Sharp introduceert 32"-scherm met uhd-resolutie en multitouch

Sharp komt binnenkort met een 32"-monitor met uhd-resolutie. Het scherm ondersteunt multitouch en is daarnaast ook met een speciale pen te beschrijven. De standaard van het scherm is zo ontworpen dat het scherm gekanteld kan worden om op te schrijven.

Het igzo-paneel heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels wat neerkomt op een pixeldichtheid van 138 ppi en maakt gebruik van led-verlichting in de randen van het scherm. De schermhelderheid komt uit op 300 nits. Volgens Sharp is het scherm het dunst in zijn klasse met een dikte van 36mm, al kondigde Asus begin deze maand al een iets dunnere uhd-monitor van hetzelfde formaat aan maar die heeft geen touchbediening.

De PN-K322B, zoals de monitor heet, beschikt over het door Sharp genoemde 'palm cancellation', dat ervoor zorgt dat het scherm voorrang geeft aan de pen-input als de handpalm van de gebruiker op het scherm rust tijdens het schrijven.

De monitor kan van beelden worden voorzien door middel van twee hdmi-ingangen en een displayport-ingang, daarnaast beschikt het scherm over een 3,5mm mini-jack-uitgang. Zonder standaard weegt het scherm 9 kg en met standaard wordt dat 16 kg. Op 30 juli zal de verkoop in Japan starten, maar een prijs heeft Sharp nog niet genoemd. Wanneer het scherm in andere landen beschikbaar komt is nog onbekend.

Door Christophe van Bokhoven

03-07-2013 • 10:23

55 Linkedin

Reacties (55)

55
54
33
4
0
13
Wijzig sortering
Kijk, dat is nog eens een mooie monitor, al vrees ik voor een exorbitant hoge prijs. Dit is toch een beetje waar (in ieder geval op Tweakers.net) al tijden om gevraagd wordt met die al maar toenemende resoluties op smartphones en tablets...
Als ik zo een schatting zou moeten maken, denk ik dat je rond de € 1250 - € 1500 moet gaan denken. Om eerlijk te zijn zou het fijn vinden als ze ook een versie zonder multi-touch zouden uitbrengen; voor mij is een touchscreen een onnodige gimmick. Zonder touch kan er minstens € 300 van de prijs af, wat het geheel dan weer een stukje interessanter maakt voor consumenten.
One can dream :) De bedragen die jij noemt ben je al kwijt aan een 'standaard' resolutie 30" monitor (2560x1600). Reken voor dit scherm maar gerust op een veelvoud van dat.

De ASUS PQ321Q lijkt een vergelijkbaar scherm te gebruiken (zelfde grootte, zelfde resolutie) en die kost $3500. En dat is een scherm zonder touch/pen support...

Maar erg mooi spul dit! Hopen dat die prijzen snel gaan zakken, werd ook tijd dat er weer wat gebeurt in monitorland. Er is al eeuwen niet veel beters te krijgen voor een normale prijs dan een 30" 2560x1600 scherm, met de prijzen is ook al jaren niets gebeurd.
Ik denk dat er dan maar een hele kleine markt is voor zulke schermen. Sharp zal de prijs interessant moeten houden om ze verkocht te krijgen.

Voor een meervoud van de € 1500 die ik suggereerde krijg je onderhand een 4K televisie met dat beelddiagonaal.
Ik denk dat er dan maar een hele kleine markt is voor zulke schermen. Sharp zal de prijs interessant moeten houden om ze verkocht te krijgen.

Voor een meervoud van de € 1500 die ik suggereerde krijg je onderhand een 4K televisie met dat beelddiagonaal.
Deze schermen zijn ook niet gericht op de massamarkt. Dit zijn schermen voor early adaptors of mensen die niet weten wat ze met hun geld moeten doen :P
Maar belangrijker is dat dit een showcase van hun technologie en know-how is. Dit kan de consument verwachten in de nabije toekomst.
Ik denk dat grafisch designers en architecten zeer blij zullen zijn met een scherm zoals dit. Flinke schermformaten zijn voor hun altijd welkom en de touch-functionaliteit met pen geeft grafisch designers een mooi vel om op te schetsen/werken :)
ben ik niet mete je eens, ik denk dat de markt veel groter is. Er zijn zat mensen die met een dual monitor werken tegenwoordig of een 27" scherm hebben met een 2560x1440 resolutie. Dat komt al aardig in de buurt van dit soort schermen. qua beeld oppervlak.

Zelf zou ik het ook niet verkeerd vinden om een 32 " scherm met die resolutie te hebben hoor :p

Groter probleem is dat niet alle videokaarten dit goed aan zullen kunnen, vooral met games heb je een stevig kaartje nodig om die resolutie aan te kunnen.

[Reactie gewijzigd door checkpointx op 3 juli 2013 16:14]

Groter probleem is dat niet alle videokaarten dit goed aan zullen kunnen, vooral met games heb je een stevig kaartje nodig om die resolutie aan te kunnen.
Videokaarten kunnen dit probleemloos aan, de bottleneck is eerder de aansluiting op de videokaart.
Gamen kan je altijd op een lagere resolutie doen.
Een LCD op een andere resolutie dan de native resolutie (ofwel de resolutie waarop de pixels 1 op 1 overeenkomen met het video-signaal) is een van de domste dingen die je kan doen. Hierdoor krijg je wazig beeld aangezien pixels dan soms wel naar twee pixels worden uitgerekt en soms niet.
3840 / 2 bij 2160 / 2 = 1920 bij 1080
3840 / 3 bij 2160 / 3 = 1280 bij 720

Schaalt perfect voor de 2 meest gebruikte resoluties om te gamen.
En om eerlijk te zijn: ik zie amper of geen verschil als ik een spel op minder dan 2560x1440 draai op mijn dell u2711. Hangt misschien ook van monitor tot monitor af.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 3 juli 2013 17:46]

Ik denk dat er dan maar een hele kleine markt is voor zulke schermen. Sharp zal de prijs interessant moeten houden om ze verkocht te krijgen.

Voor een meervoud van de € 1500 die ik suggereerde krijg je onderhand een 4K televisie met dat beelddiagonaal.
Dit is een 4K TV met dat beelddiagonaal, maar dan zonder tuner. ;)

2160p uhd wel te verstaan, dat valt onder wat we in volksmond 4K noemen voor TV, niet te verwarren met 4K standaard voor monitoren en studio schermen.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 3 juli 2013 12:25]

Maak daar mar het dubbele van.. Asus komt uit met een gelijkwaardig scherm zonder touch dat al $3500 kost, en asus behoort niet tot de duurdere prijsklasses.. dus ga maar vanuit dat het scherm zeker $3500+ gaat kosten..
Aangezien dit een paneel is voor de professionele markt denk ik dat je die schatting minimaal x3 kunt doen.
Dat lijkt me eerder een schatting van wat jij wil betalen dan dat het een realistische prijs is.
Ik zie het dan toch liever een stuk kleiner. 32 inch is gewoon een kleine televisie, en is volgens mij gewoon te groot om op je bureau te zetten en dan te gamen.

Ik zie deze resolutie liever op 27 inch, en dan bijvoorbeeld 1440p op 23/24 inch. Dat is in mijn ogen veel meer een voor uitgang dan het verhogen van de resolutie maar dan ook de schermgrootte.
2× 24" is breder dan 1× 32" op je bureau, het enige 'vervelende' is dat je nu meer hoogte hebt.
De Sharp PN-K321H is dan ook 4000 euro, dus dan zal de PN-K322B ook wel in die richting zitten qua prijs.
Hebben hebben hebben :P Hopelijk kost ie minder dan 2000 euro.
Leuke upgrade voor mn 30" 2560x1600 HP monitor zonder touch screen.
Nu met windows 8 vind ik een touch screen toch wel meerwaarde hebben voor een PC.
Ik zie dit wel de toekomst worden. Monitor bijna plat, toetsenbord+muis ervoor. Zo kun je ook touch gebruiken zonder snel vermoeide armen te krijgen.
Zo'n monitor wordt effectief je bureaublad.

Kleine helling. Geen muis of toetsenbord meer nodig, want touch.

Like+1 :9
er zit alleen maar HDMI, Display Port en een mini jack op. betekent dit dat men op één of andere manier via de HDMI het geteken over kan brengen op je PC?

Zal toch ook wel iets van USB oid op moeten zitten...
Er staat nergens in het artikel of op Sharp-World dat de getekende data/lijnen/pixels ook daadwerkelijk worden opgeslagen in het bron-document zoals een CAD-tekening. Het klinkt dan ook meer als een whiteboard-functie; je kan realtime zaken extra tijdelijk erbij tekenen om voorgestelde suggesties/verbeteringen inzichtelijk te maken en daarna te discarden.
Dat staat er wel degelijk:
Touchscreen: Communication: USB serial
Gewoon via USB dus :)
Want dat is makkelijker dan de signalen gewoon aan de pc doorgeven? Waarom zou je allerlei extra dingen inbouwen in de monitor om er een whiteboard functie aan toe te voegen als je OS gewoon pen/touch input kan verwerken?
In het bronartikel staat dat de touch interface via USB aan de PC is gekoppeld.
HDMI bevat een ethernet channel, dus daar zal de touch communicatie overheen gaan. DisplayPort heeft ook een ethernet channel en daarnaast ook USB 2.0
Anoniem: 126717
3 juli 2013 10:30
Kan iemand met uitleggen wat je in vredesnaam zou willen schrijven op zo'n groot scherm? Ik denk dat een Wacom daar veel handiger voor is?
Daarnaast lees ik niets over glaslaag of zo, dus vette vingers en dergelijke zullen moeilijker te verwijderen zijn.

Hij ziet er wel zeer fraai uit, met een geweldige resolutie.
als je met meerdere mensen bouwtekeningen aan het maken bent ben je vaak niet genoeg "in de workflow" om optimaal gebruik te maken van een wacom device. Bij wacom devices is er namelijk altijd een korte afstemmings periode nodig. In dat soort gevallen teken je liever direct op het scherm.
Als Sharp ook een hoge nauwkeurigheid voor de peninvoer heeft kan het wel een erg interessant scherm zijn voor een designer (welke nu al met een Wacom oplossing werk).
Overigens een verademing om te werken met een pen op je display. Het is een compleet andere manier van werken, en de muis vervalt compleet.
Kan iemand met uitleggen wat je in vredesnaam zou willen schrijven op zo'n groot scherm? Ik denk dat een Wacom daar veel handiger voor is?
Wacom heeft ook Wacom met een ingebouwd display waar je iets snel kunt bewerken...
(www.wacom.com - productie groep: pen display)

een groot scherm is wel handig voor kleine vergadering, je kunt het als digitale whiteboard gebruiken.
neeeeeeee, niet met echte stiften gebruiken :')

Het is ook heel handig voor legers, ziekenhuizen, onderzoek, enzovoort.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 3 juli 2013 10:48]

"Het igzo-paneel heeft een resolutie van 3840 bij 2160 pixels wat neerkomt op een pixeldichtheid van 138 ppi".

Zo kun je zien dat we er nog láng niet zijn op desktopgebied. Een beetje smartphone heeft al 300-450ppi.
Je moet smartphone ppis niet vertalen naar grotere schermen waar je verder vanaf zit, dat slaat nergens op. Mijn ervaring:

- smartphone: high PPI maakt hier een wereld van verschil
- tablet: het verschil is merkbaar, maar al een stuk minder sterk
- monitor: geen ervaring met echt high PPI, maar op mijn 27" 1440p monitor zie ik echt geen pixels
- TV: bij een afstand van 3 - 3,5m zul je alles boven full HD niet of amper als verbetering kunnen zien
En toch zie jij wel pixels….
Zolang je een 1px grijs lijntje op een witte achtergrond kan onderscheiden heeft het nut…
Voor mij iig… Ik wil eigenlijk gewoon een groot gedeelte van een bouwtekening op mijn scherm kunnen zien (Minimaal A3 op 100% of A2 op 50%) en dan alle tekst nog kunnen lezen (dat is tekst van 1-3 millimeter.
Dus ik zie eigenlijk wel wat in een verdubbeling van jouw 1440p op 27"…

Zo heeft ieder zijn wensen en is er altijd wel een doelgroep.
dat is helemaal waar, maar die doelgroep is zo klein dat die monitoren gewoon heel erg duur zullen blijven.

voor iets meer dan fullHD Heb ik best geld over gehad, maar nu niet meer in nog meer... een dat zullen toch veel mensen gaan vinden.
een beetje smartphone zit je met je neus op 15CM, als het goed is bij je desktop niet (bij lange na)
Ik weet niet hoe jij je smartphone beethoudt maar ik houd 'm wel een centimeter of 40-50 bij me ogen vandaan over het algemeen.
AH ja, 7680 × 4320 (8K) is heel erg nuttig.
Natuurlijk een enorme vooruitgang. Alleen vraag ik mij het nut af. Als ik een DVD bekijk op mijn 32 inch FUll HD scherm dan is hier al geen verschil met een Blu-Ray te zien. Ik vrag mij in die zin het nut af om een UHD scherm te plaatsen in 32 inch buiten dan het 'dan is alles standaard UHD' principe of het 'omdat het kan' principe. Ik zie het meer wat voor 50+ inch schermen om eerlijk te zijn.

@BLACKfm; Om eerlijk te zijn lette ik er niet op maar ik kreeg van een stuk of 4 verschillende personen op verschillende momenten los van elkaar te horen dat het er uit zag als Blu-Ray terwijl het DVD was. Het was vanaf 3m of meer kijkafstand dat wel. Maar de gemiddelde kijker zit niet op < 1m op zijn TV geplakt. :)

[Reactie gewijzigd door Auredium op 3 juli 2013 16:59]

Eeuwige discussie, maar als jij geen verschil ziet (tussen een DVD en Bluray) wordt het tijd voor een brilletje :).
Het ligt aan de kijkafstand. Op 3 meter en verder zie je ook met goede ogen inderdaad geen verschil meer tussen SD en HD op een 32" toestel.

Zie de grafiek halverwege:
http://carltonbale.com/1080p-does-matter/
Dit is een monitor, geen televisie. De kijkafstand tot een monitor is doorgaans een stuk kleiner dan die tot een televisie :) Daarom heeft deze pixeldichtheid wel degelijk zin, al kan ik me voorstellen dat veel hoger wel weer overdreven wordt.

Het verschil tussen dvd en bd is vrij eenvoudig te zien, ook op een 32" televisie, maar niet op grote afstand. Het blijft appels met peren vergelijken, maar zou je jouw 32" full hd televisie inzetten als monitor, dan kun je de pixels tellen :Y)
Dit is een monitor, geen televisie. De kijkafstand tot een monitor is doorgaans een stuk kleiner dan die tot een televisie :) Daarom heeft deze pixeldichtheid wel degelijk zin, al kan ik me voorstellen dat veel hoger wel weer overdreven wordt.
Dit en hoger is zeker niet overdreven als je weet dat je er soms op minder dan een armlengte van zit.
Zal wel 5000,- gaan kosten ben ik bang.
Ik zit eigenlijk wel op een vervanging van mijn 30" 2560x1600 te wachten.
Ik vind mijn 27" aio al lomp groot qua beeldscherm, ik vraag me serieus af of nog groter nog wel lekker werkt. Door de hoge resolutie zal de kijkafstand niet veel groter worden dus dan zit je achter je bureau .et je hoofd heen en weer en op en neer te kijken?
Ik heb zelf een 32" scherm en ik zit er een kleine meter vandaan, en nee, pingpongen doe ik niet met mijn hoofd :P

Pingpongen doe je pas op het moment dat het scherm niet meer in je blikveld past (te groot scherm of te dichtbij) en dat staat los van de resolutie.
die tabletten groeien ook al water tegenwoordig :P

27" voor op de desktop is nog te doen 32 " word al aardig hoofd pingpong voor spel vast leuk maar website browsen etc beetje overkill (ja je kan uiteraard hetvenster kleiner maken :D )
Een UHD monitor of tv zou maximaal 4x de prijs mogen zijn van een overeenkomstig Full HD scherm, UHD is namelijk 4 keer Full HD, maar dan zonder randen en gewoon naast elkaar gelegd.
Ik vind dus ook dat een UDH monitor (24 inch) nu eigenlijk maximaal tussen €400 en €800 euro mag kosten. _/-\o_
hahaha ja uiteraard

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee