Amerikaans bedrijf wil werkende hoverboards verkopen

Het Amerikaanse bedrijf Hendo heeft een werkende hoverboard gedemonstreerd. Het bedrijf is daarnaast een inzameling begonnen om tien zwevende skateboards te maken, die voor tienduizend dollar gekocht kunnen worden. De Hendo Hoverboard werkt met elektromagneten.

De Hendo Hoverboard bevat vier schijfvormige Hover Engines die een magnetisch veld creëren dat voldoende is om het bord een paar centimeter boven een oppervlak te laten zweven. Vereist is dat de Hendo op niet-magnetische metalen gezet wordt; bij de demonstraties gebruikte Hendo bijvoorbeeld platen van koper.

Hendo Hoaverboard

Wie het project steunt met 349 dollar, omgerekend 272 euro, of meer, krijgt de Whitebox: een Hover Engine om mee te experimenteren. De levering hiervan zou in juli 2015 moeten beginnen. Wie een volledig Hendo Hoverboard wil, moet het project met 10.000 dollar of meer ondersteunen, omgerekend 7800 euro. In oktober moet de levering van het zwevende skateboard starten.

Hendo is in 2012 opgericht door een Amerikaans stel waarvan de man een architect is die de technologie op termijn wil inzetten om hele gebouwen te laten zweven. Bij demonstraties aan Amerikaanse media als The New York Times, Engadget en Re/code, blijkt dat het Hendo Hoverboard nog niet zo vlekkeloos werkt als Marty McFly's board in Back to the Future II.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-10-2014 • 07:58

135

Reacties (135)

135
130
73
5
0
39
Wijzig sortering
Als 80's Kind: tranen in mijn ogen!

Langzaam aan komen we er wel.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 23 juli 2024 03:56]

2015 is niet zo toevallig gekozen het is dan precies 30 jaar geleden is dat de eerste Back to the Future film uit kwam. En in deel 2 gaat Marty McFly naar het jaar 2015.
2015 is niet zo toevallig gekozen het is dan precies 30 jaar geleden is dat de eerste Back to the Future film uit kwam. En in deel 2 gaat Marty McFly naar het jaar 2015.
De leverdatum in oktober ook niet.

In BTTF Part II komt Marty namelijk op 21 oktober 2015 (precies een jaar na vandaag :+) aan met de DeLorean.
Wel heel toevallig hadden ze het ook over in laatste Big Bang Theory
BACK TO THA FUUTJAAAAAAAA!!!!!!! _/-\o_
Ja inderdaad, en nog precies op tijd ook :)
Anoniem: 399807 @nexhil22 oktober 2014 09:17
Sorry, waar komen we uit?
Alleen puur koper is niet magnetisch; er zijn desondanks gewoon video's en tutorials te vinden waarin koper-legeringen (zelfs in zeer zwakke samenstelling) gewoon met neodymium magneten een grappig "remming" veroorzaken ten gevolge van eddy currents.

De praktische toepassing van dit hoverboard is leuk maar zodra de eigen magneten maar sterk genoeg worden, kan je altijd blijven zweven omdat ook de aarde een magnetisch veld heeft alhoewel het nagenoeg onmogelijk is om zulke sterke magneten in een hoveboard te monteren.
Alleen puur koper is niet magnetisch; er zijn desondanks gewoon video's en tutorials te vinden waarin koper-legeringen (zelfs in zeer zwakke samenstelling) gewoon met neodymium magneten een grappig "remming" veroorzaken ten gevolge van eddy currents.
Het zijn juist deze wervelstromen (eddy currents) waarvan het board gebruik maakt om in de lucht te blijven. Kwestie van een aantal spoelen onder het board en het magnetisch veld precies goed timen, zodat het veld van je wervelstromen en het veld wat je met de spoelen maakt elkaar afstoten.

In Maglev-treinen wordt het al langer toegepast, het idee is vergelijkbaar met Inductrack-spoor.

Met ferrometaal gaat dit niet werken omdat dat te veel 'remanent' magnetisme vast houdt wat uiteindelijk je board naar de grond trekt. Iets als koolstofvezel is dan weer wel een erg geschikte ondergrond.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 23 juli 2024 03:56]

Ja, dit is namelijk exact de reden waarom het werkt. Het werkt op eddy currents! Daarom kun je ook géén ferromagnetische metalen gebruiken, want die worden door een unidirectioneel magneetveld aangetrokken ipv dat er eddy currents in verschijnen.

Het probleem met een hoverboard op deze techniek is dus ook exact de reden dat het überhaupt werkt: je hebt extreem sterke elektromagneten nodig (en een vrij heftige control loop daaroverheen) om een mens van de grond te tillen. Dat betekent veel energiegebruik, dus waarschijnlijk maar een hele korte gebruiksduur op de ingebouwde batterij.
Leuk dat zoiets kan, maar te duur voor 'mainstream' gebruik, niet bruikbaar op metale oppervlakten is ook nogal een probleem op de openbare weg. En gebouwen laten zweven, dat zou wel echt een geweldige ontwikkeling zijn in landen met aardbevingen!
Dat van die aardbevingen biedt opties, mits de hoverboard onder het gebouw ingesteld kan worden om geen constante afstand tot de aarde te houden. Want dan trilt het gebouw net zo hard mee.....

Maar goed, daar zullen ze wel over nagedacht hebben. Het is natuurlijk helemaal mooi als je hoverboard op hoverboard kunt laten zweven. Dan kun je steeds hoger.
Natuurlijk trilt het niet net zo hard mee... op zijn minst zullen de trillingen gedempt worden waardoor je er een flink stuk minder van merkt, er is geen harde koppeling dus komen de schokken niet direct door. Denk aan een autovering, zo zou het ongeveer werken.
Het dempen van die trillingen is minder dan je zou denken; als je een gebouw wilt laten zweven heb je al snel te maken met een nogal sterke band tussen de fundering en het gebouw erboven.
Zie bijv. https://www.youtube.com/watch?v=jfPQY2lxTY4

Natuurlijk dempt het wel enigzins, maar daar zijn ook eenvoudigere en goedkopere oplossingen voor te maken, die in landen als Japan ook allang gebruikt worden.

Dus ja, het zal dempen, maar of het relevant is als -de- oplossing tegen aardbevingen, dat betwijfel ik.
Nog afgezien van het feit dat een gebouw laten zweven toch ook weer een pak energie gaat kosten.

Die zwevertjes zitten vol met technologie => dus dat spul moet onderhouden worden.

Kortom, voor een gebouw zijn er veel betere oplossingen.

Op een fabrieksvloer zie ik het mss nog wel werken voor het transport van zwaar?schokgevoelig spul.
In plaats van een heel stevige vloer voldoe je dan met een paar verstevigingen in de vloer met daarop niet-magnetisch plaatwerk.
3e wet van Newton; die stevige vloer heb je sowieso nodig!
Maar als de vloer niet meer plat hoeft te zijn (vast mogelijk als je de technologie wat doorontwikkelt, bijvoorbeeld: pas kracht van veld aan aan de hand van locatie/detectie van de hoek van de plaat onder je) kan je stevigere boogconstructies of iets maken die minder materiaal kosten.

Op een werkvloer zou ik trouwens eerder het magnetische veld vanuit de vloer laten werken, heb je geen zware batterijen op je hooverboard nodig. Maar als een cyborg met metaal in zijn lichaam zou ik me zelf enigzins van zo'n ruimte verwijderd houden :p
Vind mijn mobiel, horloge, alles wat aan mijn lijf hangt die ferro-magnetisch is vast niet leuk als ik even die vloer over moet :p
Wij zitten in de auto veren.
Een bekende andere verenfabriek in Duitsland maakt aardbevingsveren.
Zijn bedoeld om tussen de fundering en het gebouw te plaatsen.
Deze schroefveren zijn dacht ik ca 1m hoog, zeer dik verenstaal en waanzinnig sterk.
Toch moet hele oppervlakte vol veren, zo dicht mogelijk tegen elkaar, om het gewicht van een gebouw aan te kunnen...

Het is echt een ONZINNIG idee om dat met dit te doen, of iets anders waar actief energie voor nodig is.
En dan moet het gebouw ook nog op de zelfde plek blijven staan en niet de zee in glijden.
Geeft een hele nieuwe betekenis aan de term woonboot :+
Maar serieus, dat is niet zo moeilijk natuurlijk, gewoon niet alleen aan de onderkant maar ook aan de zijkant wat van die zweefdingen monteren.
Of het inderdaad relevant is tegen aardbevingen weet ik niet, het ging mij hierboven vooral om dat er gezegd werd dat het gebouw net zo hard mee trilt.
Je zult nogal wat energie nodig hebben om een gebouw van de grond te houden met elektro magneten.
Ook met permanente magneten? Of is een alternerend veld oid vereist?
Voor zulke krachten heb je flinke electromagneten nodig ;)

Gewone magneten moet je na verloop van tijd ook opladen trouwens. Ooit een antieke koelkastmagneet zien plakken? (zo ja, dan moet je vaker schoonmaken)

Magnetische velden zijn verbonden met electrische velden (daarom heet het vakgebied ook electromagnetischeveldtheorie en niet veldentheorie).
Denk dat het wel harder kan gaan trillen of groter, zie het als je een steen in het water gooit, in het begin een klein kringetje dat steeds groter wordt, nu is dat bij beweging van een gebouw juist erger die gaat scheuren
Je moet wel 1 ding rekening mee houden, het heeft geen anti zwaartekracht device. Dus bij aardbeving als een deel van de grond grond naar beneden zakt, dan val je ook naar beneden.

Het gebruik van zwevend skateboard is alleen veilig als het grond stabiel blijft.
Het is nog geen 1 april, maar dat zou meer passend zijn om zulke nonsens te verkondigen zoals zwevende gebouwen. De uitvinders zien ze vliegen! :+ _/-\o_
Je elimineert hier door wel de horizontale bewegingen van de aarde waardoor de hogere gebouwen zo lekker van gaan schudden. Maar zoals gezegd zijn hier al goede oplossingen voor. Een "simpel" iets als luchtkussens tussen grond en gebouw werkt in principe redelijk hetzelfde.
In landen met regelmatige aardbevingen waait het ook nogal eens behoorlijk hard. Je moet dan serieus nadenken over aerodynamica en het gebouw met kabels o.i.d. fixeren. Die kabels zitten op hun beurt weer aan de schuddende grond bij een aardbeving....

Ik zeg: leuk idee, maar niet de beste toepassing. Evenals het hoverboard. Leuk proof of concept, maar niet praktisch en slechts een gimmick voor mensen die zoveel geld over hebben.

[Reactie gewijzigd door erikieperikie op 23 juli 2024 03:56]

Ik neem aan dat electriciteit, riool en gas- en waterleidingen eveneens een uitdaging gaan zijn.

Ik zie overigens ook mogelijkheden voor nog geruislozer stadsvervoer/vrachttransport in stadscentra.
Ik ga er daarbij van uit dat het koper geen massieve plaat hoeft te zijn maar dat kan worden volstaan met strips of deeltjes in bijvoorbeeld een asvalt mengsel.
Het geschikt maken van een wegdek zou dan betrekkelijk simpel kunnen en trillingsoverlast zou dan enorm terugedrongen kunnen worden.
Natuurlijk is het nu nog duur voor mainstream gebruik, dat werkt bij bijna alle nieuwe technieken zo :) De eerste computers waren ook erg duur en niet voor de gemiddelde consument, maar zijn daarna enorm in prijs gezakt. Het gaat er nu om dát het product op de markt komt, zo kunnen mensen het verbeteren en de massaproductie versnellen.
Tsja, de eerste fietsen hadden ook hele grote wielen en geen luchtbanden. De eerste vliegtuigen hadden niet eens een cockpit.
De eerste modellen van iets nieuws zijn nooit echt goed. Zodra het patent afloopt komt dat allemaal heeeelemaal in orde jongen. No zweet!
Anoniem: 399807 @Ardj22 oktober 2014 09:15
Maar de energie die nodig is! Man! We maken het klimaat nu al kapot. Moeten we ook nog eens gigantisch energie gaan pompen in gebouwen.

Sorry, nee. Elke tech op dit moment die energie gebruikt is wat mij betreft een steeds immoreler wordend iets. We moeten af van allerlei manieren vinden om nóg meer energie te gebruiken.
"The novel work, for which they are seeking patents, is in the efficiency of the induction process and the ability to control the movements of the hovering objects.

But what’s the point if you can only float above surfaces that are almost nowhere to be found?"

Bron één van de linkjes onder het artikel

Dat betekend dus, hoewel het een gaaf idee is, het gebruik als hover board allicht niet het meest praktische is... Maar er zijn vast andere toepassingen te bedenken waarvoor je dit effect heel goed kunt gebruiken?
Ik denk eerder aan werk gerelateerde toepassingen. Ik ga er even vanuit dat deze hoverboard geen wrijving heeft met de aarde, dus zou je het heel goed kunnen inzetten bij het transporteren van zware objecten binnen een magazijn.
Ik denk dat goede lagers goedkoper zijn dan een koperen magazijnvloer. Als het eenmaal om écht zware objecten gaat, dan moet het veld navenant sterker zijn en kost het juist méér energie.
De ondergrond moet natuurlijk nog steeds het gewicht kunnen dragen, daarbij maakt het niet uit of de kracht door wieltjes of door een magnetisch veld overgebracht wordt.
Het hangt er ook vanaf hoe hoog hij kan hoveren, want ivm minder slijtage zou het wel de vorkheftrucks kunnen vervangen en waarschijnlijk ook uiteindelijk hoger kunnen komen.

Het zou bijvoorbeeld ook de grote lelijke masten van hijskranen kunnen vervangen. Een gigantische voorruitgang in de bouw dus.
Zo'n hoverboard zou natuurlijk wel een publiekstrekker kunnen zijn op een kermis: hoverboards geven aan de deelnemers voor €10 per ritje in een koperen bal en als je het spannend wilt maken zet je in je attractie een carrousel met touwtjes eraan waar je je aan kunt vasthouden.
Genoeg skaters gaan naar een skatepark. Ik zie een hoverpark zo voor me
Anoniem: 193302 21 oktober 2014 08:03
Niet-magnetische materialen. betekend dit ook op water? Is al aangepast in het artikel.

En de magneten zullen vast veel stroom verbruiken, dus ben benieuwd hoe lang zoiets werkt op één acculading.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 193302 op 23 juli 2024 03:56]

Volgens mij wordt er in het artikel niet-magnetische metalen bedoeld, niet materialen.

EDIT: Is ondertussen al aangepast in het artikel.

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 23 juli 2024 03:56]

Uit de bron: currently, this surface needs to be a non-ferromagnetic conductor. Right now we use commonly available metals in a simple sheets, but we are working on new compounds and new configurations to maximize our technology and minimize costs.

Ook een boom kan een conductor zijn want hou jij maar eens een eikenboom vast en jaag er een bliksemschicht doorheen; uiteindelijk bereikt die lading ook jouw hart.

Er zijn tientallen zo niet honderden niet-metalen die ook stroom kunnen geleiden; volgens de Kickstarter-pagina zou het hoverboard daar dus ook moeten kunnen werken (afhankelijk van de sterkte van de inductie etc. etc. etc.)
.oisyn Moderator Devschuur® @MAX340021 oktober 2014 09:57
Er zijn tientallen zo niet honderden niet-metalen die ook stroom kunnen geleiden
Niet echt. Een van de eigenschappen van een niet-metaal is dat het geen stroom geleid. Er zijn 5x zoveel metalen als niet-metalen, en aangezien we maar 118 elementen kennen zijn er sowieso geen honderden niet-metalen (maar slechts 19).

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 23 juli 2024 03:56]

Ik denk dat MAX3400 bedoelt: Honderden materialen die geen metaal zijn maar wel stroom geleiden. Dit hoeven natuurlijk niet noodzakelijkerwijs elementaire materialen te zijn.
Die boom geleid omdat er metalen en zouten in de het sap van de boom zitten.
Een dode boom (die niet doordrenkt is met water) geleid bijvoorbeeld niet.


Als je de bron echter leest dan is het duidelijk dat met non-ferromagnetic conductors worden overduidelijk niet ferro-magnetische metalen bedoeld. Deze technologie werkt namelijk met magneten en eddy currents in het materiaal waarboven gezweefd wordt. Om hoge krachten te kunnen tillen met eddy currents heb je gewoon een zeer goed geleidend materiaal nodig.


Overigens is hier helemaal niets nieuws te zien, deze technologie bestaat al lang.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 23 juli 2024 03:56]

Ik dacht ook al dat het waarschijnlijk op basis van wervelstromen werkt. Er zijn genoeg levitatie experimenten te vinden op basis hiervan. Die geleidende grondplaat uit koper verraad al het werkingsprincipe. Ik veronderstel dat het wel niet zo evident is om werkend te krijgen.
Tja, Alles kan een conductor zijn als je er zeer hoge spanningen (bliksem) er bij haalt. Maar als je onder aan de boom 230volt aansluit komt dat niet in de top. Het gaat om goede geleiders die niet magnetisch zijn. Dus koper, aluminium en dergelijke.
Hoewel de technologie niet nieuw is, is dit wel een gaaf concept. Ik denk alleen dat je heel erg goed moet oppassen waar je gaat "hoveren" met zo'n ding. Een stalen putdeksel of de putjes (voor water) die overal in het trottoir zitten kunnen een abrupt einde maken aan je tocht zodra je board zich daar aan vastklampt.

Ik denk dat je eerst al het metaalafval onder je hoverboard moet peuteren zodra je na een ritje thuis komt ;)
Kan nog een aardig zakcentje aan muntgeld opleveren. Als hij sterk genoeg is om ook de licht magnetische 1 en 2 euromunten op te rapen.
Je kunt hem natuurlijk ook gewoon uit zetten; dan valt alles er onder af.
Het gaat over 'niet magnetische metalen', dus de openbare weg word het sowieso niet. Je moet echt zelf iets gaan bouwen.
Een hoverboard is natuurlijk een leuke gimmick om het onder ogen te brengen van het gros van de mensen maar deze techniek verwerken in grotere elektrische voertuigen lijkt me een waardige onderzoek richting. Er zijn beperkingen (momenteel) maar de verdere uitwerking? Wegen waarin niet magnetisch materiaal is verwerkt zodat dit mogelijk wordt voor zwevende transporten? maar ben waarschijnlijk gewoon aan het dromen.
Zo moeilijk is het niet om een koperen busbaan aan te leggen. Helemaal niet als je beseft dat een beetje asfalt ook al 250e per meter kost

" http://www.fietsberaad.nl...n+kost+250+euro+per+meter "
Het hoeft geen massief koper te zijn vermoed ik. Een fijn gaas zal ook moeten kunnen werken, wanneer de magneten sterk genoeg zijn. Koper zou zelfs vervangen kunnen worden door een ander niet-ferromagnetisch metaal als aluminium.
de maglev treinen in japan is een goed voorbeeld...
Waar komt deze hype opeens vandaan om weer te investeren in 'hover' technologie? Zo zag ik een paar maanden terug ook http://huvrtech.com/ al. Misschien is het een hoax, ik neem sowieso dit artikel en huvrtech met een korreltje zout.

Niet magnetische ondergrond, maar wel koper. Leuk zo'n board ... voor als je over een schip ofzo wil skateboarden. Andere toepassing, een gebouw laten zweven, klinkt wel goed. Vraag is alleen hoeveel energie dit allemaal kost en of je een gebouw dan fulltime wil laten zweven. (met eigen generatoren in het gebouw natuurlijk, mag niet zo zijn dat als de stroom uitvalt het gebouw naar beneden plettert, al is het maar 5~20 cm)
Omdat de deadline van Back to the Futue 2 (2015) akelig dichtbij komt? 'Het internet' is al jaren "geobsedeerd" door dat jaartal . Denk maar aan de schoen dat zichzelf vastknoopt. 8-)
Huvr was een hoax van Funny or Die.

https://www.google.nl/web...=1&espv=2&ie=UTF-8#q=huvr

Ik weet ook niet of ik dit artikel serieus moet nemen ivm het huvrtech nieuws vorig jaar
Als dit concept verbeterd wordt en zal werken op normale oppervlakten is dit een revolutie in de zorgsector en transportsector. Ook het leger zal hier met argusogen naar kijken. Nooit meer zware ziekenhuisbedden/brancards verplaatsen, nooit meer pallets rondrijden.

Kleine bijkomstigheid is dat het waarschijnlijk enorm veel energie kost om zware dingen te verplaatsen. Ben ook erg benieuwd hoe ze daar nu mee omgaan, een mens is immers ook niet licht.
Kan al lang, maar dan beter en goedkoper. Met een veredelde stofzuiger:

http://youtu.be/fEtZn3YrEEQ

Deze electrohover techniek is niet nieuw, het is gewoon economisch niet interessant om praktisch in te zetten. Een speciale gladde metalen vloer is peperduur, zelfs bovenstaande oplossing op een gewone gladde vloer wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan.
Wielen werken net zo goed en hebben een groot voordeel: wrijving. Want iets stil laten staan zonder wrijving is behoorlijk lastig, daarvoor heb je ook nog eens een perfect horizontale vloer voor nodig (net als met een air caster). Met een goed setje wielen ben je beter en zeker veel goedkoper af. Moet het lang door blijven rollen investeer je beter in goeie lagers.
Is het Sheldon, Leonard, Raj en Howard dan toch gelukt na de ramp van vorige week om de focus te behouden :+
Super vet, moest er ook meteen aan denken! #TBBT

Ik koop er een (over paar jaar als ie 500 eu is) ! i'm a 80's kid!

Welke uitvinding zullen we hierna maken? De vliegende auto?
Ook al is dat ding 500 euro dan moet je alsnog een flinke lading niet magnetische metalen platen halen. Kost ook wel wat..
Ook al is dat ding 500 euro dan moet je alsnog een flinke lading niet magnetische metalen platen halen. Kost ook wel wat..
Er staat nergens dat het op metaal moet, het ding kan hoveren op elk materiaal wat stroom geleidt (en dat is meer dan alleen metaal).

Denk aan matten van koolstofvezel die je gewoon op de weg uit kan rollen. Minder slijtage aan het wegdek, en... flying cars! :+
Vereist is dat de Hendo op niet-magnetische metalen gezet wordt.

Dat staat in de tekst iig. :)
Vereist is dat de Hendo op niet-magnetische metalen gezet wordt.
Klopt, omdat ze een elektrisch geleidend oppervlak nodig hebben. De Hendo maakt namelijk gebruik van wervelstromen (eddy currents) om de afstotende magnetische kracht op te wekken.

Dat hoeven niet per sé metalen te zijn, een mat met bijvoorbeeld metalen draden of koolstof (dat is ook een goede geleider) is daarvoor ook prima geschikt.

Het moet wel de warmte van die wervelstromen kunnen verwerken.
Dank u. Weer wat bijgeleerd :)
Errm, daar is weinig uitvinden meer aan: https://www.google.nl/sea...=np&q=flying+cars&spell=1

Innoveren is misschien nog wel wenselijk... ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.