Uit een test van verschillende antimalwareoplossingen blijkt dat de nieuwe malwarescanner in Android 4.2 slechts in vijftien tot twintig procent van gevallen kon detecteren dat een app malware bevatte. Scanners van andere bedrijven scoorden beduidend beter.
Het vergelijkend onderzoek werd uitgevoerd door Xuxian Jiang, associate professor bij de universiteit van North Carolina in de Verenigde staten. Jiang onderzocht hoe goed de ingebouwde malwarescanner van Android, die onlangs als onderdeel van versie 4.2 geïntroduceerd werd, is in het herkennen van malware en hoe hij zich verhoudt tot antimalwareoplossingen van andere fabrikanten.
Bij een eerste test werd geprobeerd om 1260 besmette apps te installeren, die bij elkaar 25 verschillende soorten malware met zich mee droegen. Bij 193 apps gaf de malwarescanner aan dat er iets niet in de haak was en werd de installatie tegengehouden, maar het overgrote deel werd gewoon doorgelaten.
In een tweede test vergeleek Jiang de malwarescanner met scanners van andere bedrijven. Hierbij werd een set van 49 apps gebruikt die elk met een ander type malware besmet waren. Hoewel de ingebouwde scanner het in dit geval met een detectiepercentage van 20,41 procent iets beter deed, wisten andere antimalwareoplossingen veel betere scores neer te zetten; de slechtste uit die groep scoorde iets meer dan 50 procent en er zat ook antimalwaresoftware bij die alle 49 soorten besmettingen wist te herkennen.
Volgens Jiang scoort Googles oplossing zo slecht omdat er slechts gekeken zou worden naar de bestandsnaam en de sha1-hash van een app, en niet naar de inhoud en werking. Jiang verwacht dat de scanner in de toekomst zal verbeteren wanneer Google de technologie van het bedrijf VirusTotal, dat het in september van dit jaar overkocht, integreert.