XCOR Aerospace neemt Nederlands ruimtevaartbedrijf SXC over

Het Amerikaanse XCOR Aerospace heeft het Nederlandse ruimtevaartbedrijf SXC voor een onbekend bedrag overgenomen, zo werd maandag bekendgemaakt. XCOR Aerospace ontwikkelt momenteel het Lynx-toestel, waarmee SXC ruimtevluchten wil gaan aanbieden.

Het van oorsprong Bredase Space Expedition Corporation, kortweg SXC, houdt zich bezig met de ticketverkoop en de marketing van ruimtereizen voor het grote publiek. Daarnaast verzorgt het trainingen voor klanten. Alle genoemde activiteiten zal het bedrijf nu, na de overname, als apart onderdeel van XCOR Aerospace blijven vervullen, zo meldt het Amerikaanse XCOR Aerospace.
XCOR werkt momenteel aan het negen meter lange Lynx-ruimteschip, waarmee SXC de ruimte in wil. Lynx stijgt en landt net als een regulier vliegvaartuig horizontaal, maar beschikt over raketaandrijving waardoor suborbitale ruimtevluchten mogelijk zijn. Het ruimteschip, dat over een composietframe beschikt en 7,5 meter breed is, zou binnen een halfuur een hoogte van honderd kilometer halen, waarna het weer terugkeert naar de aarde.
Met de overname willen XCOR en SXC particuliere ruimtevaart 'toegankelijker' maken. Er zouden inmiddels meer dan 250 kaartjes, die ruim 70.000 euro per stuk kosten, zijn verkocht. De eerste klanten van het nieuwe fusiebedrijf, dat nu ongeveer tachtig medewerkers telt, zouden begin volgend jaar de ruimte in gaan. Daarmee concurreert XCOR met Virgin Galactic, dat nog dit jaar zijn eerste commerciële 'ruimtevluchten' wil gaan aanbieden.
Lynx

Door Yoeri Nijs

Nieuwsposter

30-06-2014 • 20:48

25

Reacties (25)

25
25
16
4
1
5
Wijzig sortering
Ergens verbaasd het mij niet dat ze SXC overnemen; er waren veel problemen met het 'verhuren' van hun raketvliegtuig. Vanwege de Amerikaanse ITAR wetgeving wordt vrijwel alles wat de ruimte in gaat voor de export als wapen gezien, onafhankelijk van of het dat ook echt is. Een dergelijk raketvliegtuig verhuren of verkopen aan een Nederlands bedrijf en fysiek exporteren naar Curaçao is dus een aardige uitdaging. Ik vermoed dat deze overname een stap is om dit proces makkelijker te maken, omdat SXC nu volledig in Amerikaanse handen is.

Voor de geen die zich afvragen waar al die toeristische ruimtevluchten die al zolang beloofd worden blijven: XCOR is wellicht één van de meest belovende partijen in heel de toeristische ruimtevaart business. Waar Virgin Galactic ontzettend veel problemen heeft met de raketmotor die voor hun vliegtuig SpaceShipTwo ontwikkeld is, is XCOR echt de rockstar van de kleine raketmotoren.

De motoren die ze bouwen zijn absoluut technische hoogstandjes; na honderden keren testen geen enkel spoor van slijtage. Gecombineerd met een eigen ontworpen brandstofpomp die als een reguliere pomp werkt, en dus geen turbopomp zoals vaak gebruikt wordt, zijn hun motoren in gebruik meer gelijkend aan een vliegtuigmotor, dan één of ander apparaat dat ergens tussen exploderen en smelten in zweeft. Ze geven zelfs op conferenties op het podium of binnenshuis demonstraties van hun kleinste motoren.

Hun zwakkere punt is wellicht het 'airframe' van hun vliegtuig. Hoewel ze al een aantal kleinere raketvliegtuigen hebben gebouwd, hebben ze in al deze gevallen een bestaand vliegtuig omgebouwd. Zelf even een supersonisch vliegtuig ontwikkelen, dat ook nog buiten de atmosfeer moet kunnen functioneren is andere koek. Hier is Virgin Galactic in het voordeel.

Op dit moment is XCOR volop bezig hun eerste vliegtuig de Lynx Mark I in elkaar te zetten. Dit lijkt echter langer te duren dan gepland; vorige zomer al hadden ze de draagconstructie ver af, één motor volledig afgemonteerd en getest, en werd het airframe geleverd. De Lynx Mark I zal naar 60 kilometer hoogte vliegen in plaats van de 100 km. Hopelijk zien we aan het einde van de zomer de eerste tests.

[Reactie gewijzigd door actionhenk op 12 augustus 2024 10:08]

Je vergist je. ITAR is niet unieke Amerikaanse wetgeving. ITAR is de International Traffic on Arms Regulations en dat is een implementatie van Amerikaanse verplichtingen onder het Wassenaar Agreement. Inderdaad, dat is de Nederlandse gemeente. In 1996 sloten 41 landen waaronder de VS het verdrag van Wassenaar om de wapenhandel te beperken. Dat verdrag regelt 9 soorten wapens en technologieën, en categorie 9 is lucht- en ruimtevaart.

Dit XCOR ruimteschip is zonder enige twijfel een product wat in categorie 9 valt. Een lancering vanuit Curacao is problematisch omdat Curacao geen Wassenaar verdragsstaat is. Je zou het ruimteschip dus ook niet uit Nederland naar Curacao mogen exporteren.
Tja, als we de "ruimte" definitie van meteorologen en physici gebruiken dan is het ISS ook geen ruimtestation; die draait namelijk baantjes op 350km hoogte.
Anoniem: 67950 @PhoenixT30 juni 2014 21:20
Zolang je rondjes om de aarde draait en geen zwaartekracht ondervindt vindt ik het ruimte.
Die 100 km dus niet. even een vlucht naar hoogte en dan weer dalen.

Kun je ook beleven in een boeing of whatever http://en.wikipedia.org/wiki/Reduced_gravity_aircraft

Het uitzicht zal wel meer spectaculair zijn. maar de quality time met de seatbelts los minder.

Edit:
Ja men bereikt de ruimtegrens, die dus op 100km vaststaat.... (daarom gaat de vlucht ook niet naar 95 km omhoog). Maar men is niet in staat om daar te blijven. M.a.w. ik vindt dit geen 'verblijf' in de ruimte. Je mag de ruimte kussen en je bent even gewichtloos op het dode moment in de stijg/val beweging..
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 12 augustus 2024 10:08]

Als je rond de aarde draait dan denk ik dat je dus wel zwaartekracht ondervindt.
Anoniem: 67950 @theobril30 juni 2014 21:28
Je bent in een constante val.

Jijzelf bent gewichtloos maar door de zwaartekracht blijf je in je baan.
Oftewel op hoogte.

In het ruimtevaartuig ervaar je geen zwaartekracht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 12 augustus 2024 10:08]

Maar als je dan zegt:
Zolang je rondjes om de aarde draait en geen zwaartekracht ondervindt vindt ik het ruimte.
Dat kun je in theorie ook binnen de dampkring doen, het wel of niet aanwezig zijn van een atmosfeer speelt daar geen rol in zolang je maar snel genoeg gaat en blijft gaan (en dan bedoel ik niet paraboolvluchten, maar wat Newton bedoelde).

Wat jij vindt wat de ruimte is doet er verder dus niet zo veel toe, houd gewoon de conventie aan.
Je ervaart geen zwaartekracht maar ondervindt het wel. Dat was nu juist de uitspraak.

Overigens ondervindt je altijd zwaartekracht, als is het maar van je eigen massa.
Zolang je rondjes om de aarde draait en geen zwaartekracht ondervindt vindt ik het ruimte.
Die 100 km dus niet. even een vlucht naar hoogte en dan weer dalen.
Dan hebben we dus al een derde definitie, die van natuurkundige, meteorologen en nu van BitBooster.

Op 100Km is de dampkring vrijwel afwezig, onderga je microgravity, neemt de straling stevig toe, is de hemel zeer donker en zie je de aarde als een bol. Als je naar 1000 Km gaat veranderd daaraan allemaal erg weinig, alleen word de aarde kleiner. Het is een beetje zeggen dat je niet echt onderwater geweest bent als je niet kilometers diep gaat.
The criteria for what constitutes human spaceflight vary. The Fédération Aéronautique Internationale (FAI) Sporting Code for astronautics recognizes only flights that exceed an altitude of 100 kilometers (62 mi). In the United States, professional, military, and commercial astronauts who travel above an altitude of 50 miles (80 km) are awarded astronaut wings.


Hoe dan ook ben ik van mening dat men in de toekomst wanneer het commercieel een success gaat worden men de definitie van astronaut moet gaan aanpassen als iedereen die even op en neer gaat daarvoor betitelt gaat worden.

Ik denk dan aan bijvoorbeeld de voorwaarde dat je een bepaalde tijd kunt verblijven om dan weer vervolgens zelf het initiatief te kunnen nemen om weer terug te keren.
Astronaut is nu niet echt een beschermde titel he? Ik snap ook niet goed waarom je hier zo'n punt van wil maken. Zeker niet omdat ik niet denk dat er ook maar een klant van dit soort services zal zijn die zich astronaut zal willen noemen.

Daarnaast zeg je eerst dat 100Km geen ruimte is, daarna haal de je de FAI aan die dat wel vindt. Is het nu wel of niet 'ruimte' voor je? Voor mij zal het worst wezen. Zoals is aangaf is er weinig verschil tussen 100 Km or 1000 Km. De ervaring is hetzelfde, de gevaren vergelijkbaar, alleen de moeite om er te komen is volledig onvergelijkbaar.

Als er een definitie wil hebben die 'ruimte' moeilijker maakt moet die volgens mij de ontsnappingssnelheid bevatten, want alles daaronder volgt een ballistisch traject dat weer op de aarde zal eindigen. Alles daarboven eindigt ergens anders (meestal nergens). En in die definitie heeft hoogte slechts een ondergeschikte rol!
Volgens mijn definitie begint de ruimte bij waar er geen moleculen zijn die ruimte innemen, zodat er dus daadwerkelijk ruimte is. Waar de atmosfeer ophoudt dus.

Zwaartekrachtsvelden hebben dus niets met deze definitie mee te maken. Als je dat er bij betrekt zou de enorme ruimte om een zwart gat dus geen ruimte zijn.
Sterker nog: er is nog nooit een mens in de ruimte geweest! De maan, de verste reis ooit door een mens afgelegd, bevindt zich op maximaal 405.000 km van de aarde...
Anoniem: 120693 @bilgy_no130 juni 2014 22:22
En daarmee is die definitie dus wellicht natuurkundig juist maar van geen enkel belang voor ons allen.

Daarnaast is de zwaartekracht van de aarde natuurlijk aanwezig over onbeperkte afstand. Zwaartekracht houd zich niet aan de lichtsnelheid en neemt slecht af met afstand en verdwijnt nooit. Elke onderdeel van ons universum trekt alle andere deeltjes aan. Over micrometers of miljarden lichtjaren.
Die afstand is wel beperkt, nl. tot een bol rond de aarde met een radius van zo'n 13.5 miljard lichtjaar. Ook zwaartekracht gaat niet sneller dan het licht.
Juist. Er zit dus geen ruimte tussen de aarde en de maan :?
De grens van de ruimte is simpel. Dat is de Karman limiet, op 100 km hoogte. Dat is geen mooi rond getal wat arbitrair gekozen is. Dat is de grens waarboven de atmosfeer absoluut te dun is voor vliegtuigen. De baansnelheid om 100 km hoogte is gelijk aan de snelheid waarmee je nog net aerodynamisch in de lucht kunt blijven.

Het ISS op 350 kilometer hoogte vliegt gewoon met de baansnelheid rond, zonder aerodynamische lift. Vogels op 35 meter hoogte hebben 100% aerodynamische lift omdat hun snelheid zoveel lager ligt dan de baansnelheid.
Anoniem: 372378 1 juli 2014 00:46
Opmerkelijk dat er zo'n voetnoot in het artikel word geplaatst:
Het is alleen de vraag of het in het geval van XCOR en Virgin ook daadwerkelijk een ruimtereis betreft. Volgens meteorologen begint de ruimte pas op 10.000 kilometer. Daar eindigt namelijk de atmosfeer, terwijl natuurkundigen zeggen dat de ruimte op 20 miljoen kilometer afstand begint.

Ik vind het dan vreemd dat de vrij standaard karman lijn niet genoemd word, de grens tussen atmosfeer en ruimte:
http://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rm%C3%A1n_line
Zo'n standaard klinkt iets professioneler dan 'Volgens meteorologen' en 'Natuurkundigen zeggen' Dat laatste is sowieso nieuw voor mij.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372378 op 12 augustus 2024 10:08]

Sell outs.
Die gasten hadden echt een goeie formule.
Jammer dat ze het dan meteen maar verkopen.
In mijn ogen betekent dat, dat ze niet veel anders dan dollar signs voor ogen hadden.
Dit had kunnen groeien, en banen kunnen opleveren.

Maar ja, neem het ze maar eens kwalijk in de hedentendaagse tendens van grote bedrijven en banken.
Pakken wat je pakken kan?

Weer iets moois weg.
Het resellen van kaartjes voor een ruimteschip dat iemand anders heeft gemaakt is leuk, maar het is toch niet zo'n bijzondere formule? Ik vind het maken van een ruimteschip knapper en interessanter dan kaartjes resellen. Uiteraard heeft dat ook een rol, maar nou niet zo'n bijzondere imo.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 12 augustus 2024 10:08]

Alle genoemde activiteiten zal het bedrijf nu, na de overname, als apart onderdeel van XCOR Aerospace blijven vervullen
Het is allemaal zo erg nog niet hoor. Blijft gewoon bestaan alleen de baas is nu anders, dat dit eventueel wat veranderd aan de formule moeten we nog maar zien. Altijd nog beter dan failliet gaan omdat XCOR en dergelijke het zelf ontwikkelen door hun veel grotere kapitaal er tegen aan te gooien.

Het wordt pas jammer wanneer de mensen/kennis uit Nederland naar de US wordt gehaald, dan missen we als maatschappij pas wat.
Anoniem: 519515 @HMC1 juli 2014 08:37
Wat een onzin, het is een bedrijf, geen liefdadigheidsinstelling. Kennelijk is dit hoe zij denken de waarde te maximaliseren.
viel te verwachten, anders hadden ze wel een stichting opgericht.
Anoniem: 382732 @HMC30 juni 2014 23:11
Dan stel ik voor dat jij iets vergelijkbaar moois opzet en fundamentalistisch weigert de boel de verkopen als er een leuk bod wordt gedaan.
Doe mij maar SpaceX. Toch ff 1000000x ambitieuzer :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.