Bedrijf claimt kleinste laptopadapter tot nu toe gemaakt te hebben

Het bedrijf FINsix claimt de kleinste en lichtste laptopadapter tot nu toe ontwikkeld te hebben: de accessoire is vier keer zo klein en zes keer zo licht als een doorsnee laptopvoeding. De adapter zou daarnaast goedkoper te maken zijn en er is ook een usb-poort voor opladen aanwezig.

De voeding van FINsix kan rechtstreeks in een stopcontact gestopt worden, net als andere adapters die al op de markt zijn zoals die van Apple MacBooks. De Apple MagSafe 2 is echter een 45W-model, terwijl die van FINsix een vermogen van 65W biedt, voldoende voor het gros van de laptops anno 2013. Daarnaast kan de adapter via de ingebouwde usb-poort een tweede apparaat zoals smartphone of tablet opladen.

De precieze details maakt het bedrijf nog niet bekend, maar wel claimt FINsix dat de adapter vier keer kleiner en zes keer lichter is dan huidige modellen. Het bedrijf brengt het product in 2014 op de markt voor een nog onbekende prijs en ook is er een samenwerking aangekondigd met een laptopfabrikant die de voeding zou gaan gebruiken. Door zijn beperkte omvang is de adapter simpel te maken en is er weinig materiaal nodig waardoor de kosten dalen, schrijft Technology Review.

De FINsix-adapter kan zo klein zijn door een vinding van MIT-wetenschapper David Perreault. De techniek maakt gebruik van vhf, de frequenties tussen 30 tot 300MHz, voor de omvormer. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de adapter kan zijn, maar tot nu toe was het rendement van kleinere omvormers die met hoge frequenties werken nog laag. De onderzoekers van het MIT en van FINsix hebben dit probleem overwonnen door de energie die normaal verloren gaat in de adapter opnieuw te gebruiken. FINsix maakt meer details bekend tijdens de CES-beurs in Las Vegas, begin januari.

FINsix adapter laptop

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-12-2013 • 10:13

108

Submitter: IplugNplay

Reacties (108)

108
101
67
11
1
23
Wijzig sortering
Op hun website hebben ze nog een ander artikel in ontwikkeling welke ik nog spannender vind ,namelijk de "LED-driver http://www.finsix.com/products/led.html a power converter that provides the DC current, control and dimming, and interface between the in-place lighting infrastructure and the LEDs". als die zo klein en goedkoop worden dat ze standaard in led lampen ingebouwd kunnen worden zou dat wel eens echt het definitieve afscheid van de gloeilamp kunnen betekenen
Dus eigenlijk niet alleen zeer klein maar ook "groen" door o.a. Ook het verlies opnieuw te gebruiken (of beter gezegd: te voorkomen?)
Heel simpel uitgelegd werkt een schakelende voeding volgens een principe niets anders dan een schakelaar die uit en aan gaat. Voor de schakelaar is een ingangsspanning aanwezig en achter de schakelaar wordt het dan uitgangsspanning. Een soort accu (condensator) werkt als buffer om de uitgangsspanning en het uitgangsvermogen stabiel te houden. De schakelaar is een hooge stroom Transistor type (FET). De FET's die de mogelijkheid hebben om flinke stromen te schakelen zijn relatief langzaam en ook groot. Als je de schakelaar twee keer zo snel kan laten schakelen wordt de hoeveelheid vermogen wat je van aan - uit transporteert ook de helft en de FET wordt ook de helft zo groot. Daarom is deze adapter klein zoals aangegeven in het artikel.
Precies. Een transformator voor 50 hz is veel te groot, om dit grootste onderdeel kleiner te maken wordt het volgende gedaan:
- 230 AC gelijkrichten met diodebrug
- Deze gelijkspanning aan/uit schakelen zoals hierboven beschreven (hoge frequentie)
- Transformator voor hoge frequenties kan vervolgens een heel stuk kleiner zijn, deze zet het dus om naar een andere AC spanning
- Hierna weer gelijkrichten om toch DC te krijgen met de juiste spanning,
als het zo simpel zou zijn als je nu verteld dan zouden dergelijke adapters al 10-20 jaar op de markt zijn. ik neem aan dat er wel meer slimme trucjes zijn toegepast want naar mijn weten zitten er al vele jaren geschakelde voedingen in laptop adapters.

daarnaast ben je nog een stapje vergeten. vaak wordt het voltage eerst nog een keer opgevoerd nadat dit gelijk wordt gericht. dit geeft al resultaat dat de stromen door de spoel kleiner kunnen waardoor de draad dunner kan en de spoel incl kern kleiner. dit geeft als voordeel dat het rendement van de spoel toe neemt. aan de andere kant van het verhaal beginnen de schakelverliezen in de FET van belang te worden. een goede FET verliest vrijwel alleen energie tijdens het schakelen. door slimme trucjes toe te passen met een regelaar kan je de FET laten schakelen op het moment dat de verliezen minimaal zijn (Zero voltage switching).

hiervoor moet extra electronica worden geintegreerd om alles te regelen. gelukkig is dit klein spul dat weinig ruimte inneemt. blijkbaar weegt het op tegen de ruimte die gewonnen wordt met het verkleinen van de spoel. wat me meer zorgen baart zijn de kosten van deze adapter en de levensduur.

de extra kosten die erbij komen om een goede regelaar te implementeren worden misschien afgevangen door een kleinere spoel met minder koper (want koper is duur evenals PCB oppervlak). kleiner betekend meestal ook zwakker. en ik ben dan ook benieuwd wat voor klappen deze adapter kan hebben en hoe dit zich verhoud tot de bestaande adapters die nu op de markt zijn.

qua EMC wordt neemt de rottigheid wel toe bij hoog frequent geschakelde electronica. de straling die wordt uitgezonden komt minder ver en heeft minder vermogen maar koppelt wel in op de meer gevoelige apparatuur. als deze voeding gewoon aan IEC60950 voldoet dan zou in feite alles goed moeten zijn. maar gezien adapters nogal eens wat te voorduren krijgen is het erg waarschijnlijk dat dezelfde EMC testen die op een nieuw product gedaan worden niet meer goed gaan bij een adapter die wat klappen heeft gehad tijdens "normaal" gebruik.

al bij al een erg interessante ontwikkeling maar ik vind het jammer dat de adapter nog steeds een extern blok is. volgens mij hebben we binnen enkele jaren ook wel de mogelijkheid om gewoon direct 230 in je lap/ultrabook te prikken. maar hier zullen nog enkele knappe koppen over na moeten denken ivm safety.

-edit-
ik zie zojuist dat de eerste geshakelde voeding uit 1977 komt in een apparaat waar we allemaal wel van gehoord hebben.
de Apple II
bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Switched-mode_power_supply

[Reactie gewijzigd door Bafti op 26 juli 2024 10:27]

als het zo simpel zou zijn als je nu verteld dan zouden dergelijke adapters al 10-20 jaar op de markt zijn. ik neem aan dat er wel meer slimme trucjes zijn toegepast want naar mijn weten zitten er al vele jaren geschakelde voedingen in laptop adapters.
Zo simpel is het inderdaad. Zoals je zelf al zegt zitten er al vele jaren geschakelde voedingen in laptop adapters (en desktop PSUs, en vrijwel ieder stuk electronica).

Waar je daar op reageert is de algemene omschrijving van hoe een schakelende voeding (Switch-mode power supply) werkt. Deze nieuwe werkt nog steeds zo, alleen is de schakelfrequentie niet meer 50Hz zoals met traditionele trafos, en ook niet de 3 tot 30 kilohertz van traditionele SMPSen, maar 300-3000 kHz.

Deze nieuwe technologie gaat er dus om dat er trafos gemaakt kunnen worden die zich verhouden tot normale SMPS trafos zoals normale SMPS trafos zich verhouden tot gewone lijnfrequentie trafos.
daarnaast ben je nog een stapje vergeten. vaak wordt het voltage eerst nog een keer opgevoerd nadat dit gelijk wordt gericht.
Uh, nope? Wat je vermoedelijk bedoelt is dat een gelijkgerichte wisselspanning inherent hoger is. Wat we bedoelen met "een wisselspanning van 230V" is 230Vrms. Dat betekent dat als je de wortel trekt uit het gemiddelde van de spanning in het kwadraat, je 230V hebt. De topwaarde van die wisselspanning is bij een sinusvorm ongeveer 400 Volt (wortel 2 keer zoveel. Bewijs mag je zelf opzoeken). Na afvlakking is de spanning ongeveer die 400V met een kleine rimpel naar beneden.

Dit is echter niet iets wat "gedaan wordt", het is gewoon een consequentie van hoe electriciteit werkt.
al bij al een erg interessante ontwikkeling maar ik vind het jammer dat de adapter nog steeds een extern blok is. volgens mij hebben we binnen enkele jaren ook wel de mogelijkheid om gewoon direct 230 in je lap/ultrabook te prikken. maar hier zullen nog enkele knappe koppen over na moeten denken ivm safety.
Dat hadden we vroeger ook altijd. Ik heb nog een 486 en een P2 hier staan met geintegreerde voeding. En nee, dat gaat niet terugkomen. Zelfs dit blok is nog veel en veel te groot om in een kleine laptop te integreren. Daarnaast is er het probleem van hitte ontwikkeling, en je moet vervolgens alsnog een *kabel* meenemen, dus nee. Je schiet er weinig mee op.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 26 juli 2024 10:27]

Mooie uitgebreide post

Je gaat alleen de mist in met "kleiner betekend meestal ook zwakker".

Het tegendeel is namenlijk waar :). Kleiner (en minder massa) betekent dat er minder energie wordt opgevangen door het materiaal bij een korte vertraging (lees: vallen). Heb je wel eens de draadjes gezien die een die verbinden met de pootjes van een chip? Dit zijn koperdraadjes dunner dan een haar, en ze hangen in de vrije lucht. Je kunt chips (zoals USB sticks) van 100 verdiepingen laten vallen, die draadjes breken echt niet ;). Meestal is het zo dat grote (en zware) onderdelen minder lang mee gaan dan kleine onderdelen, in een omgeving van vibratie of hoge G-krachten
Ik las het als klappen i.v.m. hogere stroom/voltage(/weet-ik-veel) uit het stopcontact en dus niet fysiek. Dan is kleiner niet beter. Een dikke kabel heeft minder weerstand en brandt ook minder snel door.
Wat moet ik me voorstellen bij een adapter die wat klappen heeft gehad?
Wat moet ik me voorstellen bij een adapter die wat klappen heeft gehad?
Als ik het uit de context kan halen, euhm, een adapter die gebruikt is. Het is een voeding van een mobiel apparaat...

Hoe kun je op zo'n post reageren met één domme vraag (en ja die bestaan) voorbeeld hierboven.

edit:
Ik las het als klappen i.v.m. hogere stroom/voltage(/weet-ik-veel) uit het stopcontact en dus niet fysiek. Dan is kleiner niet beter. Een dikke kabel heeft minder weerstand en brandt ook minder snel door.
Je kan het dus wel op meerdere manieren opvatten :)

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 26 juli 2024 10:27]

Helemaal geen domme vraag. Ik vind jouw reactie veel dommer doordat je aannames doet en anderen veroordeelt voor het stellen van vragen.
Beetje zielig om het dan een domme vraag te noemen.
Toch vreemd, want ik heb hier nog ergens een Pentium 1 Compaq laptop liggen waarbij de voeding intern zit. Voor een laptop uit deze tijd (en zelfs hedendaagse standaarden) was die niet overdreven groot.

Dit lelijk ding: http://thumbs3.ebaystatic...n-8dFD2TlaCy1bOS6Ii0g.jpg
Waarom kan dat niet in 1 keer met een thyristor circuit? Dan heb je geen spoel nodig (perse).

Dit wordt ook gedaan bij hoogspanning dus ik zie geen problemen (al weet ik niet hoe duur een thyristor voor 230V is). http://en.wikipedia.org/w...oltage_sourced_converters
Ehm, misschien niet zo'n strak plan, zelfs met galvanische scheiding.

Als er iets mis gaat met de scheiding tussen mains en het metalen laptop chassis, dan is dat de laatste keer dat je ooit een computer gebruikt. Glas cola over je toetsenbord, zweterige handen, ik moet er niet aan denken om millimeters van 230v af te zitten.
Nou nou, zo zeer doet dat nou ook weer niet hoor, je gaat er echt niet dood aan.
Dit thyristors zijn niet zo duur. Dat is het probleem niet.
Maar. je wilt toch ook graag een galvanische scheiding.
Anders gezegd: je wilt niet dat jouw laptop direct verbonden is met een van de draden van het stopcontact, waarvan er een spanningsvoerend is.
Dan hoop ik dat je een aardlekschakelaar hebt.
Naast galvanische scheiding is ook de regeling een probleem.

Bij 50Hz heb je dan eens in de 20 ms (50x per seconde) de kans om de voeding bij te regelen op het gevraagde vermogen. Bij een PC varieert de vraag veel sneller, zodat je een hogere frequentie nodig hebt om effectief te regelen.
Heel simpel uitgelegd werkt een schakelende voeding volgens een principe niets anders dan een schakelaar die uit en aan gaat. Voor de schakelaar is een ingangsspanning aanwezig en achter de schakelaar wordt het dan uitgangsspanning.
Je vergeet dat in deze omzetting een belangrijk component zit op het lichtnet galvanisch te scheiden van de uitgang. Daarvoor wordt in een spoel de energie omgezet in magnetische variaties en met een andere spoel die geen elektrisch contact heeft met de eerdere spoel wordt die magnetische fluctuatie weer omgezet in spanning. Oftewel een transformator.

De efficiëntie van die omzetting stijgt bij hogere frequenties. Bij 50 Hz is een enorme klomp staal nodig om de twee spoelen goed met elkaar te koppelen. Ook moeten de spoelen heel veel windingen hebben op een voldoende goed magneetveld op te wekken. Bij schakelende voedingen gaat de frequentie richting 100 kHz. De trafo hoeft nu nog maar een klein dingetje te zijn, maar is toch nog wel 1 van de grotere componenten.

Bij deze voeding gaat het echt naar extreem. De trafo is waarschijnlijk niet meer dan een paar windingen. Maar magnetisch koppelen wordt wel een probleem. In radio's zijn op die frequentie lucht spoelen in gebruik, dus zonder metaal omdat de magneetjes in het metaal die hoge wisselfrequentie niet kunnen bijhouden. Maar je wil bij zo'n voeding toch zo'n beetje alle energie overbrengen.

Hogere frequenties kun je veel gemakkelijker afvlakken met veel kleinere condensatoren. De condensator moet de spanning tussen 2 pieken vasthouden, hoe dichter de pieken na elkaar komen (dus hoe hoger de frequentie) hoe minder tijd er overbrugd hoeft te worden en hoe kleiner de condensator. Bij VHF frequenties zijn die miniem. Echter je hebt dan ook last van ongewenste capaciteiten, 2 draden die parallel lopen vormen ook een condensator. Verwaarloosbaar bij 50 Hz en 100 kHz maar niet in het VHF gebied. Die remmen dus het schakelen waardoor de schakelende FET meer stroom moet leveren en dus energie verlies geeft als warmte.

Kortom, logisch dat het kleiner is maar de nodige problemen om op te lossen. Blijkbaar is het gelukt.
Hij vergeet helemaal niet de galvanische scheiding. De galvanische scheiding wordt verzorgd door de secundaire trafo. Het hele primaire circuit, inclusief de schakelende mosfet en de afvlakelco(s) en de PFC en de gelijkrichter zij volledig direct mains-coupled.

Daarom is werken/testen aan SMPSen terwijl ze live zijn ook absoluut niet aan te raden, terwijl dat met PSUs met een normale trafo ervoor een stuk hebbelijker is.
Hij vergeet helemaal niet de galvanische scheiding. De galvanische scheiding wordt verzorgd door de secundaire trafo.
Er is geen secondaire trafo, er is er maar één. En die trafo is net het hele punt van alles er omheen. Dat hele primaire circuit en het schakelen heeft maar 1 doel, namelijk de trafo zo klein en efficiënt mogelijk te maken.

Die trafo is dus essentieel en is het probleem voor een compacte voeding. Het is niet zomaar een onderdeel erbij maar het onderdeel waar het allemaal om gaat. Dus als je ook maar iets wil noemen dan is het dat, het is geen detail.

Uiteraard hangt het primaire circuit direct aan de netspanning, als je daar een transformator voor zou zetten dan had je het oorspronkelijke probleem terug. En netspanning is een bitch. Al in de Philips TV's van midden jaren 70 zaten al schakelende voedingen. In die tijd was dat, naast het hoogspanning circuit, de bron van de meeste defecten.

Aan de net zijde zit ook de meeste innovatie. Het begon met gewone transistors, toen FETs. Trouwens Thyristors zijn ook gebruikt in die voedingen hoor, bijvoorbeeld in Sony Trinitron TV's. Dat Sony ontwerp was best een raar ontwerp omdat voor het starten van de voeding tijdelijk een hulp spanning nodig is van een hulp bron. Tegenwoordig worden alleen nog MOSFETs gebruikt.

Vermogen is Stroom x Spanning (x fase verschuiving, maar laten we het simpel houden). Als je dus maar 2 toestanden kent, alleen spanning (switch open) of alleen stroom (switch dicht) verbruik je geen vermogen in de switch. De kunst is om zo snel mogelijk tussen 2 twee standen te wisselen, hoe korter dat duurt hoe minder vermogen in de switch gaat zitten.

Echter heel snel wisselen en een transformator spoel gaan niet samen. Het opbouwen en afbreken van een magneetveld kost tijd. Een aangezien alles in balans moet blijven moet een spoel bij een snelle wisseling een hele hoge tegen spanning maken omdat de stroom en magneetveld een 1:1 relatie hebben. Het magneetveld veranderen kost tijd dus de stroom veranderen kost tijd. Je kan dus niet zo maar met een schakelaar een hogere stroom forceren. Dat levert een hele hoge spoel spanning op en daar moet je elektronica dan wel tegen kunnen. Maar dat is wel wat je met de switch wil. Maar 1 oplossing: kleiner magneetveld en dus kleinere spoel. Maar ja, de energie moet wel overgezet worden.

Wat die Gold voedingen doen met 90%+ rendement is dus echt razend knap. Daar zit de innovatie in, de 1e schakelende voedingen kwamen daar niet in de buurt. In de begin periode was de belangrijkste eigenschap dat ze veel compacter waren. Overigens treden bij voeding stabilisatie van een oude 50Hz voeding ook hele grote verliezen op.

Daarnaast hadden die oude TV's allemaal discrete elektronica om alles te besturen, in een moderne voeding zit gewoon een IC die dat heel goed kan regelen.

De secondaire zijde is simpel en ontstijgt nauwelijks het niveau van een ouderwetse stekker adapter.

Overigens nog een weetje, om te weten hoe snel je moet schakelen moet je aan de primaire zijde wat weten van de uitgangsspanning is aan de secondaire zijde. Maar beide zijn galvanisch gescheiden. Hier worden vaak optocouplers gebruikt, een led aan secondaire zijde schijnt op een licht gevoelige diode aan de primaire zijde. Zo weet de primaire zijde of ze sneller of langzamer moet gaan schakelen op de secondaire spanning om peil te houden.

[Reactie gewijzigd door pe1dnn op 26 juli 2024 10:27]

Ja, want een optocoupler is een electronisch onderdeel, doorgaans in een enkele behuizing geleverd, waarin de galvanische scheiding gehandhaafd blijft. Het geeft je dus de mogelijkheid om een signaal uit het laagspanningsgebied over te brengen naar een onderdeel in het hoogspanningsgebied.
Onjuist de galvanische scheiding komt door het medium licht (fotonen), er is geen fysiek contact tussen de twee delen. De optocoupler is onderdeel van opto-elektronica,

De opto coupler werkt als terug koppeling, waardoor de regelende kant weet of er genoeg vermogen aan de primaire kant van de regeling wordt gepompt. Hiervoor wordt meestal de hoogst belastte secundaire spanning gebruikt.
@slopert: ik denk dat we hetzelfde bedoelen.
Zie bv: Plaatje optocoupler
In een enkele behuizing:
High voltage aan de ene kant.
Low voltage aan de andere kant.
De koppeling geschiedt dmv fotonen.
En om het nou gelijk opto-electronica te noemen... Het is al heel lang bekend dat als je licht laat schijnen op een transistor, dat die in geleiding gaat. Zo maakte we vroeger een lichtgevoelige cel door van een BC107 transistor de top af te zagen. Dat kon omdat het een holle metalen behuizing was.
Er is dus wel fysiek contact tussen de delen, want dezelfde behuizing, maar geen elektrische contact, want galvanisch gescheiden.
Mooie uitleg. Alleen de PFC (Power Factor Correction) ontbreekt hier nog. Deze zorgt ervoor dat de stroomafname zoveel mogelijk op het spanningsverloop lijkt (primaire zijde).

[Reactie gewijzigd door RoyD op 26 juli 2024 10:27]

Staal is niet zo geschikt voor dat doel.
Je bedoelt vast een andere ijzersoort, bv weekijzer. Het moet in ieder geval gemakkelijk magnetiseerbaar te maken zijn.
Weekijzer (50/60 Hz trafo's) of bij hogere frequenties ferriet.
Ik introduceer mijn post met "Heel simpel uitgelegd..."
Ik snap dat ik veel essentiële fases van de werking voorbij ga. Ik probeer alleen te verduidelijken waarom de adapter kleiner kan worden. Goed dat jij die
fases verduidelijkt maar ik probeerde het "simpel" te verduidelijken.
Ik neem aan dat het gebaseert is op de Class Φ2 topologie.

http://www.rle.mit.edu/pe...C08p1657_RivasPhidcdc.pdf
Nee, in ieder geval niet van wat hier staat. Hij is efficienter dan eerdere pogingen op zulke hoge frequentie de omvorming te doen, echter dat betekend niet dat hij efficienter is dan huidige adapters, die op lagere frequentie werken, waardoor ze groter zijn maar ook efficienter.

Vanwege zijn beperkte oppervlakte moet hij natuurlijk wel redelijk efficient zijn, een grote adapter mag meer warme produceren, maar dat hoeft hij niet te doen.
"Dus eigenlijk niet alleen zeer klein maar ook "groen" ..."
Nee, alleen de CEO is green...... (http://finsix.com/company/team.html)
:)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 208148 op 26 juli 2024 10:27]

Heeft iemand een idee waarom de huidige adapters zo groot zijn? Is dit omdat de elektronica zoveel plek inneemt, is dit voor de veiligheid of?

Ik zou wel eens het verschil willen zien van de inhoud van huidige adapters met zo'n nieuwe kleine.
Heb je het bericht wel gelezen? Daar staat nu juist dat ze een nieuw stukje technologie hebben ontwikkeld waardoor de boel kleiner kan.

Logischerwijs zijn ze dus zo groot omdat dat nieuwe stukje technologie er niet in zit.
Eenvoudig: omdat het de fabrikanten (m.u.v. Apple) geen lor intereseert. Het is een noodzakelijk bijvoegsel dat zo goedkoop mogelijk dient te zijn. Bij aankoop let je er niet op en in reviews is het ook al geen item waar aandacht aan besteed wordt.
Mwoa, Sony maakt al jaren zulke compacte adapters, ik heb even opgemeten: de adapter van mijn 3.5 jaar(!) oude laptop meet 9x3.5x2.5cm. In het artikel staan geen afmetingen, maar lijkt me sterk dat deze 4x kleiner is :)
De adapters die ik ken van Lenovo, Dell, etc zijn best compact. Die zitten gewoon vol.

Althans: de adapters met het hoogst vermogen dat ze leveren in een gegeven formfactor, die zitten echt gewoon vol. Adapters met een lager vermogen kunnen soms wel dezelfde case hebben maar minder intern.
Komt er ook een Europese variant of heb je dan een verloopstekker nodig? Mooi dat dit technisch kan, maar ik dacht dat de notebookfabrikanten juist naar een universele adapter toe wilden werken?
Qua aansluiting zal het voor andere landen niet zo moeilijk zijn om aan te passen. Ik heb het vermoeden dat de techniek ook zal werken met 230 V (gezien MIT erbij betrokken is, ga ik er van uit dat er primair ontwikkeld is op 110 V). Voor de universele adapter aan de laptop kant zal voornamelijk de plug aangepast moeten worden. De meeste laptops hebben nu al 19 V gelijkstroom nodig, met mogelijk wat afwijkende modellen.

Edit: zoals hieronder ook gemeld: de adapter kan 65 Watt leveren, wat voor een meerendeel van de laptop ruim voldoende is (zo wordt in het artikel ook de 45 watt adapter van apple aangehaald). Een apparaat dat 35 watt nodig heeft, kan prima werken met een adapter dat 65 watt levert (een apparaat gebruikt zoveel stroom als het nodig heeft, mits dit geleverd kan worden).

[Reactie gewijzigd door Aragnut op 26 juli 2024 10:27]

Voor de universele adapter aan de laptop kant zal voornamelijk de plug aangepast moeten worden. De meeste laptops hebben nu al 19 V gelijkstroom nodig, met mogelijk wat afwijkende modellen.
Probleem is denk ik eerder de stroomsterkte. Je hebt oa de volgende 19V modellen: 3,42A / 4,74A / 6,3A en daarnaast zijn er ook nog modellen met bijv 15V en 5A. Totaal verschillende output dus. Naast de adapterplug zal dat voorlopig niet veranderen denk ik.
Dit apparaat levert 65W, dus dat is 19V bij een amp of 3.42 (wat toevallig, dat getal zei je net). Kan vervolgens dus alle laptops poweren die niet meer dan 65W nodig hebben. Dat is het merendeel, zeker van de ultrabook markt (die redelijk overeenkomt met mensen die wat hebben aan een extra kleine adapter en met mensen die wat extra willen uitgeven voor iets speciaals). Sterkere modellen komen vast ook nog wel. Je moet ergens beginnen, en dan doe je dat op de grootste gemene deler.

Aan jouw lijstje te zien kijk je vooral naar grote desktop replacement/game laptops, die zijn ook niet het meest gebaat bij een extra kleine adapter.
Aragnut heeft wel gelijk dat over de jaren heen praktisch alle fabrikanten zijn overgestapt op 19V. Jij hebt uiteraard ook gelijk dat het totaal afhankelijk is van de laptop of deze 1A of 6.3A nodig heeft.

Hoger dan 6.3-6.4 heb ik moderne laptops overigens nog nooit gezien. Dus een mooie oplossing zou zijn om bijvoorbeeld 3 "maten" te leveren ; 45W, 65W (of 90W), en 120W. Meer dan dit zal je eigenlijk ook niet vinden. Tenminste, dit zou ik persoonlijk als goede oplossing zien voor het woekerende aantal laptop adapters
Hoger dan 6.3-6.4 heb ik moderne laptops overigens nog nooit gezien.
De HP Elitebooks hebben toch echt 9A voedingen, en de HP smart adapters zijn zelfs 10,5A...
Dat is op 19V? Heb je een link voor me, of in ieder geval model nummer?
Dat is de smartphone markt waar je het nu over hebt. Anyway, waarom zou dit niet als universele stekker kunnen dienen? Lijkt op ieder vlak beter dan alles wat we nu hebben.
Dat is de smartphone markt waar je het nu over hebt. Anyway, waarom zou dit niet als universele stekker kunnen dienen? Lijkt op ieder vlak beter dan alles wat we nu hebben.
Nee hoor, er wordt ook aan een universele laptop adapter standaard gewerkt: nieuws: Universele lader voor laptops is een stap dichterbij ;)
De Apple MagSafe 2 is echter een 45W-model, terwijl die van FINsix een vermogen van 65W biedt

Kan zijn dat de Air een kleinere adapter nodig heeft, maar een Macbook Pro heeft een adapter van 85 Watt. Eerste versie van de Magsafe voor de Macbook Pro was 60 watt, maar dat is lang geleden.

[Reactie gewijzigd door Eager op 26 juli 2024 10:27]

13-inch MacBook Pro - 60 W
15- and 17-inch MacBook Pro - 85 W
MacBook Air - 45 W

bron

Het klopt wel wat T.net zegt... Want in formaat is de Macbook Air adapter het kleinst, en dus het beste te vergelijken met die uit het artikel.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 26 juli 2024 10:27]

Precies. Dat dacht ik ook al
Hoe ver staat het met het idee van universele USB stopkontakten (in de muur)?
Dan heb je helemaal geen 'baksteen' voedingen meer nodig, en dat lost meteen het produktie, transport, kwijtraak, gaatstuk en meezeulprobleem op.
Hoe ver staat het met het idee van universele USB stopkontakten (in de muur)?
Dan heb je helemaal geen 'baksteen' voedingen meer nodig, en dat lost meteen het produktie, transport, kwijtraak, gaatstuk en meezeulprobleem op.
Deze bedoel je? http://www.busch-jaeger.de/nl/img/USB-Steckdose.jpg

Wordt de laatste tijd ook behoorlijk reclame voor gemaakrt op televisie.
Zal wel prijzig zijn toch gezien het merk.

[Reactie gewijzigd door Davidshadow13 op 26 juli 2024 10:27]

Bij voltus.de van 39(wit) tot 46 euro.
Daar heb je helemaal niets aan voor een laptop. huidige USB stopcontacten leverne niet meer dan een tabletadapter, en die zijn al helemaal niet groot.

USB4 gaat de mogelijkheid hebben om tot 100W te leveren en *dan* is een usb stopcontact iets om over na te denken.
Daar heb je helemaal niets aan voor een laptop. huidige USB stopcontacten leverne niet meer dan een tabletadapter, en die zijn al helemaal niet groot.
Klopt maar ik heb er 12 in mijn bureau en ze zijn geweldig voor telefoons etc. Alle nieuwe stopcontacten die ik laat aanleggen moeten USB hebben.
Dan heb je dus een hoop schakelende voedingen die helemaal voor nop aanstaan. De goede gewoonte om een adapter uit het stopkontakt te trekken als je hem niet gebruikt werkt niet meer.
je bent zeker niet recentelijk in de lokale bouwmarkten langsgeweest?
Tja en de Europese variant zal dan wel weer groter zijn zoals bijna altijd het geval is, de Amerikanen krijgen mooie, kleine adapters en kunnen vaak zelfs de pinnen in/wegklappen.
Dat soort klapbare pinnen mogen inderdaad niet bij ons. Dat kan alleen maar omdat hun spanning lager is en daardoor er slechtere stekkers gebruikt kunnen worden.
En de stroom dus hoger welke dan juist een betere kwaliteit vergt.
Precies dat vergeten mensen vaak. De spanning is lager maar dan heb je voor hetzelfde vermogen een hogere stroom. De kabel die bij de camper zat die we in Amerika gehuurd hebben was enorm dik vanwege de 30A die er bij 110V doorheen gaat.
"via de ingebouwde usb-poort een tweede apparaat zoals smartphone of tablet opladen"...

Dus hij had nog kleiner gekund :) :)
Misschien wel ja, maar dat is toch wel handig, zo'n USB poort.
Al zal deze laptopadapter wel weer erg prijzig worden ben ik bang.
Anoniem: 256572 26 december 2013 11:17
Oh great, na al die PLC ellende op HF krijgen we nu ook dit nog. Nog meer storing op de diverse banden die door diverse communicatie diensten en zendamateurs (en dan bedoel ik die met een licentie) gebruikt worden. Hoop dat ze die dingen heel er goed gaan testen op EMC en uitgestraalde EM en ook blijven controleren op die dingen (dus niet een paar stuks voor de CE test maar periodiek). En niet zoals nu ff een volledig bestukte voeding voor de CE keuring laten gaan en na de goedkeuren en het CE stempeltje/certificaat in de volgende batch ruim 10% onderdelen er uitstrippen om op de kosten te besparen / meer winst te maken ("ach we hebben de CE, dat de voeding een shitload aan HF/VHF/UHF/SHF storing genereert is ons probleem dan niet meer").

73 de Lex - PH2LB
CE is geen keurmerk. Om CE te mogen gebruiken hoe je niet veel te doen.
Ik zie liever een KEMA-KEUR.
Ja je weet het hé ,alles moet wijken voor het economisch gewin!
Yep money makes the world go around, and around, and around . . . .
Het gezeur over HF storing snap ik wel

Maar voor mij is het velen malen belangrijker dat een adapter niet piept :+ . Niets is vervelender dan een piepende adapter in een kamer hebben waarin je wilt slapen. In een luide werkplek zal je dat soort dingen niet horen, maar 's avonds in een stille kamer hoor je ieder beetje gejammer, gekraak en gepiep van allerlei spoelen... Ik hoop dat de productie van elektronica snel weer terug naar de EU komt, of anderszins zodanig beter wordt ontwikkeld dat ze niet piepen of kraken
Een voeding die niet piept zal veelal ook niet storen. (nadenkertje)

En ook Kema_keur zegt totaal niets in wat imb_nl zegt. Dat hele gedoe elektronische voedingen is al meer dan 25 jaar een gedoe van storingen.
Er zijn maar weinig merken die echte voedingen maken.

Zal me benieuwen wat deze doet als je er een vhf portofoon naast gaat houden, de laatste waar ik het bij deed kon de prullenbak in ondanks dat deze in de veel aangehaalde kooi zat.. wat gewoon geen bal uitmaakt om hem te beïnvloeden.

koperdraad, weekijzer en componenten blijven mijn voorkeur houden en klappen niet bij het geringste kapot. en...... ze piepen niet.
>Een voeding die niet piept zal veelal ook niet storen. (nadenkertje)
Ja, daar heb je gelijk in, een voeding die niet piept, stoort MIJ ook niet :D, en waarschijnlijk de babyfoon van de buren ook niet.

>Er zijn maar weinig merken die echte voedingen maken.
Hier heb ik zelf heel weinig zich op. Merken zoals Trust, Kensington, Lite-On en Innergie.. Wie produceert hun spul dan? Zijn zij simpelweg de Europese importeurs van een Foxconn afdeling? Een schakelende voeding is niet per definitie slechter dan lineair, en over de afgelopen paar decenia heen zijn er zo veel elementen van SMPS voedingen onderzocht, dat je er letterlijk een kan ontwerpen in een aantal uurtjes tijd. Dus, waar het precies aan ligt, dat een flinke portie voedingen zo slecht gemaakt zijn, vind ik moeilijk om te zeggen. Kostenbesparing, zou het dat zijn?

>koperdraad, weekijzer en componenten blijven mijn voorkeur houden en klappen niet bij het geringste kapot. en...... ze piepen niet.
Spoelen en regulators zijn leuk voor laag-verbruik spul zoals radios.. Als je stabiel 19v op 6A moet maken met een spoel en regulators moet je ook al gekke dingen gaan doen, waardoor de voedingen belachelijk groot en duur worden. Je hebt wel gewoon gelijk dat lineaire voedingen niet piepen :)
Hmm, dit zou me eigenlijk een ideale reispartner zijn. Mijn laptop weegt maar iets van 2kg, maar de 135W adapter is zo groot als een huis en weegt meer dan de laptop zelf!

Ik verwacht niet dat dit soort adapters meteen >100W kunnen leveren, maar als je geen gekke dingen doet kun je een hoogvermogen notebook prima op een lager-vermogen adapter laten runnen!
Tja het gaat wel, Ik doe het ook maar ik zou hem niet durven op te laden in de nacht of als ik er niet in de buurt ben. Want de voeding word echt bloedheet.
Ik zou er mee oppassen!
(volgens mij een 75w lader daar ik een 90w nodig heb)

[Reactie gewijzigd door h4ze op 26 juli 2024 10:27]

Nouja, als je handig bent met getallen kun je het optellen heh :)

laptop cpu (3610QM): 45W tdp
laptop gpu (650m): 45W tdp
Chipset: 10W?
Scherm: 10W?

Dit zijn maar even wat voorbeeldgetalletjes om aan te geven wat het absoluut maximum is van een notebook qua power consumptie. We weten sowieso van Intel dat de TDP onder normale omstandigheden nooit behaald zal worden. Ook heb je bij veel laptops de keuze om de GPU danwel uit te zetten (schakelen op interne graphics), danwel in spaarstand te zetten (als dit al niet automatisch wordt gedaan). Ik probeer hiermee te zeggen dat ik deze 65W adapter meer dan voldoende zou vinden als reispartner. Lijkt me een leuk dingetje :), het geeft je toch behoorlijk wat extra vrijheid

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.