Nvidia werkt aan een rendermethode die gebruik maakt van gedecentraliseerde servers om belichtingseffecten in 3d-applicaties te berekenen. Het CloudLight-project moet vooral de gpu van tablets en laptops ontzien om lichteffecten te produceren.
Methodes om het zware renderwerk voor 3d-applicaties op een centrale server in een virtueel systeem uit te voeren, bestaan al langer. Dergelijke systemen sturen de gerenderde beelden als video naar een client, maar een dergelijk systeem is schaalbaar noch deelbaar. Met Nvidia's CloudLight-project moeten werklasten juist wel schaalbaar worden: afhankelijk van de complexiteit en het aantal clients moeten cloudservers bijgeschakeld kunnen worden. Ook kan het resultaat gedistribueerd worden onder meerdere clients en zo de rekenkosten verlagen.
Nvidia heeft in zijn CloudLight-project drie algoritmes voor het berekenen van lichtval geschikt gemaakt voor cloud-infrastructuur. Daarbij kan CloudLight overweg met variaties in beschikbare netwerkbandbreedte en -latency. Ook de apparaten waarop CloudLight kan worden ingezet, beslaan een breed spectrum van mobiele telefoons via tablets tot laptops. De detailniveaus waarop de lichteffecten gerenderd worden wordt daarbij aangepast aan die variabelen. De complexiteitniveaus waarop de belichting wordt gerenderd zijn eenvoudige voxels, complexere irradiance maps en zeer gedetailleerde photon tracers.
De onderzoekers zijn erin geslaagd de belichting voor vijftig clients gelijktijdig te berekenen en af te leveren via een bestaand netwerk. Daarbij werd onder meer de h264-codec gebruikt. De techniek kan mogelijk gebruikt worden om realistischere 3d-games op mobiele apparatuur met beperkte grafische rekenkracht te tonen.