Advertorial

Door Jadine van Ooijen

Manager Tweakers Carrière

Tweakers aan het werk – Hoe ga je om met werkdruk?

24-06-2019 • 08:00

31 Linkedin

Christiaan (30) werkt nu iets langer dan een jaar als junior Java-developer. Hij reageerde uitgebreid op een forumtopic over omgaan met werkdruk. Wij vroegen hem hij hoe daar zelf precies mee omgaat.

Wat doe je precies?

"Ik werk nu een jaar en drie maanden als junior Java-developer. Hiervoor heb ik van alles gedaan, maar nu heb ik m’n plek gevonden. Tijdens mijn toerismeopleiding heb ik een minor gevolgd waar ik kennismaakte met html en css. Hierop ben ik verder gaan bouwen en heb ik uiteindelijk de switch naar de ict gemaakt."

Is er in jouw huidige baan veel aandacht voor werkdruk en de balans tussen werk en privé?

"In development is het echt super, vind ik. We zijn heel vrij om onze tijd zelf in te delen. Ik werk nu in een scrumteam waarin je zelf bepaalt wat je in een maand gaat doen of denkt aan te kunnen. Soms gaat dat goed, soms gaat het niet en heb je te veel hooi op je vork genomen. Mocht dat het geval zijn, dan kun je dat gewoon op tijd aangeven en wordt er samen naar een oplossing gezocht. Het is fijn dat mijn manager ook technisch onderlegd is, hij weet hoe het allemaal precies in elkaar steekt en heeft er dus ook begrip voor."

Profiel

Naam: Christiaan
Leeftijd: 30
Woonplaats: Waalwijk
Opleiding: international tourism management & consultancy
Werkervaring: 1,5 jaar relevante ict-ervaring
Werkgever/branche: ict (erp-systeem)
Functie: junior Java-developer
Werklocatie: Nieuwegein
Uren per week: 40
Reistijd: 50 minuten

Was dat bij eerdere werkgevers niet het geval?

"Hiervoor werkte ik als planner bij een taxibedrijf. Daar heerste een soort schuldcultuur. Als er iets fout ging, dan liet de baas dat flink merken bij degene die de fout had veroorzaakt. Dat werkte in de hele bedrijfscultuur door, waardoor ook collega’s onderling elkaar de schuld van problemen gaven. Er ontstond een soort angstcultuur waarin je geen fouten durfde te maken. Dat is ook een van de redenen waarom ik toen ben weggegaan."

Je noemde op het Forum dat je veel hebt geleerd uit boeken en cursussen over soft skills. Welke lessen zijn dit?

"Uit de cursus soft skills heb ik vooral geleerd hoe je met verschillende soorten mensen omgaat. Is je manager energiek, heb je terughoudende collega’s en hoe ga je daar dan mee om?

Een van de schrijvers van wie ik veel heb geleerd, is Stephen Covey. De belangrijkste les die ik uit zijn boeken heb gehaald, is dat je proactief moet zijn. Heb je hulp of iets langer de tijd nodig? Geef dan bij je manager gewoon aan dat het momenteel iets moeilijker gaat. Uiteindelijk draait het om communicatie. Het is belangrijk dat je niet bang bent om het verkeerde te zeggen en je mensen durft aan te spreken.

Het belangrijkste is misschien wel: verifieer wat de ander precies bedoelt in zijn of haar communicatie. Een nee kan voor jou heel stellig zijn, maar bij een ander kan dat iets minder rigide overkomen. Van extra uitleg of nuancering wordt niemand slechter. Als achteraf blijkt dat je baas of collega iets heel anders van je verwachtte, leidt dat tot druk. Door dat voor te zijn, voorkom je de stress die daarbij komt kijken."

Wat vind je belangrijk in je werk?

"Voor mij zijn salaris, werksfeer en zelfontwikkeling de drie kernaspecten van werken. Die laatste twee zijn voor mij echt het belangrijkste. Ik wil geen saai werk doen waarin ik me niet kan ontwikkelen, als ik daarmee wel heel veel kan verdienen. Als de werksfeer goed is, helpt dat ook in de omgang met werkdruk. Flexibel je tijd kunnen indelen vind ik ook belangrijk, maar dat betekent niet dat je alleen maar thuis gaat werken.

Ik merk dat het in de developmentwereld veel om teamwork draait. Je moet als developer ook overleggen met de webanalist en de UX-designer. Alleen samen kom je tot een goed product. Thuiswerken werkt alleen goed als je in je eentje iets moet afmaken. Ik hoor veel ict’ers zeggen dat je thuis minder gestoord wordt. Daar kun je echt meters maken, maar het is nu zo dat maar dertig of veertig procent van mijn werktijd bestaat uit écht developen. De rest is overleg en sparren over development."

Vind je dat fijn of zou je het liever anders zien?

"Het hoort erbij. Liever zou ik meer programmeren, maar die overleggen horen nu eenmaal bij deze manier van werken."

Wat doe je als de werkdruk toch opeens heel hoog wordt?

"Bij dit bedrijf zijn de lijnen heel kort, dus je kunt echt alles snel vertellen. Daarnaast hebben we aan het einde van een scrumperiode een retrospective, waarin we bespreken wat we kunnen verbeteren voor de volgende sprint.

Werkdruk voel je pas als je zelf niet lekker in je vel zit of je niet goed voelt. Dat heb ik ook uit Covey gehaald: de balans moet goed zijn. Het gaat erom dat je je leven op zo’n manier indeelt dat je je goed voelt. Dat kan met de juiste balans tussen slaap, sport, ontspanning, werk en sociaal contact.

Zo ben ik zelf bijvoorbeeld gestopt met voetballen. Dat waren altijd vaste momenten, dus als je na een heel drukke dag ook nog sociaal een afspraak had en daarna moest voetballen, werd dat wel veel. Nu kan ik gewoon zelf mijn tijd indelen en bepalen wanneer ik een rondje ga hardlopen.

De favorieten van Christiaan

Favoriete apps: WhatsApp, Trello
Favoriete websites: medium.com, youtube.com
Favoriete gear: krachtige desktop-pc
Favoriete film: Boondock Saints, The Guard
Favoriete muziek: Muse

Soms heb je het er ook wel voor over, om dan toch te kiezen voor meer sociaal contact ten opzichte van slaap. Ik heb nu het geluk dat ik m’n tijd flexibel kan indelen. Je werkt acht uur en dat kan tussen 07.00 en 19.00 uur, dus als het de avond ervoor laat is geworden, kan ik er ook voor kiezen om een uur langer te slapen."

Wat is de belangrijkste factor bij een overstap naar een andere baan?

"Ik noemde eerder werksfeer en zelfontwikkeling, maar daar wil ik inhoudelijk leuk werk nog aan toevoegen. Ik doe nu projecten voor woningcorporaties en daar ligt niet echt mijn interesse. Het product speelt dus ook een grote rol. Een innoverende voetbalwebapplicatie bouwen lijkt me bijvoorbeeld heel gaaf, maar op dit moment ben ik niet bezig met een overstap. Om de drie jaar maak ik de balans op, en bekijk ik mijn opties en wensen. Ik zie in forumtopics op Tweakers over salarisontwikkeling dat mensen de grootste salarissprong maken als ze van werkgever veranderen. Je bent een bijna een dief van je eigen portemonnee als je dat niet doet."

Wat vind je van de salarisschatting die Tweakers Elect van jou heeft gemaakt?

"Die geeft aan dat ik tussen de 30.000 en 40.000 euro waard ben. Dat klopt op dit moment wel en door de forumtopics wist ik ook ongeveer wat ik zou kunnen verdienen op dit moment. Wel hoop ik in de komende anderhalf jaar de sprong te maken van junior naar medior."

Tweakers Elect, ook voor jou?

Op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wil je niet lastiggevallen worden door recruiters? Ben je de ongeïnspireerde massamails via LinkedIn, het benaderen met een droombaan die niet bestaat en alle andere trucs om je cv in handen te krijgen zat? Maak dan een profiel aan op Tweakers Elect.

Tweakers Elect is het platform waar werkgevers bij jou komen solliciteren, op basis van onder andere je skills, je werkervaring, opleiding en gewenste salaris. Jij blijft daarbij anoniem, totdat je besluit om het aanbod van een werkgever te accepteren. Je krijgt geen recruiters meer achter je aan, want we werken alleen met de werkgever zelf. Je wordt gematcht door meer dan honderdvijftig werkgevers op de ruim dertienhonderd vacatures. Dus tweaker met ambitie in de ict, waar wacht je nog op? Schrijf je in en laat ons je nieuwe droombaan voor je zoeken.


Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (31)

Wijzig sortering
Wat tof om op Tweakers over dit onderwerp te lezen. Het topic kende ik zelf niet maar de dingen die hier worden beschreven herken ik zeker wel.

Uiteindelijk is werkdruk of druk in het algemeen iets wat voor jou persoonlijk een probleem is. Je baas die steeds meer bij jou neergelegd kan hier pas wat aan doen als hij/zij het weet. Voor mij kwam dit besef ook later pas, steeds harder werken en steeds meer klagen. Vond ik lastig om te erkennen, je bent en onderhoud zelf het probleem totdat je erover communiceert.
Topcomment imho - praten "erover" is het belangrijkste wat je kunt doen - en dit kun je het beste doen met een vertrouwenspersoon in de organisatie i.e. HRM - HR Manager die hierop gewogen kan schakelen.
Evt. in kaart brengen van structuur en bevestiging bij collega's in zelfde team.
Communiceren communiceren en nog eens communiceren en een keer teambonding doet wonderen. :)
Thanks!

En oh oh oh wat heb ik er lang over gedaan om dat door te krijgen... |:(
Thuiswerken werkt alleen goed als je in je eentje iets moet afmaken. Ik hoor veel ict’ers zeggen dat je thuis minder gestoord wordt. Daar kun je echt meters maken, maar het is nu zo dat maar dertig of veertig procent van mijn werktijd bestaat uit écht developen. De rest is overleg en sparren over development."

Ik denk dat je het concept van thuiswerken niet volledig begrijpt. Het is ook een beetje een slecht dat men het thuiswerken noemt wat het is eigenlijk overal-werken-waar-je-de-beste resultaten haald. Net als men een open-kantoortuin neerknalt en zegt dat men een moderne werkomgeving creëert.

In Nederland is dit concept nieuw en zit het vaak niet goed in de managementlaag geïntegreerd. Als je bijvoorbeeld internationaal werkt dan kun je niet even langskomen om te sparren of overleggen. Dat gebeurd dit gewoon overdag in Slack of Teams (video, chat, etc). Dit werkt allemaal prima en we gaan dit veel meer zien ook in Nederland (onze wegen slibben toch dicht). Het vereist wel een verandering van werkinstelling en workflow.
Dit viel mij inderdaad ook op. Voor de rest had jouw reactie ook zomaar mijn reactie kunnen zijn.
"Wat doe je als de werkdruk toch opeens heel hoog wordt?". Nou, leren 'nee' te zeggen. Daarmee voorkom je zoveel stress voor jezelf.
Ik snap dat je dit zegt, maar in de praktijk ligt dit heel anders. Waarom niet? - Krijg je je werk niet af? "Je werkt niet efficient als je dit niet nog even kunt doen." - "Het moet maar even." "En zeg je nu niet "Ja" dan is het morgen wel of overmorgen door nog meer druk. ;) "

Dat was de standaard spanning / angst(cultuur) bij mijn vorige werkgever, met constant problemen oplossen in een Agile structuur, waar de hele structuur werd genegeerd en "problem management" onstond, wat werd verkocht als Agile. :)
Constant moest ook iemand "de schuld hebben" of minstens "de schuld kunnen krijgen", maar het lag nooit - maar dan ook nooit aan de manager die overal grip, controle, politie overzicht op moest houden.
Vervolgens worden extra mensen in dienst genomen, die gierend / brullend wegrennen, maar ondertussen waren we nog meer capaciteit kwijt om deze mensen in te werken.

Zo gaat dat.... :*) (overigens, kwamen die mensen binnen via een recruiter, en verdienden 25% meer dan jijzelf, dat ook nog eens ;) )
Zure comment, maar zo gaat het tegenwoordig (in de meeste gevallen) Wel. ;(

[Reactie gewijzigd door menonv op 24 juni 2019 11:42]

Als de vraag komt 'Waarom niet?' dan leg je toch gewoon haarfijn uit waarom het niet kan? "Ik ben bezig met feature A, die is ingeschat op 20 uur en ik heb inmiddels pas 10 uur verbrand. Ik kan niet 2 features tegelijk bouwen."

Heeft feature B meer prio? Houdt er dan rekening mee dat de feature A vertraging zal oplopen. Als je dit zo communiceert dan zal de manager zelf de keuze moeten maken. Zo gedraag ik mij en dat heeft altijd goed uitgepakt.

Ik merk dat veel developers bang zijn om 'nee' te zeggen omdat ze bang zijn dat ze hun functie kwijtraken ofzo. Of developers die veelste optimistisch features inschatten terwijl het eigenlijk meer tijd kost omdat ze bang zijn op een reactie van de manager: "40 uur voor een knopje?!"

edit: En natuurlijk ligt het niet alleen aan de developers. Managers en consultants die valse beloftes maken richting de klant zijn de grootste oorzaak van falende projecten.

[Reactie gewijzigd door Khallouki op 24 juni 2019 12:04]

@Khallouki
Je haalt al een aantal maal aan waar menig manager zich schuldig aan maakt. Don't overpromise and under deliver.
Dat is een motto waar ik nu al een jaar of 4 serieus naar leef en het heeft even wat moeite gekost om dat mijn baas (company manager) te 'leren'. Die was zelf ook van de ouderwetse cultuur en een toezegging richting de klant is gedaan voor je het weet....
Als je dit fout doet legt het druk op je personeel, op jezelf en eindigt de klant met een ontevreden gevoel terwijl iedereen zich uit de naad werkt.
Doe je het juist andersom (underpromise en overdeliver), werkt je personeel prettig (timings niet te krap) en is de klant happy (sneller/goedkoper geleverd dan afgesproken).
Je management moet die stijl wel echt omarmen en competent zijn in het zakendoen en voor inzicht terugvallen op het personeel (waar de meeste inhoudelijke kennis ligt). Dit is echt de sleutel tot een goedlopend business development of change proces!
Ik ben leidinggevende. En mijn base instelling zowel gericht naar een team als mijzelf. Is om altijd de ervaring te creëeren dat er geen druk is. Want alleen dan vormt slagkracht zich.

Met een zweep naar een ander of mijzelf rond zwaaien creëert stress , en stress leid tot fouten. Vooral wanneer je met vaal angst gevoelige mensen te maken hebt. Ik vind het van essentieel belang dat er op mij gebouwd kan worden voor een team. En dat het werk voor hen en mijzelf als plezierig wordt ervaren.

Ik merk dat de door onze organisatie gestelde targets, zonder problemen behaald worden. En er meer dan genoeg ruimte is voor MEER 😉
Base instelling, slagkracht, targets. Wat een typische managerstaal, jij hebt ook de cursus gedaan lees ik al.
Dit was ook het eerste wat in mij opkwam: "Dit kan zo maar mijn manager zijn!" Wollig taalgebruik dat eigenlijk inhoudelijk gewoon niets bevat.
Tijd voor een bila! :P
Tijd voor een bila! :P
Zie mijn reactie hier. Jij hebt 'm door!
Jup, heb inmiddels bij verschillende werkgevers gewerkt en ben tot nu toe alleen maar managers tegengekomen die vooral in dit soort termen spreken en schrijven. Geen idee waarom men dit doet, maar het wekt bij mij en veel collega's alleen maar ergernis op en het zorgt voor meer afstand tussen manager en werknemer. Maar goed, on-topic! :)
waarom wekt het ergernis op?
Omdat men ook in normale bewoordingen kan spreken of schrijven. Vaak is het alleen maar "valse lucht", zo ervaar ik dat en veel van mijn collega's ook.
maar als je andere woorden gebruikt dan blijft de inhoud toch hetzelfde?
Het gaat mij vooral om minder en normale bewoordingen. Zodat het voor ieder goed te begrijpen is. Zullen we maar weer on-topic gaan?
Dat wollige taalgebruik is nou juist die zweep :Y)
Of in mijn geval de rode lap.
Niet de cursus Nederlands in elk geval. :+
Helemaal verkeerde plek om taal te corrigeren in een reply, maar je lijkt me een geschikte baas dus wie weet had ik wel voor je mogen werken in een ander leven. Daarom even de baas verbeteren: faal angstig, met een F. En dat zie je dan hopelijk als opbouwende kritiek :).
Veel mensen kunnen niet meer fatsoenlijk schrijven. Dat komt door al die spellingscontroles die tegenwoordig in tekstverwerkers zitten. Vaal of faal is allebei goed alleen hebben ze beide een geheel andere betekenis. Bovendien is faalangst één woord.
Dank voor de preciciëring!
Ehm... precisering ;-)

Van preciseren / nauwkeurig beschrijven.
Thnx, :) goed team zo, hij is blijkbaar echt een goede manager.
Ik merk dat de door onze organisatie gestelde targets, zonder problemen behaald worden. En er meer dan genoeg ruimte is voor MEER 😉
Geen idee wat je tak van sport is, maar gestelde targets halen zegt niet zo heel veel. Zo kan ik me nog herinneren dat managers binnen bepaalde organisaties er een handje van hadden om makkelijk te behalen KPIs als targets te pakken die op het eerste gezicht belangrijk zouden zijn, maar als je de stof kende niet de juiste knelpunten weergaven.

Of dat de targets voor de organisatie gehaald worden, maar bv. de ICT van de organisatie nog steeds een bijzonder grote puinhoop is en een punt van kritiek is.
om altijd de ervaring te creëeren dat er geen druk is
Dat klinkt heel leuk, dat kan ik positief interpreteren, maar in de ervaring ook heel erg negatief. Een 'we don't care attitude', waardoor de afdeling op korte termijn heel erg happy is, er schijn targets worden gehaald, maar de rest van de organisatie de afdeling vervloekt... Op lange termijn betekend dat vaak dat er externe worden ingezet om met die 'zweep' te zwaaien (hoewel op dat punt het dan meestal een honkbalknuppel is met roestige spijkers) of dat zelfs een hele afdeling wordt opgeheven en wordt ge-outsourced.

Een klein beetje werkdruk houd de meeste mensen scherp is mijn ervaring, dat hoeft natuurlijk niet 24/7/365, maar het helpt mensen sneller te reageren op 'spoedjes' die zo nu en dan de kop opsteken. Als mensen dan geen stress gewend zijn willen ze nog wel eens overkoken... ;-)
Werkdruk kan ook van uit andere factoren komen dan alleen veel werk en zwepen. Hangt helemaal van je taak af.
Interessant stukje. Ik wil zelf ook graag de overstap maken naar IT maar dan richting functioneel applicatie beheer. Ik heb nog geen ervaring / relevante opleiding dus het heeft nog wel wat voeten in aarde.
Ik blijf het zeggen: scrum is voor development een goede techniek en als je onderdeel van het team bent weinig problemen mee.

Moet je echter als infra / os man een scrum team faciliteren dan is mijn ervaring dat het een drama is. Zeker als je meerdere projectteams tegelijk moet ondersteunen. Op een bepaald moment is daar niet meer tegenaan te werken. Je gaat dan of half werk leveren of mee met de wind van de teamals en krijgt allerlei oplossingen die aan geen enkele standaard voldoen.

Ik noem het dan ook wel het: "we moeten door concept". Dat de oplevering prut of onvolledig is dat maakt dan niet uit. Sprint is klaar. De kaartjes zijn weg. We kunnen door.

Nogmaals binnen het team werkt het goed maar als je teams hebt zonder (basis) infra of os kennis dan kan dit tot problemen en een onprettige sfeer veroorzaken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee