Apple maakt iOS 8 beschikbaar

Apple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld voor iPhones vanaf het 4s-model, iPads vanaf generatie 2 en de iPod touch van de vijfde generatie. De update brengt tal van nieuwe features voor zowel gebruikers als ontwikkelaars naar het OS.

Apple heeft de download van iOS 8 woensdagavond 19.00 Nederlandse tijd klaargezet voor gebruikers. De update neemt op een iPhone 5s 1,1GB in beslag. Volgens Apple gaat het om de 'grootste release sinds de introductie van de App Store'. De nieuwe iOS-versie brengt veel nieuwe functionaliteit naar de software, waar bij de vorige release het gewijzigde uiterlijk de blikvanger was.

Gebruikers kunnen de update vinden onder het Algemeen-menu bij Instellingen, waar de software onder Software-update klaar zou moeten staan. Alternatief kunnen ze iOS 8 via iTunes installeren. Apples mobiele besturingssystemen heeft onder andere ondersteuning voor virtuele toetsenborden van derde partijen zoals Swipe en Swiftkey gekregen, naast de nieuwe invoermethode Quicktype van Apple zelf.

Ook is er een Health-app, ondersteunt het OS Family Sharing en kun je de nieuwe iCloud Drive activeren, al is het voor OS X wellicht verstandig te wachten met die upgrade totdat OS X Yosemite verschijnt, aangezien de 'oude' iCloud- en de iCloud Drive-synchronisatie elkaar in de weg kunnen zitten. Verder zijn er verbeteringen bij notificaties en Spotlight en zijn er vooral onder de motorkap wijzigingen doorgevoerd die ontwikkelaars meer mogelijkheden geven.

De features van iOS 8 worden uit de doeken gedaan in het achtergrondartikel iOS 8 Review - Apple geeft de touwtjes uit handen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-09-2014 • 19:28

301 Linkedin

Reacties (301)

Wijzig sortering
Voor de mensen die twijfelen over iOS8, het eigenlijk eerst willen uit proberen i.v.m. het traag worden van een ouder iDevice of simpelweg willen downgraden naar iOS 7:

Apple signt de updates zodat de authenticiteit bepaald kan worden. Maar als een nieuwe versie van iOS wordt uitgebracht, dan verloopt de signing van de voorgaande versie en vanaf dan kun je niet meer downgraden. Bij het uitbrengen van een nieuwe iOS versie blijft de voorgaande versie (in dit geval iOS 7.1.2) nog voor een bepaalde tijd gesigned. In het verleden verliep de signing van de voorgaande versie 24 uur na het uitbrengen van de opvolgende versie. In principe heb je dus minstens tot morgenavond 19:00 de tijd om iOS 8 uit te proberen en om eventueel te downgraden naar iOS 7.1.2. Je kunt downgraden door het update bestand te downloaden van bijvoorbeeld http://www.icj.me/ios/all (MD5/SHA1 hashes staan erbij dus veilig) en in iTunes de alt-toets ingedrukt houden terwijl je op 'Herstellen' klikt. iTunes vraagt je dan om het restore bestandje te selecteren. Uiteraard net zoals altijd is het aan te raden om eerst een backup te maken voordat je wat gaat doen, bijvoorkeur via iTunes.

Edit: ik heb het nog even uitgezocht en de signing van iOS 6.1.3/4 verliep op 21 september 2013 terwijl iOS 7.0 werd uitgebracht op 18 september. Dat waren dus drie dagen voordat de signing van de oudere versie verliep. Maar omdat Apple nooit kenbaar maakt wanneer de signing vervalt van de voorgaande versie, is het verstandig om zo snel mogelijk te downgraden mocht je dat willen.

Ik heb zelf iOS 8 GM al een week geprobeerd op een iPhone 4S (laagst ondersteunde iPhone) en kan uit eigen ervaring vermelden dat je geen tot weinig verschil zult merken tussen iOS 7 en iOS 8 kwa snelheid.

[Reactie gewijzigd door Mick1990 op 17 september 2014 20:07]

Toevoeging op bovenstaande: maak de back-up van iOS 7. Als je de back-up gaat overschrijven door een nieuwe te maken van iOS 8, zul je deze niet terug kunnen zetten op je gedowngrade iOS 7.
Hoe controleer ik deze hash met de bron bestanden als ik de site gebruik om de ' bron' bestanden te downloaden?
Nog wel een tip voor diegene welke two-factor authentication aan hebben staan. Zorg ervoor dat een ander device binnen je account geverifieerd is, of een telefoon met simkaart van een andere provider en houd je recovery key bij de hand. Regel dit voordat je de upgrade begint en doe niet alle devices tegelijkertijd! Ik had alleen mijn telefoon ingesteld als vertrouwd apparaat. Ik kan me ook niet herinneren dat ik destijds de mogelijkheid had een ander apparaat te vertrouwen.

Anyway, mijn uitdaging gisteravond; sms-code verstuurd, maar komt nooit aan. Dan kan je dus na installeren niet verder met de installatie na de eerste keer booten. Recovery key nodig gehad, maar opgeslagen in een password manager op mijn telefoon. Kon ik niet bij. En blondie was gelijk zijn iPad ook aan het upgraden, dus ook daar kon ik er niet bij. Recovery key ook ergens anders opgeborgen, was alleen even een uurtje zoeken. Waar ook alweer? Anyway, na invoer recovery key kon ik weer verder. Heeft me ruim anderhalf uur extra gekost.

Waarom bij een andere provider of een ander device? Zowel mijn werk als prive is een KPN abonnement. Nu werkte dat tijdens installatie van de two-factor, want anders krijg je het nummer niet geverifieerd. Gisteren kwamen op beide telefoons de codes niet aan. Na invoeren recovery key op mijn Apple ID de telefoon van vriendinlief ingevoerd. En voila, direct een sms code. Provider: T-mobile. Direct daarna na mijn eigen telefoon. Tot op heden nog niets ontvangen. Dus er was gisteravond iets bij KPN of KPN heeft iets gedaan met afleveren authenticatie codes want normale sms berichten werken. Ik ga dat nog uitzoeken.

Dus: meerdere devices aan je Apple ID koppelen als je two-factor gebruikt. Of heel goed onthouden waar je maanden geleden je recovery key bewaard hebt.

Dit vergeet ik nooit meer. En nu ga ik iOS8 ontdekken ;).

Edit; halve zin. Leesbaar gemaakt

[Reactie gewijzigd door Anonyymm op 18 september 2014 08:06]

De instellingen van idrive kon je ook overslaan? Daar vroeg hij bij mij om.

Ik schrok wel even toen ik de vraag kreeg, ik had 2 opties, mijn iphone (welke ik aan het updaten was) of via SMS naar dezelfde telefoon. Dus SMS geselecteerd, en de wizard las deze zelf uit.
Nee, ik had op iCulture gelezen dat het advies was dat tijdens de installatie niet te doen. Ik heb die keuze niet gekregen en toen ik bij settings keek stond iDrive aan.

Ik had in eerste instantie dezelfde gedachte. En daarna, "dat is lekker bijdehand". Maar als het werkt als bij jou deed, dan werkt dat aardig goed. Als ze aankomen.

Welke provider heb jij als ik vragen mag?
Ik zit bij vodafone,

Ik probeerde het inderdaad eerst direct naar mijn toestel te sturen, maar dat lukte niet.... via SMS dus gelukkig wel
Geen callblocker of zoiets aanstaan toevallig? Die gooit bij mij geautomatiseerde SMS'jes soms in de 'spammap' van de callblocker software.
Nee, geen callblocker. Dus dat is het niet. Het heeft gewerkt, want bij je het nummer krijgt alleen status verified als er tijdens installatie een code is ingegeven. Het heeft tot iig voor afgelopen weekend ook gewerkt.

Ik denk dat ik KPN even een vraag ga stellen. Werkt nu naar beide KPN telefoons (1x iPhone, 1x Android) nog steeds niet. Via T-Mobile telefoon binnen twee seconden binnen.

Ik heb nu iig ook mijn iPad als device als vertrouwd geregistreerd. Ben ik niet meer afhankelijk van SMS verkeer. Het zweten van gisteravond gaat me niet nog een keer gebeuren :).
Als je niet genoeg ruimte meer hebt op je toestel, installeer dan de update via iTunes. Dan heb je al die extra ruimte niet nodig, het uitpakken gebeurd dan op de PC zelf.
Goede tip! Ik heb gelukkig al de ruimte kunnen vrijmaken, maar houd deze in gedachte, bedankt!
Hoewel ik sommige nieuwe features waarschijnlijk wel kan waarderen, ga ik er alles aan doen deze nieuwe versie op geen enkel device te installeren. Zolang dat mogelijk is... , want op een gegeven moment komt er vast een van mijn vaste apps die me verplicht over te gaan.

Het upgraden van iOS is de grote fout geweest op mijn iPhone4. Razendsnel bij aankoop. Frustrerend langzaam tijdens iOS 7. Ik snap de upgrade-strategie van Apple wel, zowel vanuit technisch als commercieel oogpunt. Maar ik verkies soepel aanvoelende software boven een paar nieuwe features, en zal deze keer stug op iOS 7 blijven met mijn 5s :)
Sterker nog, regel 1 van het artikel "Apple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld voor iPhones vanaf het 4s-model." Je kan hem dus niet eens updaten :X
Kleine edit, Ik las zelf de laatste zin slecht, iets met een 5S :9

[Reactie gewijzigd door BaszCore op 17 september 2014 19:50]

Sterker nog, regel 1 van het artikel "Apple heeft iOS 8 beschikbaar gesteld voor iPhones vanaf het 4s-model." Je kan hem dus niet eens updaten :X
Dat is een fout, de 4S kan wel geupdate worden. Of je het wil is een andere zaak.
ik heb met de 4s geen verschil in snelheid gemerkt tussen IOS 6 of 7. ik hoor veel mensen zeggen dat de updates altijd negatief zijn maar naar mijn idee is dat verschil er niet of zeer klein dus ik update lekker naar 8.

OT: ik ben benieuwd naar de nieuwe functies, toch altijd wel iets leuks zo'n grote update.
Ik snap wat je zegt, maar het zou natuurlijk ook goed kunnen dat iOS8 juist gladder draait dan iOS7. Dat iOS7 zo traag was of de iPhone 4 was gewoon prutswerk van Apple, maar over het algemeen wordt er tussen updates door het een en ander gedaan aan optimalisaties.
Op oudere apparaten is het trager. Het is alleen snel op devices met een a6 of a7 volgends Ars Technica.

http://arstechnica.com/ap...ce-isnt-the-only-problem/

Ik ben in ieder geval klaar met Apple, de iPad Retina is met afstand het slechtste Mobile Device wat ik ooit gekocht heb, na 2 jaar geen fatsoenlijk OS meer (en ios 7 was al traag op de iPad 3, wie het tegenspreekt heeft geen benul van van wat er mogelijk is). Als het een Android was had ik er in ieder geval nog een goede ROM op kunnen flashen
Met je 5s hoef je niet bang te zijn. Dat is het zelfde als dat je niet zou updaten met je iPhone 4 naar iOS 5 en 6 de 4 is ook alweer 4 jaar oud he.. maar weinig fabrikanten die zolang een telefoon ondersteunt..
Als je iPhone4S 8GB hebt, dan wel eerst 4,6 GB vrijmaken om OS te kunnen installeren..
Ja, waanzin als je het mij vraagt!
Dat is iets dat ik niet snap... maak maar even snel die ruimte... Eerst als 'budget' iPhone verkopen. Klanten kopen het model, gaan uit van de service waar Apple voor staat (alles werkt altijd), en dan komt je iPhone plots vragen achter 4,6GB (voor een download van 1,1GB...). Dat wordt toch effe zoeken naar die extra ruimte. Maar daar sta je dan met je 'Apple service', ervan uitgaande dat je iPhone gewoon update omdat de 4S wordt ondersteund. Maar da's een zware teleurstelling en het bewijs dat Apple een bedrijf is als een ander... Je loopt tegen tekortkomingen aan.
lamaar

[Reactie gewijzigd door xx77qq op 17 september 2014 20:57]

ben benieuwd wat deze update doet op een 4S. stiekem aan t kijken naar een andere telefoon, en wellicht dat een 4S tot de optie's behoord. Maar dan is het wel handig om te weten of de 4S zn snelheid behoud of dat het slimmer is om wat anders te verzinnen.
Na alle klachten die regelmatig voorbij komen over hoe nieuwe versies van iOS oudere iPhone generaties trager maakte, en het feit dat 4S nu de oudste ondersteunde generatie is, zou ik daar niet van uit gaan.
Hier hebben ze een beetje getest, zie:
If you have an iPhone 4s, you might want to hold back on iOS 8
http://9to5mac.com/2014/0...nt-to-hold-back-on-ios-8/
Waarom zou je een telefoon van 3 jaar oud gaan kopen. Snap dat je Apple duur vindt, maar fabeltjes als "hij gaat nog net zo goed mee als een nieuwe" is onzin. Dat je een jaar oud model zou kopen kan ik nog in komen, niks mis mee. Maar 3 jaar, really?
puur omdat ik t geld niet heb (en er voor over heb) om voor een 5 of 5S te gaan. En heb tijdje met de iPhone van mn broertje gewerkt (4s) en werkt nog snel genoeg voor mij. heb geen interesse in android, en windows Phone te weinig apps beschikbaar dus zal het voor dit jaar waarschijnlijk een iPhone 4s worden.
Dus omdat je te koppig bent om open minded naar nieuwe toestellen te kijken die véél beter zijn dan een toestel van 3 jaaro oud ga je maar voor de iphone 4s.
Lekker aardig en genuanceerd..... Als je er niet veel voor over hebt en iOS wilt, dan is de 4S een prima keus. Als het OS je niet uitmaakt is het niet de meest logische keus.
En dan vinden ze hem koppig, van die reacties krijg je gewoon de kriebels, nog even en zo komen bij je langs om even duidelijk te maken hoe koppig je bent.

Wie is er nu koppig? Degene die bewust ergens voor kiest of degene die aandringen dat ne de verkeerde keuze maakt zonder de state of mind van die persoon te weten.
Het lijkt me toch niet nodig om gelijk op zo'n manier te reageren. Het kan heel goed dat iemand het geld niet heeft voor een iPhone 5, 5s of nieuwer.

Als hij nou graag een iPhone heeft omdat hij daarmee de voordelen van iOS heeft en dit liever heeft dan een Windows Phone of Android, dan lijkt me daar niets mis mee.

Ik vind dat hij nog heel netjes reageert op je initiële reactie, dan is jouw reactie niet echt op zijn plaats.
Pff, laat die jongen (of meisje) lekker een 4S kopen als hij/zij dat wilt.

Misschien heeft hij/zij ook al wel een Macbook en/of iPad, dan snap ik zijn keuze voor een iPhone helemaal hoor. Werkt heerlijk samen, heb je niks aan een Nexus 5.

Iemand koppig noemen omdat hij geen Android wilt, hou toch op zeg.
Dus omdat je te koppig bent om open minded naar nieuwe toestellen te kijken die véél beter zijn dan een toestel van 3 jaaro oud ga je maar voor de iphone 4s.
Dus als iemand geen interesse heeft in een product is deze persoon meteen koppig. Je komt zo erg fanatiek over om per se mensen over te halen naar wat jij de gouden graal vind. Laat iemand in zijn of haar waarde, ongeacht wat die persoon doet, ook al staat het jou niet aan. Waarom wil je per se die controle? (rethorische vraag overigens :) )
ga me er verder niet meer druk over maken. zolang je maar niet laat overkomen alsof je mij ken. je heb geen flauw benul waar je t over heb, en je heb duidelijk totaal geen idee hoe ik in elkaar steek.

Dat je dan toch een oordeel over mij denk te mogen geven is eerder een blijk van jou tekortkoming.

Wees verder vooral heel gelukkig met jou telefoon keuze, en laat mij ook lekker gewoon mijn eigen keuzes maken, op mijn manier.
Lijkt mij helemaal niet kortzichtig.
Eerst maak je een keuze voor het OS, dan voor het toestel. Bij de keuze voor iOS vallen al die 904589 toestellen dus al af. Die 904589 toestellen die allemaal hetzelfde Android draaien, misschien een ander schilletje dan.
Mag ik vragen waar we uit halen dat ik het voor de status doe?

Heb Android gehad, samsung, WP lumia, iphone 3gs en BlackBerry. Had meeste schik met lumia maar vind t app aanbod te weinig. Daarna kwam de 3gs dus volgens mij logische wel overwogen keus.
in de post ervoor had ik al duidelijk aangegeven dat mn interesse in android weg was. Dan valt de nexus volgens mij ook af :P
6.9GB vrij nodig om deze update te installeren op mijn iPad Air 16GB. Moet zeggen dat ik dat toch wat overdreven vind. Niettemin zal ik het toch maar gaan vrijmaken. Zeker gezien de leuke nieuwtjes, zoals custom toetsenborden, die Apple in de update heeft gestopt.
Ik heb m'n hele iPad air gewist om de update te installeren. Van de 16GB blijft weinig 'bruikbaar' over.
Even aan iTunes hangen de volgende keer. Dan hoef je geen ruimte vrij te maken op je iDevice!
dat is dus ook de reden waarom ik standaard bij elk apparaat een CLEAN install van een os doe ipv een update, er blijven bij een update/upgrade altijd restjes achter van het vorige os..
(daarnaast heb ik ook geen keuze omdat ik mn ios devices jailbreak, maar daar even los van doe ik het met een windows bak net zo)
Als je een ota update doet dan heeft hij veel vrije ruimte nodig.
Je iOS device moet eers het bestand binnenhalen van 1,1 Gb
Daarna het bestand uitpakken, ong 3 Gb en dan installeren. Gelukkig komt het allemaal weer vrij daarna.
Via iTunes gebeurt het binnenhalen en voorbereiden op de computer en daarna op je iOS device.
Heb GM 8.0 al een paar dagen draaien en ik ben er heel tevreden over.
iOS neemt wel iets meer ruimte in na de installatie, of dat een probleem is hangt af van je eigen gebruik van apps muziek foto's en films. Volgende wordt dan toch maar de 6 plus met 64 GB :P
Op de iPhone 4S is hij 980MB (bij mij althans).
Vond het ook overdreven toen ik het zag op mijn iPad Air, bedenk je echter wel dat tijdens het updaten je iOS7 en iOS8 tegelijk draait op je iPad. iOS7 wordt pas verwijderd nadat de installatie van iOS8 volledig is afgerond. Dan nog tijdelijke bestanden etc. Kom je wel aan de 6,9GB :)
Wat maakt je update zo groot dan? Hier geeft ie 1,3GB aan. De iphone hangt inmiddels via iTunes te updaten. Ben benieuwd of Apple mijn 2 fijnste apparaten in huis nog beter heeft weten te maken

Ah, ik lees niet goed. Ruimte nodig om te installeren. Laat maar :P

[Reactie gewijzigd door Kaasplank op 17 september 2014 19:58]

Als je van tevoren een backup maakt kan je deze erna weer erop zetten. Het probleem is dat het hele nieuwe OS erop gezet moet worden, dus in feite 2x iOS.
Ben erg benieuwd, maar voor alsnog kan ik nog niet updaten. Hij geeft aan dat het zoeken naar een update is mislukt.
Lijkt er dus op dat de servers wel zijn overbelast.
Dit is dan wel weer het "enige" (ik bedoel: heel harde) voordeel van iOS.
Iedereen in de hele wereld die een iPhone van de afgelopen paar jaar heeft, krijgt nu een duwtje naar de nieuwste versie van de software.

Ik als minder Apple liefhebbend persoon en een meer Chineze Android Phones liefhebbend persoon mis dit toch wel.
Er is weinig kans dat ik de nieuwere Android versie op mijn phone zal gaan draaien.
Niet dat mijn p[hone het niet goed doet, maar met nieuwere software komen (zoals hier ook weer) nieuwe speeltjes, features, settings, etc.

Een makkelijk uniform systeem.
Voor sommigen een nadeel, voor sommigen een vordeel.
Voor sommigen een ding om jaloers op te zijn. :P

Pleziert ermee.
neem een (oudere ?) telefoon met goede cyanogenmod ondersteuning en je krijgt jarenlang updates. heerlijk. ik zit op een oude sony telefoon, sony haakte af bij 4.0.4 (en dat was een waardeloze rom ook), via cm zit ik op 4.4.4 met wekelijkse updates.
M'n ancient LG Optimus One P500 draait heerlijk op CM9, maar met MTK Mediatek CPU's waar de gemiddelde China phones (van deze 2 jaar oude generatie telefoons) op draaien is er geen CM.
Ben benieuwd naar de ervaringen (m.n. qua snelheid) van IOS8 op de Ipad 2/3, heb zelf de ipad 3 en heb (nog) niet geupdate. De 5S wil ik wel sowieso updaten, ben benieuwd of de snelheid gelijk blijft of dat hij toch wat af zal nemen.
Naar mijn idee is die sneller geworden! Hoe voelt vlotter aan in de menu's, vingerafdruk lijkt die ook sneller te herkennen :)
Ik neem aan dat je het dan over de 5s hebt en niet over de Ipad 3? O dat je het over vingerafdruk hebt. Wel goed om te horen iig!
Klinkt misschien raar, maar ik kijk uit naar iOS10, wanneer vanaf de 5S en 5C nog geupdate word, dat zal vermoedelijk het moment zijn dat iOS 64 bit word, net zoals nu enkel de dualcores de update krijgen.
Inderdaad, tegen die tijd zal alleen vanaf 5S geupdate worden. Vanaf dat moment word het interessant, dat de gehele bandbreedte van de processor gebruikt kan worden
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee