Verschillende grote webwinkels halen een deel van de producten die ze verkopen van Kieskeurig af, of stoppen zelfs helemaal met de samenwerking. Winkels als Alternate, Bol.com en CoolBlue zijn boos over een flinke stijging van de tarieven.
Sinds woensdag hanteert de vergelijkingssite hogere tarieven voor webwinkels, maar de hoogte van die tarieven schiet de webwinkels in het verkeerde keelgat. Ook het feit dat Kieskeurig de tarieven zonder overleg zou doorduwen, leidt tot boosheid onder de webwinkels.
Onder meer grote namen als Bol.com, Wehkamp, Dixons en MyCom halen veel van hun producten weg uit de prijsvergelijker, meldt Emerce. "Dit betekent dat wij vele honderdduizenden artikelen niet meer zullen tonen bij Kieskeurig.nl. Onze verwachting is dat veel meer partijen dit zullen doen, waardoor de toegevoegde waarde van Kieskeurig.nl voor klanten snel zal afnemen", aldus Bol.com tegenover Emerce. CoolBlue, een grote keten van webwinkels, is voor minstens een week zelfs helemaal niet op Kieskeurig te vinden.
Prijsvergelijkers, waaronder ook de Pricewatch van Tweakers, vragen geld aan aangesloten webwinkels. Vaak betalen webwinkels een klein bedrag als een gebruiker vanuit een overzichtspagina met prijzen doorklikt naar die webwinkel. Tot nu toe vroeg Kieskeurig een vast bedrag per klik, afhankelijk van de categorie maar ongeacht de prijs van het product. Dat was vaak tussen de 20 en 30 cent per klik, met hier en daar uitschieters naar bijvoorbeeld 70 cent voor een telefoon met abonnement.
Met ingang van woensdag gelden hogere prijzen voor duurdere producten. Een klik op een product tot vijftig euro kost een webwinkel 11 cent, maar een product van meer dan vijfhonderd euro kost 70 cent per klik. Volgens de webwinkels levert dat klikprijzen op die tot vijftig procent hoger liggen, al zouden de prijzen voor goedkopere producten juist lager uitvallen.
Kieskeurig was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar, maar manager Mirelle Bos van de vergelijkingssite zei dinsdag tegen Emerce dat de nieuwe prijzen 'marktconform' zijn. Eerder kampte concurrent Beslist.nl al met boze klanten, toen de prijsvergelijker webwinkels wilde verplichten om een tracker te plaatsen waarmee het verkoopproces kon worden gevolgd. Uiteindelijk zag de prijsvergelijker daarvan af.