SanDisk brengt eerste micro-sd-card van 128GB uit

SanDisk heeft op het Mobile World Congress in Barcelona de micro-sd-kaart met de hoogste opslagcapaciteit geïntroduceerd. De kaart met een capaciteit van 128GB gaat 200 dollar kosten en heeft een sequentiële schrijfsnelheid van 10MB/s.

De kaart is de eerste micro-sd-kaart met een grootte van 128GB; wel waren al gewone sd-kaarten met die grootte beschikbaar. Het bedrijf moest 16 minuscule geheugenreepjes op elkaar stapelen om de capaciteit van 128GB te kunnen halen. Tot nu toe waren enkel micro-sd-kaarten van 64GB verkrijgbaar. De minimale en maximale schrijfsnelheid van de kaart bedraagt respectievelijk 10MB/s en 30MB/s, waarmee de kaart als 'category 10' wordt geclassificeerd.

De kaart gaat 200 dollar kosten, omgerekend 145 euro, en komt wereldwijd beschikbaar. De precieze Nederlandse prijs is nog niet bekend. SanDisk benadrukt dat de gebruikelijke opslaggrootte voor micro-sd-kaartjes tien jaar geleden nog 128MB bedroeg; de nieuwe kaart is 1000 keer zo groot.

Samen met de kaart introduceert SanDisk software voor Android die oude foto's en video's van gebruikers automatisch van het opslaggeheugen naar de sd-kaart verplaatst. Het is de vraag of die functionaliteit op Samsung-smartphones met Android 4.4 gaat werken: naar verluidt zou Samsung Android-apps blokkeren om het sd-geheugen aan te passen buiten hun eigen applicatiemap.

SanDisk 128GB

Door Joost Schellevis

Redacteur

24-02-2014 • 14:35

102

Reacties (102)

102
101
44
4
0
40
Wijzig sortering
Als je deze zou stapelen tot een blok die net zo groot is als een 3,5 HDD dan heb je een opslag medium van ruim 500 TB :P (15x15x15= 3375 MicroSD kaartjes)

//edit:
Dat hierboven was zo even uit mijn hoofd een gokje. Ik heb toch even de formaten vergeleken en dit berekend. Het blijkt dan dat je op 285TB uitkomt.

10x15x15 = 2250 MicroSD kaartjes is dan realistischer want dan kom je uit op 288TB. Bijna goed dus. Dan zou je kunnen zeggen dat een 128 GB microSD kaart een 1:2250 schaalmodel is van een 3,5 HDD met 128 GB opslag :P

[Reactie gewijzigd door Sir_Hendro op 24 juli 2024 01:12]

Moet je ze wel nog aansluiten, dus circuitjes enzo en je raakt zo de helft kwijt.
Los daarvan, rond 2000 kwamen een aantal van die flashdisks op de markt waar je geheugenkaartjes in kon doen die dan als een grote opslag werkten, sloeg destijds niet aan doordat het te duur, traag en te lage capaciteit had, maar ik zou het wel leuk vinden om een backupserver te hebben met een 3,5 schrijfje erin waar een grove 50 microsd kaartjes inpassen. :)
Niet helemaal; de plastic behuizing van de SDXC kaartjes neemt ook nog plaats in. De contactpennen ook. Als je die verwijderd kun je de chips veel dichter op elkaar plakken waardoor er meer in het formaat van een standaard 3,5" HDD passen :-)

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 24 juli 2024 01:12]

OMG, da's ruim 3.5 uur om het ding te vullen... :|
Maar mooi spul voor in je nieuwe S5 voor al je 4K opnames.
Dat is gebasseerd op de informatie uit het tweakers artikel.
De schrijfsnelheid van de kaart bedraagt 10MB/s, waarmee de kaart als 'category 10' wordt geclassificeerd.
In de bron wordt dat niet gemeld. De poster draait hier oorzaak en gevolg om, Class 10 houdt in dat het minimaal 10MB/s sustained moet kunnen schrijven.

Hier de Sandisk informatie:
http://www.sandisk.com/pr...r-android/?capacity=128GB

Daarin staat:
Performance/speed: Up to 30MB/s read speed, write speed lower**
Nog steeds minstens 1 uur om de kaart te kopiëren naar je pc als deze vol staat.

[Reactie gewijzigd door PuzzleSolver op 24 juli 2024 01:12]

Het vermelden van 2 snelheden komt doordat de kaartjes tegenwoordig voor twee verschillende doelen gebruikt worden.

Voor continue dataopslag zoals filmen, waarbij een constante datastream moet kunnen worden weggeschreven is het voornamelijk belangrijk wat de minimale continue ('sustained') schrijfsnelheid is. Dit om te voorkomen dat je buffer tijdens het filmen vol komt te zitten en je opname ineens wordt onderbroken. Overigens geldt hetzelfde voor fotografie in continuous modus. De 'class' indicatie is voornamelijk voor dit soort toepassingen bedacht. Voor dit kaartje is de minimale sustained rate dus 10MB/s.

Uiteraard kan het best zijn dat de gemiddelde en/of maximale schrijfsnelheid veel hoger ligt, wat voor het simpelweg kopieren van data dan weer relevanter is. Voor dit kaartje is dat dus 'up to 30MB/s'.
casparvl het lijkt mij dat je bij video-opname dan meer hebt aan een hoge -gemiddelde- snelheid. Als een sd-kaartje soms dipt naar 8MB/s vind ik dat niet erg wanneer hij gemiddeld met 30-50MB/s schrijft. Zolang je buffer groot genoeg is kun je die dipjes wel opvangen dan.

Dàt is dus het eieren eten, die minimale sustained snelheid kan me gestolen worden.
Hoe duur is het nou daadwerkelijk om een beetje ram-buffer in een opname apparaat (zij het smartphone of camera) te bouwen?

p.s. deze strategie hanteer ik ook op mijn PC met betrekking tot het downloaden van torrents en dergelijke. Ik heb liever dat mijn HDD grote sequentiële blokken data wegschrijft dan dat hij constant met zijn schrijfkop heen en weer moet springen (omdat ik 10 torrents tegelijk download) dus gewoon lekker een flinke buffer toewijzen en forceren om in grote blokken weg te schrijven om je schijf te ontlasten. Ram kan me gestolen worden maar mijn HDD's wil ik niet overbodig belasten, die dingen gaan sowieso al het minst lang mee van al je componenten en zijn wel het belangrijkst (er staat immers al je data op!).

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 24 juli 2024 01:12]

Mja, je zou zeggen dat een buffer dat probleem moet kunnen oplossen. Maar ofwel de gemiddelde digitale video recorder heeft geen buffer, ofwel daar is al rekening mee gehouden in de specificatie, ofwel ze wíllen daar geen rekening mee houden in de specificatie om daarmee een absoluut minimum te kunnen garanderen.

Anyway, ik heb het niet zelf verzonnen hoor: "An SD card's speed is measured by how quickly information can be read from, or written to, the card. In applications that require sustained write throughput, such as video recording, the device might not perform satisfactorily if the SD card's class rating falls below a particular speed."

en

"The SD Association defines standard speed classes indicating minimum performance to record video. Both read and write speeds must exceed the specified value." (bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#Speeds )
Idd voor die 4K straks is een 32GB niet echt genoeg meer, ik heb deze wel in me S4 nog voldoet prima dan nog.
Maar ik denk dat met de S5 toch minimaal 64GB wel makkelijker zal zijn.
Over de snelheid van flash geheugen hier nog wel een interessant artikel.

De snelheden van SD-kaartjes worden volgens de officiële richtlijnen opgegeven in klassen. De klasse van een SD-kaartje geeft aan welke constante schrijfsnelheid (in MB/s) je minimaal mag verwachten. Een SD Class 6 kaartje moet dus minimaal constant 6 MB/s kunnen wegschrijven. De SD-specificatie kent een onderverdeling in Class 2, 4, 6 en 10.

Dat houdt niet echt over, maar inmiddels zijn er ook snellere kaartjes beschikbaar. De UHS-I (Ultra High-Speed Class I) uitbreiding (onderdeel van versie 3 van de SD-standaard) verhoogt de klokfrequentie waarop SD-kaartjes worden aangestuurd van 25 MHz naar 100 MHz of zelfs 208 MHz. Dat resulteert in theoretische maximale snelheden van 50 MB/s of zelfs 104 MB/s. Kaartjes die dit ondersteunen zijn te herkennen aan een speciaal logo. Maar let wel: bij UHS-I worden in tegenstelling tot de standaard klassen geen beloftes gedaan voor een minimale snelheid. Veel fabrikanten pronken wel met mooie snelheden op de doos à la ‘Up to 60 MB/s’, maar zoals we verderop zullen zien worden die vaak niet behaald. Op (vrijwel) alle UHS-I SD-kaartjes vind je ook nog een Class 10 logo: de 10 MB/s schrijven wordt dan wel echt gegarandeerd.

In versie 4 van de SD-standaard is UHS-II overigens al gedefinieerd, met snelheden tot 312 MB/s. Dergelijke kaartjes zijn echter nog niet beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 24 juli 2024 01:12]

Is het niet ook zo dat de lagere klassen beter zijn in random reads en writes en de hogere klassen beter in sequentiële? Of heb ik dat nu fout?
De lagere klasses zijn normaal gesproken gewoon over het hele bord slechter.
Bron?
SanDisk benadrukt dat de gebruikelijke opslaggrootte voor micro-sd-kaartjes tien jaar geleden nog 128MB bedroeg; de nieuwe kaart is 1000 keer zo groot.
Wet van Moore.
Tien jaar gedeeld door twee jaar is 5.
2 ^ 5 = 32.
Een factor 30 verschil, dus inderdaad een flinke verbetering.
Voor 4k is het nog maar de vraag of deze snel genoeg is, ik weer dat de Sony telefoons een melding geven om 4k op het interne geheugen weg te schrijven om het schokvrij te houden.
Wij gaan het vrij snel merken denk ik , maar het is inderdaad een goeie vraag :)
Als je onder de 80Mbps voor je video blijft, kan het gewoon. En dat kan prima met 4K.
Grinnik. Jij bent duidelijk van een andere generatie : -). (griebels wat voel ik me oud :Y) )

Je hebt deels gelijk: 3,5 uur is absoluut gezien veel tijd om zo'n kaartje te vullen. Echter:
1. Bekijk wat je krijgt aan opslagruimte (128 GB) en vergelijk dat met de form factor: een extreem klein en plat kaartje, vélen malen kleiner dan een traditionele harde schijf, floppy disk of ander opslagmedium. Het is alleen daarom al een technologisch wondertje, en dat voor "maar" $200.

2. Bekijk waar je het voor gaat gebruiken. Je stopt geen Micro-SD-kaart in je computer om je films op te slaan, noch zul je al je foto's erop back-uppen en noch zul je hem snel gebruiken voor andere mass storage (Hey, what's in a name :9). Voor het toepassingsgebied waar deze dingen voor zijn ontworpen zijn ze voorlopig snel zat. Een foto of video gemaakt met een SmartPhone, Dashcam, tablet of ander mobiel apparaat.

Natuurlijk zou "sneller = beter" ook hier kunnen opgaan maar daar is de prijs in dat geval ook naar. Al met al vind ik dit dus een mooi stukje evolutie dat je op waarde moet schatten :).

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 01:12]

Vroegah, vroegah had je maximaal 210 bytes op een kleitablet! :)
(24 regels van elk 10 karakters in een 7 bit karakterset)
moet nog zien dat die micro-SD 6000 jaar mee gaat :)
Verreweg de meeste kleitabletten hebben die 6000 jaar ook niet overleefd. ;)

Misschien als je duizenden sd-kaartjes op geologisch stabiele plekken neer legt dat er over 6000 jaar ook nog steeds enkele functioneren (de data zal wel verdwenen zijn vermoed ik).
Inderdaad. Als de tele-tijd machine van professor Barabas had bestaan hadden we zo'n kaartje kunnen meenemen naar de 60-80e jaren. Dat hadden ze nooit geloofd, 128GB op zo'n klein kaartje. Eerste harde schijf 5MB, daarna hadden ze al moeite met 128Kb op een floppy ;-) Waarschijnlijk hadden we dan nog net niet op de brandstapel beland voor hekserij maar werden we in iedere geval wel voor gek verklaart haha ;-)
Tsja andersom lachen ze je waarschijnlijk uit als je dit kaartje meeneemt naar het jaar 2050 :D 'Haha, 128GB, daar past nog niet eens 1 minuut aan holofilm op'

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 24 juli 2024 01:12]

voor het opnemen in bijvoorbeeld Full HD heb je al een Class 10 SD kaartje nodig, (voorbeeld een gopro), deze kan zelfs al in 4K opnemen maar dan zit je wel aan de grenzen van de SD kaart, sneller is dus VEEEEL beter
Ik heb toch wel liever de CF kaartjes, de SD en zeker de micro-SD kaartjes, vind
ik te klein om handig mee om te gaan en veel te traag om data te verzetten.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 24 juli 2024 01:12]

Een CF kaart in de Galaxy S5 stoppen? Slokt dat niet de halve batterij ruimte op? :P

Ram6 wilde de kaart daar graag in gebruiken namelijk.
Gelukkig verplicht niemand je om in één keer het kaartje helemaal vol te duwen.
Man man man.. 128GB op iets wat een luttele aantal gram weegt en praktisch een cm bij een cm is zowat.

Zo'n 20 jaar terug was 40mb op een 5.25" al heel wat.

Zouden zulke dingen (die reepjes) ooit de hdd's opvolgen (met als gevolg véél ruimte- en gewichtbesparing)?
Technologie blijft me maar verbazen. Ik weet nog dat ik 512MB op een XD kaartje veel vond. Of 1GB harddisks..

Natuurlijk zijn er nu vast mensen die gaan beginnen over hun 128KB mainframes.
Ik heb ooit nog eens een 'IBM microdrive van 1 GB' gehad dat was een HDD in een CF behuizing koste toen 960,00 gulden (heb de bon nog ergens)

Maar dan was ik wel de èèn van de weinige met 1 GB opslag op zijn Compaq ipaq :9 :9 f
Gouden tijden idd, films kijken onderweg .... who knew ...
Zouden zulke dingen (die reepjes) ooit de hdd's opvolgen (met als gevolg véél ruimte- en gewichtbesparing)?
Daar hebben we toch SSD's voor?

In feite is dat hetzelfde principe, maar dan met een ander type geheugen, onboard controller en interface. Die markt is nu nog flink aan het ontwikkelen maar ik denk dat ze qua formaat al in de buurt komen met de mSATA standaard.
Een aantal gram? Volgens mij weegt zo'n kaartje 0,4 gram
40mb op 5.25"? Die dingen konden 360kB of 800kB bevatten. De 3.5" maar 1.44MB. Dus ja, een MP3-tje moest je verdelen over meerdere diskettes.
Ik denk dat @GS88 een HDD bedoelde
Goed punt :-)
Maar een microSD kaart is natuurlijk een verwisselbaar medium, net als een floppy dat was. Betere vergelijking dus wat mij betreft. :*)
1,2 mb toch, de grootste 5.25"?

Tjee, wat lang geleden is dat.
Op 3.5" kon je ook 2.88 MB kwijt... Heb er nog eentje in mijn Nextstation. Later kwamen er varianten met 20 en 120 MB...
Dat waren ZIP disks en die passen niet in een standaard floppy station ;)
Je vergeet de 21 MB Floptical, die een unit is die ook gewone magnetische floppys van 1.44 etc kan lezen.

Overigens was die 120 MB ook geen zip disk (de zip is 100), maar ook een floppy-compatible unit. Die 120 MB floppy drives hadden ook een ATA interface weet ik nog...
lekker hoor, dit zal voornamelijk fijn zijn voor de HD cam's en camera's met hoge resolutie/MP's ?
Maar camera's (video of foto) gebruiken vrijwel nooit micro-SD, maar gewone SD. Je kan een gewoon SD-kaartje van 128GB al een flink tijdje kopen (voor minder dan €80).
Dit is toch voornamelijk bedoeld voor telefoons en tablets verwacht ik, aangezien die meestal hooguit een micro-SD slot hebben.
Gopro, toch een grote speler, gebruikt micro sdtjes. Akkoord, de batterij is sneller plat dan dat een kaartje vol staat, maar voor bvb time-lapses waarbij de Gopro in de oplader zit kan dit wel een oplossing bieden. (bij 1foto per minuut zal een 128GB kaartje dan 2 weken meegaan)
De Gopro doet toch ook 1080p op 120fps? Ben benieuwd of dit kaartje dat kan bijbenen. M.a.w., wat is de maximum bitrate op de gopro ;)
Maar camera's (video of foto) gebruiken vrijwel nooit micro-SD, maar gewone SD.
Dat zijn dan wel de consumenten cameras. Ga je naar prosumer of professioneel toe kom je op CF. Die zijn veel sneller en hebben al jaren hogere capaciteiten. Deze 256 en 512 kaartjes zijn onlangs aangekondigd, schrijfsnelheden tot 155MB per seconde...
Anoniem: 469228 24 februari 2014 14:38
Zo hé... zo'n kaartje in je mobieltje en je hebt eindeloos plezier met je camera o.a., ten minste, als het ondersteund wordt natuurlijk.

Ok, het is wel een beetje prijzig, misschien even wachten totdat de prijs een beetje daalt.
Een nadeel: nog meer kans dat je al je foto's kwijtraakt als je camera gestolen wordt...
Wat heeft een groter sdkaartje voor een invloed op het risico dat je telefoon word gejat? :?
Anoniem: 415197 @flippy24 februari 2014 15:25
Met een groter kaartje hoef je minder vaak te sync'en.
Daardoor is de verwachtingswaarde van de hoeveelheid foto's die je verliest groter bij het gejat worden/verliezen van je camera/telefoon.

Edit: ja ik bedoel leeghalen natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 24 juli 2024 01:12]

Met sync'en bedoel je leeghalen?

Want sync'en is gewoon een 1:1 kopie maken en ik zie niet in waarom dat opeens minder vaak zou moeten.
Jaren geleden ben ik op vakantie bestolen van mijn camera.
Mijn 'geluk' was dat ik juist die morgen een nieuwe SD kaart in de camera geplaatst had. Stel je voor dat ik een 64GB of zelfs 128GB kaartje had gehad, dan was ik veel meer foto's kwijt geweest.
Natuurlijk zou een backup maken van de SD kaart ook helpen, maar als ik op jungle tocht ga van meerdere dagen neem ik echt geen laptop oid mee.
Er is voor elk voordeel wel een tegenargument te verzinnen.

Ik had op mijn vakantie meestal meerdere kaartjes van 8GB bij me, ipv 1 of 2 van 32GB, maar dat was uit kosten aspect.

4x8GB was destijds goedkoper dan 1x32, en vreemd genoeg krijg je regelmatig 'zomaar' kaartjes erbij.
Voor langere trips zitten ze dan ook allemaal in de foto en reistassen, pas als ze "vol" zijn, gaan ze in een reiskluisje of andere bewaarplaats.

stiekem zou ik wel gewoon 1z 128 / 256MB willen dan, wat het gemak vergroot, maar aan da andere kant ... risicospreiding is ook wel prettig
waarom zou je niet elke avond een backup maken van je camera? ik zet elke avond op vakantie alles over op de laptop en mijn ipod zodat er zo'n klein mogelijk risico is dat ik ze kwijtraak. het formaat SD kaart is daar niet relevant aan. het voordeel is alleen dat je de hele vakantie erop kan laten ipv hem leeg moet halen omdat hij vol dreigt te raken na een paar dagen van een grotere kaart.
Micro sd 15x11x1= 165mm2

3,5 hdd 101,6x25,4x146 = 376773,44mm2

8563 keer past de micro sd in een 3,5inch hdd,

8563x128gb = 1.096.068gb (1070Tb)

Laten we de schijf evensnel maken als een reguliere hdd (raidoplossing)

Laten we uit gaan van een snelle hdd met 150mbs leessnelheid, 150mbs is 30mbs factor 5, gaan we uit van factor 6 om alle onvoorziene traagheid te waarborgen, 1070Tb delen door die factor 6 dan blijft er 178Tb over.

Dus dit is in mijn ogen een hele sprong, mocht het nou zo zijn dat ze voor een dubbeltje de toonbank over gaan dan kan dit een goede vervanger worden van de hdd.
Hoe krijg jij 8563 in een 3,5 HDD? Dit zou volgens mijn berekening toch 'slechts' 2234 stuks zijn. Dat is dan 285 TB.
Je hebt gelijk, sorry voor de foute berekening,

Des al niet te min komt die 285tb / 6 uit op 48tb

Lijkt me inderdaad als nog groter dan de hdd's die nu te koop zijn!
Dat is er al: de SSD
Dus voor deze kaart betaal je € 145,- dus slechts € 18,125 per 16 GB en dan vragen fabrikanten (zelfs budget) nog steeds 50 tot 100 euro.

pricewatch: Motorola Moto G 8GB Zwart € 165,-
pricewatch: Motorola Moto G 16GB Zwart € 207.- (~€ 42,- verschil)
pricewatch: Apple iPhone 5s 16GB Grijs € 699,-
pricewatch: Apple iPhone 5s 32GB Grijs € 799,- (~€ 100,- verschil)

Edit: De vergelijking is puur gigabytes, maar voor een lokale Spotify-cache, MP3'tjes en/of films doet de snelheid er nauwelijks toe mits je geduld hebt bij het erop zetten.

Helaas heb ik te vaak problemen gehad met de levensduur voor dit soort kaarten in het algemeen. GoPro's die kaartjes verslinden, Canon's die kaarten op bursten en telefoons met SD-kaart fouten.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 24 juli 2024 01:12]

De Moto G 8GB heeft een advies prijs van 175 en die van 16GB een advies prijs van 199/200e das 24/25 euro verschil.

Ontopic: vraag me af wat de levensduur van deze kaartjes zijn...
dan kijk je voor het gemak even langs schrijfsnelheid, stabiliteit en betrouwbaarheid. Ik heb over het algemeen geen goede ervaringen met kaartjes-geheugen. Zeer kwetsbaar spul.
Toch apart, ik heb het zelf nog nooit meegemaakt. Zelfs niet op de oude memorysticks. Ik heb wel gehoord dat sommige camera's een keer een geheugenkaart om zeep hebben geholpen maar mijn gopro hd2 werkt gelukkig nog best goed. Zelf al bijna 1TB aan data gegenereert met de gopro op dezelfde kingston sd kaart. Daarvoor heeft een andere tweaker hem nog gebruikt.
Vergeet niet dat het interne flashgeheugen wel veel sneller is en daarom veel duurder is. (Net als bij SSD's, je hebt bloedsnelle single-level cell (SLC) SSD's, en de wat tragere, en goedkopere multi-level cell (MLC) SSD's.)
Sinds Apple dit systeem heeft ingevoerd met de iPods en daarna met de iPhones is het een algemene manier geworden om de marge op je telefoon te verhogen. Het kost maar een paar euro meer om 32 ipv 16 of 64 ipv 32 GB geheugen in je telefoon te stoppen, en je kunt er 50 euro meer voor vragen. Elke review van je product zal de prijs van de 16 / 8 GB versie vermelden, maar omdat veel mensen toch meer willen zul je die veel verkopen.
Als je voor 15 euro aan onderdelen extra in een toestel doet gaat de verkoopprijs nooit 15 euro omhoog, maar x maal die 15 euro. Maar het prijsverschil blijft hoog bij Apple. De eerste iPhone ging al snel van 4GB naar 8GB standaard en daarna naar 16GB bij de 3GS (8GB voor instapmodellen van vorig jaar). De standaardopslag zou allang 32 GB moeten zijn. Gelukkig is iOS wat zuiniger dan Android en blijft er van die 16 GB meer over voor apps.
Vergelijk je ook ram met ssd's?
Het zijn woekerprijzen, maar het gebruikte geheugen is wel degelijk veel sneller en stabieler dan een micro sd kaartje.
Vooral random read is dramatisch op een sd kaart.
Kijk ernaar uit dat de prijzen dalen, dan zal ik hem zeker kopen! Kan je gewoon lekker wat torrentsite seeden vanaf je mobiel wanneer je thuis op WiFi zit.
Liever en kaartje van 64GB, wat velen malen sneller is dan een van 128GB die slechts 10MB/s schrijft.
Dat schiet natuurlijk niet op!
Dat ligt aan het gebruik van deze kaart. Het is niet bedoeld als snel herschrijfbaar geheugen maar juist voor de opslag van fotos, videos en muziek op telefoons of cameras. Hierbij is de snelheid van ondergeschikt belang maar gaat het juist om de capaciteit. Daarnaast is het momenteel de enige fabrikant met een whopping 128 GB micro SD-card.
Je mag tegenwoordig blij zijn als je smartphone SDXC kaartjes van 64GB ondersteunt. Veel toestellen zitten aan een beperking van slechts 32 GB.

Bovendien vind ik de prijs van € 145 aan de dure kant; een kaartje van 64GB kost € 41,90 (incl. gratis verzending) : pricewatch: Sandisk Ultra microSDXC 64GB

Daarbij zijn die ook sneller dan 10MB/sec. Maar goed; het wisselen van een volle SD-kaart is natuurlijk niet zo handig in de meeste nieuwe telefoons, tenzij ze een klepje aan de zijkant hebben.
Het is de eerste 128GB MicroSD kaart, je zult vanzelf zien dat de prijzen gaan dalen als bijvoorbeeld Samsung ook MicroSD kaarten van die grootte gaat uitbrengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.