Microsoft: 'keylogger' Windows 10 wordt gebruikt voor feedback

De 'keylogger' die de previewversie van Windows 10 aan boord heeft, wordt gebruikt voor het verzamelen van feedback. Dat blijkt uit een verklaring van Microsoft. Het is niet duidelijk hoeveel data precies wordt verzameld.

Windows 8Afgelopen weekend ontstond enige ophef toen bleek dat de privacyvoorwaarden van de Windows 10-preview duiden op de aanwezigheid van een keylogger. Microsoft zei in de voorwaarden de tekstinvoer van gebruikers te kunnen verzamelen om die te gebruiken om bijvoorbeeld autocorrect en spellingscontrole te verbeteren.

In een verklaring van de softwaregigant tegenover The Register zegt Microsoft dat gebruikers die deelnemen aan de Windows 10-preview ervoor kiezen om 'data en feedback' te delen' die ervoor zorgen dat de beste Windows-ervaring voor klanten wordt gecreëerd'. Daarbij gaat het niet alleen om tekstinvoer; afgelopen weekend bleek al dat ook spraakherkenningsdata kan worden verzameld, evenals bijvoorbeeld gevoerde telefoongesprekken.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-10-2014 • 18:03

171

Reacties (171)

171
156
92
13
2
37
Wijzig sortering
Anoniem: 125509 7 oktober 2014 21:41
Ik vind het verschil wel grappig. Bij het nieuws over Adobe vanochtend is de algehele tendens dat het, ondanks dat het ook daar in de EULA staat, een schande is. Hier lijkt de algehele tendens meer te zijn dat het je eigen schuld is omdat je de EULA niet gelezen hebt.

Op zich denk ik dat het hele keylogger verhaal een beetje een storm in een glas water is.

Het is vooral het verschijnsel van selectief nieuws beoordelen dat hier heel duidelijk waar te nemen is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125509 op 27 juli 2024 15:36]

Adobe heeft geen reden voor verzameling. Bij Adobe gaat het om de gebruikersversie van een stukje software, hier gaat het om een testversie die mensen kunnen downloaden als ze interesse hebben. Dat is een heel duidelijk verschil.
Ik persoonlijk maak me toch meer zorgen over een compleet OS dat mijn hele hebben en houden in de gaten zou kunnen houden, dan een stukje software wat zijlings een paar randverschijnselen van mijn leven in de gaten houdt.

Die paar gratis epubs die ik door de jaren heen heb verzameld... dat mogen ze weten.

De geile goedemorgen van mijn vriendin via IM houd ik liever voor mijzelf. daar hoeft Microsoft de service niet mee te verbeteren.
Je moet dan ook je hele hebben en houwen ook niet op een preview versie van een OS zetten. Zelfs voor het downloaden in de FAQ wordt je er al voor gewaarschuwd. Zelfs daarna tijdens het installeren ga je al expliciet akkoord met een EULA en privacy policy.

Na wat begrijpend lezen snap je dat je dus geen prive data en belangrijke gegevens op dat OS los moet laten.
Als je dat wil moet je wachten op de Final die wel klaar is voor dat soort gebruik.
Je moet dan ook je hele hebben en houwen ook niet op een preview versie van een OS zetten.
Helemaal eens.

Het gaat me om de vergelijking tussen dit nieuws en het vergelijkbare eerdere nieuws, en de schijnbaar totaal verschillende mindset van de reaguurders.

Ik denk dat Windows 10 door mij nog even afgehouden wordt. Ik blijf het nog steeds 'net niet'. Maar dat is aan een ieder om zelf te bepalen, dus verder niet al te belangrijk. Dus mijn prive data gaat voorlopig niet die kant op. :)
Dat is dan ook appelen met peren vergelijken. In een testversie is keyloggen begrijpelijk, in een finale release niet. Als iets dergelijks in de consumentenversie van W10 zou zitten, zou de reactie behoorlijk anders zijn.
Microsoft hecht imo wel aan privacy, je zult echt geen video`s van Kim in advertenties voorbij zien komen in de tech preview. :+

Verder ga je akkoord met testen en feedback, na de testfase heeft dat loggen geen zin meer omdat je dan een product koopt waarin je je privacy gegarandeerd weet, daar staat Microsoft toch voor en die naam is ze veel waard.
Je hoeft je niet bezorgd te maken.

En over Adobe is mijn mening eigenlijk ook "ja duh" een e reader met cloudfunctie, wat wil je dan? ;)
Neem dan alleen een e-reader, die ook scant naar e-books en onthoudt waar je bent en wat je gelezen hebt, maar die dat niet beschikbaar maakt via de cloud zodat je er overal bij kunt.

Net zoals bij dit maakt de media er een "gate" van terwijl er eigenlijk niets vreemds aan is imo.
Anoniem: 125509 @Teijgetje8 oktober 2014 09:23
je zult echt geen video`s van Kim in advertenties voorbij zien komen in de tech preview.
Maar wel ads voor nieuwssites, die menen dat ik interesse heb voor het liefdesleven van Justin Bever. :)
Je hoeft je niet bezorgd te maken.
Dat doe ik niet en dat deed ik niet. Ik maak me hooguit zorgen over het geheugen van mensen. Microsoft heeft duidelijk groeiende aspiraties op het gebied van Big Data. Het bedrijf het heeft in het verleden bewezen moreel zeker niet hoger te scoren dan Google.

Toch zie ik de laatste tijd dat Microsoft nieuws volledig kritiekloos wordt geslikt. Kennelijk omdat het zich een underdog rol heeft weten te verwerven. En zeker in Nederland houden we van de underdog.
Hm, voor mij een reden om voorlopig geen preview te installeren. Het lijkt me dat de keylogger dan ook je gegevens opslaat wanneer je inlogt bij je bank. Niet bepaald wenselijk.
Zoals eerder besproken zijn er keyloqggers als in letterlijke kopie, en keyloggers zoals in geannonimiseerde en afgeleide data. Tenzij Windows 10 radicaal breekt met het verleden, gaat het om die laatste variant.

Keyloggers zitten al jaren in Microsoft preview producten. Dit is volstrekt niet nieuw voor Windows 10. Enige verschil is dat nu schijnbaar voor het eerst iemand die grote juridische tekst doorgelezen heeft _/-\o_

Dat laat onverlet uiteraard dat iedereen zijn eigen keuze moet maken betreft het installeren van previews. Mij lijkt bankieren op een preview OS uberhaupt al een potentieel theoretisch veiligheidslek. Ik zie dat meer voor wat 'spelen' op een tweede PC of via dual boot.
Als je redelijk Engels kan is de tekst helemaal niet moelijk te lezen.
Wat ik niet begrijp is waarom er zoveel ophef over gemaakt wordt?
Wat begrijp je er niet aan?
Als ik een gok mag doen:
Waarom is er zoveel ophef over preview software die bijhoudt hoe mensen er gebruik van maken? Dit is voor Microsoft de enige manier om feedback te krijgen. 99,9% van de mensen stuurt zelf geen feedback, dus daar zal Microsoft anders nooit van weten hoe ze de preview gebruiken, wat er mis ging en wat er te verbeteren is.
Het is dan ook niet de bedoeling dat je hiermee al je prive zaken doet. |:(
Leuk dat het niet de bedoeling is, maar het zal echt wel gebeuren.
Eigen fout. Mensen die belangrijke dingen moeten doen, doen dat gewoon weg niet op een instabiel systeem. Dat is gewoon lompigheid.
En is dat dan de schuld van Microsoft of van de gebruiker?

Het gaat om een Technical Preview, een testversie welke gebruikt wordt om feedback te verkrijgen over een product in ontwikkeling: als mensen dat anders interpreteren en hun handelswijze op die interpretatie baseren, dan lijkt mij dat 100% voor eigen rekening. Helaas lijkt het tegenwoordig steeds meer gemeengoed om, als iets misgaat, maar woest om je heen te gaan slaan en alles en iedereen de schuld te geven behalve jezelf, want brrr.... eigen verantwoorlijkheid is eng!
Anoniem: 366402 @Insert127 oktober 2014 22:29
Tja, stupiditeit kun je je niet tegen indekken.

In de FAQ wordt je al gewaarschuwd, vervolgens nog de EULA waarin je gewaarschuwd wordt. En natuurlijk de term 'TEST'.

Als je dan toch je bankzaken erop gaat doen, dan ben je gewoon te stom om te poepen.
Net zo dom als je pincode naar de kassière roepen omdat je je handen vol hebt met boodschappen.
Lees de EULA van je bank eens. ;)
Daar staat dat je alléén met een recente geupdate beveiligde computer bankzaken mag doen.
Daar vallen testversies niet onder, gaat er iets fout dan lacht je bank je uit, naar je zwaaiend met hun EULA. :+

Deze Tech Preview is om te testen en te ervaren waar het heen gaat, als standalone.
Om te helpen en om jouw mening te geven over veranderingen, wat jij zou doen.

Niet om te gebruiken als productieversie, deze TP is nog helemaal kaal tov de RTM eind 2015..
Veel gaat nog veranderen, dingen zullen komen en misschien gaan, maar MS wil dat samen doen en vraagt dus in de EULA daar om. (en in de keynote, en in de....)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 juli 2024 15:36]

En TOCH kan het geen kwaad dit soort privacy gerelateerde zaken veel meer expliciet te maken vóór downloaden/installeren. Scheelt je zoveel publiciteitsellende/imagoschade... Open vizier en zo.
Jij dient voor de installatie / download je akkoord te verklaren met de voorwaarden. Er wordt van jou verwacht dat jij dat ook volledig leest en aanvinkt dat je akkoord gaat. Dus dat hoeft niet nog eens vermeld te worden. Dat is je eigen fout dat je dat niet gelezen hebt. De ophef omtrent het ontdekken van die keylogger is totaal onterecht. Jij wilt dat testen, dan moet jij je akkoord verklaren met hun voorwaarden. Simpel. Je moet niet voor de luie mensen nog eens iets expliciet OPNIEUW vertellen. Want alle dingen die in de voorwaarden staan, zijn even belangrijk. Daarom zijn het voorwaarden waar je mee akkoord moet gaan.
Voorwaarden staat vaak vol met juridische termen en zijn erg lang. Vrijwel iedereen (muv de mensen die er echt op letten) scrollt ze even door en klikt op "Akkoord". Dit is niet het probleem bij MS, maar bij alle "voorwaarden". Eigenlijk zou het verplicht moeten zijn om een voorwaarde tekst te beginnen met een opsomming van de hoofdpunten. En dat er geen bepalingen gedaan mogen worden in de kleine letters.
Voorwaarden staat vaak vol met juridische termen en zijn erg lang.
De privacy policy is daarentegen weer vrij beknopt en in duidelijke taal geschreven. Op de hoofdpagina staat " See our privacy statement to learn how we will collect data about your installation and use of the preview to help us improve our products and services. ", met dan als privacy statement:
When you acquire, install and use the Program, Microsoft collects information about you, your devices, applications and networks, and your use of those devices, applications and networks. Examples of data we collect include your name, email address, preferences and interests; browsing, search and file history; phone call and SMS data; device configuration and sensor data; and application usage. For example, when you:
  • install the Program, we may collect information about your device and applications and use it for purposes such as determining or improving compatibility,
  • use voice input features like speech-to-text, we may collect voice information and use it for purposes such as improving speech processing,
  • open a file, we may collect information about the file, the application used to open the file, and how long it takes any use it for purposes such as improving performance, or
  • enter text, we may collect typed characters and use them for purposes such as improving autocomplete and spellcheck features
.
Is is geen woord Spaans/Chinees/Zwahili aan. EULA's zijn inderdaad lange juridische documenten, maar privacy policies over het algemeen niet.
Je kunt de voorwaarden efficiënt doorlezen door de tekst naar een programma als word the kopiëren en daarna naar keywords te gaan zoeken.
En wat zijn deze keywords? Dit soort gegevens zit aardig verstopt in juridische of marketing termen. Zie http://thehackernews.com/2014/10/download-Windows-10-keylogger.html
Anoniem: 16328 @Zapato7 oktober 2014 20:12
Als mensen kijken op de site van de ISO kom je na 1 klik terecht op: http://windows.microsoft....preview-privacy-statement Die hele pagina gaat over het verzamelen van data.
En hoeveel mensen lezen die voorwaarden ? Een poos terug was er een South Park aflevering waarin de algemene voorwaarden van Apple op de hak werden genomen (die ook geen hond leest).

Mensen hebben helemaal geen zin en tijd om 10 pagina's met juridische prietpraat door te pluizen. Hoeveel daarvan daadwerkelijk rechtsgeldig is in Europa (of Nederland) is weer een heel ander verhaal.

Bedrijven kunnen natuurlijk van alles in die voorwaarden plempen, maar dat wil niet zeggen dat ze daarmee per definitie in hun recht staan - laat staan dat de gemiddelde gebruiker begrijpt wat daar staat.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 27 juli 2024 15:36]

Dan moet je ook geen DEVELOPER PREVIEW downloaden. Men verwacht dat jij tijd steekt in het testen. Waar ga jij die tijd vandaan halen als je nog geen 10 minuten hebt om de voorwaarden van het DEVELOPER PREVIEW programma te lezen?

Daarnaast zijn de privacy voorwaarden (http://windows.microsoft....preview-privacy-statement) helemaal niet moeilijk te lezen en blijkbaar heb je nog niet eens een poging gedaan. Er staat trouwens precies welke data ze verzamelen en met wel doel

Een quote
This privacy statement applies to the pre-release MicrosoftWindows software and related experiences, such as program websites and enhanced software updates that display or link to this notice (the “Program”).

When you acquire, install and use the Program, Microsoft collects information about you, your devices, applications and networks, and your use of those devices, applications and networks. Examples of data we collect include your name, email address, preferences and interests; browsing, search and file history; phone call and SMS data; device configuration and sensor data; and application usage. For example, when you:

install the Program, we may collect information about your device and applications and use it for purposes such as determining or improving compatibility,
Ja, je hebt gelijk. Abracadabra juridische hocus pocus tekst..
Helemaal mee eens! Of die eula geldig is in Europa is niet zeker, zal niet de eerste keer zijn dat er dingen instaan die niet kloppen met onze wetgeving. Ik vraag mij af hoeveel er wel kloppen met Europesche wetgeving...
Je betaald niets ervoor, je wilt meehelpen aan W10 onder hun voorwaarden.
Ik denk dat elke rechtbank je uitlacht als je begint over je privacy in deze.

Wil je niet meehelpen omdat je privacy jouw hoogste goed is dan moet je wachten tot eind 2015, en betalen.
En pas dan kan je naar de Europese rechtbank stappen als jouw privacy stiekem geschonden wordt.

Hier wordt niets en niemand geschonden.
Daarom staat het ook in de voorwaarden.
Dat iets in de voorwaarden staat wil natuurlijk niet zeggen dat het automatisch rechtsgeldig is. Zeker hier in Europa zijn ze behoorlijk sceptisch tegenover Microsoft's bedrijfsvoering. Het zou niet de eerste keer zijn dat ze een miljoenenboete krijgen van de Europese Commissie.
Anoniem: 366402 @DFKT7 oktober 2014 22:28
Even kijken.

Het staat op de site, het staat in de verklaring waar expliciet staat dat je het door moet lezen en waarmee je expliciet akkoord moet gaan om door te kunnen gaan.

Hoe explicieter wil je het hebben?
Tsja!?! Ben daar dan in ieder geval op voorhand open over i.p.v. dat anderen dit moeten ontdekken.
Zoals in het oorspronkelijke artikel stond, kwam men erachter doordat het in the Privacy policy stond van de Technical Preview. Dus ze waren er ook open over.
Ik denk dat ze zelf ook best wel weten dat niemand dat leest en het er alleen in zit om zichzelf legaal in te dekken.
Nee, Microsoft heeft vanaf het begin duidelijk gecommuniceerd dat het om een versie gaat welke getest dient te worden en in geen enkele wijze als productiesoftware hoort te worden gebruikt.

Dat anderen meteen dachten hiermee een gratis Windows te scoren, is niet Microsoft's fout.
Dat zal best maar in voorgaande testversies heeft een dergelijke keylogger niet gezeten. Ik kan me goed voorstellen dat mensen hier geen rekening mee houden en ermee aan de slag gaan. Het is bekend dat het gros van de mensen de eula niet leest en dus doorklikt. NIet goed maar wel een feit. Natuurlijk lees jij wel elke eula van elk softwarepakket wat je installeert...

Nu kun je natuurlijk zeggen dat het de gebruikers hun eigen schuld is maar dat vind ik veel te makkelijk. Het is een hele grote wijziging tov voorgaande versies en gezien de vele discussies de laatste tijd over privacy en het verzamelen van data (oa always online XBox One) had Microsoft hier wel iets duidelijker over mogen communiceren. Ik denk als ze dat hadden gedaan er weinig heisa over was geweest, nu krijg je dit. Microsoft en wat gebruikers willen, blijft lastig voor hun.
Er is ook weinig heisa over, het is clickbait gecreëerd door de media.

Had je de hele keynote gekeken (half uurtje) dan had je dat allemaal geweten, niet uit de tweede hand verdraaid via de media.
Microsoft wil met W10 het beste OS aller tijden bouwen dat iedereen op maat kan gebruiken en heeft daar veel feedback voor nodig.
Dat is het motto van de keynote.......samen.
(Of je had natuurlijk de Eula wel gelezen, dan had ook alles duidelijk geweest.)

Verder is er geen hele wijziging want in W10 RTM zit het niet.
Waarschijnlijk zelfs al in de consumer preview al niet meer dacht ik.
Dan verwachten ze wel denk ik dat je gewone feedback wil geven, zoals je bij alle Windowversies kan doen om het OS te helpen verbeteren.
Het start menu is ook een grote wijziging, moet daar ook met koeienletters een melding over staan?
We gaan toch niet serieus Microsoft de schuld geven van dat je zelf kiest je niet in te lichten op het moment dat de informatie recht voor je staat, op je scherm, klaar om gelezen te worden, en al helemaal nadat je akkoord bent gegaan...
Dat heeft niets met MS te maken maar alleen maar met gemak, en nee ik lees ook niet elke EULA volledig door, maar privacy statements en dergelijke even doorbladeren is wel het minste wat je moet doen...
Het gaat erom dat er gevoelige gegevens worden verzameld en verstuurd naar Microsoft, veel meer dan in eerdere versies van Windows. Als je verstandig bent maak je daar duidelijk melding van, dat kan makkelijk met een apart scherm tijdens de installatie. Let op, er worden diverse gegevens verzameld en verstuurd, gaat u akkoord? Kleine moeite voor Microsoft en meteen duidelijk voor gebruikers, zo moeilijk is dit niet.

Wat lees ik hier? Kijk naar de keynote en/of lees de eula door. Ja, dat gaat natuurlijk iedereen doen. NOT. Typische reacties van fanboys die Microsoft aan het verdedigen zijn. Het startmenu is functionaliteit en stuurt geen gevoelige data naar Microsoft toch? Dus is dat ook geen probleem.
Dus omdat ik een andere mening heb dan jou en die volgens jou in het voordeel van Microsoft is ben ik een fanboy?
Het is bij ieder bedrijf ter wereld de gewoonte dit soort voorwaarden in de, tja... voorwaarden... te vermelden...
Je geeft aan dat dat niet duidelijk genoeg voor je is omdat jij ervoor kiest die niet door te nemen, dus Microsoft volgt de normale route en jij kiest die te negeren, geef dan een concreet voorbeeld waar jij het zou willen zien.
Het laten zien in Win10 zelf, zoals een melding bij opstarten kan dan niet, want dan wordt die data al verzameld, dus het moet dan eerder, bijvoorbeeld op de website, daar staat echter al dat het een testversie is om informatie uit te wisselen en de voorwaarden worden ook aangehaald.
Verder vraag ik me nog steeds af wat voor gevoelige gegevens jij bedoelt, als je je facebook wachtwoord invoert in een TP is dat in iedere versie een fout, daar is het namelijk niet voor, en dan nog, wat doet Microsoft met je facebook account? ;)
Bankieren mag je volgens je bank zoiezo nooit in niet stabiele releases doen, daarmee sluiten ze dus de TP ook uit en ik neem aan dat je niet een dagboek gaat bijhouden in Win10.
Tuurlijk is er na het hele NSA/AIVD/Snowden gebeuren veel te doen om privacy, maar hier werd van tevoren duidelijk geinformeerd dat er informatie verzameld werd, kreeg je alle keus daar nee tegen te zeggen/je te (laten) informeren.
Had dan bijv. een weekje gewacht, tegen die tijd zijn er altijd zat blogs die een mening hebben over de release, dan had je nu op Tweakers dit gelezen en nu pas de keuze hoeven maken om Win10 wel of niet te downloaden en installeren.

Hoe je het ook draait, jij kiest ervoor je niet te (laten) informeren en op die manier min of meer lukraak software te installeren, je installeert toch ook niet alles wat thepiratebay aanbiedt om dan te roepen dat je virussen hebt?...
Om dan terug te komen op het fanboy stukje, ik kom met een geldig punt, namelijk de eula, jij roept dat jij die niet wilt lezen, klinkt me erg veel als 'intel is goed en ik wil niks van amd weten', opmerkingen die vaak worden geroepen door, tja...

[Reactie gewijzigd door RGAT op 27 juli 2024 15:36]

Persoonlijk vindt ik dat dit duidelijker gecommuniceerd moest worden, mensen gebruiken ook die versie van Windows om software te testen, wat als er gevoelige informatie ingevoerd wordt als account informatie van je bank of iets dergelijks.

Dan vindt jij het voldoende dat het communiceren van dit soort extreme maatregelen via een UELA van 50+ A40'tjes de beste manier is?

Als je dit soort technieken toepast dan geef je bij het eerste keer starten een welkomst scherm weer waarin je dit soort informatie weergeeft.
Ze hebben het duidelijk gecommuniceerd: http://i.imgur.com/AP8i9tT.png

bron:
http://windows.microsoft....ocid=tp_site_downloadpage

[Reactie gewijzigd door Ramon op 27 juli 2024 15:36]

Ja maar gegevens verzamelen over de installatie (Systeemsamenstelling) en het gebruik (welke software en drivers en hoe vaak en wanneer) vind ik toch iets anders dan iedere toetsaanslag die je maakt vastleggen. Zo duidelijk vind ik het daarom dus ook niet.
Tsja dan is dat toch je eigen fout, je download een previewversie om een product te testen en je kijkt niet even of er data vergaart word in het test proces?
Tja er staat letterlijk bij de downloads dat er informatie verzameld wordt in een versie van Windows welke bedoelt is om informatie te verzamelen, als je dat niet begreep uit de text, of ervoor kiest de voorwaarden niet te lezen kan je niet achteraf roepen dat je het er niet mee eens bent.
Helemaal mee eens. Dit is een communicatie-miskleun. Als je een Preview aanbiedt en je weet dat mensen de policy niet in detail lezen, zou je er heel goed aan doen om de previewers te informeren. Je kunt er niet vanuit gaan dat elke previewer meedoet aan deze "open collaborative development effort". Gemiste kans.

Mag ik overigens vinden dat deze berichtgeving wel een beetje sensatiebelust over komt?
Tweakers klinkt heel officieel:
In een verklaring van de softwaregigant tegenover The Register zegt Microsoft... "
The Register heeft van iemand binnen Microsoft een mailtje ontvangen:
a Redmond spokesperson told El Reg in an emailed statement...
Het lijkt er niet op dat dit nieuwsbericht iets helpt.

[Reactie gewijzigd door geertdo op 27 juli 2024 15:36]

Kijk eens op je gemak de hele keynote over Windows 10.

Daar wordt ook verteld over het feedbackprogramma en de samenwerking die Microsoft wil met gebruikers om uiteindelijk eind 2015 klaar te zijn voor productie.
Zelfs de tijdlijn wordt gegeven voor W10, voor consumers komt er pas over twee versies, vóór de zomer, een versie die bruikbaar is,
Deze tech preview is voor ontwikkelaars/enterprises om te zien welke kant iedereen op wil, maar betreft alleen de allerbasicste basis van het OS met zijn nieuwe mogelijkheden en integraties. (Continuum vind ik bv echt een stap voorwaarts tov de concurrentie maar komt ook pas later)
En is dus geheel om te testen en om feedback van te krijgen.
Microsoft heeft dat, en dat het geen productie OS is, vast kan lopen, incompleet is, etc., altijd duidelijk gecommuniceerd,

Omdat de gewone gebruiker de Eula niet leest, ergens hoort "gratis nieuw W10", en vindt dat hij W10 TP wel gewoon direct als productie OS moet kunnen gebruiken vind je dat Microsoft had moeten beginnen met een blanco scherm met de tekst dat de technical preview er is om te testen en dat er feedback verlangt wordt, dat is een beetje de wereld omdraaien.
Ik denk dat MS verwacht dat als ze waarschuwen dat je verstand van zaken moet hebben om deze tech preview te gebruiken, de gebruikers toch minimaal hun berichtgeving volgen over W10 TP, en kunnen lezen. ;)
.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 juli 2024 15:36]

Flauwekul, ik ben geen gewone gebruiker de W10 presentatie heb ik 'the day after' uiteraard gezien (was immers geen livestream). Ten aanzien van het feedbackprogramma (http://www.youtube.com/watch?v=NfveyXCsiA8#t=2199) wordt niets genoemd over key-logging.

Of ben je er niet mee eens dat als het heel duidelijk gecommuniceerd werd dat de berichtgeving over 'key-logging' (het is nog maar de vraag of dat het exact is) er niet was geweest?

En wat denk je, zou dit onderwerp bij de consumer preview niet nogmaals aan de orde komen? Reken maar van wel.
In mijn ogen is de key-logger inderdaad geen keylogger maar een tool om MS van concrete feedbackdata te voorzien, grotendeels, zo niet helemaal, geanonimiseerd.

Wat verwacht jij? dat ze echt alles van je persoonlijk opslaan, afroepbaar voor welke inlichtingendienst dan ook?
Daarmee zou MS zich niet alleen in haar voet schieten maar gelijk het hele onderlijf eraf, einde Microsoft.
Helemaal na oproep aan de hele wereld om mee te helpen bij de ontwikkeling van W10....... ;)

Verder ben ik al jaren geleden afgestapt van verwachten dat bij gratis geen tegenprestatie verwacht wordt.
En verwacht ik standaard gegevens te leveren als ik aan testprogramma`s meedoe.
Helemaal als je aan de wieg mag staan.

Bij Google verkoop je je ziel, gemak tegenover persoonlijke advertenties uit je eigen bubbel, bij MS, in dit geval, wil je meehelpen W10 tot een succes te maken, daar vraagt MS jouw input voor, na er op gewezen te hebben dat het OS niet is voor dagelijks gebruik.
Dus wil je gratis software dan staat daar bijna altijd wat tegenover, dat zal bij de consumer preview ook vast in enige mate zijn.
Maar daarvoor krijg je dan wel een OS waar je wel productie mee kan draaien, en die "keylogger" zal er uit zijn. Je zal standaard de usual feedback moeten geven (opt in).

Maar puntje bij paaltje; als je geen irritante reclame in je software te voorschijn wil zien komen, je deze dan moet kopen ipv freebieën, en wil je niet dat MS jouw testgegevens binnenharkt dan moet je wachten tot eind 2015, en W10 kopen.

(Of je gebruikt/test de testversie standalone, zonder internetverbinding, zonder updaten)
Mooi gesproken, helemaal eens. Ik verwacht dat ze registreren welke toetsen je gebruikt voor een bepaalde functie. Meer niet eigenlijk. Who knows...
Anoniem: 16328 @geertdo7 oktober 2014 19:49
Je leest niet wat er op de pagina staat en wat er in de privacy policy staat. Vervolgens is het allemaal de fout van MS? Niet dus, de Preview versie is sowieso niet bedoeld voor doorsnee consumenten. Van de meer gevorderde gebruiker mag tenminste worden verwacht dat hij een en ander leest en het doel begrijpt van een Preview versie.
Ik ben hier voor de volle 100% met je eens.

Het feit dat niet iedereen de volledige privacy policy leest is niet de fout van Microsoft maar de fout van de persoon in kwestie zelf. Mensen vergeten nog wel eens dat het erg belangrijk is om daadwerkelijk de privacy policy te lezen.

Wanneer je een werkovereenkomst tekent met een werkgever lees je deze natuurlijk ook door. Je wilt immers niet voor een verrassing komen te staan wanneer bijvoorbeeld in het contract staat dat 75% van je salaris naar de bonus van de chef gaat. Dit zou je als potentiele medewerker natuurlijk willen weten. Dat is dan ook mogelijk wanneer de overeenkomst maar wordt gelezen.

Ik zal niet zeggen dat ik de volledige privacy policy heb doorgelezen maar je hoort me zeker niet klagen dat deze dingen gebeuren. Het is allemaal van te voren te lezen en daarom allemaal de verantwoording van de persoon wanneer deze de Windows tech preview download en daardoor dus instemt met de voorwaarden.
Helemaal mee eens. Maar ik heb zoiets wel eens geprobeerd te lezen en dat is echt lastig. Het scherm waar de tekst in staat is veel te klein en de tekst bevat veel hoofdletters en natuurlijk veel juridisch lastig te lezen tekst. Dus erg makkelijk wordt het niet gemaakt.

Maar in dit geval was het wel overduidelijk dat je met deze versie veel informatie met Microsoft deelt, dus niemand hoeft te klagen. Het verbaasde mij overigens dat de standaard data collectie instellingen uit stonden na de installatie van de preview. Maar waarschijnlijk verzamelt de preview sowieso data ongeacht die instellingen.
Dat er juridisch jargon en juridische praat (zinbouw) in staat heeft te maken dat je dan wettelijk beter in dekt en het niet open laat voor speculatie. Heel jammerlijk en gebruikers onvriendelijk dat soort dingen, maar voor de maker wel wenselijk. Vooral voor mensen van de wet, want als alles klaar en duidelijk was voor iedereen hadden advocaten geen werk ;)
De preview is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is.
Het is feitelijk zeker niet fout van MS, maar ze hadden deze discussie gemakkelijk kunnen voorkomen.
"Het Redmondse softwarebedrijf raadt de preview-versie van Windows 10 alleen aan voor mensen met technische kennis. Installatie op een primaire computer is volgens Microsoft geen goed idee, omdat het nog om een testversie gaat."

Dit moet toch al een hint geven of niet? Hij is niet bedoelt voor iedereen maar voor mensen die Windows 10 willen testen en dat is wat anders dan gebruiken.

Bron: Preview versie van Windows 10 komt online
Door?
Hadden ze net als het browserkeuzescherm een pop-up moeten tonen bij elke boot waarin met koeienletters staat dat je toetsen gelogd worden, dan krijg je weer gedoe dat iemand vindt dat er een melding moet staan dat het start menu veranderd is, dat vermeldt moet worden dat het niet Win9 maar Win10 is, en dan heb je zo 30 kantjes text welke niemand leest, daar is voor ieder bedrijf een plek voor namelijk de voorwaarden, als je die niet leest moet je natuurlijk niet achteraf zeggen dat het deel wat jij interessant vond niet hebt meegekregen...
Anoniem: 16328 @oks8 oktober 2014 00:21
Windows 10 Preview is een testversie dus geen final product. Als in Windows 10 Final een keylogger zit dan is dat een compleet andere situatie.
Persoonlijk vindt ik dat dit duidelijker gecommuniceerd moest worden, mensen gebruiken ook die versie van Windows om software te testen, wat als er gevoelige informatie ingevoerd wordt als account informatie van je bank of iets dergelijks.
Klanten dienen volgens de gebruiksovereenkomsten van de banken enkel en alleen hun account informatie te gebruiken op een stabiel en goed beveiligd systeem dat zij kunnen vertrouwen.

Een beta-versie van een nieuw OS valt daar sowieso niet onder. Als jij je dus aan de voorschriften van de banken houdt dan kom je niet eens in een situatie terecht zoals jij beschrijft.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 27 juli 2024 15:36]

ze hebben het heel netjes verteld en duidelijk gemaakt. daarbij gaat het om ene test versie en weet je dat je nergens op terug kan vallen als je er achteraf achter komt dat er een keylogger in zit. normale consumenten instaleren deze zoizo niet en tweakers weten dat het een versie is om te testen en dat er nog heel veel haken en ogen aan zitten. dus hoe je het ook went of keert ms valt weinig te verwijten, al hadden ze het niet gecomuniceerd dan nog was er nix aan de hand geweest.
Persoonlijk vindt ik dat dit duidelijker gecommuniceerd moest worden, mensen gebruiken ook die versie van Windows om software te testen, wat als er gevoelige informatie ingevoerd wordt als account informatie van je bank of iets dergelijks.
Helemaal niets, tenzij je bankapp crasht als gevolg van een bepaalde accountsequentie, dan worden je accountgegevens gebruikt om de bug te fiksen.

Of denk je dat MS je bankgegevens aan de Chinezen zal verkopen?
Wie is er nu zo gek om gevoelige informatie in te geven in een TEST-besturingssysteem... voor hetzelfde geld zit er gewoon één of andere bug in die héél jouw PC openzet voor de buitenwereld.
Iemand die serieus bezig is met software te testen op zo'n OS is enerzijds verstandig genoeg om dat met dummy-data te doen, en anderzijds ook professioneel genoeg om even wat na te lezen voor hij er aan begint.

Mensen die gewoon voor de fun Windows 10 willen installeren hebben dan ook gewoon pech als ze hier een probleem mee hebben.
Dan vindt jij het voldoende dat het communiceren van dit soort extreme maatregelen via een UELA van 50+ A40'tjes de beste manier is?
Ten eerste, wat is er extreem aan? Het gaat om een testversie om het product te verbeteren. Zoiets moet wel allerlei dingen monitoren - ik zou niet minder verwachten, anders ben je als developer wel kortzichtig en inefficient bezig.

Ten tweede, hoe anders moeten ze dit communiceren? Tijdens de live presentatie de hele EULA voorlezen?
Jij leest het misschien niet, een ander weer wel. Echter, er wordt van je verwacht dat je het doet. Ze moeten dit soort info ergens neerzetten. Ze kunnen die Privacy Policy ook op de hoofdpagina van de website zetten in Jip en Janneke taal, maar of het dan nog juridisch waterdicht is?
Jip en Janneke installeren geen beta-besturingssysteem. Dit is bedoeld voor mensen die weten waar ze mee bezig zijn.
Aan de andere kant weten ze ook dat er altijd wel iemand is die hem leest en de belangrijkste punten deelt met de rest.
Als jij de ToS van een product dat je gebruikt niet leest ligt de fout bij jou, niet bij het bedrijf.
Nonsens. Iets dat in de EULA staat, is per definitie niet geheim - er zal altijd wel iemand de EULA lezen. En als het bestaan ervan bekend is, dan is ook de werking ervan gemakkelijk te doorgronden.

Hoe had Microsoft het anders aan boord moeten leggen? Niet in de EULA vermelden en de toekomst van het bedrijf vergooien indien iemand het zou ontdekken? Of helemaal geen logging (ook al is er niets mis met errorloggingtools aan boord van een testversie) uit angst dat een of ander uilskuiken in de media met woorden als "keylogger" zou zwaaien?

Overigens mag eenieder met een Android-telefoon die hierover op de achterste poten staat zichzelf wel met een hypocrietenhamer op het hoofd slaan.
"er zal altijd wel iemand de EULA lezen."
Idd, dit.
Zo had je ook een paar jaar geleden (of al veel langer alweer, de tijd gaat snel) dat men eens de moeite nam van Adobe de hele EULA door te nemen waarbij ze tegenkwamen dat o.a. er in stond dat je de software zoals Acrobat Reader niet mag gebruiken voor terroristische doeleinden en om (chemische¿)wapens mee te maken oid.

Ik denk dat EULA's beter worden doorgelezen dan dat open source gecontroleerd wordt op fouten/bugs. om maar een linkje te leggen naar ander recentelijk nieuws
Dat lijkt me van de zijde van de gebruiker natuurlijk een waardeloos excuus. Wat had je zelf in gedachten qua openheid: een uitgebreide reclamecampagne erover? |:(
Als gebruiker van de preview ben je een tester van Microsoft. Daarom gebruik ik het ook met een local test account en gebruik ik niet mijn Microsoft Account. En ik ga er ook zeker geen privé dingen mee doen. Ik heb die VM alleen gemaakt om even naar dat nieuwe start menu te kijken. ;)
Of je nou accounts op de machine zelf hebt maakt niet uit, je hoeft alleen maar op vanaf de machine in te loggen op websites en andere accounts om toch wachtwoorden kwijt te raken op deze manier.

Ik persoonlijk vindt het nogal vreemd dat mensen keylogging nu opeens als standaard praktijk aanvaarden, terwijl het toch een van de bekendste vormen van hacking/computerspionage is.
Ja, want met de recente onthullingen is echt wel gebleken dat bijv een NSA niet zonder een wachtwoord kan van je huis, tuin en keukenrouter. Hoe moeten ze anders in godsnaam aan je geheime data komen? Die komen zonder wachtwoord echt niet binnen! /sarcasm

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 27 juli 2024 15:36]

Staat zeer zeer duidelijk in de privacy policy. Daarnaast hebben ze aangegeven dat het om een tech preview gaat voor bedrijven om hun software in te testen en om feedback te geven hoe deze werken.
Om de haverklap krijg je ook surveys voor je neus...

dus tja, ik weet niet waar de meeste mensen met hun hoofd zitten, maar ik vermoed dat veel mensen hier hun pincode nog zouden geven als de bank website er om vraagt omdat ze zelf niet nadenken en/of lezen.
Bijna niemand leest dit. Slechte zaak, maar zo is het wel (en praktisch ook onmogelijk). Echt open is als je er op voorhand aandacht voor vraagt en uitlegt waarom.
en dat niemand dit leest is niet de schuld van ms. als jij medicijnen koopt en je leest de bijsluiter niet en je word ziek door de medicatie ,dan is het ook helemaal je eigen schuld omdat je officieel altijd de bijsluiter moet lezen . en kun je de fabrikant in veel gevallen niet aansprakelijk stellen omdat er iets in de bijsluiter staat en je dus op eigen risico toch die medicijnen gebruikt hebt. die voorwaarden etc zitten er natuurlijk niet voor nix bij. als jij ze niet leest tsja das dan je eigen fout

[Reactie gewijzigd door style2k op 27 juli 2024 15:36]

Tja, waarom staat er dan vaak op het etiket: 'Kan de rijvaardigheid beïnvloeden'
Dat staat ook gewoon in de bijsluiter 8)7

Het is inderdaad niet de schuld van Microsoft, maar het was zoveel 'opener' geweest als ze het (zeker in deze tijd) duidelijker hadden aangegeven, bijvoorbeeld bovenaan de downloadpagina i.p.v. onderaan.
Het staat vlak onder de download knop op de download pagina. Duidelijker kan niet volgens mij. Of moet het font groter en de tekst rood? :?
http://windows.microsoft....ocid=tp_site_downloadpage
...en boven de download links bijvoorbeeld in het kader 'important'.

Dan hadden we nu deze discussie niet gehad 8)7

Het is toch zonde dat er weer zo'n negatief stempel op gedrukt wordt, terwijl het juist geweldig is dat er zo vroeg een preview uitkomt en dat men gelegenheid heeft om feedback te geven?
Je zit gewoon te zoeken naar een punt om MS de zwarte piet te maken. Het staat zo duidelijk als het maar kan, en toch weten " Tweakers " het zo te brengen dat MS de schuldige is.

Blijkbaar wil je dat MS met een uithang bord gaat staan, LET OP, in onze test versie van Win10 zit dit en dat. 8)7
Onzin, ik zeg alleen dat deze discussie had kunnen worden voorkomen als dit beter was gecommuniceerd (en naar mijn mening kan dat; dat blijkt wel omdat heel veel mensen het niet hebben gelezen).
Ik heb er overigens geen moeite mee dat het loggen gebeurt in geval van een preview.
Anoniem: 366402 @Zapato7 oktober 2014 22:21
Hoe ver moet je het voorkauwen?
Iedereen kent het bestaan van de EULA/privacy statement, dus dit is gewoon de plaats waar je dit kunt verwachten. Dat je het niet doorleest is toch echt je eigen verantwoordelijkheid, hoor. Je hebt een test-versie sowieso voert een weldenkend mens daar geen gevoelige data in, immers is het een test, geen final, het is nog niet af, er kunnen nog allerlei exploits inzitten.

Dus de documentatie niet doorlezen waar je mee akkoord gaat en waarvan je geacht wordt dat je het leest (waar nota bene gevraagd wordt dat je het aandacht doorleest), en vervolgens ook nog je wachtwoorden en bank-data in test software gooien is toch echt op je eigen risico.
Privacy policy van paar 100 regels met een hoop geblaat waar de gewone gebruiker veelal niks van snapt. Kortom als je 10 software pakketten installeert ben je een week bezig met lezen van een hoop geblaat waar je niks mee kan.

Nee, dat is niet duidelijk dat is gewoon de boel vermommen in een hoop onzin zodat ze weten dat niemand het meer leest. Geld overigens niet alleen voor Microsoft maar voor de meeste software pakketten.
Als je niet begrijpt wat er staat, waarom ga je er dan mee akkoord :?
Vraag dan een kennis of die het wil doorlezen maar ga niet akkoord met iets dat je niet begrijpt/bewust niet leest omdat het teveel moeite is.
Om dan achteraf te roepen dat het de schuld van bijvoorbeeld MS is is al helemaal krom...

@Hieronder: TP is per definitie niet voor de eindgebruiker maar de gebruiker/systeembeheerder die weet wat hij/zij aan het doen is en dus ook weet waarmee je akkoord gaat, de overeenkomsten zijn vaak inderdaad in advocatentaal opgesteld, maar in de context kan je vaak al snel begrijpen waar het over gaat, het is dus vooral luiheid van veel gebruikers, ik lees dat ding ook niet helemaal, maar zaken die ik belangrijk vindt zoek ik er wel even in op om zeker te weten dat ik niet letterlijk mijn ziel aan een bedrijf verkoop oid :p

[Reactie gewijzigd door RGAT op 27 juli 2024 15:36]

Ik heb het niet geïnstalleerd en ben nergens mee akkoord gegaan.
Daarbij waarom vage privacy policies met onduidelijke teksten, dit gebeurd al jaren lang waar we juist heel snel vanaf moeten. Het moet juist duidelijk zijn voor de eindgebruiker.

Het probleem ligt ook bij Microsoft (tevens andere ontwikkelaars) want het is niet duidelijk voor de eindgebruiker. Niet een probleem van nu maar een probleem wat al jaren bestaat, het gaat hier niet om een beetje tekst maar om lappen tekst. De eindgebruiker gaat dat niet allemaal lezen en zeker niet wanneer je 10 tot 50 producten gebruikt en dat weet men ook heel goed.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 27 juli 2024 15:36]

Dat zijn ze toch ook staat toch echt in de uela. Dat je die niet leest is je eigen verantwoording.
mensen moeten ophouden met zeuren over openheid etc.
Je MOET van te voren weten dat je een testversie hebt en dat er dus data verzameld wordt.
Hier geldt dezelfde regel als, elke nederlander wordt geacht de wet te kennen.
Als je in het verkeer deelneemt, weet je de regels, dat geldt ook voor testers van software.

De verantwoordelijkheid ligt bij de gebruiker om zich te informeren, en MS heeft dit duidelijk gecommuniceerd in de T.o.S en in diverse media op hun website.

Je moet de voorwaarden dan maar lezen, doe je dat niet, dan kan je achteraf niet zeuren dat ze niets communiceren of slecht communiceren, die verantwoording ligt bij de eindgebruiker.

Hier is gewoon geen discussie over mogelijk, het is een feit.
Anoniem: 378251 @velenski8 oktober 2014 05:46
Aangezien het een ordinaire keylogger is, en volgens mij geen onderscheid maakt waar of wat je iets intyped, schiet Microsoft zijn doel voor velen voorbij en passen dus voor dit soort praktijken.

Veel beter zou zijn om gebruikers ( al dan niet ) verplicht een vragenformulier in te laten vullen (wekelijks ofzo) zolang ze gebruik maken van de preview, met gerichte vragen over het functioneren ervan.

Overigens is het bootable, en mensen installeren het gewoon als hun main OS.
Dom?
Tja.....maar dat neemt niets van de onnodige privacyschending weg.
Niet iedereen heeft een extra pc om puur het OS op fouten te beoordelen of er mee te benchen.
En als dat al zo zou zijn, ga je er dan niet het internet mee op? Dan is het dus al bingo.
Ff naar Tweakers en roepen dat de preview lekker werkt? Elke handeling zou dan ( bv inloggen ) al richting Microsoft kunnen gaan. Al zouden ze stellig iets anders beweren, keyloggers zijn gewoon not done imho.
Nu zijn er teveel vraagtekens hoe deze functie van keyloggen is geimplementeerd.
En ik las het al op andere sites.......knikkeren ze dat bij de officieele launch er wel uit?
Alsof paranoia tegenwoordig als het om software gaat een vreemd woord is. :+
Keyloggen is heel wat anders dan respons van previewers, daarom ben ook ik niet van plan de preview te installeren.
Met vragenlijsten kan je niet volgen welke problemen er precies optreden.
Daarnaast is het hartstikke legaal en NORMAAL wat MS doet.

"Niet iedereen heeft een extra pc om puur het OS op fouten te beoordelen of er mee te benchen."
Het is een TEST versie... het kan zelfs nog 100% veranderen.

"Ff naar Tweakers en roepen dat de preview lekker werkt? Elke handeling zou dan ( bv inloggen ) al richting Microsoft kunnen gaan. Al zouden ze stellig iets anders beweren, keyloggers zijn gewoon not done imho."
Keyloggers zijn wel done in een alpha/beta versie van een OS... vooral als de gebruiker daarmee hartstikke akkoord gaat!
Moeten wij soms handjes vasthouden bij het oversteken?
Het wordt namelijk in normaal jip-janneke taal vermeld wat er verzameld wordt!!
Nee mister, ik en anderen willen weten wat de definitie is aangaande die ( die?) keylogger.
Waarom benadruk jij uberhaubt wat Microsoft wel of niet in de voorwaarden zet mbt de preview? Ik kan wel lezen hoor.
Een keylogger hoord er gewoon niet in thuis.
Ik ben niet blond, lijkt er wel op. Kuch.
Als jij een preview wil gebruiken, waar expliciet ( in feite ) gebruik word gemaakt van een keylog, ga je gang.
Je bent nergens toe verplicht zegt de aanbieder.
dikke onzin.
er wordt genoeg gezegd dat het geen compleet OS is en je mag het dan ook niet zo gebruiken.
Dat mensen dat wel doen is hun fout.

Het is een testversie en er wordt heel duidelijk gemaakt wat de spelregels zijn.
Er is gewoon geen discussie over mogelijk.
Wanneer een gebruiker hier over zeurt, hoort deze niet thuis in de test wereld en hoort dat OS niet thuis op zijn/haar pc/laptop
Anoniem: 372172 7 oktober 2014 18:05
Nou ja, dat hoeft natuurlijk niet echt verkeerd te zijn lijkt mij.
Big data, dus ze kunnen veel gemaakte fouten (van beide zijden) vinden.
Het is een beta, daar doe je geen serieus werk op. Dus volledig terecht dat ze loggen. Ze hadden het echter wel wat duidelijker kunnen maken voor de gebruiker.
Vermeld in privacy policy. Daar dien je mee akkoord te gaan voor de installatie. Anders heb je 'illegaal' Windows 10 geïnstalleerd. Meer moet MS eigenlijk niet doen.
Hoe hadden ze het duidelijker kunnen maken?
Dat roept een deel hier wel, maar als jij kiest de voorwaarden niet te lezen, en dan kiest om ermee akkoord te gaan, en kiest een preview versie te gebruiken...
De voorwaarden is waar ieder bedrijf de voorwaarden in zet, dat doet MS, Sony en ook het bedrijf waar jij werkt, er was geen duidelijkere plek dan dat...
Er staat dat ook telefoongesprekken gelogd kunnen worden, maar deze preview kan toch niet op telefoons geïnstalleerd worden, of heb ik iets gemist?
Jij kunt dat niet doen. Fabrikanten van telefoons wel :).
Maar ik neem aan dat fabrikanten een pre-release krijgen onder andere voorwaarden dan deze pre-release voor consumenten.
Nog niet, er komt ook een Windows 10 preview voor Windows Phone (waarmee de naam Windows Phone komt te vervallen).
Skype draait natuurlijk wel op PCs.
Er is maar één reden waarom hier heisa over wordt gemaakt: techers die dachten Windows 10 gratis te kunnen gebruiken als alledaagse OS.
Techers? Eerder noobs die niet lezen en het doel van een Preview niet snappen.
Ik wed een euro dat de keylogger erin zit om eventuele hacks (die in latere versies kopieer beveiliging tegen moeten gaan) te detecteren
Ik denk dat bij gekopieerde versies de keylogger al is geblokkeerd of verwijderd.

Toch vind ik het een vreemde zaak. Dit betekent dus dat wanneer ik op een Windows systeem ergens inlog, mijn loginnaam en wachtwoord worden verzameld. Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens? Wordt dit alleen lokaal opgeslagen en gebruikt? Of wordt dit verstuurd om vervolgens algemeen de spellingscontrole te verbeteren?

Dan nog het stukje veiligheid. Wordt alles versleuteld, of kan met een stukje malware de data worden onderschept? Lijkt me niet fijn in het geval van login gegevens of (persoonlijke) berichten.
Ter informatie, Windows 10 TP hoor je niet als productiesoftware te gebruiken. Waarom is dat zo moeilijk om te begrijpen?
Dat is natuurlijk waar, maar Windows 10 TP is wél bedoeld om te testen. En daar hoort natuurlijk ook enigszins normaal gebruik bij: beetje browsen op internet, spelletje spelen etc. Hierbij komen al snel een berg wachtwoorden voorbij, welke door de keylogger dus mogelijkerwijs naar Microsoft doorgestuurd worden. Ze zijn er vast niet naar op zoek, maar het zou zomaar wel bij ze terecht kunnen komen. En dat vind ik toch wel een kwalijke zaak.
Windows 10 is bedoelt om te testen door software leveranciers... die hun software testen in testomgevingen (vaak ook nog losgekoppeld van internet).
Het is niet bedoelt voor het thuis testen en om te kijken of je een beetje kan surfen en een spelletje kan spelen.
Waar heb je die informatie vandaan?
With Windows 10, we're kicking off the largest ever open collaborative development effort that will change the way we build and deliver Windows
Lijkt me 'open' voor iedereen, niet alleen software leveranciers.
Nou ja..

http://windows.microsoft....dows/preview-faq#faq=tab0

https://www.youtube.com/watch?v=84NI5fjTfpQ

"Tech Enthusiast", "PC Experts".. Letterlijk vanaf de eerste link:

Download and install the preview only if you

* Want to try out software that’s still in development and like sharing your opinion about it.

* Don’t mind lots of updates or a UI design that might change significantly over time.

* Really know your way around a PC and feel comfortable troubleshooting problems, backing up data, formatting a hard drive, installing an operating system from scratch, or restoring your old one if necessary.

* Know what an ISO file is and how to use it.

* Aren't installing it on your everyday computer.

We're not kidding about the expert thing. So if you think BIOS is a new plant-based fuel, Tech Preview may not be right for you.

Ja, klinkt inderdaad als "iedereen".
Inderdaad, iedereen. Er vindt geen controle plaats op kennisniveau en iedereen die vind dat ie de preview wil zien, die kan dat. Er is niemand die je tegen houdt en iedereen is vrij om zich capabel te vinden.

'Software leveranciers' is iets geheel anders dan "Tech Enthousiasts" en "PC Experts" ?
Nee, maar het is zeker ook niet "iedereen". De woorden "development", "expert" etc vliegen je om de oren als je leest. Ze zeggen expliciet niet "meant for the general audience" o.i.d.

Feit dat deze "preview" voor iedereen te downloaden is (met de duidelijke mededeling erbij m.b.t het expliciet delen van info richting Microsoft) geeft meer aan dat het een 'open' testrelease is. Hoe meer mensen deelnemen, hoe meer testfeedback Microsoft krijgt. Hoe beter uiteindelijk het eindproduct is, die deze key logger functionaliteit niet zal bevatten.
Het "open beta" idee is ook echt niet nieuw; heel veel andere bedrijven doen dit al jaren.
Dan moet je collaborative (samenwerking) ook wel snappen.
Dat de samenwerking dus van twee kanten komt, en dat MS niet verwacht dat je code voor ze gaat schrijven bij deze nieuwe start voor een universeel Windows waar iedereen, maar dan ook echt iederéén, blij mee is. ;)
Het draait in dit begin om feedback, input en surveys.

Deze testversie is voor enterprises, zoals aangegeven op de keynote,, ontwikkelaars en fabrikanten dus, en uitdrukkelijk niet voor de consument.
MS wil dat W10 backwards compatible is met echt alles, en zoals ik begreep ook met tools, ActiveX scripts en meer dat bedrijven nu gebruiken en waardoor ze op oude Windowsversies blijven hangen.
Maar nogmaals daar is veel feedback voor nodig.
Dat je mag testen, als consument, is meer omdat ze echt naar iedereen willen luisteren (en de mogelijkheid geven) om W10 het beste Windows ooit te maken, waar iederéén blij mee is.
Dus test je mee dan ga je daarmee akkoord dat je veel feedback, input en surveys geeft.

Niets geks aan imo.
De mogelijkheid om stappen op te nemen om problemen te reproduceren zit al standaard in Windows, al staat dat default uit in RTM`s, alleen de surveys zijn nieuw.

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 juli 2024 15:36]

Helemaal eens en het klopt inderdaad dat er een later een consumer preview komt. Maar dat neemt niet weg dat iedereen die zichzelf capabel vindt de Tech Preview mag 'previewen'.
In testversies heb je vaak aan een wachtwoord als Admin genoeg (of geen).
Dat hoeft niet ingewikkeld om lekker te testen.
Voor je account wel ja. Maar voor je e-mail? Of moet je dan je wachtwoord maar veranderen voor de tech preview?
Testen is user onafhankelijk, je hebt alleen een testaccount nodig.
In tests verzin je alle mogelijke scenario`s, and then some, om te kijken of alles goed gaat..
Eender welk programma, je test of het compatible is, meer hoef je niet te doen en feedback gaat automatisch naar MS. Die zo eventuele bugs kan verhelpen.

Alleen, jij wil niet testen maar productie draaien, je eigen account gebruiken.
Daar is deze versie niet voor.
Nee. Puur Chrome, Firefox of IE starten vertelt je niet of er geen compatibiliteitsproblemen zijn. Daarvoor moet je verder gaan: websites bezoeken, add-ons installeren, voorkeuren wijzigen. Kortweg: testen. Nu kun je natuurlijk alleen synthetische tests doen, maar de scope daarvan in enom beperkt en bovendien is het saai voor de gebruiker om te doen.

Productie draaien betekent dat je het voor je dagelijkse bezigheden gebruikt en dat je afhankelijk bent van de resultaten. Dat moet hier niet het geval zijn. Dat betekent echter niet dat taken die je uitvoert om te testen per definitie anders zijn dan taken die je ook in productie zou uitvoeren.

En ik wil helemaal niets, ik heb geen enkele interesse in Microsoft besturingssystemen de komende tijd Voor die drie keer per jaar dat ik Windows boot in plaats van Linux of Mac OS X heb ik weinig interesse in Windows 10 en voldoet Windows 7 uitermate goed.

Ook op Linux worden van vele distributies alpha versies uitgegeven. De boodschap hierbij is over het algemeen: doe ermee wat je wilt, maar als je data kwijtrijkt, je processor doorbrandt of je oma opgegeten wordt moet je niet bij ons komen klagen, het is niet voor niets een alpha. Dat zou hier ook de boodschap moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door MadEgg op 27 juli 2024 15:36]

Simpel. Daar gebruik je een test mail account voor. En de applicaties waar je zelf geen test account voor kan regelen zijn niet de applicaties die jij moet testen. Die moeten getest worden door anderen.
Ja, maar ik doel meer op dat Microsoft hiermee (misschien/eventueel) probeert om nu alvast te zien wat voor cmd's mensen uitvoeren, er zijn er vast weer genoeg waarmee je met de OEM info kan kloten en weet ik wat nog meer, en die kunnen ze natuurlijk makkelijk eruit filteren, 'even' checken wat alle warez kiddo's hebben geprobeerd, dat patchen, en windows zal in ieder geval de eerste paar maanden een echt werkende kopieer beveiliging hebben.

Dus ik bedoel niet dat de keylogger erin zit zodat ze die patches tegen kunnen houden, maar meer dat ze dat in de uiteindelijke release (waar de keylogger inderdaad niet in zal zitten) wel kunnen.
Dit is een testversie waarbij uitgebreide userfeedback verplicht/verwacht wordt.

Ben jij een black hat hacker dan ga niet online proberen W10 te hacken zodat MS weet wat je doet.
En die hack hou je voor jezelf, om te kijken of die er in blijft tot in de RTM, pas dan zou je er mogelijk wat aan hebben.
Wil je helpen W10 veiliger te maken dan hack je er lustig online op los............
Heb je ook gelezen dat Microsoft aanbeveelt de preview alleen op een oude computer te installeren of alleen als je bekend bent met het testen van software je het op test computer kan zetten. Ze raden af het op een partitie te zetten omdat er niet gegarandeerd kan worden dat het werkt. Het gaat hier namelijk om een testversie!!!
Het gaat toch niet voor niks hier om een test versie? Het lijkt mij dan wel logisch dat er gegevens verzameld worden, op die manier kun je wel het best de bugs eruit halen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.