Arduino kondigt 3d-printer aan

Arduino, het bedrijf achter het gelijknamige opensource-computerplatform, heeft zijn eerste 3d-printer aangekondigd. De Materia 101 wordt zowel afgebouwd geleverd als in een bouwpakket, waarbij de zelfbouwversie circa 100 euro goedkoper wordt.

Volgens Arduino kan de Materia 101 objecten van 140x100x100mm printen. De nauwkeurigheid van de printkop op de x- en y-as bedraagt een theoretische 0,06mm en op de z-as 0,0025mm. De 3d-printer zou met een groot aantal filamentvarianten overweg kunnen, waaronder tpu, pet en diverse pla-varianten.

De Materia 101 is 31x33x35cm groot, weegt 10kg en zou in gebruik 65W stroom verbruiken. Voor de aansturing wordt een Arduino Mega 2560-board gebruikt, terwijl op de 3d-printer ook een lcd aanwezig is. Via de lcd kan de eindgebruiker onder andere specifieke presets kiezen voor de diverse pla-filaments.

Arduino gaat de Materia 101 via zijn eigen webwinkel verkopen. De printer komt onder andere beschikbaar in een zelfbouw-variant. Deze krijgt een prijs van minder dan 600 euro. De variant waarbij de koper een kant-en-klare 3d-printer krijgt geleverd zal 100 euro meer kosten.

Arduino Materia 101Arduino Materia 101Arduino Materia 101Arduino Materia 101

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

01-10-2014 • 11:25

82

Reacties (82)

82
82
57
10
0
23
Wijzig sortering
Eerste observaties:
- Geen ABS
- Geen verwarmd printbed
- Geen SD-Card slot, waardoor de printer niet zelfstandig kan werken
- Kan maar kleine objecten printen

Toch vind ik het een goed (en leuk) initiatief. Leuke prijs, maar het apparaat is in ieder geval voor mij niet zo geschikt.

Ik ben benieuwd wat de Arduino-community hiervan vindt..
Geen SD-kaart? Op de derde foto is toch redelijk duidelijk een SD slot te zien.
Je hebt gelijk.. Tot mijn verdediging kan ik melden dat de specificatielijst van Arduino zelf er niets over zegt.
voor de arduino community is het een peuleschil om een upgrade in elkaar te meubelen die het printbed verwarmt, een SD kaarlezer (vaak icm met netwerk/wifi) is een standaard board die je zo bovenop de arduino kan drukken.

just dat je zelf die meuk eraan kan meubelen is juist de kracht ervan, 90% van de mensen gebruiken hem niet standalone dus SD kaart of wifi is een aparte upgrade die je pas betaalt als je hem nodig hebt.
Ik zie een SD slot op de foto.
@MM hij is erg duur hoor voor zo'n klein printbereik.

Vergis je niet dat dit moet concurreren aan de lowend kant. Tegen bijvoorbeeld een cube met soortgelijk printbereik van $300.

Ook kant en klaar geassembleerd, terwijl deze 1000+ dollar zou gaan kosten geassembleerd.

Maar goed er zijn al 3000 printerdesigns, deze kan er wel bij. D'r hebben bij sharelabs weer paar mensen en boterham.

Voor wat professioneler werk: haal zo'n ultimaker 1 kit voor 999 euro. Ga je minder balen dan bij deze kit voor 600 euro :)
Ik verwacht dat we over een paar jaar de 3D printer in huis net zo gewoon is als het hebben van een reguliere printer. Voor mij liggen de kosten echt nu nog te hoog, voor wat je ermee kan. Maar als dit flink door ontwikkeld word, komt dat vast goed.
Net zo gewoon? Je bedoeld het apparaat wat steeds meer stof begint te vangen omdat meer en meer digitaal word. Kaartje uitprinten is het laatste wat ik heb gedaan maar meestal is de code op je telefoon meer dan genoeg. Nee ik zie meer in een lokale 3D printshop die ook grotere printjes voor een goede prijs kan maken ipv. iedereen zo'n klein printertje thuis wat al verouderd is voordat je er leuke doeleinden voor gevonden hebt.
Dat zie ik niet zo snel gebeuren. De gemiddelde mens heeft helemaal geen idee hoe je 3D-modellen kunt maken op een computer en dus ook weinig baat bij een eigen 3D-printer. Het wordt wel een steeds toegankelijker stuk gereedschap voor hobbyisten. Voor 300-400 euro kun je zo'n ding bouwen tegenwoordig. Daarbij wordt overigens ook vaak een Arduino Mega als controller gebruikt.
Met 600 euro is het arduino-ontwerp dus aardig aan de prijs, maar hij ziet er ook erg degelijk en professioneel uit. En het scheelt natuurlijk een hoop uitzoekwerk als je niet zelf op zoek hoeft naar de materialen.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 30 juli 2024 13:01]

De gemiddelde persoon heeft ook geen idee hoe je artikels/facturen,e-tickets et cetera moet maken, dat neemt het nut van een printer toch ook niet weg? Modellen komen vanzelf beschikbaar op het internet en die kunnen dus gebruikt worden voor iedereen. Binnen een aantal jaar heeft de meerderheid een 3D printer volgens mij.
Daar geef je direct een groot nut aan van normale printers inderdaad. Het nut van een 3D-printer is echter behoorlijk beperkt voor de niet-hobbyist. Ik weet dat er een mooi ideaalbeeld bestaat waarin we alles wat we om ons heen zien, met één druk op de knop uit kunnen printen, maar zo werkt het helaas niet. Ik zou momenteel niet weten wat je nuttig zou kunnen printen op een 3D-printer. Voor hobbyisten en kunstenaars is het een uitkomst, maar in het dagelijks gebruik heeft het, in tegenstelling tot een gewone printer, nauwelijks praktisch nut.
Precies. Nu heeft ook niet iedereen een figuurzaag om van alles in en om het huis te maken. Niet voor iedereen is dit een hobby. Kan veranderen in de toekomst, maar dan moet het plug&play zijn. Kant en klare modellen enzo. Maar dan zal het zo gaan dat je bij de Ikea op de webshop kijkt en als je iets ziet dat je wilt, klik je en wordt het model naar je printer gestuurd (eerst afrekenen graag). De utopische wereld van 'makers' bestaat alleen in de hoofden van mensen die teveel paddo's eten :+
Look around...de populariteit van snack-tv als RTL en SBS zegt mij genoeg. De makers die nu met Ardiuno aan de slag gaan zijn de geïnteresseerde techo-freaks en geen huismoeders/vaders die ineens zelf een home automation ding gaan maken.
Anoniem: 415197 @mphilipp1 oktober 2014 13:49
Nee joh, je ziet een model in de Ikea folder, type het nummer in op de website van thepiratebay, en downloadt het model.
Of elke zondag diverse nieuwe leuke zelfprint gatgets in Life&Cooking of hoe dat tegenwoordig heet, en voila printers vliegen de deur uit en elke zondag wordt armband/ketting/ring print dag en nieuwe kleuren/type fillment koopdag (voor de gatgets van volgende week).

Wie koopt m'n TV formule?
Of doen we dit live via internet?
Je vergeet dat de ontwikkelingen niet stil staan. Combineer een 3D printer + ontwerp site met project ARA (in elkaar klikbare elektronica) en je kunt ineens zo'n beetje alles bouwen.
En niet te vergeten: Shapies!!! Shapies zijn de nieuwe selfies. Zeker nu nieuwe camera software ondersteuning biedt voor het maken van een 3D model van 20 rondom foto's zal de Shapie van de grond komen.

Op dit moment nog voor $60, maar vast snel dalend in prijs kan je je laten scannen en 3D printen. Als dat met een app + 3D printer straks zelf kan zie ik dit wel populair worden...

http://www.bloomberg.com/...re-the-moment-in-3-d.html
Als IKEA voor de regelmatig ontbrekende schroefjes en dergelijke een model op hun site zet, kan je die uitprinten zonder naar de winkel te gaan. Om maar een voorbeeld te noemen.
Behalve dan dat schroeven van sterk metaal moeten zijn, en met grote precisie geproduceerd moeten worden. Daarnaast zijn schroeven bij uitstek gestandaardiseerd en dus makkelijk te vinden in dhz-zaken.

Hier geldt hetzelfde bezwaar als bij de phonebloks: mensen gaan de moeite niet nemen om te customizen, want die moeite nemen ze nu ook al niet. De gemiddelde gebruiker heeft geen idee hoe ze RAM moeten bijprikken in hun computer, en bij phonebloks zal dat niet veel makkelijker zijn dan in een desktop-pc.

Wie echt reserveonderdelen e.d. wil vinden, kan dat vaak makkelijker op internet dan met een 3d-printer. Het feit dat mensen zelfs nu die moeite al niet nemen, geeft al aan dat 3d-printers hiervoor geen verschil gaan maken.

Techneuten zitten vast in een of andere droom/waanbeeld dat mensen plots geïnteresseerd raken in tweaken/customizen/repareren. Maar dat gaat niet gebeuren met nieuwe technologie. Dat is momenteel het probleem niet. Het probleem is de mindset van de gemiddelde consument; die koopt liever een nieuwe computer wanneer de videokaart kapot gaat, dan dat 'ie voor €50 een nieuwe videokaart koopt.
Als je ook een 3d scanner hebt, zijn er meer mogelijkheden. een plastic knopje van receiver is kapot, je print een nieuwe.
ik ben 1 plastic dopje kwijt, je scant een andere in en print hem uit.
je hoeft geen 3d tekeningen te maken, die worden gemaakt door de scanner.
hoeveel ik al niet heb weggegooit, alleen omdat ik een klein stukje miste of kapot en dus niet meer bruikbaar was.
dan heb ik zo'n printer plus scanner echt wel binnen een aantal jaar terug verdient.
Eh ja, behalve dat een 3D scanner natuurlijk ook niet het hele model kan scannen. Het is een 3D scanner, geen MRI.. Je theorie gaat helaas niet op dus. Je kunt niet het knopje aan de buiten en binnenkant ineen keer scannen
Je kan hem op zijn zijkant zetten ;)
Of je kan hem aan een draadje hangen en deze later verwijderen of in de scan of na het printen met een schaar/vijl/mesje.
Dus mijn theorie gaat wel op.
Een beetje nadenken kan geen kwaad voor iets je ergens op antwoord, het is namelijk ook gewoon een voorbeeld. het kon namelijk ook een massief knopje zijn;)
Hoef ik niet over na te denken want ik heb inmiddels genoeg ervaring met 3d scanners. En de ervaring leert dat het knopje from scratch modelleren met solidworks en een schuifmaat sneller is dan een goede scan te maken.

In knopjes zitten vaak klikvingers en holtes, waar dan weer andere delen voor vallen. De scanner kan niet voorbij het eerste deel scannen.

Dus je theorie gaat niet op in de praktijk en je beeld van 3D scannen is het naïeve beeld wat veel mensen hebben. Uiteindelijk kun je beter from scratch alles opbouwen in solidworks
Ach, 30 jaar geleden zagen weinigen het nut van een computer thuis. Ondertussen... ;)
Ondertussen bestaat de 3D printtechniek al evenlang en is er een wereld van verschil tussen het amateuristische 3D printen en de wereld van computers / tablets / smartphones. Op dit moment is lasersnijden meestal 'far superieur' qua snelheid en accuraatheid om bijv. een behuizing voor je electronica te maken.
Ik zou momenteel niet weten wat je nuttig zou kunnen printen op een 3D-printer.
Ik ook niet. Maar had jij tien jaar geleden het nut gezien van een dienst om korte berichtjes (keiharde grens op 140 tekens) te delen met de hele wereld, zonder enige vorm van afscherming wie het kan lezen? Waar zou dat ooit nuttig voor kunnen zijn? En zelfs de meest fanatieke 56k6 BBS'er zal niet inzien waar ie ooit een gigabit-verbinding voor nodig gaat hebben.

Kan ik je garanderen dat 3D-printers een succes worden en (om de filosofie van Bill Gates te parafraseren) er straks "eentje op elk bureau" staat? Nee, dat niet. Maar ben ik zeker dat het een hype is die vroeg of laat vanzelf flopt omdat we nu nog niet bedacht hebben waarvoor je het kunt gebruiken? Nee, absoluut niet!
Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat een 3D-printer praktisch nut heeft en ook de laatste die zegt dat het concept niet aan gaat slaan. Alleen beweringen dat ieder huishouden zo'n ding zal hebben, slaan gewoon nergens op. Bij lange na niet ieder huishouden heeft uberhaupt een accuschroefboormachine of een decoupeerzaag. Waarom zouden mensen in hemelsnaam meer dan 100 euro uitgeven voor een 3D-printer, als ze een véél essentieler stuk elektrisch gereedschap al niet de moeite waard vinden?

Het zal gewoon altijd een apparaat voor hobbyisten blijven.
Er was een tijd dat we met printerdrivers moesten knutselen om datgene uit de printer te krijgen wat we wilden. Tekstverwerkers hadden nog geen wysiwyg modus. Papier zat tussen repen gaatjespapier en de letters waren monochroom en uit puntjes opgebouwd. Er is inmiddels veel veranderd.

Ik verwacht van 3D-printers dat ze veel sneller, groter en nauwkeuriger worden. Dat er kleurenobjecten uit komen. Dat het printen in alle richtingen gaat door een draaibare kop. Misschien komen er nog boor- en freesmogelijkheden op.
Ik hoop op glasachtig materiaal.

Met een gewone printer maken we ook vaak afdrukken die niet direct nuttig zijn, dus waarom zou dat bij een 3D printer niet het geval zijn? Er worden bijvoorbeeld sieraden mee gemaakt.
We zouden eten of een smartphonebehuizing kunnen afdrukken. Of je eigen horloge. Misschien komt er een mogelijkheid om je afgedrukte object te "bakken" tot iets wat heel hard is.

Net zoals we vroeger met een tekstverwerker moesten leren omgaan, kunnen we dat nu met 3D leren.

Degene die zegt dat de 3D printer voor een beperkte groep geschikt is, heeft op dit moment gelijk. Het is bijvoorbeeld nog geen plug en play. Maar als ik naar de geschiedenis kijk, is mijn conclusie: straks heeft "iedereen" er één.
Voor het gros zal 3D printen pas aantrekkelijk worden wanneer er onderdelen voor een kapot apparaat kunnen worden geprint. Maar dan nog, dat doe je niet zo vaak en dan is zo'n apparaat weer een sta-in-de-weg.
Ik zie eerder winkels/webshops onderdelen printen. Of via internet bestellen en door de lokale supermarkt/Hema/whatever laten printen. Onderdelen bestellen zou dan veel minder moeten gaan kosten dan momenteel het geval is.
Ik heb zelfs op een hogeschool gezien waarbij ze zelf een 3D-printer hadden gemaakt voor sinterklaas en die ging dus met chocola en lekkernijen 3D printen. Ik denk dat mensen zich daarbij meer bij kunnen voorstellen, dan hun eigen vork of lepel uitprinten :) .

Ik geloof ook eerder dat wanneer je echt een 3D-printer hebt die goed en snel voedsel kan 'printen', dat er dan meer mensen erin geïntresseerd raken. Nadeel met die voedsel 3D-printer was dat je regelmatig de printkoppen(waren medische naalden van de lokale apotheek ;) :+ ) moest vervangen, wegens o.a. hygiëne.
De gemiddelde mens heeft helemaal geen idee hoe je 3D-modellen kunt maken op een computer en dus ook weinig baat bij een eigen 3D-printer.
Met kant-en-klare bouwstenen en componenten in een 'Minecraft/Lego achtige' first-person interface kun je het 3D modelleren simplificeren tot klikken en slepen. Zo'n applicatie zie ik nog wel ontstaan voor de casual gebruiker.
Nu heeft het misschien nog geen nut nee, dat is ook de hele intentie van mijn eerste post. Echter over een aantal jaar, is er vast een zogenoemd "idiot proof" programma, waarmee men bijvoorbeeld hele lego structuren kan betalen. Dan hoef je geen 100+ euro meer neer te leggen voor het nieuwste Star Wars Lego stuk. Dan print je hem gewoon. Of eventueel de blauwdrukken via Lego zelf. Wel voor veel goedkoper natuurlijk, anders kun je er donder op zeggen dat men dat gaat piraten.
Haha tegen de tijd dat we kunnen 3D-printen met de precisie die nodig is voor een lego-blokje, zijn we wel wat meer dan "een paar jaar" verder vrees ik hoor!
Dat zou nog wel eens sneller kunnen gaan dan we denken.

Doet mij gelijk eraan denken hoe sceptisch de mensen waren toen ik mijn galaxy note bestelde... Niet veel later liep iedereen er mee rond. ;)
Duplo ;)

ontopic:

Wel grappig om te zien dat ook Arduino mee probeert te liften op de 3d printer bandwagon. Maar gezien het feit dat de Arduino voor veel printers wordt gebruikt is het mss wel een logisch gevolg?
Bedankt voor het bevestigen van mijn punt, je ziet duidelijk hoe beroerd de kwaliteit van die blokjes is. Het verbaast me dat ze nog aan elkaar te klikken zijn, en ik vraag me af hoe vaak je dat kunt doen voordat ze in brokken uit elkaar vallen.

De utopische wereld waarbij we alles om ons heen zelf uit kunnen printen, is nog héél, héél ver weg. En om het ook nog efficiënter te doen dan een spuitgieterij plus bijbehorende distributieketen, nog veel verder.
Hij is misschien wel aardig aan de prijs, maar als ik naar de specificaties kijk dan vind ik dat wel meevallen hoor. De Prusa i3 waar je naar linkt kan je daar volgens mij niet mee vergelijken.
Jouw voorbeeld van €400,- print op 0.66mm breedte en 0.3mm dikte.
Deze Materia 101 print op 0.06mm en 0,0025mm, dat is nog al een groot verschil 10x en 12x nauwkeuriger in precisie.
Oppervlakken zullen dus super glad aanvoelen t.o.v. de Prusa i3.

Minimaal 10x nauwkeuriger in elke richting is zeker €300,- meer waard (75%).

[Reactie gewijzigd door djwice op 30 juli 2024 13:01]

Ooit zeiden ze over de computer ook dat alleen specialisten en wetenschappers zo'n ding zouden gebruiken. Totdat de homecomputers kwamen en Apple en IBM met een voorloper van de huidige PC's en Macs kwamen. Het downloaden/kopen/maken van 3D designs zal toegankelijker worden voor het grote publiek. Da's een natuurlijke trend.
Deze is best te betalen.
Het probleem voor mij is wat moet ik ermee?
Waarschijnlijk gaat dat nog wel veranderen, maar nu zou ik echt niet weten wat ik ermee moet printen.
Ik heb zelf een Ultimaker classic, en dit is inderdaad wat veel mensen aan mij vragen.
Het heeft weinig zin om dingen uit te printen die al bestaan. Dus het meeste wat ik uitprint bestaat (nog) niet.
Zelf heb ik er een tijdje over nagedacht voordat ik er 1 kocht. Je moet toch wel wat ideeen hebben voordat je hem echt gaat kopen.
Maar ook is het belangrijk dat je weet dat je de printer ook in de toekomst gaat gebruiken. Ze worden steeds goedkoper, dus je kan ook een tijdje wachten (en wat ideeen bedenken).
Let op dat ook het ontwerpen van 3d modellen veel tijd in kan gaan zitten.
Het meeste wat jij uitprint bestaat nog niet? Ben ik wel benieuwd wat jij zoal uitvindt dan :)
Ik kan me voorstellen dat er mensen iets minder nadenken voordat ze er één kopen. En goede oplossing is een keer printen bij 3dhub voor een paar euro. Die printers worden goedkoper / sneller /beter, en voor een paar tiemtjes kan je heel wat printjes maken om te experimenteren.... Nog steeds niets geprint: maar het gaat echt wel gebeuren 8)7 :P
Probleem?

Je hoeft het niet te kopen, en dan hoef je je ook niet af te vragen wat je ermee moet.

Probleem opgelost :)
Dat verwacht ik niet, aangezien het maken van een 3d object lastiger is dan het maken van een 2d plaatje.

Tevens wordt verwacht dat je een briefje kunt uitprinten terwijl het maken van je eigen dobbelstenen niet echt een must lijkt te worden.

Begrijp me goed het lijkt me reuze leuk en ik wil graag een heel warhammer leger printen voor mijzelf maar ik ben ook geen standaard gebruiker.

Pas als grote bedrijven 3d prints gaan aanbieden waar je ook echt wat mee kan gaat het iets worden denk ik. Ik denk dan aan een ikea die je online een 3d tekening van een stoel verkoopt die je dan thuis in je eigen maat en kleur kunt gaan printen. Maar zover zijn we nog lang niet. Dan moeten de printers beter makkelijker en vooral groter worden.

Je kunt er al heel veel leuke dingen mee maar het is zo lastig om er ook maar iets van nut uit te krijgen dat het voor het grote publiek nog lang niet interresant is.
Koppel dit met een 3D-scanner en de nodige software en het wordt ook al een heel ander verhaal.
Wat is duur? Een Commodore 64 kocht je voor een nieuwprijs van zo'n 1000 gulden. Voor een PC met monitor printer moest je aanvankelijk gauw 4000 gulden neertellen. In de jaren '90 kochten we CD-branders voor vele honderden guldens en vandaag de dag... ja... komt alles goedkoop uit China en kopen we voor een paar honderd euro een televisie van een vierkante meter oppervlak en zijn telefoons zo goedkoop geworden dat we ze iedere 2 jaar wegmieteren en een nieuwe kopen. Wat mij betreft zijn we verslaafd aan het raken aan de goedkope produkten.

600 euro voor een 3D-printer, een produkt dat het in zich heeft om een nieuwe revolutie te veroorzaken, is een eerlijke prijs. Wie een 3D-printer wil hebben kan 'm met dit bedrag veroorloven.
Ik zie het nog niet de komende 5 jaar gebeuren, misschien dat over 10 jaar de eerste 'mainstream' 3d printers inkomen maar daarvoor moet er eerst nog een markt gemaakt worden, want behalve tweakergehalte en hier en daar het gemak dat je reserveonderdelen kan printen heeft het gemiddelde Nederlandse gezin (of Belgische gezin) er op dit moment niks aan.
Ik zou heel graag een 3d printer willen, net zoals ik nog altijd mijn eerste petabyte aan opslag wil en videokaart x, maar net zoals ik die petabyte nooit (legaal) zou kunnen vullen en ik met de printer niks anders dan een grappig beeldje kan maken heb ik er weinig aan...
Ik vrees dat de patenten- en copyrightlobby en de bedrijven die die organisaties (financieel) steunen die utopie afschieten.
Dat zal de tijd uitwijzen, zou evengoed kunnen dat die organisaties er net mee op springen en je middels een DRM beveiligd bestand oid je een 1 malige print kan aanschaffen, bijvoorbeeld een LEGO doos, een Barbie pop of een IKEA meubel - dit alles uiteraard op voorwaarde dat de kwaliteit & snelheid stevig omhoog gaat.
De nauwkeurigheid van de printkop op de x- en y-as bedraagt een theoretische 0,06mm en op de z-as 0,0025mm.
Kan iemand misschien uitleggen wat het verschil tussen deze assen is en waarom de Z-as hiervan afwijkt?
De x- en y-as bewegen de printkop in het horizontale vlak. Deze worden aangedreven door middel van een stappenmotor en tandriem.
De z-as beweegt met een stappenmotor en schroefspindel.

Per omwenteling van de stappenmotor is de verplaatsing dmv de schroefspindel kleiner dan met de tandpoelies. De polie heeft een verplaatsing tot gevolg van de omtrek van de steekcirkel. Die van de schroefas is gelijk aan de spoed. Deze is waachtijnlijk een factor 4 kleiner dan de omtrek van de poelies.
Per omwenteling heeft de stappenmotor een aantal stappen. Voor de z-as is de verplaatsing per stapje dus ook ongeveer 4x kleiner.
x- en y-as zitten aan een beweegbare printkop, de z-as word door de bodem bepaald en deze is minder bewegelijk en dus stabieler te verplaatsen.
x en y as zijn de breedte en diepte, de z-as is de hoogte, dus de laagdikte.

Een afbeelding van een andere 3d printer met de assen gevisualiseerd:
http://mhackney.zenfolio.com/img/s9/v87/p1512331908-3.jpg

[Reactie gewijzigd door cadsite op 30 juli 2024 13:01]

Z-as resolutie hangt af van de nauwjerigheid van de motor die de printkop of -plaat verticaal beweegt. De x en y assen zijn afhankelijk van de diameter van de opening in de printkop (te vergelijken met de pendikte op een 2d pen plotter).

[Reactie gewijzigd door jvvv op 30 juli 2024 13:01]

Ja die claims moet je met korreltje zout nemen.

De X en de Y lijken belt driven te zijn, terwijl de Z as is het printbed dat via een lage kwaliteits schroef van boven naar beneden gaat.

Die gaat overigens regelmatig afwijking 0.100 millimeter hebben. Dat is als ze zoveel geld uitgeven een C7 kwaliteit, wat we sterk kunnen betwijfelen.

De 0.0025 wordt dan ook als "resolution" opgegeven, niet als nauwkeurigheid noch als afwijking.

Waar het allemaal om gaat is natuurlijk herhaalbaarheid. Bij zo'n goedkoop printertje als dit wil je DIE discussie niet eens aangaan :)

Dan zie ik dat ze verder nog hele goedkope motortjes van plan zijn in te slaan die nog niet de helft van de kracht leveren wat in de meeste repraps zit, dus verwacht niet te veel van deze printer.

Weer wat geleuter uit Italie voor een product dat voor de geleverde kwaliteit veel te duur is.

Bij de kiwi 3d printer van dit bedrijf staat overigens wel grappig commentaar.

Eerst het correcte gedeelte: "Sharebot Kiwi-3D kit is the 3D printer for someone who wants to enter in the 3D printing world in the best and most innovative way."

Echt grappig is: "Through the digital fabrication sites, like the Fab Labs, will be possible to follow assembly lessions, having a 3D printer that nobody else could replicate."

Dit zeggen ze dan overigens wel over een printer die als 2 druppels water lijkt op wat er al zoveel is in de markt.
Ik bouw de printer liever zelf dan dat ik hem kant-en-klaar bestel.
Ik heb de Ultimaker gebouwd met 3 anderen, makkelijk is het niet maar je leert er aardig veel van.
Zal deze printer wel even accuraat kunnen printen als 3d-printers van grotere bedrijven zoals Ultimaker en Makerbot? Hij kost namelijk maar ongeveer de helft van die printers.
makerbot verkoopt natuurlijk ook veel troep voor te veel geld, dus geen goede vergelijking.

Verder heeft deze printer een bereik van 14x10x10 centimeter. Net zoals de kiwi 3d printer van het bedrijf sharelabs, dat ook deze printer gaat produceren.

Dit is enkel een PLA printertje met heel klein bereik. Geassembleerd zou er 100 euro tot 200 dollar verschil in prijs zitten met de kit versie.

Dat moeten we nog zien. Bij ultimaker was het verschil daarin 500 euro en dat is vrij realistisch verschil.

Me dunkt dat als je een printer koopt die voor 100 euro in elkaar is gezet, dat dat boordevol met productiefouten en afstellingsfouten zit.

Zo'n instap printer als deze is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat hij direct goed print, zonder dat de onervaren gebruiker de skills heeft 'm te fixen, net zo min als je je inkjetprinter simpeltjs fixed.

Een productielijn opzetten kost al snel een miljoen euro in China. In Italie zal dat iets duurder zijn. Dus hoe ze dit voor 100 euro nauwkeurig in elkaar gaan zetten lijkt me redelijk onmogelijk, tenzij ze die kits voor veel te veel geld slijten gaan.

Verder is de targetprijs die genoemd wordt schandalig hoog. Zeker voor 2015.

De kiwi 3d printer die hetzelfde bedrijf verkoopt, wat natuurlijk de basis is van deze printer, die verkopen ze voor 570 euro.

Met meer publiciteit nu dankzij arduino, verkondigt arduino nu dat deze printer 600 euro gaat kosten in kitvorm en onder de 700 euro geassembleerd.

600 euro voor een 3d printer kit van een klein printertje is bijzonder veel. De ultimaker1 kit kost namelijk 999 euro voor een printbereik van pak hem beet 20x20x20 centimeter.

En die gaat heel wat beter printen dan dit.

Van een afstandje kunnen lijkt het alsof de allergoedkoopste kogellagers zijn ingeslagen door dit bedrijf sharelabs.

600 euro voor een kit van zo'n klein printertje is gewoon enorm veel. Je kunt nu al een complete prusa i3 kit bestellen voor minder dan dat, terwijl die groter printbereik heeft EN een heatbed.
Deze 3d printer heeft wel wat weg van de Ultimaker qua design.
eerder van een hele oude makerbot van 10 jaar geleden. Hij heeft enorm klein printbereik - vergis je niet daarin hoe dat de prijs kan drukken van een printer.

Maar inderdaad: beide bedrijven klooien wat met hout. Overigens het frame van de kiwi3d printer van dit bedrijf, wat wellicht de basis is van deze printer, die heeft een stalen frame.

De rest is echter bijzonder gammel van die printer zo lijkt het.

Er zijn erg weinig screenshots te zien van die kiwi3d op die website en al helemaal niet hoe goed hij 't doet.

Lijkt allemaal niet erg spectaculair van afstandje. Hele goedkope kogellagertjes en dan enorme joekels van claims t.a.v. de 'resolution'. De Z as vast weer niet zo best opgelost met lage kwaliteits spul. Hele dunne 8 mm stangetjes zo lijkt het van afstandje te zijn voor de Z-as.

Allemaal niet erg bemoedigend. Als je object iets te stevig van het printbed pakt dan is deze printer alweer kaduuk.

Over printbed gesproken: het heeft niet eens een heatbed. Deze zal net iets beter zijn, als je 'm niet weet te beschadigen dan die $300 printer die in 2015 zou moeten verschijnen.
Hoeveel producten van maximaal 14x10x10cm heb je in huis en hoeveel heb je ervoor betaald. Los van dat zo'n printer een erg leuk speeltje is en het mooi is om over op te scheppen, denk ik dat zo'n kleine printer vrij duur is voor wat je ermee bereikt en dat het praktisch nut erg laag is.
Iemand al ervaringen met echt iets praktisch behalve "gewoon mooie spulletjes"? Bijvoorbeeld onderdelen o.i.d.?

[Reactie gewijzigd door Miks op 30 juli 2024 13:01]

Zeker, ik print zelf onderdelen voor mijn fiets (spatbordklemmetjes etc.) voor thuis, plastic scharniertjes die afbreken, gordijnrails houdertjes die stuk gaan etc.
Het voordeel boven de karwei/gamma is dat je de onderdelen zo kan ontwerpen dat ze niet nog een keer stuk gaan.
Daarnaast een studentenbaantje op de TU Delft waar toch behoorlijk gebruik gemaakt wordt van de set makerbots, zowel voor prototypes als voor opstellingen en projecten.
Hoe zit het dan met stevigheid? Prima in orde of hangt dat echt af van de 3d printer?
Lijkt mij dat dat afhangt van zowel het materiaal als de dichtheid (en dus accuraatheid) van de printer.
Die gaat heel erg tegenvallen hier.

Stevigheid van objecten is een eindeloze discussie waar je nooit uitkomt. Laten we het erop houden dat als je pla objecten print, dat dat vrij stevig is in alle richtingenbehalve de laagjesrichting (z richting).

Ook daar is wel wat stevigheid als hij goed is geprint, met name dus PLA die je op iets hogere temperatuur smelt, maar dat ga je bij deze printer niet redden.

Deze printer heeft niet eens een heatbed.
een object hoeft niet per sé uit 1 onderdeel te bestaan he
Ik ben blij dat de 3d-printers steeds goedkoper worden! Nog eventjes en iedereen heeft er één thuis staan om kleine onderdeeltjes te printen.
Lijkt me erg leuk om mee te knutselen, bijvoorbeeld Lego-blokjes tekenen en printen, ander speelgoed voor kinderen printen etc etc.
Een vriend van me heeft zo'n arduino apparaatje, die zijn ook erg leuk om mee te knutselen, zou stoer zijn als je ook eigen code op de printer kan zetten.
legoblokjes zijn ABS en hebben hele dunne wandjes en zijn zeer nauwkeurig geproduceerd met spuitgietmachines voor minder dan een cent per stuk.

Al die goedkope printers onder de 1000 euro kun je alleen PLA mee printen. Deze is ook alleen een PLA printer.

Deze aankondiging is no big deal zou ik zeggen. Een italiaans bedrijfje dat hun printer via arduino aan de man brengt. In 1 van de bakermatten van het 3d printen, Nederland, hebben wij veel betere printers dan dit al.

Misschien dat het heel wat is dat een italiaans bedrijfje een 3d printer verkoopt en dat toen wat nationalistische sentimenten voor de rest zorgde?

Namelijk het inslaan van een lage kwaliteits 3d printertje voor veel te hoge prijs?
De x en y as ken je denk ik wel. Zie het maar als links en rechts. De z as is de hoogte. Waarom deze nauwkeuriger is durf ik niet te zeggen.
Ja weer complete fantasieverhaaltjes over de nauwkeurigheid.

.
Vraag mij alleen af, wat moeten wij met een 3D printer thuis doen??
Iets maken voor ons werk? Dan moet het al zekers bruikbaar zijn voor je werk of combineerbaar zijn
Voor je kinderen misschien's om mee te spelen?? Is altijd leuk.

Of wapens maken om een bank te overvallen? :P

Wel leuke uitvindingen natuurlijk.
Met een draaibank maak je simpeltjes een geweer van roestvrij staal.
Een goedkoop draaibankje heb je al voor paar honderd euro.

(kijkend naar de onderdelen van het beruchte 3d pistool in CAD)

met een 3d printer gaat dat niet zo best lukken. de beroemde, of beter het beruchte 3d printed pistool was feitelijk een geweer met heel kort loopje en zonder geweerkolf. Namelijk ar-15 onderdelen waren in een 3d printer uitgeprint.

Dat principe is natuurlijk heel gevaarlijk. Onderdelen die berekend waren op de sterkte van roestvrij staal en soortgelijke metalen legeringen, die je dan in slap plastic uitprint.

Dat is echter gedaan in een $10k+ printer die met licht (laser) werkt en niet met een goedkoop draadje zoals deze.

Bij het eerste schot explodeert een pistool wat je probeert met deze 3d printer te fabriceren.

Als ueberhaupt de onderdelen al in elkaar passen, want ook dat gaat niet lukken hier.

Dus een levensgevaarlijk (voor jezelf) pistool printen in een 3d printer heb je 3d printer nodig van 10k+ dollar met resin dat 70 dollar per kilo kost (en je zult er vast heel wat doorheen moeten draaien voor je iets geproduceerd hebt wat werkt). Dat kost dan maanden om te fabriceren en bij elk schot moet je een loopje dus weggooien en verwisselen voor een nieuwe.

(let wel met duur resin van 70 dollar per kilo kost zo'n loopje al snel 7 dollar per stuk - heel wat meer dus dan die kogel).

Terwijl met een draaibankje van paar honderd euro krijg je dit alles veel beter voor elkaar.
Ik heb een draaibankje . kan jij even komen laten zien hoe je simpeltjes een geweer maakt van RVS. Complete onzin wat je hier zit te schrijven..
wat hij zei was eigenlijk niet wat ik bedoelde hoor.
Die 3D printers zien er wel leuk. Maar ik denk gewoon na aan de voordelen en nadelen en gevolgen.

Zou dat ook wel eens willen zien of hij dat kan maken uit een draaibank.

Ga gewoon naar een speelgoed winkel koop daar een plastieke geweer en voila!!
heb hier een draaibank van de artillerie inrichtingen - het is niet zo moeilijk een geweer te bouwen met een draaibank hoor.

dingen als de loop mag je overigens legaal maken.
Dat was eigenlijk niet echt mijn punt hoor.
Je moet geen echt geweer maken om iets te doen.
Als het er een beetje op trekt is het goed met valse dingen kan je ook veel.

Vindt dit wel allemaal leuk die 3D printers.
Stel mij daar altijd allemaal vragen, nadelen , voordelen, gevolgen enz..

even offtopic:
Dat is gelijk dat je een iphone 6 kan kopen die zogezegd van de boot is gevallen voor 250 euro en als je het doosje open doet zit er gewoon een cover van een iphone in

Dit was een voorbeeld.
Wat mij opvalt is dat ze allemaal een klein bed hebben, allemaal kleiner dan een A4tje.
Je kan er nauwelijks een zonnebril, afstandsbediening of telefoonhoesje op printen.
Ik zelf zou meer geinteresseerd zijn als ze met hogere onnauwkeurigheid grotere dingen konden printen, denk aan de kettingkast van een fiets of houders voor speakers ofzo.
Is goedkoper qua onderdelen. Vooral productiekosten. Dit is zo'n houten printertje weer.

Vergis je niet dat ruimtelijk dingen tot de macht 3 gaan.

Dus een printer met effectief printbed 10x10x10 centimeter versus eentje die 20x20x20 is, dat is factor 8 verschil qua bouwmaterialen. Meer dan factor 2 verschil qua lineaire geleiding.

Doordat de afstanden kleiner zijn kun je dan ook wegkomen met goedkopere rommel.
Het uitvoerende bedrijf is sharebot.

Het zal wel een gerenamede kiwi3d printer zijn die ze gaan verpatsen. Die kun je nu kopen voor 570 euro.

http://www.sharebot.eu/in...ers/sharebot-kiwi-3d-kit/
Print volume 140x100x100 millimeter.

Meer dan zat voor het gros van de kopers die 1x een beeldje van 2x2x2 centimeter printer waarna de printer naar stof hapt.

Verwacht niet te veel van deze 3d printer.
Heeft niet eens een verwarmd printbed.
De bouwmaterialen lijken me maar een heel klein onderdeel van het totaal te zijn, hoe groter hij wordt, hoe onnauwkeuriger (assen die gaan doorhangen door kracht x arm : weerstandsmoment = spanning enzo).
Daarnaast neemt het volume met een 3e macht toe, het framework, de buitenkant van de doos zegmaar, een _heel_ stuk minder hard.

Natuurlijk is het logisch dat je met een groter printbed ook meer materiaal gebruikt / neersmelt / print. Dat is zo'n beetje de bedoeling van groter gaan...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.