Ordina zou in een periode van vijf jaar fraude hebben gepleegd om ict-projecten van onder andere het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de gemeente Rotterdam in de wacht te slepen. De ict-dienstverlener kreeg onder andere geheime documenten toegespeeld van een ambtenaar.
Het ontduiken van de aanbestedingsregels zou tussen 2005 en 2010 hebben plaatsgevonden. De aantijgingen komen van tv-programma Zembla, dat een usb-stick met duizenden e-mails en bedrijfsplannen van Ordina kreeg toegespeeld van een klokkenluider. In de documenten staat onder andere dat Ordina in 2009 van een ambtenaar concept-documenten ontving met betrekking tot een softwareproject waarmee tientallen miljoenen euro's waren gemoeid. Hierdoor zou Ordina voordeel hebben bij de aanbesteding.
Ordina erkent dat de mailberichten authentiek zijn, maar ontkent de aanbestedingsregels te hebben ontdoken. Het bedrijf zegt advocatenkantoor Brauw Blackstone Westbroek in de arm genomen te hebben, dat bij onderzoek meer dan een half miljoen documenten en bestanden van Ordina heeft doorzocht en daarnaast personen heeft geïnterviewd. "De Raad van Bestuur van Ordina heeft op basis van de uitkomsten van het onderzoek van De Brauw Blackstone Westbroek geconcludeerd dat niet is vastgesteld dat er sprake is geweest van onregelmatigheden bij deze aanbestedingen."
Deskundigen concluderen echter dat er wel degelijk in strijd met de regels is gehandeld en spreken van 'bedrog van het zuiverste water'. In 2006 zou de gemeente Rotterdam de aanbestedingsprocedure ook omzeild hebben door projecten te verdelen over Ordina, Logica CMG en Capgemini. Verder zou Ordina in 2009 een adviesbureau hebben ingeschakeld om een offerte voor een ict-project bij de IND te reviewen, terwijl dat bureau juist door de IND in de arm was genomen om onpartijdig te adviseren.
De gemeente Rotterdam en de Rekenkamer van die stad zijn een intern onderzoek gestart naar de gang van zaken en ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie is begonnen met een intern integriteitsonderzoek. Eerder deze week kwam Ordina in opspraak omdat een reserveofficier van de Koninklijke Landmacht in 2009 tijdens zijn verblijf in Uruzgan vertrouwelijke informatie naar de ict-leverancier liet uitlekken.