Alcatel-Lucent en BT zijn er in geslaagd een overdrachtssnelheid van 1,4Tbit/s over een bestaande glasvezelverbinding met een lengte van 410 kilometer te behalen. De bandbreedte zorgde volgens de technici voor een record-spectrale efficiëntie van 5,7 bits per seconde per Hertz.
De technici slaagden er in de test met de record-spectrale efficiëntie succesvol uit te voeren door de gebruikte kanalen voor de glasvezel zo te versmallen, dat de efficiëntie van de datatransmissie 42,5 procent hoger kwam te liggen dan die van een gemiddeld glasvezelnetwerk van dit moment. Alcatel-Lucent en BT maakten naar eigen zeggen gebruik van een flexibele grid-infrastructuur die ze Flexgrid noemen en die in staat stelt de afstand tussen de glasvezelkanalen te variëren.
Normaal gesproken bedraagt de afstand tussen de kanalen 50GHz, maar de onderzoekers wisten dit terug te brengen tot 35GHz. Hierdoor kwam een bandbreedte van 1.4Tbit/s binnen handbereik door zeven kanalen van 200Gbit/s te bundelen. BT en Alcatel-Lucent spreken van een 'Alien Super Channel' omdat de verbinding gebruikmaakt van alien wavelengths en de bestaande glasvezelinfrastructuur dus niet aangepast hoeft te worden. BT denkt dat hierdoor mogelijk geen nieuwe glasvezelkabels aangelegd hoeven te worden om aan de groeiende vraag naar bandbreedte te kunnen voldoen.