Advertorial

Door Tweakers Partners

Acer Chromebook 314 C933LT: ongestoord werken, waar en wanneer je maar wilt

29-06-2020 • 08:00

35

Acer biedt met zijn Chromebook 314 C933LT een scherp geprijsde, snelle, Chromebook die altijd is verbonden. Het is de ideale zakelijke Chromebook voor onderweg.

Chromebooks zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten. De laatste tijd zien we de aanschafprijzen van dergelijke laptops fors stijgen, waarbij prijskaartjes van meer dan 1000 euro geen uitzondering meer zijn. En dat druist een beetje in tegen het oorspronkelijke idee achter dit type laptop, dat tussen 2011 en 2013 voor het eerst op de markt verscheen. De Acer Chromebook 314 C933LT omarmt echter de originele filosofie. Voor een aantrekkelijke prijs haal je er een complete Chromebook mee in huis die uitermate geschikt is voor het op locatie uitvoeren van niet al te zware allround-taken. Het betreft bovendien een altijd met internet verbonden apparaat waarmee de gebruiker zonder wifi kan werken, middels een veilige verbinding.

Acer

Licht, snel en ultradraagbaar
Door de Charcoal Black-behuizing van de Acer Chromebook 314 C933LT-P3G5 is hij licht van gewicht (hij weegt slechts anderhalve kilo) en daardoor eenvoudig mee te nemen. De Chromebook heeft extra dunne schermranden en laat hd-beelden goed en gedetailleerd tot leven komen. De Chromebook is voorzien van een 14 inch groot full-hd ips-multitouch-scherm met een resolutie van 1920x1080 pixels. Deze uitvoering wordt aangedreven door een Intel Pentium Silver N5030-processor, 8GB ddr4-ram en 64GB emmc. De hd-camera met dubbele microfoon en de twee ingebouwde stereospeakers laten iedere online vergadering soepel verlopen. Naast het meest complete model - de Acer Chromebook 314 C933LT-P3G5 - zijn er twee andere uitvoeringen beschikbaar, zodat er voor ieder wat wils is.

Alle drie de modellen bieden prima prestaties waardoor je vlot kunt wisselen tussen apps, een presentatie in elkaar kunt zetten of kunt surfen op internet. Bovendien zijn alle modellen getest volgens militaire standaarden zodat ze tegen een stootje kunnen, aldus de fabrikant. De Acer Chromebook 314 C933LT schrikt dan ook niet van een onfortuinlijke val of beuk, of invloeden van stof en extreme temperatuurwisselingen. Dat betekent dat je als gebruiker altijd en overal ongestoord en veilig kunt doorwerken.

De maximale opslagcapaciteit van de Acer Chromebook 314 C933LT-P3G5 is zoals gezegd 64GB, maar ChromeOS is gericht op het opslaan van bestanden in de cloud. Google biedt daarom 100GB gratis cloudopslag aan iedereen die een nieuwe Chromebook koopt, wat voor de meeste gebruikers genoeg zou moeten zijn. Daarnaast voorziet Google in een breed scala aan gratis standaard-apps als alternatief voor Office-programma’s. Google Office-suite biedt een prima combinatie van applicaties, waarbij Documenten, Spreadsheets en Presentaties de meeste gebruikers in al hun behoeftes voorzien. Daarnaast is G Suite ontwikkeld om eenvoudig tegelijkertijd samen te werken, wat de productiviteit en het werkgemak binnen een team verbetert.

Hiernaast kunnen gebruikers Chrome Enterprise Upgrade inschakelen. Dit is optioneel en kan door bedrijven worden aangeschaft via Google, een Google-partner of distributeur. Chrome Enterprise Upgrade levert nog meer opties voor bedrijven om eenvoudig devices uit te rollen en te beheren binnen de organisatie. Er zijn ook Enterprise-versies van Acer Chromebooks beschikbaar, die reeds van de Chrome Enterprise Upgrade zijn voorzien.

Altijd en overal veilig draadloos internet
De nieuwe Acer Chromebook 314 C933LT heeft een ingebouwd 4g lte-simkaartmodem. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om via een simkaart een draadloze internetverbinding op te zetten zonder dat daar wifi voor nodig is. Het lte-simkaartmodem geeft een goede verbindingssnelheid en dekking op plekken waar de wifi-verbinding zwak of niet aanwezig is. Bovendien is het een veiliger alternatief voor openbare wifi. Het installeren van de simkaart is een fluitje van een cent en net zo eenvoudig als bij een smartphone. De gebruiker plaatst de simkaart in het lte-slot, dit stopt hij vervolgens in de Chromebook en daarna is die klaar om verbinding te maken met het internet.

Het Chrome-besturingssysteem biedt daarnaast uitvoerige bescherming. Het wordt iedere zes weken automatisch bijgewerkt, waardoor je altijd beschikt over de nieuwste beveiligingsfuncties. Het updaten gebeurt overigens terwijl je werkt, zodat je zonder onderbrekingen door kunt. Daarnaast beschikt ChromeOS over geavanceerde, meerlaags beveiligingsfuncties waardoor additionele software zoals een virusscanner niet langer nodig zijn. In combinatie met Chrome OS maakt het modem het werken op de Chromebook dus extra veilig. Handig voor gebruikers die werkzaam zijn bij de overheid, in de gezondheidszorg of de bouwsector.

Eenmaal verbonden met internet hoeft de gebruiker niet bang te zijn dat zijn databundel volledig wordt leeg getrokken. De Acer Chromebook 314 heeft namelijk een slimme feature aan boord om het dataverbruik te beperken. Zodra een sterk, beveiligd wifi-signaal in de omgeving is gedetecteerd, schakelt de Chromebook daar automatisch op over. Daarnaast wordt het uploaden van bestanden naar de Google Drive of het uitvoeren van updates uitgesteld tot de Chromebook verbonden is met wifi, tenzij de gebruiker anders aangeeft in de instellingen.

Batterij gaat de hele dag mee
De accuduur van de Acer Chromebook 314 C933LT mag niet onbesproken blijven. Met een ruime twaalf uur aan accuduur hoef je je geen zorgen te maken dat je zonder stroom komt te zitten. Het maakt ongestoord doorwerken in de trein of tijdens lange vliegtuigvluchten zonder problemen mogelijk. Zelfs als je de hele dag online webinars volgt of aan een stuk door Google Meet-bijeenkomsten hebt, behoudt de Chromebook zijn lange batterijduur. Uiteraard zal de accu iets sneller leeglopen wanneer je voortdurend verschillende programma’s open hebt staan en daartussen wisselt, maar dan nog blijft de batterij een onderdeel waar je ten volste op kunt vertrouwen. Je kunt er dus vanuit gaan dat je in de meeste gevallen de lader kunt thuislaten.

Hier vind je meer informatie over de Acer Chromebook 314.

De drie configuraties van de Acer Chromebook 314 op een rij
Acer biedt de Chromebook 314 in drie verschillende versies aan:

  • De Acer Chromebook 314 C933L-C5XN is het non-touch instapmodel met een 14 inch groot full-hd ips-ComfyView-scherm. Onder de motorkap vinden we een Intel Celeron N4020-processor, 4GB ddr4-ram en 32GB emmc-opslaggeheugen. De resolutie van het scherm is 1920x1080 pixels. Deze versie is beschikbaar vanaf 399 euro (excl. btw).
  • Een stapje luxer is de Acer Chromebook 314 C933LT-C6L7 met een 14 inch groot full-hd ips-multitouchscherm, een Intel Celeron N4120 quadcore-processor, 4GB ddr4-ram en 64GB emmc-opslaggeheugen. Deze uitvoering is beschikbaar voor 449 euro (excl. btw).
  • De meest uitgebreide uitvoering is de Acer Chromebook 314 C933LT-P3G5. Dit complete model is echt op de zakelijke markt gericht en eveneens voorzien van een 14 inch groot full-hd ips-multitouchscherm. Verder heeft deze Chromebook een Intel Pentium Silver N5030-processor, 8GB ddr4-ram en 64GB emmc-opslag. Dit model is in Nederland beschikbaar vanaf 499 euro (excl. btw).

*edit: pixels Acer Chromebook 314 C933L-C5XN aangepast.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Reacties (35)

35
32
12
2
0
15
Wijzig sortering
"met een 14 inch groot full-hd ips-ComfyView-scherm"
"De resolutie van het scherm is 1366x768 pixels"
Hier klopt volgens mij iets niet :)
De resolutie is inderdaad 1920x1080 pixels.
Klopt wat je zegt! Het is aangepast.
Je hebt het over twee verschillende modellen.
En hoe lang is de gratis drive opslag dit keer geldig?
Ik heb een van de eerdere chromebooks, Samsung series 3, voor mijn studie uit Engeland laten komen in oktober 2012. In Nederland wist nog amper iemand van het bestaan en waren toen ook niet te krijgen.
Twee jaar later verliep mijn gratis extra opslag en werd mijn chromebook toch wat minder praktisch.
Gelukkig werkte de remote desktop op dat moment al prima en heb ik mijn chromebook bijna puur gebruikt om mijn pc thuis mee te besturen. Dit was dan ook vanaf het begin mijn grootste usecase, maar toch viel het tegen dat ik na twee jaar gebruik ineens mijn drive flink op moest schonen of een abonnement af had moeten sluiten.
Anoniem: 1322 @dabrainz29 juni 2020 10:12
Een chromebook is bedoeld voor iemand die vooral online werkt (in de browser). Bij Google krijg je 15GB gratis opslag, daar kunnen de meeste mensen prima mee uit de voeten. Zeker als je ook nog eens foto's in niet-originele groottes opslaat (die is onbeperkt).

Het idee is niet dat je remote computers over neemt maar dat online werkt. Mogelijk moet je daarvoor je werkwijze aan gaan passen. Probeer het eens met Google Docs, sheets en de andere web tools...
En tja, gratis bestaat niet. Dus als je meer opslag nodig hebt, 100GB is 2 euro in de maand...
Dat snap ik, maar juist de mensen die vooral online werken gaan de opslag nodig hebben.
En als ze dat niet hebben, wat is dan de meerwaarde van het gratis weggeven van de opslag (voor 2 jaar)?

Het is natuurlijk puur marketing om een laptop met weinig opslag te verkopen, om er vervolgens cloud opslag bij te doen waar mensen aan gewend raken om toch hun foto's, documenten en muziek in op te slaan, waardoor ze daarna 'verplicht' (lees: sneller geneigd) zijn om hun cloud diensten over te nemen om dezelfde functionaliteit te behouden als waar de chromebook mee verkocht is
Al is de opslag in google photo's gratis tot een bepaald formaat en tellen volgens mij ook de google docs documenten niet direct mee, veel bedrijven/mensen hebben moeite met het openen van Google Docs bestanden. Je kan ze wel downloaden naar bijvoorbeeld .doc en die versturen, maar de integratie tussen Google Docs en Office was in de tijd dat ik het gebruikte allerminst ideaal. Ik kan me voorstellen dat dat in de afgelopen jaren verbeterd is.

Remote computers overnemen is ook online werken. Zo kun je on the go toch zwaardere programma's gebruiken zoals Solidworks of DIAdem. Het verbaasde me hoe soepel de remote desktop is, zelfs Guild Wars 2 was vrij prima te spelen op mijn chromebook via remote desktop.
Het is misschien niet waar de chromebook in eerste instantie voor bedoel was, maar het is zeker een use case.
Het was voor mij een logische stap om een goedkope laptop te halen waar de remote desktop functie veelal van benoemd werd om mijn PC thuis over te nemen, zodat ik niet naast mijn PC ook nog eens een laptop van €1500-€2000 hoefde te halen voor mijn opleiding.
Anoniem: 1322 @dabrainz29 juni 2020 10:55
wat is dan de meerwaarde van het gratis weggeven van de opslag (voor 2 jaar)?
Inderdaad marketing. Het is een lokkertje om een apparaat te kopen.

veel bedrijven/mensen hebben moeite met het openen van Google Docs bestanden.
Dit heeft weer te maken met de werkwijze. Google Docs moet je delen, niet downloaden en doorsturen.
Dit is ook in de office wereld al heel lang (sinds de introductie van sharepoint) een no-go. Zeker in Office 365 moeten gebruikers een training hebben gehad waarom en hoe ze dit moeten doen.

Remote computers overnemen is ook online werken
Het is een persoonlijke mening maar remote desktops zijn een oplossing voor een probleem wat we 20 jaar geleden hadden. Tegenwoordig heb je erg goede mogelijkheden om overal en op een moderne manier te werken. Dat mensen een machine overnemen op afstand om die oude windows app te kunnen starten is gewoon om het echte probleem heen werken: de oude windows app vervangen voor een moderne (web) applicatie.
Remote desktops zullen nooit echt goed werken, geloof me, ik kijk al 25 jaar toe hoe men dit probeert te bereiken. Je zult nooit de beleving van een lokale computer krijgen en deze werkwijze is al jaren verdoemd... Simpel voorbeeld: neem een computer over en start een 4K video op Youtube. Het is een slideshow en zelfs een Google Chromecast kan het wel vloeiend afspelen (lokaal apparaat).

Het is misschien niet waar de chromebook in eerste instantie voor bedoel was, maar het is zeker een use case.
Het is eigenlijk een van de grootste usecases voor Chromebooks binnen bedrijven die VDI gebruiken (Citrix / VMware). Maar ook daar is het bedoeld als tijdelijke oplossing om uiteindelijk van die desktop af te stappen.

Maar uiteraard moet je het gebruiken zoals je wilt, het is immer jou laptop! Maar ik raad je wel aan om eens na te denken (of rond te vragen) hoe het anders kan. Mogelijk kun je dan ook doorwerken als je thuiscomputer uit staat ;)
Waarom draaien Chromebooks eigenlijk op intel? Lijkt me juist een geschikt platform voor een zuinige arm processor?
Die zijn er ook en Android apps werken vlotter op Arm dan op Intel.
productreview: Lenovo IdeaPad Duet Chromebook (ZA6F0027NL, Qwerty toetsenbord...
:-)

Dit gezegd zijnde kan je er ook wat dingen op doen die wat rekenkracht vergen, zoals video editing of software compilen. Meestal is er wel niet echt veel interne disk space om met grote bestanden te werken.

De nieuwe Samsung Galaxy Chromebook is duur, maar heeft wel mooie specs, maar is hier niet verkrijgbaar. Ik ben dus 700 euro minder kwijt door beperkte beschikbaarheid.

Voor zakelijk gebruik zie ik Chromebooks ook nog wel evolueren. Kleinere bedrijven met mensen die veel op pad zijn bijvoorbeeld. Wie weet komt AMD ook nog wel naar deze markt. In deze line up zitten er blijkbaar die op deze zakelijke markt gericht zijn. Waarschijnlijk kost het teveel om dan verschillende platformen aan te bieden.
Die nieuwste Samsung Chromebooks zijn anders gewoon te koop op Amazon.com.
Je betaalt vooraf de import+ shipping tarieven en vaak na 2 werkdagen in huis direct uit de USA. Met internationale garantie.

Eigenlijk alleen een dagje langer wachten dan een NL webshop. Maar dan veel goedkoper en meer keuze in Chromebooks.
Intel is vaak nog steeds zuiniger wanneer de cpu idle draait, daar gebruikt AMD juist iets meer, en dit is wat een Chromebook waarschijnlijk juist redelijk veel doet.
Heeft voor enterprise vooral te maken met Active Directory integratie.
To use Active Directory to manage Chrome devices you need Chrome OS version 61 or later and your Chromebooks must run on an Intel®-based or AMD-based platform. Chromebooks with ARM chipsets aren’t supported.
Er zijn dus zeker wel ARM Chromebooks maar enterprise zal je altijd Intel/AMD zien.
Gat in de markt?
Zover ik weet is dat in verband met optimalisatie. Arm processoren zijn minder universeel dan x86 chips en hierdoor is het omzetten van software van x86 naar Arm niet altijd super makkelijk. Verder waren, zeker toen Chrome OS werd ontwikkeld, de Arm processoren veel minder krachtig dan de low-end Intel processoren. Dit is wel aan het kenteren, maar dat duurt nog even (denk aan Apple die eigen chips gaat maken met Arm).
Die zijn er ook?
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial.
Joh. :)
Het blijft toch een beetje lonken, maar ChromeOS blijf ik een haat-liefde verhouding mee hebben. Ik had er één en was toch redelijk pissig dat ik na twee of drie jaar een melding kreeg dat ChromeOS niet meer bijgewerkt zou worden voor mijn model.

Ik had juist van ChromeOS verwacht dat ze dit zouden blijven bijwerken omdat het toch een vooral online ervaring is en het OS niet heel bijzonder complex is. Inmiddels is het al wat beter en krijgen de premium modellen jaren updates, maar ik vind het nog steeds een gek idee om €800,- voor een Pixelbook Go uit te geven, wetende dat over zes jaar het gewoon einde verhaal is qua nieuwe ontwikkelingen. Dat zal je bij een Linux of Windows 10 niet zo snel gebeuren.
Het is wat dat betreft best wel gek eigenlijk. Bij smartphones vinden we het allemaal prima als ze na 2 of 3 jaar stoppen met updaten, maar bij desktops en laptops niet. Tegenwoordig zijn smartphones zowat nog duurder dan laptops. Ik snap ook wel dat je een Ipad 1 (uit 2010?) geen IOS 14 wil laten draaien omdat hij echt gewoon te langzaam is, maar in tussen zitten we wel op zulke specificaties dat menig smartphone nog nieuwere versies van hun besturingssysteem zouden kunnen draaien. Ditzelfde geldt ook voor ongeveer alle laptops. Wat mij betreft zou er een wet mogen komen die fabrikanten verplicht om voor minimaal een x aantal jaar apparaten van updates te voorzien, of dat klanten voor de aankoop verteld wordt hoe lang ze updates krijgen op dat apparaat.
Het is natuurlijk niet prima dat ze na zo'n korte tijd stoppen met updaten. Tot nu toe ben ik nog maar één smartphone tegengekomen die een volledig gelockte bootloader heeft, zodat je er niet eens andere rom op kunt installeren. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak.

Op de andere heb ik een custom recovery en een oudere versie van LineageOS of AEX draaien. Hoewel ook dat niet rooskleurig is en betekent dat de apparaten niet meer ondersteund worden, maakt het in ieder geval mogelijk dat je zelf een rom met een nieuwere kernel en userland op kunt zetten.

Het probleem is dan vaak ook een oude vendor kernel waarbij de drivers niet upstream kernel zitten. Voorlopig komt er dus geen nieuwe smartphone, tenzij ik zeker weet dat ik er een custom rom op kan installeren en dat is bij moderne Android smartphones helaas steeds minder het geval.
Ja inderdaad. Wat ik ook bedoelde was dat de meeste mensen 2 tot 3 jaar aan updates prima vinden, maar ik vind dit zelf enorm weinig. Sowieso kunnen de meeste apparaten veel langer mee dan de hoeveelheid updates die ze krijgen. Pas las ik nog een artikel over dat Apple geen laders meer in de doosjes wil stoppen
vanwege elektronisch afval, maar volgens mij moeten we eerst beginnen met de software (nou is Apple op het gebied van updates nog vrij goed). Dat is een manier die de veel makkelijker is en naar mijn inzien veel efficiënter.
Titel: "Acer Chromebook 314 C933LT: ongestoord werken, waar en wanneer je maar wilt", mijn eerste gedachte: "Ongestoord werken op ChromeOs?"

Ik heb een niet ChromeOs laptop en een ChromeOs laptop. Op de ChromeOs laptop internet ik een beetje en dat bevalt erg goed, maar als ik echt ongestoord wil werken dan pak ik de niet ChromeOs laptop.
Anoniem: 708439 @turbojet80s29 juni 2020 09:19
Overgrote deel van de kantoor banen is heel veel mailen dan zit je met een Chromebook toch prima.

Zelfs met wat Word/Excel werk is een basis Chromebook genoeg.

Ja een Administrator/Programmeur/Designer pakt liever een Windows machine en voor Sales hebben we natuurlijk altijd nog Mac.
Overgrote deel van de kantoor banen is heel veel mailen
Ik denk dat je het overgrote deel van de kantoor banen onderschat. Maar zelfs als je bijna alleen maar mailt, dan mis je nog een hele hoop mail functionaliteit: https://support.microsoft...c7-48ba-97af-984e0645dde5

Idem voor Excel. Het importeren van Csv's is al een erg belangrijk gemis.
Anoniem: 708439 @turbojet80s29 juni 2020 14:55
Daar zeg je dus eigenlijk wat ik ook al zeg CSV's daar werkt jannie van planning niet mee, ook new mail blablabla send heb je die functies niet nodig die jij net laat zien.

Ik ken genoeg mensen die hun mailtjes zelfs mobiel nog even in elkaar flansen, jij overschat het grote deel van de kantoor banen denk ik.
Bedrijven gaan tegenwoordig all in op de GSuite waardoor er al helemaal geen MS Office meer beschikbaar is. Ik heb er ervaring mee en eigenlijk mis ik alleen Outlook, al komt dat voornamelijk omdat de Gmail zo'n shareware-achtige puinhoop is.

Csv's importeren kan Google Sheets daarentegen weer makkelijk.
Anoniem: 1350842 29 juni 2020 12:09
Al moet je wel echt je best doen om te missen dat dit een advertentie is. Het staat meerdere malen in de tekst genoemd en als iemand echt zo blind van reviews uit gaat dat diegene dat niet ziet, tja dan wordt het lastig maar dat vind ik dan niet echt de verantwoordelijkheid van Tweakers.
"Zodra een sterk, beveiligd wifi-signaal in de omgeving is gedetecteerd, schakelt de Chromebook daar automatisch op over."

Kan iemand mij de unieke eigenschappen van een "sterk beveiligd wifi-signaal" uitleggen of is dit marketing prietpraat ??
Ik ben er ook bang voor.

Reden dat ik het vraag is meer omdat ik de indruk krijg dat het gewoon gaat om detectie van hoge bandbreedte/lage latency verbinding (zoals bij o.a. windows) waarna zaken zoals updates en grote up/downloads door het systeem worden vrijgegeven welke anders worden gepauzeerd.

Maar wellicht zie ik iets over het hoofd.
Anoniem: 1350842 @PvdVen77729 juni 2020 09:48
Humor is niet verboden hoor, maar er is weinig humor te vinden in zijn reactie. Het komt vooral neer op 'booee het is een advertentie, ik wil geen advertenties op deze gratis site' en ja, dat is grappig maar op een manier die hij zelf niet helemaal door heeft volgens mij.
Ik vind het persoonlijk niet direct een boegeroep, eerder een (komisch bedoelde) uiting dat niet goed uit de was komt wat en waarom er beter is aan dit product.
Ik had zelf daarentegen trouwens mijn vraag in dat kader ook wat meer als daadwerkelijke vraag verwoord (zie elders in de comments).
Ik vind advertenties prima, dit is echter een op een review lijkende advertentie. Dat vind ik helemaal niks.

PS Deze reactie is geen advertorial

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.