Windows Phone 8 krijgt eerste kleine update

Microsofts mobiele besturingssysteem Windows Phone 8 krijgt zijn eerste kleine update, met onder andere een 'wifi keep alive'-instelling, waardoor wifi ook werkt als het scherm uitgaat. De update zal in eerste instantie alleen op de HTC Windows Phone 8X worden aangeboden.

De 'Portico'-update voegt een instelling toe aan Windows Phone 8 waarmee de gebruiker ervoor kan kiezen om de wifi-verbinding intact te laten als het scherm uit staat. Dat moet voorkomen dat de telefoon onnodig data over 3g verbruikt om bijvoorbeeld 's nachts mails, WhatsApp-berichtjes en andere gegevens via internet binnen te halen. Windows Phone 7.5 verbreekt ook de wifi-verbinding als het scherm uitgaat, maar moet het vooralsnog zonder de 'keep alive'-instelling doen.

Naast de 'wifi keep alive'-instelling zijn er ook wat opties toegevoegd aan de sms-app, meldt WP Central. Zo kunnen gebruikers een telefoontje afwijzen met een standaard-sms'je, zoals 'Ik ben even druk bezig, bel je zo terug'. Ook kunnen sms-drafts worden gemaakt. Het is onduidelijk of de update ook een fix bevat voor spontane reboots die sommige gebruikers ervaren.

Er lijken verder geen nieuwigheden in de update te zitten. De update zal over-the-air worden aangeboden aan bezitters van de HTC 8X. Wanneer andere toestellen, zoals de HTC 8S of Nokia's Lumia 920 aan de beurt zijn, is onduidelijk. Nokia werkt naar verluidt ook nog aan een update om de camera-resultaten te verbeteren. In de review bleek dat veel foto's niet voldoende scherp zijn en oververzadigde kleuren hebben. Niet alle Lumia 920's lijken door deze bug getroffen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-12-2012 • 09:41

70 Linkedin

Reacties (70)

70
67
53
3
0
1
Wijzig sortering
Ik snap uberhaupt niet waarom MS het zo in eerste instantie had gebouwd dat wifi uitgeschakeld wordt als het scherm uit gaat. Want dat is toch zeer ongewenst en zinloos.
als je ziet hoeveel stroom wifi verbruikt dat is het juist een rare bslising om deze aan e laten staan als het scherm uitgaat... het scheelt je zo 20 tot 30 procent accutijd.
Dan schakeld je telefoon over op 3G en dat verbruikt nog veel meer stroom dan wifi. Dus is het toch een onlogische beslissing om wifi uit te schakelen als scherm uit gaat.
Als het goed is is je telefoon al verbonden met 3G ook als je op wifi zit. Of zou jij niet bereikbaar willen zijn voor telefoontjes zodra je wifi aanzet.

Je wisselt dus eigenlijk niet van wifi naar 3G maar je zet één type verbinding uit. Dit bespaard dus altijd stroom.

van wifi + 3g --> 3g
Als wifi aan staat verbreekt hij de 3g verbinding maar laat de telefonieverbinding open staan. Hij trekt dus minder accu omdat wifi veel minder verbruikt dan 3g en je toch de data kan gebruiken. 3g is enkel mobiele data en wordt niet gebruikt voor telefonie. Het is dus een onlogische keuze om bij schermuitschakeling je wifi te verbreken. Ben blij dat mn appel dat niet doet.
Paar correcties.

3G is niet enkel data, maar zowel data als voice. Hét voordeel van 3G was nu net dat het twee logische kanalen tegelijk open kon hebben waarbij GSM dat niet kon en enkel later via een uitbreiding het enkele GSM-voice kanaal kon gebruiken als data (GPRS en Enhanced-GPRS=EDGE). Op dat moment echter had je geen voice meer en kon je niet gebeld worden.

3G is verder veel effiecienter dan WiFi, juist omdat 3G allerlei intelligente zaken heeft die zorgen dat de fysieke verbinding uitgezet kon worden, terwijl de logische open blijft. Ofwel, je blijft bereikbaar voor push, terwijl fysiek het kanaal in een lagere energiemodus gezet is. Logisch, want mobiele operators willen niet dat je permanent met die toren staat de communiceren. Standby time in 3G is dus veel efficienter dan standby time in WiFi.

Overigens op Windows Phone 7.x was het niet zo moeilijk de WiFi verbinding open te houden: kwestie van de USB power erin houden. De automatische slaap-modus wordt dan gedeactiveerd aangezien er geen noodzaak is. Ik geef toe, niet altijd praktisch, maar thuis en op het werk geen problem bijvoorbeeld.

Laatste, jij bent heel blij dat Apple het niet doet. Welnu,. in iOS6 heeft Apple nu net deze feature van Windows Phone overgenomen :) In iOS6 gaat nu de WiFi ook uit als het lockscherm inschakelt. Het duurt iets langer (paar minuten geloof ik) vs minder dan een minuut op Windows Phone, maar hij gaat echt helemaal uit hoor. En ook bij iOS6 is het inpluggen van de lader, een oplossing ...

Overigens zowel op iOS als WP, zijn er wel allerlei slimme mechanismen, zoals dat bij downloads of achtergrond audio uiteraard wel de WiFi aanblijf. Ook zijn er applicatie API's beschikbaar op dit gebied.

(Dat laatste zorgt ervoor dat soms ook per ongeluk de WiFi aanblijft. Befaamd is de Wattsapp op WP en bepaalde andere apps op iOS die effectief er zo voor zorgen dat de WiFi toch aan blijft voor alle apps als onbedoeld neveneffect.)
wifi minder gebruiken dan 3G???.. daar zou ik graag getallen van willen zien.
Anoniem: 125509
@SED11 december 2012 12:45
Bijvoorbeeld deze:
3G consumes significantly more energy to download data of all sizes (12-20J) compared to GSM and WiFi. GSM consumes 40% to 70% less energy compared to 3G. This is due to two reasons – (1) GSM radios typically operate at a lower power level than 3G radios and (2) the Tail energy set for GSM is around 6 seconds, much lower than the 12.5 seconds set for 3G.

WiFi is more energy efficient than both cellular networks once it is connected to an access point (AP). Figure 8 shows that the transfer energy for WiFi grows nearly three times slower compared to the cellular networks. For a download of size 10K, WiFi consumes one-sixth of 3G’s energy and one-third of GSM’s energy. With increasing data sizes WiFi’s efficiency increases dramatically. The graph shows that when the cost of scan and transfer is included (marked in the graph as WiFi + SA), WiFi becomes inefficient for small sized transfers compared to GSM (as also observed by Rahmati et al. [23]). Surprisingly, when compared to 3G, WiFi is energy efficient even when the cost of scanning and association is included. We exploit this observation in Section 5.2.4.

Figures 9(a) and 9(b) show a qualitative comparison of the instantaneous power measurements over 3G and GSM respectively. The figure shows a snapshot of the power profile corresponding to a single 50K download. The lines marked Uplink and Downlink show the network activities in the uplink and downlink direction
respectively (corresponding to request and download). The profiles show that GSM radio operates at lower power levels and it returns to the low power mode much earlier.
laat maar voor de grap je mobiel streamen via 3g en daarna via wifi, zul je wel zien dat die via 3g een stuk sneller leeg is, spreek uit ervaring wat dat betreft !
uhm, met mijn telefoon kan ik uitstekend mee bellen als 3g uit staat, dat gaat nog steeds via gsm.....
Dan heb je GSM aanstaan. Als 3G aanstaat, dan staat GSM uit, want dan gaat bellen via 3G. Hoe je het ook wend of keert, er staat gewoon een verbinding aan.
Jouw telefoon kan op 3G staan, maar gaat op dat moment enkel "luisteren".

Als je begint te zenden is dat gedurende enkele milliseconden 1W. Doe je hetzelfde op Wifi, dan zend je tegen een aantal milliwatts.

Natuurlijk moet een wifi-chip zuinig zijn. Een wifi chip van een galaxy S2 kan de telefoon gedurende 4-5 dagen in standby houden, maar een Galaxy mini "zuipt" per dag 20% batterij enkel en alleen aan wifi standby.

Op een Galaxy S2 staat bovengenoemde feature ook standaard aan, bij een galaxy mini staat ie standaard dan weer uit.
zijn heel veel testen met gedaan en niet allemaal even duidelijk, maar der zijn telefoons die uiteraard nog wel te bellen zijn, maar minder stroom gebruiken met wifi aan en geen data meer over de 3G verbinding.
http://mobilitydigest.com/the-truth-about-windows-phone-persistent-wifi/
Deze test gaat over LTE, niet 3G!

Huidige LTE verbindingen zijn enorme energieslurpers in relatieve zin. Je kunt dat bijvoorbeeld zien door bij toestellen de open market (HSPA/HSPA+) toestellen te vergelijken met de operator-locked LTE-varianten.

Die laatste zijn altijd een paar % minder efficient qua standby time.

( Overigens is deze 'test' wetenschappelijk niet sterk. 2 keer kwam hij zuiniger uit, 1 minder zuinig en toen nog een keer hetzelfde. Daarna 3 nieuwe 'baseline testen' waarbij het verschil tussen de baseline testen even groot was als het eerdere verschil. Wetenschappelijk, de foutmarge is even groot als het signaal. )
Ik snap uberhaupt niet waarom MS het zo in eerste instantie had gebouwd dat wifi uitgeschakeld wordt als het scherm uit gaat. Want dat is toch zeer ongewenst en zinloos.
Dat is op elke telefoon standaard, op iOS, android en WP8...
Dat klopt niet volledig

Op android beslist vaak de fabrikant wat de default is.
Op de modernere toestellen met een energiezuinige wifi-chip (vb galaxy S2, S3,...) staat deze standaard dat wifi wordt genomen, ook al staat de telefoon in standby.
Ik vraag me af of dit wel protico is. Ik had het idee dat die update toch wel wat meer ging brengen dan een paar muffe sms toevoegingen en wifi-fix. Dat bv dat notificatiecentrum erin zou zitten ofzo.

Daarnaast denk ik dat de Lumia 920 update nog wel even op zich zal laten wachten en met de bug-fixes geleverd zal worden. Tenminste, dat lijkt me de meest logische stap.
Dit is een kleine update, zoals een update op je pc voor Windows 7
Het notification center verwacht ik in een soort van Service Pack :)
Die Protico was volgens mij ook op diverse WP sites aangekondigd als grotere update ala Apollo of Mango.
Eerder a la NoDo en Tango toch?
Dat denk ik niet. Het zal niet lang duren voordat Nokia met zijn update komt. Ze kunnen het zich echt niet permiteren dat HTC wel een update krijgt en Nokia voorlopig die niet heeft. Dat is slechte marketing en dat willen ze echt niet.

Geloof me maar als ik zeg dat deze update ook voor Nokia binnen heel korte tijd (1-2 weken) beschikbaar komt.
Ja ik bedoel ook niet dat het heel lang gaat duren, maar de reden dat HTC er nu mee komt en Nokia niet, is volgens mij hiernaartoe te leiden. Al vind ik het raar dat de 8S geen update heeft.
Logisch als Nokia zijn eigen update wil uitrollen Microsoft hier dan niet snel zal tussenschieten maar dat de bedrijven zullen samenwerken om 1 gezamelijke update uit te brengen. Hopelijk in januari nog een update die o.a. VPN toevoegt en andere verbeteringen in WP8.

[Reactie gewijzigd door flamingworm op 11 december 2012 10:11]

Op zich wel, wat mij altijd weerhoudt van een Windows (of Android) telefoon is toch die fabrikant/provider gestuurde updates. Je hebt als gebruiker altijd het gevoel dat je iets mist (omdat andere toestellen al wel een update hebben en jij niet). En je weet nooit wanneer en of je nieuwe updates gaat ontvangen.

Bij Apple is dat anders, daar krijgt iedereen hetzelfde (hoewel oudere toestellen soms niet, maar dat is dan vaak vanwege performance overwegingen en dus niet zo 'n punt en gewoon duidelijk). Aan de andere kant is iOS op veel fronten ook weer lekker beperkt en heeft Apple natuurlijk maar een beperkte range aan hardware te ondersteunen ....

Wat uberhaupt goed zou zijn is dat fabrikanten aangeven hoe lang ze updates zullen verzorgen (en hoe snel), zowel Apple als anderen overigens. Weet je als klant tenminste waar je aan toe bent ...
Op zich wel, wat mij altijd weerhoudt van een Windows (of Android) telefoon is toch die fabrikant/provider gestuurde updates. Je hebt als gebruiker altijd het gevoel dat je iets mist (omdat andere toestellen al wel een update hebben en jij niet). En je weet nooit wanneer en of je nieuwe updates gaat ontvangen.
Dan moet je (in het geval van Android) ook een Nexus-toestel kopen. Ik koop echt nooit meer een door de fabrikant aangepaste telefoon, puur omdat het eeuwigheid duurt voor die een update krijgt of hij trager is door bloatware.
Bij Apple is dat anders, daar krijgt iedereen hetzelfde (hoewel oudere toestellen soms niet, maar dat is dan vaak vanwege performance overwegingen en dus niet zo 'n punt en gewoon duidelijk). Aan de andere kant is iOS op veel fronten ook weer lekker beperkt en heeft Apple natuurlijk maar een beperkte range aan hardware te ondersteunen ....
Ik vind iOS vooral erg gedateerd overkomen en inderdaad: Apple drukt zo ongelofelijk z'n stempel op wat jij kan en mag. Maar het werkt vrijwel altijd soepel en prima. Alleen heb je slechts keuze uit 1 model: het premium model (in geval van telefoons dan). Aan de andere kant (als je naar recente benchmarks kijkt) is de iPhone 5 ook zo'n enorm snelle telefoon. Kijk, dat kan Apple dus erg goed: de rest wegblazen met ruwe rekenkracht, terwijl ze eigenlijk zelden met dergelijke benchmarks adverteren :)
Wat uberhaupt goed zou zijn is dat fabrikanten aangeven hoe lang ze updates zullen verzorgen (en hoe snel), zowel Apple als anderen overigens. Weet je als klant tenminste waar je aan toe bent ...
Dat zou heel fijn zijn ja. Wat de Nexus-toestellen betreft heeft Google daar een goede track record. De Nexus S bijvoorbeeld, ruim 2 jaar op de markt nu, is geüpdate tot JellyBean 4.1.2. De 4.2-update krijgt hij niet meer, dus ik verwacht eigenlijk dat mijn Galaxy Nexus nog wel een jaartje updates krijgt. Daarna wil ik toch wel iets anders. Veel mensen hebben ook om de 2-3 jaar een nieuwe telefoon, dus 2 jaar updates is prima.

Wat veel fabrikanten echter doen is de updates stoppen zodra er een opvolger is, wat vaak na een jaar al het geval is. Het toestel is dan niet interessant meer en wellicht komt de update niet meer omdat ze willen dat klanten overstappen op de nieuwe modellen (om meer geld te verdienen).

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 11 december 2012 11:38]

Tjah, apple hoeft met zijn OS ook maar een aantal toestellen te onderhouden, dus daardoor is het wel logisch dat de updates sneller zijn, maar het gebrek aan echte vernieuwing begin je nu wel te merken.

Daarnaast zou ik zelf nooit een Nexus kopen, omdat LG gewoon niet zo goed in de afwerking is en ik imo de bouwkwaliteit toch altijd wel wat vind tegenvallen.

Bij Windows Phone zou je overigens (in de toekomst) los van je provider of fabrikant de Os updates wel moeten kunnen binnenhalen zonder achterstand. Omdat deze patch echter niet zo heel veel voorsteld en men bij Nokia toch eerder wacht op bugfixes, kan ik me de vertraging wel voorstellen. Daarnaast worden 8S toestellen al met deze versie geleverd.
De Nokia Lumia 920T (iets sterkere Chinese variant) schijnt deze update ook al standaard meegeleverd te hebben. Nokia moet het blijkbaar alleen nog uitrollen.
iOS gedateerd? iOS is alles behalve dan gedateerd.
Wat heb je aan een benchmark als alles gewoon vlot draait? denk je nu de consument het wat kan schelen ... die heeft maar 1 eis en dat is dat het lekker vlot draait en dat doen de iPhone's.

We kunnen ook zeggen dat Android gedateerd is met zijn jaren 80 icoontjes ...
Het idee was aanvankelijk om die generaliteit kwa updates wel degelijk aan te houden, zodat je niet zoals bij Android die wildgroei aan verschillende revisies had. Maar kennelijk stappen ze daar nu alweer vanaf....
Nee, ze stappen daar niet vanaf. De uitrol van de updates gebeurt in fases en beslaat meer dan "we maken een update, compilen en uitsturen maar!". Het moet getest worden of bepaalde toestellen geen problemen geven bij de update bijvoorbeeld.
Bij Nokia doen ze het vermoedelijk iets later omdat zij een patch aan het maken zijn voor de Lumia 920, Nokia zal deze waarschijnlijk eerst willen uitrollen.
Elk WP8 toestel krijgt de update (al dan niet vanuit de fabriek al) en elk toestel zal dus op dezelfde revisie komen, dat er een maand tussen het eerste en het laatste toestel kan zitten doet daar gelukkig niks van af :)
Microsoft heeft tot nu toe altijd belooft dat de updates zouden worden uitgerold naar alle telefoons wanneer die beschikbaar komen. Dit is ook de reden dat fabrikanten de look en feel van het OS niet mogen aanpassen. Over de lifecycle van windows phone kan ik echter weer niks vinden terwijl men daar toch altijd vrij open over is bij andere producten? Zo kondigde men laatst nog aan dat de support voor de surface (RT) tablets door zou lopen tot 2017.

Dat gezegd te hebben denk ik dat we kunnen concluderen dat Microsoft met windows phone nu een lijn volgt ergens tussen Android en Apple in. Zelf kijk ik nog uit naar de 7.8 update die begin van het jaar moet uitkomen. Ook zijn er nog geruchten dat er ook nog een 7.9 update komt.
Daarom zit ik te wachten op telefoons die Tizen draaien. Met een beetje geluk krijgen we dan hetzelfde wat ooit de bedoeling van MeeGo was : 100% baas over je eigen telefoon :)

Dan is het net alsof je Linux op je PC installeert : Lekker installeren wat jij wil en upgraden wanneer jij er zin in hebt :Y)

[Reactie gewijzigd door nero355 op 11 december 2012 12:20]

Anoniem: 145867
@nero35511 december 2012 18:10
100%? Hoe zit het dan met hardware drivers? Volgens mij heb je met MeeGo evenveel macht over je telefoon als met Android. Daar is ook alles opensource behalve de Driver software waar je geen source van hebt.
Opzich een logische update. Gezien de meeste foons genoeg energie en data slurpen. Beetje het gevoel krijgen dat je zelf in control bent is nooit weg

OT: Kon er vroeger niet op je mailbox (in je foon) gezet worden welke tijden van de dag deze mag synchen? Of was dat alleen bij symbian zo :)
OT: Kon er vroeger niet op je mailbox (in je foon) gezet worden welke tijden van de dag deze mag synchen? Of was dat alleen bij symbian zo :)
Dat bestaat nog steeds hoor :) Buiten werkuren wordt mijn (werk)mail niet opgehaald!
Opzich een logische update. Gezien de meeste foons genoeg energie en data slurpen.
Door de update kan je juist alleen maar meer gebruiken niet minder dus ik snap je opmerking niet helemaal...

Wifi ging altijd uit als je scherm uit ging, nu kan je hem forceren altijd aan te blijven. In enkele gevallen kan dat winst opleveren, maar het is vooral voor het gemak dat je niet 2 sec hoeft te wachten voordat de verbinding is hersteld...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 december 2012 10:09]

Ahja, verkeerd geïnterpreteerd; doordat de optie er is, kan deze ook uit ;)
niet bij stil gestaan dat dit standaard al uitstaat. ;)
Keep alive is een app in marketplace voor WP7.5. Dat is dus geen probleem.
Marketplace vind anders geen "Keep Alive" of je moet "Active WiFi" bedoelen die voor €0,99 te koop is?
De app die maarte997 bedoelde is offline gehaald. Waarschijnlijk omdat deze app zijn echte functie doormiddel van een simpele reanimatie software had verborgen en dit in strijd is waarschijnlijk met de regels van Microsoft.

Link: http://www.windowsphone.com/nl-nl/store/app/keep-alive/cfabf92c-79ca-4015-a385-ef1a9edd085f

Iedereen die de applicatie al eerder heeft geinstalleerd kan hem nog gewoon gebruiken. Nieuwe gebruikers moeten worden teleurgesteld.

[Reactie gewijzigd door kevi-n1 op 11 december 2012 11:11]

Vreemd. Inderdaad niet meer in marketplace: http://www.windowsphone.com/nl-nl/search?q=keep+alive
Heeft er wel in gestaan: http://windowsphonehacker...w_in_marketplace-09-20-12
Draait hier nog vrolijk op 2 Lumia's.
waardoor wifi ook werkt als het scherm uitgaat
Waarom zou wifi uitgaan als het scherm uitgaat?? Als je iets aan het downloaden bent, moet dat niet stoppen, lijkt me :?

Beetje raar dat ze dat in eerste instantie ingebouwd hebben... Ik zou eerder bedenken om wifi uit te zetten als het een paar minuten idle is. Niet als je je telefoon weglegt zodat ie in alle rust die offline kaarten van 400MB kan binnenhengelen, want dat lukt dus niet (of, heaven forbid, hij gaat het dan via 3G doen :X)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 11 december 2012 12:40]

De downloads gaan ook gewoon door. Pas als de downloads klaar zijn gaat het wifi uit.
En hoe weet het OS het verschil tussen een (trage) download en een twitterappje dat elke 10 seconden aan twitter iets vraagt? (bij wijze van voorbeeld dan)... Is in beide gevallen verkeer... Ik denk eigenlijk dat een developer moet aangeven bij het OS "houdt de lijn nog ff open tot ik klaar ben", maar iig op Android lijkt dat nogal eens mis te gaan...

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 12 december 2012 23:21]

Alle features uit deze update stonden al op mijn 8s toen ik hem uit de doos haalde.
8X zit na deze update op dezelfde firmware versie als 8S out of the box.
Dat moet voorkomen dat de telefoon onnodig data over 3g verbruikt om bijvoorbeeld 's nachts mails, WhatsApp-berichtjes en andere gegevens via internet binnen te halen. Windows Phone 7.5 verbreekt ook de wifi-verbinding als het scherm uitgaat, maar moet het vooralsnog zonder de 'keep alive'-instelling doen.
Toen mijn data opgebruikt was haalde men Lumia nochtans mijn mails nog steeds binnen s'nachts, wifi schiet dus blijkbaar toch af en toe aan als het scherm is uitgeschakeld dan o.O Ik wist niet eens dat het uitviel bij het uitschakelen van het scherm.

Edit:
@Crysania
Dat zou kunnen, daar heb ik toen om eerlijk te zijn niet op gelet. Ik ging er vanuit dat wifi gebruikt werd als mijn scherm af stond (zo lang hij niet in batterij save mode staat). Heb er alleszins nooit iets van gemerkt dat het niet zo was, dus als ik op WP8 overschakel zal ik het alleszins niet inschakelen :) de batterijen gaan al zo kort mee bij normaal gebruik.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 11 december 2012 18:16]

als je telefoon aan de lader hangt springt WIFI niet uit.. misschien was dat het?
Jeuj!

Update (21mb) was zo binnen via het netwerk en alles bij elkaar duurde het zo'n 25 minuten. De installatie moest voorbereiden, installeren na een reboot en gegevens migreren na een tweede reboot.

Zeer tevreden op de manier hoe microsoft de eerste update heeft verzorgd! Keep up the good work!
Zo, nog nooit een OTA Update gezien ofzo ? :) sjonge..
Huh ?
De update zal in eerste instantie alleen op de HTC Windows Phone 8X worden aangeboden.
De hele opzet van Microsoft's Windows Phone was toch juist het absoluut tegengaan van fragmentatie en de updates door Microsoft zelf laten uitrollen. Net zoals Windows update eigenlijk.

Nu ik dit zo lees lijkt dit op de eerste tekenen van fragmentatie. Het ene toestel krijgt het "vooralsnog" en de andere blijkbaar "later".

Sinds Symbian levend word begraven heb ik ook niets meer te zoeken op deze planeet ...
Heeft ws. te maken met dat MS zijn updates wil koppelen met een provider update, zo krijgen deze updates voor de 8x ook een update van HTC mee. En heeft Nokia ook zijn eigen updates voor de Nokia-specifieke features van de 920, misschien is Nokia gewoon nog iets langer bezig dan HTC voordat zijn update klaar is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee