Gerucht: Nintendo ontwikkelt Android-tablet voor educatie

Nintendo zou bezig zijn om een eigen Android-tablet te ontwikkelen. De tablet zou niet primair gericht zijn op het spelen van games, maar bedoeld zijn voor het onderwijs. Daarbij zou Nintendo educatieve software willen aanbieden.

Dat het Japanse Nintendo werkt aan een tablet wordt door Nintendo Everything opgemaakt uit een serie tweets afkomstig van Nando Monterazo, softwareontwikkelaar bij Nintendo of America. Monterazo zegt dat het gaat om een tablet waarop Android draait. Nintendo zou het mobiele OS flink hebben aangepast, maar onduidelijk is of de tablet ooit door de Japanse consolefabrikant op de markt zal worden gebracht. Verder zou de nadruk liggen op educatieve software, waarin bekende Nintendo-gamekarakters zouden opduiken.

Nintendo wil officieel niet ingaan op de tabletexperimenten die Monterazo in zijn tweets beschrijft. De softwareontwikkelaar meldt nog wel dat de huidige implementatie geen oude Nintendo-consolegames zal emuleren, terwijl diverse emulators, zoals nes-, snes- en gameboy-emulators, al hebben bewezen probleemloos Nintendo-games op Android-tablets te kunnen draaien.

Volgens geruchten wordt Nintendo in toenemende mate onder druk gezet door aandeelhouders om hun gametitels op andere platformen uit te brengen, met name voor mobiele besturingssystemen. Daarbij zou de nadruk in eerste instantie op iOS liggen, maar nu lijkt het Japanse concern ook kansen te zien op de markt voor educatieve software en het Android-besturingssysteem.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

20-11-2013 • 14:57

35 Linkedin

Reacties (35)

35
31
13
2
0
11
Wijzig sortering
Lijkt me een strak plan! Als docent kan ik via Android nog maar weinige nuttige apps vinden, iOS is daarin heer en meester momenteel. Hopelijk wordt de software ontwikkeld met het leren als hoofddoel en niet het spel.
daar ligt het probleem: de uitgevers bepalen wat de docent/school kan - dat terwijl een educatieve instelling juist leading zou moeten zijn. Echter bepalen de ontwikkelaars de mogelijkheden en de toepasbaarheid. Is compleet omgedraaide wereld!!! omdat een noordhoff/malnberg etc. exclusief op ios richten verplichten zij de scholen tot aanschaf van duur tablet. Dat terwijl er eerder behoefte is aan platformonafhankelijke oplossingen en niet 'managers geil' osx .....
daar ligt het probleem: de uitgevers bepalen wat de docent/school kan - dat terwijl een educatieve instelling juist leading zou moeten zijn. Echter bepalen de ontwikkelaars de mogelijkheden en de toepasbaarheid. Is compleet omgedraaide wereld!!! omdat een noordhoff/malnberg etc. exclusief op ios richten verplichten zij de scholen tot aanschaf van duur tablet. Dat terwijl er eerder behoefte is aan platformonafhankelijke oplossingen en niet 'managers geil' osx .....
Als ik even kijk naar Malmberg dan focust die zich vooral op web-based toepassingen zodat de school nergens aan vast zit. De keuze voor "managers geil" osx (of eigenlijk: iOS want OSX komt er zowieso nergens bij kijken) is dan aan de school, niet aan de uitgeverij.

Het probleem is echter dat de meeste scholen helemaal geen verstand hebben van automatiseren en dús aan de uitgeverij te vragen zaken te ver-appen met als gevolg dat die uitgeverij kiest voor het platform waar ze wat over weten óf het platform wat de school vraagt. En in dat laatste geval kom je vaak weer op iOS uit.
Denk je dat er een markt is hiervoor? Ik heb het gevoel dat iPad's gebruikt worden in het onderwijs om te zorgen dat iedereen iig 'tzelfde device heeft...(ik zie alle verschillende type iPad's als tzelfde voor dit als gemak...het verschil is niet zo groot als bij Android tabs..)
wat maakt dat nu uit?
ik zit op school met de laptop dat boeit de school tog ook niet of het een HP, acer, asus of een lenovo is?
waarom zou het dan zoveel uitmaken voor tablets
btw de voornaamste reden da ipads op school gebruikt worden ipv android is omdat apple daarop fixe kortingen geeft voor scholen
Het probleem van iPad's is dat ze erg fragiel zijn. Ja je kunt er wel een hoesje omheen zetten, maar op het journaal was er ooit een stukje over de digitale school. In het filmpje zag je meerdere kinderen met een iPad op de tafel slaan. Ik zie het ook nog wel gebeuren dat kinderen er op gaan staan, er met een sharpie op schrijven, drinken over knoeien, etc...
Het zal me niet verbazen als na een jaar 50% v/d tablets na een jaar kapot is in een klas.

Als er een goede tablet wordt gemaakt speciaal voor onderwijs, dan zou dat echt een uitkomst zijn. Ik ben ook een groot voorstander van de digitale school. De onderwijssoftware houdt precies bij hoe (snel) de leerling leert, de docent kan de voortgang precies bijhouden en de leerweg wordt aangepast op de leerling in plaats van dat de leerling zich op de leerweg moet aanpassen.

Er is nog een lange weg te gaan, maar het gaat er komen!
Er zijn genoeg tablets die tegen een stootje kunnen.

bv: http://www.tabletsmagazin...ontwikkeld-voor-kinderen/
Er wordt gewoon bedoeld dat een iPad geen ideale combinatie is met een klas (jonge) kinderen. Die groep is onbesuisd en onvoorzichtig, het zou me inderdaad niet verbazen als er flink wat iPads sneuvelen in het basisonderwijs.

Ik ben het met je eens dat een iPad niet fragiel is, of in ieder geval niet fragieler dan andere tablets. Dat bedoelt TheAmassama waarschijnlijk ook niet, maar gewoon dat het niet het ideale instrument is in het basisonderwijs.
Een tablet die echt tegen een flinke stoot kan zou misschien wel een enorm succesvolle nichemarkt kunnen zijn, in het onderwijs dan.
Ik durf er geld op in te zetten dat Nintendo's franchises nooit naar derde partijen zullen gaan. Nintendo heeft zo vaak haar belang in een eigen ecosysteem uitgelegd. Misschien dat ze zo een andere markt willen aanboren, maar Mario zal nooit open op Android verschijnen zolang Miyamoto, Iwata ect aan de top staan.

Tweets zijn ook verwijderd.

[Reactie gewijzigd door Richh op 20 november 2013 15:17]

Of ze doen dit juist om een alternatieve inkomsten stroom te genereren zodat ze hun eigen eco systeem kunnen houden ipv porten naar (in eerste instantie) mobiele platformen. ;) Ze moeten nu iets doen want anders zullen ze helaas nintendo games buiten hun eigen platformen uitbrengen (al zou ik dat wel leuk vinden :P)
Ze hoeven niks te doen. 3DS draait zeer goed. Wii U niet, maar Nintendo maakt er wel winst op.

Wie een beetje de stakeholder interviews en de houding van de top van Nintendo in de gaten houdt, kan heel eenvoudig concluderen dat Nintendo trots is op haar verschil met de concurrentie en dat graag zo wil houden.
Nintendo kan wel trots zijn (en terecht ook) en ikzelf vind Nintendo 1 v/d beste merken ooit.
Maar dat vond ik jaren geleden ook van bijv Sega ;)

Nintendo heeft als grote nadeel het verkoop succes van de Wii. Dit omdat enorm veel mensen het apparaat 1 of 2 keer hebben gebruikt en daarna niet meer hebben aangeraakt.

De 3DS is zeker een succes, ook terecht, maar wat wordt de volgende generatie en hoe groot is de kans op succes voor de volgende generatie?

Ik zeg niet dat het allemaal zal verdwijnen maar ik zeg wel dat het zeker niet gaat groeien.
Dus of Nintendo moet iets geweldigs in de pijplijn hebben of ze moeten serieus nadenken over alternatieve stappen (even daarbuiten gelaten wat ze moeten doen want dat weet ik ook niet :P )
Ik sluit zeker niet uit dat Nintendo misschien in de toekomst een samenwerking met Microsoft of Sony aan zal gaan. In het verleden hebben ze de stap ook al eens genomen richting Sony en Philips. Dat is toen natuurlijk wel mislukt. Maar als de kosten voor een nieuwe console op de markt te brengen te hoog worden met deze twee concurrenten op de markt, zou het zou maar kunnen zijn dat ze toch de handen in een slaan. Wel verwacht ik dan dat ze dan een groot zeggenschap willen behouden over de hardware.

Voorlopig is het nog niet aan de orde. De 3DS brengt genoeg geld in het laatje en de WiiU groeit langzaam ook weer wat in zijn verkoopcijfers.
Inderdaad en natuurlijk hopen we allemaal (iig bijna iedereen) dat Nintendo in de toekomst met een meester idee komt wat hun weer "future proof" maakt
Ik sluit zeker niet uit dat Nintendo misschien in de toekomst een samenwerking met Microsoft of Sony aan zal gaan. In het verleden hebben ze de stap ook al eens genomen richting Sony en Philips. Dat is toen natuurlijk wel mislukt.
Zal ik je het verhaal vertellen over het ontstaan van de Playstation?
Daarom zei ik ook dat ze die stap al eens hebben geprobeerd te nemen. Het geeft wel aan dat ook Nintendo best partners durft te zoeken als zij denken dat het een goede stap is.
De vraag is alleen of door het hele SNES CD/Playstation verhaal de samenwerkening met Sony voorgoed van de baan is of dat dit misschien toch in de toekomst weer een optie kan worden.

Ik zie zo'n samenwerking eerder gebeuren dan wat sommige mensen wel eens roepen dat Nintendo net als Sega alleen een softwarehuis moet worden.
Dat zeg ik ook niet. Ik durf je alleen te garanderen dat, met de huidige mensen aan de top, er geen grote veranderingen plaats gaan vinden :P

Een nieuwe directie zal ook inzien dat een goede console veel geld kan opleveren. Wat Sony kan, kan Nintendo in principe ook wel, als ze die kant op willen. Maar Nintendo heeft dan als troefkaart haar software.

[Reactie gewijzigd door Richh op 20 november 2013 15:24]

Anoniem: 549919
@Richh20 november 2013 15:33
Zou ook heel dom zijn, wat je nu ziet bij de 3ds, is dat dankzij de Nintendo titels de 3ds uiteindelijk toch een groot succes is. De vita daarentegen heeft niks maar dan ook niks unieks aan te bieden. vandaar de Flop natuurlijk. Oftewel de nintendo titels zijn gewoon de USP's (unique selling point van de 3ds, vandaar het Succes.
Ik hoop dat N de druk van de aandeelhouder kan blijven weerstaan. Op moment dat ze gaan toegeven om een games op andere platforms uit te geven ruiken die natuurlijk geld.

In het begin zullen het nog wel kwalitatieve games zijn maar na een aantal jaren zullen de aandeelhouders al snel willen dat voor elk platform, voor elke franchise, elk jaar een nieuwe game uit komt die een zo groot mogelijk publiek aanspreekt. Over een jaartje of 10 produceert N dan dezelfde eenheidsmeuk als de overige grote uitgevers van dit moment.
Ik vind sowieso educatie op tablets een belachelijk iets. Het kan, maar het is verrevan ideaal. Met een laptop tot daartoe (ik volg zelf ook een laptopopleiding), maar het leidt tot meer afleiding dan wat anders. Tekst invoeren, snel even iets tekenen, ... dat wérkt toch niet op een tablet. En een (goed) boek is véél handiger dan .pdf's of slides.

Om over de aankoop en dergelijke van de tablet nog maar te zwijgen. Da's voor veel mensen een probleem.

[Reactie gewijzigd door Mavamaarten op 20 november 2013 15:07]

Dat Nintendo zich gaat wagen aan Android is alleen maar een goed teken. Nu zijn ze nog volop bezig met de 3DS en variaties, maar die zijn ook al weer even op de markt. Het is niet ondenkbaar dat Nintendo over een aantal jaar wellicht deze tablet als opvolger gaat inzetten. Nu is het doel misschien nog educatie, maar Nintendo zou dat natuurlijk breder kunnen gaan gebruiken zodat ook spellen hierop gespeeld kunnen worden. Nintendo zou een eigen app-market kunnen lanceren of die van de playstore zelf kunne gebruiken. Ik ben benieuwd wat hun plannen zijn.
Die kans is betrekkelijk klein. Nintendo verkoopt zulke games niet voor 2 euro of iets dergelijks, ze moeten er 30 à 40 euro voor vragen om winst te maken. Daarvoor in de plaats krijg je wel kwaliteit.
Maar als je tegenwoordig ziet wat men al een game vindt, koopt niemand meer die kwaliteit van Nintendo, want 40 euro is teveel, vergeleken met die spelletje van 2 euro die in de ogen van de gemiddelde consument ook goede kwaliteit is.
NIntendo zou eigen games gewoon via de playstore of een eigen store voor 30-40 euro kunnen verkopen natuurlijk. Final Fantasy is ook al 15 euro ofzo in de Play Store. Zoiets zou voor Nintendo ook kunnen.
Laat kinderen maar lekker lezen uit boeken en leren schrijven op papier, voordat je het weet kan men niet eens meer fatsoenlijk schrijven.
Slim bedacht, nu kijken of het echt wat word
Ik vind het wel raar om "Nitendo,Android, en educatie" in 1 zin te lezen. :+
Oh lord.
Zeker een met twee schermen, waarvan een restitive touchscreen met stylus is.
Nintendo zou het mobiele OS flink hebben aangepast
Zeg maar toedeloe tegen de updates dan.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 20 november 2013 17:49]

Nintendo is ontzettend netjes met updates.
Ze komen vaker met updates dan HTC, Samsung en LG bij elkaar.
Ja duh, omdat ze het OS en de hardware en de software allemaal in eigen beheer hebben. Maar bij Android is dit niet zo. Het basis OS krijgen ze van Google, en dus weten ze niet wat er allemaal om kan vallen en wat ze opnieuw moeten testen en aanpassen en hertesten. Hetzelfde probleem als bij alle Android-smartphone-fabrikanten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 22 november 2013 13:57]

Anoniem: 254370
20 november 2013 15:45
Het einde van Nintendo is in zicht als ze dit serieus overwegen? Laat ze liever focussen op waar ze goed in zijn: games. Ik zie het als realistischer move om alleen nog software (games) te schrijven dan om tablets voor het onderwijs te gaan maken.
Als ze op games willen richten, laten ze dan eerst een console uitbrengen die goed echt goed bij de gamers ligt. Ik bedoel er niks beledigends mee, maar XBOX en PS zijn echt da bomba!! en de laatste jaren ben ik niet echt meer te spreken over elk Nintendo console(s). Ik heb het gevoel dat ze nu iets zoeken om te kunnen blijven bestaan, om daarna verder te kunnen richten op games.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee