Jeroen Zonneveld (Triple): "Flutter verovert de markt voor hybride development"
Wat is de meerwaarde van het nieuwe hybride UI-framework Flutter en de ontwikkeltaal Dart voor mobile developers? Jeroen Zonneveld, iOS-ontwikkelaar bij Triple, zocht het uit. Hij deelt zijn ervaringen op de Developers Summit 2019, 14 februari in Utrecht. Duidelijk is dat 'hybride ontwikkelen' steeds interessanter wordt.
Flutter is een nieuw mobile UI-framework van Google, dat ontwikkelaars in staat stelt mobiele apps voor zowel Android als iOS te maken met de programmeertaal Dart. Zonneveld (24) verzorgt tijdens de Developers Summit een introductie van Flutter, waarvan de 1.0-versie op 30 november vorig jaar verscheen. Tijdens het evenement gaat hij onder meer in op de benodigde componenten, de prestaties op mobiele apparaten en hoe ontwikkelaars de kwaliteit van hun app testen na de release.
IOS en Android steeds stabieler
Zonneveld rondde drie jaar geleden zijn studie Informatica bij Inholland af en startte vervolgens bij het Alkmaarse softwarebedrijf Triple, waar hij ook afstudeerde. "Daarvoor was ik als hobby vaak al aan het programmeren voor mobiele apparaten, maar bij Triple ben ik er pas echt professioneel mee aan de slag gegaan." Als iOS-ontwikkelaar kwam hij vorig jaar in aanraking met Flutter, waarvan hij de voordelen onderzocht voor zijn werkgever. "Verschillende ontwikkelingen zoals Xamarin, React Native en ook Flutter richten zich op cross platform development. Voor simpele apps werkt dat steeds beter, doordat de UI's van de platforms iOS en Android in de afgelopen tijd meer op elkaar zijn gaan lijken, bijvoorbeeld wat het weergeven van content betreft. De markt voor mobile development wordt steeds meer hybride en dat maakt Flutter voor ontwikkelaars interessanter."
Voor mobiele gebruikers is het nauwelijks nog te merken of een app 'hybride' of 'native' is ontwikkeld. Dit is een extra beweegreden om Flutter te gaan gebruiken, denkt Zonneveld. Tegelijk betekent het natuurlijk wel dat een nieuwe taal moet worden aangeleerd: Dart. "Het werkt allemaal net wat anders dan met Swift, waarmee ik gewend ben om te werken.”
Eerste indrukken van Flutter
Als hybride framework lijkt Flutter vooral efficiënt voor het ontwikkelen van apps die veel informatie op het scherm moeten tonen. Dat is tenminste de voorzichtige eerste indruk die Zonneveld als native developer opdeed. "Vooralsnog merk ik dat het lastiger is om het toe te passen voor apps die veel OS-api’s nodig hebben. Of dat echt zo is, zijn we nu aan het onderzoeken." Zonneveld merkt op dat er natuurlijk een groot verschil is tussen werken met een framework dat pas twee maanden geleden uit de bètafase is gekomen, en een waarin je in de afgelopen vijf jaar je weg hebt gevonden. "Sinds Swift beschikbaar is gekomen als opvolger van Objective C, ben ik ermee aan de slag gegaan. En ook deze taal blijft uitdagend, bijvoorbeeld door de updates die ieder jaar uitkomen.”
Mobile development blijft in ieder geval de leukste vorm van development, aldus de iOS-ontwikkelaar. "Leuker dan webdevelopment, want je ontwikkelt specifiek voor kleine schermen en dat maakt het echt een vak apart. De interactie die je met anderen hebt, vind ik leuk, want je kunt altijd direct aan anderen op je telefoon laten zien waar je mee bezig bent." Bij Triple, waar hij met 150 collega's een liefde voor nieuwe technologie deelt, gebeurt dat laatste regelmatig. Overigens wordt in het bedrijf, dat onder andere de helm van Max Verstappen heeft ontworpen, ook fanatiek gegamed aldus Zonneveld. "Een van onze directeuren neemt het regelmatig online tegen Max op in een potje FIFA. En ook daarin is Max erg goed, zo hebben we inmiddels ervaren!"
Evenementinformatie
- Datum: donderdag 14 februari 2019
- Locatie: DeFabrique, Utrecht
- Tijden: 09.00 tot 20.00 uur
- Partners: ABN Amro, Rabobank, Politie, Nedap, Adyen, IBM, ANWB, Inergy, Elect, Centric, TSS Group
- Early birds: uitverkocht
- Reguliere tickets: 275 euro
- 3-voor-2-tickets: 183,33 euro per ticket (550 euro voor 3 tickets)
- Studententicket: 75 euro
- Meer informatie: tweakers.net/developerssummit