Sony presenteert Alpha A7 II-camera met beeldstabilisatie in de body

Sony heeft in Japan de Alpha A7 II-camera aangekondigd. De fullframe-systeemcamera heeft optische beeldstabilisatie in de body die over vijf assen werkt. Video's kan de camera opnemen met de xavc s-codec. De camera komt vooralsnog alleen in Japan uit.

Sony claimt dat de A7 II de eerste fullframe-systeemcamera is die beeldstabilisatie in de body over vijf assen heeft. Dat betekent dat alle foto's gestabiliseerd kunnen worden, ongeacht welke lens gebruikt wordt. Verder belooft Sony dat de autofocus ten opzichte van het vorige model zo'n dertig procent sneller is. De behuizing van de A7 II heeft ten opzichte van de eerdere A7 een grotere grip en beschikt over een wieltje aan de voorzijde. De behuizing van magnesiumlegering meet 12,7x9,6x6cm en is 556 gram zwaar.

De sensor heeft een maximale resolutie van 6000x4000 pixels, schrijft DPReview. Video's opnemen kan met maximaal 1920x1080 pixels in avchd en xavc-s met 50Mbit/s. De camera, waar Alpha E-mount-lenzen op passen, heeft nfc aan boord om draadloos verbinding te leggen met andere apparaten en beschikt over een Bionz X-image processor die de beelden moet verwerken. De camera komt over twee weken uit in Japan, maar Sony heeft nog niets bekendgemaakt over een release elders.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

20-11-2014 • 08:59

70

Reacties (70)

70
66
43
4
0
11
Wijzig sortering
Een belangrijke toevoeging is dat bij E-mount lenzen met IS de in body IS ook functioneert. De lens IS corrigeert beweging in twee assen (pitch, jaw) terwijl de in body IS 3 assen corrigeert (roll, X, Y). Met A-mount lenzen word natuurlijk de volledige 5-assige in body IS gebruikt.

Tevens brengt Sony ook een nieuwe grip uit met betere ergonomie.
Dit stond gisteren op SonyAlpharumors, tesamen met de rumors van een model hierboven, de alpha A9. Lijkt op papier een heel erg moie camera, hoewel de veranderingen niet spectaculair zijn. Wat trouwens wel mooi is is dat als een lens wordt gedetecteerd met stabilisatie, dat de camera beide systemen tegelijk kan gebruiken...

Het grote nadeel van deze camera's blijft dat er maar weinig FE lenzen zijn. Als je niet met verloopjes wil gaan werken dan heb je maar weinig keus.
Het schitterende van de sony's is juist dat ze alle andere lenzen passen die de meeste dslr's niet lusten. Dit nieuws betekent gewoon dat je nu beeldstabilisatie krijgt op lensen van 10-20..40 jaar en ouder, met alle voordelen van dien :) . Dit betekent ook dat fabrikanten veel goedkopere lenzen kunnen maken, en er meer lenzen zullen uitkomen (afgezien van de enorme aantallen oud glas). Ik ben reuze benieuwd naar de resultaten (en of ze kleine FFD lenzen als de leica's met grootte beeldhoek ook onder de knie hebben)want FF met IBIS is toch wel een droom combinatie (voor mensen met veel oud glas). Het is op bijna -op de dag na- precies een jaar geleden dat ik als een van de eerste een sony a7 had in Nederland, komen ze met een IBIS variant, ik wist dat die zou komen maar dit is wel erg snel, mixed feelings dus.
offtopic:
Droomt even verder over sony a7II met konica 57mm f1.2 :9~
Om heel eerlijk te zijn kom ik maar bitter weinig fatsoenlijk en betaalbaar oud glas tegen, of je moet het al in huis hebben. Een beetje een non-argument.
Ik heb ook redelijk wat oude jampotjes voor mijn Nikon, maar toch overweeg ik de boel te laten voor wat het is en te gaan voor een kleinere oplossing die wat draagbaarder is.
Fatsoenlijk en betaalbaar oud glas
dat is dus geheel subjectief.
Je hebt genoeg canon FD L's met uitstekend (moderne) beeld kwaliteit of Zeiss, leica's R&M, Konica's, Porst, Zuiko's etc. Er zijn genoeg forums met deze informatie dus dat jij bitter weinig "fatsoenlijk en betaalbaar" oud glas tegen komt kan het ook aan jouw verwachtingen liggen.
Give peanuts, get monkeys.
Ik zeg ook niet dat oud glas niet te vinden is, alleen niet altijd betaalbaar t.o.v. nieuw spul. Er komen dan zaken bij kijken die het overwegen waard zijn zoals nieuwe coatings op nieuw glas en de betrouwbaarheid van de verkoper (veel dubieus spul op de fora, verkopers haken vaak af als je om het serie nummer van een lens vraagt)

Om de boel te relativeren... onlangs heb ik nog een top plaat geschoten met een oude voigtlander 200mm met adapter ring naar Nikon (destijds voor Fl 15,- gekocht) Ding wil je alleen niet in je rugzak hebben als je een lange alpentocht maakt.
Nee dat snap ik maar het gaat dus om de verwachting, de laatste jaren (mede door de komst van de nex en a7's ) zijn de prijzen wel gestegen. Maar sub 500€ heb je een lens die beter is dan de meeste nieuwe lenzen in die prijsklasse.
Ik noem een leica R 50mm, konica AR 57mm 1.2, Zeiss 50mm 1.4
Ik heb het niet over zooms want die waren vroeger beduidend slechter.
En qua beeldkwaliteit, sommige lenzen hebben meer vervorming andere zijn bijna identiek aan de huidige lenzen, het gaat erom dat deze lenzen niet bedoeld zijn als vervanger voor moderne lenzen, want de clean look van canon lenzen trekt mij gewoon niet. Leica's hebben gewon uitstekende beeldkwaliteit en look (daar betaal je dan ook voor) Oude canon's hebben ook de zelfde look als moderne canon's (oud is relatief ik heb het over canon L jaren 80/90).
Een lens hoeft van mij niet perfect te zijn maar kleuren en bokeh vind ik belangrijker. Hoe beter hij is op elk vlak hoe meer je betaald, voor weinig geld haal je lenzen die of goede bokeh hebben of scherp zijn of mooie kleuren en soms in mindere mate iets van de andere eigenschappen maar zelden allemaal.
Dus het vinden van diamanten tussen kolen is wel verdwenen maar je kan nog steeds heel leuk spul kopen. (Daarom is de E-mount zo leuk omdat daar lenzen op passen die niet passen op DSLR's daar is dus minder vraag naar en dus goedkoper)
jep, helemaal mee eens. De voigtlander gebruik ik dan ook zeer bewust voor plaatjes die ragscherp, maar wel zacht moeten zijn. De kleuren zijn bijna pastel te noemen, echt heel anders dan een moderne Nikon of Sigma inderdaad. Als het even kan probeer ik ook een prime te gebruiken.
Er is heel veel fatsoenlijk oud glas (Olympus OM, Canon FD, Leica M, Leica R (goedkoper), Konica, Minolta MC/MD, Zeiss, Voigtlander, etc, etc) maar de betaalbaarheid hangt natuurlijk af van hoe exotisch de lens is, en wat de vraag en aanbod is. Over het algemeen zijn de 28-35-50-135mm F1.8-3.5 primes heel goedkoop als er genoeg aanbod is. Los daarvan, je kunt ook je huidige Canon/Nikon/Pentax glas eraan hangen. (Hoewel ik nog niet weet hoe de IBIS daar mee omgaat, een adapter met chip is misschien noodzakelijk)
Je kan het natuurlijk ook gewoon leuk vinden om te gebruiken, alleen al omdát ze zo oud zijn, hoe ze eruit zien, hoe ze werken, en natuurlijk de handmatige focus wat voor vele juist een groot voordeel is, of gewoonweg de kick van het verzamelen. En de lenzen met het leukste 'karakter' zijn inderdaad niet altijd de 'beste', maar dat hoeft ook niet. En wat betreft betaalbaar, tja dat is relatief en daar moet je ook een beetje geluk mee (en ervaring voor) hebben. Helemaal mee eens dat moderne lenzen 9/10 keer of eigenlijk gewoon vrijwel altijd beter zijn, maar daarom hoef je ook niet exclusief te kiezen .. iedereen zal wel tenminste 1 native lens erbij willen hebben neem ik aan, ik wel wel iig. :)
Het grote nadeel van weinig FE lenzen 'blijft' niet. Het A7 systeem is net een jaar oud, en in die korte tijd vind ik een keuze uit 9 lenzen (incl 2 Zeiss Loxia) alles behalve weinig. En voor het eind van 2015 (of zelfs 2014 als ik het plaatje mag geloven) komen er daar nog eens >5 bij.
quote: Sony (sept 2014)
Short term goal: a total of more than 20 FE lenses

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 23 juli 2024 04:45]

Ik begrijp zulk soort camera's niet helemaal.
Een doorgewinterde fotograaf zou graag veel dingen zelf in de hand willen hebben, zoals bepaalde instellingen etc.
Aan de layout van deze camera te zien, zijn ISO, sluitertijd en diafragma niet zomaar makkelijk toegankelijk.
Echter is het dan wel weer een full-frame camera.
Ik kan die twee persoonlijk niet helemaal met elkaar rijmen.
(eigenlijk een van de weinige non reflex camera's die dat wel goed kan is volgens mij de Fuji X-T1)

edit:
Misschien niet geheel duidelijk, maar het gaat me er meer om dat deze instellingen direct zichtbaar zijn. Dus bovenop EN in de viewfinder.
Zoals elke (semi) professionele camera dat heeft.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 23 juli 2024 04:45]

Bij deze camera en alle andere A7 serie camera's zijn de diafragma, sluitertijd en ISO instellingen direct toegankelijk, en beter dan de meeste andere camera's.
Diafragma en sluitertijd kan je instellen met de wieltjes voor en achter, en ISO is direct toegankelijk via het draaiwieltje naast het display.
Je kan het ook niet begrijpen als je de camera niet kent, want je kan alles gewoon handmatig instellen met twee softwarematige draaiwielen (je kan dus kiezen wat welk wiel doet), PASM draaiwiel en exposure draaiwiel. Daarbij heb je nog een softwarematige D-pad met extra draaiwiel en drie extra software matige knoppen. Heb je verder nog iets toe te voegen?
En ja daarbij is hij FF en heeft hij nu IBIS.
Te zien aan de foto's heeft de a7II zelfs meer knoppen. (een extra naast de shutter knop of C1 bij de huidige a7)

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 04:45]

Waar het mij meer om gaat (wellicht niet geheel duidelijk) is dat deze instellingen niet direct zichtbaar zijn in een oogopslag.
Want ik dus net zeg is dat dit dus wel is, en kennelijk fotografeer je niet want net als met typen of autorijden: hoef je niet de hele tijd naar de versnellingspook te kijken om te weten welke versnelling hij staat. Na een dag gebruik te maken van een camera weet je denk ik wel waar de knoppen zitten toch..
De achterkant van een d800.
De achterkant van een a7.
Ik fotografeer al jaren.
Het gaat niet om hoe de knoppen staan, maar hoe de instellingen staan op dat moment.
Ik check regelmatig hoe mijn instellingen staan, zeker wanneer ik aan het hiken ben, omdat daar omstandigheden nogal snel veranderen.

Op een gegeven moment heb ik een bepaalde compositie in mijn hoofd en zorg er dan voor dat mijn instellingen al zo staan.
Het is dan buitengewoon irritant en omslachtig om steeds door je viewfinder of op je LCD te moeten kijken.
Daar verlies je soms kostbare tijd mee.
Om die reden hebben de meeste (semi) professionele camera's ook een LCDtje aan de bovenkant, die zit daar ook niet voor niks.
De knoppen op bv een X-T1 zijn daar equivalent aan (zoals je vroeger ook direct je instellingen kon zien op een analoge camera)

Overigens begrijp ik de negatieve reactie niet helemaal.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 23 juli 2024 04:45]

De negatieve reactie komt van het feit dat je een waarde oordeel plaatst zonder kennis. Dat vind ik meer dan storend.
Als je op M of A schiet zie je in een oogopslag welke stand alles staan aangezien je alle informatie in je viewfinder ziet staan en zelf gekozen hebt welke knoppen wat bedienen. In mijn geval gebruik ik MF lenzen en die hebben diafragma op de lens zitten dus dat is al helemaal handmatig en moet ik dus gewoon onthouden wat ik als laatste stand heb gebruikt (of kijken aangezien het duidelijk gemarkeerd staat op de lens. Als ik een compositie opmaak haal ik meestal me oog er niet vanaf want alle knoppen zitten binnen hand-(vinger)-bereik. Je hoeft dus niet te kijken naar de body om te weten welke stand alles staat, dat had je kunnen weten als je eerst had gekeken wat voor camera de a7 was (met digitale viewfinder).
Het wordt nu een beetje gesoebat over een detail :+ :)
Het was geen waardeoordeel, maar kritiek op een functie/optie die je bij veel (semi) professionele camera's wel ziet.
Naar mijn mening met een reden, aangezien er naast mij ook veel andere fotografen zijn die deze optie veel gebruiken.

Nogmaals het gaat er niet om dat deze instellingen helemaal niet te vinden/zien zijn, het gaat er om dat deze opties te zien zijn bovenop de body.

Ik vind het namelijk niet zo handig om continu met een camera voor mijn oog te lopen ;) :)
Waarom zou je boven op de body kijken als het in je viewfinder staat. De reden dat het boven op je body staat komt omdat ze prijstechnisch niet instaat waren om dat in de spiegel te doen. Dat je nu boven op je body kijkt heeft niets met (semi) professionele camera te maken maar met gewoonte. Nogmaals dit hoeft niet bij een digitale viewfinder, dus jij denkt dat het handiger is om steeds je oog uit de viewfinder te halen en boven op de body te kijken? OF zit je dan de heletijd te kijken naar je camera te kijken naar welke instelling je moet hebben? Sorry het slaat echt nergens op wat je zegt, dit komt gewoon omdat je de camera niet kent. Hier een review van de sony a7.

Je ziet iets wat je wilt schieten, kijkt door je viewfinder, past het zo nodig in een sec aan, klaar.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 23 juli 2024 04:45]

Nee, de informatie zowel bovenop EN in de viewfinder :)
Zoals bij een Nikon D800 bijvoorbeeld (en elk andere (semi) professionele camera)

Enkel bovenop zou idd buitengewoon onhandig zijn :+ 8)7
Dan klap je het scherm omhoog van de a7 dan kan je ook van boven kijken ipv recht naar achteren, zo goed? (het scherm met de instellingen staat ook gewoon aan).
Zeuren om te zeuren.
Zeuren om te zeuren? :+
Dat kan bij veel andere camera's ook, maar dat is zeker niet hetzelfde.
Dergelijke LCD's schakelen na een tijd uit (anders is je accu zo leeg), dus je moet ze steeds weer activeren.
Buiten dat is het niet praktisch om je scherm uit te schuiven, omdat je dan de camera niet meer tegen je gezicht aan kunt zetten (en moet je eerst weer je LCD terugklappen)

Ik weet niet welke camera je gebruikt, maar iedereen die ik spreek met een dergelijk LCDtje bovenop de camera wil eigenlijk niet meer zonder.
Ze zitten er ook niet voor niks op bij (semi) professionele camera's

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 23 juli 2024 04:45]

Je hebt dus nooit met deze camera geschoten, maar omdat jij gewend bent te kijken op je monolcd scherm is dat handiger?
Nogmaals: ga geen oordeel vellen over iets waar je niks van af weet.
Een doorgewinterde fotograaf zou graag veel dingen zelf in de hand willen hebben, zoals bepaalde instellingen etc.
Aan de layout van deze camera te zien, zijn ISO, sluitertijd en diafragma niet zomaar makkelijk toegankelijk.
Hier staat toch duidelijk iets over toegankelijkheid en in de hand hebben, nu heb ik en andere mensen al aangegeven dat je alles in de hand hebt en alle informatie beschikbaar is wanneer je het gaat gebruiken, tijdens schieten dus. Dat jij het handig vindt (of professioneel vindt lijken) dat het altijd zichtbaar is strookt niet met de realiteit in gebruik van deze camera. Leica's worden zeker niet door professionals gebruikt?
Ik heb dergelijke camera's zeker wel getest en ook weer links laten liggen om deze redenen.
Hoe je er dan bij komt dat ik er niks van weet is mij dan een raadsel.

Ook zie ik veel reviews waarbij anderen dezelfde mening delen.
Is het dan absolute waarheid? Nee, natuurlijk niet! (ok, wellicht had ik dat wat moeten nuanceren).
Uiteindelijk blijft het altijd allemaal persoonlijk natuurlijk.
Ik begrijp alleen niet waarom ze deze optie weglaten, omdat ik de indruk krijg dat veel professionele fotografen deze optie namelijk wel heel erg waarderen.

Dat staat uiteraard los of zoiets professioneel is of niet.
Er zijn mensen die zich professioneel bezig houden met wegwerpcameratjes.
De creativiteit zegt iets over de fotograaf, niet de apparatuur. :)
Ik kijk persoonlijk vrijwel nooit op het top-LCD van mijn 5D...
Het is dan buitengewoon irritant en omslachtig om steeds door je viewfinder of op je LCD te moeten kijken.
Daar verlies je soms kostbare tijd mee.
Om die reden hebben de meeste (semi) professionele camera's ook een LCDtje aan de bovenkant, die zit daar ook niet voor niks.
Het LCD kun je gewoon naar boven draaien dus je kunt de instellingen gewoon aflezen. Verder heb je op zich wel gelijk dat Sony geen ster is in ergonomie, maar dat is de prijs die je betaalt voor een compacte fullframe body.
Bij de systeemcamera's van Fuji heb je wel fysieke knoppen voor sluitertijd en belichtingscompensatie dus dat zou jou waarschijnlijk beter bevallen.
Dit is volledig hetzelfde als een DSLR. Dit weet ik dan ook uit eigen ervaring. Op de gemiddelde DSLR camera staat er ook niet op de dials waarvoor ze dienen en zijn deze software matig. Afhankelijk van welke PASM mode krijgen ze hun functie en die zijn op het scherm zichtbaar. Zo ook met deze cameras.

De control dials zijn gewoon 100% hetzelfde dus ik snap dan totaal niet wat je probleem met deze cameras is en een traditionele dslr. Enige echte verschil is de electronische viewfinder in plaats van optisch en een missende spiegel.
Anoniem: 181786 @B_FORCE20 november 2014 11:22
Elke semi professionele camera?

Die het niet hebben:
Sony A7s, A7r, Fuji X-T1, Panasonic GH4, Olympus E-M1 en ik zal er vast nog wel wat vergeten zijn. Het is dus echt gene vereiste voor een semi professionele camera. Enkele jaren geleden misschien, maar tijden veranderen.
Anoniem: 181786 @B_FORCE20 november 2014 11:32
Klopt, elke (semi) professionele dSLR heeft het. Maar de (semi) professioneel is al enige tijd niet meer per definitie gebonden aan de dSLR. Er zijn nu al enige tijd ook (semi) professionele MILC camera's op de markt die dat dus meestal niet hebben.
En diezelfde informatie staat heel groot op de achterkant van de camera's in kwestie. Je keert alleen je camera een paar graden meer naar voren. Scherm is wel fors beter leesbaar.
Scher, bij de Sony cameras staat werkelijk altijd aan bij default. Dan kan je ongeveer 500 shots eruit halen.

Op mijn oude Pentax K5 vond ik dat schermpje bovenaan niet zo geweldig zichtbaar bij zonlicht trouwens.
Anoniem: 181786 @B_FORCE20 november 2014 09:40
Ik zie voorop een scrolwieltje, achterop en rond de d-pad. Het lijkt mij dat deze qua functie gewoon instelbaar zijn en dat alles dus vrij makkelijk met de hand is in te stellen.

Er zijn vrij veel non-reflex camera's die wel goed zijn. Een paar Olympus E-M serie, Panasonic GH4 en GX7, Sony A6000, A7 serie, Fuji zelfs Samsung gooit hoge ogen met de NX1. Eigenlijk zijn de enige die het af laten weten met goede non-reflex camera's Pentax, Canon en Nikon.
Sorry, ik doelde meer op dat je die instellingen ook direct kunt zien.
Misschien is het de manier van fotograferen, maar ik vind persoonlijk erg fijn dat ik mijn instellingen in een oogopslag kan vinden.
Dat zie ik bij deze camera in elk geval niet.

Ook hebben veel van de jou genoemde modellen geen viewfinder.
Wanneer je snel te werk moet gaan, is enkel een beeld naar mijn ervaring toch minder handig/snel.

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 23 juli 2024 04:45]

Al de genoemde camera's hebben een EVF ..

Verder zeker mee eens, al die onnodig onzichtbare variabelen aan de wieltjes vind ik echt zonde, los van een enkel settings wieltje bij de duim natuurlijk. Iedereen werkt anders, maar imho is een vast en zichtbare plek voor diafragma, sluitertijd en iso de enige manier om de camera ècht volledig onder controle te hebben zelfs voordat hij aan staat en whatever 'mode' je in zit (want die zijn er dan niet!). Om dan een X-T1 te moeten kopen is zeker geen straf, maar jammer inderdaad dat FF geen optie is, al is het alleen maar om vintage glas in zijn volledigheid te kunnen gebruiken zonder duur correctie-glas. :)

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 23 juli 2024 04:45]

Op vrijwel elke semi pro/gevorderde amateur camera wordt er directe feedback gegeven wanneer je iets wijzigt. De meesten hebben dan ook 2 of zelfs 3 dials.
Het is niet voor niets dat vrijwel alle high-end DSLRs deze 2-draaiwiel besturing hebben. Je kunt namelijk met 1 hand heel snel 2 instellingen veranderen. Icm een lcd aan de bovenkant van de camera zie je al die instellingen in 1 oogopslag, en kun je ze supersnel veranderen. Dat ontbreekt nog op de A7 camera's, wellicht dat de komende A9 dit wel krijgt.
Met een EVF heb je dat lcd schermpje op de top plaat niet meer nodig.
Tuurlijk wel, DSLR's hebben die info ook in de OVF hoor, maar het is altijd fijner om de instellingen direct te kunnen zien vóór je de foto gaat maken, in plaats van tijdens. Zelfde verhaal als met de vaste sluitertijd, diafragma en iso wieltjes wat vele (zoals ik) onmisbaar vinden, maar dan zou je zo'n LCD dus ook niet meer nodig hebben. ;)

[Reactie gewijzigd door jesper86 op 23 juli 2024 04:45]

Interessant, maar.....

Er zijn momenteel toch wel heel veel klachten over de Minolta en ook latere Sony kamera's met dit systeem. Na verloop van tijd komen er toch wel veel storingen zoals naar beneden gezakte sensors en kleuren die uitvallen op de sensor. We hebben inmiddels een defecte Minolta liggen (geen groen en blauw meer) en een Sony A35 (sensor gezakt) en voor beiden horen we dat de reparatie duur is en ook nog veel voorkomt. De A35 ging natuurlijk kapot in een vakantie...

Sony is heel goed bezig met innovatieve kamera's, maar onze ervaring is dat op de lange duur de kwaliteit en levensduur toch niet op orde is. Mijn 40D is bijna net zo oud als de Minolta en werkt nog perfect. Min vrouw is dan toch maar naar een 700D overgestapt, liever een betrouwbare kamera dan die laatste 10% extra uit de sensor.
Heb dit werkelijk waar nog nooit meegemaakt met de nu 5 jaar dat ik Sony cameras gebruik.

Naast dat bijna elke fabriekant wel problemen met zijn cameras heeft meegemaakt.
Te kleine sample rate om betrouwbaarheid te vergelijken. Ik heb 2 oude Minolta's en een oude A500 die als nieuw werken (elk meer dan 100k foto's). Zegt ook niet zoveel over het geheel.

Overigens is de gebruikte IBIS hier waarschijnlijk anders dan bij modellen met de A vatting. Ik vermoed nu vergelijkbaar met het Olympus systeem: sensor zwevend in een magnetische vloeistof, hetgeen veel compacter is en vrijwel geen wrijving (=hitte en slijtage) oplevert, in tegenstelling tot het mechanische systeem zoals te vinden in camera's met A vatting. Het mechanische geheel van het oude systeem zou niet passen in een body in de stijl van de A7 en om eerder aangehaalde redenen niet geschikt zijn voor video (werkt nu wel met video en als bonus ook voor de elektronische zoeker tijdens live view).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 04:45]

Anoniem: 181786 20 november 2014 09:08
Erg fijn voor Sony users dat de Olympus 5-axis IBIS eindelijk naar een Sony camera komt.
Spijtig dat Sony er niet voor gekozen heeft om IBIS vanaf het begin onderdeel te laten zijn van de E-mount (net zoals bij hun oudere A-mount). Als Sony IBIS doorzet zullen er vast geen gestabiliseerde objectieven ontwikkeld worden wat weer vervelend is voor Sony gebruikers met een body zonder IBIS.
laat maar

[Reactie gewijzigd door Aham brahmasmi op 23 juli 2024 04:45]

Ik snap wel waarom Sony bij de E-mount voor stabilisatie in de lens heeft gekozen:
- de concurrentie (Nikon, Canon) heeft geen stabilisatie in de body, dus onafhankelijke lensproducenten maken al lenzen met stabilisatie;
- in een E-mount body is minder ruimte dan in een A-mount body, dus als je een paar mm kunt besparen door stabilisatie in de body weg te laten, dan doe je dat.

De A7-II is een premium camera, daar past blijkbaar stabilisatie in de body bij.
Deze stabilo kan samenwerken met de stabilo in de lens voor een nog beter resultaat. Zeggen hunnie tenminste.

Op zich is stabilo in de camera (vind ik) het fijnste. Het systeem dat oa Canon hanteert is in principe beter omdat het getuned is op de lens, maar daar tegenover heb je met in-body-stabilo op elke lens het voordeel. En ik heb het op een Minolta gehad en ik vond het ideaal.

Ik zat eigenlijk met smart te wachten op een verbeterde versie van die A7 en ik ga nu toch echt mijn DSLR verkopen en de Sony aanschaffen. Ik realiseer me dat ik een beetje op de AF ga inboeten, maar daar moet ik dan maar mee leren leven. Ik doet toch geen autosport meer, dus dat komt wel goed. En dan nog zijn daar wel work-arounds voor te verzinnen.

Wie nog een mooie 5D Mk1 zoekt weet me te vinden. Mooie verzameling lenzen erbij :)
Hmm interessant. Hopelijk is de autofocus bij weinig licht ook verbeterd. Das toch wel 1 van de grootste showstoppers van de huidige A7.

Als dat ook OK is, is het een prima FF camera voor een prijs waar je geen "normale" FF voor koopt. Daarnaast zitten er features op (zoals volledige remote bediening met je telefoon en foto's direct overzetten naar je telefoon) die je bij DSLRs moet missen en best handig zijn.

Ik ga deze camera zeker volgen. Interessant spul.
De A7 II staat nu ook op camerasize waar je mooi de verschillen in formaat kan zien naast elk andere camera. Zo is ook te zien dat hij geen 'extra' wieltje heeft op de grip maar gewoon verplaatst is.

http://camerasize.com/compact/#579.394,548.394,ha,t
De A7 II wordt een dijk van een camera - over de vormgeving kan je zeker redetwisten, als eerste in de systeemcamera's met stabilisatie (komt van Olympus waar Sony een belangrijk minderheidsaandeel in heeft).
Het goeie is dat lenzen zonder ingebouwde stabilisatie nu ook anti-shake krijgen - we zullen zien wat 't geeft in 't echte leven.
Het is jammer dat we hierboven lezen dat er een reactie is met 2 uitvallen, zelf heb ik dat genoegen (?) nog niet mogen smaken. Ik heb een oude minolta 5D werkt nog altijd, m'n A700 werkt nog altijd, m'n a55, a58, werkt nog altijd, m'n A9020 werkt prima - m'n Nex C3 werkt nog altijd.
Ik ben wel voorzichtig met m'n materiaal. Ik kan me voorstellen dat de stabilisatie de camera kwetsbaarder maakt - nu is een systeemcamera natuurlijk welk bevoordeeld doordat er verder toch t.o.v. dslr's minder mechaniek in hoeft. Sluiter en stabilisatie en dat is't dan ook.
Door de afwezigheid van de doorlatende spiegel zit je terug op 't niveau van een DSLR qua sensor-kwaliteit - dat is zinvol. We gaan zien wat de impact is op de AF - die van de A7 was al beter dan van de A7R - als die deze van de A77 II evenaart, zijn we tevreden.
Zelf zou ik toch liever hebben dat Sony z'n aandacht wat evenwichtiger spreidt tussen de A-mount lijnen en de e-mount. Bepaalde lenzen mogen toch 's wat opgefrist worden, en de prijs mag ook zeker wat naar beneden. Sony is niet de prijsbreker qua glas die Minolta was - goeie kwaliteit voor een haalbare prijs was dat vroeger - nu is Sony zelfs regelmatig duurder dan Canon/Nikon.
Ik heb als videocamera een Sony HDR-PJ790 met optische beeldstabilisatie.
Hebben ze hier nou datzelfde systeem in verwerkt (dat overigens voortreffelijk werkt) of is het hier toch op een andere manier gerealiseerd?
Ik ben benieuwd naar testresultaten, DPreview maar eens in de gaten gaan houden..
Misschien interessant om te vermelden dat de stabilisatie ook werkt voor:
  • video
  • het beeld in de zoeker (EVF)
  • manuele focus lenzen (of ander niet native E mount glas), zelfs zonder chip voor elektronische connectie. Je kunt namelijk zelf de brandpuntsafstand instellen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.