Ook Sony gaat Firefox-telefoons maken

Sony heeft bekendgemaakt dat het telefoons met het Firefox OS gaat maken. In 2014 moet er een toestel met het door Mozilla ontwikkelde besturingssysteem uitkomen. Eerder lieten verscheidene fabrikanten, waaronder LG en Huawei, al weten met dergelijke smartphones te komen.

De fabrikant liet tijdens het Mobile World Congress weten een smartphone met het Firefox OS uit te willen brengen. Daarbij gaat Sony samenwerken met de telecomprovider Telefonica voor de release van het toestel. Het is nog onduidelijk of de Sony-smartphone met Firefox ook naar Nederland komt, en zo ja, wanneer dit precies zal zijn. Meer details dan een release volgend jaar wilde het bedrijf niet geven.

Firefox OS werd enige tijd geleden al aangekondigd, maar er liggen nog geen telefoons met het Mozilla-besturingssysteem in de winkel. Wel hebben inmiddels verscheidene fabrikanten aangekondigd met toestellen te zullen komen. Het gaat daarbij om Huawei, LG, ZTE en Alcatel. Eerder werden op het Mobile World Congress al toestellen met Firefox OS getoond. Overigens werkt Mozilla ook samen met verscheidene telecomproviders om de toestellen met het eigen besturingssysteem op de markt te kunnen brengen.

Door RoD

Admin Mobile

25-02-2013 • 22:14

75 Linkedin

Reacties (75)

Wijzig sortering
Als de grote merken als Sony ook al telefoons met Firefox OS gaan maken dan kan het nog eens groot gaan worden.
En het zal wel potentiaal hebben anders zouden niet zoveel verschillende fabrikanten er aan mee doen.
ik hoop eerlijk gezegd dat het flopt, want de markt is nu al versplinterd genoeg, waardoor je duidelijk ziet dat bepaalde OS'en worden voortgetrokken en anderen helemaal links worden laten gelegen.

offtopic: potentiaal is trouwens iets compleet anders dan potentieel, wat jij bedoelt in deze context.
Het probleem is dat telefoon en OS aan elkaar vast zitten.

Wat ik wil is een kale telefoon en dan zelf een kaartje met het OS van mijn keuze er in stoppen. En dan wil ik zelf bepalen welke applicaties ik installeer zonder een account te maken bij een megalomaan bedrijf dat al mijn gegevens verzamelt.

Ik wil zelf baas over mijn eigendom zijn zonder dat iemand voor mij bepaalt dat ik geen root rechten mag hebben op een apparaat waar ik dik voor betaald heb.


Gewoon zoals ik op mijn PC de laatste Linux Mint live cd probeer moet zoiets ook op mijn telefoon kunnen, misschien dat ik dan nog eens een smartphone gebruik.
Ik denk dat dit de diversiteit en innovatie enorm ten goede zou komen, maar tot het zover is blijf ik gewoon mijn dumbphone gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Ploink op 25 februari 2013 23:41]

Koop een Nexus telefoon, ontgrendel de bootloader, bouw AOSP van de broncode zelf, installeer geen Google Apps. Als je een ander OS wilt installeren op een mobiele telefoon heb je ook wel de kunde in huis om een ramdisk aan te passen dat er een besturingssysteem van SD wordt geladen. Wat houdt je tegen? :) Android opstarten vanaf een SD kaart is geen rocket science, en als je de ramdisk kunt manipuleren om dat te doen is het draaien van een eigen stuk code ook niet moeilijk. Maar vertel eens, welk OS had je willen booten? Android staat op het toestel, iOS is een dead-end, WP gaat heel lastig worden, zeker nu er UEFI beveiliging in zit. Firefox OS, Tizen en Open WebOS blijven over, maar ik krab me toch wel op mijn achterhoofd als ik me afvraag waarom die besturingssystemen het beter zouden doen bij dagelijks gebruik dan Android.
Anoniem: 406468
@iChaos26 februari 2013 00:05
Het gaat niet om het draaien van een eigen stuk code, het gaat om een gebruiksvriendelijke keuze te kiezen voor een OS zonder dat je een expert hoeft te zijn. Het zijn niet alleen maar tweakers, laat staan developers. Ik heb geen flauw benul hoe ik voor elkaar krijg wat jij bedoelt, en toch wil ik graag kiezen voor zowel hardware als software apart.

Waarom die het beter zouden doen? Dat is afwachten. Misschien is het niet beter, maar goedkoper. Er is een markt voor alles, gun ze tenminste de ruimte om te concurreren.
Waar men ook aan voorbij gaat in de discussie 'welke OS wil je dan draaien' is dat niemand een OS gaat bouwen als er geen (makkelijke) manier is om het überhaupt te draaien. Zelf ben ik erg benieuwd naar zowel FirefoxOS als Ubuntu Phone. In feite doet Ubuntu al wat je noemt aangezien hun OS draait op een standaard Nexus. Er is dus hoop :).
Ik vind het maar een vreemd verhaal. Het is alleen bij Apple zo dat je helemaal aan hardware/software vast zit. Als je qua OS voor Android of WP8 kiest heb je keuze zat qua hardware. En zo zul je ook hardwarekeuze krijgen bij Firefox OS.

Je kunt daarnaast niet verwachten dat een telefoon zomaar compatibel is met alle OS'en, dat zou de prijs alleen maar opschroeven (ivm drivers etc etc)! Dat wil je ook weer niet gok ik?

En als vergelijking met de 'echte; werelend, zoals hier op Tweakers zo vaak wordt gemaakt: Je kunt ook geen een Bentley met Ferrari motor bestellen.
WP gaat heel lastig worden, zeker nu er UEFI beveiliging in zit.
Da's optioneel. Lastiger (ook bij andere OSsen) is eerder dat er niet voor alle SoC's goede driversupport is. Zeker voor mobile apparaten zijn goed getunede drivers essentieel, vanwege de geavanceerde powermanagement features. Zijn de drivers niet goed ingesteld, dan duikelt de accuduur omlaag en dan gaat de lol van een alternatief OS er snel van af.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 februari 2013 23:54]

True, de echte low-level zaken zijn inderdaad wel een struikelblok. Maar volgens mij delen al deze besturingssystemen een Linux kernel. Daarnaast kan een port van Android snel genoeg gebeuren indien er reeds een van oorsprong Android toestel bestaat met dezelfde SOC. Ik geloof ook niet dat het enorme rocket science is om de PMU optimaal te laten werken, gezien het feit dat er ook telefoons zijn die echt nooit een source tree hebben gehad die voorbereid was op die SOC (ik noem een MSM7230, die zat nooit in een Nexus), en die toestellen werken ook prima met custom ROMs.

En eerlijk gezegd denk ik ook wel dat het allemaal netjes schaalt: minder bronnen voor drivers voor een besturingssysteem = minder populair = minder behoefte aan. Als je Chromium wilt draaien op een Android toestel is het te doen, maar als je zo ver komt om Chromium werkend te krijgen moet een PMU ook wel lukken :)

Het is allemaal uiteraard niet zo zwart-wit als ik het breng, en een update voor de N4 die we laatst zagen die de batterijduur significant verbeterde zou ook niet door een custom ROM developer bedacht worden denk ik, maar de batterijduur van een ROM waar ingenieurs hun hoofd niet over hebben gebroken om er een uur extra uit te kunnen krijgen zal niet gebaseerd zijn op bestanden vol assembly en C++ die in de source tree zitten en die dus nooit bij de losse developers aankomen. Denk dat dat allemaal al in de kernel zit.
Als je een recente kernel hebt ja. Maar misschien komen die andere linux-based OS'en wel met een ouwe kernel waar de support voor jouw hardware nog niet zo goed was, en dan gaat het "het zit in de kernel" verhaal niet meer op. Dan heb je gewoon een half werkend apparaat.
Voor jou misschien heel tof enzo, maar de overgrote meerderheid aan consumenten wil een gsm/smartphone die ze direct uit de winkel kunnen gebruik ipv nog te zitten knoeien met een kaartje met een compleet installatie van een OS.

Los daarvan, je kan tegenwoordig vergelijkbare smartphones kopen met verschillende OS'en. Dus het keuzeprobleem stelt zich niet zo groot als jij doet blijken.

Bovendien willen ook evenveel mensen veel diensten gratis aangeboden krijgen: e-mail, gps & mapping, zoekmachines, vertaling, cloud ... De "megalomanen" zijn geen liefdadigheidsinstellingen, ze moeten ergens van leven - die diensten kunnen ze onmogelijk gratis aanbieden zonder een of andere ruil. Tenzij je 1000 euro voor je smartphone wil betalen.

Persoonlijk vind ik gerichte advertenties en gerichte praktische informatie geen enorm groot nadeel. Je kan ze bovendien nog blokkeren ook. Of warempel negeren.

Nee, ik vind je uitgangspunt nogal onrealistisch. De tweaker is geen doorsnee consument of doelgroep.
Juist, ik wil eigenlijk gewoon een Nokia Lumia die kan dual-booten tussen Android en IOS ;-)
Sorry hoor, maar als je een auto koopt, bepaal jij niet wat er voor bougies in kunnen.

Het is voor een software leverancier niet zomaar om het even welke hardware gebruikt wordt. Zij zitten vast op APIs, een taal, SDK enzovoort. De kosten voor ondersteuning van een ander platform moeten wel terugverdient worden.

Als eindgebruiker moet je focussen op functionaliteit. De onderliggende hardware en OS zou in principe niet relevant moeten zijn. Uiteraard zal het ene OS meer bieden dan het andere. En dan nog is een fors deel gebonden aan smaak en eigen voorkeuren.

Er was volgens mij een opensource (hardware & software) telefoon. Ik ben de naam even kwijt, maar het was Linux gebaseerd.
Anoniem: 278052
@kdekker26 februari 2013 13:07
Openmoko, was het die?
De android markt is versplinterd ja.. En dat is google eigen schuld.
Momenteel zijn er maar 2grote markten. Android en ios.
Ik verwacht dat windows phone ook gaat groeien (ten koste van android)

Dus wat extra partijen mogen er best bij wat mij betreft.
Waarom ten koste van Android en niet pakweg ten koste van IOS, wat een dalend marktaandeel heeft?
Waar baseer je dat op? Microsoft is zelfs met het volle gewicht van Nokia nouwlijks van de grond gekomen. Afwachten dus welk andere initiatief het gat op gaat vullen. Volgens mij hebben Tizen, FF en Ubuntu alle drie nog wel een kansje op een relatief groot plekje achter de grote twee.
Ik denk dat de groei van MS nog moet plaatsvinden.

De belangrijkste partner voor WP8, Nokia, heeft een brede range producten in de pijplijn (Lumia 520, 620, 720, 820 en 920). Ik hoor vooral enthousiaste reacties op het besturingssysteem en ik verwacht dat het aanbod in onderin het middensegment nog wel voor groei gaat zorgen!
Hmm, Nokia heeft al een aantal (zoals we van Nokia gewend zijn) fantastisch apparaten uitgebracht met MS spul er op, daar kan het niet aan liggen. Ondanks dat zet de daling van het MS aandeel op de smartphone OS markt gewoon nog steeds langzaam door. MS kan zich gewoon bij Symbian en RIM aansluiten wat dat betreft. Tuurlijk, mischien kondigt Nokia volgende week een WP8 PureView2000 aan ofzo en wordt dat de populairste telefoon van 2014, of mischien vind Heineken een Symbian bierflesje uit waar je mee je een taxy kunt bellen als je te dronken bent om naar huis te rijden en wordt Symbian weer de nummer een :9

Mijn persoonlijke inschatting over welk OS over een paar jaar een waardige nummer 3 zou kunnen zijn (achter IOS en Android) zou iets zijn als:

Tizen: 35%
Ubuntu: 30%
FF: 25%
WP: 3%
RIM: 3%
Symbian: 3%
Iets anders: 1%
Symbian gaat sowieso naar nul, er komen helemaal geen telefoons meer mee uit.
Versplinterd??? Momenteel heb je realistisch gesproken maar 2 OS'en, android en ios. Windows phone heeft potentieel om een derde grote speler te worden, maar op het moment is die dat nog zeker niet. En alhoewel ik dit niet wetenschappelijk weet te onderbouwen heb ik meestal het gevoel dat je minimaal 3 grote spelers nodig hebt in een markt om een beetje gezonde concurrentie te hebben wat natuurlijk cruciaal is voor de ontwikkeling.
Wat maakt het uit dat het versplinterd wordt? Laat het maar gebeuren, des te eerder gaan bedrijven (en browser engine bouwers) focussen op web apps ipv OS specifieke aps. Want er is technisch geen enkele belemmering om een web app te maken die op alle mobile devices goed werkt, mits er nog kan worden geschaafd aan snelheid, UI en bepaalde standaarden (denk aan toegang + protocol voor mic, cam, adresboek (dient ook gestandaardiseerd te worden), storage enz). De huidige spelers zullen dit nooit uit zichzelf doen, alleen als de markt ze er toe dwingt. En aan het eind is het voor ons gebruikers ideaal, want elke vorm van vendor lockin verdwijnt en het internet (+ data) blijft opener (en toegankelijker) dan nu het geval is.
Zie: http://www.nu.nl/gadgets/...itie-google-en-apple.html

[Reactie gewijzigd door TDeK op 26 februari 2013 11:47]

Ik hoop niet dat het flopt. Versplintering in deze context (diversiteit) is vaak toch een teken van een gezonde markt (gezond ook in de zin dat storingen en virussen niet opeens 80% van alle telefoons treffen). Google gedraagt zich als een monopolist (dus alternatieven zijn wenselijk en bovendien zetten ze hun voortbestaan op het spel), en Apple gaat op natuurlijke wijze op zijn retour (dus er valt vroeg of laat een gat in de markt). Een nieuw systeem is dus niet persé een aanvulling, maar kan ook een vervanger of een grote medespeler worden.

Nou had ik opzich nog wel een lijstje favorieten die ik eerder groot zou willen zien dan Firefox, maar soms heb je het niet voor het uitzoeken. Maemo/Meego, Linux (Android is geen Linux), Symbian halen mij eerder over de streep als ik een nieuwe telefoon zou kopen, maar dat is een persoonlijke keus en precies een voorbeeld waarom diversiteit handig is.

offtopic: 'zich iets gelegen laten liggen' is iets compleet anders dan 'links laten liggen', jij contamineert die uitdrukkingen een beetje.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 februari 2013 13:54]

Ik moet toegeven dat het ze beter af gaat tot nu toe dan ik had verwacht. Zelf volg ik altijd met veel intresse de mozilla hacks blog (officiele blog van mozilla voor developers) en tijdens de eerste paar aankondigingen was ik toch wel flink skeptisch. Ondertussen kan ik zeggen dat het aan de technische kant wel OK zit, maar ook weer niet bijzonder uitmuntend. Ook op het vlak van apps hebben ze een paar slimme ideeen ge-implementeerd (web manifest files zodat webapps makkelijk dat beetje extra kunnen toevoegen, een best nette javascript api voor native functionaliteiten, dat soort dingen), maar ik betwijfel persoonlijk dat het goed genoeg zal draaien op low end telefoons (en dat is wel 1 van de hoofd doelgroepen... en ik heb redelijk wat ervaring ondertussen met html5 apps). Hoe dan, topwerk@mozilla PR dat ze zoveel fabrikanten weten te overtuigen en ik hoop met heel m'n hart dat het ze gaat lukken om een echt success te worden :D .

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 25 februari 2013 23:32]

waarom zouden zij een os met Firefox gaan maken: Windows Phone is net aan het groeien naar 130.000 apps en een marktaandeel van 3% (Windows Phone is nu 3de achter IOS en Android) komen hun met het Firefox OS, konden ze nog beter Ubuntu gebruiken... als ze toch geen Windows Phone telefoons gaan maken.
ik ben benieuwd hoe dit zal gaan met firefox. Windows phone promoten ze al heel erg veel en die weet nu nog maar net voet aan de grond te houden. Hoewel in een beetje concurrentie niet erg vind.

Maar wat maakt firefox os nu uniek en wat kan het wat mijn android/ios/windows phone toestel niet kan?

Zo maakt ubuntu het desktop in een telefoon concept uniek maar dat zie ik dit niet zo snel doen.

[Reactie gewijzigd door 1993jjohan op 25 februari 2013 22:21]

Waar promoten ze WP al heel erg? WP wordt in Europa juist nog niet zoveel gepromoot omdat er weinig toestellen zijn. Zover ik weet moet de echte wereldwijde WP promotie nog beginnen. Noord-America is de enige locatie waar veel WP promotie is.

Ik denk dat we met Smartphone Mobile OS dezelfde kant op gaan als de browsers. Waar je vroeger 1 speler had met ruim 80% marktaandeel. Heb je nu 5 a 6 spelers die samen 98% van de markt hebben en niemand heeft meer dan 40% van de wereldwijde markt.

Denk bijvoorbeeld aan:

35% Android
30% iOS
15% WP
15% Firefox
05% Overige

Dit bovenste voorbeeld kan er totaal anders uitzien, maar er is nog genoeg markt te veroveren.
Mee eens, zolang er een ecosysteem is met goede (en door gebruikers belangrijk geachte) apps, is er markt voor elke telefoon. Iphone & Android konden marktaandeel pakken van het "onaantastbare" Nokia, omdat ze bijna alles bij introductie voor elkaar hadden. Volgens mij is dit de reden dat Windows en BlackBerry het echt minder doen
Oké het is een voorbeeld maar iOs blijft groeien met hetzelfde tempo en Android is eigenlijk de enige die in gaat leveren.... Jeah sure :p
Anoniem: 16328
@Lisadr25 februari 2013 22:39
Dan moet je toch echt wat meer televisie series kijken want de Windows 8 reclame én ook Windows Phone/ Lumia's vliegen je om de oren :).
WIndows8 reclame zie ik wel, alleen veel voor PC gebruik. voor mobiel veel minder. Alleen voor succes heb je heel veel meer nodig, zoals een goed ecosysteem.
Ik kijk redelijk wat televisie series, maar zie geen WP toestellen. Wel zie ik bijna altijd Apple laptops in series en films.

- Dexter
- How I met your Mother
- 2 Broke Girls
- Switched at birth
- Revenge
- Modern Family
- Breaking Bad
- The Walking Dead
- Hart of Dixie
- The Big Bang Theory

Dit is wat ik o.a. kijk en het is mij niet opgevallen dat ze WP8 promoten.
WP toestellen zijn verschenen in Hawaii 5.0 en ik dacht ook in NCIS LA.
En in Revenge en in The Vampire Diaries

Hier voor jou een voorbeeld je van Revenge (omdat die in je lijstje staat)
http://www.wpcentral.com/...s-phone-product-placement
NCIS LA inderdaad, maar ook in NCIS zelf heb ik inmiddels al heel wat Windows voorbij zien komen en de laatste afleveringen met Windows 8.

Trouwens is er een aflevering waar McGee een hele ouwe Apple heeft gekocht en waar hij vertelt dat die nog stamt uit de tijd van vóór zijn 'switch' naar Windows.

Ik zie daar trouwens ook soms wel wat aan Linux voorbij vliegen, voor als het heel erg nerdie en supertechnisch over moet komen. Staat stoer ofzo, allemaal witte lettertjes in een zwarte achtergrond en console prompt opdrachten die voorbij ratelen.

Moet wel zeggen dat er ook diverse afleveringen zijn geweest waar er problemen voorkomen met hun computers, een enkele keer een vastloper gezien maar vooral met infecties en trojans. Als ik me wil inbeelden in de Apple cultuur is dat natuurlijk schoppen tegen de kerk, vastlopers en infecties op een Apple maken uiteraard geen reclame, dat gaan ze nooit goed vinden.

PS: Whoah, zelden zo'n offtopic reactie gegeven...

[Reactie gewijzigd door sleezball op 26 februari 2013 08:41]

Anoniem: 126717
@Lisadr25 februari 2013 22:59
CSI? Windows vliegt je om de oren. Maar dat zijn de huidige, ik weet niet of je het via tv ziet.

FF als OS is op zich een aardig idee, maar ik denk niet dat het wat wordt buiten de "ontwikkelde wereld" waar internet alles behalve vanzelfsprekend of betaalbaar is.
Daar is die nieuwe 15 euro nokia beter.
Het enige wat mij is opgevallen is dat ze Windows8 Tablets promoten in Arrow. Samen met iPhones, Asus laptops en vast nog wel een paar merken.
Denk dat er meer gerefereerd werd naar reclame blokken op TV en dus niet wat er in gedl'de epi's verwerkt zit.
1 Sony maakt geen Windows telefoons zie link
2Firefox OS zijn low-end smartphones, en kan interessant zijn omdat de verkoopaantallen hoog zijn.

edit typo

[Reactie gewijzigd door Johannes77 op 25 februari 2013 22:28]

Remark wat betreft punt 2:

Heel opmerkelijk dat de strategie die Sony afgelopen jaar verkondigde was dat ze alleen de high-end markt wilden bedienen wat betreft telefoons.

Als Firefox alleen gebruikt wordt voor budgettelefoons staat deze verkondiging haaks op eerder genoemde strategie.
Mooi, Sony maakt altijd mooie telefoons en de Firefox OS ziet er ook niet slecht uit, alleen zal het heel zwakjes zijn qua apps.
Hoe weet je dat? Heb je al een Firefox OS toestel in handen om apps te testen? En ja, in het begin zullen er weinig apps zijn, daar ontkom je niet aan, maar wat is daar zo bijzonder aan? Hoe maakt dat het OS slechter? Ik denk dat er veel ruimte is voor apps van kwaliteit.
Ik snap het hele "firefox os is bedoeld voor de low end phone markt" niet. Tegenwoordig klappen ze android op telefoons van onder de 100 euro. Hoe meer budget willen ze gaan?
Android kost nog altijd tussen de $15-25 (afhankelijk van hun licensieonderhandelingen), dat tikt aardig aan op een $100 telefoon. Die fabrikanten zouden maar al te graag Android inruilen voor een goedkoper/gratis OS.

Gevaar is meer dat het concept van een kant en klare open source browser bovenop een open source Linux kernel schroeven (voila, een smartphone OS!) zo makkelijk is dat iedereen het in principe kan doen, daar hebben ze Mozilla niet voor nodig. Voor een langdurige toekomst zal FirefoxOS iets meer moeten bieden dan alleen maar HTML5 webapps draaien, dat kan elk OS inmiddels wel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 februari 2013 00:00]

Op Android neem je geen licentie... >.<
maar ook bij firefox os zullen ze niet ontkomen aan het moeten betalen van licenties..
Anoniem: 415197
25 februari 2013 22:27
Hoeveel geheugen zit er in die telefoons? :)
Ik meen dat Firefox OS vooral bedoeld was voor de lowend devices die voor een prikje verkocht worden. Zodoende zouden ze concurreren met Nokia's S40 en dat nieuwe besturingssysteem van ze (niet WP). Ik denk dat het systeem nog wel eens marktaandeel kan gaan pakken en zodoende dat of WP en BlackBerry wordt weggevaagd of dat er meerdere systemen komen die weinig aandeel hebben. Net als bij de desktop: 1 dominant systeem (Windows bij desktop, Android bij mobiel), een tweede systeem met veel minder aandeel (Apple, iOS) en dan de kleinere systemen (Linux distributies zoals Red Hat etc, bij mobiel WP, BlackBerry etc).
Ben inderdaad benieuwd naar hun HTML5 platform. Ze willen echt met instap telefoons beginnen omdat het ze vooral om het ontwikkelen van de OS te doen is. Ik denk dat de samenwerking met Sony niet onverstandig is helemaal omdat ze nog druk bezig zijn de markt op te komen als zelfstandig bedrijf. En als ze op deze manier een eigen volwaardig OS kunnen gaan bouwen/sponsoren zou het me niet verbazen als het van de telefoons naar de tv gaat..
Het is duidelijk dat men (de fabrikanten) af wil van het Android only principe. Dit houdt in dat Google naar alle waarschijnlijkheid zijn eigen eisen stelt aan fabrikanten in het gebruik van Android die niet voordelig zijn.

Ik weet neit of het Firefox O.S. voor telefoons wat wordt. Het komt uit het duister van een browser en mail client fabrikant. Niet slecht natuurlijk aangezien smartphones browsen als key feature hebben. Ik heb echter hogere verwachtingen van Ubuntu Mobile om eerlijk te zijn.
Anoniem: 442470
25 februari 2013 22:21
Er is amper plaats voor een 3de laat staan een 4de OS...
Er is altijd plaats voor een bijkomstig besturingssysteem. Meer ontwikkelingen op dat vlak zorgen voor meer innovaties en functies die dan wel eens in de andere groten der aarde kunnen binnensijpelen. Helaas is er niet altijd de gewenste adoptie van telefoonbouwers én consumenten.
Het zijn telefoons die volledig op HTML5 draaien.

Dat betekent ook dat meer mensen makkelijker een 'app' kunnen maken.

Als ChromeOS priester :p juich ik dit op mobiel gebied ook enorm toe.
HTML5 apps draaien ook op iOS/Android/WP/Blackberry, dus daar kan je je niet echt mee onderscheiden.

Groter voordeel van FirefoxOS is dat het in tegenstelling tot Android en Windows Phone gratis is - en dat scheelt op een telefoon van een paar tientjes behoorlijk.
Je bent niet erg geïnformeerd he? Android is ook gratis. De kosten, die ook bij Firefox OS zullen optreden, zijn bij patent-gerelateerde zaken die bij de OEMs terecht komen.
Google rekent kosten voor de Android apps (Gmail, de Play Store, etc). Bovendien komen daar nog video/audio codec licensies bij, patentlicensies aan Microsoft, Apple en andere spelers waar Android technologie van leent. De kosten voor een OEM voor Android zijn afhankelijk van hun onderhandelingspositie tussen de 15 en 25 dollar.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 februari 2013 08:54]

Maar zoals hierboven al is aangegeven zullen al die patentlicenties ook van toepassing zijn op FireFox OS (zoals die video/audio codec zuk)..
Je bent niet erg geïnformeerd hè? De grote Android-spelers moeten allemaal betalen voor het gebruik van Android. Aan Microsoft.
Jij snapt niet wat hij zegt...

Dat zal namelijk voor Firefox os OOK zo zijn, een patent vrij os maken kan maar dan krijg je zeker geen marktaandeel bij gebrek aan functionaliteiten...
tja, HTML5, je bedoelt die standaard die nog steeds niet defintief is? waarbij elke vendor zijn eigen vendor-specific prefixes nog steeds heeft? en welke ook niet op elke browser dus nog steeds hetzelfde resultaat geeft?

En dan eigenlijk ook nog eens dit: dan heb je eindelijk zulke snelle procs/gpu's veel geheugen en wat doen ze dan? trage scriptingtalen gebruiken, waardoor applicaties die vroeger snel draaide nu soms zelfs nog slechter draaien door al die trage zuk.. Waar is de tijd gebleven dat we nog echt lekker van snellere apparatuur konden genieten ipv dat men door de snellere apparatuur tragere (maar simpelere/'crossplatform') technieken gaat gebruiken...
Ik ben het met je eens dat er altijd ruimte is voor een nieuw OS. Zeker wanneer je met iets komt waar nog niemand aangedacht heeft.

Altijd leuk om te fantaseren waar misschien nog behoefte aan is. Ik kan me nog herinneren de tijd van de iPAQ's en Tungstens. En hoe deze bedrijven helemaal vergaten om verder te ontwikkelen. Want als netwerkbeheerder had ik altijd al mijn wachtwoorden en documentatie bij me via een encrypted applicatie. En dat is tevens ook mijn idee waar misschien serieus behoefte aan is bij professionals. Maak een echte 'hacker-telefoon'. Zware encryptie en allerlei tools en fysieke addons waar elke netwerkbeheerder mee werkt.

Zomaar een lijstje:
- Routers/switches/firewalls/servers die kunnen worden uitgelezen met je smartphone. met musschien een netwerkaansluiting-addon.
- Netwerk sniffer software
- SCOM Server interface richting de smartphone/tablet
- Documentatie formaat automatisch geschikt voor smartphones/tablets
- Wachtwoorden applicaties (uiteraard beveiligd)
- kabeltester addon

Ik ben Microsoft minded en realiseer me op eens dat juist Microsoft veel meer uit zijn WP kan halen wanneer ze al hun producten meer zouden laten babbelen met WP.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 25 februari 2013 23:00]

Net zoals er 5 jaar geleden geen plaats was voor iOS en Android zeker?
Noem mij maar raar dan maar eerlijk gezegd kijk ik hier wel naar uit.
IOS is voor mij te gesloten
Android volgt mij overal
Windows, tja eerlijk gezegd nog niet geprobeerd maar in het verleden teleurstellend
Blackberry is mij ook te gesloten
Mits er op firefox een goed bloeiende app market ontstaat kan dit miz best eens slagen
En als dan grotere spelers op de mobiele markt meegaan op firefox met wat toestellen met goede specs... :9~
Anoniem: 114616
25 februari 2013 23:04
Het is wel duidelijk dat Sony helemaal niets ziet in Windows Phone nu.
Misschien, maar waar leidt je dit uit af? Uit voorgaande instelling richting Windows Phone of uit het feit dat ze geïnteresseerd zijn in Firefox OS? Indien het laatste, slaat dit nergens op, want je kan als OEM prima beslissen meerdere OSen aan te bieden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee