België diende bij Twitter meer verzoeken om info in dan Nederland

Belgische overheidsdiensten dienden in het laatste halfjaar van 2019 52 verzoeken in bij Twitter om informatie over in totaal 132 accounts. Nederlandse diensten deden dat 18 keer voor in totaal 19 accounts in dezelfde periode.

Twitter honoreerde ook meer van de Belgische verzoeken, zo blijkt uit data van Twitters Transparancy Report. Belgische overheidsdiensten kregen bij 32 van de 52 verzoeken de info geleverd van het bedrijf, terwijl dat in Nederland maar bij 4 van de 18 verzoeken gebeurde.

Het aantal verzoeken om informatie nam ook toe ten opzichte van eerdere periodes, zo blijkt uit de cijfers. In de eerste helft van 2019 deden Belgische diensten nog maar 23 verzoeken. Alleen begin 2016 deden de diensten meer verzoeken, namelijk 67. De data laat niet zien om wat voor verzoeken in welk verband het gaat.

Twitter publiceert, net als veel andere techgiganten, enkele keren per jaar een Transparancy Report met geaggregeerde data over onder meer overheidsverzoeken en moderatie. Dat gebeurt sinds 2012. Sinds woensdag heeft Twitter ook een site gewijd aan de rapporten, zo kondigt het bedrijf aan.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-08-2020 • 21:09

24

Reacties (24)

24
21
15
2
0
4
Wijzig sortering
Is er een verklaring voor die 2 pieken van België?
Mijn assumptie is dat de piek in 2016 door de aanslagen in Zaventem komen en de piek vorig jaar door het hevige protest van de gele hesjes? In brand steken van politiewagens, gooien met kasseien naar politie, ... daar waren allemaal filmpjes van op Twitter dus lijkt me logisch dat er dan info werd opgevraagd.
Anoniem: 392841 @ajolla20 augustus 2020 08:22
Beter lezen... Het gaat om dataverzoeken aan TwITTER, niet TwEAKERS.
Wat een rare kop voor een artikel. Vermeldt dan ook hoe het is t.o.v. Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Dan heb je tenminste nog objectief alle buurland vermeldt.
Ze hebben een mooie site @K-aroq hoor:

Aanvragen van overheden tussen July - December 2019

Denemarken: 0 aanvragen, 0% toegekend
Luxemburg: ? aanvragen, ?% toegekend (staat niet eens op de lijst van landen)
Nederland: 18 aanvragen, 22% toegekend
België: 52 aanvragen, 62% toegekend
Duitsland: 400 aanvragen, 19% toegekend
Verenigd Koninkrijk: 433 aanvragen, 52% toegekend
Frankrijk: 1057 aanvragen, 66% toegekend

Verenigde Staten: 2271 aanvragen, 62% toegekend
Japan: 1961 aanvragen, 45% toegekend
India: 789 aanvragen, 2% toegekend

Vergelijking tussen NL en België (alle data, niet alleen H2 2019):
https://i.imgur.com/7oPvk1z.png

Alle data:
https://transparency.twit...Requests_Jul-Dec-2019.csv

[Reactie gewijzigd door drdelta op 23 juli 2024 13:47]

Wat mij opvalt is dat sommige landen, en dan is Belgie het makkelijskte voorbeeld

én meer verzoeken hebben én een heel hoog percentage krijgt.

Zit dat in de verschillende wetgevingen in deze landen?

Als je de cijfers terugrekend naar Nederland zou dit het aantal aanvragen zijn
VS: 117
NL: 18
DE: 81
BE: 77

Dan zie je dat Nederland weinig aanvragen doet, maar ook weinig gelijk krijgt.
Het aantal goedgekeurde aanvragen (met de cijfers van hierboven):
VS: 72
NL: 4
DE: 16
BE: 48

Maar vooral het percentage verschil vind ik vreemd.
Dat zal vermoedelijk te maken hebben met de informatie die ze geven bij zo'n aanvraag? En of de tweet in kwestie wel degelijk verband houdt met de aanvraag?
Bij dit soort cijfers mis ik altijd de context. Gaat het om oplichters, haat zaaien of andere vormen van een strafrechtelijk onderzoek? Maar goed, die context ligt bij de instanties en die krijgen wij nooit te horen.
Zou leuk zijn om te weten maar gaat het grote publiek niets aan natuurlijk. Zou ook uit privacy oogpunt erg fout wezen.
Ik kan me voorstellen dat in België door eerdere aanslagen daar en betrokkenheid van Belgen bij aanslagen in het buitenland, wel wat extra ogen gericht zijn op bepaalde personen en dat dat misschien de (iets) hogere cijfers kan verklaren, mits deze mensen actief zijn op Twitter.
Het is eerder om dat de grootste twitter celebrities en gebruikers vaak (extreem) rechts zijn en het onderzoek naar schild en vriend.

Er is hier eens een artikel over verschenen. Over het probleem met (extreem) rechtse propaganda op de Belgische twitter. Hier een voorbeeld :

https://www.unia.be/nl/ar...r-een-schuilnaam-bestraft

Je kan er zo een hoop vinden op de website van unia.

Het onderzoek zelf kan ik niet meer terug vinden, maar het ging er over dat het vooral populair was bij de blanke rechtse kant van de bevolking.


Volgens mij werd de terreur ook meer via messenger en bepaalde obscure apps gedaan.
Dit moet het onderzoek zijn wat je bedoeld:

https://www.unia.be/nl/pu...ies/tussen-opinie-en-haat
Dit onderzoek gaat daarom na wat de linguïstische kenmerken zijn van uitingen die gedaan worden in deze ‘grijze zone’ en die te maken hebben met afkomst/herkomst, religie en seksuele geaardheid. Het focust meer specifiek op uitlatingen op sociale media (Facebook en Twitter) door politici en influencers.
https://www.demorgen.be/n...idische-stappen~baf0fd7e/

Ja en dit ook, deze groep was ook zeer actief of Twitter, weel die Pano reportage heeft een hoop dingen aan het licht gebracht ook buiten deze groepering.
Het kán wel openbaar zijn. In rechtszaken zal veelal worden verwezen naar gewonnen informatie via rechtelijke bevelen,mits het bijdraagd aan dr bewijslast
Goed idee zou zijn als je ook te horen zou krijgen wat de reden is van deze verzoeken.
Gaat het om mensen die bedreigingen o.i.d. uiten of gaat het alleen maar om mensen die te kritisch zijn naar de overheid?
Op deze manier weet je eigenlijk nog niet veel...
Kritisch zijn naar de overheid interesseert ze duidelijk geen bal want dan had je dagelijks honderden requests kunnen verwachten. Dit gaat waarschijnlijk over excessen zoals bedreiging en extremisme.
Je vraagt je af: doen de Belgische diensten hun huiswerk zoveel beter of is Twitter daar wat makkelijker?
Het verschil in slagingspercentage is best groot.
Lijkt me eerder dat de Belgische diensten beter beargumenteerden waarom de informatie opgevraagd wordt. Misschien hebben Nederlandse politiediensten sowieso al meer taps op criminelen staan waardoor Twitter's info niet meer nodig is?
Gaat niet alleen om criminelen maar ook om getuigen lijkt me. Als iemand een filmpje van een misdrijf plaatst is het ook handig om even met die persoon te praten.
Ligt misschien ook aan de opgevraagde info.
Je kunt vragen wie er achter een bepaalde tweet zit, maar ook om de DM's van een bepaald account.
Wanneer er een wettelijke verplichting is om bij een bepaalde inhoud de gebruiker bekend te maken, zal je daar tegen weinig problemen oplopen.
Wanneer je DM's wilt, zal je dat beter moeten beargumenteren en waarschijnlijk een bevel van de OvJ moeten hebben. Daar kan het ook vaker fout gaan in de kleine details, waardoor een aanvraag sneller afgewezen wordt, en misschien opnieuw gewijzigd ingediend wordt.
hoeveel aanvragen heeft Twitter gehad waarbij het hen verboden wordt om er ook maar iets van te vermelden (ook in deze 'transparency reports')
On 7 October 2014, Twitter announce that there will be a lawsuit against the United States government for violating its First Amendment right to freedom of speech. The Transparency Report which would reveal how many national security letters (NSLs) and Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) orders Twitter receives. They provided a draft of the transparency report to the Department of Justice and discussed it for months. Twitter was still unable to get the permission for allowing them to publish even a redacted version of the report from the government. The response form FBI for its stance is that the information Twitter wants to publish "is classified and cannot be publicly released", they also said according to the framework provided on 27 January 2014, Twitter is only permitted to qualify its description of the total number of accounts affected by all national security legal process it has received but it cannot quantify that description with specific detail that goes well beyond what is allowed under the 27th Jan 2014 framework and that discloses properly classified information.[10]
bron: https://en.wikipedia.org/...en_government_and_company

Ik heb weleens gehoord dat Nederland ook dit soort regelingen heeft - volgens mij in een aflevering in het radioprogramma Argos - maar ik kan daar even niet zo snel bewijs van vinden..

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 23 juli 2024 13:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.