Twitter heeft zijn eerste Transparancy Report online gezet, waarin het uiteenzet hoe vaak gebruikersgegevens door overheden worden opgevraagd. De Verenigde Staten zijn veruit koploper en vroegen dit jaar al van 948 gebruikers gegevens op.
De halfjaarlijkse Transparancy Reports zijn nieuw bij Twitter en zijn geïnspireerd door vergelijkbare rapporten van Google. De eerste editie beslaat de periode van 1 januari tot 30 juni 2012. In het rapport is gespecificeerd van welke overheden Twitter verzoeken om gebruikersinformatie krijgt. Het gros van die verzoeken wordt gedaan als onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek, aldus Twitter. Daarnaast bevatten de rapporten statistieken over takedown notices voor Tweets die inbreuk maken op copyright.
In het afgelopen halfjaar vroegen de Verenigde Staten gegevens van 948 verschillende gebruikers op en in 75 procent van de gevallen verstrekte Twitter die informatie. Op de tweede plek staat Japan met 98 verzoeken. De Nederlandse overheid heeft minder dan 10 verzoeken gedaan in het afgelopen halfjaar.
Bij de 3378 takedown notices die Twitter in de eerste helft van dit jaar ontving, werd in 38 procent van de gevallen materiaal verwijderd. In totaal ging het daarbij om 5275 tweets, en 599 foto's en video's.
Als gegevens over een gebruiker worden opgevraagd, stelt Twitter deze persoon, als dat juridisch is toegestaan, op de hoogte. De microblogdienst geeft aan niet altijd mee te werken aan de verzoeken, bijvoorbeeld als er geen gebruikersnamen worden gespecificeerd.