Britse onderzoekers claimen dat zij glasvezels hebben ontwikkeld waarover datasnelheden tot 73,7Tbit/s zijn behaald. Dit zou mogelijk zijn door het 'holle' ontwerp waarbij er door de met lucht gevulde buisjes snelheden worden behaald die dicht bij de lichtsnelheid liggen.
In een vacuüm behaalt licht een snelheid van 299.792.458m/s, maar als fotonen over een vezel van glas worden verstuurd, daalt de snelheid met circa 31 procent. Onderzoekers aan de Universiteit van Southampton hebben echter een 'holle' vezel ontworpen die vrijwel geheel met lucht is gevuld. Hierdoor zijn fors hogere snelheden te behalen: in een laboratoriumopstelling zouden snelheden tot 73,7Tbit/s zijn behaald waarbij de verstuurde lichtbundels 99,7 procent van de lichtsnelheid zouden behalen. Daarbij werden met behulp van wave division multiplexing en een bandbreedte van 160nm 37 bundels van elk 40Gbit/s gebruikt.
Door het nieuwe fiberontwerp van de Britse onderzoekers zijn met ruwweg 10TB/s fors hogere snelheden te behalen ten opzichte van de huidige glasvezeltechnologie. Het signaalverlies van 3,5dB/km maakt deze techniek vooral geschikt voor relatief korte afstanden, bijvoorbeeld binnen datacenters. Hierdoor zouden niet alleen de maximale doorvoersnelheden veel hoger liggen, maar kan ook de latency fors verminderd worden.