Google verzet zich tegen wetsvoorstellen in Duitsland die de vrijheid om content door te plaatsen flink inperken. Onder de nieuwe wetgeving zouden zoekmachines en nieuwsaggregators moeten betalen voor het herpubliceren van content. Uitgevers van kranten zijn voorstander.
Volgens Google kunnen de wetsvoorstellen ertoe leiden dat Duitse internetters content niet meer via het Duitse Google News kunnen vinden, omdat het bedrijf uit kostenoverwegingen zou moeten stoppen met het doorlinken naar de content. Dat schrijft de Financial Times. De wet zou namelijk tot gevolg kunnen hebben dat Google moet betalen voor het doorplaatsen van content van krantenuitgevers. De wetsvoorstellen zouden ook gevolgen kunnen hebben voor het 'doorplaatsen' van content in Googles zoekmachine.
Op dit moment zijn in Duitsland twee wetsvoorstellen over het doorplaatsen van content in behandeling. Een van de twee voorstellen maakt het verplicht om te betalen voor het doorplaatsen van de kop en het intro van een artikel, mits dat met commerciële bedoelingen gebeurt. Nu valt dat nog onder het citaatrecht. Een tweede wetsvoorstel verplicht zoekmachines en aggregrators te betalen voor het doorplaatsen van materiaal dat elders op het internet al is gepubliceerd.
Duitse krantenuitgevers, die hun inkomsten in de afgelopen jaren mede dankzij de opkomst van gratis internetnieuws zagen dalen, zijn groot voorstander van de wetgeving en hebben daar jaren campagne voor gevoerd. Volgens een parlementariër van coalitiepartij FDP zijn de plannen echter vergelijkbaar met het vragen van een vergoeding aan een reisgids voor het verwijzen naar restaurants. Eind november wordt de wet voor het eerst behandeld in het Duitse parlement.
In Frankrijk is momenteel een vergelijkbaar wetsvoorstel in behandeling. Google heeft gewaarschuwd dat het bedrijf Franse nieuwssites niet langer zal indexeren als de wet wordt aangenomen, die zoekmachines verplicht om te laten betalen voor het doorzoeken van content. In België oordeelde de rechter vorig jaar dat het bedrijf geen foto's of artikelen van Franstalige en Duitstalige kranten uit België meer mocht aanbieden via Google News.