Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Deel je tofste Raspberry Pi-projecten met je medetweakers en de redactie

16-07-2019 • 11:30

118

Sinds een kleine twee jaar publiceren we op Tweakers .build-artikelen, waarin we iets bouwen. Deze verschijnen eerst in ons papieren magazine en vervolgens op de site. Bij een dergelijke .build wordt vaak een singleboardcomputer ingezet om de boel aan te sturen.

Er zijn natuurlijk verschillende van dit soort kleine computers, zoals de Odroid, de Banana Pi en het Tinker Board van Asus. De Raspberry Pi is bij jullie echter het populairst. Hij staat altijd hoog in de lijst met veelbekeken producten in de Pricewatch en jullie beloonden hem twee jaar op rij met een Tweakers Award. Vanuit de redactie hebben we hem onlangs nog ingezet voor onze zelfbouwspeakers en het Android Auto-navigatiescherm, en onlangs kondigde de stichting achter het kleine bordje een nieuwe versie aan.

.build Speaker
Het binnenwerk van de netwerkspeaker die we onlangs hebben gebouwd

Het leek ons daarom leuk om een inventarisatie te maken van de verschillende toepassingen die jullie hebben weten te bedenken voor deze singleboardcomputer. Heb je dus een Pi in gebruik en denk je dat jouw toepassing uniek, verrassend of om een andere manier zo tof is dat je medetweakers ervan moeten weten, dan kun je dit melden in het speciale forumtopic dat we hiervoor hebben aangemaakt.

We zijn benieuwd waar je de Pi voor gebruikt, waarom je juist voor deze hardware hebt gekozen, waar je tegenaan liep bij de implementatie enzovoort. Mocht je overigens een heel tof project hebben gemaakt op basis van een andere singleboardcomputer, dan lezen we daar ook graag over in het topic, want niet voor elke situatie zal de Pi het geschiktst zijn. Hopelijk kan dit topic dienen als inspiratie voor je medetweakers.

Voor die medetweakers is het natuurlijk extra leuk als je er foto's bij plaatst en eventueel doorlinkt naar meer informatie over het project. Als redactie lijkt het ons leuk om bij genoeg animo een overzicht uit te werken van de interessantste usecases voor in het Tweakers Magazine.

Reacties (118)

118
118
109
8
0
2
Wijzig sortering
Pi + ADS-B ontvanger (oude rtl dvb stick) = flightradar24,

Ik scan alle ads-b berichten en plot een kaart waar de vliegtuigen op rondvliegen.
Daarnaast stuur ik de data door naar de site flightradar24.com, en krijg van hun een account met alle features.

Erg leuk! Ik heb een bereik tot 104NM. Flink.
Cool. Dat is nou een project waar ik meer van zou willen weten!
Ik doe het ook. Een gratis account aanmaken bij FlightRadar24.com en vervolgens op deze pagina's de setup instructies volgen:
https://www.flightradar24.com/share-your-data

Ik gebruik het ookal een lange tijd, eerder op een Windows VM, maar ze zijn gestopt met Windows ondersteuning. Nu helpt de PI mee. Nu heb ik een Business account bij FR24.
sudo bash -c "$(wget -O - https://repo-feed.flightr...com/install_fr24_rpi.sh)"

Volledige installatie:
https://forum.flightradar...rry-Pie?p=66479#post66479
https://www.rtl-sdr.com/adsb-aircraft-radar-with-rtl-sdr/
De USB Dongel zelf kost maar $25 en heeft een frequentiebereik bereik van 500 kHz tot 1.75 GHz.
Dus kan je na gaan, wat je nog meer uit de lucht kan halen :)
Kan je er een spectrum analyzer van maken vraag ik me af, zou wel cool zijn
Ik vermoed dat een SDR apparaat in die prijsklasse maar op 1 (of enkele) frequenties (of banden) tegelijk kan luisteren, en niet het hele spectrum of een brede band. Maar als je metingen reproduceerbaar zijn (en de timing niet precies hoeft) kan dat genoeg zijn.
Leuk en gaaf project.

Weet je toevallig of er zoiets ook bestaat voor schepen (marinetraffic achtig).

Misschien toch maar eens verder in verdiepen
MarineTraffic maakt gebruik van het AIS signaal dat door veel schepen worden uitgezonden. Zij doen dit via marifoonkanaal 87 (161.975 Mhz en 162.975 Mhz).

Op onderstaande website vind je apparatuur die op een PI aangesloten kan worden waarmee deze signalen ontvangt:
https://comarsystems.com/...lligent-network-receiver/

Ik heb op mijn bootje AIS en merk dat je wel in de buurt van die schepen moet zijn wil je ze op AIS ontvangen. Alleen hele grote (hoge) zeeschepen willen nog wel eens meer dan 10 kilometer verderop te ontvangen zijn. Normale schepen zie je meestal op 1 - 5 kilometer afstand. bebouwing stoort het signaal enorm. Dus wanneer je aan zee of aan vaarwater woont, zal je veel zien, anders is de ontvangst waarschijnlijk zeer beperkt.
SDR#, sdrsharp - daarmee kun je allerlei frequenties afscannen en beluisteren.

Ook bijvoorbeeld de FM band (voor de radio).

Ik vind zelf het SDR gedeelte voor de digitale communicatie leuker.
Mocht iemand niet alleen FR24 maar ook andere partijen (bijvoorbeeld Flightaware) willen ondersteunen dan is dit wellicht iets: https://github.com/jprochazka/adsb-receiver
Let op! Het script van jprochazka werkt wel goed met Raspbian Stretch, maar (nog) niet met Raspbian Buster. Dit is momenteel in the works.

Ik zou overigens heel erg graag mee willen doen aan een project om van mijn Pi een volcontinu geluidsmeter te maken om real time data te kunnen leveren voor de explane.app

[Reactie gewijzigd door emmesse2 op 22 juli 2024 19:45]

Het grote voordeel van Flightaware is dat zij ook de kleine luchtvaart (de Cessna's), militaire vluchten (Apache heli's), politie- en traumaheli's laten zien, die meestal niet hun positie meesturen met het transponder signaal.
Doormiddel van kruispeiling met tenminste 4 ontvangers wordt de positie berekend door de server van Flightaware en teruggestuurd naar je Pi.
Op de volgende website staat de instructie. Het opzetten gaat allemaal redelijk eenvoudig.
De software is erg gebruiksvriendelijk en uitgebreid.
https://flightaware.com/adsb/piaware/build
Klinkt zeker interessant. Maar waarom zou je dat doen? Geeft het meer informatie dan flightradar24 zelf of geef je ze hiermee juist de data die gebruikers zoals ik weer van hun website halen?
Beide. Jij deelt data waar vliegtuigen vliegen (dus het beeld op de website/app is actueler), en je krijgt dan een Business Premium abonnement.
https://www.flightradar24.com/premium/

Gebruik het zelf ook, werkt fantastisch!
Ik zie het als een extra setje oren in de lucht :)
Gebruik je de antenne in de dongle of heb je een antenne die speciaal gemaakt is voor de frequentie waarop het ADS-B signaal wordt uitgezonden?
Ja, ik heb er twee antenne bijgekocht en die staan op het dak. Het zijn uitschuif antennes; die vroeger op radio's zaten. Ik heb eentje rechtop (verticaal) en eentje horizontaal. Dat geeft het meeste NM (dekking).
Ik dacht dat zij gewoon data kregen van de SkyControlcenters zelf.
Dit zijn nou van die projecten waar ik niks aan heb maar wat ik zeker ga doen omdat het gewoon tof is! Bedankt voor de tip.
Project1:

Ik gebruik een Raspberry Pi om op onze roeivereniging de luchttemperatuur te loggen en deze remote naar een MySQL server te sturen. Hiermee kan ik dan grafieken op de website genereren waarop het (verwachte) temperatuurverloop gaat zijn.

Als de temperatuur onder de < 0.0ºc zakt, mag er niet geroeid worden.

(Daarmee kan een roeier vanuit zijn bed zien of hij om 08.30 uur of pas om 09.00 uur mag roeien).
https://trvtubantia.nl/index.php/live/temperatuur

Project2:
Met een raspberry lees ik onze Concept2 Ergometers (indoor roeiapparaten) uit waardoor je een log kunt maken van je sessies op het indoorroeiapparaat en kan ik ook records bijhouden (prestatieladder). Hiermee kun je vorderingen op je indoor training bijhouden.

Project3:
Domoticz op een raspberry om gebruikte/opgewekte energie bij te houden, temperatuur/luchtvochtigheid in de huiskamer te monitoren en dmv Hue en KAKU sensoren, licht e.d. aan te sturen.

[Reactie gewijzigd door Hoicks op 22 juli 2024 19:45]

Is het voor timed-data niet wat handiger om InfluxDB te gebruiken? ;) Is net wat effectiever met dergelijke data.

Zelf heb ik meerdere Pi-projectjes momenteel. Via het werk een timelapse projectje, waarbij de Raspberry camera (v2) foto's maakt en wegschrijft naar USB stick. Een mijn projectje thuis om P1 data weg te schrijven naar een InfluxDB, waarbij ik een eigen back- en frontend voor wil schrijven.

Al met al niet heel spannende trajecten en staan ook allebei veelvuldig gedocumenteerd op het internet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 19:45]

Timed data, bedoel je de ergometerdata of de thermometer?

Voor de thermometer zou ik inmiddels een arduino pakken, maar toen had ik daar nog geen ervaring mee.
Kan tegenwoordig zelfs met een ESP2866, nog kleiner en WIFI onboard.
Ik zou toch de ESP32 aanraden. Heeft net wat meer features, kost even weinig en is wat moderner.
influxDB is een opensource programma om 'time series' data op te slaan. :)
Zou je voor project 1 wellicht ook nog windsnelheid kunnen meten en die combineren met absolute actuele temperatuur tot gevoelstemperatuur (?). Wind zorgt voor een andere beleving, evenals eerder oververhitting of juist onderkoeling. Oftewel ipv wat je nu doet een verwachte windchill maken.
Gaat er meer om dat de boten niet bevriezen. Vandaar dat deze niet onder 0c gebruikt mogen worden. WInchill kan, maar dit voldoet voor de vereniging :-)
Ahh oké, ik dacht dat het specifiek voor de roeiers was. Wel mooi projectje. :)
Kan je mij wat meer vertellen over project 3? Of een link met meer info. Zou dat ook kunnen met Home assistant?
Vast wel. Ik heb mij echter gericht op Domoticz
Raspberry Pi Zero W + RS485 -> TTL UART convert + Modbus 3 fase meter = Live zonnepaneel opbrengst dashboard

Heb mijn code hier staan:
https://github.com/OverSoft/kWhToWeb


Zakelijk gebruik ik de compute modules veel, maar daar kan ik hier weinig over zeggen. :)
Ik loop al een hele tijd rond om een 'smartphone' te maken welke een compute module gebruikt. Echter ik vroeg mij af of er naarst het officiele IO board ook nog andere (kleinere en goedkopere) IO boards bestaan (waar mogelijk niet alle functies op zijn geintegreerd). .. Heb wat rondgezocht maar kon niets zinvols vinden...
Wij ontwikkelen onze eigen bordjes waarin deze modules steken.

Dat is ook een beetje het idee van de compute module, want ook op de officiele development kit zit echt niets. Het is gewoon een breakout board om alle pinnetjes beschikbaar te maken. De enige "luxes" zijn de HDMI poort en de USB poorten (inclusief USB slave om de eMMC chips te flashen), voor de rest is het eigenlijk gewoon een grote bonk headers.

(CM hebben ook geen WiFi of Ethernet standaard, dat moet je dus echt allemaal zelf integreren)
Ai. Dat maakt het zeker lastig. In dat geval is de rpi0w toch een stuk toegankelijker... misschien toch maar daar beginnen :-)
Heb je de sdm360 tussen de panelen en de meterkast geschakeld, of is dit de meter voor de hele woning?
Tussen de omvormer en zijn stop.
Hij meet dus puur wat de omvormer doet.
Cool, leuk project! Ga ik ook eens mee aan de slag aangezien mijn omvormer alleen totaal laat zien en niet de opbrengsten per uur etc.
Ik gebruik hem als mainframe computer..
ja ja, via Hercules draai ik TK4 en programmer in Cobol en KICKS er op.
Volledige emulatie, je merkt geeneens dathet een PI3 is, hij is zelfs nog te snel voor een perfecte emulatie.
Projecten:

1 x Raspberry Pi 1 B+ , vroeger met Domoticz, nu OpenHAB, voor domotica. Het is voor familieleden die niet vaak thuis zijn (bij hun thuis dan, vaak meerdere maanden weg); internetradio, AirPlay lichtbediening, camera's en meer. Deze kunnen ze bedienen met smartphone en bijv. url van internetradio makkelijk updaten of toevoegen als dat nodig is. Gezien ze niet vaak thuis zijn, probeer ik hun gedrag na te bootsen (wanneer lampen aan gaan, radio, andere activiteiten {rolgordijnen, etc.}) zodat het lijkt alsof ze thuis zijn (of juist niet; niet iedereen is immers altijd thuis, en dat moet je ook na kunnen bootsen ;) ).

1 x Raspberry Pi 3B voor Genealogie Wiki die ik aan het opzetten ben voor mijn vader (gebruikt nog PAF uit de jaren 90, totaal niet overzichtelijk!) , gebaseerd op Webtrees (SQL, PHP), wil wat features van Dokuwiki toevoegen, en verbeteren (net mee begonnen).

1 x Raspberry Pi 2B voor Dokuwiki (voor studie notities, code en ander spul) en voor een andere server waar ik LaTeX Tikz grafiekjes makkelijk online kan maken op deze manier, met HTML5 en JavaScript. Dat laatste is een work in progress, je kunt het altijd beter maken.

1 x Raspberry Pi 3B voor PiVPN (OpenVPN), voor toegang tot mijn devices op lokaal netwerk, maar ook zodat familie in het buitenland toegang heeft tot NPO e.d.

1 x Raspberry Pi 1 B als Pi Hole DNS adblocker (is mijn oudste Pi uit begin 2013, doet het nog goed).

1 x Raspberry Pi Zero 1.2, Ben van plan deze aan een Bart Smit - drone te koppelen die ik nog heb liggen. kleine accu eraan, gyroscoop, wifi en hoogtemeter, wil 'm uiteindelijk met computer besturen maar het belangrijkste is dat 'ie stabiel kan zweven in de lucht als ik geen input geef; nu valt ie naar de grond als je alle controls loslaat.

[Reactie gewijzigd door Oaknut op 22 juli 2024 19:45]

We hebben een tijd geleden een broedmachine gemaakt voor reptielen (aangezien ze normaal 160 euro of meer kosten). De onze kostte 60 euro, maar was met een arduino gemaakt.
Heeft al een aantal maal een goede hatch-rate gehad, waarbij bijna alle eieren zijn uitgekomem.
Mocht ik ditzelfde met een raspberry pi gaan doen lijkt het me leuk een pid controller in te bouwen om een mooier temperatuurverloop in de broedmachine te hebben.
Ooit een Pi3B gebruikt om te emulaten. Heb toen het bijbehorende Adafruit-schermpje gekocht, maar was niet zo heel erg te spreken over de inputlag (op dat moment). Binnenkort maar weer eens oppakken! Al doet hij nu dienst al Mediaspeler (Kodi). Er is toch altijd wel een reden te verzinnen om de aanschaf van een nieuwe Pi te rechtvaardigen.
Één rPi die ergens in een hoekje stof ligt te vergaren, telt dat ook als project? :P :P
Ik denk dat stof verzamelen de meest gebruikte functionaliteit is van de rPi.
een stofste project...
Ik heb zelf een cluster van een RP1 en RP3 die stof liggen te vergaren!
Dat telt zolang je maandelijks op internet iets bekijkt wat je hypothetisch zou kunnen gaan bouwen ermee. :P
Het nuttigste, dat mijn RPi (3B+) doet, is mijn Pi-Hole draaien, samen met een Unbound DNS resolver. De planning is om binnenkort nog een Pi4 aan te schaffen als mediaserver.
Ik heb een Pi Zero Wifi die als Pi-Hole fungeert. Miniscule case geprint hiervoor, en aangezien deze ook gewoon Wifi heeft ligt deze in een hoekje enkel aan de stroom.
Een Pi Zero verbruikt zo weinig dat je hem ook aan de USB poort van je router kan hangen. Dan zie je 'm helemaal niet ;)
Hangt ie ook, in t hoekje, aan de router met dubbelzijdige tape :+
Dat wil ik ook! Voor deze zomer ga ik dat alleen niet meer redden, maar voor volgend jaar zeker.
In de auto, voor mijn meiden. Heb alleen geen idee welke onderdelen ik minimaal nodig ga hebben en waarom het ene onderdeel misschien wel beter zou zijn dan het andere. Dus ik hoop dat iemand zoiets eerder maakt en die ervaringen kan gebruiken..
Gaat dit in op de discussie van de podcast van laatst waarin Wout meldde dat de Pi een leuk ding is maar staat te verstoffen omdat ie er niks leuks mee weet te doen?

Hier ook wel eenzelfde probleem. Gebruiken als mediacenter e.d. is leuk maar niet echt spannend. Diverse slimme-dingen voor het huis zijn meer een gimmick dan leuk te gebruiken of beter gedaan door derde partijen. Alleen als je echt een gat in de markt vindt, kun je er iets leuks mee. Zo ben ik zelf "bezig" (vrijetijdsproject, je weet hoe dat dan gaat met progressie) met een trilwekker welke er niet uitziet alsof ie primair voor bejaarden is gemaakt (en 20 jaar geleden precies hetzelfde gefabriceerd werd), met nog wat extra integraties en slimmigheden. Trilmotortje aansluiten van bestaande wekker op GPIO bordje, wat programmeren, touchscreen erop en een case die voldoet en je hebt wat leuks. Maar veel van dat soort projecten zijn er eigenlijk niet erg. En zelfs deze vind ik qua werktijd wat veel omdat je toch voor veel zaken het wiel opnieuw aan het uitvinden bent omdat er maar weinig te vinden is in de community als je ook maar even afwijkt van de standaard emulator/mediacenter/klik-aan projecten.
Deels met je eens. Maar een wiel uitvinden is vaak leuk en leerzaam - het is in feite spelen en dat is altijd leuk (al zijn veel grote mensen dat blijkbaar vergeten ;)) Zo'n houtje touwtje Raspberry Pi die barcodes (vaak niet) goed scant omdat ik denk op een handigere manier mijn boodschappenlijstje bij te kunnen houden :D

Ik ga weer verder pielen met mijn ESP32's die vandaag binnen kwamen. Kijken of ik met drie van die dingen kan bepalen waar ik ben in mijn huis (via BLE en RSSI metingen, zwaar vervuilde signalen, dus dat wordt leuk) Zit al te denken aan AI / neuraal netwerk trainen op die drie metingen - dat op een RPi natuurlijk.

Lukt het niet heb ik lol gehad. Anders mijn neefje wel als hij met mijn BLE-dongle door m'n huis loopt en me vertelt dat het misschien iets beter mag - alweer :p (Joch zat vorig jaar in San Francisco voor een robotica competitie voor middelbare scholieren)

Lekker pielen en spelen :D

[Reactie gewijzigd door Zarathustra op 22 juli 2024 19:45]

Het wiel opnieuw uitvinden hoort er gewoon bij. Anders kan je 99% van de hobby's wel schrappen. Alles wat jij kan bedenken is al een keer gedaan, en waarschijnlijk beter dan jij het kan.

Voor mij is het dan ook juist andersom. Microcontrollerprojecten zoals deze klok vind ik er geweldig uitzien, maar ik weiger zulke kant-en-klaar oplossingen te kopen juist omdat ik alles zelf wil doen. Liever het wiel opnieuw uitvinden dan iemand anders z'n wiel kopiëren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.