Advertorial

Door Jadine van Ooijen

Manager Tweakers Carrière

Tweakers aan het werk - ‘Zonder gezonde chaos is het maar saai’

16-07-2019 • 08:00

19 Linkedin

Martijn Scheffel werkt als teamcoördinator bij Avantage, waar hij een klantenteam aanstuurt, maar ook zelf de techniek in duikt. Hij vertelt over wat hij belangrijk vindt in zijn werk en over persoonlijke ontwikkeling, en geeft tips voor mensen die in de ict willen werken. "Als ik geen plezier heb in mijn werk, ga ik echt iets anders zoeken."

Wat doe je precies?
"Ik stuur een dedicated klantenteam aan, bestaande uit een groep ict-specialisten, die elkaar aanvullen wat kennis en ervaring betreft. We hebben verschillende klantenteams, die elk een gelijksoortige groep klanten bedienen. Mijn team bedient ongeveer dertig klanten. Ik zorg ervoor dat het team goed functioneert en dat alle afspraken worden nagekomen. Soms moet er snel worden geschakeld voor een klant en dan kan ik ook zelf inspringen om bijvoorbeeld keuzes te maken wat architectuurinrichting betreft."

Profiel

Naam: Martijn Scheffel
Leeftijd: 39
Woonplaats: Hendrik-Ido-Ambacht
Opleiding: mbo
Werkervaring: senior systeembeheerder, senior projectengineer
Werkgever/branche: Avantage, ict
Functie: teamcoördinator
Werklocatie: Rotterdam
Uren per week: 40
Reistijd: iets meer dan uurtje per dag

Wat doet Avantage precies?
"Eigenlijk zorgen we voor een totale ontzorging van de ict-omgeving van onze klanten. Dat kan zijn in een technische ruimte waar allerlei apparatuur staat, maar ook in de cloud. De klantenteams zorgen voor het dagelijks beheer en onderhoud, en bieden proactief oplossingen en verbeteringen. Daarnaast richten onze businessconsultants zich op het thema productiviteit. Denk aan Power BI, SharePoint en Teams. Tegenwoordig heeft iedereen overal internet en werken mensen op kantoor, thuis of onderweg. Ze delen hun tijd anders in. Wij spelen daarop in door ict te ontwikkelen die online samenwerken makkelijker maakt."

Waarom ben je bij Avantage gaan werken?
"Hiervoor werkte ik als ict'er bij de politie. Ik heb de overstap gemaakt omdat ik meer klantcontact wilde. Ik heb best wel behoefte aan dynamiek en een beetje gezonde chaos om mij heen. Als je alles tot in de puntjes onder controle hebt, is het ook maar saai."

Wat vind je belangrijk in je werk?
"Aan samenwerking en collegialiteit hecht ik veel waarde. Als ik geen plezier ervaar om mij heen in mijn werk, ga ik echt iets anders zoeken. Daarnaast wil ik me zowel professioneel als persoonlijk kunnen ontwikkelen. Dat is voor mij een van de kernpunten in de werkgever-werknemerrelatie."

Ervaar je competitie met collega’s?
"Zoals ik het ervaar, is er wel gezonde competitie van wie wat oppakt, maar het is niet dat we elkaars werk jatten en dat het ten koste gaat van een ander. Het gaat vooral speels, waarbij we elkaar collegiaal uitdagen. Dat leidt tot een leuke teamdynamiek. Iedereen heeft z’n eigen specialisme, maar onderling geven we elkaar ook ruimte voor nieuwe ideeën. Collega’s die een idee hebben voor een nieuwe oplossing, kunnen dat altijd aandragen, ook als ze minder praktijkervaring hebben. Dat wordt ook gestimuleerd; je mag fouten maken, zolang het maar gebaseerd is op een weloverwogen keuze en geen impulsieve handeling is. Uiteindelijk leer je daar het meeste van."

Word je voldoende uitgedaagd in je werk?
"We hebben veel klanten, daar zit in elk geval al een enorme uitdaging. Als er opeens een storing is, kan het wel een soort chaos worden. Dan zie je echt de dynamiek van een team. Het lijkt dan heel druk en onoverzichtelijk, maar uiteindelijk staan alle neuzen dezelfde kant op en pakt iedereen zijn verantwoordelijkheid om het op te lossen."

Hoe is de werksfeer? Is het één grote kantoorruimte of heeft ieder team zijn eigen ruimte?
"Het is één grote vloer, echt een kantoortuin dus. Van tevoren dachten we: gaat dat wel goed als iedereen in dezelfde ruimte aan het bellen is? Maar het werkt eigenlijk best fijn. Er wordt gewerkt met flexplekken, maar ieder team heeft z’n eigen eiland. Dat voorkomt dat er een hoge drempel is om elkaar aan te spreken. De inrichting doet een beetje aan een huiskamer denken. Veel planten en wat sfeer betreft staan er twintig jaar oude pc’s, maar ook gewoon een PlayStation. Dus die omgeving zorgt voor een goede balans tussen werk en ontspanning."

Hoe ga je zelf om met werkdruk?
"Als er iets voorbijkomt, ben ik weleens geneigd om het zelf op te lossen. Terwijl we daar service-engineers voor hebben die dat eigenlijk veel beter kunnen. Dan kies ik er bewust voor om iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Je hoeft niet alles zelf op te lossen; je kunt het altijd aan iemand anders vragen of het samen oppakken."

En thuis? Vermijd je daar de computer?
"Nee, eigenlijk niet. Dat merk ik bij anderen ook niet echt. Veel ict’ers zijn gewoon heel nieuwsgierige techneuten; die gaan thuis uit interesse ook allerlei dingen uitzoeken en doen. Dat is wel ict-eigen, om in je vrije tijd nog met je vak bezig te zijn. Zolang het niet als werk aanvoelt en je er voldoening en plezier uit haalt, moet dat ook kunnen."

Hoe wil je jezelf nog verbeteren?
"Persoonlijk ben ik erg geïnteresseerd in cybersecurity. Dat onderwerp heeft natuurlijk de nodige raakvlakken met alles wat we doen. Wat mij betreft mag daar meer aandacht voor komen. Daarom heb ik er specifiek om gevraagd of ik me daarin kan gaan verdiepen, zodat we daar uiteindelijk met elkaar stappen in kunnen zetten. Het is fijn dat ik die ruimte krijg en dat mijn werkgever daarin wil investeren."

De favorieten van Martijn

Favoriete apps: Homey, Feedly
Favoriete websites: Tweakers.net, Hardware.Info, thehackernews.com, threatpost.com
Favoriete gear: mijn nieuwe Dell XPS 13, WiFi Pineapple Nano
Favoriete film: Matrix Trilogy, TopGun (lekker oldschool!)
Favoriete muziek: hardstyle, drum & bass

Hoe is dat precies geregeld?
"We hebben tegenwoordig een nieuwe manier van beoordelen die in de beoordelingsgesprekken terugkomt: Home Improvement. In gesprekken met je leidinggevende bespreek je hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Wat verwacht je als werkgever en als werknemer van elkaar, en hoe help je elkaar daarin verder? Hoe kom je op de plek waar je het beste past?

In zo’n gesprek kijk je dus naar de toekomst; waar ligt jouw behoefte aan ontwikkeling en waar ligt de behoefte van het bedrijf? Tussen die twee sporen is het schipperen: enerzijds je eigen persoonlijke ontwikkeling, anderzijds het uitbreiden van de producten en diensten van Avantage. Als we bijvoorbeeld een nieuwe dienst willen leveren en daar drie mensen in willen trainen, gaan we drie mensen zoeken die zich op dat gebied willen ontwikkelen."

Is salaris gekoppeld aan prestaties in jouw baan?
"Het is niet zo dat je ieder jaar een trede omhooggaat. Wel is er een functiematrix, ingedeeld in rollen. Door jezelf te ontwikkelen, kun je groeien in die rollen en dat is weer van invloed op je salaris.

Er is geen vast moment waarop dat wordt beoordeeld of ingedeeld. Als je net een opleiding of training hebt afgerond, kan een leidinggevende je in die nieuwe rol indelen. Ontwikkelen doe je naar mijn idee vooral voor jezelf, maar je werkgever heeft daar natuurlijk ook iets aan. Die heeft baat bij hoe jij jezelf ontwikkelt. En uiteindelijk heeft dat effect op je beloning."

Wat zou je mensen aanraden die ook in de ict willen werken?
"Wees vooral heel nieuwsgierig, want je kunt in de ict echt werken met de nieuwste technieken. Dat is toch supergaaf? Veel mensen die de ict ingaan, doen dat nog omdat ze gamen leuk vinden. Dat vind ik geen sterke motivatie. Nieuwsgierigheid en gedrevenheid zijn veel belangrijker. Nieuwe dingen willen leren, jezelf ontwikkelen: je moet er echt voor willen gaan. Een motivatiebrief vind ik dan ook belangrijker dan een uitgebreid cv.

Vertel gewoon waarom jij past bij het bedrijf en wat jij kunt brengen. Onderaan de streep heeft iedereen ongeveer dezelfde certificaten en anders zijn die snel genoeg te halen. Soft skills worden steeds belangrijker. Heb je bijvoorbeeld een hospitalityopleiding gedaan, dan kun je ook iets betekenen in de ict. Zeker in het contact met klanten zijn controle en rust uitstralen van groot belang."

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (19)

19
18
15
2
0
2
Wijzig sortering
"We hebben tegenwoordig een nieuwe manier van beoordelen die in de beoordelingsgesprekken terugkomt: Home Improvement. In gesprekken met je leidinggevende bespreek je hoe je jezelf wilt ontwikkelen. Wat verwacht je als werkgever en als werknemer van elkaar, en hoe help je elkaar daarin verder? Hoe kom je op de plek waar je het beste past?

In zo’n gesprek kijk je dus naar de toekomst; waar ligt jouw behoefte aan ontwikkeling en waar ligt de behoefte van het bedrijf? Tussen die twee sporen is het schipperen: enerzijds je eigen persoonlijke ontwikkeling, anderzijds het uitbreiden van de producten en diensten van Avantage. Als we bijvoorbeeld een nieuwe dienst willen leveren en daar drie mensen in willen trainen, gaan we drie mensen zoeken die zich op dat gebied willen ontwikkelen."
Wat is hier nieuw aan? Dit is toch iets wat in veel bedrijven al jaren zo gebeurd? Avantage heeft het beestje enkel een andere naam gegeven.
Heet 1-2-1 bij ons. Gewoon one to one gesprek dus. Gebeurt inderdaad al jaren bij elk functioneel bedrijf want zelf reflectie en feedback is nodig en het is helemaal nodig dat dit twee kanten op gaat. Dat is goed voor het bedrijf en de werknemer.

Beetje raar dat ze het als iets bijzonders verkondigen.
Beetje raar dat ze het als iets bijzonders verkondigen.
Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial.

Dat wil niet zeggen dat ze echt bijzonder zijn. Misschien vinden ze het zelf wel bijzonder?
Vooral een bijzonder fijne verandering :)
Klopt, is zeker niet nieuw. Voor ons binnen Avantage wel, en de laatste jaren meer uitgebreid. Het is vooral meer gericht op je eigen toekomst qua ontwikkeling en minder op het 'nu'.
Ik zie dat je hier nieuw bent op Tweakers (account aangemaakt ten tijde van dit artikel). Welkom op Tweakers en geniet van je moment of fame :*)

Had je zelf een account op Tweakers Elect of ben je op een andere manier benaderd voor dit interview?

(p.s. dit is geen open sollicitatie om zelf mee te doen aan deze reeks ;))
Wat is hier nieuw aan?
Z'n vorige werkgever was de politie.
Gek hoe dat werkt, eerst dacht ik grappig artikel, toen ik daarna “advertorial” las dacht ik: ver weg blijven van dit bedrijf. Ze doen alsof. Onbetrouwbaar dus.
Zoals ik het zie, zijn de Tweakers aan het werk artikelen meer een advertentie voor Tweakers Elect dan voor het bedrijf in het artikel.
Correct: "Door Jadine van Ooijen, Manager Tweakers Carrière".

Het grotere thema is dat T.net uit de hobby-hoek wil komen.
Jammer dat je het zo opvat. Het feit dat wij adverteren is puur om nieuwe talenten aan ons te kunnen verbinden. De inhoud is een interview van mij met iemand van Tweakers, geen alsof verhaal hoor. Bij deze ben je van harte uitgenodigd om een kop koffie/thee/bier te komen doen, dan kun je het zelf ervaren. Leuk joh!
Bij een ander artikel werd de opmerking geplaatst dat Tweakers Elect ook een commercieel product is en dat het daarom een advertorial is, of iets in die trent. Mogelijk daarom. Misschien dat een andere tag toch handiger is, een advertorial tag voor eigen producten o.i.d. (aangenomen dat dit artikel in die categorie valt).

[Reactie gewijzigd door Merik op 16 juli 2019 17:30]

Gezien de titel dacht ik even dat Martijn als luchtverkeersleider werkt. ;)
Zo voelt het af en toe wel :P Misschien dat ik daarom veel in de Cloud bezig ben :*)
Wat is een functiematrix? Klinkt als een veredelde salarisschaal.
Verder snap ik nog steeds niet wat zijn antwoord was op de vraag "Is salaris gekoppeld aan prestaties in jouw baan?" Heel verhaal maar is het nou ja of nee?
De "mand" versie is 'ja' ;)
Wat is daar "schattig" aan? Er staat altijd duidelijk .Adv voor een artikel, en bovenaan ''Advertorial'' je weet dus vrij duidelijk dat het om een reclame gaat voor een bedrijf.

Ik vind het altijd wel lachen om dit soort dingen te lezen, sommige dingen moet je gewoon met wat korrels zout nemen, elk bedrijf (en elke vertegenwoordiger, in dit geval @Msch_tech ) probeert zijn bedrijf er natuurlijk zo leuk mogelijk op te zetten. Als dat gewoon eerlijk gebeurd zie ik er echt geen problemen mee.
Bekijk deze artikelen.
plan: Tweakers aan het werk: 'opslag? Gewoon vragen!'
plan: Tweakers aan het werk – Hoe ga je om met werkdruk?
plan: Tweakers aan het werk: 'opslag? Gewoon vragen!'
...

Daar staat die tekst niet. Maar er wordt vaak veel gediscussieerd over de kwaliteit van dit type artikelen.
Daarom, vind ik het "schattig" dat het er nu in eens wel staat.

En verder, tweakers weet donders goed, dat de community dit type artikelen met een berg zout neemt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee