen kan worden. Een inductie plaat onder een parkeerplek neemt veel minder plek in dan een paal, even afgezien van het gemak. Overigens wordt inductieladen steeds efficiënter, dus op termijn valt het verlies ook wel mee.

Ik zie ook voor me dat drempel om elektrisch te gaan rijden weer wat lager wordt als auto's 'gewoon gaan laden' als je ze op de juiste plek zet. Lijkt mij heerlijk :-).
Mij lijkt dat inductieladen op een openbare parkeerplaats het nooit gaat worden: bontkraagjes zullen het leuk vinden om metalen voorwerpen onder een ladende auto te keilen voor het leuke magnetische effect. Moeilijk hufter-proof te maken als de parkeerplaats niet afgesloten kan worden.
Mijn probleem zijn de laadverliezen: vergeet niet dat we dit allemaal doen om de wereld te redden. Dan weer een paar procent via de achterdeur verliezen lijkt me niet logisch.... het gaat nog lang duren voor de wereld op duurzame stroom draait, dus de extra stroom levert weer extra CO2 op...
als je alles op een aparte stroomkring zet is het probleem toch verholpen?
Dan moet je nog steeds zorgen dat het aantal ampère onder jouw afgenomen aansluiting blijft!
Een gescheiden voeding voor huis en auto zorgt er voor dat een eventuele zonnepaneelinstallatie op uw huis uw auto niet kan opladen. De zonnepaneelinstallatie levert dan wel energie terug, maar tegen een laag tarief, terwijl de auto op hoog tarief gaat staan opladen. Niet erg economisch voor de auto- en zonnepaneelbezitter.
In het ideale geval is de autoaccu een buffer tussen het net en het huis. Het huis gebruikt energie van de zonnepanelen en dumpt de overtollige energie in de autoaccu (als die aanwezig is). Dit betekent ook dat de laadstroom naar de auto toe moet kunnen worden begrensd. Anders wordt de auto alsnog geladen met energie van het net. Als de zonnepanelen onvoldoende opbrengen dan energie uit de autoaccu gebruiken tot een ingesteld minimum bereikt is. Als laatste pas energie van het net gebruiken.
Dit voorkomt gelijk ook over- en piekbelasting van het elektriciteitsnet. Voor zover het door huishoudens wordt veroorzaakt, dan.
U kunt raden dat omdat het voordeel in het ideale geval bij het huishouden ligt, de overheid, energieleveranciers en netbeheerders er dus geen belang bij hebben. Die hebben belang bij het zoveel mogelijk geld uit de huishoudens kloppen.
Als ik geen actieve tegenwerking/verzet zou verwachten van overheid, energieleveranciers en netbeheerders, zou dit een aardige businesscase zijn voor een onderneming..
Nog niet over nagedacht! dat lijkt me een uitstekend argument om het juist niet te doen. Zeker nu de salderingsregeling verdwijnt, zou je het nog zelf kunenn "salderen" tegen je auto aan.
Dure loadbalancer? Dit zit ingebouwd in mijn digitale stroommeter, dat is ondertussen volgens mij ook de norm. En anders kan je het ook in je meterkast bouwen, dat was niet zo duur bij mij want het zat in het pakket van de laadpaal.
Zo ondersteunt de boordlader van de Porsche Taycan snelladen tot maximaal 270kW. In de praktijk kan dit tot nu toe vrijwel alleen bij het snellaadnetwerk van Ionity, maar het geeft wel aan dat de techniek voortschrijdt. In een dergelijke situatie is de Taycan binnen 20 minuten opgeladen en kan de bezitter er een slordige 400 kilometer mee rijden.
Hier wordt een fout gemaakt. Ja, sommige versies van de Taycan (de duurdere) kunnen met maximaal 270kW opgeladen worden en, ja, de 93kWh versie van de Taycan haalt 400km op een volle lading. Maar de 270kW geldt slechts voor de onderste 25% SOC en daarna wordt de laadsnelheid fors minder. Het volledig opladen duurt dan ook geen 20 minuten maar eerder 40 of nog meer.

Waar dit artikel naar refereert is een bericht van Porsche over 5 - 80% SOC in 22.5 minuten. Oftewel 300km bereik in 22.5 minuten.
De bron van mijn scepticisme is hierbij nog niet geadresseerd. Ik wil onafhankelijk zijn van garages en servers in verre landen, en ik wil dat het voertuig op geen enkele manier feedback geeft en/of ingrijpt op externe omstandigheden (dus geen automatisch rijden, rijstrookoverscheidingspreventie, bliepjes omdat hij denkt dat ik een voetganger 100m verderop niet gezien heb, of cruise control die me praktisch tot stilstand brengt door de tegenliggende motorrijder aan de andere kant van de flauwe s-bocht). We zijn het er allemaal mee eens dat het koekblik niet de baas is, laten we de dingen dan ook niet in staat stellen wel de baas te spelen.

De elektrische auto die ik aan zou schaffen heeft dus:
-makkelijk zelf te onderhouden, repareren en vervangen onderdelen
-geen verbinding met het internet
-geen mogelijkheden tot autonomie

Eigenlijk zoek ik in een elektrische auto gewoon een batterij, een knop en een elektromotor. Ik snap niet waarom "elektrisch" en "smart" onlosmakelijk synoniem zouden zijn.
Dan heb je pech want rijstrookassistentie is vanaf 2022 verplicht voor auto’s die in de EU verkocht worden.

Lijstje met wat er verplicht wordt: https://www.anwb.nl/auto/...verplicht-in-nieuwe-autos

@sjitz ik vind het geen akelige gedachte als dit erg veel levens bespaard in de EU. Autorijden is niet meer het zelfde als 20 jaar geleden, het is veel drukker en complexer geworden. Combineer dit met alle afleidingen die we tegenwoordig hebben is dit een zeer goed idee wat mij betreft!

[Reactie gewijzigd door GrooV op 24 juli 2024 08:23]

Hé bah, wat een akelige gedachte. Dus in principe zou iedere auto vanaf 2022 in staat zijn je sturen te overriden?
Anoniem: 176636 @sjitz3 december 2020 13:54
Nee omdat het niet verplicht is om aan te zetten. Je kan zelf bepalen welke mate van support je wilt hebben in een auto. De autofabrikant moet wel de technologie in de auto plaatsen.

Wat hopelijk wel echt een verplichting gaat worden is dat de auto niet harder dan 30km/u kan ik bijv een woonwijk. Ik irriteer mij mateloos aan dat gejaag door dit soort straten met spelende kinderen.
Erg fijn inderdaad, een snelheidsbegrenzing met locatiebepaling op je auto. Vooral als je wél snel weg moet zijn van een bepaalde plek. Dat kan ook in een woonwijk zijn.

Autonomie is zeer belangrijk. Ook voor de veiligheid. Heeft namelijk ook met verantwoordelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel te maken. Ik ben blij dat dat autonoom rijden nog tegen veel hindernissen aanloopt, een auto bestuur je zelf. Ik hoef daar geen big brother assistent bij.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 08:23]

Anoniem: 176636 @Vayra4 december 2020 11:52
Als je snel weg moet dan ben je te laat vertrokken. Er is geen enkele goede reden om wel met 50 of 60km/u door een woonwijk te crossen omdat je snel weg moet...
Helaas nog teveel ongelukken en kinderen die komen te overlijden omdat men te snel weg moet...

Ik heb het niet over autonoom rijden enkel een automatische begrenzing in 30km zone

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 24 juli 2024 08:23]

En ik heb het over eigen verantwoordelijkheid :) Snel weg moeten kan ook een noodzaak zijn die je niet in de hand hebt.

Die maakbare samenleving met al zijn begrenzingen helpt niemand. We denken dat alleen maar. Risico is onderdeel van het leven en maakt dat je zelf gaat en blijft nadenken. Daar scheelt het nogal aan tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 08:23]

Anoniem: 176636 @Vayra4 december 2020 12:04
Eigen verantwoordelijkheid zal altijd blijven, immers je zult ook met 30km/u moeten blijven opletten en verantwoordelijkheid nemen. Echter bepaalde acties hebben we support bij nodig. Zie het als je Cruise Control of het automatisch op slot gaan van een deur als je begint met rijden.

Overigens laten de cijfers duidelijk zien dat een groot gedeelte van de bevolking geen verantwoordelijkheid kan namen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 24 juli 2024 08:23]

Oh ja, dat is de nieuwe werkelijkheid. We laten alles voor ons regelen en vervolgens zijn we alsnog zelf verantwoordelijk ;) Niet de fabrikant, overheid, want dat kan natuurlijk nooit het geval zijn.

Realiseer je je eigenlijk wel wat voor werkelijkheid je hier voorstaat? Het is geen fijne, hoor.

Dit is de paradox waar je nu in terecht komt. Door steeds meer voor ons te laten bedenken, kunnen we zelf niet meer nadenken, want waarom zouden we, het is al voor ons bedacht - maar de wetgever vindt nog steeds wel dat je dat moet doen (en: groot gelijk, daarin zijn we het eens). Er zijn nu al zaken te over waarbij het puur om onoplettendheid ging, denk je echt dat dat met meer 'veiligheidsmaatregelen' minder wordt? Er is een punt waarop het averechts gaat werken en dat zijn we allang gepasseerd. Op naar nul verkeersdoden per jaar hoorde ik begin 2020. Hoe ging dat ook alweer? Maar vooral: Welk volslagen idioot heeft die emo-zin bedacht, gespeend van elk realisme? Hoe ziet VVN dat uberhaupt voor zich? Als werkverschaffing? Het lijkt erop... Een beetje zoals BREIN en piracy. Mooi business model hoor.

Steeds opnieuw is de conclusie dat er altijd een percentage is waar het misgaat. Je zou bijna denken dat het menselijk is.

Die illusie dat je elk risicootje moet uitbannen is precies dat: een illusie. Ondertussen worden we een eng, ongezellig volkje dat maar lastig normaal met elkaar kan omgaan zonder er een wetboek bij te pakken. Zie de VS, dan heb je een vooruitblik, daar houden ze momenteel erg van de open, gezellige discussies.

Een betere wereld begint met de acceptatie dat er risico bestaat en dat je dat soms niet kunt voorkomen. Wordt het allemaal een stuk relaxter van en dat leidt misschien wel tot nóg minder verkeersdoden, minder stress doet ons immers veel goed. Het perfecte leventje bestaat alleen in de reclame.

Tijd om die les te leren. Hoog tijd - voor velen. Het alternatief is leven in permanente angst, vatbaar voor elke halve zool die pretendeert die angst weg te kunnen nemen met prachtige maatregelen en spulletjes. Want dat is wat jij roept.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 08:23]

Het is wel uit te schakelen, net als nu, maar dat moet je dan iedere rit opnieuw doen (knopje meestal). Is ook wel nodig zodra je een 60-zone inrijdt, gezien de manier waarop Nederland deze wegen belijnt móet je de lijn vaak overschrijden bij een tegenligger. Dat zal nog een uitdaging worden voor de zelfrijdende Tesla's ed, de wegmarkering en de daadwerkelijke berm onderscheiden (laat staan de 60-wegen met ril-betontegels aan de randen die je moet gebruiken bij tegemoetkomend landbouwverkeer enz).
Ik heb de lane assist op 1 auto wel en op de andere niet, en ik moet zeggen dat ik er snel aan gewend was. Als je bedenkt hoeveel (dodelijke/ernstig aflopende) ongelukken er op N-wegen (80/100) gebeuren doordat mensen niet oplettend hun eigen rijbaan verlaten (niet eens perse met drank op), dan is de verplichting wel te begrijpen.

[Reactie gewijzigd door davidov2008 op 24 juli 2024 08:23]

Vind dat inderdaad ook vreselijk bij dat lane assist. Het werkt gewoon niet. Op 30 en 50 wegen heb je trouwens hetzelfde met die gestippelde fietsstroken overal. Op 60 wegen is het al helemaal aan drama met die belijning, een halve meter van de kant. De techniek is gewoon waardeloos, tenzij je alleen maar op de snelweg komt (en dat komt niemand)
Geen idee hoe het bij andere auto's zit, maar de mijne activeert lane assist pas bij ongeveer 70km/uur, dat is sowieso buiten de bebouwde kom dus.
Is al beter inderdaad. Bij mij is het een kwestie van uit of aan. Gelukkig wel met een knopje in de richtingaanwijzer ipv dat je steeds de instellingen in moet duiken. Echter leert de praktijk me dat je niet constant boven een bepaalde snelheid dat knopje in druk
Niet enkel dat, je moet er ook voor betalen, net zoals sattelietverbinding en 10tallen andere door de EU opgelegde voor mij totaal nutteloze gadgets.
En dan maar beweren dat men milieuvriendelijk bezig is.
Verkeersveilighed is gunstig voor het milieu, dus ja, die twee zaken gaan hand in hand.
Je wordt niet override, je krijgt een suggestie in het stuur in de vorm van een tikje of lichte duw. Als je per sé over een strook heen wil rijden (bijvoorbeeld rechtdoor bij een afslag die over een spitsstrook gaat) dan weerhoudt niks jou er van dat te doen.

Rijstrookassistentie is bedoeld om ongelukken te voorkomen bij mensen die zijn weggedommeld of niet zitten op te letten, niet om je auto over te nemen.
Rijstrook assistentie gaat als het goed is ook uit als je richting aangeeft. Al heeft een groot deel van Nederland nog niet door dat hun auto überhaupt richtingaanwijzers heeft ;)
Ik ben toch blij hoor met die assistent in de auto. Ik kan handjes los in de file staan en mijn auto let wel op of het doorrijdt of niet. Zodra het verkeer enigszins weer goed doorrijdt piept die vanzelf dat ik handjes aan het stuur moet doen. Ook heb ik al een keer ongewenst de noodstop voor mogen testen omdat een stadsbus ineens midden in de bocht zonder indicatie zijn bus stilzet om met zijn collega te praten(blij met mijn dashcam) ik was voor mijn idee op tijd maar mijn rempedaal zat al tegen de bodem, want de auto was eerder.

Ja ik vind het soms irritant als ik geen richting aangeef (naar links ga, om 100 km/u terwijl 130/u mag) het stuur een signaaltje geeft. Is het gevaarlijk wat ik doe? Nee want spiegel zegt van niet, dode hoek zegt van niet, echter is het netjes om die knipper te gebruiken dus bzzt bzzt doet het stuur. Als dit 1 persoon over de drempel van de voordeur brengt in een moment van onoplettendheid ware het de ontvangers of afzender (als je de N-weg niet vrijwillig verlaat) is het toch prima.

Ik kán goed autorijden als ex-militair, want ik heb een gevorderde rijopleiding gedaan echter ik zie het kwaad er niet van in. En als je echt wil, kan het vaak uit, ook hier, alleen doen ik het inmiddels niet eens meer de moeite voor.
Afgelopen zondag ben ik nog gered door zo'n zelf ingrijpende auto één of andere dikke BMW in dit geval. Een oudere man kwam me in een flauwe bocht tegemoet rijden en hij had natte modder op zijn weghelft. Precies voor me schuift hij de berm in en over corrigeert zodanig dat de auto zijwaarts begint te glijden en dreigt mijn weghelft op te schuiven. Een moment later heeft hij weer de controle door de stability assist en rijdt hij onverschrokken door. Ik heb het idee dat hij zelf geen idee had van wat er gebeurt is.

Had het een tijd daarvoor ook nog over zo'n situatie met een collega die hetzelfde meegemaakt had maar dan als bestuurder. Hij had zelf vrij weinig invloed op de uitkomst van dat voorval. Het was de auto die zelf een suggestieve duw aan het stuur gaf en daarbij direct de knipperlichten aan zette.
Met je opmerkingen vraag ik me af of je ooit met rijbaan hulp hebt gereden.

Het is een ondersteuning (als jij niets doet doet de auto het voor je) maar je kan er gewoon doorheen sturen (hij piept dan wat of trilt als je door lijnen heen gaat zonder knipperlicht aan) dus 'je sturen overriden' vind ik wel erg overdreven
Nee, de gebruiker heeft daarbij altijd finale controle.
Veel van de features die je noemt zijn nu gewoon standaard in een moderne auto, elektrisch of niet. De meeste mensen verwachten die dan ook terug in een dure elektrische variant. Misschien dat de goedkoopste modellen nog enigzins aan je wensen zouden voldoen, maar dan lever je ook op andere dingen weer in (zoals capaciteit, vermogen).

Er zijn kleine garages (eerste hit) die conversies doen van oudere wagens naar elektrisch. Dan heb je exact dat: een no-nonsense chassis/inkleding en een simpele elektrische aandrijflijn. Kost je meestal wel wat en omdat de auto niet specifiek is ontworpen om zoveel mogelijk accu weg te stoppen is het te verwachten bereik ook niet fenomenaal.
Zo zijn er gelukkig verschillende meningen. In zou het echt heerlijk vinden om mijn auto op mijn oprit te “tanken”. En Ik ben totaal niet handig met auto’s en ik wil juist bij de garage alles laten doen. En ik zou hem zo “smart” mogelijk willen hebben. (Schakelen vind ik sowieso volledig overbodig) en als een auto volledig zelf zou kunnen rijden zou ik dat geweldig vinden! Ik wil helemaal niet zelf moeten rijden haha.

Anderzijds en tegenstrijdig wil ik een “goedkope” auto <€10.000. Dus voordat ik een auto krijg die aan deze wensen voldoe zijn we nog wel 10-20 jaar verder.
Sterker nog, ik verwacht dat de EU ook zal gaan komen met een wet waarin het verplicht wordt dat alle auto's in realtime de gegevens naar een centrale server moeten sturen. Super handig, want dan wordt middels een automatisch incasso vanzelf de boete afgeschreven als je ergens even te hard rijdt!

https://www.reddit.com/r/...anecdotes_about_problems/
China has a law in place that mandates all electric cars send real time telemetry to their government servers - model s/x/3, NIO cars and any other electric car if they're driving already complies with that law to be road certified. don't be surprised if that becomes a mandate in other countries
"Computer says no".

Ja tuurlijk, maar wat nu als je ondanks dat je je aan de snelheid houdt alsnog een boete krijgt? Onmogelijk te bewijzen dat er een fout gemaakt is, terwijl de fout in techniek kan liggen. En daarnaast is het niet wenselijk dat een overheid alles van je weet. Genoeg voorbeelden uit het verleden dat dit niet goed uitgepakt is. Een overheid is per definitie onbetrouwbaar.
Dat de overheid nu al zoveel bijhoudt is al erg genoeg inderdaad. En het verdrietige is dat het nooit minder wordt, maar alleen maar toeneemt.

Klinkt aannemelijk wat je zegt, maar de 'fact checkers" zullen dit als fake news bestempelen, want je levert geen bewijs ;-)
Ik bén het bewijs maar hoe het tot stand gekomen is heb ik ook wat vraagtekens bij.. maar goed, je weet nooit.
Anoniem: 176636 @sjitz3 december 2020 13:01
Waarom zou je onafhankelijk willen zijn van garages? Je gaat nu toch ook naar een garage of vervang jezelf een krukas of banden?
Elke moderne auto heeft al een connectie met het Internet. Persoonlijk vind ik het erg fijn. Connectie met mijn carplay, spotify integrated. Navigatie adressen vanaf mijn PC of telefoon al naar mijn auto toesturen.

Heerlijk dat ontzorgen!

Wat jij zoekt is bv een Opel Ascona. Hier staat een mooie exmplaar:
https://www.marktplaats.n...2022.html?previousPage=lr

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176636 op 24 juli 2024 08:23]

Wellicht bedoelt hij dat je tegenwoordig steeds vaker naar de dealer zelf moet, in plaats van vrije keuze hierin te hebben. Ik ken bijvoorbeeld iemand die monteur is, maar voor mij en zijn andere kennissen in zijn vrije tijd aan huis onderhoud doet aan de auto's.
Anoniem: 176636 @Orphu3 december 2020 13:48
Het grote voordeel wat wij hebben gemerkt met een hoop EV auto's dat het service level vele malen lager ligt. Ja, de auto gaat wel bij BMW, Audi, Tesla of Volvo in service maar dat wil je ook omdat je immers garantie hebt. Voor banden of een uitlaat (he die heb je niet meer :-)) ben je uiteraard niet gebonden aan de merkdealer.

Kortom ik denk dat het allemaal wel los loopt en het vaak meer iets is wat tussen de oren zit. Vergelijkbaar met iemand die roept ja maar de laptop kan niet open. De gemiddelde gebruiker zal dit echt jeuken. Die wil gewoon een goed werkende laptop en als er iets defect is dan regel je dit via het merk zelf. Wil je graag zelf sleutelen en soms geheugen of opslag bijplaatsen dan moet je naar ander soort laptop toe.
Die garantie stop meestal na 2 jaar en dan wil niet niet bij een dealer komen waar men je in doktersjas ontvangt en dezelfde tarieven berekend.
Probleem met ev wordt alleen maar groter qua onderhoudsprijs. daar waar een dealer vroeger veel mensen in de garage had voor onderhoud is die interval nu al veel minder dan vroeger dus minder onderhoud. Met een EV zal je nog veel minder onderhoud hebben en ja er moet ergens iets verdiend worden dus onderdelen, computer check. Tesla staat nu niet bekend om haar goedkope onderdelen beleid eerder extreem duur.
De keuze van een niet merkgarage is voor mij heel logisch buiten de garantie.
Anoniem: 176636 @bbob3 december 2020 15:56
Dat heeft niets met EV te maken. Ik heb een BMW 5 en de lokale dealer kan hier alleen standaard werk aan verrichten maar zelfs een lamp verwisselen gaat al lastig worden. Daarnaast als je een auto van 70k koopt dan ga je toch niet bezuinigen op een onderhoudsbeurt bij BWM of de lokale dealer om de hoek?

Daarnaast bieden de meeste merken waaronder BMW de optie voor 5 jaar garantie of zelfs langer.
In Nederland is de gemiddelde leeftijd van het wagenpark dacht 11 of 12 jaar. Dus jou bmw die zijn er ook van 5 6 8 jaar oud. Als je dus een gebruikte bmw van 15k koopt die nieuw misschien 60k was dan hoef je daarmee helemaal niet naar de bmw dealer voor normaal onderhoud.
Maar voor garantie moet je idd bij de dealer in onderhoud.

wat men dan wel zwaar tegenval bij bmw is dit: https://www.ekris.nl/bmw/service/garantie/
tot maar 100.000 km garantie op de accu of 160.000 voor i3 na 2019.
Wat valt er zo tegen aan die 160.000 km (100.000 was denk ik voor het oudere en kleinere accupakket) ?

Ten eerste is dit volgens mij de standaard. Ten tweede legt de gemiddelde automobilist ca. 15.000 km per jaar af en is dus gedurende de hele periode van 7 jaar beschermt, tot slot is dit garantie en rijdt het gros van die auto's vrolijk verder als dat kilometrage bereikt is. Net als auto's nu gemiddeld pas na 18 jaar op de sloop belanden, terwijl de garantietermijn max. 7 jaar is.
Met het juiste gereedschap en handigheid kan je zelf best wel wat aan een auto herstellen.
Idd, met als enige echt electronische component de sturing met enkele power mosfets erop, die je zelf kan solderen.
Hierdoor blijft de economische waarde 20j of meer gegarandeerd.

De hoeveelheid auto's die tot schroot gaan herleid worden tussen nu en 10j zal gigantisch zijn wegens te duur voor herstelling. Wat een verspilling aan kapitaal.
Nou het zijn geen smartspeakers van 2 tientjes he... bij een auto loont het al snel een printplaatje hier of daar te vervangen, dat is niet anders dan bij willekeurige andere onderdelen.
Begrijp wat je bedoelt, maar dat zal meestal enkel voor relatief jonge wagens zijn, 5j tot 10j oud. Dan betaalt men nog de volle pot.

Stel je koopt een occasie van 10-14j oud, 3000 a 5000 EUR. Dan is de herstelling (incl werkuren) van een printplaat, scherm, cannode, regelmodule, camerasysteem van 1000 tot 3000 EUR niet ongewoon en dat bepaalt de verschrotting ervan.

Er zit zoveel aan elkaar gebonden elektronika in dat zelfs al gaat er iets stuk wat je niet meer gebruikt en totaal ongerelateerd aan het rijden, de auto het vertikt om te starten.

Vb van verspilling door te veel elektronika: vriend met Rover vervangt zelf achterlamp (bulb) en nadien sporadisch foutmelding op de automaat en wagen gaat in veiligheidsmode. Reparatiekosten volgens garage 12000,- EUR voor nieuwe automaat. Heb lampje bij hem terug vervangen en fout was weg, waarschijnlijk zwerfstromen. Deze wagen zou dus onnodig verschroot worden mocht ik hem niet hebben gekend.

Mijn eigen wagen voor 2,- EUR zelf aansturing ventilatie hersteld want nog PCB met discrete elementen. Nieuwe module 800,- los van werkuren. Liever ouderwetse ventilatie dmv mechanische schuiven en kabels.

Andere wagen met handremmodule met geïntegreerde canbus. Je kan ze niet uitbouwen om ze rustig te herstellen en onderdelen te bestellen want wagen weigert te starten. Is geen veiligheidsprobleem in ons vlakke landje, maar die module vangt ook andere signalen op (achterbrug) en laat daarom niet toe om te starten.
Ja, dat is een probleem in die tak: electronica gaat relatief vaak kapot, fabrikanten hebben allemaal eigen printplaten en zorgen er samen met de garages voor dat je de hoofdprijs betaalt schandalig! Bij BMW meen ik me te herinneren dat ze in het vervolg veel 30% van de winst willen verdienen aan dit soort dingen - genoeg om te kijken of er fatsoenlijker merken op de markt zijn...
Sorry Sjitz. Ik ben niet eens met 'We zijn het er toch allemaal mee eens dat het koekblik niet de baas is'.

Ik zie graag in de toekomst dat juist de auto juist gaat ontzorgen. Het zou supermooi zijn dat ik, op het moment dat ik het wil, in een auto kan stappen die mij veilig, rustig en gegarandeerd aflevert bij de plek waar ik wil zijn. Daarbij dan lekker in mijn eigen cocoon die niet is bevuild door anderen en waar ik lekker mijn spullen kan laten liggen.

Hoewel ik graag pronk met mijn grotere, duurdere en nieuwere auto dan de buurtjes kan ik daar dan wel iets op verzinnen. Pronk ik gewoon met andere dingen ;-)

De autonomie bij mij zit er dan in dat ik zelf wil bepalen wanneer en waarheen. Ik heb geen behoefte aan zelf mijn auto repareren etc. zolang de kosten maar in de perken blijven (en dat is wel een uitdaging)
We zijn het eens: geef mij maar een auto met alleen een touchscreen om de bestemming in te geven en een beleefd plingeltje als ik er ben.... ik lees wel een boek!
De reden is vraag en aanbod. Tesla is de norm en iedere fabrikant zal zich daar aan proberen te meten. Ik zie niet snel de vraag groot worden voor "domme" elektrische auto's. Het heeft ook te maken met de veiligheidsnormen en die dicteren al/veel deze "slimme" zaken.

Hoewel ik jouw visie snap, ben ik zelf meer voorstander van volledig geautomatiseerd vervoer i.p.v. individueel handmatig vervoer. Dat gezegd hebbende hoop ik wel dat de mogelijkheid voor handmatig rijden blijft bestaan.
Er is een zeer groot gat in de markt tussen de klassieke fossiele auto en de nieuwe (peperdure) elektrische auto’s.

Sommige firma’s hebben dit al ingezien en bieden de mogelijkheid om je auto om te bouwen naar een elektrisch voertuig.

https://m.nieuwsblad.be/cnt/g11374bfb
Misschien een oldtimer die is omgebouwd, of zelf ombouwen? Kitjes voor diverse merken en modellen zijn goed verkrijgbaar.
Ik heb zelf vorige maand een hybride auto gekocht. Volvo V60 twin engine.

Goede auto en zeer tevreden mee, maar er zijn wel een aantal punten die hierboven beschreven worden wat lastig is.
Op de zaak staan 8 laadpalen waarvan er iedere week zeker wel 4 niet werken wat een hoop ellende geeft.
Thuis laden is aangevraagd voor plaatsing van een paal maar dat kost ongeveer 6 maanden.
Zou theoretische een paar straten verder de auto neer kunnen zetten bij een andere paal maar dan moet ik ook nog een 3 euro per uur betalen ivm betaald parkeren als er niet regelmatig een normale auto zou staan op beide plekken. Dus dat is dan 12 euro bij volledig lege accu.

Wanneer Ik bij de supermarkt parkeer kan ik meestal wel laden maar binnen een half uur krijg je hem niet vol.

Ik woon in Den Haag op een eerste verdieping, zoals denk 70% van Den Haag niet op begane grond woont, en zie de gemmeente niet een autolift plaatsen zodat ik de auto voor het raam kan laden aan een eigen laadpunt. Als ik dus nu thuis zou willen laden moet ik een verlengsnoer neerleggen over de straat tussen de 10 en een paar honderen meters, maar net waar ik mijn auto kwijt kan in de straat of omliggende straten die binnen zelfde parkeer vergunning gebied vallen. Weet ook niet of het gaat werken met een verlengsnoer van bv 500 meter.

De ideeen zijn goed maar die werken allleen bij mensen die een carport of garage bij het huis hebben.

En hoe zou je bv de betaling willen doen via draadloos systeem zonder inbreuk op privacy waar je je op dat moment bevindt.

We gaan de goede kant op maar er moet nog zeer veel gebeuren.

Persoonlijk denk ik dat een combinatie accu met 100 a 200 km bereik. Wanneer deze kleiner en lichter is geworden, gecombineerd met waterstof als hybride auto meer toekomst heeft. Hier kan de waterstof waterstof motor de auto bij stilstand ook laden in bv de nacht zonder issue aan het millie.


Edit: Het gebeuren met zelf rijdende auto’s is nattuurlijk een mooi stuk techniek, maar ik zou het niet willen hebben. Het plezier en de ontspanning van het rijden is dan weg.
Kan je net zo goed een taxi of met openbaar vervoer gaan voor het niet zelf rijdende effect

[Reactie gewijzigd door scorpion_1911 op 24 juli 2024 08:23]

Ik heb sinds anderhalf jaar een smart forfour (elektrisch). Nu ruim 15.000km gereden. Hele fijne auto in het gebruik. Rij voornamelijk met 1 pedaal, wat echt fijn is. Wel een paar opmerkingen: 1) bereik geadverteerd was 155km, is 's winters een krappe 100km van over, 2) een keer langs de weg stil gestaan door probleem met de accu, wat een half jaar duurder (mede door Corona) om te repareren (wel leen-smart gehad), 3) nu weer een terugroepactie ivm software.

Al met al wel tevreden ondanks deze probleempjes, vooral omdat de service van de Mercedes dealer zo goed was.
maar als ik daarmee naar mijn moeder rijdt, 450 km moet ik op heen en terugweg dus meer dan 4x tanken en dan nog in Nederland..... kansloos!
Het is voor ons de 2e auto, voornamelijk woon-werk verkeer en boodschappen/kinderen ophalen. Daarvoor is die prima geschikt. Als enige auto zou ik inderdaad naar een alternatief kijken met meer bereik. Overigens is het wel grappig. Vroeger werd geadverteerd met 1/20km met benzine auto's en was je blij als je 1/15 haalde door zuinig te rijden. Nu wordt bij elektrische auto's met de range geadverteerd en lijkt het alsof je in plaats van 25%, rustig 40% eraf mag doen in de winter.
Elektrisch rijden is leuk voor mensen met een eigen oprit. Zodra je afhankelijk wordt van publieke laadpalen 500m verderop is de lol er snel vanaf.
Dat is het inderdaad.
Alles komt neer op keuzes en wat je er voor over hebt, ik heb hier in de straat mensen aan de overkant welke geen eigen oprit hebben maar publieke parkeerplaatsen die ze kunnen gebruiken.
Heb van meerdere al het argument gehoord dat elektrisch rijden voor hen niet werkt omdat ze geen oprit hebben en klagen voor een oplossing.

Ik heb bewust gekozen voor een woning met oprit, dat kost mij ten opzichte van mijn overburen zonder oprit ongeveer 30.000 euro extra in woningwaarde/aanschaf. Ik wist al dat ik elektrisch ging rijden voordat ik de woning kocht en dus een oprit nodig had voor de laadpaal.

Wat ik jammer vind is dat mensen gaan klagen dat iets niet kan terwijl ze zelf de 30.000 euro voor de oprit niet wilde betalen, maar wel verwachten dat het nu gratis opgelost gaat worden door de gemeente.

Overigens zeg ik niet dat jij klaagt, maar jouw bericht herinnerde mij even aan de situatie die ik veelal om mij heen zie op dit moment. Uiteraard is het midden in de stad een ander verhaal, maar daar is het überhaupt al niet te doen om een normale auto te rijden... de mensen die dat wel doen, hebben een parkeerplaats en dus plek voor een laadpaal.
Dus mensen hadden >10 jaar geleden moeten denken "Hmm, laten we maar voor dat huis met oprit kiezen i.p.v. dat veel mooiere huis zonder oprit, want misschien hebben we die over 20 jaar wel nodig"?

Naar mijn mening kan de overheid niet iets gaan verbieden zonder te zorgen dat er een alternatief is. Op mij komt het verbieden van auto's met uitstoot vanaf 2030 over als een eenvoudige manier om de CO2 uitstoot van Nederland te verlagen zonder dat ze er iets voor hoeven te doen. Ik ben 100% voorstander van het verbieden van benzine- en dieselauto's (ik rijd zelf al elektrisch), maar 3 maanden na mijn aanvraag voor een laadpaal lijkt die er voorlopig nog niet te komen. Volgens de gemeente voldoe ik aan alle voorwaarden en aanvragen kan bovendien pas zodra je een elektrische auto hebt. "Gelukkig" zitten we toch in een halve lockdown waardoor ik de auto nauwelijks nodig heb, maar echt handig is het niet.
We hebben gelukkig nog 10 jaar, maar een goede infrastructuur realiseren lijkt me niet iets waar je in 2028 mee wil beginnen.

[Reactie gewijzigd door Moortn op 24 juli 2024 08:23]

Heb je al eens om je heen gekeken hoeveel flats en huizen zonder oprit we in Nederland kennen, waarvan mensen wel een auto hebben? Dan moet er nog heel wat bijgebouwd worden om aan de behoefte van een eigen oprit voor iedereen met een auto te voldoen.

Niet iedereen heeft de luxe om een huis met eigen oprit te permitteren, als het geld geen issue is, is het het aanbod wel.

[Reactie gewijzigd door LordSinclair op 24 juli 2024 08:23]

Dat weet ik zeker, dat is het probleem ook niet?
Je kunt prima elektrisch rijden zonder eigen oprit, voor de luxe dat je altijd een paal en een plek moet je betalen en dat is krom dat mensen dat wél verwachten terwijl ze er niet voor betalen. Als je dat niet wilt, moet je een stukje lopen en heb je geen garantie dat er plek is.

Als dat een probleem is, is dat niet van de gemeente en moet je echt zelf oplossen.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 08:23]

Dus is het veel praktischer om de auto gewoon in 5 minuten vol te gooien met brandstof ergens langs de route.
Dat is zeker zo, wat ik wel hoop is dat er veel meer publieke laadpalen aangelegd gaan worden, dat het praktischer is om elektrisch te rijden. Worden we allemaal beter van.
Totdat je doet wat ze kennelijk in Amsterdam doen zie hierboven van @Dabbel : meer parkeerplaatsen voor elektrische autos met laadpunt dan voor brandstof autos - danwordt het praktischer elektrisch te rijden!
Heb je al eens om je heen gekeken hoeveel flats en huizen zonder oprit we in Nederland kennen, waarvan mensen wel een auto hebben? Dan moet er nog heel wat bijgebouwd worden om aan de behoefte van een eigen oprit voor iedereen met een auto te voldoen.
Die mensen hebben allemaal een auto, maar geen oprit. Dus staan die auto's ook ergens. Probeer je maar eens voor te stellen hoeveel oppervlakte koning auto in beslag neemt voor de 96% van de tijd dat ie stil staat. Je mag zelfs op 2 plekken rekenen, eentje voor bij je thuis (in de buurt) en eentje voor waar je heen moet.

Dus ja, er is plek en er moet gebouwd worden, maar nu die auto's er toch zijn en de plek innemen, investeer dan in V2G oplossingen zodat je die auto's wat extra werk kan laten verrichten gedurende de 96% van de tijd dat ze niet gebruikt worden. Als we meer en meer naar groene stroom gaan is het handig dat je grote rijdende batterijen hebt om het allemaal wat te regelen.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...-wonen-in-een-rijtjeshuis
Leuke om het in cijfers te zien. 43% wonen 2 onder 1 kap of vrijstaand. Ik ga er voor het gemak vanuit dat zij een eigen oprit hebben. Zou vast niet zo zijn, maar aan andere kant hebben appartement bewoners of rijtjeshuis bewoners soms ook een eigen plek. Maar al een groot deel kan in principe met een granny charger of eigen laadpaal aan de slag.
Flauwe vergelijking. Niet iedereen heeft de middelen om een huis met oprit aan te schaffen.

Bij benzine auto's tank je toch ook op een centrale plek? Hadden de mensen zonder oprit met een eigen benzinepomp ook moeten zeuren dat mensen zonder oprit maar een huis moesten kopen met oprit omdat ze anders niet mogen tanken?
Daar is niets flauw aan.

Als er geen centrale benzinestations waren, dan heb je inderdaad een eigen oprit nodig als je wilt tanken.
De publieke laadpaal infrastructuur zijn toch de (iets minder) centrale "tankstations"? Dus je zegt precies hetzelfde wat ik benadruk. Je zou niet moeten zeuren over iets waar je zogenaamd recht op hebt zonder er voor te betalen. Ik heb geen zwembad in de tuin omdat ik daar niet voor betaal en mijn tuin niet groot genoeg is, dan ga ik toch ook niet zeuren dat de gemeente hier een oplossing voor moet vinden? Dan moet ik een grotere tuin kopen en het zwembad aanleggen, niet verwachten dat iemand dat voor mij doet.

Dat niet iedereen de middelen heeft is toch OK? Ik probeer alleen aan te geven dat beredeneringen van mensen tegenwoordig echt compleet mank lopen en nergens op slaan. Voor luxe betaal je gewoon geld.

Ik ben van mening dat overal laadpalen geplaatst mogen worden door de gemeente, voor het milieu en dat iedereen elektrisch kan gaan rijden. Maar je moet niet gaan zeuren als je dan een keer niet kan laden omdat iemand anders er staat, dan moet je eigen grond kopen.
De laadpaal wordt beschikbaar gesteld, maar een publieke parkeerplaats is en blijft publiek, geen eigendom van een buurtbewoner.
Echt he, en wat als die dan al gebruikt wordt, kun jij je auto niet laden, waardoor je de volgende ochtend niet wegkan.

Heel handig.
Echt he, en wat als die dan al gebruikt wordt, kun jij je auto niet laden, waardoor je de volgende ochtend niet wegkan.
De meeste mensen hoeven niet elke dag te tanken of op te laden. Indien je wel in die situatie zit dan is het logisch dat je afwacht met elektrisch rijden. De laadpalen vind ik veel te duur, zeker in vergelijking met de prijs van thuis opladen.
Ik rijd elektrisch zonder eigen oprit. De publieke laadpalen liggen bij mij op 200 en 300m. Prima te doen hoewel direct laden voor de deur wel fijner is.
Moet wel zeggen dat ik nu - ivm het vele thuiswerken - maar 1x per week laad.
Je komt thuis van een rit met een paar flinke tassen. Je rijdt door naar je flat, tassen naar boven sjouwen. Weer naar beneden, auto weer verplaatsten naar de publieke laadpaal (hopelijk is die vrij), terug lopen en weer met de lift naar boven. Dat kost allemaal veel meer tijd dan ergens langs de weg je de auto volgieten met brandstof.
Ik woon midden in de binnenstad, het is voor mij altijd zoeken naar een parkeerplek binnen een straal van 300m, laat ik binnen diezelfde straal nu 10 laadplekken hebben. Ik kan tegenwoordig vaak dichterbij parkeren als ik moet laden dan als ik niet hoef te laden.
Ik woon en werk in Amsterdam. Als je elektrisch kan laden, sta je vaak dichter bij je woning/werk. Er is namelijk nooit plek voor gewone benzineauto's.
Hm geen slechte politiek... zo maak je elektrisch rijden aantrekkelijk! Enige probleem is voor bezoekers. parkeren bij vrienden in een grote stad is vaak lastig, maar goed.
Ja klopt... maar het is voor mensen die buiten de stad wonen lastig het voor die “2x per jaar” te rechtvaardigen. Maar goed, het is wel waar we naartoe moeten... en voor die paar keer moeten ze dan maar schipperen...
Misschien moeten mensen buiten de stad ook beter voor de milieu zijn en elektrisch rijden. Zij hebben zelfs vaak ruimte voor een eigen laadpaal.
Of nog beter, voor die 2x per jaar, kom gewoon met de OV.
Ik kan mij voorstellen dat dat vervelend is. Het zal ook per geval en omgeving verschillen.

In mijn geval als ik thuis kom met een paar flinke tassen parkeer ik mijn auto gewoon voor de deur op een gewone parkeerplaats of zet hem op de stoep voor mijn voordeur (wat verboden is..) Afhankelijk wat de status van de accu is, waar ik de volgende dag heen ga, hoeveel ik moet sjouwen, of het regent en of ik zin heb besluit ik zelf om even naar de laadpaal te rijden. Ik gebruik dan eerst een app om te kijken welke laadpaal vrij is. Dan ben ik een paar minuutjes even van de bank af en weet ik dat ik morgen een hoop tijd bespaar door niet te hoeven tanken.
Die paar minuutjes ben je ook bezig met tanken. Tenzij je gelijk je supermarktzaken bij het tankstation koopt ;-) Dat is niet "een hoop tijd besparen".
Daar zijn al lang oplossingen voor in veel gevallen.

https://www.omroepbrabant...el-voor-elektrische-autos

De gemeente legt een rubbergoot in de stoep voor jouw huis en daar kan je dan je kabel in leggen en zo je auto opladen zonder struikelgevaar.

Daarbij zullen veruit de meesten mensen maar 1 of 2 keer per week überhaupt hoeven laden, aangezien de gemiddeld woon/werk afstand 16 km is.
Handig als je een vaste plek voor je huis hebt, maar dat is vaak ook niet het geval. Dan mag er een heel netwerk van tegels hier door de straat gelegd worden.
Je kan tot zeker 2 plekken verderop ook bereiken. Buiten de binnenstad zal dat voor veruit de meesten mensen ruim voldoende zijn. (en zoals gezegd je hoeft echt niet elke dag op te laden)

[Reactie gewijzigd door Countess op 24 juli 2024 08:23]

Helaas is dit eigenlijk in meeste gemeentes verboden om kabels over stoepen en wegen te leggen (wordt wel soms gedoogd)

[Reactie gewijzigd door RADW op 24 juli 2024 08:23]

Precies daar is de goot voor. Dan ligt de kabel in de goot en dus niet over de stoep.

kan zijn dat sommige gemeente de bewoording van de wet iets moeten aanpassen misschien, maar met die goot kan het gewoon op een veilige manier.
De gemeentes zullen hun bewoording moeten aanpassen. Alleen dat gebeurt niet en is dus in vele gemeentes het verboden om een kabebl met of zonder goot te gebruiken. Het wordt dus ook tijd voor wat innovatie bij de gemeentes...
We zitten aan het begin van de transitie. Geduld. Er komen meer laadpalen. Energie wordt schoner. Accu's en range worden beter. Kost nog ff wat tijd.
En nog wat verder in de toekomst rijd je auto zelf naar de laadplek, dus dan maakt het ook niet meer uit of het 200m of 1000m is
(*) De gemiddelde woon-werkafstand in Nederland is 19 kilometer. Hoogopgeleide mannen krikken dit gemiddelde op: deze groep rijdt gemiddeld meer dan 35 kilometer naar kantoor. Dat is goed te doen met een elektrische auto.

Aha, en is daarbij ook rekening gehouden met de gemiddelde afstand die een lease-auto aflegt? Want mobilityservice richt zich duidelijk op de zakelijke markt (de site is letterlijk: https://www.zakelijkelektrischleasen.nl/) .
En ik ken weinig mensen met een lease-auto, die hem niet ook daadwerkelijk nodig hebben voor de afstanden die worden gereden. Je gaat als bedrijf natuurlijk geen wagen geven aan de mensen die op 20 of 30 kilometer van kantoor wonen, als die niet ook vanaf kantoor naar klanten moeten rijden. Dan is het fijn dat je 35 kilometer naar kantoor kunt volgens dat onderzoek, maar de afstanden naar klanten vergeten we voor het gemak maar even?
Ik vraag mij serieus af hoeveel vertegenwoordigers er zijn in NL. Voor elke vertegenwoordiger die naar de klant moet, heb je ook 20 werknemers bij de klant zitten die niet ver hoeven te reizen.
Laten we zeggen dat alle vertegenwoordigers benzine blijven rijden. Hebben we het dan over 1 miljoen auto's? Of eerder richting de 100.000?
Op 1 januari 2020 waren 8,7 miljoen personenauto's in NL. Als we 1 miljoen mensen hebben die dagelijks honderden kilometers afleggen, dan blijven 7,7 miljoen auto's geschikt voor de korte afstanden. Dat is 88,5%.
Het valt me op dat veel IT'ers alleen aan sales of vertegenwoordigers denken als ze het hebben over mensen die ver reizen.

Er zijn ook sectoren waar je niet alle werkzaamheden even via een remote desktop kan oplossen. Niet alles is IT hé.
Het maakt in mijn voorbeeld niet uit welk beroep deze mensen hebben. Maar zijn dat 1 miljoen personen? Dat is de vraag. Want ook al moeten 1 miljoen personen meer dan, laten we zeggen, 200km reizen per dag met de auto, dan is dat maar 11,5% van alle auto's.

Edit:
cijfers van het CBS
https://www.cbs.nl/-/media/_pdf/2016/25/tm2016_web.pdf

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 24 juli 2024 08:23]

De meeste leasecontracten die ik voorbij zag komen in mijn leaseauto tijdperk waren 30.000km/jaar voor 4 jaar. De echte (absurde) km vreters gingen wel eens richting de 50.000km/jaar. Met 200 werkdagen per jaar is dat ook 'maar' 250km per dag. Een Tesla Model 3 LR doet dat makkelijk.
En misschien moet je voortaan dan even de klant vragen voor een laadpaal voor bezoekers als je echt van die achterlijke dagen gaat plannen dat je 400+km gaat rijden. Ik neem aan dat er weinig mensen zijn die uren gaan rijden om dan na 15 minuten weer buiten te staan?

In de VS zag je vroeger ook heel veel sales in het vliegtuig stappen, maar daar zie je ook steeds meer 'remote sales'. Misschien moeten de mensen die het zinnig vinden om meer dan 50.000km per jaar te rijden vervangen worden door mensen die het gewoon per video conference doen. Want 50.000km autorijden is ergens ook gewoon zonde, met zo'n 1800 werkuren per jaar zit je dan 1/3 of zelfs meer van de tijd in de auto. Als je alles remote zou doen kan dezelfde persoon bijna 2x zoveel klanten 'bezoeken'.
En misschien moet je voortaan dan even de klant vragen voor een laadpaal voor bezoekers als je echt van die achterlijke dagen gaat plannen dat je 400+km gaat rijden. Ik neem aan dat er weinig mensen zijn die uren gaan rijden om dan na 15 minuten weer buiten te staan?

Dat is een goede, je eigen keuze voor mobiliteit op de klant afwentelen. Volgende keer vraag ik ook of ze alvast mijn merk koffie inslaan, en of ze het erg zouden vinden om hun directieplek te verplaatsen, zodat ik mijn wagen naast de ingang kan parkeren.
Ik vertel liever aan mijn kleinkinderen een stoer verhaal over hoe ik vroeger een klant liet schieten, omdat die nog op benzine wilden rijden. (Opa, wat is benzine?)
Dan dat ik moet vertellen dat ik bij gebrek aan ruggegraat hun toekomst een stuk slechter heb laten worden. (Opa, waarom deden jullie er toen niks aan?)

Maar het maakt allemaal weinig uit. Vanaf 2030 is elke nieuwe auto BEV/FCEV en in 2040+ zal de ICE even zeldzaam zijn als de BEV vandaag.
Het is al besloten, de hele discussie is slechts uitstelgedrag. De enige vraag is nog wanneer ga je om? Ben je een voorloper of niet?
Tja, leuk als ZZP'er, maar bij mij wordt het management er toch niet blij van als ik een klant moet schofferen.

(overigens is geen kleinkinderen nog een stuk beter voor de wereld dan elektrisch rijden ;) )
Dat hoeft ook niet. Je moet alleen ervoor zorgen dat je op tijd je auto oplaad. Net zoals je nu al mag bepalen wanneer je gaat tanken.
Alleen is de tijd die je kwijt bent aan tanken onderweg, iets minder dan aan snelladen onderweg.

Dat is eigenlijk een van de weinige minpunten van een EV, die je kunt oplossen met een eigen oprit. (Maar dat is ook niet gratis ;) )
Net zoals je de klant kan vragen waar je kan parkeren, kan je ook vragen of je je auto soms kan opladen. Ik zie het probleem niet. Meer nog, ik ken meerdere bedrijven waar de bezoekersparking elektrische laadpalen heeft.
Vandaag https://www.nu.nl/auto/60...-als-auto-op-benzine.html

300km!
Hoop dat de klanten een laadpaal hebben. Anders kan je net als in de Autoweek filmpjes je hele dag/route plannen op basis van laadpalen.
Je gaat als bedrijf natuurlijk geen wagen geven aan de mensen die op 20 of 30 kilometer van kantoor wonen
Waar ik werk hebben ze gedeeltelijk bedrijfswagens (voor mensen die soms een auto nodig hebben), mensen die een auto hebben vanwege werkzaamheden (verkoop) en mensen die een auto hebben vanwege status (hogere functie binnen bedrijf). Ik ken er genoeg die erg weinig kilometers maken met de auto. Het ligt er maar net aan bij welk bedrijf je zit en wat normaal lijkt. Ook verkoop maakt niet gigantisch veel kilometers elke dag, wel soms.

PS: Vergeten toe te voegen: een hoop van die auto's worden nu elektrisch, hoewel dat waarschijnlijk meer vanwege de bijtelling is.

[Reactie gewijzigd door bkor op 24 juli 2024 08:23]

Dat is het juist. Mensen die naar kantoor gaan met een lease-auto zijn vooral managers. Want overige collega's krijgen niet zo'n auto voor woon-werk.

Ik maak gemiddeld 1000km per week (pre-corona), soms wel bijna 400km op één dag. Ja, ik heb ook veel dagen dat ik niet of nauwelijks rijd. Het is dan echt fijn als je dan altijd op locatie aan een paal kan laden. Dat is noodzakelijk, dus thuis, bij de klant, op kantoor etc. Want anders sta je 30min langs de snelweg, en dat is dure tijd.

Om het te vergelijken, mensen kunnen met autogas ook normaal rijden. Veelvoorkomende hoeveelheid is 400km met één tank. Dat is toch wel het minimale om normaal te kunnen reizen. Nadeel is alleen dat betaalbare, gangbare auto's, al dan niet met de nodige gezinsruimte nog helemaal niet beschikbaar zijn hiervoor.
Een gemiddelde zegt niet zoveel omdat het ook kan bestaan uit mensen die om de hoek van hun werk wonen en mensen die 100+km moeten lopen - de modus (en naast liggende frequenties) zijn misschien relevanter omdat je dan goed voor ogen hebt hoe groot de groep is die daadwerkelijk efficiënt gebruik van een EV kan maken. Lees daar echter nooit wat over.
Die cijfers zijn het gemiddelde van de mensen die in de auto stappen om naar hun werk te gaan, dus 'om de hoek' zal er niet tussen zitten.
En als je alles uittekent zal hoogst waarschijnlijk gewoon een bel curve zijn.
Ja tuurlijk is het een normaalverdeling op zulke aantallen. Zegt nog niets over hoe uitgestrekt die curve is - het gemiddelde is slechts het midden. Bij de genoemde getallen staat slechts '19km is gemiddelde woon-werk verkeer', niets over mensen die in hun auto stappen - vandaar mijn opmerking ;)
'Alexander Boon van Mobility Service begrijpt echter heel goed waarom mensen die nog geen EV rijden...'

Maar met geen woord reppen over de hogere aanschafkosten. Nee dan begrijp je het niet.
Ik zou mijn koekblik prima kunnen vervangen door een elektrisch model, maar de aanschafkosten zijn te hoog. Met mij geldt dit voor vele andere mensen. In de toekomst verandert dit vast wel maar als we dan nu al extra worden belast op het hebben van een ICE auto schieten we er niks mee op.
Hier hetzelfde. Ik woon in DL en kan een premie van €9000 krijgen op een nieuwe elektroauto, die voor mijn ritten naar NL een redelijke capaciteit moet hebbn... €50000 is dan nog weinig. Dus maar weer een 3 jaar oude BMW3 diesel voor €12000 war ik dan de komende 10 jaar €100000 km mee rijdt en dus nog eens zeg 5l/100 km, en laat diesel eens €1,50 worden (momenteel in DL ong. 1€/l).
Dan brandstofkosten: 5/100*100000*€1,50=€7500, totaal dus onder €20000.
Komt nog belasting e.d. bij maar zelfs als ik gratis mag laden is voor mij elektrisch rijden bij deze aannames ongeveer 2x zo duur. zelfs als Diesel €10/l gaat kosten (en waarom niet?) , €50000 aan diesel, totaal €62000, is dit nauwelijks duurder dan elektrisch rijden....
Neem je verzekering en onderhoud ook mee?
Nee, maar heb ook de stroom kosten buiten beschouwing gelaten... ik denk dat een gedetailleerde berekening het beeld niet zou verbeteren. Onderhoud is interessant, maar ik ben er niet van overtuigd dat de huidige Elektro auto’s minder onderhoud nodig hebben. Ja de principes zijn eenvoudiger, geen transmissie b.v., maar daar tegenover staat dat de Elektro auto nog niet uitontwikkeld is en b.v. problemen met elektronica en batterij management.
Helemaal mee eens, daarbij genomen het feit dat electrisch laden als je dit bij een openbare paal moet doen niet erg veel goedkoper meer is per km dan bv diesel en lpg, benzine scheelt wel wat maar zelfs dan is de terugverdientijd erg lang. Mijn verwachting is ook dat als er meer EV's komen er benzine ed "overblijft" en goedkoper wordt (zullen wel nog meer extra belast gaan worden) en stroom wegens tekort stukken duurder als ook door accijnzen want de schatkist wil toch geld slurpen linksom of rechtsom.

Onderhoudskosten??? Waarom nemen ze deze mee, mensen die een nieuwe auto kopen en geen occasion ruilen deze vaak tussen 2 en 4 jaar in en hebben die dan veel onderhoud nodig gehad?

Het ongemak van het laden in mijn geval zou dat een openbare paal moeten zijn ook alweer zo'n punt je moet namelijk je auto officieel wegzetten als deze vol geladen is, lekker als het regend en de paal 200m wegstaat.

Actieradius is bij eigenlijk alle betaalbare ev's nog niet in die mate dat ik in de winter 2 laat staan 3 dagen zonder laden door kan komen. 220 km in 2 dagen. Vakantie naar bv oostenrijk italie nog daar buiten gelaten.

Dit en nog andere redenen hebben mij dit jaar laten besluite toch maar een benzine auto te kopen want op korte termijn <2 jaar zie ik dit niet voldoende veranderen. Eerlijk gezegd denk ik pas over 5 tot 10 jaar electrisch te kunnen gaan rijden met mijn wensen.
Laden is iets heel anders dan tanken. Om te tanken moet je naar een benzinestation rijden, terwijl de meeste elektrische rijders gewoon thuis of op het werk laden.
Dit vind ik altijd zo'n waardeloos argument. De meeste mensen die nu elektrisch rijden kunnen inderdaad thuis en/of op het werk laden, anders ben je een heel groot voordeel van elektrisch rijden kwijt en is het een hoop gedoe.
Bij de gemeente kan je vaak een laadpaal aanvragen, echter ben je dan vaak meer dan 30 cent (hier 39 cent) per kWh kwijt, waardoor je nauwelijks bespaart op brandstofkosten.

De range van de huidige elektrische auto's is waarschijnlijk prima voor >90% van de mensen, echter is de infrastructuur vaak knap waardeloos voor dagelijks gebruikt. Snelladen klinkt leuk, totdat je de prijzen en werkelijke snelheid daarvan ziet. Voor vakanties of lange ritten zeer handig, maar verder niet.
Geen appels en peren vergelijken: het stroomtarief is thuis goedkoper, maar je moet wel eerste een laadpunt kopen en laten installeren voor 1500+ euro. Duurt nog best lang voordat je dat hebt terugverdient.
Wat is er waardeloos aan dat argument? Ongeacht de prijs geldt toch nog steeds dat je voor woon werk verkeer niet naar een benzinestation of snellader hoeft te rijden?

Ik rijd af en toe van Zaanstad naar Groningen heen en weer binnen een dag, en dat is prima te doen (2 V3 superchargers op de route, plus een heel aantal fastned laders en nog meer V2 superchargers). Nog steeds goedkoper dan benzine daar je per kWh 22 cent betaald bij Tesla.
Het is waardeloos omdat het gros van de mensen niet thuis of op het werk kunnen laden. De gemeente wil er geen neerzetten en het werk ook niet. Voor jou geld het dat je voor woon-werkverkeer niet naar een snellader moet. Mensen die thuis of op werk kunnen laden zijn juist de mensen die elektrisch rijden, dus dat geeft een vertekend beeld.
In de meeste gemeentes geldt dat er gewoon een laadpaal wordt neergezet als je kunt aantonen dat je een elektrische auto rijdt (en er niet al 1 of meerdere staan). Waar haal je vandaan dat dit niet zo is? Heb je een voorbeeld? Ook heb je maar 1 plek nodig, of op je werk of thuis om snelladen te voorkomen. Dus ik vraag me echt af of je statement dat het gros zowel op het werk als thuis niet kan laden wel klopt.
nee joh. Zelfs met een stroomprijs van 36 ct per km is een e-auto nog voordeliger.
Wat mij het meeste bezighoudt als ik denk aan de hele electrificering van de maatschappij, is hoe je straks al die stroom gaat transporteren en om kunt gaan met de grillige behoefte in grote hoeveelheden ervan.

Een wijk met huishoudens voorzien van vrij voorspelbare, lage aantallen kW's op basis van de traditionele energiebehoefte is iets heel anders dan diezelfde wijk voorzien van 10 tot 100 tallen kW's (per huishouden!) vanwege de grote vraag van EV's, warmtepompen etc.

Dit vergt een enorme aanpassing van het E net en de manier waarop energieleveranciers hier mee om moeten gaan. Natuurlijk spelen duurzame, lokale stroomopwekkers (zonnepanelen op je dak) en betere isolatie van woningen een positieve rol, maar feitelijk gezien zal de grote behoefte pas 's avonds plaatsvinden als iedereen thuis komt van het werk. Zeker in de 'donkere maanden'.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 24 juli 2024 08:23]

In een EV kun je op meerdere manieren instellen hoe deze de batterij gaat laden; vanaf 01:00 tot percentage vol, of "zorg dat als ik om 7:30 wegrij de accu 80% vol is". Dit betekent dat als de meeste mensen liggen te slapen, de belasting op het energienet weer naar een niveau gaat, dat men overdag ziet.

Verder moet de batterij niet elke dag van helemaal leeg naar helemaal vol geladen worden. In het artikel wordt gesproken van 38km gemiddeld ("70km bij hoog opgeleide mannen") per dag. In het voorbeeld van een Model 3 zou je zo'n 15kWh per dag moeten opladen, wat zo'n 4 uur zou duren aan 240V en 16 ampere (3.7kW). (Ff op een kladje berekent). Het komt in de buurt van het tegelijk laten lopen van de magnetron, waterkoker, stofzuiger, een PC en nog wat verlichting en andre apparaten.

Je kunt ook de laadstroom lager instellen, dus bijvoorbeeld met 9 ampere in 7 uur de dagafstand.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.