ProRail: veiligheid spoor in geding door verstoring datanetwerk

ProRail vreest dat providers het vermogen van hun zendmasten zo ver verhogen, dat zijn eigen draadloze netwerk, belangrijk voor het veiligheidssysteem, erdoor wordt verstoord. Het bedrijf klaagt de staat aan om maatregelen af te dwingen.

ProRail start een rechtszaak tegen het Agentschap Telecom, dat onder het Ministerie van Economische Zaken valt, zo bericht de Volkskrant. Het bedrijf wil zo afdwingen dat er een limiet komt aan het vermogen van de zendmasten van telecombedrijven. Die verhogen dat vermogen namelijk om het toegenomen dataverkeer van smartphones aan te kunnen. Volgens ProRail leidt dit echter tot een verhoogd risico op verstoring van zijn mobiele gsm-r-netwerk. Er zouden zich al problemen voorgedaan hebben en ook elders in Europa zou het gsm-r-netwerk al eens verstoord zijn door het verhoogde zendvermogen van de masten.

Het eigen netwerk van ProRail wordt onder andere gebruikt voor de communicatie met machinisten in noodgevallen en voor informatieborden op perrons. Ook is het een cruciaal onderdeel van het Europese veiligheidssysteem ertms, dat ook in Nederland uitgerold zal worden. Om het risico op ongelukken en vertragingen te verlagen, wil ProRail dat het Agentschap Telecom een limiet zet op het zendvermogen. Dit moet een voorwaarde worden bij de veiling van eind oktober, waarbij de vergunningen voor het gebruik van de 800-, 900- en 1800MHz-frequenties voor mobiele communicatie worden toegekend.

ProRail zou al eerder bij Economische Zaken aangeklopt hebben, maar het ministerie zou niet thuis gegeven hebben en hebben doorverwezen naar de telecomaanbieders. "Het ministerie gaat eraan voorbij dat wij geen enkel dwangmiddel hebben tegen onwillige telecomaanbieders", zegt een woordvoerder van ProRail tegen de Volkskrant.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-09-2012 • 12:04

98 Linkedin

Submitter: Carfanatic

Reacties (98)

98
88
56
13
1
15
Wijzig sortering
Prorail beschrijft e.e.a. in de volgende brief aan het ministerie http://www.nu.nl/files/Frequentieveiling.pdf en ze geven aan dat ze alleen aan de wal kant (zenders) zelf wel iets kunnen verbeteren, maar dat de kosten daarvan nogal hoog zijn, terwijl ze zelf niet het probleem zijn. Ze kunnen aan de treinkant geen verbeteringen afdwingen, omdat deze aan de (oude?) europese eisen voldoen, en deze treinen dus ook moeten toelaten.

Daarnaast, de betuweroute is één van de eerste routes in de wereld waar ECTS level 2 is uitgerold, en inderdaad, daar is GSM-R de spil in, om de terugkoppeling van seinbeelden mogelijk te maken, zonder fallback naar 'oude' seinen.
Ik vraag me af wat voor punten er in de veilingvoorwaarden moeten worden opgenomen om het op te lossen, en wat er nu niet goed is geregeld.

UMTS en LTE zijn erg breedbandige signalen die aan de zijkant wat 'uitgesmeerd' zijn; dwz ze hebben wat uitloopt. Het zou kunnen dat ze nu wat verder mogen uitlopen en daardoor in het vaarwater van GSM-R komen. Misschien is er nog een expert aanwezig die kan toelichten wat nou het probleem is.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 7 september 2012 16:49]

Maar GSM-R heeft zijn eigen frequentiegebied.. Dus het zou op zich niet uit moeten maken als providers op andere frequenties hun zendvermogen opschroeven. En veel daarvan zit daar zelfs erg ver vandaan (UMTS, op 2100 Mhz).

Dus ik kan me voorstellen dat het misschien om oudere apparatuur gaat op het GSM-R netwerk die niet goed gefilterd is tegen storing?
Maar GSM-R heeft zijn eigen frequentiegebied.. Dus het zou op zich niet uit moeten maken als providers op andere frequenties hun zendvermogen opschroeven. En veel daarvan zit daar zelfs erg ver vandaan (UMTS, op 2100 Mhz).
Inderdaad dat klopt wel.
GSM-R is gebaseerd op GSM, maar maakt gebruik van andere frequenties en heeft daarnaast extra functionaliteit, speciaal voor het gebruik in de spoorwegwereld. Het is dan ook onzichtbaar voor normale mobiele telefoons. De frequentieband die gebruikt wordt voor de uplink is 876–880 MHz en voor de downlink 921–925 MHz.
Rondom die uplink ziet het er zo uit
http://tinypic.com/r/33aapgk/6
Rondom die downlink ziet het er zo uit
http://tinypic.com/r/xqaqs8/6
(in rood gebruik beeindigd)
http://home.hccnet.nl/fr33k0ut/content/bandplan/indexbp.html
Dus ik kan me voorstellen dat het misschien om oudere apparatuur gaat op het GSM-R netwerk die niet goed gefilterd is tegen storing?
Dan zouden ze last moeten hebben van lagere frekwenties waarvan de harmonische storing op die frekwenties veroorzaken
Een band filter, voor 876-880 Mhz (bijvoorbeeld) wil zeggen dat maximaal 50% van het signaal buiten die frequenties wordt doorgelaten. Meestal zijn dit vooral frequenties dicht bij de cut-off.

Als je een signaal van 1mW hebt op 878Mhz en een signaal van 1mW op 881Mhz (T-Mobile netwerk), dan heb je na je filter bijvoorbeeld een signaal van 1mW, en een signaal van 0,2 mW. Het zwakkere signaal er uit filteren is daarna makkelijk.
Maar als T-Mobile in plaats van 1mW een 20mW signaal gaan uitzenden, dan is het signaal van T-mobile na het filter nog steeds sterker dan het GSM-R signaal.
als ik dit zo zie is het toch gewoon een kwestie van T-mobile 1 frequentie opschuiven naar een niet gebruikte frequentie en dan heeft GSM-R niemand meer naast zich.
Op dit moment spelen de problemen nog niet. Met de nieuwe aanbesteding van frequenties kunnen de inschrijvers echter de huidige GSM banden ook gaan gebruiken voor 4G en 3G. Deze zitten tegen de huidige GSM-R bandbreedte aan.

870 MHz - 876 MHz Landmobiel
876.1 MHz - 880.1 MHz - GSM-R Railinfrabeheer B.V., tot 12/03/2011
880.1 MHz - 880.9 MHz - GSM - Orange Nederland NV, tot 26/02/2013
880.9 MHz - 882.3 MHz - GSM - Telfort B.V., tot 26/02/2013
882.3 MHz - 886.5 MHz - GSM - Orange Nederland NV, tot 26/02/2013
886.5 MHz - 890.1 MHz - GSM - Telfort B.V., tot 26/02/2013
890.1 MHz - 894.1 MHz - GSM KPN Mobiel Nederland, tot 31/03/2010
894.1 MHz - 903.1 MHz - GSM - Vodafone, tot 31/03/2010
903.1 MHz -911.5 MHz - GSM - KPN Mobiel Nederland, tot 31/03/2010
911.5 MHz - 913.9 MHz - GSM - Vodafone, tot 31/03/2010
als het vermogen wordt opgevoerd hebben meer dingen er last van, zelfs bv je kabel, sinds ze hier een nieuwe mast hebben geactiveerd is het analoge signaal bagger, tja je kunt dan uiteindelijk wel beter afgeschermde kabels aanschaffen, maar je ziet wel wat voor invloed deze straling heeft.
Dan moeten ze ProRail maar een ander spectrum geven. Het moet niet zo zijn dat het 4G netwerk niet goed uitgerold kan worden omdat anders een achterhaald systeem van ProRail niet meer goed kan werken... Dat gaat nergens over. Laat ze maar lekker iets anders verzinnen, en mochten er inderdaad storingen optreden (al lijkt het me heel stug!) dan kunnen ze altijd nog ervoor zorgen dat het netwerk daar géén last van heeft. Of overgaan op het netwerk van een van de telco's, problem ook solved.
Het gaat over de GSM-R frequentie van alle treinen in Europa. Het is een Europese standaard en dit probleem speelt niet alleen in Nederland. Dus je kan het niet gewoon even
wijzigen. Net zoals je het 112 systeem niet zomaar kan veranderen. Daarnaast wilt ProRail alleen een garantie dat de nieuwe providers de GSM-R frequentie niet zullen storen. Er staat nergens dat providers geen LTE mogen uitrollen.
Dus even voor de duidelijkheid: Het prorail 'veiligheids systeem' loopt via de ether....?

Nog even en we laten al het 112 verkeer via Vodafone masten lopen....
Als ik het goed heb;
Treinen communiceren met bakens in het spoor, deze bakens hebben een locatie en de locatie wordt dan via GSM-R doorgegeven naar het ERTMS systeem. Zo kan de computer de snelheid van de trein bepalen en de opvolgtijd verkleinen/vergroten.
Daarnaast communiceren treinen via GSM-R naar de treindienstleiding, voor treinnummers, noodoproepen en dergelijke.
Elke trein krijgt namelijk een id mee vanuit de trld.

De regering heeft net bepaald om ERTMS in te gaan voeren (vanwege dat ongeluk in Amsterdam), omdat ATB verouderd is... dan moeten ze ook wel de veiligheid kunnen waarborgen van het GSM-R netwerk! O-)

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 7 september 2012 12:40]

Wow het is de NS/ProRail gelukt om weer een smoes te bedenken om vertragingen goed te praten, de lijst was:

In de zomer: Het spoor is niet bestand tegen warmte, het spoor zet uit;
In de herfst: Vierkante wielen door de bladeren;
In de winter: Het sneeuwt, daar kan de trein niet tegen;

Nu dus ook: "Sorry, de trein kon niet rijden want de zendmasten stralen te veel." Het moet niet gekker worden 8)7
Ze zeggen nergens dat het gaat om vertragingen, ze kaarten een veiligheidsprobleem aan met voorbeelden van situaties waar het al eerder mis is gegaan. In mijn ogen volledig legitiem.
Het gaat trouwens niet over het beveiligingssysteem waarmee treinen worden gestopt bij het passeren van rode seinen e.d. Dit is puur om het personeel te kunnen laten praten bij problemen. Het is prima op te lossen door mensen even hun privé telefoon te laten gebruiken, maar ProRail kiest er in zo'n geval liever voor om het treinverkeer in een regio plat te gooien en rustig af te wachten. Wat er "misgaat" is maar voor een klein deel technisch en voor een groot deel gewoon incompetentie.
In bijvoorbeeld Noorwegen gebruikten de spoorwegen ook de mobiele nummers van de machinisten voor communicatie. Tot er een trein een rood sein passeerde en de tegemoetkomende trein niet te bereiken was omdat er een andere machinist op zat dan verwacht door een onderlinge ruil. Gevolg: een onvermijdelijke botsing met doden tot gevolg.

Mijn conclusie: een veiligheids systeem voor machinisten bouw je niet om privé mobieltjes heen. Tot zover heeft pro-rail dus gelijk.

Waar dit verder om gaat is de nieuwe LTE frequenties, met name die rondom de huidige GSM 900 frequenties. Ik ben erg benieuwd naar bewijzen uit de praktijk die aantonen dat een zender die van GSM 900 naar LTE 900 ontvangst wordt omgezet opeens gaat storen op een GSM-r (GSM rail) frequentie die in een ander deel van het GSM 900 spectrum zit. Ik kan echt moeilijk geloven dat dit inderdaad gebeurt.

Reden dat ik het niet geloof: De mobiele consumentenproviders blijven in ieder geval tijdelijk wereldwijd zelf ook GSM 900 gebruiken voor hun spraakverbindingen aan bezitters van oude mobieltjes. LTE wordt vermodelijk als eerste rondom de huidige GSM 1800 frequenties uitgerold. Dus de spoorwegen zullen niet direct hinder ondervinden. Het lijkt mij goed als de providers, NS en Ministerie samen op trekken om te kijken hoe ze de nieuwe LTE netwerken kunnen bouwen zonder interferentie en storing op elkaar.
Leuk maar niet echt een vergelijkbare zaak, elke machinist en conducteur heeft een mobiel van de NS. Ook moeten zij elke rit zelf inchecken op welke trein ze zitten. Hierdoor he je dus altijd een actueel overzicht. Daarnaast gaat dit niet om mobieltjes maar het systeem wat IN de zelf trein zit.

[Reactie gewijzigd door consolefreak op 7 september 2012 14:06]

Het gaat wel degelijk over veiligheidssystemen. GSM-R wordt voor veiligheid (ETCS) gebruikt en communicatie tussen de trein (machinist) en de verkeersleiding (Prorail). Het gsm-r netwerk dekt het hele spoor in Nederland. Dit kan je niet zeggen over het GSM netwerk.
jij gaat er dan ook van uit dat iedereen een mobiel heeft. en het zou te achterlijk voor woorden zijnn als ze afhankelijk moesten zijn van hun eigen telefoon, over een veiligheidsprobleem gesproken zeg...
Je wordt wel gedownmod, maar je hebt wel 100% gelijk. Ze hebben altijd wat en het is nooit de schuld van ProRail zelf!

En laten we eerlijk zijn, wie maakt er nu een draadloos veiligheidssysteem...? Dat is vragen om problemen. Ik begrijp dat een trein geen kabel achter zich aan kan slepen, en dat elke andere methode waarschijnlijk duurder is als draadloos. Maar kop op, een veilheidssysteem moet je niet draadloos maken. Ik zit in de automatisering en weet dat Siemens bijvoorbeeld wel draadloze noodstop systemen heeft, maar dan hebben we het over afstanden van enkele cm's. Dat is nog te verkopen. Maar dit... Echt ongeloofelijk dat dit kan.

Ik hoop dat de rechter in deze zaak enig verstand van zaken heeft en ProRail nu verplicht hun veiligheidsnetwerk een beetje veilig te maken. Want draadloze veiligheidsnetwerken die gestoord worden daar alom bekende frequenties in de ether is mijn inziens not done! En enkel communicatie met personeel kan ook wel via andere, bestaande netwerken.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 7 september 2012 13:29]

Het veiligheidsysteem waar hier over gesproken wordt (ERTMS) is niet bedacht door ProRail maar is een europese standaard bedacht door Alstom, Thales, Invensys, Ansaldo STS, Bombardier en... Siemens!

Niet bepaald de kleinste spelers die niet weten wat ze doen dacht ik zo.

Als je het onveilige veiligheidssystemen hebt moet je eens kijken naar het frans/belgische systeem

[Reactie gewijzigd door Ethnocentrix op 7 september 2012 14:55]

Als je het onveilige veiligheidssystemen hebt moet je eens kijken naar het frans/belgische systeem
Nu noem je wel enkel het alleroudste veiligheidssyteem op het Belgische spoorwegnet.
Ook in België is GSM-R 100% operationeel en is TBL1+ bijna compleet uitgerold.
De TBL1+ apparatuur is compatibel met ETCS en zal in de toekomst samen met GSM-R dienen voor de implementatie van ERTMS.
Hetzelfde Siemens staat erom bekend dat ze wel eens blunderen of slechte producten op de markt brengen, dus dat zegt ook niet zoveel.

Hoewel ik ERTMS niet goed ken en dus ook niet afkeur, is de aanwezigheid van een consortium over het algemeen geen bruikbare maat om de kwaliteit aan af te meten.
Ga jij lekker in de trein zitten dan, wetende dat het hele veiligheidssysteem eruit ligt ?
Ik niet, en ik denk menig mens met gezond verstand ook niet.

Volgens mij wil je gewoon even lopen zeuren.
Nee een veiligheidssysteem maken dat bij het minste of geringste niet veilig is... dat is 'gezond verstand' _/-\o_ .

En laat ik mij dan meteen even nader verklaren voordat ik -1 gemod. wordt:

Zendamateurs en zendpiraten waren altijd al in staat om op deze frequenties uit te zenden met heel veel meer vermogen dan dat een standaard zendmast dat doet (ik weet het, dat mag niet, maar tussen mogen en doen zit een heel verschil).

Ik heb een 'draadloos' veiligheidssysteem (zonder error check/correctie) nooit een goed plan gevonden.

edit:
Echt kansloos om dan alsnog offtopic gemod te worden!

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 7 september 2012 14:12]

Ik heb een 'draadloos' veiligheidssysteem (zonder error check/correctie) nooit een goed plan gevonden.
GSM-R is gewoon ge-encrypt en uitgerust met foutcorrectie. Wat Pro-Rail aankaart is dus niet inbreken of afluisteren van GSM-R, het gaat om het per ongeluk verstoren van GSM-R.

Zodra een met ERTMS uitgeruste trein (op dit moment op de Betuweroute en HSL, straks in heel NL) de GSM-R verbinding verliest gaat hij automatisch op de rem. Hij gaat dan nergens heen totdat de machinist contact heeft kunnen leggen met de verkeersleiding en toestemming heeft om door te rijden. Dat contact leggen moet dus ook via GSM-R.
Dat had ik idd begrepen dat het om het verstoren van het signaal ging, getuige mijn opmerking:
Zendamateurs en zendpiraten waren altijd al in staat om op deze frequenties uit te zenden met heel veel meer vermogen dan dat standaard zendmast dat doet (ik weet het, dat mag niet, maar tussen mogen en doen zit een heel verschil).
Als jou verhaal klopt, dan moeten ze gewoon zelf voor een beter dekking zorgen (treinen rijden nooit door tunnels?) en elk draadloos netwerk heeft standaard last van blackspots. Dus in de blackspots hebben ze sowieso een nieuwe mast geplaatst? Ik hoop voor ze dat ze niet T-mobile als provider gaan nemen (of wellicht is dit al, vandaar al die storingen... ;) ).

En ik bedoel een error check/correctie op het 'veiligheidssysteem' en dus niet het GSM-R protocol.
Er is in principe 100% dekking met GSM-R overal waar er spoor ligt, ook in alle tunnels. Er is vorig jaar eventjes een plekje geweest langs de HSL waar de dekking niet 100% bleek en dat is direct opgelost omdat de treinen daar dus stil kwamen te staan. Dus nee, GSM-R heeft geen blackspots.

De klacht van ProRail heeft dus ook niets met dekking te maken maar met andere gebruikers van het spectrum wiens frequenties storen op de frequenties die uitsluitend toegestaan zijn voor GSM-R.
Dat is wel een kwestie van dekking want een stoorsignaal beïnvloed de dekking. Als er betere dekking komt, dan is het ook minder gevoelig voor stoorsignalen.
Minder gevoelig is inderdaad precies waar het om gaat. Dus niet ongevoelig. Natuurlijk zijn zaken als dekking en zendvermogen (door jou nog niet genoemd) wel van belang voor een robuuste verbinding, maar ze geven geen zekerheid.

Ik kan -ongeacht de dekking- elk willekeurig signaal storen met de juiste zender.
Zendamateurs en zendpiraten waren altijd al in staat om op deze frequenties uit te zenden met heel veel meer vermogen dan dat standaard zendmast dat doet (ik weet het, dat mag niet, maar tussen mogen en doen zit een heel verschil).
Elke idioot met een kniptang (en bij voorkeur zonder gezond verstand) kan een carrière als koperdief beginnen "(ik weet het, dat mag niet, maar tussen mogen en doen zit een heel verschil)". Dus dan kun je ook wel gaan klagen dat bedrade oplossingen een ontzettend slecht idee zijn.
Je kunt er nou eenmaal niet omheen dat ProRail op de een of andere manier een beveiligingssysteem moet aanleggen en het zit er dik in dat er geen enkele manier is om dat "perfect" (een systeem zonder welk nadeel dan ook) te doen.
Uhh bestaande telecom/data infrastructuur? Het merendeel van deze infrastructuur is gewoon ingegraven en dus niet (erg) kwetsbaar voor koper/fiber-diefstal (ja het dievengilde is aan het omscholen 8)7 ). Voordeel van draad is dat je kunt controleren of de draad nog heel is (bijna zonder vertraging, dit in tegenstelling tot draadloos).
meer dan de helft met Nederland reist wel (eens) met de trein. Bijna alle studenten zo'n beetje elke dag, idem dito met mensen die niet graag in bvb Amersfoort lekker een uurtje file willen meepakken in de ochtendspits op een traject van 20-30min met de trein. Kan nog wel even doorgaan. Wat een slappe opmerking. Net je rijbewijs zeker en even stoer doen door treinreizigers af te kraken. Tjonge jonge wat een niveau.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 7 september 2012 13:51]

als student heb je meestal geen keuze. als aan mij lag mochten ze mij 75 euro betalen en reis ik wel lekker met de auto hoor ....

lekker gezellig met ze alleen in trein gepropt zitten. meestal als je pech hebt ooknog paar van die "aso" er tussen muziek lekker hard. tas op de bank zodat je lekker moet blijven staan. dan heb je ooknog eens kans op vertraging etc etc.

en als ik dagje weg ga met ze 2en kan ik beter met de auto rijden is goedkoper.
Het is niet stoer doen om met de auto te rijden. het is gewoon verstandig zit liever in de file dan de helft van de tijd in het openbaar vervoer. met alle ongemakken erbij.

[Reactie gewijzigd door sanas op 7 september 2012 23:30]

Ik eis min of meer dat ze de tas weghalen om mij te laten zitten. Ben dit nog nooit geweigerd en zou deze eigenhandig op de grond zetten als deze meneer/mevrouw dit weigert. Ik leg m'n jas ook wel eens naast me neer, als iemand dan om de plek vraagt doe ik natuurlijk niet moeilijk. Maar goed, soms is het fatsoen ver te zoeken in dit land. Heb het ook wel eens fout zien gaan.
Bij dit soort opmerkingen plaats ik altijd deze link

Korte docu over de NS
http://www.youtube.com/wa...feature=player_embedded#!
Volgens mij gaat geen mens met zijn volle verstand graag in de spits in een auto zitten...
De auto in de spits is geen probleem. De reis duurt hooguit iets langer maar je kunt wel normaal zitten. In de trein heb je in de spits vaak geen zitplaats en daarmee is het voor mij in de spits een onacceptabel alternatief.
Daarmee wil ik treinreizers niet afkraken (meestal hebben ze geen keuze) maar vind ik de NS en Prorail wel een stelletje prutsers van de eerste orde. Ze moeten gewoon zorgen dat ze de boel op orde hebben en de verantwoordelijk niet telkens afschuiven op de overheid.
Ligt eraan waar je precies woont. Ik kan in de spits altijd zitten in de trein ;)

[Reactie gewijzigd door A Noniem op 7 september 2012 14:14]

Maar in die gebieden kan je ook prima in de spits met de auto :-)
Dus ze moeten bij ProRail met een bijl alle zendmasten omhakken die storing veroorzaken (mits dat op waarheid berust) ?
hmmz, maar er kan natuurlijk wel een kern van waarheid inzitten, als ze idd net als telco's een gsm licentie hadden, maar nu uit het spectrum worden gedrukt door anderen... kan dat best lastig zijn...

de vraag is alleen, is dat wel zaak van het agentschap telecom OF moet prorail gewoon investeren om ook een LTE netwerk uit te rollen, zo hebben ze meer data en dus meer foutcorrectie, en kunnen ze bovendien met minder frequentie-ruimte af ....

anderzijds het is wel begrijpelijk dat er dit soort kritiek komt, ze hebben nie bepaald het beste trackreccord
de vraag is alleen, is dat wel zaak van het agentschap telecom OF moet prorail gewoon investeren om ook een LTE netwerk uit te rollen, zo hebben ze meer data en dus meer foutcorrectie, en kunnen ze bovendien met minder frequentie-ruimte af ....
Ik ken de trein-techniek niet zo precies, maar ik kan me niet voorstellen dat die de behoefte hebben aan een enorme hoeveelheid data. Denk zoiets van Trein 7876 rijdt met 140KM voorbij punt 78982. Daar wat error-correctie overheen, en dan kun je het met GRPS nog prima af.
Dat klopt, er wordt op dit moment gebruikt gemaakt van erg weinig data over GSM-R. Er wordt wel gewerkt aan een uitbreiding van GSM-R die bepaalde technieken uit EDGE gebruikt en meer dataverkeer mogelijk maakt.

Dat is voornamelijk bedoeld voor zaken als videobeelden die nog wel eens van operationeel- of veiligheidsbelang kunnen zijn.
de vraag is alleen, is dat wel zaak van het agentschap telecom OF moet prorail gewoon investeren om ook een LTE netwerk uit te rollen, zo hebben ze meer data en dus meer foutcorrectie, en kunnen ze bovendien met minder frequentie-ruimte af ....
Prorail heeft te voldoen aan Europese standaarden en kan er dus niet om heen om deze frequenties en technieken te gebruiken. Een ander netwerk uitrollen is dan ook geen optie. Immers, hoe moeten internationale treinen dan gaan communiceren met het netwerk hier? In mijn ogen is het dan ook de taak van het Agentschap Telecom om telco's hier op aan te spreken.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 7 september 2012 12:21]

Ik rij dagelijks van en naar richting Rotterdam centraal en heb zelf eigenlijk zelden last van storingen. Nu wetend dat telefoon masten de veiligheids systemen van treinen kunne verstoren zet me wel aan het denken, helaas moet ik wel met de trein om tussen verschillende werk locaties te reizen.
Het zijn toch verschillende frequenties, hoe kunnen die dan elkaar storen?
Waarom verhogen ze het zendvermogen van de gsm-r ook niet mee?
Lager vermogen betekent meer zendmasten, hogere kosten, daar zit ook niemand op te wachten.
GSM-r zit op 876 MHz - 880 MHz (uplink), en 921 MHz - 925 MHz (downlink). Ik kan me voorstellen dat bij een verhoging van het zendvermogen door telco's deze best wel eens gestoord zouden kunnen worden.
Goed punt van ProRail. Ik werk zelf voor de spoorwegen (nee niet NS of ProRail), maar echt alle treinen in NL/EU werken met GSM-R, daar moet gewoon niet aan gekloot worden vanwege de veiligheid. Naar mijn weten is er ook geen alternatief. Als de staat dan geen gehoor geeft, terwijl het wel de frequenties veilt vind ik echt achtelijk 8)7
De staat veilt de GSM-R-frequenties niet en daar hoort ook helemaal niets uitgezonden te worden door mobiele providers. Ze zijn nu echter bang dat hun apparatuur niet precies genoeg is ofzo en ook storing veroorzaakt in de GSM-R-band. Lijkt me stug hoor... In het extreemste geval alleen op plekken waar de dekking nu kantjeboord is lijkt me, maar dat zou nu bij zware storm ook een probleem zijn soms (zware storm kan het signaal in het ergste geval een paar dB dempen).
Anoniem: 472426
7 september 2012 12:48
waarom draadloos denk ik dan....
Die treinen krijgen toch stroom van die kabels die erboven hangen of denk ik nou echt fout?
Heb in huis zo n power over ethernet ding. Met die dikke kabels boven zo n trein kun je toch heel wat Mb/s over kwijt denk ik dan....correct me if I'm wrong
Ja, of een kabelbreuk door ijsvorming.
Maar door de rails kan dat dan niet, of is dat ook te onbetrouwbaar?
Een back-up systeem zou sowieso wel handig zijn, dus door de lucht en de rails bijvoorbeeld.
Heb je enig idee hoeveel storing een trein geeft op een bovenleiding? Zoveel dat sommige controlesystemen langs het spoor zich tijdelijk loskoppelen van het net als er een trein langsrijdt.
Veel succes daar een dataverbinding over op te zetten!
Waarschijnlijk bedoel je het andersom: ethernet-over-power, meest bekend als homoplug of soortgelijke handelsmerken.

Zie mijn andere opmerking. Bovendien: Om zoiets betrouwbaar te doen komt er bij zulke vermogens heel wat bij kijken. Zo zal de trein een kortsluiting vormen voor de betreffende signalen en/of treden er electronische storingen op als de treinen niet voor miljoenen euro's omgebouwd worden.

Verder is de bovenleiding een gigantische zendantenne. Blijven de storingen van een thuisinstallatie nog beperkt tot je buren, zo zouden ze in geval van de bovenleiding opeens landelijk zijn. Dat gaat het AT nooit toestaan.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 september 2012 14:04]

Apart. In de strategische nota over de veiling, geschreven in 2010 alweer, staat al de volgende passage:
Één partij vraagt om ook rekening te houden met de mogelijkheden voor mobiele communicatie op het spoor. En één partij vraagt om aandacht in de nota voor frequentieruimte voor experimenteel gebruik.
En nu is het ineens een probleem? Of gaat dit over wat anders?

Mij lijkt dat dit geen probleem hoeft te zijn bij normaal gebruik, tenzij de apparatuur onnauwkeurig is (dan wel GSM-R dan wel LTE). Het lijkt me logisch dat de LTE-aanbieders niet mogen uitstralen buiten hun eigen stukje spectrum. Sowieso zitten al die kanalen, bijv. ook bij GSM, direct naast elkaar. En daar geeft het ook nauwelijks problemen dat er meerdere frequenties bij elkaar in de buurt liggen.

Als GSM-R hier niet tegen kan terwijl er niets wordt uitgezonden op de GSM-R-frequenties, dan is het hun eigen probleem en moeten ze zelf maar betere apparatuur aanschaffen lijkt me. Sowieso lijkt me dat ze in het ergste geval gewoon de zwakste punten even moeten aanpakken zodat de sterkte daar wat omhoog gaat, bijv. door extra antennes te plaatsen. Zo'n groot probleem zal het toch niet zijn?
Met mobiele communicatie op het spoor hoeft niet eens GSM-R bedoeld te zijn, want het is nogal een algemene formulering.
waarom geen gebruik maken van bestaande infrastructeer dan heb je ook geen last meer? Of waarom hun eigen signaal niet boosten zodat het niet gestoord wordt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee