Mogelijk wordt de aanschaf van zonnepanelen een stuk goedkoper voor veel Europeanen, dankzij een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De btw zou namelijk aftrekbaar moeten zijn omdat het terugleveren van elektriciteit een economische activiteit is.
Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat een particuliere huiseigenaar die zonnepanelen op zijn dak heeft, en daarmee elektriciteit teruglevert aan het elektriciteitsnet, moet worden aangemerkt als btw-ondernemer omdat er sprake is van een economische activiteit. Momenteel merkt de Belastingdienst bezitters van een huis met zonnepanelen niet aan als een btw-ondernemer. Voorwaarde is volgens het HvJ dat elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net en niet wordt opgeslagen door de eigenaar. Het terugleveren moet langere tijd en niet incidenteel gebeuren.
Door zich te beroepen op deze uitspraak kunnen particulieren in Nederland de betaalde btw voor de aanschaf van zonnepanelen mogelijk geheel of gedeeltelijk terugkrijgen. De uitspraak kan de markt voor zonnepanelen een flinke duw in de rug geven. Die markt verkeert juist in een moeilijke positie door de importheffing op Chinese panelen die per 6 juni van kracht zijn en het afschaffen van subsidies.
De zaak is begonnen door een Oostenrijker die van mening was dat de aanschaf van zonnepanelen op zijn huis aftrekbaar is van de belasting. Hij levert namelijk elektriciteit terug aan het elektriciteitsnet, wat volgens hem gezien moet worden als een economische activiteit, vergelijkbaar met een energieproducent.
In 2005 plaatste de Oostenrijker, Fuchs, zonnepanelen op zijn dak voor een bedrag van 38.368 euro, inclusief 20 procent btw ofwel 6395 euro. Hij ontving hiervoor 19.000 euro aan subsidie. Het systeem van Fuchs kan geen elekriciteit opslaan en overtollige elekriciteit wordt teruggeleverd aan het elekriciteitsnet.
In datzelfde jaar legde de Oostenrijkse belastingdienst Fuchs een aanslag op voor omzetbelasting zonder de mogelijkheid van aftrek van voorbelasting. Daarop is Fuchs in beroep gegaan bij het Unabhängiger Finanzsenat. Dat beroepsorgaan stelde Fuchs in het gelijk en kende Fuchs een belastingkrediet van 6309 euro toe. Dat zijn de btw-kosten die Fuchs kwijt was voor de aanschaf van de zonnepanelen minus het btw-bedrag dat Fuchs verschuldigd was over de teruggeleverde elektriciteit.
De belastingdienst ging tegen deze beslissing in beroep bij het Verwaltingsgerichtshof, en die heeft bij het Hof van Justitie om een prejudiciele beslissing verzocht. Deze beslissing geeft richtlijnen aan rechters hoe zij over een bepaald onderwerp moeten oordelen. Hierbij ging het om de vraag of sprake is van een economische activiteit wanneer zonnepanelen op of om een privéwoning worden gebruikt om elektriciteit terug te leveren aan het elektriciteitsnet en de elektriciteit niet wordt opgeslagen, terwijl de 'exploitant' meer elektriciteit verbruikt dan de zonnepanelen produceren.
Het Europese Hof van Justitie heeft donderdag in zijn uitspraak verklaard dat er inderdaad sprake is van een economische activiteit. Het is daarbij niet relevant of met de exploitatie wel of geen winst wordt gemaakt. Het gaat erom of er duurzaam opbrengst wordt beoogd met de zonnepanelen. Met duurzaam wordt bedoeld dat er niet incidenteel elektriciteit wordt teruggeleverd, maar dat dit regelmatig gebeurt.
In het geval van Fuchs wordt het systeem echter ook gebruikt voor privédoeleinden. Daarbij moet volgens het Hof alle exploitatieomstandigheden worden onderzocht om te bepalen of de zonnepanelen daadwerkelijk worden gebruikt om duurzaam opbrengst uit te verkrijgen. Die verhouding tussen privégebruik en het terugleveren aan het net is verder nog van belang omdat de ondernemer mogelijk btw verschuldigd is over de elektriciteit die hij privé gebruikt. De Advocaat-Generaal van het HvJ stipte dit in zijn eerdere advies wel aan, maar het uiteindelijke arrest is hier onduidelijk over.