Glasvezel- en dsl-abonnementen Xs4all gaan evenveel kosten

Provider Xs4all gaat de tarieven voor dsl en glasvezel gelijktrekken. Als een gebruiker op een plek woont waar glasvezel mogelijk is, krijgt hij automatisch de glasvezelverbinding. Ook huidige dsl-klanten kunnen kosteloos overstappen naar glasvezel.

De abonnementen zijn wat voorwaarden betreft gelijk, alleen de uploadsnelheid verandert. Als een gebruiker geen glasvezel kan krijgen bij zijn woning, krijgt hij bijvoorbeeld 50Mbit/s down en 5Mbit/s up. Als glasvezel wel mogelijk is, krijgt de gebruiker voor dezelfde prijs 50Mbit/s down en 50Mbit/s up. Nu is het prijsverschil nog tien euro per maand bij dezelfde snelheid.

De wijziging geldt ook voor huidige dsl-klanten; die kunnen kosteloos overstappen op glasvezel. Om die overgang soepel te maken, schakelt Xs4all dsl pas uit als de glasvezelverbinding enige tijd actief is, zodat gebruikers geen periode zonder internet zitten. "Zo hopen we een laatste drempel weg te nemen", zegt woordvoerder Niels Huijbregts tegen Tweakers. Voor hoeveel gebruikers dat gaat gelden is onbekend, maar het zijn er volgens de provider 'heel wat'.

De nieuwe abonnementen gaan in per 3 juli. Naast de huidige abonnementen komt er ook een nieuwe Pro-variant voor alleen glasvezel-klanten met 500Mbit/s down en up, meldt Breedbandwinkel. Via dsl is het 100Mbit/s-pakket de variant met het snelste internet.

Na de wijzigingen zijn vanaf 3 juli dus vier pakketten beschikbaar: Compact 20Mbit/s, Smart 50Mbit/s, het 100Mbit/s-abonnement en het Pro-abonnement van 500Mbit/s. Xs4all zal de abonnementen op 2 juli definitief presenteren.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

26-06-2014 • 16:30

97

Submitter: man-o-script

Reacties (97)

97
96
52
5
0
28
Wijzig sortering
Midden in de randstad in een nieuwbouwwijk weigert KPN stelselmatig nog hoogwaardige verbindingen aan te leggen. De nieuwe wijkkast valt bij aanleg net buiten de planning voor verglazing, dus de hele wijken zitten vervolgens op bijvoorbeeld 4km van een wijkcentrale op enkel koper. Vanwege de afstand trek je dan nog geen 10mbps down. En omdat als gevolg van dergelijk planning nagenoeg alle nieuwe bewoners in de wijk meteen op de kabel zijn gestapt (die wel meteen reclame ging maken in de wijk) gaat KPN ook niets veranderen. Het is zeer spijtig om te merken dat zelfs in 2014 KPN nog steeds een ambtelijk apparaat is waar het voordeel vooral bij de decenia oude netstructuur is gegund die ze proberen te consolideren en zo lang mogelijk op het oude niveau wensen te houden. Het opvallende is ook dat de verglazing en vernieuwing zich voornamelijk buiten de drukke randstad voltrekt. De dichtst bevolkte gebieden zijn het laatst om mee te doen met de modernste vormen van vaste communicatie. Het gevolg is dat Nederland na een piek rond 2000 zeer snel dreigt weg te zakken als koploper. We zijn en blijven op ondernemend gebied weer aan het verworden tot een conservatief land waar doordat nog maar een kleine hand vol telco's de markt volledig in hun greep hebben wat betreft behoud en vernieuwing op gebied van vaste communicatie.
Reggefiber heeft geen aansluitverplichting. Gelukkig heeft KPN dat nog wel voor koper en hoe dat bij de kabel zit, weet ik niet. Als je bij FttH rekening houdt met een terugverdientijd van +/- 10 jaar per aangesloten adres, dan is het niet zo raar dat ze er voor kiezen om geen aparte PoP neer te zetten voor een handvol adressen die net buiten de boot vallen.

Bedenk wel dat je in de Randstad vaak al kunt kiezen uit xDSL (voor wat het waard is) en de kabel. In die gebieden knijpt Reggefiber dus al z'n handjes dicht als 30% van de bewoners over willen stappen naar FttH. De meeste huishoudens houden niet zo van veranderingen en zeker niet als de huidige aansluiting 'best wel goed' is.

In het verleden kon je bij Reggefiber nog een bewonersinitiatief opstarten om aan te tonen dat er wel degelijk een goede businesscase is, maar die mogelijkheid kom ik nu niet meer op hun website tegen :? .
volgens mij heeft glas reggefiber gewoon een aansluitplicht, de overheid denkt namelijk niet in glasvezel of DSL terminologie, maar noemt het telecommunicatiediensten en netwerken, sterker nog in veel gebieden wordt er helemaal geen nieuwe koper meer gelegd. het is je lokale netwerkbeheerder die deze aansluiting moet regelen en dat is waar de verwarring vaak ontstaat, want dat is meestal kpn. en de ISP, waar je als klant mee te maken hebt is je telecommunicatiedienstverlener, dat kan bijvoorbeeld vodafone of tele2 zijn.

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 22 juli 2024 13:18]

Er is een aansluitplicht voor koper, aan KPN de keuze om deze in glas uit te voeren ipv koper. Daar eindigt het verhaal dan ook.

Voor glas is er dus geen aansluitverplichting!
Misschien lees ik er overheen, maar: gaan de glasvezeltarieven omlaag naar het huidige DSL tarief, of worden de DSL-tarieven verhoogd naar het glasvezeltarief? Het lijkt op het eerste, maar kan dat niet met 100% zekerheid uit deze tekst halen of uit de brontekst.
Of is daar nog niets over bekend en moet ik tot 2 juli wachten?

[Reactie gewijzigd door Mr_Big op 22 juli 2024 13:18]

Check de link die gegeven wordt naar het nieuwsberichtje van breedbandwinkel.
Daar staat duidelijk "prijsverlagingen" (gelukkig!).

Ik ben blij, verwacht binnenkort telefoontje omdat bij ons net vorige week glasvezel tot in de woning is getrokken. Ik wilde eerst nog even wachten ivm 15euro meer per maand, maar dat is nu niet meer nodig! _/-\o_
Dat gaat over afronding naar beneden na de BTW verhoging van vorig jaar. Dat verklaart een verlaging van enkele duppies. Word ik niet echt warm van.

We wachten wel even af wat het definitief gaat worden...
netjes, xs4all blijft naar mijn mening de beste provider van NL, jammer dat de uitrol van glasvezel in sommige gemeentes zo tegen valt. Ik woon in een vergrijsd gebied waar kennelijk vrijwel niemand interesse heeft in glasvezel omdat ze niet veel meer doen dan 9292ov en telegraaf.nl. Jammer.
Maar ik houd hoop.
Ach midden in Rotterdam heb je het ook gewoon niet. Ik begrijp dat het veel werk is, maar het geld steel je al erg snel van UPC weg.
Eindhoven centrum hier, zelfde euvel. Al sinds 2001 ofzo pretenderen ze hier voorop te lopen met glas uitrol, maar in 't centrum kan ik 13 jaar later nog steeds geen verbinding krijgen... DSL biedt hier maar 8 Mbit, dus zit vast aan UPC.. Werkt prima, maar ik wil nu wel eens een "echte" upload!
Ik woon in een krimpregio(achterhoek) en een sterk vergrijsd gebied, maar gelukkig wel glasvezel sinds een jaar nu. Er is dus nog hoop!

EDIT: 2 jaar al weer :)

[Reactie gewijzigd door Buzzel op 22 juli 2024 13:18]

Ik ben wel benieuwd wat kabelaars daar bieden aan internet in vergelijking met andere plekken in Nederland waar vooralsnog geen glasvezel beschikbaar is, samen met het bijbehorende marktaandeel...
Mmm, ik heb eerst XMS glasvezel gehad en nu XS4ALL. Ik kan niet wachten tot de contractperiode van nu een jaar voorbij is. Ik ben klant van XS4ALL sinds het analoge telefoonlijntijdperk maar het is nu echt wel klaar.
De settopbox is waardeloos, het TV signaal is veel minder van kwaliteit dan ik bij XMS gewend was. Telefooninstellingen resetten zichzelf en een router die eigenlijk voor DSL is bedoeld inzetten voor glas - het is niet handig allemaal.
Waar ga je nu naar overstappen dan?
Dan voel je je genaaid als je net als mij met dsl moet doen.
Wel de lasten van glasvezel, niet de lusten.
De pr-talk van xs4all moet doen geloven dat de focus op glasvezel ligt. Niets is echter minder waar. Glas is tov xdsl en kabel nog maar nauwelijks beschikbaar. De uitrol hangt daarbij al jaren af van het verwachte percentage overstappers. Maar door te lang wachten zijn veel klanten al over op de kabel en komen niet meer terug of vinden glas te duur en gaan bij een keuze alsnog naar de kabel en kiezen zeker niet voor xdsl.
De focus kan dan wel op glas liggen, maar in de praktijk is dat een wassen neus zolang KPN en haar dochters niet serieus glas gaan uitrollen naast de prijzen naar beneden bij te stellen. De focus op glas is dus vooral een kwestie van voorkomen dat klanten met glas en de mogelijkheid tot glas om de prijs weg blijven hollen naar de kabel.
De dekking van glasvezel:
https://www.xs4all.nl/con...t/glasvezel/glaskaart.jpg
Het valt nog wat tegen zo te zien.
Het trieste is dat ik wel glasvezel heb, maar dat de lokale kabelboer een monopolie heeft gekregen. Dus kan ik niet naar glas van XS4ALL overstappen.
Hier heeft dat een jaar geduurd, daarna kon je kiezen uit meerdere aanbieders.
Ik zie het nog gebeuren dat straks de prijzen van de 'instap' glasvezel pakketten goedkoper gaan worden van de DSL lijntjes, terwijl je in de laatste nog niet eens die snelheid gaat halen (en al helemaal niet de upload).

Edit, zie dat VDSL Exta pakket nu ook 50Mbit is geworden, dat was afaik altijd 40Mbit. Dat hebben ze dan ook gelijk getrokken met de glasvezel variant.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 13:18]

Da's het punt, ik zie weinig instapglas. Het begint bij 50/50, en daar betaal je ook meteen 50 voor. Zorg dat ik 10/10 of 20/20 kan krijgen, daar ben ik al blij genoeg mee, zeker als dat voor een tientje of 2 per maand lukt. En dat zijn heel veel mensen. Snelheid is geinig hoor, maar echt, hoe vaak kun je nou gebruik maken van je 100+ Mbitjes, en hoe vaak kun je niet die 10 seconden langer wachten?
Absoluut met je eens, het is heel erg situatie afhankelijk wat je 'behoefte' is aan snelheid, dat er ook genoeg mensen zijn die zelfs met een 10/10 al perfect uit de voeten kunnen en daar liever stuk minder voor zouden willen betalen.

Ik verbruik zelf flink hoeveelheid data, download is kwestie van wachten (al is dat niet geval van 10 seconde, maar tot minuten als je met 10+ GB gaat werken), maar ook de upload is een behoorlijk beperkende factor als je weer een album online wil zetten (buiten het punt dat je latency torenhoog wordt als je max snelheid gaat uploaden).
Zorg dat ik 10/10 of 20/20 kan krijgen, daar ben ik al blij genoeg mee, zeker als dat voor een tientje of 2 per maand lukt.
Waarom zouden ze dat doen ?

10/10 glas kost voor de provider evenveel als 50/50, 100/100 of zelfs 1000/1000 om aan te bieden. De enige reden dat hogere snelheden duurder zijn is omdat mensen bereid zijn dat er voor te betalen (prijsdifferentiatie). Als ze voor een tientje 10/10 glas aan konden bieden dan konden ze dat ook wel met 50/50.

De reden dat je geen 10/10 glas ziet voor een lage prijs is dus simpel: het kan niet uit. Blijkbaar moeten ze €50/maand rekenen om enigszins winst te maken op de glasverbinding, en dan kiezen ze voor dat abbo een concurrerende snelheid.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 13:18]

Is niet waar. Jij denkt alleen aan de glasvezel van je huis tot de wijkcentrale.

Een provider moet de data ook kunnen leveren, en dus:
- Zelf ook voldoende bandbreedte moeten inkopen om deze snelheid waar te kunnen maken (binnen de vastgelegde overboekingsgraad)
- Een intern netwerk moeten hebben om deze data te kunnen verwerken

Meer klanten met een 500 MBit aansluiting betekend dus zeker meer kosten voor de provider.
Ik denk dat op termijn overal waar glas ligt de DSL langzaam uitgefaseerd gaat worden. Waarom zou KPN zowel koper als een glas netwerk willen hebben. Een instap glas abonnement van 10/10 Mbit voor dezelfde prijs als nu de 8 Mbit ADSL abonnementen en klaar.
En zo te zien zet xs4all een stap in de goede richting. Nu nog het instap abonnement.
En nu maar wachten tot dat XS4ALL eens stopt met PPTP over fiber te gebruiken.
Verder wel een goede vooruitgang.
PPPoE, niet PPTP. Maar inderdaad, het is wel een beetje vreemd.

(al schijnt hyet bij alle KPN-ISP's zo te werken)
Inderdaad erg ruk dat PPPoE. Laat ze gewoon ethernet met MTU 1500 gaan leveren.
*DAT* kan al :)

Als je een modem hebt dat RFC 4638 ondersteunt ("PPP-Max-Payload"), zoals een gemiddeld Linux-servertje of OpenWRT, kun je de MTU van de PPP-verbinding op 1500 zetten.

Niet vergeten om de MTU van de interface waar je PPPoE overheen draait een beetje omhoog te doen, zodat die packets met 1500 bytes aan payload er ook door kunnen. Naar 1508 dus.
Leuk, het enige euvel is alleen dat het nog op onnoemelijk veel plekken niet beschikbaar is en ook geen vooruitzicht bestaat op enige indicatie van leveren. De drempel is dus niet echt de prijs naar mijn idee.
en Glas wordt zover ik weet niet uitgebreid ook. Ze (KPN) gaan xDSL lijnen 'verctoren' omdat dat ook een performance increase meebrengt (geen idee wat het is, niet opgezocht :))
Dat is het inderdaad, ik kan op mijn adres glasvezel aanvragen, maar mijn max prijs voor internet en tv is €35,-..... daarvan is € 17,-- tv(huidig tarief, al jaren hetzelfde en €18,- voor de data....

Bij zigge(@home destijds, 1997) betaalde je Fl 99,- p/m alleen voor data, omgerend nu € 45,-....

Waar is Moore's law als je hem nodig hebt..... :X :D O-) :/
Wij hebben inmiddels 150/150 abo van Plinq in ons dorpje. Wel al behoorlijk wat downtime gehad doordat er iets nog niet helemaal goed geregeld is in de PoP's, maar verder wel een super service, zeker gezien we overgestapt zijn van UPC, 30 mbit lijntje. Merkt wel dan de UTP kabelaar nu de hete adem van glasvezel aan het voelen is, overal wordt nu met marketing gesmeten en opeens beginnen er UPC medewerkers te bellen of we toch niet weer terug willen en dan wel opeens met gereduceerde prijs.

OT: In ieder geval mooi dat XS4all al flink glasvezel aan het leggen is, is toch de toekomst van het internet. Ook de gratis overstap van 5 naar 50mbit upload is netjes. Al kan ik me wel voorstellen dat je als XS4all klant toch wel genekt voelt als je net zo veel moet betalen terwijl er bij jou nog geen glas licht.
Anoniem: 101094 @Batiatus26 juni 2014 18:23
Plinq gaf bij ons helemaal geen thuis - Hele rare provider als je het mij vraagt.
Zij kregen hier glasvezel niet eens werkend. Klopt, want het was een foutief gestoken kabel in de patchkast.... Maar volgens hun hadden we toen ineens geen glasvezel in de grond liggen.

Daarna uiteindelijk toch maar voor een kwaliteitsprovider als XS4all gekozen. Zij wisten het probleem van de verkeerd gestoken patchkabel wel op te lossen en gaven niet op tot het probleem gevonden was in tegenstelling tot Plinq die je van kastje naar de muur bleef sturen.
Het grote probleem bij Plinq is interne communicatie... als het eenmaal loopt is het goed.

Hoop dat ze hier wat aan gaan doen want verder is het een goede aanbieder en heb al 2 jaar naar volle tevredenheid een VDSL van hun. Het wachten is nu op de glasvezel hier...
Daarom moeten we die kabels (koper, coax en glas) wederom nationaliseren. Het zijn compleet gescheiden netwerken, die een commercieel speelveld hebben gecreeerd dat nergens op slaat.
Ik ben geen superfan van de KPN, maar zij moeten anderen toestaan op hun netwerk voor DSL verkeer door derden. Terwijl die kabelbedrijven zich met hand-en-tand verzetten tegen toegang van derden tot hun netwerk. Het enige voordeel dat KPN en de kabelbedrijven hebben t.o.v. van glas, is dat de meeste kabels al in de grond zitten. Graven kost bakken met geld.

Ik zou voorstellen om in een 30 a 40 jaren plan al die kabels te consolideren tot 1 modern fysiek netwerk en te exploiteren door een staatsbedrijf. Laat al die andere partijen maar lekker zich met diensten ontwikkelen. Dat koper en coax is geen uitvinding van de KPN en kabelbedrijven, die zijn natuurlijk ontstaan door de stand van de techniek. Glas is ook geen uitvinding van KPN, kabelbedrijven of Regifibre. M.a.w. de toegevoegde waarde van het fysieke netwerk en beleving die dat heeft bij eindgebruikers is 0. Ik voorzie ook geen nieuwe kabeltechnologie binnen tientallen jaren.

Alles naar FTTH, ook naar bestaande gebouwen. Als je dat uitsmeert over 30 a 40 jaar en nationaliseert, creeer een aantal grote voordelen:
- een type communicatie kabel in de grond en niet 3 soorten (minder kans op storingen)
- een eerlijk speelveld voor alle dienstenleveranciers (TV, internet, telefoon)
- geen discussies meer over overname van communicatiebedrijven (KPN), want kabels blijven bij overheid

Ideetje: doe dit ook bij mobiel, al die horden antenne wouden.
Ik zie alleen maar meer kans op storingen. Als er maar 1 kabel ligt, hoeft er ook maar 1 kabel beschadigd te raken om een pand of zelfs een hele plaats/dorp af te sluiten van de buitenwereld.
Dit gebeurt overigens al regelmatig, maar bij coax en telefoon zijn er vaak backups voorhanden, die er bij fiber simpelweg nog niet zijn.
Daarnaast is het ook veel kostbaarder om fiber te moeten repareren dan koper.

Daarnaast heb je misschien wel gelijk dat koper, coax en fiber geen uitvinding zijn van KPN en kabelbedrijven, maar wie denk je dat ze in de grond hebben gestopt en alle wijkcentrales plaatst en onderhoud? Daar gaan miljarden in om en die willen ze natuurlijk een keer terug verdienen, hetzelfde geldt in nog veel grotere mate van glas, welke duurdere wijkcentrales moet plaatsen en waar in veel plaatsen momenteel je fibertje letterlijk van je deur naar het centrum van de plaats loopt.
De grote oranje kabels die je op veel plaatsen uit de grond ziet/zag steken tijdens aanleg van de fibers zijn bundelkabels waar honderden (en op sommige plaatsen) duizenden fibertjes door heen lopen die zeer letterlijk van eindpunt naar eindpunt lopen. Een ongelukje en een hele wijk ligt plat en het is zeer moeilijk dit snel en goed te repareren (fiber werkt helaas niet met kroonsteentjes).
Laat maar komen :9

Vind het toch wel jammer dat de overheid zich niet hard maakt dat we overal in Nederland een "normaal" werkende internet lijn krijgen. Als je af en toe ziet dat je op sommige plekken alleen maar een dsl verbinding kan krijgen van 1 Mbit/s dan is dat best triest te noemen. Maar goed zal niet gebeuren zou namelijk betekenen dat de overheid er voor de burgers zit.

[Reactie gewijzigd door xleeuwx op 22 juli 2024 13:18]

De overheid casht genoeg met de veiling van frequenties, dan mag best een x-bedrag daarvan gebruikt worden om de buitengebieden van fatsoenlijk (draadloos) breedband te voorzien.
Ik vind 1Mbit echt wel normaal. Je kan met zo'n verbinding prima surfen, emailen, Youtube kijken, en skypen. Niet allemaal tegelijk, nee. Zelfs telewerken over VPN kan via 1 Mbit (al is het niet ideaal, dat geef ik toe). Eerlijk gezegd vind ik opmerkingen van het type "ik moet miniaal x-snelheid hebben" een beetje een luxeprobleem.
Dan is internet helemaal een luxeprobleem, want ja waar heb je internet voor nodig ?
Voor filmpjes van poezen (beide betekenissen).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.