Advertorial

Door Tweakers Partners

Dit is waarom steeds meer mensen elektrisch rijden overwegen

30-06-2020 • 08:00

221

Elektrisch rijden is niet langer slechts bereikbaar voor de happy few. Steeds meer bedrijven en particulieren omarmen deze nieuwe manier van autorijden. Niet zo vreemd, want de techniek erachter is enorm interessant en wordt steeds beter. Daarnaast wordt het financieel aantrekkelijker om zakelijk elektrisch te rijden.

Meer mensen overwegen elektrisch rijden. Met name mensen met een voorliefde voor techniek beginnen de voordelen en de interessante technische achtergrond van elektrisch rijden te ontdekken. Een elektrische auto zit boordevol technologie en spreekt daarom een andere doelgroep aan. Vroeger waren vooral de rijeigenschappen belangrijk, inmiddels gaat het om zaken als de boordlader, connectiviteit en rijhulpsystemen. Vanwege deze verschuiving is het voor sommigen nog best lastig om een geschikte elektrische auto te kiezen. De komende periode zal Tweakers daarom samen met Mobility Service verschillende onderwerpen rond elektrisch rijden behandelen, zoals de achterliggende techniek, de kosten en het laden van de accu. Vragen en opmerkingen – in de comments hieronder - zijn van harte welkom.

Mobility Service Electric, onderdeel van leasemaatschappij Mobility Service, heeft zijn pijlen al langer gericht op elektrisch rijden. Het bedrijf uit Eelde zag er tien jaar geleden al toekomst in. Zo was Mobility Service de eerste importeur van de eerste volledig elektrische auto: de Th!nk City. Inmiddels is het bedrijf vanwege zijn jarenlange ervaring en kennis op het gebied van elektrisch rijden uitgegroeid tot de grootste EV-expert van Nederland. Directeur Paul Harms was in Parijs de eerste ontvanger van de Tesla Roadster. Kortom, elektrisch rijden zit in het dna van Mobility Service.

Van Kia tot Porsche

De snelle ontwikkeling in de markt is voor een groot deel toe te schrijven aan Tesla van Elon Musk. De techniek van het Amerikaanse bedrijf heeft ervoor gezorgd dat elektrisch rijden meer en meer mainstream wordt. De markt is aan het kantelen. De afgelopen jaren zagen we steeds vaker elektrische auto’s in het straatbeeld, waarbij de bolides van Musk worden aangevuld met modellen van Kia, Hyundai, Renault, Volkswagen, Mercedes, BMW en tal van andere merken. Zelfs stoere en iconische sportautomerken omarmen het elektrisch rijden, zoals Porsche met zijn Taycan. De Taycan is de eerste volledig elektrische auto van Porsche, aangedreven door twee elektromotoren, één op de voor- en één op de achteras.

Dagelijks gebruik, laadpalen, laadpas

Overweeg je de overstap naar een elektrische auto? Dan moet je vooraf met een aantal zaken rekening houden. Voor elektrisch rijden heb je een bepaalde mindset nodig. Zo moet je rekening houden met het aantal kilometers dat je rijdt, de actieradius en oplaadmogelijkheden. Je kunt het jezelf zo makkelijk mogelijk maken door bijvoorbeeld te laden op de momenten dat je thuis of op het werk bent. Kortom: van tevoren moet je goed bedenken of elektrisch rijden al iets voor jou is. Ook de rijeigenschappen van een elektrische auto zijn anders. Door het hoge koppel dat direct beschikbaar is, komt de auto ontzettend snel van z’n plek. Je manoeuvreert dus vlot door het verkeer.

Een elektrische auto moet je opladen, daar kun je niet omheen. Toch hoeft dit geen belemmering te zijn. Vraag een ervaren elektrische rijder naar het laden en je zult erachter komen dat het opladen weinig extra tijd kost. Dit komt doordat de auto veelal ‘s avonds oplaadt en de actieradius van de huidige elektrische auto’s toereikend zijn voor het dagelijks gebruik.

Er zijn verschillende mogelijkheden om je elektrische auto op te laden. Om te beginnen kun je de auto thuis opladen. Als je een eigen oprit hebt, kun je thuis een laadpaal laten installeren. Gemiddeld gezien heeft de auto een nacht nodig om weer volledig op te laden. Kom je hiermee niet uit de voeten, dan kun je altijd nog gebruikmaken van openbare oplaadpunten of snellaadstations. Bij een snellaadstation moet je qua laadtijd rekening houden met ongeveer een halfuurtje tot drie kwartier.

Inmiddels is Nederland koploper op het gebied van laadinfrastructuur. Nergens ter wereld is hij zo ver ontwikkeld. Er zijn momenteel ongeveer 80.000 privé-laadpalen en 55.000 (semi-)openbare laadpalen in Nederland. Snellaadpalen zijn daarbij ver in de minderheid (1.300 stuks), maar wel sterk in opkomst.

Openbare laadpalen vind je eenvoudig via een app op je mobiele telefoon of via het navigatiesysteem in de auto. Deze hulpmiddelen geven informatie over waar de laadpalen zich bevinden, maar tonen ook welk vermogen ze ondersteunen en in sommige gevallen zelfs of de laadpaal in kwestie bezet is. Tevens worden de kosten getoond, al zijn er steeds meer restaurants en bedrijven die gratis laden aanbieden om autobezitters te verleiden.

Om gebruik te kunnen maken van een laadpaal heb je een laadpas nodig die je via energiebedrijven (Nuon, Eneco en Vandebron) of bij bedrijven zoals Mobility Service verkrijgt. Je kunt de laadsessie vrijwel nooit afrekenen met je pinpas en/of creditcard.

Actieradius en milieu

Een veelgehoorde term bij elektrisch rijden is de actieradius, oftewel het bereik van de auto. Het betreft hier de afstand die je kunt rijden op één acculading, vergelijkbaar met de afstand die een brandstofauto op een volle tank haalt.

Er zijn nog steeds mensen die denken dat je na ieder ritje naar je familie je auto moet opladen omdat de accu maar een beperkt aantal kilometers rijden toelaat. Inmiddels is dit argument redelijk achterhaald, er zijn tal van modellen op de markt met een actieradius van minimaal 400 kilometer. De actieradius van een elektrische auto wordt vastgesteld op basis van de WLTP-testnorm. Dit is een gestandaardiseerde meetmethode die gebruikt wordt in de auto-industrie. Omdat de meetmethode altijd uitgaat van het meest standaard scenario, zal de actieradius in de praktijk vaak zo’n 10 tot 20% lager uitvallen.

Het milieu is voor veel mensen een overweging om elektrisch te gaan rijden. Tegenstanders voeren aan dat bij de productie van accu’s veel CO₂-uitstoot vrijkomt. Dat klopt, en wanneer een elektrische auto naar de sloop gaat, is de verwerking van de oude accu’s eveneens een uitdaging. Een elektrische auto is dan ook zeker niet ‘volledig groen’. Kijk je echter naar de gehele levensduur van een elektrische auto en vergelijk je hem met die van een brandstofauto, dan is de elektrische auto uiteindelijk veel minder belastend voor het milieu. Bovendien wordt het maakproces van accu’s steeds beter en milieuvriendelijk, dus daar wordt nog steeds winst behaald. Daartegenover staat dat een auto die op fossiele brandstof rijdt voortdurend CO₂ uitstoot. En ook bij de winning van benzine en diesel komt veel CO₂ vrij.

Voor een eerlijke vergelijking moet je dan ook de zogenaamde well to wheel-uitstoot (WTW) in ogenschouw nemen. TNO heeft onderzocht en berekend dat de WTW-uitstoot van een elektrische auto drie- tot viermaal lager is dan die van een benzine- of dieselauto.

Schrijf je in voor het Mobility Service Event

In 2021 slaan Tweakers en Mobility Service de handen ineen voor een uniek evenement. Tijdens deze bijzondere bijeenkomst wordt het publiek ondergedompeld in interactieve talks over elektrische auto’s, de techniek erachter en de actuele innovaties in de markt. Aanwezigen worden op deze manier meegenomen in de spannende wereld van het rijden en leasen van elektrische auto’s.

Uiteraard krijgen de Tweakers-communityleden de mogelijkheid om vragen te stellen en in discussie te gaan met de aanwezige sprekers. Maar het blijft niet alleen bij praten. Een divers aanbod van elektrische auto’s is aanwezig en beschikbaar voor de nodige testritjes om zo elektrisch rijden optimaal te ervaren.

Wil je bij dit event aanwezig zijn, dan kun je je nu alvast inschrijven voor de mailinglijst. Begin 2021 krijg je dan bericht met meer informatie over wanneer de inschrijving opengaat voor het event.

Wil jij op de hoogte worden gehouden zodra er meer bekend is over het event?

Poll

De opties zijn uitgeschakeld omdat de deelname gesloten is

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Reacties (221)

221
214
65
8
1
100
Wijzig sortering
Ik zou best wel een elektrische auto willen rijden.
Maar ik rijd geen nieuwe auto's en ik rijd niet veel, maar toch nog wel af en toe meer dan 100km op een dag.

Als ik vandaag de dag kijk naar elektrische auto's in de buurt, dan is de eerste auto die bruikbaar is voor mij de Hyundai Ioniq, welke 20.000 kost (ex btw). Mijn jaarlijkse kosten nu voor benzine en belasting zijn 1.000 euro. Normaal zou ik rond de 10.000 uitgeven als ik een auto wil kopen. Nu zou dat dan 10k extra zijn.
Dus als het om terugverdienen gaat, gaat het minimaal 10 jaar kosten om dat verschil weg te werken.

Ik zie tevens ook veel Renault Zeo's er tussen staan, maar de maandelijkse kosten voor de huur zijn minimaal 50% hoger dan mijn benzine kosten, en dan krijg je een aantal beperkingen mee dat je niet meer dan x aantal kilometers mag rijden.

Kortom al zou ik aan de natuur willen denken, dan is dat een relatief grote investering voor het marginaal iets beter maken van de milieu vervuiling.
22kWh Renault Zoe's met koopaccu zijn tweedehands verkrijgbaar vanaf €15.000 incl. BTW. Daarmee moet je die 100km zeker kunnen halen. Niet dat je het moet doen maar dan ziet het plaatje er wel al anders uit.

Al ben ik van mening dat je nu slechts in 2 situaties een EV moet kopen:
- Als je heel veel kilometers maakt en budget hebt voor een degelijke EV
- Als je relatief veel kilometers woon-werkverkeer maakt en budget hebt voor een tweedehands EV.

In andere situaties is het én financieel minder voordelig (langere terugverdientijd) en je kaapt een auto van de markt die voor betere doelen had ingezet kunnen worden.
Ach. Wat is “heel veel”. Ik lease nu een Clio die er eind van de maand uit gaat. Dan komt er een elektrische voor in de plaats (Zoe). We rijden pakweg 25k per jaar .. en het kan wel uit.
Wat mij betreft valt 25K onder relatief veel. Gemiddelde Nederlander rijdt 13K per jaar. Jou situatie is uitstekend voor aanschaf tweedehands elektrische auto. (Of nieuw als je budget hebt)
Een nieuwe elektrische auto kopen ipv door te karren met je huidige auto als je al zo weinig km's maakt is in principe al slechter voor de natuur. Je moet immers km's maken met een elektrische auto om hem te verantwoorden tov een nieuwe benzinewagen.
Je moet wel heel weinig kilometers rijden om het minder CO2-intensief te laten zijn dan een benzinewagen. Het omslagpunt ligt bij zo'n 35.000 kilometer. En al zou je zelf die kilometers niet halen, dan haalt de volgende eigenaar die wel.
Tov een nieuwe benzinewagen, ja. Niet tov een bestaande wagen.
Maar jouw bestaande auto gaat dan ook niet naar de sloop: daar gaat weer iemand anders mee rijden. En t.o.v. een model uit ±1995 die indirect door jouw aankoop wél op de sloop beland, verdiend zo'n EV zich snel terug.
Het gaat natuurlijk niet alleen om co2, maar ook om grondstoffen, productie en uitstoot van stikstof, fijnstof, enz. Het totaalplaatje is ingewikkeld, omdat je al die zaken niet zomaar tegen elkaar kan afzetten. En het hierboven genoemde argument dat een elektrische auto beter gekocht (van de markt gehaald) kan worden door iemand die er veel km mee maakt is ook geen onzin. Kortom: het enige dat je echt weet is dat je vooral beter en elektrische auto kan kopen als je veel km maakt. Maar het zou best kunnen dat dat omslagpunt al bij 8000 km/jaar ligt (ik noem maar wat). Wie zal het zeggen?
In geval van een advertorial zou tweakers ook bekend moeten maken van wie deze informatie komt. Wie is de schrijver, en wie betaalt er ? Zonder deze informatie wordt het moeilijk de info op waarde te schatten.

[Reactie gewijzigd door Aidix op 23 juli 2024 19:33]

In het artikel staan 2 links:
Porsche.com
zakelijkelektrischleasen.nl

Aangezien ik niet verwacht dat Porsche aan dit soort reclame doet en een willekeurig ander bedrijf promoot, zal het vast de tweede zijn die hier de portemonnee trekt voor een adv.
Anoniem: 498327 30 juni 2020 08:29
Groot probleem is niet de uitstoot, maar het ontbreken van prikkels om mobiliteit te verminderen, sterker nog, je creëert juist honger naar mobiliteit door iPads op wielen te maken voor de generatie schermjunk. Je krijgt van van die ontspoorde hersentjes die denken, oh, mijn Tesla is best schoon, en bovendien VET!, dus laat ik er mee naar de Lidl gaan 1km verderop. Tel daar bij op dat de NS zichzelf met de mondkapjes heeft gedecimeerd, en elektrisch rijden helpt dus helemaal niks. Voor iedere uit de trein gejaagde forens rijdt er 1 elektrisch en 1 benzine, alles bij elkaar slechter dan voorheen.
Wat echt helpt is thuiswerken deels verplicht maken. We weten nu dat het kan, nu nog zorgen dat het deeltijd MOET.
Enige elektrisch rijden dat echt zin heeft is elektrisch fietsen, omdat dit bewezen automobiliteit terugdringt.
Misschien ook OZB op auto's invoeren om disproportioneel ruimtegebruik in te dammen. Het kale minimum (droog, warm en van A-B) is onbelast, daar boven betaal je gewoon OZB over de luxe en m3 volume. Mijn ouders rijden een mega grote bak met zijn tweeen, dubbel zo zwaar als wij rijden met gezin van 4. Ik krijg het ze niet uit hun hoofd gepraat. Gelukkig stemmen ze wel GroenLinks, misschien wordt dat nog een boemerang. En nee, BPM en wegenbelasting werkt niet goed. Laat echt dat volume in het kwadraat meetellen in maandelijkse kosten.
Maar ik denk dat VVD in Den Haag het wel best vindt, dus is de lokale politiek aan zet. Beste wapen: hef 20-30% parkeerplekken op in woonwijken en vervang dit door groen. Hebben we sowieso nodig voor waterberging en verkoeling in de bebouwde omgeving.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 23 juli 2024 19:33]

Dus je verhaal is eigenlijk dat de auto te aantrekkelijk is of aantrekkelijker boven het OV. Daar ben ik het helemaal mee eens, maar naar mijn idee is dat geen probleem van de auto maar van het OV.

Je kunt het de auto fabrikanten niet kwalijk nemen dat ze "te comfortabele" wagens maken. Je moet het OV duidelijk maken dat de ervaring onvoldoende van kwaliteit is.

In jouw situatie zou een brommerfabrikant verplicht brommers zonder zadel moeten maken, want een fiets is beter voor het milieu. Nee, de fietsenmaker moet met een betere optie komen... Zoals een E-bike!

Met jouw voorstel ga je uit van de zwakste schakel.. We maken allemaal halfgare producten om maar op hetzelfde belabberde kwaliteitsniveau van het OV te kunnen blijven zitten. Dat werkt natuurlijk niet.
Ik reis toch al vijftien jaar met de trein en wil nog steeds niks anders. Bij aankomst heb ik mijn eerste werk al af en als ik automobilisten soms hoor vloeken om files of verkeerd invoegende medeweggebruikers neem ik die tien minuten vertraging eens per drie weken wel.

De auto ís geen alternatief op OV. Je bent onderdeel van een kankerverwekkend stikstok probleem, het milieu gaat eraan en automobilisten zijn de grootste oorzaak van ernstige ongelukken en doden. Het breekt mijn hart als ik mijn buurman van in de twintig "even snel naar de supermarkt" zie gaan in een auto (950 meter), of wanneer de files voor 80% gevuld zijn met auto's waar maar één persoon in zit. Ben jij écht zo belangrijk dat je negen kilo rotzooi en kanker voor een uurtje werkverkeer per dag moet uitstoten? Dat is twee keer het volledige gewicht van jouw auto in één jaar aan stikstof en vuil, aan werkverkeer alleen.

Ik weet dat het niet leuk is om te horen, maar dat zijn de feiten. En een beetje bewustzijn van wat we onze planeet en haar bevolking aandoen kan geen kwaad. Ik zie graag dat mensen de vraag of ze écht moeten rijden toch wat serieuzer nemen in plaats van het gemakzuchtige wat nu gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Ergens weer op 23 juli 2024 19:33]

Het OV is voor veel mensen alleen geen optie. Ik woon in Flevoland, waar de trein maar twee kanten op gaat. Mocht de bestemming net aan die spoorlijn liggen dan is het perfect, maar meestal is dat niet zo. Overstappen op de intercity duurt een halfuur omdat je de eerste overstap fysiek niet kan halen, en als je met de stoptrein Almere door moet ben je 40 minuten verder.

Thuiswerken zie ik als een betere oplossing. Als je niet iedere dag heen en weer hoeft is het niet zo erg wanneer het iets langer duurt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 19:33]

Stikstof is niet kankerverwekkend. Uit onderzoek is gebleken dat de uitlaatgassen van zware oudere dieselmotoren kankerverwekkend zijn. Dat heeft alleen niets met stikstof te maken.

Daarnaast lost het probleem zich vanzelf wel op. Als de mensheid dan zo goed op weg is om zichzelf te vernietigen zal de planeet daar uiteindelijk beter van worden. Kijk, je kunt wel hopen dat alle mensen/bedrijven/overheden hun gedrag gaan veranderen, maar dat is een illusie. Survival of the fittest dan maar.
Corona was een goede eerste stap om het aantal mensen te verminderen. Waren er maar meer presidenten zoals Trump, dan had het wat meer succes gehad! ;)
Welnee, Corona is een druppel op een gloeiende plaat. Er zijn presidenten geweest die veel effectiever hele volksstammen hebben uitgeroeid. Of dit natuurlijk.
Ik denk dat ik bij aankomst mijn werk ook af heb, maar dan kan ik gelijk weer naar huis omdat mijn werkdag er voor de helft al opzit. Met de auto 45 minuten, met OV 3 uur (en daar zit dan 2 keer een kwartier fietsen en een paar keer overstappen bij). Leuk verhaal als je in de randstad zit, maar in de buitengebeiden is OV gewoon 3 keer niets. De bussen die hier rijden worden hier door vrijwillegers gereden, een paar keer per dag.

Die vraag of het "echt" nodig is, kun je bij alles stellen. Op het moment dat je dit berichtje getikt hebt, keek je naar een scherm (dat energie gebruikt), plaats je dat ergens in de cloud (waar een datacenter energie verbruikt), met devices die met energie en grondstoffen gemaakt zijn. Ik zeg niet dat je ongelijk hebt, maar als we dit willen veranderen, dan moet de hele maatschappij op zijn kop en dat heeft gewoon tijd nodig.

En ja, op de fiets zitten is ook slecht voor het milieu, leven is slecht voor het milieu..
Zelfs in de randstad gaat dit niet altijd op...

Woon/ werk met de auto 20 minuten, met het OV 57 minuten.
zeg dat, 52 min tegen 2h25 8)7
Ik zie het al voor me. Als je in de auto stapt krijg je een pop-up melding of deze rit wel echt nodig is. Analoog aan de cookie melding.

Maar ff serieus. Als ik met het OV naar mijn werk moet ben ik 1.5 uur onderweg. Met de auto is dat 25 min. Zelfs op een human-powered-fiets ben ik sneller op het werk dan met het OV en dan bedoel ik niet dat ik lang moet wachten voor de bus mij oppikt, maar puur de reistijd.

Maareh, waar komt die 9 kilo NOx vandaan? Een moderne auto stoot 100 mg aan NOx uit per Km. Dus dat is zo rond de 10 gram per 100 km. Ik kom in mijn beste pogingen niet tot 900x zoveel uitstoot.
Ik vind dat je wel hele sterke woorden gebruikt om je punten te beargumenteren.

Sta jij soms ook naar boten en vliegtuigen te roepen? Volgens mij kun je daar beter je energie in steken dan je buurman die met de auto even snel naar de supermarkt rijdt. Het is heel gemakkelijk om af te geven op de eindgebruiker, maar je kunt ook boos gaan doen tegen je baas, dat hij je verplicht naar je werk te komen. Als iedereen (of een overgroot deel) niet verplicht moest inklokken op de werkvloer scheelt dat ook weer heel veel verkeer, waaronder ook openbaar vervoer. Als elk dorp nog een buurtsupermarkt had, als, als..
Mijn reactie ging er om dat je niet auto's mank moet maken om ze qua comfort en luxe ondergeschikt te maken aan het OV. Het OV moet dan met luxer vervoer komen.

Jouw hele relaas over milieu is een andere discussie. Maar zoals je zelf wel aan de drukte op de weg kunt zien is jouw motivatie voor veel anderen niet voldoende om het OV te pakken.

Bovendien is het OV ook niet vrij van milieuimpact. Daarnaast rij ik elektrisch en heb ik voldoende panelen om mijn totale energieverbruik incl. auto op te wekken en daarbij nog een leuke bijdrage te doen aan de rest van de wijk.
Je kunt je natuurlijk helemaal blind afreageren op het OV, maar het OV zal het in gebruiksgemak altijd afleggen tegen de prive-auto. Simpelweg omdat het openbaar is en niet van deur naar deur. De kwaliteit van ons OV is best hoog (punctualiteit, frequentie) en laten we hopen dat die mondkapjes een tijdelijk fenomeen zijn.

Het verschil van de twee zullen we moeten oplossen met wetgeving en @Anoniem: 498327 doet daar best interessante voorstellen als verplicht thuiswerken, sterker inzetten op de fiets (e-bike) en radicale voorstellen om het autogebruik in te dammen. Zo ben ik eigenlijk van mening dat alle grotere bedrijven moeten zorgen dat er voldoende voorzieningen aanwezig zijn om op fatsoenlijk wijze op de fiets te komen en bedrijven/kantoren moeten gebouwd worden in de buurt van OV voorzieningen, maar met beperkte parkeercapaciteit.
Anoniem: 498327 @Tozz30 juni 2020 11:25
Dat kun je ze wel kwalijk nemen. Doen we bij de tabaksindustrie en de alcohol industrie nu toch ook. Daar moest de overheid ook op de rem trappen om het volk voor de verslavingen te behoeden.

VW is gewoon het nieuwe Philip Morris. Alleen is longkanker enger dan afstomping, stress, zwaarlijvigheid, geluidsoverlast (langs de weg), zwaardere ongelukken (nemen toe door EV), verminderde focus door afleiding (wie is er nog 100% met rijden bezig?), narcisme, vereenzaming/ontworteling etc.
Mobiliteit is gewoon te aantrekkelijk nu. Terwijl dat vrij nutteloze uren zijn voor de mens. Je hoofd leegmaken tussen je werk en thuis hoeft niet in een harnas van 1600kg.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 23 juli 2024 19:33]

Nu haal je een autofabrikant (een bedrijf) aan om het fenomeen autorijden zwart te maken. Dat klopt niet.
Op die manier kan ik ook Chroom-6 bij de NS aanhalen om te zeggen dat het OV per direct niet langer gesubsidieerd mag worden. En vervolgens zeg je dat mobiliteit te aantrekkelijk is? OV is geen mobiliteit?

Ik ervaar juist stress van reizen met het OV, en daarom doe ik het ook niet. En hoe vaak lezen we wel niet over busongelukken? En hoeveel verkeersslachtoffers op de fiets of lopend kunnen we toeschrijven omdat die onderweg zijn middels het OV?
Waarom wil je mobiliteit verminderen als je tegelijkertijd vind dat uitstoot het probleem niet is?
Dat bedoelde @Anoniem: 498327 niet. Het is een prima om energie te stoppen in het terugbrengen van de uitstoot. Maar het is veel slimmer om de mobiliteit omlaag te brengen. Analoog aan: het is beter het dumpen van plastic in onze rivieren te verminderen, dan de rommel in de oceaan op te ruimen.
Lijkt me geen goede vergelijking. Mobiliteit heeft wezenlijke voordelen voor mens, maatschappij en economie. Het dumpen van plastic in rivieren dient geen enkel echt nut (behalve voor de vervuiler.)
Bij het terugdringen van de mobiliteit kijk je natuurlijk eerst waar het vet op de botten zit. Van de 15.000 km die men gemiddeld in Nederland met een auto rijdt, zijn er misschien wel 5.000 overbodig of vervangbaar door milieuvriendelijker manieren, zoals de trein, de fiets of de benenwagen. Mensen vragen om thuis te werken schaadt de economie niet.
Ik werk zelf voor een ministerie op de IT afdelingen kan je verzekeren dat thuis werken juist netto positief werkt. De eindeloze nutteloze meetings kan namelijk gewoon doorgewerkt worden (1 oor luisteren in de web meeting terwijl ik programmeer) ipv ik een vergaderzaal zitten met 20man waarvan er mss 3 actief deelnemen. Zo hoor ik dit van veel van mijn collega's. Tijd om ons hard te maken voor het nieuwe werken wmb.
Ik werk ook op een IT-afdeling met ongeveer 20 man en wij werken al sinds begin maart thuis. Er zijn nadelen (het is wat makkelijker om afgeleid te raken tijdens een vergadering) maar de voordelen zijn er ook: er wordt (veel) minder gereisd, ons ruimteprobleem op kantoor is opgelost en de productiviteit is op z'n minst niet afgenomen....
Nu de regels wat minder strak zijn, zullen een aantal collega's alsnog weer naar kantoor komen, maar ik hoor al vaak: "ik ga vaker thuiswerken". Pure winst.
Meer thuiswerken is gewoon dé oplossing. Dring de mobiliteit meteen terug met 20% door iedereen 2 dagen thuis te laten werken.
Dat is de enige optie, want tenzij je in de randstad woont is OV gewoon niet echt een optie. Zeker voor de mensen die op projectbasis werken en dus de ene maand in utrecht werken en de andere in venlo.
Stel ik koop een Ferrari met 800 PK en omdat er maar 2 stoelen in zit en vele malen kleiner is dan jouw gezinswagen, zit ik dan onder kale minimum en krijg ik korting?
Of gaan we je woon situatie meetellen? Hoe meer gezinsleden hoe meer stoelen horen bij je kale minimum?
Is je kale minimum voor kinderen tot 18 jaar en daarna gaat je OZB omhoog omdat je extra stoelen nu overbodig zijn?
Maar die ene km naar de Lidl (alsof jij 1km met een week aan boodschappen gaat lopen sjouwen....) kun je nog steeds beter elektrisch afleggen dan met brandstof.

Voor iedereen die uit het OV stapt rijden er straks 2 elektrisch. Mooi toch? Wéér een probleem minder!

Thuiswerken verplichten is uiteraard óók onzin, de helft van de beroepen heeft daar geen mogelijkheid toe. En wat ga je met alle leegstand dan doen?

Elektrisch fietsen is wel een dingetje ja, dat is sowieso een strak plan.

En wat heeft volume met OZB te maken eigenlijk? Omdat je een grotere (maar schonere) auto wil? Of denk je echt dat die VW Kever van 40 jaar oud schoner is dan een moderne Model X? Nee toch hopelijk...??

Gewoon parkeren op openbare gelegenheden gratis maken voor elektrische auto's, busbanen beschikbaar maken voor EV, geen belastingen/BPM/etc. heffen en aan alle kanten stimuleren!
Leegstand is geen probleem, er is woningtekort. Verbouw is beter dan nieuwbouw.
Die VW kever is wel schoner als ie omgekat wordt naar elektrisch. De bedrijven die dat doen, die moeten ze stimuleren i.p.v. belastingvoordelen over te maken naar de VS en Duitsland.
Ja, als je die VW omkat misschien wel. Maar dan heb je fabricage van de motor al gehad, jarenlang brandstofverbruik, inefficiënte aerodynamica, zeer kleine accu.... dus de vraag is of dat écht helpt.

Beter gewoon een nieuwe Kever maken met een iconisch uiterlijk! (De Fiat 500e komt er ook aan tenslotte, dan kan er ook wel een Beetl-E komen ;) )
Dat helpt alleen al omdat de productie velen malen aantrekkelijker is voor de medewerkers. En aub geen re-issue. We weten tot wat voor wanstaltigheid dat leidt met de new Beetle.
Tuurlijk, vanaf heden werken de metselaars, bakkers, supermarkt medewerkers, auto monteurs, artsen, basisschool leraren, schilders, reparatie medewerkers, meter controleurs, inspecteurs, grondwerkers, lassers, draaiers, chipmachine bouwers, glas zetters, fysiotherapeuten, slachters, loonwerkers en vele andere huis.

Klinkt alsof je denkt de hele wereld schermwerker is. Die fijn ergens met zijn laptopje en voeten in een bak water kan doen alsof hij/zij aan een Costa zit.

In je voorstellen zitten een stukje jaloezie verwerkt. Omdat jij in een kleine auto rijd met je gezin niet iedereen dat naar doen klinkt het door.
Veel mensen willen het niet, omdat er nog lang niet genoeg laadpalen zijn en ook dat het laden te lang duurt.
Maar je staat niet naast de auto te wachten tijdens het laden! Zelfs mijn oom die een iets oudere leaf rijd heeft er geen problemen mee al vergt het iets meer plannen. Met mijn LR Model 3 is het echt geen moeite, gewoon thuis inprikken en verder niet over nadenken.
...gewoon thuis inprikken...
Ik weet niet of Dark Angel 58 dat bedoelt, maar veel mensen kunnen niet thuis opladen en er zijn niet altijd laadpalen in de buurt. Fast chargers kunnen een oplossing zijn, echter staan die ook niet altijd in de buurt en zijn ze, afhankelijk van je auto, ook niet echt snel.
Elektrische auto's zijn best comfortabel en volwassen (en duur), maar de infrastructuur staat echt nog in de kinderschoenen en daardoor nog lang niet geschikt voor iedereen.
Als er geen laadpaal in de buurt staat, kan je die gratis aanvragen bij veel gemeentes. Heb je gelijk een "prive" parkeerplek ;)

Ik kan ook niet thuis laden, maar in een straal van 500 meter zijn er 10 oplaadpunten en is er dus altijd wel paal beschikbaar en in verschillende apps kan je zien welke vrij is.
Elektrisch rijden staat nog in de kinderschoenen dus nee dankje.
Elektrisch rijden is hardstikke volwassen. Gewoon inpluggen thuis en verder geen gedoe. Road trip gaat prima met SuperChargers. Makkelijker kan het haast niet.
Ik bedoel ermee te zeggen dat de radius nog belabberd is, het opladen nog in mijn ogen te lang duurt, niet efficiënt is, nog meer vervuilend is dan een diesel, en belachelijk duur is, en duurder wordt. Het is ook nog niet zover doorontwikkeld dat het voor de gewone burger interessant is.
Dat verhaal over vervuilender dan diesel is weer een van vele onzin verhalen die de ronde gaan over de vermeende relatieve milieuonvriendelijkheid van elektrisch rijden. Met gunstige private-leaseprijzen, leuke subsidieregelingen, veel laadfaciliteiten en goedkoop laden (zelfs bij publieke laders) is het voor velen financieel gewoon nu al interessant. Ja niet als je iedere dag van Den Helder naar Maastricht en terug rijdt, maar dat doet de gewone burger ook niet.

Waar je "duurder" vandaan tovert? Omdat de grootste kostenpost, de accu's, steeds goedkoper worden en elektrische auto's voor de rest vrij simpel zijn, zullen ze uiteindelijk zelfs zonder subsidie goedkoper in aanschaf zijn dan brandstofauto's.

[Reactie gewijzigd door Sheean op 23 juli 2024 19:33]

Misschien niet helemaal goed in verdiept, mijn excuses. Maar toch blijft een benzine leuker voor het geluid alleen al.
Het is zeker niet meer vervuilend dan een diesel. Opladen thuis duurt lang maar daar hoef je niet op te wachten, bij een Supercharger gaat het sneller dan een hapje eten. EV's worden goedkoper maar ben het met je eens dat tweedehands nog niet heel veel goede keuze is qua radius. Een Model 3 met 450 km range is echter zeer volwassen en bruikbaar (als Covid niet een issue was had ik je met alle liefde een demo gegeven). Nog wel wat duur maar geef het nog wat tijd, de model S was nog veel prijziger dus je ziet al een sterke daling.

Welke doorontwikkeling zit je nog op te wachten?
Onzin (uiteraard): het opladen is bij voorbaat al schoner dan welke brandstof ook. Prijs per kilometer is maximaal hetzelfde als bij brandstof, soms goedkoper. Het is voor de gewone burger interessant genoeg. Kijk eens hoeveel brandstof jij gebruikt na 4 jaar autobezit? En zet dat eens af tegen elektra. Je schrikt je dood.
Wij zijn afgelopen paasvakantie met de model x naar zwitserland gegaan. De wachttijden aan de superchargers zijn niet om mee te lachen.
Nope, nooit meer. Plugin hybrid en gaan met die banaan totdat je op 5 minuten tijd weer volle range hebt. Dan kan elektrisch rijden concurreren.
Wachttijden op drukke routes op de druktste dagen zijn inderdaad nog een probleem. Je kan ook echter prima niet de supercharger pakken tegenwoordig (CCS support) en dan is de keuze al een stuk groter. Ook gaat al het vakantieverkeer vanuit NL natuurlijk blindelings op de navigatie en dan kom je met ongeveer dezelfde range allemaal bij dezelfde paar SuperChargers uit. Een beetje eerder bijladen en dan de drukke SC's skippen kan al een hoop helpen. Ook zal er op bepaalde routes gewoon capaciteit bij moeten komen.
Ik lees nu dit antwoord en je antwoord ervoor dat elektrisch rijden enorm volwassen is. Je verteld hier nu dus dat het nog niet volwassen is. Je moet nog moeite doen om niet in de problemen te komen wat letterlijk vertaald naar een onvolwassen product.
Product is volwassen, de infrastructuur is nog niet optimaal. Als je niet op de drukste dag van het jaar op de drukste route vanuit NL gaat rijden is er niks aan de hand. Weekendje Disney of een tripje naar Spanje kan prima zonder stress (done). Binnen NL hoef ik alleen te laden als ik naar Groningen heen en weer wil, en dat zou prima op bestemming kunnen of 5 minuten Supercharger op de terugweg (hoeft niet vol, dat kan thuis wel weer). Redelijk volwassen wat mij betreft.
"Product is volwassen"
Oke laten we eerst definiëren wat jij voor volwassen beschouwd:

Marketing technisch is dit absoluut niet het geval (zit het nog in de groeifase, google zelf maar naar de product levens cyclus). Het is zelfs nog de vraag of accu of waterstof nu de toekomst gaat worden er is nog geen duidelijk winnaar (dit is niet mijn mening, dit is hoe de autofabrikanten er naar kijken aangezien er nog gewoon geïnvesteerd gaat worden in waterstof, al neigen de meesten naar accu's)
Ook gekenmerkt door de hoge prijs van elektrische auto's tegenover zijn bestaande rivaal, en de nog sterke groei van deze markt (wat uiteindelijk de prijs zal laten dalen kenmerkend voor een... volwassen product).

Technische gezien (elektronica) zit het ook nog in de groei fase, want het is nog lang niet uitontwikkeld en dan heb ik het voornamelijk over accu pack maar ook op het gebied van software is er nog een lange weg te gaan. Denk aan solidstate accu's hogere energie dichtheid (lager gewicht en volume) en intelligent laden.

Daarnaast geef je zelf al aan dat de infrastructuur nog niet geschikt is (best wel belangrijk als morgen iedereen beslist elektrisch te gaan rijden). Maar het belangrijkste kenmerk is wel dat een elektrische auto voor veel mensen nog niet ideaal is en dus nog geen vervanger is van de huidige (ice) auto, want een volwassen product is beter of tenminste gelijkwaardig (dat is het milieu technisch en kwa rij comfort wel, maar range anxiety is real) En dan mag jij wel blijven vinden dat het product volwassen is, maar objectief is het product nog lang niet volwassen. Een tripje Spanje met een diesel doe je zonder tanken (Volvo v40 d4 b.v.), Tesla doe je met min. 5 recharge stops. a 30min elk (supercharger) aanzienlijk langer als die bezet is of als het druk is.

Of zoals @Sheean ook zegt: "uiteindelijk zelfs zonder..." maar voorlopig nog niet. Elektrisch/waterstof-elektrisch is de toekomst maar laten we beslissingen maken op basis van feiten niet van meningen of eigen ervaringen en wensen alleen.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 19:33]

Ik rijd een jaar elektrisch, de ongemakken zijn nog te aanwezig. Helaas word je op tweakers niet erg goed onthaald als je kritisch bent op elektrisch rijden.

Ik kan niet op 5 min publiek bijladen, zelfs met tesla niet. Ik sta meestal gewoon 20-40 minuten stil afhankelijk van de auto die je hebt. Dat is erg onvolwassen en het zou problematisch zijn moesten we massaal elektrisch gaan rijden. Dit los van wat ik hierboven al vertelde over de wachtrijen.

Als tweede auto zou ik meteen een e-208 nemen maar ik stap volgend jaar over op een wrangler 4xe of kia sorento hybrid als hoofdwagen.

[Reactie gewijzigd door matthewk op 23 juli 2024 19:33]

nog niet zo lang geleden schoven mensen met plezier aan in de tankstations van Luxemburg als ze op reis gingen naar het zuiden.

Die wachtrijen is enkel een probleem wanneer iedereen beslist om samen op vakantie te vertrekken (net zoals je dan de gebruikelijke files krijgt aan de tunnels en bergpassen). Geef het nog een paar jaar en het netwerk suppercharges zal nog verder uitgebreid worden (tijdelijke oplaadplaatsen? die eventueel ook gebruikt kunnen worden op evenementen?) en natuurlijk is een keypunt van elektrisch rijden planning van je rit wanneer je gaat roadtrippen.

Waarmee ik niet zeg dat ik je frustratie niet begrijpt dat je tijdens het paasverlof stond aan te schuiven en je nu voor een tussenoplossing zou kiezen.
Hele dure kinderschoenen, je ziet overal Tesla's.

Ik las ergens dat gemeente Utrecht maar liefst 3% van de auto's al elektrisch is. Ik geloof dat wel, als ik naar de parkeerplaats van het gemiddelde bedrijf kijk. Als je door de rijkere wijken fietst vliegen de Zoe's, Leafs, Tesla's en iPaces je ook om de oren.

Dus volwassen? Denk het nog niet, maar de pionierfase, waar je echt moest plannen of er wel een laadpaal zou zijn, is (in ieder geval in de Randstad) wel voorbij.
Als je geen eigen oprit hebt, reken er maar op dat opladen wel extra tijd kost tegenover tanken.
Een publieke paal is niet van jou, dus je buurman kan die ook ineens onverwacht in gebruik nemen.

Helemaal balen natuurlijk als je buurman een elektrische auto heeft gekocht met een 1-fase lader. Want dan valt er niet veel meer te delen met een publieke paal, zo'n MG ZS heeft een hele nacht nodig om te laden terwijl een Renault Zoe of Tesla in 4 uurtjes wel klaar is.

Ook zijn de tarieven van publieke palen vrij hoog, waardoor het rijden helemaal niet zo goedkoop is als men denkt.

Het elektrisch rijden rijdt heerlijk, maar het is echt niet alleen rozengeur en maneschijn.
En dan heb je nog de mensen die nadat laden klaar is de auto niet verplaatsten maar lekker laten staan tot de volgende ochtend.
Dat is ook vrij lastig. Ik kom 19:00 uur thuis en rond 23:00/23:30 is hij vol. Ik ga natuurlijk niet m'n bed weer uit om nog even m'n auto los te koppelen.
Maar in het weekend laat ik hem natuurlijk er niet aan hangen wanneer ik niet hoef te laden.
Klopt, ik zou hem ook mooi laten staan. Maar het geeft wel aan dat dit best een probleem is in veel wijken als er maar een paar openbare laadpalen zijn.
Heb er geen, maar dat zou ik ook doen.. Hier is na 20:00 moeilijk nog een plekje te vinden. Dus dan zou ik m verder weg moeten zetten, met een grote kans dat ik dan 's ochtends langs een lege P met laadpaal loop (waar dus niemand van gebruik heeft gemaakt).
Als benzine rijder zou ik t denk ook niet zo fijn vinden als de normale P's bezet zijn met ev's en de P's met laadpaal nog/weer vrij zijn.
Meestal is het tarief 35ct per kWh plus de commissie van je laadpas, volgens mijn berekeningen is dit gunstiger dan benzine verbruiken tot een gemiddelde prijs van 55-65ct (afhankelijk van de benzine prijs).

Wat ik vooral irritant vind is dat je een app moet openen en per laadpaal 3x moet klikken om de prijs te zien (lastig om dus de goedkoopste laadpaal in de omgeving te zoeken) terwijl een stikker op de laadpaal met het tarief zo simpel is... en je na een laadsessie niet direct kan zien hoeveel je geladen hebt en moet betalen.
Terecht punt als je geen eigen laadpaal hebt.

Maar ik lees vaak berichten over laadtijd, en dit soort vergelijkingen zijn niet helemaal terecht. Laden is niet hetzelfde als tanken, je laadt je auto nml niet alleen op als hij helemaal leeg is en je staat er ook niet naast te wachten.

Dus het is voor het merendeel van de mensen geen probleem dat het een nachtje duurt om een compleet lege accu thuis op te laden. Als hij maar vol is als je wakker wordt.
En zelfs de MG die thuis heel traag laadt kan met 15min bij een snellader weer 100km verder...
Wie is de adverteerder eigenlijk en gaan mijn persoonlijke gegevens (e-mail) naar die organisatie als ik mij als geïnteresseerde aanmeld?
Ik heb op zich wel interesse om meer te weten te komen over elektrisch rijden, maar dit komt toch wel erg mysterieus over. Voelt aan als een toerist die bij een excursie nog even een stop maakt bij de juwelenfabriek.
Tweakers stuurt je een e-mail zodra de inschrijvingen open gaan. Je e-mail wordt niet gedeeld met Mobility Service.
Klinkt leuk, maar voor de meeste particulieren nog toekomstmuziek.
Ik ga geen nieuwe auto kopen, veel te duur, en privé leasen vindt ik ook te duur.
Daarnaast is het aanbod van electrische auto's met genoeg trekkracht erg beperkt.
Ik rij nu een auto die of E85 kan rijden, voor mij een goed alternatief die betaalbaar is.
Alleen jammer dat bijvoorbeeld E85 bijna niet meer te krijgen is, of erg duur. (Bijna 2 euro per liter,)
Zie bijvoorbeeld Zweden en Frankrijk, goed verkrijgbaar daar, en prijzen tussen 60 en 90 cent per liter.
Laat de overheid biobrandstoffen meer promoten voor particulieren.
Biobrandstof geeft je op papier minder CO2 uitstoot, maar je zit nog steeds met een verbrandingsmotor die E85 omzet in stoffen die niet prettig zijn voor ons en onze leefomgeving (NOx, fijnstof). Daarnaast is de winst qua werkelijke CO2 uitstoot redelijk beperkt als je het doorrekent, zie bijvoorbeeld: https://www.nieuweoogst.n...o2-dan-fossiele-brandstof

De grootste winst van biobrandstof is dat je met minimale aanpassingen en inspanningen op papier schoner wordt, als blijkt dat je bepaalde CO2 doelstellingen niet haalt kun je het als overheid als noodstop gebruiken, maar het is (in de praktijk) erg inefficiënte manier van CO2 reductie.
Biobrandstoffen... belachelijk product, laten wij het milieu nog maar meer belasten met deze onzin. Er is helemaal niks bio in bio-brandstof. Het is de omzetting van voedsel mbv extra energie naar brandstof (ethanol) wat pure verspilling is.
Ik neem aan dat jij ook voedsel inneemt, en dat is ook bio brandstof die je gebruikt ;)
Dus jij mag wel en mijn auto niet?

Om even een beeld te geven, graan bijvoorbeeld is in Nederland en landen verder naar het noorden helemaal niet voldoende van kwaliteit zodat we het bijna niet gebruiken voor mensen, wordt voornamelijk gebruikt als veevoer, en kan ook gebruikt worden als biobrandstof.

Bio brandstof is voor veel wel al haalbaar, en maakt je minder afhankelijk van olie.

[Reactie gewijzigd door w3news op 23 juli 2024 19:33]

Ik ga niet in op de drogredenen, of het gebrek aan kwaliteit van landbouw producten want je hebt simpelweg geen enkel idee waar je het over hebt. Het is al jaren bekend dat bio brandstof aanzienlijk minder efficiënt is dan biomassa direct om te zetten naar energie.

Laten wij biobrandstof subsidiëren zoals dat nu ook het geval is met bio centrales, dan krijg je dus dat ze voedselgewassen gaan kweken om brandstof te maken zoals ze nu 'rest hout' gebruiken. (bossen uit Europa/America/Asia ontbossen die er voor niet gekapt zouden worden aangezien het niet rendabel was om dat hout te gebruiken) Daarom stoppen ze eindelijk met de waanzin die biomassa verbranding heet en de waanzin die bio brandstof heet.

Laat ze de trein maar subsidiëren/in ieder geval de dienstverlening beter maken, zodat het daadwerkelijk een concurrent word voor de auto, laat mensen thuis werken (zie covid 19 en energie verbruik), veranderd de consumptie maatschappij etc etc etc. Maar gebruik de wetenschap om keuzes te maken en in te zien dat bio-brandstof-massa geen goede keuzes is. Er is simpelweg geen makkelijke en milieu vriendelijke manier om aan onze energie behoeften te voldoen.
FYI mijn vader verbouwde graan e.d. en weet precies wat daar mee gebeurt hoor.
Je brood is niet gemaakt van graan uit Nederland, maar uit bijvoorbeeld Frankrijk.

Mijn reden om nog wel voor te zijn voor bio brandstof is dat het voor mijn idee wil een beter idee is dan olie verbranden.
Electriciteit oid is niet voor iedereen haalbaar.

Maar inderdaad transport verminderen waar kan is altijd goed, maar niet altijd haalbaar.

[Reactie gewijzigd door w3news op 23 juli 2024 19:33]

Dat denken mensen dus ook van biomassa verbranding: beter dan olie, wat dus niet het geval is en zeker niet het geval met bio-brandstof wat naast landbouwproducten ook nog extra energie kost. Als er masaal bio brandstof gemaakt zou worden betekent dat een sterke toename in landbouwproducten naar de bio-brandstof industrie. De lage kwaliteit landbouw producten die Nederland nu heeft hebben als doel direct of indirect naar de voedsel industrie (veevoer) het moment dat er subsidie naar bio-brandstoffen gaan levert het meer op om die landbouwproducten te gebruiken voor dat doel dan voedsel: prijs gaat omhoog, voedsel industrie zoekt alternatieven en gaat over de grens kijken, vervolgens komt er dus vee voedsel uit andere landen buiten Europa om vervolgens ontbossing te veroorzaken in landen waar ze nog land hebben. Want voor die biobrandstoffen betekent het simpelweg dat er meer landbouw producten gemaakt moeten worden.

Snelle rekensom NL produceert 1300000ton tarwe (wat dus van lage kwaliteit is) 1ton maakt ~300L
ethanol (zegt niks over de extra energie uitgave om dit te produceren). 390 miljoen liter ethanol.
Nederland verbruikt per jaar 12000+ miljoen liter brandstof (2016).
Is dus naast het brandstof verbruik er al sowieso (veel) te weinig voor vervanging moet daarnaast extra geïmporteerd worden, 3x raden waar dit dan vandaan gaat komen. Zelfde plekken die nu ontbost worden voor onze bio-massa. Wereldwijde honger tot gevolg.
Zelfde reden waarom e85 nu meer kost dan andere landen, 5% verplichting in benzine, waardoor de grote benzine producenten alles opkopen en de prijs opdrijven.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 19:33]

De ID.3 die in september komt mag 1500KG geremd trekken. Dat is een auto die niet veel duurder is qua aanschaf dan een beetje uitgeruste golf.
Heb je een bron? Als ik er op Google dan schijnt de ID.3 hooguit een fietsendrager te mogen ‘trekken’: https://www.autoblog.nl/n...de-volkswagen-id-3-130193
Heb het ff geprobeerd te zoeken, maar krijg het idd niet gevonden. Gelezen heb ik het zeker destijds, voor mij is 1500KG perfect met de een paards paardentrailer :)
Heb het ff geprobeerd te zoeken, maar krijg het idd niet gevonden. Gelezen heb ik het zeker destijds, voor mij is 1500KG perfect met de een paards paardentrailer :)
Ben je serieus? Hij stuurt letterlijk een link waarin basically uitgelegd wordt waarom het zeldzaam is dat de gemiddelde EV uberhaupt iets kan trekken, en de ID.3 maar 75kg kan.

Maar uit jouw woorden interpreteer ik dat je liever in iets geloofd wat je ooit gelezen had maar je nu niet eens meer gevonden krijgt, en daarnaast compleet onrealistisch is.

Ah ik zie onderin in de reacties dat je inmiddels overtuigd bent :)

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 23 juli 2024 19:33]

Van de site van Volkswagen: ID-3 Vaak gestelde vragen:

Is er een trekhaak beschikbaar voor de ID.3?

Er wordt een steunhaak beschikbaar gesteld voor de ID.3. De maximale kogeldruk zal 75 kilo bedragen. Hiermee kun je een fietsendrager en twee (elektrische) fietsen meenemen. Het is dus niet mogelijk om een caravan of aanhanger mee te nemen. Daarnaast komt er een Thule bagagebox beschikbaar. Deze box kan gemonteerd worden op de fietsendrager Thule Velospace XT. Houd hierbij rekening met impact op de actieradius.
Aha, had ik het helemaal verkeer :) Misschien gelezen over de ID.4 dan..
De kogeldruk van elke trekhaak is 50 tot 75 kg. Dat zegt niets over de massa van de aanhangwagen.
Kia Soul mag 1300KG trekken. Dat is al meer dan een Ford Focus benzine Ecoboost station die maar 1000KG mag trekken.

Staat te koop voor rond de 20.000 euro en krijg je aankoop subsidie op, geen MRB en lagere brandstof- en onderhoudskosten

Of je hem mooi vind is een ander verhaal maar het wordt steeds betaalbaarder. Helemaal als je mee gaat rekenen dan EV's vaak beter uitgerust zijn, standaard automaat en dergelijke.

Biobrandstoffen geloof ik niet in, dan heb je het zelfde probleem als met de biomassa centale's. Je moet het probleem oplossen, niet gaan oplappen met trucjes

edit: Kia Soul EV mag niks trekken helaas, stond verkeerd bij de advertentie die ik zag

[Reactie gewijzigd door GrooV op 23 juli 2024 19:33]

Volgens mij haal je de gewone soul en de soul ev door elkaar. De gewone soul mag inderdaad 1300kg trekken de ev echter niet. Het is maar een enkele ev die wat mag trekken, dit is nog steeds een groot nadeel.
Je hebt gelijk, het stond verkeerd bij de advertentie die ik zag dus ging er vanuit dat het klopte
Geen automaat, gewoon geen versnellingen!
Voor sommige is het verschil lastig, omdat ze geen onder hebben hoe het werkt.
EV kan versnellingen hebben, maar dat is een uitzondering, die bijvoorbeeld Porsche.
Variabele versnellingsbak wordt door sommige ook automaat genoemd, maar dat is ook totaal wat anders dan een automatische versnellingsbak met versnellingen.
En automaat staat in de volksmond bekend als "niet hoeven te schakelen". Niets mis mee.

Een CVT is in mijn ogen wel degelijk een automaat. Alleen niet een met vaste schakel momenten.
Ik heb trouwens een CVT waarbij je met een hendel zelf de stand kan regelen, dus niet dat de computer bepaald wat de verhouding is en het motor toerental.
Gas pedaal regel je dan echt alleen de toeren van de motor.
In daar geval is het denk ik ook geen automaat voor jou ;)
Als er niets geregeld wordt kun je natuurlijk niet spreken van een automaat, want wat is er dan automatisch? Maar zoals al eerder gezegd, niets hoeven te regelen is in de volksmond een automaat.
Boeit verder niet zo heel erg veel ;-)
Zoals @DonChaot al zegt haal je de niet-EV met de EV door elkaar.
Volgens de site van KIA zelf raden ze het niet aan.
Towing Capacity Not recommended
Het privé leasen van een elektrische auto is met die nieuwe subsidie regeling wel een stuk aantrekkelijker geworden. Een e-golf voor 266 per maand bijvoorbeeld. Kan natuurlijk nog steeds boven je budget zijn, maar wetende dat je daarmee geen onverwachte kosten meer hebt kan dat een overweging zijn je budget te verhogen.
266 euro boven je budget?
Tel daarbij nog eens 50 euro per maand aan laad-kosten bij op en je komt op 316 euro per maand voor een brandnieuwe middenklasse auto. Diezelfde auto, maar dan gekocht in de garage en met een verbrandingsmotor, kost je minimaal 500 euro per maand (afschrijving, verzekering, benzine, onderhoud, wegenbelasting).
Waar is die e-golf voor 266 te vinden? Een snelle googleronde wijst meer op richting € 400.

Qua budget is het natuurlijk altijd afhankelijk van waar je mee vergelijkt. Ja vergeleken met een de benzineversie van hetzelfde model kan elektrisch goedkoper zijn, maar als je nu voor een paar tientjes in een afgetrapt koekblikje rijdt is het nog steeds een fors prijsverschil.

ANWB heeft trouwens een kostenvergelijking gemaakt tussen kopen en private leasen van een EV: https://www.anwb.nl/auto/...ische-auto-private-leasen
Bij dat voorbeeld is het 'voordeel' voor private leasen compleet afhankelijk van de financieringsrente. Als je de auto van spaargeld had kunnen kopen ben je goedkoper uit met kopen.
Qua budget is het natuurlijk altijd afhankelijk van waar je mee vergelijkt. Ja vergeleken met een de benzineversie van hetzelfde model kan elektrisch goedkoper zijn, maar als je nu voor een paar tientjes in een afgetrapt koekblikje rijdt is het nog steeds een fors prijsverschil.
Daarom moet je appels met appels vergelijken. Dat afgetrapte koekblikje ga je de komende 10 jaar niet kunnen vervangen door een tweedehands EV voor hetzelfde maandbedrag. Maar als je nu in dat koekblikje rijdt, dan is het een beetje vreemd om te klagen over de nieuwprijs van een EV.
Klopt dit wel? €83 subsidie suggereert een looptijd van 48 maanden, maar voor €349 kom ik op auto's met een looptijd van 60 maanden.
Nee, een looptijd van 60 maanden is ook mogelijk, echter heb je dan de laatste 12 maanden geen subsidie dus kost je e-Golf weer vanaf €349 in de maand.
Ik heb geen woon-werk kilometers (4,3 per dag met de fiets). Een auto zou daarmee puur voor privégebruik zijn. Mijn mobiliteit is nu puur gebaseerd op de fiets en het OV. Mijn maandbudget daarvoor is minder dan €100,- Daar kan ik geen auto voor rijden.
Helemaal goed, ik zit in dezelfde situatie. Maar niet relevant voor deze discussie.
Een week terug ben ik bij een Volkswagen dealer geweest om de optie voor een e-Golf te bekijken. Het plaatje wordt alleen mooier gemaakt dan dat het werkelijk is. €299 (na subsidie) is wat er geadverteerd wordt. Dat is op basis van 10k km en 5 jaar, het 5e jaar betaal je €382 (want subsidie geldt voor 4 jaar).

Als je dat gelijk wil trekken met 10k km en 4 jaar werd het ~€420 + het basismodel is niet meer beschikbaar en met opties (die ik niet per se wil) was het bedrag €439 of €356 na subsidie. Daar komt in mijn geval nog ~€55 in de maand aan laadkosten bij. Kosten van het feest: ~€411 in de maand met subsidie. Laadpaal laten plaatsen (uitgesmeerd over 4 jaar): ~€15 per maand, laadpas: ~€5 per maand. €431 per maand om een nieuwe Golf te rijden.

Ik rij op het moment een Audi A5 benzine uit 2012, qua opties rijker dan de Golf. Kosten inclusief alles (dus ook onderhoud en afschrijving): €390 per maand.

Als er geen verschil was of ik er zelfs maandelijks op vooruit zou gaan had ik 'dat het soms wat meer plannen is voor langere afstanden' op de koop toegenomen. Maar ik ga niet €40 per maand meer betalen voor, wat ik zelf ervaar als minder.

Ook nog naar tweedehands gekeken, maar dat duurt in mijn geval ongeveer 6 jaar voordat het aankoopverschil eruit is. 6 jaar is voor mij op dit moment een te lange periode om vooruit te kijken, helemaal met de onzekerheid wat de overheid gaat doen na 2025 met de wegenbelasting voor elektrische auto's (want er is nu al geklaag richting de overheid dat het stimuleren van elektrisch rijden teveel kost voor de schatkist t.o.v. wat het oplevert op het gebied van milieu).

Edit: nog vergeten mee te nemen voor de private lease e-Golf dat ik net iets meer dan 10k km per jaar rij, maar dat 10k km wel interessanter was dan voor 15k km te gaan. Meerprijs voor die extra km's kwam uiteindelijk nog op ~+€10 per maand. Uiteindelijke verschil is meer dan €50 per maand meer voor de e-Golf t.o.v. mijn huidige auto.

[Reactie gewijzigd door lars2thev op 23 juli 2024 19:33]

Iedereen moet zijn eigen budget keuzes maken en het is goed dat iedereen daar een persoonlijk plaatje bij maakt, zoals jij dat doet. Ik zou bijvoorbeeld geen eigen laadpaal nodig hebben. Mijn lokale gemeente heeft openbare, en er zit ook nog eens forse stilulatie op dat je enkel de stroomkosten bepaald. Daarnaast maak ik 99% korte ritjes (<100km enkele reis)

Daarnaast vind ik de vergelijking van een nieuwe auto tov een 8 jaar oude auto een beetje appels met peren. Ook als je daarin meeneemt dat onderhoud wel eens duurder kan uitvallen dan vooraf gecalculeerd. Daarnaast krijg je ook gewoon een splinternieuwe bak, zonder eerdere rijders.

Kortom: aan alles zitten voor en nadelen. Voor jou kan het nadelig zijn, maar voor anderen wellicht een mooie deal.
De reden dat ik die vergelijking wel maak is omdat dat de werkelijkheid is. Het is of mijn huidige auto in die situatie of een nieuwe auto. Daarnaast is mijn huidige auto rijker uitgerust en dus completer dan een nieuwe Golf, des te meer reden om het te kunnen vergelijken.

Om het met Tweakers onderwerpen te vergelijken: ik zou toch gek zijn als ik mijn huidige, goedwerkende, telefoon om zou ruilen voor een nieuwe wanneer de specs van de nieuwe telefoon minder zijn dan van mijn huidige en ik met mijn huidige telefoon 4x langer kan doen met de batterij? Enige voordeel van die nieuwe telefoon is dat je ‘m nooit meer hoeft op te laden maar gewoon in de zon moet leggen om ‘m energie te geven. En dan ook nog geld toeleggen op de nieuwe telefoon. Knappe jongen (of dame) als je dan tot de conclusie komt dat de nieuwe telefoon een betere optie is dan je huidige.

Wat mij betreft gaat de vergelijking prima op als je huidige 8 jaar oudere auto betere specs heeft dan een nieuwe uit 2020.

In die €390 per maand voor mijn huidige auto neem ik al €1000 per jaar aan onderhoud mee. Ik reken absoluut niet in mijn voordeel om het huidige plaatje mooier te maken.
Dan zijn we het erover eens dat iemand die geen 8 jaar oude auto heeft dit wel een goede deal kan zijn. Huidige situatie kan voor iedereen anders zijn.
Op financieel gebied komt het voor het gros van de particulieren gewoon niet uit. Je moet dan al veel meer km's rijden om er financieel op vooruit te gaan (qua opties/functies/comfort achteruit). Maar wanneer je meer km's rijdt, is een e-Golf weer minder interessant vanwege de actieradius.

De e-Golf is een leuk wagentje: ja. Om er financieel op vooruit te gaan: nee.

Het zal voor het gros van de particulieren nog een jaar of vijf duren voordat het financieel interessant is om de stap te maken naar een nieuwe elektrische auto ipv een reguliere auto (of tweedehands naar tweedehands). Maar tegen die tijd is het feest van geen wegenbelasting weer voorbij en wordt het weer minder interessant.

Tot nu toe, en de aankomende jaren gaat dit niet veranderen, staat en valt elektrisch rijden bij de subsidies die de overheid beschikbaar stelt die het interessant maken voor zakelijke rijders.

De enige groep particulieren die ik kan bedenken voor wie dit interessant is, is de groep die nu een auto rijden in een goedkoop model (weinig extra opties), NU een andere auto MOETEN kopen/leasen en normaliter in de running zouden zijn voor een basisuitvoering standaard Golf. Die lease je nu vanaf €349 per maand (of als je de vergelijking recht wil trekken naar een lease van 4 jaar) €384 per maand + benzine t.o.v. €376 + elektriciteit.

Doet je huidige auto het nog prima en is er niet perse een behoefte om te switchen naar een andere auto (behalve als je er financieel op vooruit gaat) is er absoluut geen aanleiding om elektrisch rijden te overwegen.
Ik rij samen met mijn vrouw 45.000-50.000km verdeeld over 2 auto's.
Die 10k of 15k stelt voor mij niks voor.
Als ik naar mijn kilometers kijk, betaal je voor private lease echt veel.
Ik koop liever een auto van 5 a 6 jaar oud, onderhoud is dan niet prima te doen.
Ik kies dan ook geen Franse of Italiaanse auto, want dan wordt je niet vrolijk...
Mijn vorige auto was 6 jaar oud toen ik hem kocht, 9 jaar in gereden, hij was toen 15 jaar oud. In die, 9 jaar 200.000km gemaakt.
Ik hoef echt geen gloednieuwe auto, ik rij er graag lang mee door, het is geen wegwerp product die je na 4 jaar dumpt.
En om nieuw te kopen en dan 9 jaar mee te rijden zou veel duurder voor mij zijn.
Afschrijving was nu 46 euro per maand.
Als ik het nieuw kost zou ik meer spaargeld er in moeten stoppen en een afschrijving hebben vaak 200 per maand.
Vanaf prijzen zijn altijd 10000 Km per jaar. Meer kilometers kosten veel meer.
Uiteraard. Net als dat een langer contract een lagere maandprijs betekend. En een auto met meer opties kost ook meer geld. 266 is inderdaad de vanaf prijs.
Sorry 266 euro per maand?! :? En wat zit daar allemaal al in? Wegenbelasting, verzekering en brandstof? :+

Een gemiddeld klein autootje kost tussen de 30 a 50 euro aan wegenbelasting, verzekering zal hetzelfde zijn of minder, afhankelijk van je schadevrije jaren, en brandstof is natuurlijk variabel, maar een volle tank is gemiddeld misschien 50-60 euro.

Voor 266 euro per maand kan ik een Toyota Land Cruiser rijden, waarom zou ik dan een kleine golf gaan rijden?
Ik heb in 2011 een golf gekocht van bijna 6 jaar oud, paar weken geleden verkocht.
Afschrijving was 46 euro per maand over 9 jaar, en in die 9 jaar zelf 200.000km gereden.
Onderhoud heb ik niet goed bijgehouden, maar was zeker onder de 100 euro per maand.

Ik heb gekeken naar prijzen voor 20.000-25.000km per jaar, maar ik vond het erg duur.
Verder wil ik een auto waarmee ik een caravan kan trekken, en dat wordt hem ook niet meer de e-golf.

Als je een auto koopt moet je er wel rekening mee houden dat er soms iets stuk gaat, afhankelijk van de auto met welk bedrag je rekening moet houden, maar ik hield altijd rekening met 1000 euro per jaar aan onderhoud, en dat kwam gelukkig niet vaak voor.
Het is een advertorial, verwacht geen kritische noot of realiteitszin in dit soort reclame.
Prima om adverteerders een plekje te geven op de site, maar zullen we de 'Dit is waarom...' titels overlaten aan de Ookla en Outbrain clickbaiters?
Lekker suggestief ook: "Met name mensen met een voorliefde voor techniek beginnen de voordelen en de interessante technische achtergrond van elektrisch rijden te ontdekken"

Eerder dit: "Met name mensen met een voorliefde voor belastingvoordelen in een lease-constructie beginnen de voordelen van elektrisch rijden te ontdekken".

Schoon rijden is natuurlijk prachtig, maar de techniek erachter is op zich nou niet zo boeiend.

Helaas gaan de uit-geleasde bakken 2e hands nog vooral naar het buitenland, waardoor 2e hands betaalbaar electrisch rijden nog steeds een brug te ver is voor veel mensen.
Dat ben ik niet met je eens eigenlijk. Elektrisch rijden is hardwarematig misschien minder interessant. Maar het is ook een rijdende computer. En dat vind ik persoonlijk wel weer leuk om over te lezen. Zeker met technieken als vehicle to grid enzo.
Er zijn genoeg "conventionele" auto's die voorzien zijn van enorme rekenkracht. Daar is een elektrische auto écht niet uniek in. Tot nu toe vind ik het een mooie ontwikkeling behoudens dat het veel te duur is voor de non-lease bestuurder. De milieuvoordelen zijn zeer lokaal en al uiterst discutabel op nationaal niveau. Gelukkig investeren de gevestigde autofabrikanten ook in elektrische auto's waardoor we niet allemaal in een identiteitsloze Tesla hoeven te rijden. Ook de CO2 voordelen die je zou behalen door elektrisch te rijden worden vaak als argument genoemd om mensen over te halen, nu weer aangehaald in dit "artikel". Maar er is meer dan Co2 natuurlijk. Er zijn grofweg een 6-tal zeldzame materialen nodig waar snel een tekort aan zal zijn. Niet zozeer dat ze niet voorradig zijn maar dat de aanvoer ervan heel erg lang duurt en waarvan men verwacht dat de prijzen enorm gaan stijgen. Bovendien zijn deze zeldzame materialen nu al voor het overgrote deel eigendom van China. Dus het alleen over CO2 hebben en het milieuvoordeel hiervan is zeer kortzichtig en nog geen 5% van het totale plaatje.
Er zijn genoeg "conventionele" auto's die voorzien zijn van enorme rekenkracht. Daar is een elektrische auto écht niet uniek in.
Ik zeg ook niet dat het uniek is, ik zeg alleen dat ik het interessant vind.
Tot nu toe vind ik het een mooie ontwikkeling behoudens dat het veel te duur is voor de non-lease bestuurder.
Ik rij uberhaupt geen auto, maar dat betekent niet dat ik het onderwerp niet interessant vind.
De milieuvoordelen zijn zeer lokaal en al uiterst discutabel op nationaal niveau. Gelukkig investeren de gevestigde autofabrikanten ook in elektrische auto's waardoor we niet allemaal in een identiteitsloze Tesla hoeven te rijden. Ook de CO2 voordelen die je zou behalen door elektrisch te rijden worden vaak als argument genoemd om mensen over te halen, nu weer aangehaald in dit "artikel". Maar er is meer dan Co2 natuurlijk. Er zijn grofweg een 6-tal zeldzame materialen nodig waar snel een tekort aan zal zijn. Niet zozeer dat ze niet voorradig zijn maar dat de aanvoer ervan heel erg lang duurt en waarvan men verwacht dat de prijzen enorm gaan stijgen.
Het is al eerder en met regelmaat uitgerekend dat een elektrische auto minder co2 uitstoot over het leven van de auto, zelfs als er met grijze stroom wordt gereden.
En ja er is meer dan alleen co2, daarom zie je ook fabrikanten enorm investeren in andere accu technieken waar bijvoorbeeld geen kobalt in zit. Dat is er nog niet op dit moment voor ev's, maar ook weer een erg interessante ontwikkeling.
Bovendien zijn deze zeldzame materialen nu al voor het overgrote deel eigendom van China. Dus het alleen over CO2 hebben en het milieuvoordeel hiervan is zeer kortzichtig en nog geen 5% van het totale plaatje.
Ik vraag mij af of dit klopt, kobalt is bijvoorbeeld niet in handen van China, dus ben wel benieuwd welke zeldzame materialen je bedoeld die in handen zijn van china en niet gebruikt worden voor conventionele auto's. Die 5% ben ik ook wel benieuwd naar, welke 95% blijft er over volgens jou wat slecht is?

Overigens is mijn persoonlijke mening dat China echt geen perfect land is, maar ik ook zeker niet China wil boycotten in alles wat ik koop. Dus als China nodig is om voldoende elektrische auto's te produceren dan is dat prima in mijn ogen.
Overigens is mijn persoonlijke mening dat China echt geen perfect land is, maar ik ook zeker niet China wil boycotten in alles wat ik koop. Dus als China nodig is om voldoende elektrische auto's te produceren dan is dat prima in mijn ogen.
https://slimbeleggen.com/trends/geheime-wapen-china/
Dat kan idd een mening zijn. Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind de dominante positie van china wel een gevaar. China heeft een economie die wordt aangestuurd / gestimuleerd door de overheid. Het "westen" heeft een economie gebaseerd op een vrije marktwerking. Die twee gaan niet echt bijzonder goed samen. Als China iets wil dan kunnen zij zo een bepaalde bedrijfstak in ons land om zeep helpen. Er zijn hiervoor al voorbeelden geweest zoals het goedkoop dumpen van zonnepanelen.
Oke, ik ga eens kijken naar je link. Heb je voor de rest van mijn reactie ook dat soort linkjes? Of is het alleen je persoonlijke mening over China wat je hele orginele reactie heeft gekleurd?
Ja en niet onterecht als je ziet dat China zich volledig in die supply chain heeft genesteld voor alles wat nodig is voor de fabricatie van een EV. De winst op CO2 is "slechts" 17-30% en is vooral een slechtere 17% score het geval als ook slechtere "grijze" energie wordt gebruikt wat dus geldt voor de minder zonnige / winderige dagen in Nederland en waarbij kernenergie wordt gebruikt in Frankrijk op die momenten. En dat is een beetje het punt wat ik wilde maken. Een elektrische auto lijkt milieutechnisch winst te zijn als je 'm in je straat of in het dorp ziet rijden lokaal dus. Wat er achter schuil gaat om die auto te maken daarover wordt schimmig gedaan en volledig buiten ons zichtveld, in landen waar we normaal toch wel het een over aan te merken hebben en waar individuele belangen of milieuvervuiling er niet toe doen. Daarom vind ik de CO2 besparing een hypocriete selling point van een EV. En of het nu 5% is van het plaatje dat weet ik niet precies. Wat ik wel weet is dat er zoveel meer aspecten zijn die minstens of misschien nog wel belangrijker zijn.
Want jij weet wél wat er schuilgaat achter de brandstoflobby? Waarom ons koningshuis naar nota bene grootaandeelhouder is? Wat er gebeurd bij het winnen van brandstof? Het gebruik van olie in het algemeen?

Spoiler alert: toch maar gewoon elektrisch gaan rijden dan!
Nee natuurlijk niet. Maar er is wel een fundamenteel verschil. In de brandstoflobby zitten wijzelf en heeft het ons maar ook de landen om ons heen rijkdom gebracht. Natuurlijk is dit ook allemaal niet altijd maatschappelijk verantwoord gebeurd maar toch liever dat dan dat kritische (toekomstige) grondstoffen volledig onder de regie van China worden gewonnen.
Helaas gaan de uit-geleasde bakken 2e hands nog vooral naar het buitenland, waardoor 2e hands betaalbaar electrisch rijden nog steeds een brug te ver is voor veel mensen.
Omdat er geen belastingvoordeel meer is. Een Toyota dealer zal een inruil Prius heel snel naar het buitenland verschepen omdat het anders stilstaande inventaris is.

Maar waarom zou je een tweedehands elektrische auto aanschaffen? Een Tesla begint naar 70,000 km al verlies op de accu's te hebben, de verwachte ""gegarandeerde"" levensduur is slechts 8 jaar. Het vervangen van de accu kan niet per unit en moet in zijn geheel gebeuren. En dit kost net zoveel als de aanschaf van een nieuwe auto.

Elektrisch rijden is leuk, als het een auto van de zaak is en je alle belastingvoordelen mee hebt. Maar deze auto's blijven in tegenstelling tot een Ford Focus uit hetzelfde bouwjaar geen 20 jaar op de weg omdat onderdelen (accu's) duur zijn, ze bij een aanrijding sowieso total loss verklaard worden door eventuele instabiliteit van accu's. Op de lange termijn is het een grote berg grondstoffen dat eenmalig gebruikt is.

Daarnaast; foei Tweakers voor de BuzzFeed titel
Na 70.000 km pas? Wauw, dan heb ik er al meerdere dure beurten in een brandstofauto op zitten! Dat is juist reden om eraan te beginnen, bedankt voor het overtuigen :D

En 70.000 is uiteraard onzin, er rijden Tesla's met een miljoen (!) kilometer op de teller die pas met hun 2e accupakket bezig zijn. En de eerste is binnen garantie gewoon vervangen. Een accupakket is geschikt voor zo'n 1.6 miljoen (!) kilometer. Behalve wat issues met slechte motoren (3 stuks) heeft de laatste motor nu 680.000 km gelopen.

https://www.autoblog.nl/n...kilometer-in-tesla-133199

OK hij heeft 'm "al" 7 jaar en rijdt ongeveer 600 km per dag (!) erin.

Oh en ná de levensduur van de batterij behaald te hebben (hoewel je dat met die nieuwe never nooit gaat lukken...) kun je ze gewoon inzetten als energieopslag voor thuis of op het werk als soort van powerwall. Probeer dat maar eens met brandstof.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 19:33]

Ik heb het idee dat je nu alleen denkt aan slijtage op de accu, maar een elektrische auto heeft verder ook een heleboel 'klassieke' auto onderdelen die slijtage gevoelig zijn ;)

Wat kost een nieuwe accu plaatsen eigenlijk? Misschien is 1 nieuwe accu plaatsen gelijk aan drie reguliere onderhoudsbeurten bij een brandstofauto..
Geen idee, van die 1.6 miljoen kilometer heb ik er nog 1.599.850 te gaan ;)

(Nee gekheid. Mijn EV is besteld en wordt eind van de maand geleverd. Geen Tesla, en ik heb al proefgereden, vandaar die -150 km)

Distributieriemen zijn ook een dure grap in brandstofauto's. Sowieso hebben 'klassieke' motoren veel meer onderhoud dan elektromotoren. Wat moet er nog meer slijten dan. Ja, remschijven door het toegenomen gewicht en banden - fair enough. Maar die slijten bij zwaardere gewone auto's ook sneller.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 19:33]

Remschijven? Sinds one-pedal driving raak ik m'n rem nauwelijks aan, grotendeels is het regeneratie :)
Maar goed, je hébt ze wel en niet elke EV heeft one pedal driving voor zover ik begrepen heb. Wel in meer of mindere mate maar een échte snelle stop heb je écht je remmen voor nodig
Zoveel klassieke slijtage onderdelen zitten er niet op. De banden en de remmen zijn de grootste. De banden kunnen iets sneller slijten als je een vlotte stijl hantteert met je EV. De remmen gaan dan vaak weer veel langer mee door de recuperatie van energie tijdens het afremmen.

Een accupakket is een kostelijk grapje, maar op de Nissan LEAFs na, zijn er niet veel wagens te koop vandaag waarbij je grote problemen ziet met het accupakket en snelle slijtage. Er zijn al vele EVs met honderdduizenden kilometers op de teller waarbij de degradatie van het accupakket amper merkbaar is.

En als je na enkele honderdduizenden kilometers in een ICE het motorblok moet vervangen dan kom je er ook niet van af met de kost van enkele onderhoudsbeurten. Ik blijf het vreemd vinden dat mensen ervan uitgaan dat een EV pas interessant wordt als deze vele malen beter is dan een ICE.
Uh.. Geen fuseekogels, stabilisatorstangen, draagarmen, steekassen?

Moet wel zeggen dat de levensduur van een accupakket wel meevalt als ik zo de comments lees :)
Maar waarom zou je een tweedehands elektrische auto aanschaffen? Een Tesla begint naar 70,000 km al verlies op de accu's te hebben, de verwachte ""gegarandeerde"" levensduur is slechts 8 jaar. Het vervangen van de accu kan niet per unit en moet in zijn geheel gebeuren. En dit kost net zoveel als de aanschaf van een nieuwe auto.
:) haha grapjas. Waar heb je dit vandaan?
Een Tesla begint naar 70,000 km al verlies op de accu's te hebben
Ja en jij dacht dat een normale auto niet achteruit ging? Overigens is die 70K kilometer niet per se waar. Misschien voor oudere wagens, maar tegenwoordig gaan ze een stuk langer mee voordat je echt merkbaar range kwijt bent. En dan nog loopt die curve heel rustig naar beneden en heb je met 400K nog steeds een relatief hoge range. Dat kun je bij een brandstof motor vaak wel vergeten. Zeker die nieuwe turbogeblazen inimini blokjes.
En dit kost net zoveel als de aanschaf van een nieuwe auto.
Als je met een nieuwe auto een Renault Twingo bedoelt dan ja, sure. Ik heb dit argument veel vaker gehoor, maar tot op heden heb ik nog geen mensen gehoord of gezien die het daadwerkelijk nodig hebben gehad in een tesla (jouw voorbeeld), Men is hard aan het werk om accu's op de weg te krijgen die 1 miljoen kilometer minimaal moeten kunnen doen. Dat is dus vele malen meer dan dat je met een normale benzine auto ooit gaat kunnen doen. Een benzine wagen of diesel die ook maar iets boven de 400K komt is al nieuws en mag op bezoek bij autoweek voor klokje rond.
Maar deze auto's blijven in tegenstelling tot een Ford Focus uit hetzelfde bouwjaar geen 20 jaar op de weg omdat onderdelen (accu's) duur zijn
Dan overschat jij de huidige stand van zaken mbt nieuwe auto's. Afhankelijk van de kilometrage die er in de eerste 4-5 jaar mee gereden wordt is de kans vrij groot dat die focus de 20 jaar ook absoluut niet gaat halen. veel meer dan 300k gaan die niet halen. Daar zit je zo aan.
Een benzine wagen of diesel die ook maar iets boven de 400K komt is al nieuws en mag op bezoek bij autoweek voor klokje rond.
Benzine auto's met 4 ton zie je niet veel. De oude Volvo 2.3 benzine motoren konden dit nog wel met een paar vingers in de spreekwoordelijke neus halen. Moderne turboblokken kan je vergeten.

Maar er zijn genoeg diesels die dit wel halen en meer.
Benzine auto's met 4 ton zie je niet veel.
Ik denk omdat er veel auto's geëxporteerd worden naar andere landen waar deze hoge km standen wel degelijk worden bereikt. Iedere benzine auto in staat om deze standen te halen bij fatsoenlijk onderhoud. Inderdaad de moderne auto's met turbo hebben onder druk van de overheid milieulabels waardoor concessies gedaan worden op de bedrijfszekerheid op lange termijn. Een typisch voorbeeld hiervan is het olieverbruik probleem bij VAG waarbij de schraapveren veel te dun of te smal zijn. Modificatie van dit probleem naar degelijke verbrede schraapveren met voldoende circulatie capaciteit tilt de bedrijfszekerheid aanzienlijk op met een miniem hoger verbruik.
Benzine auto's met 4 ton zie je niet veel. De oude Volvo 2.3 benzine motoren konden dit nog wel met een paar vingers in de spreekwoordelijke neus halen. Moderne turboblokken kan je vergeten.
En dat is precies het punt. Oudere benzine autos haalden dit ook nog wel, maar tegenwoordig gaat dat niet meer op. Dat terwijl elektrische wagens met 3 ton op de teller nog prima mee kunnen en dan net door hun eerste set remmen heen zijn.

Je zult eerder goedkopere onderhoudsposten hebben zoals vering en onderstel, maar geen grote issues zoals een nieuw motorblok, versnellingsbak en koppeling.
Maar er zijn genoeg diesels die dit wel halen en meer.
Ze zijn er wel, maar echt lekker rijd het niet en je komt er de binnenstad van veel steden niet meer mee in.
Wat een onzin. Er zijn ook veel mensen zoals ik die expres een elektrische auto gekocht hebben om hun impact op klimaatverandering te verminderen.

Het rijdt ook veel beter dan een ICE.
Ik moet bekennen dat zonder de subsidie van de Vlaamse overheid mijn BEV net buiten mijn budget had gelegen en dat die subsidie de wagen mogelijk heeft gemaakt voor mij. En hoewel ik de klimaatimpact zeker als positief punt meenam in die beslissing was het voor mij in de eerste plaats om de technologie te doen. En ja, van die eerste testrit in een EV was ik direct verkocht.
Wat rijdt er beter aan? Ik heb een Honda met een CVT. ik vond een Tesla niet heel anders rijden. Trekt wat sneller op en heeft een wereld aan knopjes en instellingen. Maar qua rijden is het niet echt anders.
Dat geldt misschien voor plug-in hybride leasers die zo'n ding hebben voor de bijtelling maar never nooit opladen aan een laadpaal want dat suggereert dat je ook daadwerkelijk iets moet doen.

Een échte elektrische auto (dus alléén batterij) *moet* je aan de laadpaal hangen en is dus bij voorbaat al 10x beter dan een plugin die gewoon op brandstof blijft rijden.
Anoniem: 57381 @Gulli30 juni 2020 09:30
Ja, idd. Suggestieve titel die meer weerstand oproept dan wat anders. Graag dit soort zooi in een andere kleur ook. Of beter: laat het op Facebook, een betere doelgroep voor deze stijl.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 57381 op 23 juli 2024 19:33]

Er staat al .adv voor en een lawaaiig speaker icoontje.

Maar verder is dit toch een van de meest onschuldige manieren van de broodnodige centen binnenhalen?

Tegenwoordig barst het van de sites met paywalls, verplichte registraties met popups die de content blokkeren, adblockdetecties die eisen dat je hem uitzet etc etc. In dat opzicht is Tweakers nog altijd een verademing. Ze moeten de redactie ergens van betalen.

Daarnaast kan je volgens mij gewoon een abo op Tweakers nemen waarmee je dit soort dingen uit kan zetten. Heb ik zelf ook niet, maar dan moet je ook niet miepen over die enkele advertorials.
Dpg media is bezich met monopoly op te bouwen.
Je moet er niet aan twijfelen maar die paywall komt er!
https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Persgroep
Dit is inderdaad het geval, als je ziet hoeveel sites je toegang geeft door 1x op ja te drukken....
AdblockPlus geeft 12 geblokkeerde sites aan hier. En NoScript blokkeert er 5 waarvan ik alleen Tweakers.net uitvoer.
En dan maar vragen om te white listen :/
Het probleem is dat Tweakers.net een gerenommeerde website is die normaal gesproken objectieve artikelen publiceert.
Doordat dit soort artikelen zich tussen de "normale" artikelen bevinden verlies je dus een stuk van die objectiviteit.
Reclame/ads op je website is zeker niet verkeerd, maar het wordt nu (ook al zet je er Adv. voor) gebracht als een nieuwsartikel. Ja, wie op de details let ziet de verschillen, maar er is wel bewust voor gekozen om deze reclame-uiting te laten lijken op een echt artikel.
Dus wat mij betreft terecht commentaar van @Hasse en @Gulli.
Oef, da's precies wat ik dacht. Denk alleen dat de titel ook door de adverteerder wordt bepaald?
Dit soort titels passen zeer goed bij de DPG, ad.nl en andere DPG site's staan er vol van :).
Ik zou heel graag elektrisch rijden. Probleem is alleen dat de fabrikanten geen elektrisch model aanbieden die voor mij én geschikt én betaalbaar is. Ze maken ze gewoon (nog) niet en er is geen zicht op wanneer ze dat wel gaan doen. En daarna moet ik nog eens vier à vijf jaar wachten voordat het model betaalbaar is.

Zoek ik dan zo iets bijzonders? Nee hoor. Gewoon een plug-in hybride elektrisch/diesel stationcar die 1500kg mag trekken en die met nieuwe accu's 100km elektrisch kan rijden met een snelheid van minimaal 110 km/uur.
Het probleem zit 'm in de range van 100km. Deze zou mij toestaan nagenoeg altijd elektrisch te rijden onder alle klimatologische omstandigheden met accu's die niet meer hun volle capaciteit hebben. (Niet met aanhangwagen, uiteraard).
Ze maken wel plug-in hybrides maar eigenlijk altijd met die idiote range van net aan 40km. En dat is gewoon veel te weinig.

Mijn wens om elektrisch te rijden wordt eigenlijk gedwarsboomd door de autoindustrie die keuzes maken die voor mij bijzonder ongunstig uitvallen. Er zijn best wat autofabrikanten, maar om één of andere reden maken ze allemaal dezelfde keuzes.

Meer on topic: Ik zit niet te wachten op een abonnementen systeem om onderweg te kunnen laden.
Wat mankeert er aan gewoon met een pinpas betalen? Een abonnementensysteem maakt elektrisch rijden alleen interessant voor leaserijders. Willen we als Nederland elektrisch rijden voor iedereen interessant(er) maken dan zullen we pin-betaling wettelijk moeten afdwingen, ben ik bang.
BMW maakte ooit jouw ideale auto, de i3 met hulp aggregaat. Ik zeg aggregaat omdat deze motor niet met de aandrijflijn verbonden was. Alleen minus de trekmogelijkheid. Helaas is de optie voor het aggregaat afgevallen, het was ook een optie die veel te duur was (ik meen 10Keuro) en daardoor waarschijnlijk niet veel verkocht en dus vervallen. Helaas, want ook ik zou dat een ideale combinatie vinden.
Een hybride auto met 100km aan range is fysiek een te grote uitdaging.
Je wilt een station, dus er moet opbergruimte zijn, daarnaast wil je wel een bezinetank van minstens 50 liter én nog een flink accupakket...
Vergeet dan de brandstof en electromotor niet die de hele bak comfortabel in beweging moeten brengen.

Ik rij een Golf GTE, en heb voor 40km aan accu's aan boord volgens de boordcomputer, maar ik mag blij zijn als ik al 25km haal. (en ik rij echt niet gek).
Dat kleine accupakket neemt al zoveel ruimte in, dat mijn benzinetank verkleind is naar 40 liter. (en sta ik na 500 brandstof kilometers weer bij de pomp)

Door mijn relatief kleine accupakket (+electromotor en wat ander klein spul) word de auto wel flink zwaarder, de GTE zit rond de 1600 kilo uit mijn hoofd, terwijl een normale golf rond de 1150 kilo zit.

Stel dat je er accu's bij zou kunnen plaatsen, dan heb je nog zwaardere motoren nodig om de hele handel in beweging te krijgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.