Acer kondigt 'netbook' met Celeron- en Pentium-chips aan

Acer heeft een nieuwe telg in zijn Aspire One-familie van netbooks aangekondigd maar in plaats van een Intel Atom of een AMD Brazos-apu, gaat de nieuwe mini-notebook met Celeron- en Pentium-processors geleverd worden.

De Aspire One 756 heeft alle eigenschappen van een netbook zoals we die inmiddels kennen van Acer. De kleine notebook heeft een 11,6"-scherm met resolutie van 1366x768 en schermhelderheid van 200 nits. Het apparaat is 21mm dik op het dunste punt en 27mm op het dikste en het gewicht is 1,38 kilo. Opvallend is dat Acer modellen met het besturingssysteem Windows 7 Starter SP1 gaat leveren, maar ook met Windows 7 Home Premium 64-bit SP1. In het eerste geval zal er 2GB ddr3 aanwezig zijn, in het tweede 4GB, met uitbreidingsmogelijkheid tot 8GB. De hoeveelheid opslaggeheugen bedraagt 320GB of 500GB.

Meest opvallende aan de netbook is dat deze eigenlijk niet zo genoemd mag worden omdat Acer geen Atom-chip inbouwt maar een Intel Pentium 967, Pentium 987 of Celeron 877, in combinatie met de HM70-chipset. De processors worden op 32nm geproduceerd, zijn gebaseerd op de Sandy Bridge-architectuur en hebben een tdp van 17W. De Celeron 877 heeft een kloksnelheid van 1,4GHz, de Pentium 967 doet zijn werk op 1,3GHz en over de Pentium 987 is nog weinig bekend. Acer zal de Aspire One 756 in de kleuren zwart, blauw, rood en zilver gaan leveren, maar wanneer ze precies uitkomen en wat ze gaan kosten meldt het Taiwanese bedrijf nog niet.

Acer Aspire One 756 Acer Aspire One 756 Acer Aspire One 756 Acer Aspire One 756 Acer Aspire One 756

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

02-06-2012 • 17:22

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ik dacht dat een Windows starter maximaal 1 GB RAM mocht hebben? of klopt dit niet?
Ik geloof dat die regel een Intel-idee was om te voorkomen dat Atom-netbooks de markt voor laptops toendertijd zou verkloten.
nope een Microsoft idee.
En Intel, Neut72 heeft daarin ook gelijk, zeker in begin voor de versoepeling van de restricties. En je kon wel restricties aan je laars lappen maar dan kreeg je geen korting op de Atom + chipset en kon je niet goed concurreren met de fabrikanten die wel korting kregen. Of je gebruikte de Z serie die waren restrictie vrij als het goed is.

nieuws: Intel versoepelt Atom-restricties
nee de limiet van starter is 2 gb maar vaak word er maar 1gb ingepropt.

de 4gb variant zal dus de home permium zijn.
idd Starter kan 2 Gb geheugen aan en 1 CPU/Core

64x Versies uiteraard meer dan 4 Gb en meerdere CPU's/Cores
De starter versie is 32bits en er zijn een hoop functies uitgeschakeld. W32-toepassingen kunnen niet fullscreen draaien (dus zonder Windows-venster) en hierdoor draaien veel games, waaronder eendie uit het W9x-tijdperk niet terwijl ze het wel doen op de gewone 32bits-versies.
Dat was met XP, Windows 7 Starter was 2 GB.
Interessante ontwikkeling lijkt me dit!

Zojuist een fel betoog geschreven in het topic over (tegen) het verdwijnen van de netbookmarkt bij Windows 8, en daar sluit dit mooi bij aan.

Ik ken alleen deze CPU's helemaal niet, zijn het dualcores? De kloksnelheden zijn wel érg laag, zelfs de Atoms van nu zijn sneller. Als het echt afgeleid is van Sandy Bridge moet het echter wel een stuk sneller zijn dan alles wat er nu in netbooks zit..

Ik werk nu zelf op een HP Dm1 met de nieuwste en snelste Brazos van AMD (E450 op 1.65 GHz) en dat gaat op zich prima, maar ik heb altijd al gezegd dat ik graag nog meer power in deze form factor (11 inch) zou willen zien. Zeker als deze modellen ook de Intel HD 3000 meekrijgen, die ook een stuk sneller is dan alle GPU's op de markt, lijkt dit interessant. Als de aanschafprijs van het 4 GB 64 bit model dan ook nog eens rond de 350 euro ligt, overweeg ik een overstap.

Ook wil ik hier toch even herhalen dat het vergelijk met tablets volledig misplaatst is. Laat mij maar een tablet zijn die het qua productiviteit, value for money en aansluitmogelijkheden net zo goed doet als een netbook, en dat voor dezelfde prijs. Dan kunnen we erover praten.
Dat gedoe over resoluties slaat ook nergens op, als je kijkt naar netbooks van rond de 300 E hebben ze vrijwel allemaal een 1366x768 scherm, wat prima is.

Kortom; dit lijkt me wel wat, ook als doorontwikkeling en dichten van gat met fullsize notebooks qua prestaties. Als iemand meer info heeft, graag reageren!
De kloksnelheden zijn wel érg laag, zelfs de Atoms van nu zijn sneller. Als het echt afgeleid is van Sandy Bridge moet het echter wel een stuk sneller zijn dan alles wat er nu in netbooks zit..
De snelheid zit hem niet altijd in de klok ;)
zie de benchmarks:
http://www.cpubenchmark.n...l+Pentium+967+%40+1.30GHz
http://www.cpubenchmark.n...el+Atom+N2800+%40+1.86GHz

De aller snelste atom op dit moment van 1.86GHz moet het toch afleggen tegen een 1.3GHz cpu. ;)

Ik vind deze modellen wel erg veel lijken op de laatste 12.1" eee netbooks van asus moet ik zeggen. Maargoed, het blijven netbooks.
Yep - mijn oude Athlon 700mhz desktop met 768MB werkgeheugen is een stuk sneller dan mijn Samsung NC20 (1,6 Ghz Via Nano) netbook met 2GB werkgeheugen.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 3 juni 2012 19:37]

yes - beide op XP Pro.
Intel maakt een hele zwik low-end Sandy Bridge cpu's inmiddels, er is veel productiecapaciteit vrijgekomen in de 32nm fabs nu de mainstream i3-5-7 naar de 22nm Ivy Bridge fabs over aan het schakelen is, dus Intel kan tegen heel lage kosten grote hoeveelheden relatief moderne cpu's uitpoepen, en die komen dus stilletjes in het low-end segment terecht, OEM-only. Vooral dual cores, maar ook een aantal single cores (oftewel, 1 core uitgeschakeld). En inderdaad, heel laag geklokt - doordat de SNB architectuur veel moderner is dan Bonnell en Bobcat zijn ze toch nog sneller dan Atom/Brazos. De enige reden dat de N/D-series Atoms er uberhaupt nog zijn, is omdat ze *nog* goedkoper te produceren zijn.

Volgend jaar komt de nieuwe Silvermont architectuur voor Atom, wat een soort Sandy-Bridge-light gaat worden en ook weer op dezelfde 32nm productielijnen gaat draaien.

De igp is trouwens geen HD3000, maar een HD2000 met iets lagere klok. Redelijk snel dus, maar ook weer niet schokkend.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 juni 2012 21:05]

HD3000 snelle GPU? ik denk dat je toch eens moet kijken naar Liano en Trinity mobile performance.....

trouwens veel kans dat die celeron en pentium een HD2500 meekrijgen en uit de benchmarks van anandtech is al gebleken dat die voor geen meter vooruitgaan.
HD2500 is het ook niet, dat is Ivy Bridge. Deze zijn nog Sandy Bridge, en zijn gewoon HD2000 met iets lagere klok. Niet geschikt voor hardcore gaming, maar verder wel redelijk potent, 1080p BluRay video met 2 vingers in de neus.
Er staat duidelijk dat hij op Windows 7 gaat lopen.
Ben benieuwd hoe de prestaties zijn tegen over de Atom N525 en die Bravo chip van ATI.
celeron? pentium? wow die termen heb ik lang niet gehoord :P
Wordt gebruikt voor low-end modellen van Intel. Celeron is het allerlaagste van de normale chips, pentium is een trede daarboven. Atom is echt een stuk trager.
Het is ongeveer zo: i7, i5, i3, pentium, celeron, ....................................... atom.
Celeron word gebruikt voor de 'goedkope' en dus tragere versies van Pentium processoren.
Atom is niet per se een goedkopere processor, maar meer een die ontworpen is om weinig stroom te vreten.
Sommige atom's zijn dan ook bepaald niet traag. Nu heb ik geen ervaring met recente Celeron's, maar 'vroeger' waren die eigenlijk voor normaal gebruik, in mijn ogen, te traag.

Ik heb zelf in mijn thuis-server een Atom, die is -subjectief gezien- meer dan snel genoeg.
Ja klopt, dat dacht ik dus ook.. Totdat in de tijd toen ik thuis woonde kregen me zusje en ik (bijna) dezelfde computer, het enige grote verschil was ik had een pentium D en zij een celeron. Elke keer viel mij op dat haar celeron met vista een stuk sneller liep dan mijn pentium D, de rest van de specs waren nagenoeg gelijk..

Zo slecht was de celeron niet volgens mij hoor, alleen de naam via mond - op - mond reclame was slecht van celeron.
Mond - tot - mond reclame...viespeuk ;)

Wat ik mij vooral herinner is dat Vista nogal kieskeurig was op het vlak van hardware.
Ik heb verschillende laptops met Core2duo zien passeren die voor geen meter vooruit te branden waren, terwijl benchmarks wel een gunstig resultaat opleverden.
Daarnaast stond dan (ook) een celeron die wel vlotjes liep.

Nuja, Vista in z'n beginperiode, het was me ook wat...
Microsoft heeft me zo recht richting Linux-community gestuurd. Nog steeds geen spijt van, in tegendeel!
Je kunt sowieso niet zeggen, "de" celeron is traag of niet. Dan moet je eerst specificeren welke celeron, want het is gewoon een naampje die intel ondertussen op heel veel chips geplakt heeft.
Ik denk bij celeron nog altijd aan de celeron 300a die je destijds bijna altijd naar 450 mhz kon klokken waarmee deze sneller werd (door de hogere bus snelheid) dan een dure pentium II 450 :)
Die slechte naam komt voornamelijk uit de pentium 4/D tijd. Daarna was het gewoon de onderste lijn van de nieuwste architectuur. De core 2 duo Celerons waren vaak gelijk aan de goedkopere core 2 duo's maar dan met maar 1 core.

Ik draai nu mijn main pc op een pentium g6950 wat in feite een 2.8GHz clarkdale is met een minimun aan functies (geen turbo support, AES-NI, VT-d, Intel TXT of Hyper Threading) en wat minder cache (3MB L3).

Maar hij was in 2010 80 euro en draait nu nog nagenoeg alles op een prima snelheid. De meest power hungry apps zal die wel moeite mee hebben maar die draai ik zelden. En ik zou niet zeggen dat ze tegenwooridig nog te traag zijn voor normaal gebruik. De celeron zit een klein stapje onder de pentium lijn op het moment.
Celeron is altijd al een uitgekleden Pentium geweest.
en centrino? (ffe noob vraag)
Centrino is Intels marketingsnaam voor het meegeleverde wi-fi-platform in bepaalde laptops. Dus vrijwel alle major componenten in de laptop zijn van Intel, inclu de wi-fi-adapter.

[Reactie gewijzigd door Adrianb op 3 juni 2012 12:53]

Dus als ik het goed begrijp is mijn Centrino2 laptop een normale core to duo met een intel geleverde wifi-chip,...

(sorry voor offtopic!)
Celerons, en Pentium Dual Core worden nog steeds nieuwe modellen van uit gebracht. en zijn vele malen sneller dan de Atom's
De eerste Asus EEE had een Celeron.
De atom is daarna bedacht. De Atom was vooral goedkoper. Veel celerons zijn sneller als de atom-lijn maar er zijn er ook die langzamer zijn, soms ondanks een hoge kloksnelheid (bv 2,5Ghz).
Ha en toevallig dit bericht vlak na de mededeling dat ze niet meer gemaakt zouden worden omdat Windows 8 er niet op zou kunnen draaien...
Hier draait dan ook Windows 7 op ;)
En als wat we tot nu toe horen klopt betekent dat dus dat Windows 8 er ook prima op zal draaien.

Sowieso zou het een vreemd verhaal zijn... Windows 8 is nadrukkelijk bedoeld om ook op tablets te draaien en een Celeron is een desktop processor dus zou sterk zijn dat die Win 8 niet aan zou kunnen dan. Celeron is gewoon de budget lijn van Intel.
Ging primair niet om de hardware of die het aankon maar om de kosten van de windows licentie en het ontbreken van een goedkopere starter edition die daardoor netbooks relatief te duur zou maken.
Dit is dan ook geen Atom-netbook en er staat ook geen Win8 op.

Overigens was dat bericht over het einde der tijden voor netbooks natuurlijk zwaar overdreven gezeur van één klagende fabrikant.
Wat dus ook mijn punt was.
Windows 8 zit in principe nog in de eind-ontwikkelfase en dus zijn er nog maar weinig fabrikanten die hun laptops en netbooks aanbieden met Windows 8 en bovendien heeft W8 vrijwel exact dezelfde systeemeisen, buiten de schermresolutie.
Dus ff je hardware aanpassen (wat je zowiezo moet doen, een resolutie van 1024 x 600 slaat nergens op ) en klaar is Kees.

Dat netbooks dus nooit meer gemaakt zouden worden en dit "het einde" is voor alle netbooks was dan ook zwaar overdreven wat hier dus bewezen wordt.
De systeemeisen waren niet het enige probleem; door het ontbreken van een starter versie moeten netbooks nu met home premium worden uitgerust, hiervoor zijn de licentiekosten duurder en dus worden de netbooks ook duurder.
Als er hoge nood is zal MS mss wel zijn licentiekosten verlagen speciaal voor netbooks; de prijs van een starter editie maar met volle functionaliteit.
Volgens mij is dat gewoon marketing praat.
Een laptop met Windows 7 Home Premium heb je ook al vanaf zo'n 300 euro (zie pricewatch).
Dus tenzij W8 HP opeens tientallen euro's duurder is per licentie veranderd er dus niets aan de prijs.
Bovendien had MS makkelijk een starter versie of netbook versie kunnen uitbrengen.
Ze hebben tenslotte ook een mobile en touchpad versie.
Daar komt bij dat de fabrikanten dan altijd nog kunnen besluiten er een ander besturingssysteem op te zetten.
hier kan echter juist wel windows 8 op gezet worden.
De beeldmaten zijn voldoende en dat is de enige beperkende factor bij windows 8.

[Reactie gewijzigd door SED op 2 juni 2012 20:10]

OMG...Ik dacht dat we eindelijk van dit soort ellende books af waren maar helaas, Acer gaat nog maar eens proberen dit soort net-niet-tops aan de man te brengen.

Het woord Celeron doet mij..ook al is dit niet geheel terecht, toch altijd denken aan een misbakken processor.
Acer is ondanks veel verbetring ook nog altijd het net-niet merk wat mij betreft, de bouw kwaliteit moet echt naar een hoger niveau, net zoals de onderdelen die men kiest.

Ik voorzie hier een rete trage netbook, met matige bouwkwaliteit en een scherm waar je dagelijks migraine's aan overhoudt.

Nee sorry... maar wie heeft er echt behoefte aan dit soort dingen ?
Intel heeft recent aangekondigt dat de nieuwe ivy bridge ultrabooks onder de € 700 euro komen... dat is veel geld natuurlijk, maar betekend ook dat de huidge sandy-bridge ultrabooks op marktplaats toch wel naar de 300-400 euro categorie moeten verhuizen.

Tevens zie ik het ook niet zitten om win7 te draaien op zo'n net bookje, voor een paar honder euro koop je ook een tablet/hybride op android die hoogstwaarschijnlijk een stuk vloeiender loopt en met wat zoeken vind je er wel 1 met een zeer aangename scherm resolutie ook nog.

nouja... we zullen het zien, maar in mijn optiek is dit echt een no-go..


edit -- dat het een 1366x768 scherm zou zijn was me even ontgaan...hopelijk wel een beter scherm dan het 1366x768 scherm van de acer laptop waar ik nu op typ, want hier wil je ook niet een uur lang op werken.

[Reactie gewijzigd door Turbo-Puppy op 2 juni 2012 18:36]

Ik heb geen idee wat je nou allemaal aan het zeggen bent.
Tablet op Android vergelijken met een Windows 7 netbook(zonder atom processor)?
Trage netbooks terwijl Celeron en Pentium processoren sneller zijn dan atom?
Geen behoefte terwijl de netbook markt zich al bewezen heeft?
En misschien nog wel de raarste: tweede hands ultrabooks vergelijken met nieuwe netbooks...
Prijs is natuurlijk altijd belangrijk, maar iemand die een netbook wilt koopt geen ultrabook en ook geen tablet. De essentie van de apparaten zijn gewoon compleet anders.

Ik ben zelf geen fan van netbooks, maar er zijn nou eenmaal genoeg mensen die een makkelijk mee te nemen systeem willen waar je wel normaal op kan typen en windows software op kan draaien.
Het lijkt me dat ik hier verder niet op in hoef te gaan.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 2 juni 2012 19:00]

nou...ik trek nier zozeer een vergelijking maar, er is zoveel anders te koop voor het geld dat een netbook kost. al zou deze acer voor 300 over de toonbank gaan dan zijn er naar mijn idee betere aankopen mogelijk dan een matige netbook. mijn vergelijk wad dan ook puur op bang for buck gericht.

wat betreft android tablets gaf ik slechts een andere optie om mobiel te kunnen werken/surfen o.i.d.

ik zal voortaan iedere zin die ik post met minstens 500 woorden toelichten...naar mijn idee was mijn post toch niet zo moeilijk in de juiste context te plaatsen
Boeiende reactie. Ik persoonlijk heb thuis een respectabel werkstation staan, maar als ik een paar dagen van huis ben zou ik juist graag een machine als dit mee willen. Goedkoop, licht en met een redelijk lange batterijduur. De cpu's zijn inmiddels al wel krachtig genoeg om zaken als Lightroom op te draaien (met 12 megapixel raw files tenminste), en uiteraard wat standaard browse werk etc.

Een tablet - hoewel deze hier qua hardware prima toe in staat zou zijn - mist toch vaak de hoeveelheid opslag en het werkgeheugen, naast het feit dat de strategie van allemaal losse apps mij niet altijd kan bekoren.

Het enige jammere is dat er altijd een hdd en windows licentie bij moet zitten. Hierbij zou ik graag de optie hebben om er een 128GB SSD in te zetten en linux erop. Meer opslag kan dan via een externe HDD of usb stick.
tijd voor je pilletje? ;-)
Anoniem: 411710
2 juni 2012 19:56
Een gemiste kans dat de apparaten niet op Chrome OS draaien. Spreek je veel meer mensen mee aan. Of laat mensen kiezen...
Wie wil er in vredesnaam nou chrome os???????
gatver... kunnen we nou niet eens eindelijk afzijn van het Pentium label?
Gelukkig zijn de Cellie (de eerste 300 Mhz PII was echt een ramp (niet eens L2 cache)) niet meer zoals vroeger nu met de 1155 platform dat je nu een dualcore hebt met 2 Mb en 2 x 2,4 Ghz en de Intel B9xx serie voor de laptops. Eindelijk een goede hopelijk vervanging van de SU serie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee