Universele lader voor laptops is een stap dichterbij

De International Electrotechnical Commission heeft de technische specificatie voor een universele lader voor laptops gepubliceerd. De organisatie hoopt nu dat alle laptopfabrikanten een enkel type lader gaan gebruiken voor hun laptops.

Google Chromebook Pixel voedingDe specificatie bevat details voor de externe voedingen over connector en plug, beveiliging, interoperabiliteit en het milieu-impact. De IEC heeft de technische specificatie IEC/TS 62700, onder de noemer 'DC Power Supply for Portable Personal Computer' gepubliceerd voor zijn leden, zonder technische details bij de bekendmaking vrij te geven. De standaardisatieorganisatie heeft geen middelen om het gebruik af te dwingen, maar hoopt dat de markt overstapt nu er een 'concrete en haalbare oplossing' op tafel ligt.

De IEC verwijst daarbij naar de universele lader voor telefoons. In Europa is de universele micro-usb-lader in 2009 verplicht gesteld door de EU; in 2011 publiceerde IEC de technische specificatie voor een universele micro-usb-lader. De organisatie noemt vooral het voordeel op gebied van e-waste: "Laders zijn meestal niet van de ene op de andere computer te gebruiken. Soms gaan voedingen kapot of raken ze kwijt, waardoor hele computers die het verder nog goed doen onbruikbaar worden".

Begin dit jaar demonstreerde het USB Implementers Forum een laptop die zijn stroom betrok via een usb-kabel. Dit is mogelijk dankzij de USB Power Delivery Specification, die het mogelijk maakt dat usb-poorten 100W vermogen kunnen leveren.

IE Connector 1IE Connector 2

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2013 • 15:19

188

Reacties (188)

188
178
106
5
0
25
Wijzig sortering
Hoe zit het dan met de beveiliging, want er zijn nu ook laptops die een lader hebben die alleen met die laptop werkt, heb ik wel eens gehoord, in verband met diefstal.
Dat is niet helemaal waar maar Dell en Apple hebben wel beveiliging in de laptops zitten dat de accu alleen laadt op het moment dat er een originele lader bevestigd wordt.
Enigzins. Er zit een chip in de stekker of voeding die communiceert met de adapter.
Deze chips communiceren met elkaar over hoeveel er nog moet worden geladen of niet.
Het zou kunnen dat Dell en Apple daar een extra beveiliging in hebben gebouwd dat deze alleen laad bij een originele lader. Over het algemeen merk je alleen dat je lader wel werkt maar dat de accu het eerder begeefd omdat deze communicatie er niet is.
Er zijn echter universele laders te koop de voor elk merk een aparte stekker meeleveren die dan vervolgens wel kunnen communiceren.
Apple heeft dat niet nodig aangezien ze niet toestaan dat een ander gebruik maakt van hun Magsafe connectoren. Wie dat wel doet wordt aangeklaagd voor patentschending. Een aantal hebben het dapper geprobeerd maar zijn na een cease & desist er ook gelijk mee opgehouden. Een fabrikant van een externe accu/laadsysteem heeft op haar website zelfs instructies staan hoe je een Magsafe connector overzet op hun systeem omdat dit de enige mogelijkheid is. Er zijn echter nog wel een aantal laders met een zogenaamde Magsafe connector maar die laders zijn van zeer dubieuze kwaliteit.

Wat Apple wel heeft is een microcontroller bij de accu zitten die ervoor zorgt dat iedere cel afzonderlijk geladen kan worden. De microcontroller regelt dus de gehele accu. Iets wat sowieso nodig is bij li-ion/lipo accu's, daar kun je niet zo eventjes wat stroom op gaan zetten (tenzij je Jamie heet en een "big boom" wil ;)). Wat ze ook hebben is een chip in de Lightning connector die wordt gebruikt om te controleren of het een originele Lightning connector is of niet. Iets wat eerder is ingesteld om veiligheid en compatibiliteit te garanderen (ze hebben niet voor niets een inruilprogramma voor opladers opgezet). Waarschijnlijk heb je een aantal zaken bij elkaar op 1 hoop gegooid.
Weet niet wat je bedoeld maar voor apple zijn er zat neppe laders te koop en heb er zelf ook een.
Scheelt me bijna de helft van de prijs en werkt gewoon.
Er zit dus echt geen beveiliging in die je tegenhoud andere laders te gebruiken.
Er zit eerder een beveiliging in die je accu beschermt tegen overladen en dat soort dingen.
Dus het wordt je afgeraden een neppe lader te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door churchill9 op 23 juli 2024 07:56]

Ik denk dat we het dan hebben over laders die worden gebruikt door hoge business units of belangrijke mensen in bijvoorbeeld politiek of defensie. lijkt mij voor de gemiddelde consument niet echt heel belangrijk om deze functie te hebben. Voor sommige mensen daarentegen zal deze optie wel belangrijk zijn en ik denk dat het ook met deze standaard dan alsnog mogelijk blijft van deze functie gebruik te maken.
Mijn eerste vraag bij een 'universele' standaard voor wat dan ook: doet Apple mee? Grappig, vroeger was dat de rol van Microsoft :)
Hopelijk niets, want Apple heeft gewoon een eigen standaard die beter is. Magneet ter bevestiging én tegen het meetrekken van je MacBook als je tegen het draad loopt. Daarnaast geen lelijk, lomp blok maar een kleine adapter die overal zo inpast.
Daarnaast geen lelijk, lomp blok maar een kleine adapter die overal zo inpast.
Precies.
Zo'n universele adapter moet alles kunnen opladen, moet ik dan straks dan een joekel van een 120W lader meeslepen in plaats van het kleine 45W dingetje wat de MacBook Air nu gebruikt terwijl dat nergens voor nodig is ? En hoe zit het dan met efficiëntie ? Gaan we straks hopen extra kW/h's verstoken met onnodig grote adapters, alleen omdat er 3 mensen zijn die een laptop van 10 kilo met zich meezeulen ?
Al zou je een 1000W lader erop hangen, zolang de Voltage hetzelfde blijft zou hij niet meer moeten verbruiken. Daarnaast heeft HP ook verschillende opladers met zelfde aansluiting, de laptop geeft gewoon aan als de oplader te weinig Wattage geeft. (Dell ook, gezien ze dezelfde aansluiting gebruiken)

In het algemeen werken laptop opladers op 19 Volt en verschilt alleen de aansluiting en Ampère verschilt. Maar goed je hoeft je geen zorgen te maken, gezien Apple er toch niet aan houdt. Je kan gewoon je Applelader gebruiker met een exotische aansluiting.

[Reactie gewijzigd door V-rg op 23 juli 2024 07:56]

Daarnaast heeft HP ook verschillende opladers met zelfde aansluiting, de laptop geeft gewoon aan als de oplader te weinig Wattage geeft.
Maar dan heeft het geen enkel voordeel om een standaard af te spreken. Je zal niet alleen de connector moeten standaardiseren maar ook het voltage en amperage (m.a.w. het vermogen). anders krijg je nog weer een heleboel verschillende adapters.

Je zal dus 1 voor de meeste mensen veel te lompe adapter moeten meezeulen omdat je de standaard moet inrichten op het maximale nodige vermogen. Een verplaatsbare-desktop-met-interne-UPS heeft nu eenmaal veel meer nodig dan een ultrabook en je kan moeilijk verwachten dat mensen 20 uur wachten om hun laptop op te laden.
Ik geloof dat Dell en HP dezelfde stekker hebben. Ik ieder deed een adapter van een ander merk, met dezelfde stekker, op mijn HP laptop helemaal niks. En dáár moet dus eens iets aan gedaan worden.
Een 1000watt voeding zal zijn peak efficiency halen op (bv) 500watt, een 100watt lader misschine op 50watt, mits je laptop nooit 200watt+ trekt zal de 1000watt altijd in zijn minder efficiente gebied lopen dan de 100watt variant. => meer elektriciteit verbruikt.
Waarom zou het om zo een enorm blok moeten gaan.
Plus dat ze het nu over 100W USB-aansluiting hebben, wat dus weer heel iets anders is als die grote blokken. En Apple doet niet aan standaarden, niet eens aan hun eigen standaard.
Waarom zou het om zo een enorm blok moeten gaan.
Omdat je adapter de meest lompe laptop op de markt moet kunnen opladen, anders heb je alsnog niks aan een universele standaard. Voor de meeste mensen zal deze dus zwaar overpowered zijn.
Ik zie eerder een "data verbinding" waarin de laptop en adapter het maximale vermogen kunnen communiceren. Als dit te laag is zal de laptop enkel in spaarstand (lagere kloksnelheid) kunnen werken of weigert deze de stroom.

Ik zet hier "data verbinding" tussen aanhalingstekens. Dit zou simpelweg een weerstand tussen twee pinnen kunnen zijn, of zoals bij de USB lader "stroom opvoeren tot spanning inzakt".

Met andere woorden, ik zie het woord universele, niet als een apparaat dat alles wat er maar bestaat moet kunnen opladen, maar als een universele standaard.
Die 45w en 120w zijn wel erg verschillend, de accus zijn in dat geval te verschillend om aan te kunnen passen om in 1 betaalbare en compacte adapter te passen.
Kunnen ze dit niet combineren met een "universele" oplader? Of wordt dit weer een nutteloze patenten oorlog?
Of wordt dit weer een nutteloze patenten oorlog?
ik hoop van niet.
maar ik heb gezien dat MS surface ook gebruik maakt van een magneet aansluiting.
Wel niet bidirectioneel aansluitbaar helaas.

Wat mij echter meer boeit is het vermogen en spanning. Veel zijn nu verschillend per merk en per type.
Een ultrabook heeft nu eenmaal minder vermogen nodig dan een "desktop-met-handvat" laptop. Bij die laatste denk ik dan vooral aan die gaming laptops die nog geen half uur op batterij kunnen werken.
Wat als er bij een volgende generatie batterij weer meer vermogen is.
Zie je ook met de verschillende tablets en smartphones, die hebben allemaal wel een µUSB aansluiting en kunnen hun spanning daarvan halen, maar bij mijn tablet is de standaard PC USB vermogen alvast te weinig om zelfs op te werken.[quote]
Kunnen ze dit niet combineren met een "universele" oplader? Of wordt dit weer een nutteloze patenten oorlog?
[...]
maar ik heb gezien dat MS surface ook gebruik maakt van een magneet aansluiting.
Wel niet bidirectioneel aansluitbaar helaas.
De Surface oplader is wel bidirectioneel
Als ik hem verkeerd om aansluit doet hij anders niet zoveel hoor
Als ik hem verkeerd om aansluit doet hij anders niet zoveel hoor
hier gaat ie gewoon netjes verder met opladen hoor, hoe ik 'm ook d'r op zet. (daarom zit dat leuke ledje ook aan beide kanten).
Die van de Surface is wel bidirectioneel. Persoonlijk zou ik toch ook liefst een universele lader zien met magneetkoppeling, toch wat handiger en veiliger. Geen idee of Apple er een patent op heeft (Microsoft heedt een patentendeal met Apple dus dat de Surface het heeft wil niks zeggen), maar ik hoop van niet. Zeker omdat andere fabrikanten het al langer gebruiken dan hen (weliswaar op andere toestellen).
Dat denk ik eerder ja. het draait altijd uit op patenten gezeik. dus waarom zouden ze hier niet uiteindelijk ook moeilijk om gaan doen. de een doet een vierkante, en als de andere dan ook zoiets doet met dezelfde manier van bevestigen krijgen we dat geneuzel ook weer. maar ik hoop net als jij dat ze er 1 universele lader van kunnen maken.
Kunnen ze dit niet combineren met een "universele" oplader? Of wordt dit weer een nutteloze patenten oorlog?
Waarschijnlijk wel, al zal Apple weinig kans maken. De Microsoft Surface connector lijkt er misschien wel op qua uiterlijk, maar niet qua techniek.

In een artikel van een blogger is de connector zelf niet het patent probleem, maar de chip die in de connector verwerkt zit. De plug zelf is een stekker die magnetisch is, niks meer of minder.
In Amerika is blijkbaar dit fenomeen al langer bekend voor frituurpannen :Y) , de stekker ziet er wel wat lomper uit, maar het idee is hetzelfde.

Dus nu maar hopen dat een magneetachtige constructie wordt bedacht voor deze universele adapter. Vooral nu dunne notebooks (sleek-/ultrabooks) heel populair worden, mag connector ook wel wat smaller.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 23 juli 2024 07:56]

Een universele oplaadstandaard wordt tien tegen 1 simpelweg een codificatie van de de facto standaard -- dus gewoon de simpele 5 mm barrel connector, zoals we die al gebruiken op electronica sinds 1980.
Dat is jammer, want als het toch universeel wordt, kan het net zo goed ook veiliger voor je laptop zijn :P
dus gewoon de simpele 5 mm barrel connector
Die is dus niet 'standaard', er zijn verschillende doorsnedes, spanningen en is de buitenkant de + of - aansluiting?
Die ken ik niet, maar ja ik ben dan ook geen apple gebruiker.

Die magnetische, is die kindvriendelijk?
Als een kind die lostrekt en in de hand neemt, is er geen kans op spanningsoverdracht, de 'nu losse' magneet sluit ook de stroom op de polen af?

Daarbij apple kennende, die maken dan gewoon een verloop plug van universeel naar apple, ook opgelost en bovendien extra inkomsten.

[Reactie gewijzigd door notsonewbie op 23 juli 2024 07:56]

Die magnetische, is die kindvriendelijk?
Ik heb er nog nooit een schok van gekregen, en ik let nou niet echt op als ik aan dat ding zit.

Ik denk dat dat de reden is dat de polen zo (relatief) ver naar binnen liggen, bovendien heb ik 't idee dat er een slim foefje in zit zoals ze ook met lightning kabels doen, d'r gebeurt op laagspanning eerst een soort handshake, en vervolgens gaat de stroom er pas vol op. (niet dat dat bij zo'n ding erg veel is)
Uh, wat. Kinderen kunnen geen schok krijgen van welke adapter dan ook. Al knippen ze de kabel door en nemen de losse draadjes in hun knuistjes. Dus nee, ook niet bij de
apple.
Hopelijk niets, want Apple heeft gewoon een eigen standaard die beter is.
"eigen" en "standaard", dat is dus geen standaard.
Bovendien is het niet beter, die magsafe stekkers komen veel te makkelijk los. En juist omdat het zo eigen is, is het met niks uitwisselbaar.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 07:56]

Dat is het hele idee achter de Magsafe waarmee ze ook enorm lopen te adverteren plus dat ze dit ook als zodanig hebben gepatenteerd. Als hij dit niet doet dan is dat misleiding op een dusdanig niveau dat het strafbaar is. Een Magsafe adapter die niet eenvoudig loslaat mag dus geen Magsafe heten; daar komt het eigenlijk op neer.
Ja, want die standaard is bij Apple ook zo goed geregeld. Mijn MacBook Air uit 2012 heeft weer een andere aansluiting dan de verder identieke MacBook Air uit 2011 van een collega van me. Gevolg: als ik mijn lader ben vergeten kan ik niet werken.
Ja, want die standaard is bij Apple ook zo goed geregeld.
Dat zegt toch ook niemand? Er wordt alleen gezegd dat de huidige Magsafe connectors erg fijn zijn en dat men niet met een inferieur product opgescheept wil worden omdat er zo nodig een standaard moet komen.
Mijn MacBook Air uit 2012 heeft weer een andere aansluiting dan de verder identieke MacBook Air uit 2011 van een collega van me. Gevolg: als ik mijn lader ben vergeten kan ik niet werken.
Dat is toch met praktisch elk merk zo? Als de opvolger andere specificaties heeft dan wil je niet per ongelijk een verkeerde lader kunnen aansluiten om vervolgens je accu door te fikken. Daarom zie je vaak dat voor een andere aansluiting gekozen word.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 302359 op 23 juli 2024 07:56]

Even vermelden dat Dell dit blijkbaar wel kan. de nieuwe e-reeks laptops kunnen nog steeds overweg met de adapter van een D800 uit 2004.
HP, Apple en vele anderen kunnen dit ook. Een poweradapter van een MacBook uit 2006 werkt, weliswaar met een verloopje, zonder problemen op een MacBook Air uit 2013. Een adapter van een HP EliteBook 8570w werkt op een 8560w, 8540w, 8530w, enz. Andersom kan ook in zekere mate, is alleen beperkt door de hoeveelheid Watt die een adapter kan leveren (een 8570w vraagt meer dan een 8540w).

Je kunt alleen geen Dell adapter op een HP gebruiken en vice versa. Er zijn al wat universele adapters maar die werken met opzetstukken en zijn niet echt zo geweldig (mede door die opzetstukken). Dit is een initiatief voor een solidere aanpak en dat is zeer toe te juichen.
Speciaal daarvoor is er de goedkoopste officiële Apple accessoire die er te vinden is: klik
10 € 8)7

Als je een amerikaanse plug wil voor je Apple lader en in Amerika een Apple Store binnenloopt is de enige optie ook om en complete lader te kopen. Terwijl zo'n plug bij DealExtreme welgeteld 1$ kost...

Ben verder wel dan van MagSafe, jammer dat het gepatenteerd is.
Hebben ze uiteraard een one-shop oplossing voor:

http://store.apple.com/us...avel-adapter-kit?fnode=3c

werkt voor alles van apple, overal op de planeet.

Maar doorgaans sleep ik al een klein arsenaal mee aan universele adapters, dat krijg je als je veel reist.
Zover ik weet is macsafe 1 compatible met 2.
Mijn lader uit 2011 van een Macbook Pro doet het ook op een '08 Macbook White.
jouw Macbooks zijn beide nog uitgerust met Magsafe1, Magsafe2 zit er pas vanaf 2012 in.
Ik had dit nog even nagekeken, je heb gelijk! Alleen de connector is van uiterlijk veranderd :)
Je weet gewoon dat er twee MagSafes zijn. De oude en de nieuwe. En dat er adapters zijn, zodat je oude laptops met de nieuwe kan opladen.

Daarnaast hebben ze de magsafe vanaf de eerste MacBook tot aan die Air van 2012 exact hetzelfde gehouden. Dat is meer dan 6 jaar lang compatibility!

Op een gegeven moment worden de eisen anders, en zal er dus wat moeten veranderen, met als resultaat dat je een grens hebt. Zit je er net over, dan lijkt het misschien alsof het heel raar is dat het niet meer werkt, maar in het grote geheel is het dan opeens een stuk duidelijker.

Kijk bijvoorbeeld zelf eens: zou de oude MagSafe connector fysiek genoeg ruimte gehad hebben bij die nieuwe Air?
"En dat er adapters zijn, zodat je oude laptops met de nieuwe kan opladen."

Nee, dat kan nu net niet. Alleen andersom.

(en ja, Magsafe 1 was klein genoeg voor de Air, die is fysiek even groot gebleven al jaren. Magsafe 2 is er voor de macbook pro retina gekomen.)

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 23 juli 2024 07:56]

Anoniem: 558882 @me_mrtn17 december 2013 15:47
Omdat die techniek waarschijnlijk ook een stukkie duurder is zodat dat niet echt geschikt is voor budget laptops. Ik zou zelf best iets willen inleveren zodat alles één standaard wordt, ik heb al veel te veel verschillende opladers, audio jackets etc. gezien.
Op zich is de lader van het laatste model prima (waar ik momenteel mee werk), maar van mij had die magneet wel wat sterker mogen zijn. Ik snap dat je hem los wilt hebben als iemand met zn lompe poten erdoor probeert te lopen, maar hij floept er nu imo iets te makkelijk uit ("thats what she said grappen daargelaten") wat het hele idee weer wat teniet doet.
Hoe kan het nou een standaard zijn als alleen Apple hem mag gebruiken?
Alles wat in voordeel van Apple spreekt wordt helaas automatisch down-gemod hier, maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk.

Net als met micro-USB zal het nu ook wel weer iets zijn wat achterloopt op wat Apple momenteel zelf gebruikt (MagSafe). Standaardisatie is leuk, maar het moet wel vooruitgang zijn, geen achteruitgang.
Alles wat in voordeel van Apple spreekt wordt helaas automatisch down-gemod hier, maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk."
Tja of het is misschien volledig misplaatst daar geen technische specificaties bekend zijn, om bij voorbaat te roepen dat iets beter is of inferieur is. Dat is gewoon trollen en flameën.

Je mag prima zeggen dat je een systeem dat lijkt op hoe Apple het nu oplost of dat je angst hebt dat door de (hele) gemene deler er waarschijnlijk concessies zullen worden gedaan waar je niet op zit te wachten. (Zo als je ook al doet, op een normale manier).

Het hebben van 2 verschillende ingangen voor stroom op telefoons is niet verboden(zo zijn er bv een aantal telefoons met Qi op de markt) Bovendien licht er nog lang geen Europese wet.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 23 juli 2024 07:56]

En Apple zal gewoon mee moeten doen met de nu afgesproken standaard!

Net zoals ze dat doen met de universele telefoonlader! :-p
Toevallig hadden we deze discussie iets eerder vandaag. En blijkt, ze hebben dat wel degelijk gedaan.

http://www.tuaw.com/2011/...to-comply-with-eu-standa/

Zij het op Apple's manier opgelost ;)
Eerlijk is eerlijk, dat systeem die Apple hanteerfd is heel er doordacht. Het gebruikersgemak ligt hoog en er wordt alleen maar gefocussed op de ervaring. Ik kan je, in je opmerking alleen maar gelijk geven.
"Die ervaring'

Hebben we het nog steeds over hetzelfde, namelijk een kabel waarmee je iets oplaad? Het zal me worst wezen of die magnetisch is of niet. Wat voor idioot krijgt een laptop niet aan de stroom gezet zonder magnetische aansluiting?

Ervaring.... Apple heeft ook overal iets voor.
Die magnetische aansluiting is voor als iemand tegen het snoer aan loopt. Dan laat namelijk die connector los zonder de laptop mee te slepen.
Wat voor idioot krijgt een laptop niet aan de stroom gezet zonder magnetische aansluiting?
Zelfs een 'idioot' weet dat de magsafe adapter niet is gemaakt voor het makkelijker aansluiten. Het zorgt ervoor dat je het apparaat niet van tafel/bureau trekt als er aan de kabel wordt getrokken.

Wat maakt jou dat? ;-)
Iemand die zijn kabel netjes leidt, zodat er geen mensen over struikelen?
Leuk de langwerpige magsafe connecties... heb nog wel eens een macbook zien gaan daarmee....
hoef je niet alleen bij Apple te vragen hoor, iedere fabrikant heeft verschillende opladers en samsung heeft er zelfs al een stuk of 4 die allemaal verschillend zijn. ik kan mijn eigen samsung laptop niet eens aan de lader van mijn moeders samsung laptop hangen omdat er verschillende opladers zijn. En het energieverbruik tussen de 2 laptops en de leeftijd zijn niet heel erg groot dus het zou toch gewoon moeten kunnen daar dezelfde lader voor te maken.

OT: lijkt mij mooi als er 1 soort lader komt die op alle laptops past, mij lijkt het systeem van de Magsafe een best goed idee, mooi dun en je trapt je laptop niet makkelijk van tafel.
Voor laptopladers was dat een kosten- en efficiencykwestie. Veel laptops werken met een net iets andere spanning (18V versus 19.5V of zelfs 21V), en het stroomverbruik wisselt meer dan je zou denken. Er is dus nu een standaard waarmee met de lader gecommuniceerd kan worden over spanningen en stroomsterktes, dus dan is het niet meer nodig om verschillende laders te maken. Apple houdt dan tenminste nog vast aan 1 lader per generatie, maar gezien de hogere prijs kunnen ze zich dat wat makkelijker veroorloven.

Ik doelde met mijn opmerking vooral op de iPhone, iPad, en displays met proprietaire aansluitingen, niet op de laptops.
dit is precies wat ik me ook af zat te vragen, ik heb bijvoorbeeld een 180 watt voeding voor mijn laptop en die is behoorlijk groot. krijgen we nu bij elke nieuwe laptop zo'n leuke baksteen?
Nee, jou laptop zou dan keurig vermelden als hij ingestoken word dat de lader niet sterk genoeg is.
Veel laptops werken met een net iets andere spanning (18V versus 19.5V of zelfs 21V)
Mijn MSI laptop werkt op 19V, HP werkt met 19V, Toshiba werkt met 19V, Acer werkt met 19V, Dell werkt met 19V en Lenovo heeft ook 19V. (andere merken weet ik even niet zo 1 2 3) Dat geld iig voor de huidige (consumenten)modellen, ik krijg dagelijks vele laptops in m'n handen en voordeel is dat HP lader op een Dell passen. Maar ook Acer laders op een Toshiba laptop.

Geloof graag dat enkele modellen misschien met andere voltages werken maar ik goed ik krijg ook zo goed als alleen consumenten en zakelijke (HP Probook's) over de vloer.

[Reactie gewijzigd door V-rg op 23 juli 2024 07:56]

Voltages en wattages zouden 2 dingen zijn die door een vaste standaard ook gewoon vastgesteld kunnen worden natuurlijk.

Plus dat het al een mindere issue zou zijn als er bv 2 standaarden komen. 1 voor energie-zuinige apparaten (die niet meer doen dan webbrowsen bv) en 1 voor zwaardere machines.
Voltages en wattages ? :) Je bedoelt zeker spanning en vermogen?
Nou, vergeet ook Dell niet. Die hebben nl ook een stukje eletronica toegevoegd die controleerd of de lader een originele Dell is. Op een universele lader weigert hij te laden.
Dat was inderdaad ook het geen wat direct in mij opkwam. Apple zal wel niet mee doen. Vind de magsafe van Apple wel een van de betere systemen. Als ze dat nou eens als standaard nemen.
Ik vind zo'n pin die je in een gat steekt wel wat. Zeker als het universeel moet zijn.
Heb je die van Apple wel eens van dichtbij gezien? Die zijn echt stukken beter dan zo een pin waardoor je hele laptop tegen de vlakte gaat als iemand per ongeluk over je kabeltje loopt.
Mag ik een andere mening hebben?
Dus die MagSafe1 en MagSafe2 passen gewoon op elkaar? Raar dat er een verloop stukje is uitgebracht van 10 euro. En de oude iPod/iPhone 30 pinst stekker past op de nieuwe Lightning-connector?

Begrijp me niet verkeerd ik vind het prachtige stekkers en producten maar het zou toch veel mooier zijn als de bedrijven samenwerken voor een standaard wat als resultaat heeft dat er een stuk minder e-waste is? We hebben het tenslotte over een stekker, iets wat iedereen en overal gebruikt. We moeten het niet gaan zien als een unique selling point welke beschermd is door talloze patenten. Het zou mooi zijn als er een standaard ontwikkelt word waar iedereen bij gebaat is.
Ook voor computerwinkels/service centers zou dit een genot zijn. Aangezien klanten nog vaak laptops brengen zonder de adapter mee te geven en je de klant dus lastig moet vallen, hopen dat je de juiste adapter in huis hebt, of heel toevallig een universele adapter hebt liggen en geen van deze situaties echt wenselijk zijn zou een standaard heel goed helpen.

Aan de andere kant wordt goud geld verdient op adapters en accu's. Zo kost een originele HP adapter tussen de €90 en €120 euro. Als bedrijven samen zouden gaan werken voor een universele standaard lopen zij inkomsten mis "en dat is natuurlijk uit den boze" zegt het management dan op hun beurt. Want zeg nou zelf.. grote bedrijven geven weinig om E-waste, als hun portomoneetje maar gevuld is aan het eind van het jaar is alles goed.

Helaas botst de visie van het bedrijfsleven en de consument vaak en hoewel ik dit een prachtig idee vindt en het graag gerealiseerd wil zien, denk ik dat het niet van de grond zal komen of aangeboden wordt tegen een enorm hoog tarief (waarvan de winst verdeelt wordt onder alle deelnemende bedrijven).
Anoniem: 254370 @vdvoort17 december 2013 17:17
Ik begrijp dat een standaard wenselijk is, maar ik zie niet in waarom Apple zijn unieke mag-safe connector ineens ter beschikking zou moeten stellen aan alle concurrenten. Die vinding heeft mijn MacBook al meer dan 10 keer gered van de ondergang.

Tegelijkertijd is er geen goede reden te bedenken voor Apple om de Magsafe adapter aan te passen tenzij laptops nog veel dunner worden. Maar dan is wellicht de lightning connector i.c.m. een sterkere adapter al de beste uitkomst. Dus wederom geen reden om iets nieuws te ondersteunen.
En het verschil dan tussen de Magsafe 1 en de Magsafe 2 dan?
Het verschil tussen de 1e en 2e versie is de grootte. Versie 2 is kleiner waardoor de pennetjes op een ander plekje zitten, en dus is dat de reden waarvoor een verloopje nodig is.
Magsafe is toch niet uniek? Mijn Blackberry Playbook heeft ook een magsafe connector.
Omdat we niet moeten vergeten wat het doel is van een universeel product zoals bij deze lader. Het economisch belang van apple weegt nu niet op tegen de winst die geboekt kan worden op het gebied van e-waste. Van mij part krijgt Apple hier een vergoeding voor of zoeken ze een compromis zoals dat bij de telefoonlader is gebeurt.

Maar mocht een bedrijf niet mee willen werken dan is het misschien idee dat ze zichzelf kunnen uitkopen.
Ik ben absoluut geen Apple fan (gebruik op werk toch regelmatig Apple spullen), maar moet 1 ding wel nageven. De magsafe connector van mijn Macbook Air voor werk is echt geniaal! dat zouden alle fabricanten moeten gebruiken.
Anoniem: 279971 @n00bs17 december 2013 22:07
Tja met minder dan dit gaat die universele standaard inderdaad niet leuk zijn...

Zeker niet voor de macbook gebruikers.
Ik begrijp dat een standaard wenselijk is, maar ik zie niet in waarom Apple zijn unieke mag-safe connector ineens ter beschikking zou moeten stellen aan alle concurrenten.
Zo uniek dat Asus en Blackberry het ook gebruiken, waarschijnlijk nog wel meer merken....
Zo'n magnetische connectors werden al veel eerder dan de MagSafe gebruikt op bv Japanse frituurpannen. Apple was volgens mij wel de eerste die dit toepaste op een laptop, maar een uitvinding zou ik het niet noemen en ik begrijp ook niet echt dat hier veel ontwikkeling aan vooraf is gegaan (vooral gezien ze er 2 niet met elkaar compatibele versies van hebben ondertussen...).
Apple hoeft dat dan ook helemaal niet te doen. Zolang de adapters, connectors en elektrische specificaties aan de standaard voldoen houdt niemand Apple tegen om er alsnog een magnetische koppeling tussen te zetten.

Als je ziet hoe vreselijk plat sommige USB receivers van draadloze muizen of bluetooth zijn kan ik me best voorstellen dat je daar vrij makkelijk een magnetsiche connector op kan maken.

Het is misschien net niet zo strak als compleet ingebouwd maar daar kunnen ze ook makkelijk wat op verzinnen. Iets verzonken in de behuizing zodat de "receiver" niet uitsteekt bijvoorbeeld en een eenvoudig eject-mechanisme voor de "receiver".

Wil je magsafe: dan koop je een lader van Apple. Zoniet: dan niet. Maar je kan tenminste wel gewoon een oude blijven gebruiken.
En om te voorkomen dat ze minder andere Apple apparaten verkopen zal Apple wel de verkoop van die dingen gaan koppelen aan je apple-id o.i.d. Zulke engnekken lijken ze me wel. :X

Maar goed. Gezien het feit dat fabrikanten graag allerlei overbodige zooi verkopen aan de klanten moet ik eerst nog zien of dat ook echt gaat gebeuren. En met name in het geval van Apple. Die zijn namelijk stronteigenwijs wat dat aangaat en vinden het in het bijzonder "leuk" om steeds maar weer met iets afwijkends te komen.
En ze weigeren om enigszins schappelijke bedragen (indien al van toepassing) te rekenen voor licenties wanneer een technologie ook daadwerkelijk superieur is aan de concurrentie.
Dat is hun goedrecht uiteraard maar het maakt ze wel vervelend en onnodig duur voor de consument.

Over patenten ga ik niet eens echt beginnen. Ik vraag me alleen af hoeveel geld er nu werkelijk in dat magsafe gestopt is om het te maken. Ik kan me werkelijk niet voorstellen dat er nu zo vreselijk veel dure research voor nodig is geweest om een connector te ontwerpen in een CAD programma en om even een prototype te fabriceren. Het is maar een simpel connectortje met een magneetje erin
(om maar even in te haken op het "beschermen van de investeringen")
Uiteraard weet ik wel dat er net iets meer bij komt kijken maar dit is toch niet iets waar ze maaaanden full-time mee bezig zijn geweest.
Apple hoeft zich sowieso blijkbaar niet te houden aan afspraken want ze zijn de enige zonder standaard usb oplader. Als je maar groot genoeg bent dan maak je zelf de regels. :(
Zo is het maar net. Helaas.
Dus ik en anderen beelden het maar in dat ze zonder problemen poweradapters van bijv. HP op diverse HP modellen kunnen gebruiken? Niet dus.

Dat geldt ook voor de genoemde Magsafe adapters. Van 1 naar 2 is een kwestie van een adaptertje van tien euro. Daarmee kan ik prima mijn oude adapter uit 2006 gebruiken op een MacBook Air uit 2013. De versie met de L-vorm kan ook. Als ik meerdere MacBooks thuis heb dan koop ik liever de zwaarste adapter met de oude Magsafe1 connector en die adapter want die kan ik op iedere MacBook die sinds 2006 is gemaakt aansluiten. Een HP en diverse anderen hebben eenzelfde systeem maar wat beperkter (het werkt daar niet met alle adapters).

Natuurlijk is het mooier dat we een universeler systeem krijgen zodat het merk laptop ook geen drol meer uitmaakt. Sterker nog, het zou nog mooier zijn als we gewoon een simpele universele power supply konden maken waarmee we bijv. Thunderbolt docks, speakers, beeldschermen, picoPSU's, enz. konden poweren. En technisch kan dat best zolang we de plug maar gelijk houden. Het enige waar je dan voor op moet passen is het aantal Watt die geleverd kan worden.

Dit lost echter op geen enkele wijze het e-waste probleem op. De richtlijn die er is voor opladers van mobieltjes doet dat ook totaal niet. Koop eens van een x aantal merken een smartphone. Wat krijg je er naast die smartphone bij? Oordopjes, een opladerkabel en, jawel, een oplader. Waarvoor was die richtlijn ook alweer bedacht? Het terugdringen van het e-waste probleem door te zorgen dat we niet een overvolle bureaulade met laders hebben. Doet deze richtlijn dat? NEEN! Dat komt omdat er geen enkel verbod in zit om laders mee te leveren. Iedere fabrikant levert dan ook doodleuk als service naar de klant zo'n lader mee. Het enige verschil met vroeger is de connector, die is anders. Het probleem is echter exact hetzelfde gebleven. Voor een geslaagde reducering van e-waste heb je twee dingen nodig: een universele lader EN een verbod om een lader mee te leveren dan wel de verplichting om de gebruiker bij aankoop te laten kiezen tussen wel of geen lader.

Enfin, het enige jammere aan dit ontwerp is het feit dat Apple patent heeft op zo'n magnetische versie die loslaat als je over de draad struikelt en ze dat dus niet zomaar mogen gebruiken. Als zoiets in zo'n universele lader zou komen zou dat fijn zijn, althans, voor laptops.
Vroeger kreeg je bij je telefoon 1 lader en 1 auto lader en een usb kabel voor je laptop als je geluk had. Nu krijg je 1 usb kabel die in een lader past. Toch heb ik inmiddels voldoende laders om zonder problemen overal te kunnen laden. Sterker nog als ik hem niet bij me heb ligt er wel een van iemand anders. Tenzij iemand met een iphone 5 bij mij komt. Want dat stekkertje is niet in huis. Ik ben er maar wat gelukkig mee. Zelfs mijn headset en mediacenter gebruiken dezelfde stekker. Natuurlijk heeft het iets opgeleverd.
Bij mijn e-reader kwam wel een kabel om hem op te laden, maar geen geen oplader die in het stopcontact kan. Erg fijn dat er aan het milieu gedacht wordt (en natuurlijk aan de winst van de fabrikant en de portemonnee van de klant).
Overigens zat er ook een kortingsbon bij om alsnog een laadstekker voor een prikkie via de internetshop te kopen.

Wat mij betreft hoef ik de toekomst ook geen lader/kabels en oortelefoontjes bij mijn telefoon te ontvangen. Zo'n kortingsbonsysteem werkt prima.

[Reactie gewijzigd door SeaFish op 23 juli 2024 07:56]

Je hebt gelijk dat er nog geen waste reductie is omdat er bij elk apparaat nog een oplader geleverd wordt.
Wat wel waste reductie oplevert is dat je geen lader bij hoeft te kopen wanneer er een stuk gaat of zoekraakt of wanneer je uit gemak een lader op verschillende locaties wilt hebben.

Daar zit ook meteen het probleem waardoor de meeste fabrikanten niet vrijwillig een universele lader gaan gebruiken: ze verdienen leuk aan vervanging of een extra exemplaar. Wie zal er ooit nog voor een paar tientjes een lader van een computerfabrikant kopen wanneer hij voor een tientje een universele lader van een willekeurige fabrikant van randapparatuur kan kopen?
Toen elke telefoonfabrikant een eigen lader had moest je een vervangend of extra exemplaar ook voor een paar tientjes kopen, terwijl je nu nog maar een paar euro kwijt bent. Dat was echt niet gebeurt zonder dwang.
Op een MacBook uit 2011 zit geen MagSafe 2. Je bedoelt waarschijnlijk de L-connector vs. de T-connector. Allebei MagSafe 1.

MagSafe 1 en 2 zijn niet compatible zonder verloopje.
Dat kan gewoon niet. Wellicht heb je het over de 2 verschillende uitvoeringen van magsafe 1 ? Oorspronkelijk met rechte plug en dan onder hoek.

Magsafe 2 is fysisch NIET verwisselbaar met magsafe 1
http://www.blogcdn.com/ww...012/06/magsafecomparo.jpg
En dat ruil je dan in voor het risico dat je een laptop zonder stroom laat... Ik heb liever een kabel die expres goed vast zit, dan een kabel die je per ongeluk makkelijk lostrekt.
Dat gebeurt gelukkig ook nooit met een MagSafe. :)
Nee, zeker niet als je je laptop naar een boek neerzet ofzo, of als je gewoon weinig ruimte hebt. Geloof me, dat gebeurt juist wel. Een connector die "per ongeluk" kan losspringen, doet dat ook.
Als je zo weinig ruimte hebt naast je laptop dat een Magsafe connector losspringt, had je daar nooit de rechte connector in kunnen steken die bij het gros van de laptops wordt gebruikt...
foutje
kan dit niet deleten zo te zien.
scroll maar door :)

[Reactie gewijzigd door toeristje op 23 juli 2024 07:56]

De Magsafe adapter, of iig de verbinding tussen de adapter en de Macbook is geniaal bedacht.
Hoop dat ze daar dan een variant op maken

[Reactie gewijzigd door nexhil op 23 juli 2024 07:56]

Geniaal? Dat Niet. Op de Macbook Pro hier komt ie constant los, zonder veel wrikken. Al zittend in de zetel raakt de lader snel gekneld, waardoor het magnetisch contactpunt te zwak is om weerstand te bieden en hij uiteindelijk gewoon losklikt. Een mooi systeem, daar niet van. Maar mijn zijn eigen zwaktes.

Van mij mocht het wat steviger. Mijn oude Acer had een vergelijkbaar systeem, zonder magneet, maar hij sprong zeer makkelijk los zodra de kabel opspande. De kans dat je hem toch de grond op trok bleef vrij klein omdat het een loebas van een laptop was, maar het werkte.

[Reactie gewijzigd door maarte997 op 23 juli 2024 07:56]

Een kwestie van een iets sterkere magneet gebruiken. De aansluiting van b.v. een Surface kan wat meer kracht aan dan de macsafe van Apple, maar laat nog steeds vrij simpel los.
Beide huidige types die ik ken HP/DELL vs Apple/Surface hebben hun eigen voor en nadelen.
Bij deze van HP kan ik de kabel strak in de lucht spannen als het wanddoos te ver weg is zonder dat de verbinding los komt. En Apple kan dat niet.
omgekeerd is het ook waar als er toevallig iemand over de kabel loopt en die even meetrekt, dan ligt de HP op de grond en mag je die herstellen Bij Apple is de connectie te zwak en komt enkel het kabeltje mee.
Al zittend in de zetel raakt de lader snel gekneld..
Een lader of een kabel die gekneld raakt is net als een (slag)ader die gekneld raakt: iets wat je absoluut niet zou willen omdat het dan echt misse boel is.

Geknelde kabels/laders zijn de hoofdreden waarom het bij velen stuk gaat. Als je weet dat een poweradapter richting de 60~100 euro kan kosten en het repareren van de powerconnector op het moederbord eerder een 400~600 euro lijkt mij dat je er dan ook wat zorgzamer met zo'n poweradapter omgaat maar kennelijk hebben een aantal mensen hier het geld op hun rug groeien.
Ik ben het daar ook mee eens.

Ik vind dit zeker een goed idee maar zou willen zien dat alle laptops een magsafe 2 apapter krijgen.
Maar dat zie ik zeker niet gebeuren.

Apple zal altijd wel zijn eigen kabels blijven maken maar dit is zeker wel een goede zet om verder alle andere laptops de zelfde lader te geven.

Net zoals bij de mobiele telefoon.

[Reactie gewijzigd door churchill9 op 23 juli 2024 07:56]

De iphones hebben nu ook ook niet opgeladen worden met een universele lader (waarom eigenlijk niet?). Ik kan me voorstellen dat er voor de Macbooks ook geen ondersteuning voor universele laders komt.
Waarom zou een iPhone niet opgeladen kunnen worden met een universele lader ? Elke USB lader zal gewoon werken.
Waarom zou een iPhone niet opgeladen kunnen worden met een universele lader ? Elke USB lader zal gewoon werken.
omdat de iphone geen USB ingang heeft, ze gebruiken lightning. (waar veel meer overheen gaat dan alleen USB, zoals firewire, HDMI, etc)
Except not. Er gaat al helemaal geen firewire overheen, maar ook geen videosignalen, waaronder ook geen hdmi.

De hdmi uit dongle voor lightning is intern een compleet computertje dat z'n firmware geladen krijgt over lightning en dat (vermoedelijk via een usb-achtig protocol) een videostream krijgt die vervolgens naar hdmi 1080p wordt gedecode en scaled.

Je kunt dan ook mpeg artefacten krijgen op je hdmi uit kabel. Er is wel eens gespeculeerd dat het ongeveer dezelfde stream betreft die anders via wifi naar je AirPlay ontvanger (i.e. AppleTV) gestuurd wordt.
iPhone laad gewoon op via USB. Ja, aan de kant van de iPhone zit een lightning stekkerje maar aan de andere kant zit gewoon een USB stekker. Elke lader waar een female USB-A aansluiting op zit (bijna alle dus) zal gewoon werken. Je moet alleen een USB-lightning kabeltje gebruiken ipv een USB-microUSB.
Deze van XKCD kan hier natuurlijk niet ontbreken.
niet helemaal relevant. het punt is dat er nu helemaal geen standaard is. iedere fabrikant doet maar wat.
niet helemaal relevant. het punt is dat er nu helemaal geen standaard is. iedere fabrikant doet maar wat.
ergo, er zijn meerdere standaarden. Soms zelfs meerdere standaarden bij 1 fabrikant. En dit is de 15e standaard :)
wat fabrikanten nu doen kan je geen standaard noemen. elke laptop lijkt het vinden ze het wiel opnieuw uit.
Naja, net als de micro-usb connector kan 1 standaard wettelijk verplicht worden gesteld.
Toen ik de titel en eerste alinea van dit artikel las, was mijn eerste instinct: ctrl+f -> "xkcd" :D
Ik hoop wel dat er een of andere vorm van 'sensing' in zit. Anders moet je echt op gaan letten welke adapter je gebruikt, immers, niet elke laptop vereist dezelfde.

Het is op zich geen probleem als je een 330W adapter op een ultrabook gebruikt (al sjouw je je onnodig een breuk) maar een 35W adaptertje op een dual-GPU game laptop gaat toch echt niet lukken, met evt. brandgevaar tot gevolg. Bijna elk groot merk heeft daarom tegenwoordig een communicatie protocol met zijn laders, waardoor de laptop dan de lader weigert (of zijn stroomgebruik beperkt). Dat zou hier ook wel in moeten zitten.

Verder niets dan lof, het is inderdaad vervelend om aan dure laders vast te moeten zitten. Of het vervelende probleem van HP laders en Dell laders die dezelfde DC stekker hebben maar niet compatibel zijn. Bij ons op de hotdesks moeten we er altijd labeltjes aan hangen.

Ik denk alleen wel dat ze de fysieke stekker klein moeten houden om over een paar jaar nog mee te kunnen, laptops worden immers steeds dunner. Als ze niet met dit soort dingen rekening gaan houden dan gaan de fabrikanten natuurlijk toch weer eigen dingen bedenken.

Jammer dat er nog geen technische details zijn gepubliceerd.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:56]

Of het vervelende probleem van HP laders en Dell laders die dezelfde DC stekker hebben maar niet compatibel zijn. Bij ons op de hotdesks moeten we er altijd labeltjes aan hangen.
Dat is vreemd, ik heb al enkele Dell laptops op een HP lader gezet, ik kan me slechts 1x herinneren dat een Dell aangaf dat het 65W gaf en niet genoeg was om ermee op te laden. Maar ik had geen probleem om de meeste Dell's te laten opladen op een HP lader. Als ik het even Google zijn de meningen daarover ook verschillend :P
Zou kunnen komen doordat de Dells bij ons erg oud zijn (we hebben niks nieuwers dan de eerste serie Latitude D630). We zijn een aantal jaar geleden overgestapt op HP.

En misschien hebben ze het wel omgekeerd getest en dat het niet werkte, ik doe niks met hands-on beheer hier, ik weet alleen dat ze op een gegeven moment dubbele adapters hebben opgehangen met labeltjes er aan. We hebben sowieso maar 2 hotdesks hier :)

Het zou inderdaad wel stroken met het electrische principe: Als de stekker past moet het ook werken (of in elk geval niks beschadigen)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 07:56]

Ik zie liever een magnetische aansluiting...
Inderdaad, zoals bij Macbooks bedoel je? Zit daar geen patent op?
Nee volgens mij niet, althans, de techniek is super oud (heb het bij oude Acers gezien vroeger).. waarom andere fabrikanten het niet gebruiken weet ik niet, ik kan er eigenlijk alleen maar over zeggen dat er ook nadelen aan zitten. Zowel voor producent als consument
Wat zijn de nadelen dan? Die kan ik niet zo 123 bedenken. Een groot voordeel wel: Als je tegen het snoer van de oplader aan loopt schiet hij los i.p.v. dat de laptop op de grond valt.
Ik kan wel een nadeel verzinnen, ijzervijlsel. Er zijn gekken, zoals ik die wel eens een laptop meenemen naar de werklpaats. Tot de ontdekking komen dat de accu leeg is en er een lader bij moet.
Je gooit je lader op de werkbank en de stekker is onbruikbaar door die magneet ;) ...
Wat zijn de nadelen dan?
Als je tegen je laptop loopt zodat hij op de grond dreigt te vallen, kun je hem niet opvangen aan het laadsnoer.
[...]

Als je tegen je laptop loopt zodat hij op de grond dreigt te vallen, kun je hem niet opvangen aan het laadsnoer.
Ik denk dat de meeste mensen daar wel mee kunnen leven
surface tablets van microsoft hebben ook magnetische aansluitingen.
ik weet niet hoe het zit met apple, acer, en andere merken maar bij microsoft kan je door die aansluiting ook niet meer de poort van het moederbord trekken, iets dat bij laptops nog wel eens gebeurd(en voor een klein blokje erg duur is om te vervangen)

edit: surface gebruikt dus vrijwel de zelfde methode als magsafe, alleen loopt de kabel langs het apparaat i.p.v. loodrecht er op.
edit2: ah, is dus bijna hetzelfde als magsafe 2.

[Reactie gewijzigd door thedicemaster op 23 juli 2024 07:56]

Werd tijd, goede ontwikkeling. Weet nog wel hoe gek ik werd van al die telefoon kabeltjes, heb er volgens mij nog wel 10 in een doos liggen. En onlangs is de voeding van mijn zus haar 7 jaar oude laptop kapot gegaan, nu is de laptop onbruikbaar omdat die kabel bijna niet meer te krijgen is of extreem duur is.

Kan dit alleen maar aanmoedigen.

[Reactie gewijzigd door Wereldreiziger op 23 juli 2024 07:56]

En onlangs is de voeding van mijn zus haar 7 jaar oude laptop kapot gegaan, nu is de laptop onbruikbaar omdat die kabel bijna niet meer te krijgen is of extreem duur is.
Nu kan je verschillen over wat extreem duur is maar ik ken geen enkele voedingskabel die ik niet zeer betaalbaar op Ebay kan vinden. Zelfs die maffe Compaq van 6 jaar oud die ik nog heb.
Erg fijn als een dergelijke lader geaccepteerd gaat worden door fabrikanten. Al moet ik bekennen dat ik wel gelijk de negatieve kant op neig te denken. Op telefonie gebied zie je bijvoorbeeld dat Apple toch voor een andere connector kiest dan de meeste fabrikanten. Ik hoop dat dit op laptop gebied niet zo het geval zal zijn.

Verder een goed dat deze vooruitgang er is!
Maar bij mobile telefoons is het alleen Apple die niet mee doet (zover ik weet). Als je nu ergens je telefoon op moet laden is er bijna altijd wel iemand in de buurt met een micro-usb kabel, dus dat is zeker wel een vooruitgang.
Dit lijkt mij zeer prettig. Ik moet zeggen dat ik de standaardisatie van micro usb voor mobiele apparaten (telefoons en sommige tablets) erg prettig vind. Je kan nu met gemak even een oplader van iemand lenen als je in nood zit. Het enige nadeel van de micro usb is dat deze maar op 1 manier past. Ik hoop dat de universele lader voor laptops wat slimmer is bedacht dan de (micro)usb standaard van vandaag de dag en dat deze zonder te hoeven mikken direct kan worden aangesloten.

Vandaag de dag gaan laptops steeds langer mee op de accu en kan men de laptop ook vaker meenemen zonder oplader (waar dat vroeger ondenkbaar was). Mocht het dan onverwachts toch nodig zijn om de laptop te laden dan kan men gewoon die van een ander even inprikken.

Daarnaast maak ik mijzelf een beetje zorgen aangezien niet elke laptop een zelfde stroomtoevoer heeft. Zo kan ik me de universele voedingsblokken nog wel herinneren waar de weerstand nog juist moet worden ingesteld.Zou zo je accu niet een minder lange levensduur kunnen krijgen als je van iemand anders bijvoorbeeld een hogere capaciteit lader aansluit op jou laptop?

[Reactie gewijzigd door bartheijt op 23 juli 2024 07:56]

Te hoge capaciteit is geen probleem, te lage capaciteit is ook niet handig, want dan kan je accu leeglopen tijdens intensief gebruik (ja, aan de lader).

Te hoog voltage kan zeker wel kwaad als dit niet wordt afgevangen, te laag voltage zal waarschijnlijk geen probleem zijn, maar ook niks opladen. Sterker nog, dan kan het zijn dat je accu de lader stroom gaat 'leveren'.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.