Intel kondigt unlocked Pentium en Core i7-4790K-quadcore op 4GHz aan - update

Intel heeft op de Computex 2014 de Pentium Anniversary Edition met een unlocked multiplier aangekondigd. De processor komt deze maand beschikbaar. Daarnaast is de Core i7-4790K aangekondigd: Intels eerste quadcore op 4GHz.

Intel heeft dinsdag twee opvallende nieuwe processors aan zijn assortiment toegevoegd. De eerste is de Pentium Anniversary Edition, die ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Pentium uitgebracht wordt. Het gaat om een dualcore met kloksnelheid van 3,2GHz en met unlocked multiplier voor overklok-mogelijkheden. De chip ondersteunt onder andere Quick Sync is compatibel met de Series 9-chipset. In juni komt de processor beschikbaar voor een nog onbekende prijs.

Daarnaast is de Intel Core i7-4790K verschenen. Dit is het topmodel van de Haswell Refresh-serie en hiermee heeft Intel de eerste K-processor met unlocked multiplier uit die serie uitgebracht. De Core i7-4790K is ook Intels eerste quadcore met een base frequency van 4GHz. De introductie gaat gepaard met een verbeterde thermische verbinding tussen de chip en de ihs. Intel heeft onder andere meer condensators toegevoegd en een nieuwe generatie van het Polymer Thermal Interface Material gebruikt voor de package.

Update, 10.30: Naast de Intel Core i7-4790K heeft Intel ook de Core i5-4690K aangekondigd. Deze quadcore zonder ondersteuning voor HyperThreading draait standaard op 3,5GHz. De Amerikaanse adviesprijs voor de Core i7-4790K bedraagt 339 dollar, die voor de Core i5-4690K is 242 dollar.

De productaanduiding voor de Pentium is de G3258. De dualcore krijgt een adviesprijs van 72 dollar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

03-06-2014 • 08:30

70 Linkedin

Reacties (70)

Wijzig sortering
De naam van deze cpu is Pentium G3258
refresh is de nieuwe cloud, de nieuwe marketing term die je nu overal tegenkomt. merken als asus gebruiken het ook al op high-end laptops die een jaar gebruikt zijn heel goedkoop terug op de markt te zetten. vroeger was de naam daarvoor 'refurbished', nu is het 'refresh'. netjes compleet met een jaar fabrieks garantie.

Het gaat echter wel verwarrend worden, als de iProcessoren nu ineens ook 'refresh' worden. zijn ze dan nieuw of refurbished occassionnetjes, dat werkt wel verwarrend.
Refresh heeft echt helemaal niks te maken met refurbished... Refresh is een nieuw model met kleine aanpassingen ten aanzien van de vorige versie. Refurbished is een product dat voor reparatie is opgestuurd en vervolgens als gerepareerd product voor een lage prijs wordt verkocht.
o ja jullie hebben gelijk, het lijkt er echter wel op. De term die ze voor refurbished gebruiken is 'renew'. My bad.
Inderdaad na reparatie opnieuw te koop aangeboden dat is refurbished, ik heb het nu twee maal ondervonden dat ik bij bedrijf X nabij Rotterdam zal ik maar zeggen een moederbord kocht van Gigabyte die duidelijk gebruikt sporen cq. refurbished was, en deze werd bewust door bedrijf en Gigabyte als nieuw verkocht, (toegegeven door verkoper), sinsdien gaat bij mij elke verpakking open en controleerd het artikel voordat ik de winkel verlaat. ;)
Zie mijn comment hier boven, dit is jullie mening en niet een feit. Als ik een laptop opknap en verkoop mag ik het gewoon refreshed noemen.
Zie mijn comment hier boven, dit is jullie mening en niet een feit. Als ik een laptop opknap en verkoop mag ik het gewoon refreshed noemen.
Dat het op dit moment nog zo is heeft niet zoveel met een mening te maken en is wel degelijk een feit. Daarnaast kan een bedrijf dit echt niet zomaar gaan doen zonder dergelijke aankopingen met een bult kleine lettertjes te laten komen, en zelfs dan kan het in bijvoorbeeld Nederland als misleidend worden gezien.
To refresh en to refurbish zijn gewoon engelse werkwoorden met gedefinieerde betekenisen, dus als jij vind dat het iets anders betekent is het wel degelijk een mening.
Behalve dan dat als je zonder een bult extra uitleg die zoveel zegt als dat je nieuwe product dat jij "refreshed" noemt gewoon "refurbished" is, je gewoon misleidend bezig bent.

Jij doet alsof dat geen enkel probleem is, maar dat is het wel. Het kan je zelfs een heleboel gezeik en rechtszaken opleveren als je klanten daar achter komen.
Het is inderdaad geen enkel probleem want het zijn gewoon engelse woorden soms door elkaar gebruikt kunnen worden, dus ook in dit geval. Alleen omdat JIJ gewend bent dat refreshed iets anders is dan refurbished betekent het niet gelijk dat we de engelse taal (mijn moedertaal) gelijk moeten aanpassen.

Zit nu wel te denken om Mozilla aan te klagen.. als ik F5 (refresh) druk krijg ik heel vaak geen nieuwe versie van de webpagina maar de zelfde zooi die er al stond.
Refresh heeft in die context een heel andere betekenis en dat is bij refresh als je refurbished bedoelt ook zo. Als ik tweedehands producten voortaan premium noem dan kom ik daar ook mee in de problemen.
Dat zou jij inderdaad mogen doen.
Ik heb alleen grote bedrijven en of winkelketens dit nog nooit zien doen.
Klopt maar dat is meer omdat als 1 bedrijf met een term komt voor iets de rest het vaak overneemt.
Uhm, nee.
Refurbished != refresh

Refresh is voor alle modellen die met een 100Mhz speed boost worden verkocht als het nieuwe model.

Refurbished is wat jij beschrijft en als een bedrijf dat door elkaar haalt met refresh, dan mag je ze gewoon aanklagen.
Refresh betekent opfrissen/verversen dus als een bedrijf iets refreshed wilt noemen wat een ander bedrijf refurbished noemt mag dat gewoon.
Na reparatie opnieuw te koop aangeboden dat is refurbish en dat is heel wat anders refresh wat wil zeggen aan het oude nieuwe zaken toevoegen om tot product verbetering te komen.

Hier gaan we niet uitkomen vrees ik, het is denk ik net zoiets als zeggen striet, schrijven street en bedoelen straat.

[Reactie gewijzigd door Habana op 3 juni 2014 15:21]

Ja en als jij in je browser op F5 drukt maar je krijgt een nieuwe content terug was het geen refresh maar een refurbish.

Ik heb het al elders in dit topic een aantal keer uitgelegd, refresh en refurbish zijn engelse werkwoorden met een gedefinieerde betekenis dus wat jou mening (en dat van een aantal bedrijven) van de betekenis is doet er niet toe.
Je haalt nu een aantal dingen door elkaar. De term "refurbished" is langzaam vervangen door "recertified". Het enige verschil tussen die twee is dat recertified-producten altijd met een beperkte garantie geleverd worden, vaak in de orde van enkele maanden. Bij refurbished-producten wil dit nog wel eens ontbreken, even los van de discussie over consumentenrecht.

Als je de 4770K en de 4790K vergelijkt, dan gaat het om een product wat voor 90% hetzelfde is, maar op significante punten verbeterd. De term revisie of refresh is hier imo terecht. Het verschil tussen de 4670K en 4690K valt dan weer tegen.

Ik gok dat door de verbeterde TIM de i5-4690K waarschijnlijk ook wel af-fabriek op 4,0GHz had kunnen draaien maar dit door Intel bewust niet gedaan is om het verschil tussen de i5- en de i7-serie niet te klein te maken. Ik ben daarom benieuwd naar de eerste OC-resultaten van de i5.
" Intels eerste quadcore op 4GHZ. "

Yeah, eindelijk de P4 voorbij!! 8-)

[..] The fastest, the 570J and 571, is clocked at 3.8 GHz. Plans to mass-produce a 4 GHz Pentium 4 were cancelled by Intel in favor of dual core processors, although some European retailers claimed to be selling a Pentium 4 580, clocked at 4 GHz.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_4#Prescott )

[Reactie gewijzigd door S0epkip op 3 juni 2014 09:14]

Ja, en nog eens 4GHz base clock. Iemand een idee tot hoever de turbo dan gaat? :P
Turboboost op Core i7-4790K gaat tot 4,4GHz
Als je door de jaren heen kijkt naar de snelheden kom je dus tot de conclusie dat het nog niet echt veel opschiet in processor land
toch wel mooi, de meeste refresh cpu's zijn 100MHz sneller, deze 500MHz (+14%)
klinkt ook zeer interessant voor in de bedrijfswereld, wellicht gaat deze cpu de hoogste single thread performance hebben zonder overklokken
(tenzij er opnieuw een E3 komt die net ietsje sneller is, maar die is wel flink duurder dan de 4770K)

[Reactie gewijzigd door catfish op 3 juni 2014 09:45]

Wel gaaf hoor, eindelijk de eerste die oficieel de 4 GHz bereikt :) Ze zaten al zo lang er tegenaan te hikken.. Begon me al af te vragen of de 4 uberhaupt mogelijk was voor hen 8)7

Maar 2Channel DDR3 support? (tweede plaatje) Geen Quad Channel? Of is dit weer wat anders?
Er zijn al Pentium 4 geweest van 4 Ghz. Het is echter niet eenvoudig en rendabel om de kloksnelheid zomaar op te voeren. Daarom is overgeschakeld naar multicores, en het optimaliseren van zo'n core. Het kan al lang, maar of je het wilt is iets anders.
Volgens wiki niet:

[..] The fastest, the 570J and 571, is clocked at 3.8 GHz. Plans to mass-produce a 4 GHz Pentium 4 were cancelled by Intel in favor of dual core processors, although some European retailers claimed to be selling a Pentium 4 580, clocked at 4 GHz.

( http://en.wikipedia.org/wiki/Pentium_4#Prescott )
Neen, de 4GHz varianten zijn gecancelled omwille van hitteproblemen. Intel hoopte ten tijde van het ontwikkelen van de P4 dat ze veel verder zouden komen (5, misschien wel 6 GHz).

Dat is allemaal niet gelukt en er zijn tests geweest van de 3.6GHz en 3.8GHz modellen die bevestigen dat ze kampen met hitteproblemen en zelfs throttling.

Zie ook:

http://www.tomshardware.com/reviews/p4,919.html

It may be hard to believe, but yes, Intel's high-end Pentium 4 processor, the 3.6 GHz 560, runs extremely close to its thermal limits, possibly causing the processor to throttle under a high load. That is still the case even today, after this product has been around for several months. Even still, Intel is going to release its faster and probably hotter 3.8 GHz Pentium 4 Processor 570 next Monday.
Quad Channel is altijd alleen maar voor socket 2011 geweest. Dual channel zegt niks over het maximum aantal ram-sloten, alleen iets over de hoeveelheid geheugen die tegelijk kan worden aangesproken (geheugen uit twee sloten kan tegelijk aangesproken worden).
Dual channel zegt niks over het maximum aantal ram-sloten
Hehe, die snapte ik ook nog wel :> Maar had in eerste instantie niet door dat dit een 1150 was.. Voor mij leek t op de opvolger van de 4960.. maar t is dus 4790 en niet 4970 8)7
quad channel zit alleen op de duurste cpu's van Intel, de -E varianten.
zou toch mooi zijn als de andere processoren iets goedkoper werden hier door
Dat zal waarschijnlijk steeds minder zo worden. De wet van Moore is 2 jaar geleden al opgehouden te bestaan en verdere miniaturisering van het productieproces levert nog wel snelheidswinst op, maar geen kostenvoordeel meer.
http://cacm.acm.org/magaz...and-heap-paradox/fulltext

Tenzij er radicaal wat veranderd, zullen cpu's dus steeds duurder worden en de snelheidswinst procentueel gezien steeds kleiner.
Anoniem: 463321
@Atomsk3 juni 2014 10:00
De wet van Moore is niet van toepassing op de prijs van een processor.
Daarnaast is het wel zo dat de vorige generatie processors goedkoper wordt als er nieuwe modellen op de markt komen. Of die modellen nou een grote of kleine snelheidswinst hebben maakt niet uit.
De wet van Moore is niet van toepassing op de prijs van een processor.
Strikt gesproken is die dat wel.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moore%27s_law#History
The complexity for minimum component costs has increased at a rate of roughly a factor of two per year. Certainly over the short term this rate can be expected to continue, if not to increase. Over the longer term, the rate of increase is a bit more uncertain, although there is no reason to believe it will not remain nearly constant for at least 10 years. That means by 1975, the number of components per integrated circuit for minimum cost will be 65,000. I believe that such a large circuit can be built on a single wafer.
Er zijn heel veel versies van Moore's Law. Hierboven in de wiki staat de precieze quote. Let op dat het woord "cost" twee keer valt.

Waar dat paper over ging, en wat hij precies zei, is dat: de kosten van kleinere transitors ieder jaar met de helft afnemen. Waardoor het economisch rendabel is om ieder jaar chips te produceren die twee keer zo veel transistors hebben. De prijs om chips te maken, maakt zeker onderdeel uit van Moore's Law.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 3 juni 2014 12:59]

Ik zeg ook niet dat de wet van Moore daarover gaat, maar indirect is er wel degelijk een verband tussen het verdubbelen van het aantal transistors en de kostprijs: hoe meer transistors je uit dezelfde wafer kunt halen, hoe goedkoper. Tenzij de investeringen voor verder miniaturisering zo hoog worden dat de opbrengst hier niet tegenop weegt.

Daarnaast kun je wel menen dat een prijsverlaging van oude generaties gewoon "zo hoort". Dat wil echter nog niet zeggen dat dit ook automatisch blijft gelden in de toekomst (zie artikel) en daarbij bedoel ik dat een oud model in productie blijft voor een lagere prijs. Niet dat even de oude voorraad wordt gedumpt.
5 jaar geleden kwamen mensen al over de 4 Ghz met de i7-920 ...
Dit is geen vooruitgang te noemen , Intel houd enige vooruitgang juist tegen , lekker uitmelken , toch geen concurrentie :(
Ik zou zeggen zet ze naast elkaar in gelijke setups en dan zal je het verschil wel zien ;) dat iets dezelfde clock frequentie heeft wil niet zeggen dat hij niet sneller kan zijn. Als dat zo was dan zat iedereen al een hele tijd op AMD CPU's. Neemt niet weg dat er tussen Sandy Bridge en Haswell niet echt schokkend veel progressie is geboekt en dat is wel een beetje jammer.

Als de TIM tussen de core en IHS echt beter is ga ik wel over een 4790 nadenken, want IB en huidige Haswells zijn nu niet echt vriendelijk voor overklokking met de bagger pasta die ze nu gebruiken ipv het oude soldeerwerk ertussen.
Intel introduceert een nieuwer model in de serie die zomaar 400MHz hoger geklokt is dan voorganger i7-4770K. Deze i7-4790K is relatief gezien een behoorlijke opwaardering!
Da's inderdaad niet echt een eerlijke vergelijking.
Da's bijna net hetzelfde als zeggen dat de Pentium 4 op 3.6 Ghz sneller is in single threaded performance dan een 920 op standaard turbo modus van 2.8 GHz, terwijl de Bloomfield hier rondjes om loopt :)
Als je een 920 volledig stress zit je aan 130 Watt, zonder overklok wel te verstaan. Ik wil niet eens weten wat mijn 920 op 3.8 GHz doet!

Ik vind die 4790 toch één van de meest interessante 'betaalbare' cpu's van de afgelopen jaren, bijna zo goed als een 6core van de volgende generatie die voor ongeveer dezelfde prijs over de toonbank zal gaan en DDR4 ondersteunt. Keuzes, keuzes!

edit: newb foutjes

[Reactie gewijzigd door m0rphke op 3 juni 2014 20:49]

Het is handig dat intel nu een goedkopere unlocked versie heeft, alleen dan blijft het nog steeds jammer dat je een relatief duur Z moederbord erbij moet kopen om te gaan overklokken.
En z'n TDP is ook ontzettend hoog met 88 watt voor maar 4 cores met hyperthreading.
Dat is dan voor de i7 niet de Pentium.

Btw het is nog niet zo lang gelden dat er chips waren die misschien maar 60% van de performance leverden van de ze chips bij een TDP die wel 200% hoger lag...
Iemand enig idee waarom de nieuwe i7 under embargo was (zie plaatje, linksonder)? Embargo binnen Intel zelf of wetgeving van de VS?
Het NDA embargo.
Dus een embargo op informatie naar buiten brengen voordat de NDA verlopen is.
Die nieuwe Pentium wordt aangeprezen als "20 years of the premium brand", maar de merknaam Pentium heeft toch al vele jaren geleden met de introductie van de Core-serie (2006) zijn premium-glans verloren.
Even de bril op zetten?
Er staat "Pentium brand".

En ik moet zeggen dat die overklokbare Pentium de leukste release vind.
Dat is een zeer goedkope keuze met mogelijke nog redelijk wat power.
Hmm had verwacht dat ze de i5 4690k wel gelijk zouden presenteren, vraag me af wanneer deze gereleased wordt. Lijkt me voor het gros van de mensen namelijk veel interessanter, al is de i7 het paradepaartje natuurlijk.
Deze was tegelijk gepresenteerd, maar dat zal het Tweakers-team zijn ontgaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee