Google heeft te kennen gegeven dat het met zijn videowebsite YouTube al een miljard dollar, omgerekend 740 miljoen euro, heeft uitbetaald aan rechthebbenden in de muziekindustrie. Veel auteursrechthebbenden zijn echter van mening dat Google meer moet doen om omzet uit YouTube-content te genereren.
Tijdens een conferentie over de muziekindustrie in Cannes liet Tom Pickett, bij Google in dienst als vice president voor YouTube-content, weten dat de videosite in de afgelopen jaren meer dan een miljard dollar heeft uitbetaald, waarbij overigens geen preciezere termijn werd genoemd. Dat meldt The Guardian. Tevens stelde de topman dat zijn bedrijf vol inzet op muziek.
Tegelijkertijd lieten verscheidene vertegenwoordigers van muzieklabels weten niet tevreden te zijn met de inspanningen van Google. Er gingen veel negatieve geluiden op over de dominante invloed van Google, aldus The Guardian. Vertegenwoordigers van grote muzieklabels zouden graag zien dat Google abonnementsdiensten gaat opzetten voor muziek. Tegelijkertijd liet Axel Dauchez, ceo bij muziekstreamdienst Deezer, weten dat YouTube 'de belangrijkste legale piraat' is. Onder andere het uitblijven van actie tegen websites die het mogelijk maken om YouTube-video's en -audio te rippen zou kwaad bloed zetten.
Kortgeleden liet Spotify weten dat het sinds zijn bestaan meer dan een miljard dollar heeft uitbetaald aan rechthebbenden. Daarmee heeft Google met zijn videodienst dus vergelijkbare bedragen uitgekeerd aan de muziekindustrie. Muziekvideo's zijn op YouTube erg populair; uit onderzoek van VideoInk blijkt dat 38,4 procent van de bekeken video's een muziekvideo is.