Frontier schrapt offlinemodus van Elite: Dangerous

Het via crowdfunding gefinancierde spel Elite: Dangerous krijgt geen onafhankelijke offlinemodus. Ontwikkelaar Frontier Developments is van mening dat de modus onacceptabel gelimiteerd en te statisch zou worden ten opzichte van de onlinemodus.

Doel van de ontwikkelaar van Elite: Dangerous is om alle spelers in hetzelfde universum te laten spelen en handelingen van spelers hebben dan ook invloed op de ontwikkeling van dat universum. Om een dergelijke wereld te creëren, is het volgens Frontier Developments belangrijk dat de ontdekkingen van de gamer overeenkomen met de bevindingen van andere spelers. De ontwikkelaar meldt dat het daarom noodzakelijk is dat de speler af en toe verbinding maakt met de server van Elite: Dangerous.

Op het forum van de ontwikkelaar wordt nog een vervolg aan het besluit gegeven. Het gehele systeem van Elite: Dangerous zou op de onlineservers steunen en daarnaast zou de omvang van de data niet kunnen worden vertaald in een acceptabele offlinevariant van het spel.

Frontier Developments kondigde eerder nog aan dat Elite: Dangerous een offlinemodus zou ondersteunen. Daar werd wel direct de kanttekening bij geplaatst dat de speler geen gebruik van bepaalde functionaliteit zou kunnen maken.

Elite: Dangerous is het vervolg op Elite, dat in 1984 is uitgegeven. Het spel verschijnt op 16 december voor Windows; de release voor OS X-systemen moet enkele maanden later volgen.

Door Kay Korevaar

Stagiair

17-11-2014 • 14:14

48 Linkedin

Reacties (48)

48
47
22
4
0
21
Wijzig sortering
Het enige dat ik Frontier aanreken is dat deze aankondiging rijkelijk laat is en bovendien een beetje verstopt staat in hun laatste nieuwsbrief. Op hun forums hebben de ontwikkelaars afgelopen weeekend toegegeven dat ze de off-line modus inderdaad hebben opgegeven. Juist vanwege deze manier van communicatie denk ik dat het min of meer een ad-hoc besluit is geweest. Frontier zal waarschijnlijk afgelopen vrijdag beseft hebben dat ze er niet langer onderuit konden.

Persoonlijk zit ik niet zo met dit besluit—ik heb een goede internetverbinding—maar ik kan me voorstellen dat mensen die dit spel als pre-order hebben aangeschaft op basis van de off-line modus zich genaaid voelen. Je zal maar in de rimboe wonen en twee jaar hebben uitgekeken naar dit spel...

Aan de andere kant heb ik het gevoel dat er een hoop lui aan 't rellen zijn geslagen die eigenlijk niet goed weten waar dit over gaat. Ik lees overal berichten van spelers die geen andere spelers in hun spel willen zien en daarom hun geld terug willen hebben. Er is echter nog steeds de on-line solo modus, en die werkt prima. De enige vereiste is dat je een internetverbinding hebt.
"Dat mensen die dit spel als pre-order hebben aangeschaft op basis van de off-line modus zich genaaid voelen"Was 250 euro voor de alpha ?
Bij star citizen het zelfde liedje ze noemen dat de scope van game die veranderd!
Maar ik had veel vertrouwen in ED tot op vandaag.
Eigenlijk is het de nieuwe DRM die server verbinding..

[Reactie gewijzigd door Exitz op 17 november 2014 23:18]

De hogere Kickstarter-niveau's (alpha, beta, enz.) waren inderdaad erg duur, waarschijnlijk omdat de meeste fans van het eerste uur allemaal dertigers of veertigers zijn met besteedbaar inkomen. Veel spelers hadden het geld er voor over, en het heeft Frontier duidelijk geen windeieren gelegd.

Overigens denk ik dat het schrappen van de off-line modus vooral zo'n bittere pil is omdat we tot op heden zo weinig hebben gezien van die "levende melkweg" waar Frontier het elke keer over heeft. Ik mag hopen dat dit het opgeven van de off-line modus waard is geweest...

Maar laat je niet zo snel ontmoedigen. Frontier haalt zich een hoop ellende op de hals met deze aankondiging, en ik ben ervan overtuigd dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan. De communicatie is uitermate vervelend gegaan, maar d'r zit daar geloof ik ook maar één community manager die de PR doet.
Ik heb de alpha gekocht voor 250-300, nooit gespeeld alleen omdat ik de besturing ruk vind met keyboard en muis.
Weet niet of ze daar iets aan veranderd hebben maar de offline modus was totaal geen reden om alpha te kopen
60$ voor een work in progress vind ik wel erg pittig. Snap ook niet waarom een offline niet zou kunnen werken als dat bij voorgaande delen wel kon. Voor de echte diehards is er ook nog oolite. Open source variant van elite.
Ik heb de beta versie gekocht, gewoon omdat ik plezier beleefd heb aan het orgineel. Ondanks een aantal bugs in die beta (alhoewel ik nog geen tijd gehad heb om de laatste versie te spelen), is het al goed speelbaar.

Je kon het spel tot nu toe enkel online kopen en downloaden. Ik vermoed dus dat er niemand is die echt benadeeld wordt door deze beslissing. Er stond dus wel een 'solo' optie in de vorige beta. Offline had ik misschien wel leuk gevonden voor het trading gedeelte, zodat je enkel tegen AI moet vechten.

Je hebt wel een aantal voordelen door die beta te kopen. Je krijgt een tweede schip in een ander gedeelte van het heelal zodat het daar hopelijk iets rustiger is bij de release. De verzekering van je schip is permanent goedkoper en je hoeft geen rep op te bouwen bij de factie Sol, waardoor je eerder dat gedeelte kan verkennen.

Niemand verplicht je echter de beta te nemen. Ik voelde me wel verplicht een flight stick aan te schaffen want met toetsenbord en muis speelt het niet zo leuk.
Overigens krijgen Alpha en Beta backers naast de Eagle toegang tot nog een gratis schip bij release. In de laatste nieuwsbrief staat dat bij release van E:D er uit 5 nieuwe schepen gekozen mag worden. Ben erg benieuwd :).
De solo mode verdwijnt niet, dat is de online single player mode en die blijft gewoon in het spel zitten. Alleen de offline single player spel is geschrapt.
Aangaande die flight stick: welke kan je aanraden / heb jij gekocht?
Aangaande die flight stick: welke kan je aanraden / heb jij gekocht?
Ik heb wat reviews gelezen en je kan daar veel geld aan uitgeven. Voorlopig heb ik het gehouden op http://tweakers.net/price...art-pc-playstation-3.html Thrustmaster T-Flight Hotas X Zwart, PC, PlayStation 3, gewoon omdat het ding eigenlijk bijna niks kost. Hij doet het vrij goed moet ik zeggen.

Minpuntjes:
- Heeft soms de neiging om te kantelen, maar je kan hem eventueel vastmaken als je een eigen setup wil maken.
- Het aantal knoppen is beperkt. Je hebt dus zeker het toetsenbord nog nodig.

Positief:
- Je kan de throttle controller losmaken (maar de kabel die de twee verbindt mocht iets langer).
- Prijs: degelijk spul voor die prijs
Snap ook niet waarom een offline niet zou kunnen werken als dat bij voorgaande delen wel kon.
Het meest recente vorige deel is bijna 20 jaar oud. Volgens mij had dat niet eens multiplayer. De melkwegstelselsimulatie is bij deze versie zoveel geavanceerder geworden dat het niet zomaar als singleplayer verpakt kan worden.

Daarnaast snap ik eigenlijk niet zo goed waarom iemand nou E:D als singleplayer zou willen spelen. Er zit geen verhaal in en de meeste PvE gameplay heb je vrij snel gezien. Het is de speler interactie die het interessant en onvoorspelbaar houdt.

60 Dollar is inderdaad wat prijzig voor het voorrecht om Frontier's product te helpen testen, maar in ieder geval in combinatie met een Oculus Rift en een HOTAS setup wel het geld waard :)

[Reactie gewijzigd door -GSF-JohnDoe op 17 november 2014 15:36]

Omdat de algehele serie hier voor singleplayer is geweest.
En niet elke elite fan is een online junky.
Het is dat blijkbaar David braben dat liefer toen al had gedaan maar niet mogelijk was.

Ik heb die hele Elite geode gemist toen. Dus ben geen fan. Maar wel fan van het genre.
Maar een solo gamer en total niet een MMO.

Al speel ik de laaste Jaren wel CoD en bF online grijs.

Maar ja er is zo weinig keuze kwa big titels in dit genre.
Internet vereist =/= multiplayer en al helemaal niet MMO. Elite: Dangerous heeft gewoon een solo mode, alleen heb je daar wel een verbinding met een server voor nodig. Fan van het genre en je wilt solo mode? Dan is E: D wellicht echt wel jouw ding.
Het is bijna klaar en je krijgt het spel als het gereleast is. Maw je betaalt precies voor wat je zult krijgen.

Ik denk dat de die hards meer met ED hebben dan met OOlite.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 17 november 2014 14:24]

Tijden veranderen, dus ook de eisen van een spel. De tijd dat je een complex spel op een floppie kwijt kunt is helaas (geloof ik) vervlogen. Vond ik nou juist zo'n fijne eigenschap van Elite :+
Je kunt ook nu een versie van 40€ aanschaffen. Dan kun je de Beta niet spelen (maar dat duurt toch niet lang meer) maar wanneer het spel uitkomt op 16 december wel. Wanneer het spel uitkomt zal de prijs wat omhoog gaan. Dus mocht je van plan zijn het spel aan te schaffen dan zou ik dat voor 16 december doen. Dat scheelt je toch weer wat €€€.
Voorgaande delen hadden geen levende economie, geen events waarbij de daden van spelers invloed hadden op wat er daarna gebeurde, geen exploration system waarbij het "bekende" heelal steeds groter en bevolkter werd door player actions, etcetera. E: D is nauwelijks nog met de vorige delen te vergelijken. Zelfs als je solo speelt wordt je hele spelomgeving beïnvloed door wat andere spelers doen, zelfs al zie je die spelers nooit.
Het spel is wel supergaaf op de Oculus Rift 2 als je ook de juiste joysticks en dergelijke tot je beschikking hebt. Ik heb het op zo'n setup gespeeld (dogfight in de ruimte) tijdens een Oculus Meetup hier in Nederland.

Voorbeeldje hier: https://www.youtube.com/watch?v=M-zDi0KAsoU
Jij snapt niet dat offline wel kon op een Commodore 64 maar niet op een MMO? Goh.
Hij is nu juist lekker goedkoop! Voor de eerste gesloten alpha diende men 200 pond neer te leggen! elke daarop volgende versie werd hij steeds goedkoper. 100 pond voor de beta en nu 50 pond voor de laatste beta.
Als het chatten net zo makkelijk ging als in freelancer, zou er meer interactie tussen de spelers zijn. Nu vind ik het maar een gedoe op een schermpje wat soms lastig te lezen is.
En hoelang zullen de servers blijven bestaan zodat we kunnen spelen?
Vergelijk het niet met een EA, dit is een game welke uit de koker komt van een echte die-hard en old school developer met hart voor het product. Verwacht dat je dit spel vele jaren kunt spelen, langer dan dat het je interesse vast kan houden.
Freelancer is nu dik 12 jaar oud ? de officiele servers bestaan allang niet meer. als we nu in elite servers kunnen kiezen zie ik geen problemen in de toekomst.
Anoniem: 14038
@nnndoh17 november 2014 15:46
Denk dat ze deze beslissing ook gemaakt hebben om te zorgen dat de mensen het spel moeten aanschaffen om te kunnen spelen door online te moeten zijn. En inderdaad als de servers offline gaan om wat voor reden dan ook dan heb je pech.

Misschien dat mensen de servers reverse gaan engineeren en een lokale server kan gaan draaien en alsnog in je uppie spelen in een versimpeld universum.
Als er geen online interactie in het spel zou zitten vind ik het spel persoonlijk ook niet meer leuk denk ik, dus ik kan me wel vinden in deze beslissing.
Er is sowieso weinig interactie met andere spelers, net als in het orgineel gaat het om handelen en ontdekken. Daarnaast blijft er een solo-play optie aanwezig in het spel, juist omdat veel mensen graag alleen spelen. De controversie ontstaat nu juist omdat zelf voor die solo-modus een internet-verbinding nodig is, terwijl dat voor het orgineel niet nodig was.
Als je bij start blijft hangen als je gaat exploren in deep space dan wordt het met die niche gamers in 400bil sterren al snel een solo experience. Iemand tegen komen is rariteit. Vooral als je steed verder gaat.

Dus deze Solo gamer vind het niet een al te grote problem. sowieso is het meer gericht op.
Cooperative onlineplay en minder de nadruk op PvP
Hmm erg jammer want ik ben niet zo van de multiplayer, vind juist lekker een verhaal doorspelen zonder last te hebben van medespelers, of nog erger verplicht samen iets moeten doen, veel leuker.
Ik wacht dan wel op star citizen, al weet ik dat ook daar MP een groot deel van uit zal maken.

Hé microsoft, maak eens freelancer 2, en snel aub.
Er blijft een solo play optie, alleen daarvoor moet je ook een verbinding hebben met de server. Je hebt dan helemaal geen "last" van andere spelers!

Met andere woorden, deze beslissing heeft NIKS met single player / multi player te maken!

[Reactie gewijzigd door SnoeiKoei op 17 november 2014 15:16]

Nouja ze geven aan dat handelingen van andere spelers invloed zal hebben op het universum waar jij ook in zit. Opzich valt het dus mee, had het ietwat verkeerd begrepen.
Zal het in de gaten gaan houden wat dat mag betekenen
Dat heeft te maken met de trading markets. De aankoop en verkoop prijzen van goederen worden gebaseerd op echt vraag en aanbod. Op een gegeven moment had iemand op de forum's geschreven dat het vervoeren van vis een goede manier was om snel geld te verdienen en al snel zakte de verkoop waarde van vis omdat Chango Dock ineens een overvloed had.. En die marktprijzen komen dus ook terug bij de SOLO variant. Je speelt dan dus alleen tegen de computer, maar de informatie komt van online servers..

Daarnaast is men nog steeds bezig om het universe uit te bereiden. Dit zal altijd een ongoing activiteit blijven. Bij andere development studio's zouden deze uitbereidingen dan komen in de vorm van DLC's.

Wel zouden de update servers wel een boost mogen krijgen, want downloaden gaat erg langzaam en eigenlijk de gehele launcher is vrij langzaam omdat deze eigenlijk geen feedback geeft waarmee deze bezig is. Maar ED heeft wel elke week een update en ik vind het een erg fijne game.

In de Online Modus kom je tenminste nog eens iemand tegen in Chango Dock en zie je ook af en toe iemand te pletter staan. Wel moet je af en toe opletten voor piraten.. Ik hoop dat alleen dat als men naar de final release gaat, ik dit keer wel mijn schip mag houden, want ik heb na heel erg veel uren eigenlijk een Lakon Type-9 zodat ik lekker veel kan vervoeren. Inmiddels zit ik alweer net iets boven de 5 miljoen cr(edits). Het heeft me zeker een maand gekost om aan mijn eerste 10.000 credits te komen..

Zodra ik 10 miljoen credits heb wil ik een Type-6 aanschaffen om te kijken hoe ver je kunt komen met meerdere schepen en ook moet ik nog steeds naar mining gaan kijken welke sinds een kleine maand (beta 3) mogelijk is..
"Ik hoop dat alleen dat als men naar de final release gaat, ik dit keer wel mijn schip mag houden, want ik heb na heel erg veel uren eigenlijk een Lakon Type-9 zodat ik lekker veel kan vervoeren."

Helaas, alle stats worden weer gewist als we over gaan naar de gamma-fase, maar dat is dan wel de laatste keer (bugs uitgezonderd). Althans, dat is wat Frontier momenteel claimt.
*snif snif* Smells like SimCity 5.
Freelancer 2? Microsoft was de publisher maar Chris Roberts de maker. Star citizen is de nieuwe freelancer, privateer, wingcommander all in one. Check eens Robertsspaceindustries.com

Microsoft gaat echt geen freelancer 2 maken want het brein achter de hele franchise is voor zich zelf begonnen en heeft over de 60 miljoen dollar opgehaald om zijn droom spel te maken. Dat had freelancer ook moeten zijn maar microsoft heeft het spel gepushed.
Frontier is bijzonder uitgebreid ingegaan op de redenen en overwegingen om de offline modus te schrappen:

https://forums.frontier.co.uk/showthread.php?t=59481
Ik vermoed dat de oorspronkelijk elite op de C64 het spel is waar ik de meeste tijd aan heb verspijkerd en daar was het spel maximaal 174kB (maar vermoede veel kleiner, 82kB volgens deze link).

Maar de url met uitleg klinkt mij als de excuses van de recentste sim city. Voor sim city zou ik het niet overhebben om continue online te zijn, voor Elite echter wellicht wel...
In wat voor zin moet je het "overhebben" ? Je hoeft niet in te bellen toch ? ;)
Always Online is altijd een afhankelijkheid die je met offline mogelijkheden niet hebt.

Dus je moet er wel degelijk wat voor over hebben, want de game kost geld. Geen server = geen game, maar wel 60 pleuro armer.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 17 november 2014 17:29]

De oorspronkelijke elite is voor de BBC B/ acorn electron. Maar het spel op de verschillende platformen is ruweg hetzelfde.

Dat schepen via polygonen getekend werden ipv als side-scroller was heel geavanceerd in die tijd.
Op zich een begrijpelijke beslissing en voor de meeste mensen geen nadeel.
Ik vraag mij echter wel af wat er over enkele jaren zal gebeuren als het voor Frontier niet meer rendabel moest zijn om de servers online te houden...
Ik meen dat Frontier hun servercapaciteit bij Amazon inhuurt. Ik kan me niet voorstellen dat dat nou zo verschrikkelijk duur is, en als het aantal spelers terugloopt valt die oplossing bovendien makkelijk terug te schalen. Eén van de redenen dat de ontwikkelaars nou juist voor peer-to-peer networking hebben gekozen is het feit dat Frontier een relatief klein bedrijf is dat niet de middelen heeft om een dure server-client infrastructuur te onderhouden.

Tenzij het spel totaal flopt, zal Frontier heus wel het budget hebben om die servers de komende jaren on-line te houden. En dan hebben we het niet eens gehad over de betaalde uitbreidingen die gepland staan.
Het hangt uiteindelijk af hoe sucsesvol deze non_rpg MMO zal zijn. Gaat het goed dan krijg decennia lang feature updates. En ietje grotere kans spelers tegen te komen als je de frontier op zoekt.
Het heelal is zo goed als oneindig groot. Je kan dus gewoon tabee zeggen en weg vliegen en nooit meer omkeren en wellicht nooit een andere speler tegen komen.
Niet oneindig maar iig erg extreme groot voor sand box.
Ik kan me herinneren dat de makers van ED op de E3 min of meer hebben laten doorschemeren dat deze titel alsnog op de PS4 / Xbone uit zou komen. Is daar al meer over bekend?
Ze zijn er open voor maar het is een MMO en hebben dus ook te maken met Sony en MS en elk hun online diensten en gerelateerde eisen. Ik denk dat er nog geen concrete beslissingen zijn genomen. Ze focusen zich op de maintarget en gelijke platformen eerst.

Het hangt ook af van de sucses van de PC versie.
Offline - online =/= Singleplayer- multiplayer

Je kan het hele spel solo spelen zonder ook maar een andere persoon tegen te komen.

Je moet wel verbinding hebben met de server omdat dit nou eenmaal een gesimuleerd universum is dat loopt op player interaction.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee