Google patenteert ad-systeem op basis van omgeving

Google heeft een patent gekregen op een systeem waarbij advertenties op een smartphone zich aanpassen aan de omgevingssituatie van de gebruiker, zoals temperatuur. Het patent werd in 2008 aangevraagd en is nu pas toegekend.

GoogleHet patent beschrijft een systeem dat omgevingsvariabelen verzamelt via sensoren op een mobiel toestel, om op basis daarvan vervolgens bepaalde advertenties te tonen als er een zoekmachine wordt gebruikt. De zoekterm en omgevingssituatie worden dus gekoppeld om een gelocaliseerde en contextgevoelige advertentie te tonen.

Google geeft in het patent als voorbeeld mee: "In regio's waar de temperatuur boven een bepaalde drempel ligt kunnen advertenties voor airconditioning worden getoond, winterjassen wanneer de temperatuur onder een andere drempel ligt". Of wanneer een gebruiker naar restaurants zoekt in zijn buurt zou de interne microfoon kunnen oppikken dat de gebruiker aanwezig is bij een concert en op basis daarvan bepaalde advertenties weergeven.

De mogelijke privacy-inbreuk van de beschreven technologie in het patent ligt vrij hoog. Zo spreekt Google over het localiseren van een gebruiker door het analyseren van het achtergrondgeluid, bijvoorbeeld de aankondiging van het aankomen of vertrekken van een trein. Google heeft nog niets te kennen gegeven over mogelijk gebruik van dit patent.

Door Adrian Buyssens

23-03-2012 • 12:03

64 Linkedin

Submitter: vanaalten

Reacties (64)

64
64
32
3
0
17
Wijzig sortering
als ze het gewoon puur op de temperatuursensor zouden doen, OK maar ze gaan verder. Big google is watching you.

ik vind het gedeelte over de microfoon al helemaal schandalig. dat betekend dat hij dus altijd actief is? dat gebruikt ook nog eens stroom!
"ze gaan" op het moment nog helemaal niks; ze hebben slechts patent aangevraagd, dat wil helemaal niet zeggen dat ze dit ook echt gaan maken. Het ligt nu in ieder geval alvast vast dat het idee hun eigendom is, zodat in het geval er in de toekomst een ander innovatief bedrijfje komt die dit daadwerkelijk wil gaan implementeren Google dit kan verbieden of licentiegelden kan ontvangen.

Ze moeten het dus zo breed mogelijk omschrijven, binnen de grenzen dat het patent wel geldig blijft, zodat ze zo veel mogelijk gebruikssituaties kunnen claimen als hun eigendom.

Persoonlijk vind ik het weer een triviaal iets. Adverteren op basis van persoonlijke factoren is iets dat al lang bekend is. Of die factoren nou je geslacht, locatie of temperatuur om je heen zijn verandert daar niet zo gek veel aan. Nu leest een mobieltje meestal nog niet uit wat je toestand van gezondheid is, maar ik zou vast patent kunnen aanvragen op "het detecteren van de gebruiker zijn gezondheidstoestand, bijvoorbeeld door lichaamstemperatuur, en zo bijvoorbeeld bij een opkomende verkoudheid, advertenties voor bepaalde geneesmiddelen te tonen". Volgende wordt het detecteren van de gebruiker zijn gemoedstoestand op basis van machine learning van verschillende sensoren, en op basis daarvan gerichte advertenties te laten zien. Etc...
"ze bezitten" nog niks
Het ligt nu in ieder geval alvast vast dat het idee hun eigendom is, zodat in het geval er in de toekomst een ander innovatief bedrijfje komt die dit daadwerkelijk wil gaan implementeren Google dit kan verbieden of licentiegelden kan ontvangen.
Ze doen alleen een aanvraag op eigendom, het is nog niet hun eigendom.
er staat "google heeft een patent gekregen" ze hadden hem aangevraagd en is nu toegekend. lezen blijf, zo blijkt maar weer, een kunst.
Dat zou nooit gaan werken. Zo zou op een telefoon heel vaak een te hoge waarde worden weergegeven als men binnen zit met de verwarming aan of als de telefoon in een broekzak tegen het lichaam aan zit. Een tablet wordt al helemaal vrijwel alleen buiten gebruikt.voor temperatuur zit je dus al aan weerstations en je locatie vast.
ik denk dat ze dat doen op basis van buitentemperatuur op die locatie ;)
mijn iphone weet al waar ik ben en wat voor weer het daar is. Voor Google is het prima mogelijk om dit te koppelen uiteraard.
Dat zou nooit gaan werken. Zo zou op een telefoon heel vaak een te hoge waarde worden weergegeven als men binnen zit met de verwarming aan of als de telefoon in een broekzak tegen het lichaam aan zit. [...]
Natuurlijk werkt dat prima: gewoon je gsm in 's winters in de binnenzak van je winterjas, en als je 'm dan pakt, krijg je gewoon wat reclame voor zwemkleding, zonnebrandcreme, ... :+
Ze geven als voorbeeld het moment dat iemand aan het zoeken is naar een restaurant, dus niet per definitie altijd actief.
Ik vind dat de privacy ditmaal wel heel erg wordt opgerekt. Neem nu het voorbeeld van analyseren van achtergrondgeluid.... Dan is de stap naar het analyseren van het gesprek niet erg groot waardoor je dus bijvoorbeeld ook meteen luistert naar sleutelwoorden/begrippen en daar je advertenties mee afstemt.

Naar mijn mening mogen ze het houden bij de zoekacties, dat is al persoonlijk genoeg.
Ik vind dat de privacy ditmaal wel heel erg wordt opgerekt.
Opgerekt? Die wordt totaal overboord gegooid.
Hahaha, er wordt nog helemaal niks. Ohja, een idee gepatenteerd.

Misschien wíl ik hier wel gebruik van maken als het kan! Wil ik wel weten dat het gebeurd, maar dan nog.
Ze geven je gewoon de keuze bij de volgende wijziging van de gebruiksvoorwaarden van Google:
- Of je stemt in om alle mogelijke gegevens 'vrijwillig' te laten gebruiken. (Dan is er dus geen schending meer, want je geeft toestemming.)
- Of je flikkert je onbruikbaar geworden Android telefoon weg en koopt een iPhone/ Blackberry/ Windows Phone. (Totdat zij ook een licentie nemen.)

Misschien een schone taak voor Brein: Google aanklagen omdat ze zonder toestemming geluidsopnames maken tijdens liveconcerten om te kiezen welke commerciële advertenties ze zullen tonen. Doen ze eindelijk eens iets nuttigs. :)

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door CivLord op 23 maart 2012 13:33]

We hebben er weer eentje. De zogenoemde gewijzigde privacyvoorwaarden waarbij je in een klap álles afstaat...

Allereerst zijn ze er beter op geworden (duidelijker)

Je stemt in met nieuwe voorwaarden waarbij geen bal veranderd aan hoe ze met je gegevens omgaan (je hebt ze natuurlijk gelezen, want zie vorig punt)

Daarnaast is je Android telefoon prima bruikbaar, alleen geen Google Apps meer gebruiken, maar dan neem je maar een van de andere markets

En Google doet nog helemaal niks op dit moment met geluidsopnames

Brein staat voor de muziekbranche en zal het werkelijk een rotzorg zijn wat Google doet met advertenties

Google is een van de partijen waar ik mijn gegevens wél aan toevertrouw, door de manier waarop ze ermee om gaan


Dus eigenlijk heb jij geen idee of hoe moet ik je post zien?
Dat is wel een heel sterk patent! Zeker hoe ons internet steeds mobieler word (smartfone tablet laptops) zit hier zeker een toekomst in.
Waarom is dat een sterk patent? Mits localisatie op land of stad gecombineerd met de weersvoorspellingen (desktop+mobile) kan men dit al perfect invoeren zonder extra gegevens over de gebruiker door te sturen. Dit patent lijkt als enige doel te hebben van nog meer informatie te rippen.
Locatie is al heel wat ja, maar je kan natuurlijk wel meer dingen doen op basis van wat er op die locatie daadwerkelijk gebeurt. Als je dit echt ver doortrekt kan je met de mic in de telefoon zelfs luisteren naar wat er gezegd wordt (mocht die technologie ooit zo goed worden dat dat daadwerkelijk lukt) en op basis daarvan advertenties aanbieden etc. Dat kan je met alleen locatie dan weer niet. Uiteraard heeft dat gigantische privacy implicaties, maar het is op zich wel een cool idee, dus niet vreemd dat ze het patenteren voordat iemand anders ze voor is.
Google zoekt al achter advertenties in te plannen voor er iemand de telefoon opneemt en dan nog eens het gesprek evalueren (wat nu eigenlijk al gebeurt door door de gmails te crawlen) is helemaal overdreven. Het is en blijft een amerikaans bedrijf, en amerikaanse bedrijven hebben een uitgebreide geschiedenis in dewelke men dergelijke vertrouwelijke informatie onderschept om hun eigen markt te bevooroordelen.

Dan is er trouwens nog politiek/justitie, die boven bedrijven staat en perfect kan eisen dat alle gesprekken worden opgeslaan om later het doen en laten van gebruikers te evalueren.
Ik zou het liefst camera, microfoon, GPS en iedere willekeurige andere sensor standaard uit hebben willen staan (of in ieder geval de optie daarvoor hebben) en ze pas activeren als ik dat nodig vind voor een applicatie.

Alleen al het idee dat er heimelijk van dit soort sensor-informatie kan worden geregistreerd en doorgestuurd, geeft me een erg ongemakkelijk gevoel.
Een goeie adblokker kan al wonderen doen en de gebruikerservaring verhogen ;)
Ik denk dat ze het wel heel goed aan moeten pakken wil hier geen privacy discussie over losbarsten. Maar het idee is wel erg goed. Veel directer kan je niet on-line marketen.
Anoniem: 16536
23 maart 2012 12:11
Ik denk dat het hierbij vooral van belang is of, en zo ja hoelang, de data wordt opgeslagen. Ik mag hopen dat het opslaan van 24/7 microfoon opnames van mensen door Google zelf ook wel wordt ingeschat als "kunnen we beter niet doen". Evenals door alle gerechtelijke machten. En burgers. En de politiek.

Toch?
Wat is het verschil tussen de temperatuur meten of via locatie gegevens het weerbericht erbij pakken?

Sowieso kunnen telefoons zich in een broekzak, tas, binnensdeurs, in een kantoor met airco, op een tafel in de zon etc etc etc bevinden.

Het microfoon verhaal is inderdaad behoorlijk griezelig.
Als we dan toch voor ads kiezen waarom dan niet ads waar je wat aan hebt?
Hoe belangrijk vinden we privacy eigenlijk als we er iets gratis voor terug krijgen?
Hoeveel is je medisch dossier je bijvoorbeeld waard, 200 euro? 1000 euro?
En als je krap bij kas zit maak je dan een andere beslissing?

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 23 maart 2012 12:28]

Privacy is inmiddels toch een illusie, op het moment dat jij je mobiele telefoon aanzet heb je geen privacy meer. Simpel weg omdat ze je gewoon kunnen volgen.

Denk maar bijvoorbeeld aan de SMS dienst van de politie " Op 1 januari 2013 is er iets gebeurt in omgeving Utrecht, het bleek dat u op dit tijdstip in de buurt was. Mocht u iets gezien hebben verzoeken wij u contact op te nemen met de lokale politie"

Over het microfoon issue.

Mensen geven aan dat ze dit eng vinden, maar lees goed.. er staat ALS er iemand naar een resturant zoekt, kan de microfoon gebruikt worden om de locatie nauwkeurig te bepalen.

Oftewel, dat is een zelf geinitieerde zoekopdracht.
Hoe je het ook wend of keert, de privacy wordt steeds meer ingeleverd.
De technologie gaat zover dat er straks scenario's ontstaan zoals: "via mobieltje wordt politie automatisch gewaarschuwd bij woorden als "DIT IS EEN OVERVAL" , lokatie wordt doorgegeven naar de centrale etc." En dit is dan een positieve faktor waar mensen bij stellen, dat ze zich veiliger voelen, kortom: laat maar komen.

Anders wordt het wanneer je naar een autodealer gaat en in gesprek bent met een verkoper welke een prijs voorstelt. Binnen 1 minuut volgt er een tegenbod van de concurrent via je mobiel. Ook hier zijn er misschien nog mensen welke stellen: laat maar komen.

De mogelijkheden voor partijen welke in echtscheiding zijn? Kortom we zoeken naar de 'gewone mensen' omstandigheden, waar ongetwijfeld bij iedereen een keer een grens wordt overschreden.

"Ik heb niets te verbergen" ik kies voor het gemak, gaat straks echt niet meer op, want er valt straks niets meer te verbergen. De weg terug, naar weer wat privacy, lijkt me dan praktisch onmogelijk.

Ik vind dat het tijd wordt voor regelgeving/wetgeving waarin een tweesporen beleid aangeboden wordt. Of je kiest hiervoor, met alle voor- en nadelen, of je kiest hier totaal niet voor. Je kunt niet meer zonder internet/mobiele telefoon etc. tegenwoordig, je kunt niet zomaar stellen dat iedereen ontvankelijk moet zijn voor deze vergaande ont-privatisering.

Ik zie het als de keuze: wil je vermeld worden met naam - adres ect. in het telefoonboek ja of nee? Er moet een mogelijkheid geboden worden voor mensen om moderne middelen te kunnen gebruiken zonder het inleveren van al je privacy.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee