Microsoft komt met fix voor spontane reboots Windows Phone 8

Microsoft heeft aangegeven dat het aan een oplossing werkt voor gebruikers waarvan hun Windows Phone 8-toestel soms spontaan opnieuw opstart. Het bedrijf zegt de oorzaak al gevonden te hebben en werkt momenteel met partners samen aan de oplossing.

HTC Windows Phone 8X RoodKort na de introductie van zowel de HTC 8X en Lumia 920 bleken sommige gebruikers van beide telefoons last te hebben van spontane reboots en vastlopers. Al snel erkenden beide fabrikanten het probleem en beloofden ze een oplossing te zullen zoeken; die lijkt nu gevonden.

Microsoft laat aan All Things D weten dat de oplossing voor het probleem gevonden is en dat het in samenwerking met HTC en Nokia aan een over-the-air-update werkt die in december naar gebruikers uitgerold moet worden. Wat de precieze oorzaak is maakte het bedrijf niet bekend.

Of Microsoft in december ook andere problemen gaat aanpakken is nog niet bekend. Naast reboots zouden gebruikers in sommige gevallen ook problemen ondervinden met de synchronisatie van e-mails. Dat zou veroorzaakt worden door een bug in de Skype-app. Microsoft-watcher Mary Jo Foley maakte melding van diezelfde bug nadat ze via Skype haar Hotmail- en Skype-contacten samenvoegde.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

28-11-2012 • 08:04

68 Linkedin

Reacties (68)

68
58
35
3
0
2
Wijzig sortering
Ik heb de mijne nog maar een kleine week (besteld in Duitsland) maar heb nog geen enkel probleem ondervonden die gemeld worden de laatste tijd.

Geen problemen met random reboots, of geluid.
Geen batterijproblemen want ik zit na een dag "normaal" gebruik nog steeds op 30% tegen eind van de avond.

Nu kan het zijn dat het nog allemaal moet voorkomen bij mij.
Enkel whatsapp heb ik eens moeten deinstalleren en herinstalleren omdat het niet meer opstartte en freezde bij splashscreen.
Ik heb een Lumia 920, geen last van spontane reboots wel van het compleet bevriezen van het toestel waardoor je hem hard moet resetten. Ik heb het toestel nu een dag of 5 en dat is een keer of 3 voorgekomen. Erg vervelend, vooral de laatste keer dat het gebeurde tijdens het navigeren.

Ik had me al aangemeld op het Nokia forum en gepost om de druk te verhogen op Nokia om met een oplossing te komen en toen las ik vandaag tot mijn vreugde dit nieuwsbericht.

En elk OS heeft dit hoor, ik ben de tel al kwijtgeraakt hoe vaak mijn Android telefoon ineens herstartte zonder dat ik iets deed, de telefoon bijv. gewoon in mn broekzak zat en ik heb nog nooit iOS gebruikt maar ik weet zeker dat ook dat wel z'n mankementen heeft.

Dat is ook het gevaar als je iets koopt wat echt helemaal nieuw is, dan wordt je automatisch ook beta tester als je dat niet wilt wacht je gewoon een paar maanden met de aanschaf tot de ergste bugs zijn geplet.
ik ben de tel al kwijtgeraakt hoe vaak mijn Android telefoon ineens herstartte zonder dat ik iets deed
Dan had ik hem laten repareren want dat is echt niet normaal.

Het lukte mij tot nu toe nog maar 2 keer toen de telefoon zwaar in de verdrukking zat. En dat was een hardware probleem, niet de software.

Op de oude lukte het wel eens, maar dat was omdat ik experimenteerde met rom's die niet altijd even geschikt waren voor mijn model. En dan ben je idd beta tester.
Ik heb mijn iPhone nu 3 jaar en heb 3x gehad dat deze resette. Dus het komt voor, maar denk sporadisch.
Whatsapp is gewoon een pauper product voor WP7. Gelukkig zijn ze er zelf eindelijk achter en zijn ze bezig met een complete rewrite. Ook de makers van de nu.nl app hadden problemen met het begrijpen hoe de isolated storage werkte, waardoor je random problemen kreeg bij elke app update. Moet overigens wel zeggen dat ze het lijkt dat ze nu eindelijk snappen dat die bestanden blijven staan en dat als je bijv. een andere bestandsindeling gaat gebruiken je je oude bestand moet weggooien of updaten.
Wie zegt dat het aan het OS ligt en niet aan de applicatie zelf?
Ik kan ook gerust nu een applicatie schrijven die vasthangt tijdens het opstarten.

Ik wil maar zeggen dat er niet perse met de vinger naar Microsoft of Nokia gewezen moet worden, kans is groot dat de developers van WhatsApp gewoon met een bug zitten...
Waren die reboots ook niet te wijten aan de skype beta?
Het is in ieder geval verstandig om de skype beta tijdelijk van je WP8 toestel af te halen. De sync-bug zorgt er namelijk ook voor dat je batterij enorm snel leegloopt.
Ja, bij mij was dat zo. Ik heb 2x een spontane reboot gehad. Daarna skype beta eraf gehaald en geen spontane reboots meer gehad. Wel 2 keer een vastloper. De eerste keer was ik de achtergrond kleur aan het veranderen, de andere keer een timer aan hetinstellen met de timer app uit de store. Geen idee of mijn acties bijgedragen hebben aan de vastlopers, maar ik vind dat ook wel een beetje kwalijk. Vooral omdat op 1 of andere manier mijn L920 geen synchronisatie van de datum+tijd via het netwerk kan doen (Vodafone). Dus telkens staat mijn tijd weer op 1 september 2012 (wel makkelijk om spontane reboots te herkennen).
Want andere telefoons hebben geen bugs? Als het komt door een buggy applicatie, dan ligt het dus niet aan de telefoon ;)
Een OS dat spontaan herstart bij een vastlopende app???

Is dat niet iets uit de tijd van win 98??

Dat zou toch echt niet mogen gebeuren! is toch een bug in de kernel/drivers

zouden beter eens kijken naar een andere kernel bijv

AmigaOS
Mach, de basis voor onder meer NEXTSTEP en XNU (Mac OS X)
Minix, van Andrew Tanenbaum
QNX
Singularity (een Microsoft-researchproject)
Symbian OS

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 28 november 2012 14:41]

Lol, nou ik heb Symbian echt wel een paar keer laten crashen in mijn tijd. Software is software en zolang het door mensen geschreven wordt bevat het bugs. Kijk maar eens naar deze lijst: http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v3.0/

Tevens wordt er veel van telefoons verwacht tegenwoordig dus snelheid staat net zo hoog op de prio lijst als stabiliteit.
Van Windows Phone 7.5 kan ik beamen dat het heel erg stabiel is. Jammer dat WP 8 dat niet gelijk is, maar er wordt naar mijn idee snel en adequaat gereageerd. Ze zullen ook wel moeten. Snap de negativiteit niet helemaal. Bij elke nieuwe iPhone zijn er ook in het begin veel klachten (deathgrip van de 4, snel beschadigen van de 5, etc), maar daar gaat de verkoop ook gewoon door.
Ik zit met een heel andere ervaring met WP7.5
Mijn Omnia 7 stopt gewoon niet met crashen. Je wilt inchecken op Fourquare: crash.
je scrollt op een webpagina: crash, je speelt 5 minuten een game: crash... Eender wat crasht, hehalve bellen en sms'n.

Verschillende keren opnieuw de stock firmware erop gezet en laten updaten heeft niet geholpen. Een custom firmware flashen ook al niet.

En omdat er geen crashlogs zijn in WP is het moeilijk achterhalen wat het veroorzaakt. Waarschijnlijk hardware gerelateerde problemen, maar daarvoor zou het toestel naar een service center moeten om het te laten nakijken.
Ondertussen heb ik maar een Android smartphone besteld. Zodra die er is gaat die Samsung binnen voor reparatie. En zolang het niet is opgelost, gaat het terug, want ze kennen er ook wat van van gewoon flashen en terugsturen D:
Hardware problemen... Jup. Wat bij mijn Trophy 7 wel heeft geholpen is gewoon een reset te doen.
WP7 heeft jammer genoeg wel wat problemen, maar zodra het draait blijft het ook draaien. Na die 2x reset draait mijn telefoon al meer dan een jaar zonder problemen. Heerlijk :)
Een reset doet het echt niet. Het eerste wat hij doet na de reset is gewoon rebooten of rebooten wanneer je je pin code intypt. En als het toestel in een reboot loop terecht komt heeft dat ook nog eens een drain-effect op de accu. Soms valt het toestel ook gewoon uit zonder meer.
dan scheelt er iets met je hardware ...
Anoniem: 478065
28 november 2012 12:54
Aanloop probleempje, ik zou me hier geen zorgen over maken, ook al zou ik zelf afhankelijk zijn van een WP8, dan nog mag je dit soort kleine zaken als spontane Reboots en Contacts exchange foutjes verwachten, als je een eerste gebruiker wil zijn.
Spontane reboots, voor sommige gebruikers meerdere malen per dag, kleine foutjes noemen is de zaken wel erg positief voorstellen. Maar gelukkig kan de op oplossing ( blauw scherm ? :-) snel worden uitgerold. Dat is wel een groot pluspunt van WP8 tov android.
Ik heb ook een Lumia 920.. Tot nu toe geen last van reboots of hangend toestel.

Overigens onder WP7 (HTC Trophy) ook nooit gehad, met uitzondering het meest stabiele telefoon OS wat ik heb gebruikt tot nu toe, dus hoop dat WP8 dat ook weer gaat leveren..

Heb inmiddels veel apps geinstalleerd, reis door heel Europa voor werk dus veel netwerk wisselingen en alles werkt perfect! Ook de batterijduur is prima, ik ben tot nu toe erg tevreden. (fingers crossed) :)

[Reactie gewijzigd door Yilar op 28 november 2012 14:30]

Nou en ik maar lezen dat Windows phone 8 het stabielste mobiele OS is. Zelfs stabieler dan iOS. Pff dit soort problemen had Apple niet eens aan het begin. En emails die niet synchroniseren vanwege Skype? Dat klinkt niet lekker ontworpen. Wat hebben die 2 nou met elkaar te maken binnen dat OS? Ooit gehoord van single point of responsibility? Maar goed de gebruiker is uiteindelijk de dupe bij dit soort problemen. Dit had bij een software-bedrijf nooit mogen gebeuren.
Niet iedereen heeft er last van, waardoor het probleem mogelijk niet meteen aan het licht kwam. Mijn iPad heeft trouwens ook al spontane reboots gehad, mijn vorige gsm (Symbian) ook, dus dat lijkt zich bij meerdere producenten voor te doen (mijn huidige toestel heeft het ook al een keer gehad, Lumia 900).
Skype is nog in bèta dacht ik, daar kunnen zich nu eenmaal nog problemen met voordoen dan. Natuurlijk heeft de gebruiker dat liever niet, niet meer dan logisch want je koopt een duur toestel, goed dus dat ze er snel werk van maken en het probleem hebben kunnen identificeren.
Ios heeft ok lange tijd spotane reboots gehad. Ik heb in ios4 telkens de mobilewatchdog van ios3 moeten gebruiken om niet telkens tijdens een gesprek reboots te ondervinden. Ik vind dat MS hoer goed mee omgaat. Bij Apple geven ze over het algemeen een bug niet eens toe.
Je bedoelt Windows Phone 7. Dat is inderdaad het stabielste mobiele OS.
Maar ook mijn vorige Windows Phone had 1 update nodig om dit hoog niveau te bereiken.

Windows Phone 8 heeft een nieuwe kernel en heeft blijkbaar wat start probleempjes wat voornamelijk aan een aantal beta apps lijkt te liggen, zoals Nokia Drive+ beta en Skype beta. Beta apps inderdaad.
iOS heeft al jaren dezelfde kernel en ook daarvan hoor ik nog heel af en toe dat iemand een instabiele iphone heeft. Daarvan zou je ook zeggen dat dit bij dit software-bedrijf niet meer zou mogen gebeuren. Zo ook bijvoorbeeld de iOS 6 battery-leeg-zuig issue. Volgens mij heeft dit allemaal met " time to market" te maken. Wacht op de eerste update of servicepack wil je op safe spelen. En dan nog.
Ohnee?

"Batterijprobleem : advies Reboot je iPhone/iPod en laat hem nog even aan de lader hangen
Wifi werkt niet goed/meer : Dit probleem lijkt vooral direct na het upgraden voor te komen. Ook hier het advies. Resetten en opnieuw je verbinding selecteren
Bluetooth : werkt niet goed/meer. (zie ook wifi)
Whatsapp problemen : contacten kwijt, geen afbeeldingen
Maps : Geen juiste locatiebepaling. Apple meldt dat hoe meer mensen Maps gaan gebruiken, hoe beter de applicatie gaat werken. "

"Sinds de lancering van iOS 6 duiken er steeds meer en meer reacties en vragen op ivm met een oplossing voor het netwerkprobleem. Sommige gebruikers klagen van een trage tot niet werkende Wi-Fi verbindingen."

Een kleine greep uit de problemen van IOS 6(er zijn er nog veel meer)

Om over apple-maps maar niet te spreken.

Geef mij dan maar Windows 8(RT), met alleen geen skype kan ik prima leven, maar met geen internet, telefoonboek, geen app store, of oplaadproblemen en geen fatsoenlijke navigatie hoef ik geen smartphone.
WP8 is dan ook een nieuw OS, om te zeggen dat iOS beter was, jij hebt zeker niet gehoord van de antenne problemen, de alarm problemen, iMaps, etc.?
Ik typ dit bericht vanaf een iPhone 3GS die regelmatig uit het niets reboot of crashed. Ik had toch veel liever Android of nog liever Windows Phone genomen. Ik vind IOS zoals je mischien nu wel doorhebt niet goed werken.
Welk sprookjesboek heb jij gelezen?

Wat ik wel heb gelezen is dat het een van de meest innovatieve platforms is van deze tijd. Het meest stabiele is lastig te zeggen als een OS zo kort uit is.
Net zoals bij Windows releases, wacht op SP1 (of de eerst major update) en bekijk dan eens hoe het ervoor staat

[Reactie gewijzigd door harry899 op 28 november 2012 08:28]

Dat zeggen ze sinds windows 98 :-)
En kijk eens hoeveel mensen nog Windows XP met service Pack 3 draaien. Meestez ijn nu dan wel over naar Windows 7 en deze werkte al vanaf begin goed (zonder het 'driver availability' probleem dan weer naar boven te halen dan he :P)

Waarom praten mensen altijd zo slecht over Microsoft als hun updates uitbrengen en als Google of Apple dat doet in veel mindere maten ?
Wacht nou maar eens af hoe het met Windows (Phone) 8 gaat lopen een deel/maak dan (over een (half)jaar) een oordeel.

[Reactie gewijzigd door naman op 28 november 2012 08:41]

Anoniem: 125509
@naman28 november 2012 14:05
Waarom praten mensen altijd zo slecht over Microsoft als hun updates uitbrengen
Omdat zo ongeveer 90% van de ICT bevolking met microsoft producten werkt. dat maakt de comotie bij updates per definitie al groter.

Verder in Microsoft gezien haar leeftijd en omvang op meerdere vlakken een spreekwoordelijke hoge boom.

En als laatste heeft Microsoft een rijke geschiedenis aan updates waardoor relatief veel mensen er een mening over hebben. Zo had ik gisteren op het werk een 'paar' updates waarvoor de pc bij het afsluiten moest installeren, bij het opstarten moets installeren en tijdens het opstarten nog een keer rebooten om updates op de updates te kunnen doen.
Probleem voor MS is dat het weliswaar heel innovatief zal zijn en voor hun doen (vergeleken met voorgaande WP versies) heel stabiel, er 2 veel grotere concurrenten zijn die hun zaakjes simpelweg goed voor elkaar hebben. De gemiddelde gebruiker (maar ook veel tweakers) zullen weinig zin hebben in allerlei opstartproblemen terwijl er al goed werkende systemen op de markt zijn.
Apple heeft zijn zaken goed voor elkaar.
Maar ook die heeft in alle gauwigheid een slippertje gemaakt met de laaste IOS6 versie met de nieuwe maps die het bijvoorbeeld niet helemaal lekker doet.


Bij Google zet ik mijn vraagtekens, helemaal met de houdbaarheid van Android op lange termijn.
Naar mijn idee klopt het concept (google ontwikkelt gratis android) niet en gaat dit uiteindelijk tegen google werken..
De winstgevendheid van google (uit android) is volgens mij ook peanuts vergeleken met de rest van de inkomsten.
De inkomsten uit de standaard Android licenties zijn al iets van 4 Miljard. En dat staat los van de Play store en Advertentie inkomsten.

Het boeit mij geen zak wat Google verdient. Maar geloof me, ze verdienen miljarden en miljarden per jaar er aan.

Houdbaarheid? Kijk eens hoeveel nieuwe chinese OEM's het snelste Android pakken omdat het gratis is. Want Microsoft wil alleen grote merk OEM's toelaten.

Hoe kan het nou tegen zich werken.... leg uit??? Kijk eens naar de Cijfers van Windows Phone. Dat is de grootste verlies tak in Jaren bij Microsoft. Android was altijd winstgevend.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 28 november 2012 18:20]

Anoniem: 295119
28 november 2012 08:14
tegen dat de 920 hier uit is, zal hij perfect werken. ;-)
En hebben ze de (incompatible) opvolger alweer aangekondigd. ;)

Er zou geen lol meer aan zijn als de fabrikanten zich allemaal voorbeeldig zouden gedragen.

[Reactie gewijzigd door TheGhostInc op 28 november 2012 08:57]

Ik zie de knipoog, maar toch is het zeer onwaarschijnlijk omdat er geen enkele reden is om dit te doen. De architectuur van W7.5 leende zich niet om W8 te maken in de huidige vorm, ze moesten hiervoor van de Windows CE kernel af (zo heb ik het begrepen tenminste)

Deze opmerking, die ik al vaker zag, doet me denken aan 7 jaar geleden toen mensen exact dezelfde redenatie hadden. "Ik koop de Xbox360 niet, WANT die gaat maar een paar jaar mee OMDAT classic Xbox dat ook had.". Nu zijn we in 2012 en snakt de wereld naar een nieuwe Xbox. Niets zo gevaarlijk om een conclusie te trekken op basis van één ervaring in het verleden.

[Reactie gewijzigd door SeamusXanthus op 28 november 2012 09:11]

Maar in het geval van MS weet je inmiddels wel dat ze er geen enkel probleem mee hebben om hun gebruikers te laten stikken. WM wertd er zonder mankeren uitgeknikkerd en de mensen met WP7.x ook weer.

Al denkden die laatste nog dat WP7.8 ze wat gaat brengen, maar op monent dat ze merken dat alle nieuwe WP8 apps niet op hun apparaat draaien snappen die ook dat ze gedumpt zijn.

Wie zegt dat MS voor WP9 de architectuur niet weer omgooit? Ze hebben nu 3 verschillende OS versies. Lijkt me nogal onhandig en onhoudbaar. geheid dat er een of twee zullen vervallen.

Ik brand me er niet meer aan.
Juist het te LANG doorgaan met WM heeft ze in de situatie gebracht waar ze nu zitten. Wat hadden ze dan moeten doen?

Enige wat je kan verwijten is niet meteen de Windows CE kernel eruit te gooien. Dat is achteraf een foute keuze geweest

Wat mensen nu volgens mij goed doorhebben is dat Microsoft als gigantische reus veel te laat heeft gereageerd (wet van de remmende voorsrong). Wat mensen volgens mij minder goed zien is dat Microsoft nu zo ongeveer zijn hele product portfolio een complete refresh heeft gegeven.

Waar je bijvoorbeeld nu een vastgeroest iOS ziet en de inconsistentie in Android services kan MS vanaf nu veel sneller schakelen.

Gezien de situatie als die nu is, heeft MS de minste reden om toekomstige producten incompatible te maken met oude apparaten. Sinds ongeveer een maand is de (totale) foundation echt veel sterker dan dat van de concurrentie. Een reboot van iOS is echt veel waarschijnlijker nu, om maar wat te noemen.
Bedoel je met 3 WM6 Windows Phone 7 en Windows 8?
Of bedoel je Windows 8 en Windows RT en ...?

Ik zie Windows 8 en Windows RT als 1 OS (zelfde kernel).

Waardoor Microsoft de eerste fabrikant is die zowel op desktop/tablet/phone dezelfde kernel heeft draaien.

Apple heeft ios en de osx en Google heeft geen desktop OS (of je zou Chrome als desktop moeten willen zien, maar dan hebben ze er ook 2).


Microsoft kan er nu dus geen meer laten vallen, want dan hebben ze niks meer. Dit lijkt me het veiligste moment om in te stappen.
Anoniem: 125509
@Xymie28 november 2012 13:43
Bedoel je met 3 WM6 Windows Phone 7 en Windows 8?
Windows Phone 7 valt volgens mij ook nog eens uit elkaar in een Mango en Tango variant. Volgens die telling heb je van Windows Phone op dit moment 3 versies.

Ik verwacht dat datzelfde zal gebeuren voor Windows Phone 8. Aangezien er altijd phones gaan zijn die de extra's uit een update niet gaan trekken lijkt me dat een logische weg.
Waardoor Microsoft de eerste fabrikant is die zowel op desktop/tablet/phone dezelfde kernel heeft draaien.
Uhmmm... Linux? Die heeft dezelfde kernel in desktops, telefoons, routers, auto's, digitale video recorders, een deeltjes versneller, (lucht)verkeerscontrole systemen, treinen, duikboten, enz. Microsoft doet het aardig, maar de 'eerste' is toch echt teveel eer.
WP7 kon gewoon NIET worden geupgrade naar Windows Phone 8, hoe makkelijk denk je dat het is om een smartphone van de ene kernel naar de andere te upgrade, zeker als die 2 totaal verschillend zijn? Zodra Windows Phone 7.8 uitkomt, volgende maand verwacht, krijgen die toestellen er opnieuw 18 maanden ondersteuning bovenop. Tot zomer 2014 dan al, dat is al een dikke 3,5 jaar WP7 ondersteuning. En Microsoft heeft ook al gezegd dat Windows Phone 7.8 nog niet de laatste versie in de 7.x branch is.
Tja, bij ieder complex apparaat is het schijnbaar zeer moeilijk om het goed te testen. Misschien zouden bedrijven moeten innoveren op hun testmethoden. Ik merk ook dat wanneer je software schrijft voor netwerken, dat de randvoorwaarden waarop je moet testen veel vager en moeilijker te doorgronden zijn.

En sommige bugs komen pas aan het licht als je heel veel mensen laat testen. :)

[Reactie gewijzigd door SoloH op 28 november 2012 10:11]

Ik heb helemaal geen last van problemen op mijn 8x.
Als het maar voor eind januari is gefixt... ;-)
Is toch handig rebootje helpt bij de meeste fouten in windows :P.
Gelukkig is het niet nodig bij WP :D

[Reactie gewijzigd door ShadXo op 29 november 2012 00:13]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee